Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Τις πάγιες θέσεις για το θέμα της ονομασίας μετέφερε στον Γκρούεφσκι ο Γ.Παπανδρέου


Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι
Οι δύο άνδρες είχαν το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική συνομιλία, ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, η οποία ζήτησε να μιλήσει ο κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μία πρόταση η οποία δίνει νέα ώθηση στις βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν αποκτήσει ενταξιακή δυναμική από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, αλλά το τελευταίο διάστημα εξασθένισε.

Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επιθυμεί στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ, ωστόσο κατέστησε απολύτως σαφές ποιες είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα εμμένει στην εθνική «κόκκινη» γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να λυθεί το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα θα το λέει σε κάθε ευκαιρία.


Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Σε αυτό το πλαίσιο, έλεγαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, πρέπει να υπάρξει η λύση του ζητήματος και πρόσθεταν ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Τόνιζαν με έμφαση ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις πολύ στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει και στο παρελθόν. Με αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

Επίσης, η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποια είναι τα προβλήματα, αλλά και ποια είναι η θέση της γι' αυτά, ενώ δεν έχει καμία πρόθεση να κρύβεται. Αυτό, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ ώστε ενόψει του Δεκεμβρίου, όπου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην υπάρξουν εκπλήξεις ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Πρώτα η επίλυση, τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ»


Από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για την επίλυση του θέματος με το όνομα θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το ρόλο του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ διευκρινίστηκε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε καμία συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν διάφορα θέματα, όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.


Τα μηνύματα που έστειλε η ελληνική πλευρά προς τα Σκόπια είναι καθαρά, ώστε να ξέρουν και οι γείτονες πού ακριβώς στέκεται η χώρα στα θέματα αυτά. Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει, ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.


Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Η πλευρά των Σκοπίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι πρωθυπουργοί Νίκολα Γκρούεφσκι και Γιώργος Παπανδρέου είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες σύντομη συνάντηση γνωριμίας.

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, επισήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εκτίμησαν ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι ουσιώδους σημασίας και για τα δύο μέρη.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.