Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

«Βράζει» η Ακαδημία Αθηνών για τη Δραγώνα


Το ανιστόρητο βιβλίο της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, που χαρακτηρίζει «επεκτατική εθνική πολιτική» την Επανάσταση του 1821, απασχόλησε την ολομέλεια.

Tην αντίδραση ακόμη και της Ακαδημίας Αθηνών προκαλεί η τοποθέτηση της κυρίας Θάλειας Δραγώνα στη θέση της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας. Μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για τις απόψεις της στα εθνικά θέματα, αλλά και τη θέση της ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν τίποτε άλλο από «επεκτατική εθνική πολιτική» ενάντια στο μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ακαδημαϊκοί περνούν τώρα στην αντεπίθεση.

Μέλη της Ακαδημίας Αθηνών κάνουν λόγο για «παραχάραξη της Ιστορίας» από ένα άτομο που δεν θα  έπρεπε να έχει θέση στο υπουργείο Παιδείας και καυτηριάζουν τα γραφόμενά της. «Εφεραν ένα απόσπασμα από βιβλίο της κυρίας Δραγώνα στην ολομέλεια της Ακαδημίας.

Αν λοιπόν όσα διάβασα είναι ακριβή, τότε δεν θα την εμπιστευόμουν για να μετέχει στην Παιδεία. Καταλαβαίνω τη διάθεσή της να εκσυγχρονιστεί, αλλά εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει παραχάραξη της Ιστορίας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος,πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, για τη νέα γραμματέα του υπουργείου Παιδείας.

Ο διατελέσας και υπουργός Παιδείας (1989-90) παραπέμπει την κυρία Δραγώνα στην ελληνική βιβλιογραφία, προτείνοντας μάλιστα για αρχή το βιβλίο.......
....... «Περί Ελληνικής Επαναστάσεως» ώστε «να πάψει να επηρεάζεται από ξένη βιβλιογραφία, που ίσως έχει και κακές προθέσεις».

Να σημειωθεί ότι βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας της κυρίας Δραγώνα για την εκ βάθρων αλλαγή των σχολικών συγγραμμάτων είναι ότι διαμορφώνουν στους Ελληνες μαθητές μια «ψευδαισθητική και απατηλή ταυτότητα», προβάλλοντας το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας, ενώ αυτή η «στρατηγική παρέκκλισης» στηρίζεται στην «αποσιώπηση της σημασίας, της τεράστιας δύναμης, της έκτασης και του κύρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»!

«Απαιτείται ευλάβεια»
Στις συγκεκριμένες αντιλήψεις της νέας γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, ο κ. Δεσποτόπουλος απαντά ότι «η Επανάσταση του 1821 και οι επαναστάσεις που προηγήθηκαν, άλλο αν απέτυχαν, στη συνείδηση του λαού ήταν ελληνικές και εθνικές. Ανθρωποι θυσιάστηκαν όπως στο Μεσολόγγι και στη Χίο και απαιτείται ευλάβεια προς αυτούς. Εάν η κυρία Δραγώνα λέει πως η εθνική ιδέα κατασκευάστηκε από το ελληνικό κράτος, αυτό είναι και ανευλάβεια προς τους μάρτυρες της ελληνικής ιστορίας. Δεν μπορώ να την επιδοκιμάσω».

Ο κ. Δεσποτόπουλος επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα «χτυπήματα» των λεγόμενων και ως νεο-ιστορικών, όπως είναι και οι συγγραφείς του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού και καταλήγει λέγοντας: «Ας αφήσουν λοιπόν την ελληνική παράδοση που συνεχίζει από την Αλωση και έπειτα να ελπίζει στην αναγέννηση της ελευθερίας του έθνους».

Ανακοίνωση
Το θέμα της κυρίας Δραγώνα συζητήθηκε στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στις 19 Νοεμβρίου 2009, κάτι που, εκτός του κ. Δεσποτόπουλου, επιβεβαιώνουν και ο κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος,καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνιδρυτής του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αλλά και ο κ. Μιχαήλ Σακελλαρίου, δραστήριο επίσης μέλος της Ακαδημίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, μέλος της Ακαδημίας παρουσίασε τις απόψεις της κυρίας Δραγώνα όπως αυτές καταγράφονται στα βιβλία της, παρακινώντας την ολομέλεια να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θα εκφράζει την αντίθεσή της με την τοποθέτησή της στην Eιδική Γραμματεία του υπουργείου Παιδείας.

του Χρήστου Μπόκα
"Πρώτο Θέμα", 13-12-2009, σελ 20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.