Του Αθανασιου Eλλις
news.kathimerini.gr
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου και η εκλογή του Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. έχουν διαφοροποιήσει το διαπραγματευτικό παζλ του Σκοπιανού. Ο νέος πρωθυπουργός έδωσε από νωρίς το δικό του στίγμα εγκαινιάζοντας μια αυξημένη κινητικότητα διεθνώς αλλά και διμερείς επαφές με την ηγεσία της γείτονος. Ομως, σε επίπεδο στρατηγικής δεν έχει μετακινηθεί από την εθνική κόκκινη γραμμή, ενώ κάποιοι διέγνωσαν «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης.
Οποιες και αν είναι οι προθέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, τα περιθώρια ελιγμών του περιορίζονται μετά τη νίκη Σαμαρά. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υποστηρίξει την επιτυχία του Βουκουρεστίου και δεν μπορεί παρά να στηρίξει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα «βάλει πλάτη» σε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το εύρος χρήσης. Η συμβιβαστική ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται έναντι όλων. Είναι η πιο ρεαλιστική λύση, καθώς απηχεί τη γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής, αλλά και η πιο λειτουργική, καθώς πολλαπλές ονομασίες μόνο σύγχυση θα προκαλούσαν.
Στο ίδιο πνεύμα, δεν είναι δυνατόν η ΠΓΔΜ να διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα προβάλλοντας έναν αποσταθεροποιητικό αλυτρωτισμό που θα προκαλεί εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Οχι μόνο ο κ. Σαμαράς, αλλά και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσουν μια τέτοια λύση.
Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
http://ventetta.blogspot.com/2009/12/blog-post_965.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαμαράς:Ναι στην σύνθετη ονομασία και την ένταξη της Τουρκίας
6.12.09
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥ 2007.
http://www.ana.gr/anaweb/user/selectlang?lang=el&currpageurl=%2Fuser%2Fshowprel%3Fservice%3D3%26maindoc%3D8211234
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ για το θέμα των Σκοπίων
Αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων, ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, έκανε την εξής δήλωση:
«Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν τις αποχρώσεις των “κόκκινων γραμμών” και μπερδεύονται - ανάμεσα στους πρώην και τους επόμενους - για το πού βρίσκονται τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και ανοχής, το αρραγές ιδεολογικό οικοδόμημα και οι θέσεις του ΛΑΟΣ -ακλόνητες και αμετακίνητες - τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού που λέει ένα πράγμα:
Καμιά χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και καμιά παραχώρηση της ιστορίας μας στο κράτος των Σκοπίων. Αλήθεια πόσες “κόκκινες γραμμές” εμπεριέχονται στην σημερινή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ … ;»
Προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, 12:13 μμ. Η πολιτική γλώσσα θέλει εξοικείωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέει "ισχύουν οι κόκκινες γραμμές για την ονομασία που ζήτησαν Καραμανλής-Παπανδρέου". Σε άλλες αντίστοιχες συνεντεύξεις, όπως αυτοί που έδωσε σε μπλόγκερς, το εξήγησε λίγο πιο αναλυτικά. Τα Σκόπια δεν δέχονται σύνθετη ονομασία erga omnes. Γι' αυτό είπε δεν έχει σημασία να συζητάμε κάτι που δεν πρόκειται να δεχτούν. Τους κάνουμε μια προσφορά για ξεκάρφωμα.
Για την Τουρκία ισχύει το ίδιο. Δεν λέει "βάλτε την". Λέει πως πρέπει να συμμορφωθεί για να μπει. Επειδή αυτο δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε 2.000 χρόνια και όλοι το ξέρουμε, η κουβέντα γίνεται για το θεαθήναι.
**7 Δεκέμβριος 2009 2:27 πμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμος είπε...
Προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, 12:13 μμ. Η πολιτική γλώσσα θέλει εξοικείωση.
Λέει "ισχύουν οι κόκκινες γραμμές για την ονομασία που ζήτησαν Καραμανλής-Παπανδρέου". Σε άλλες αντίστοιχες συνεντεύξεις, όπως αυτοί που έδωσε σε μπλόγκερς, το εξήγησε λίγο πιο αναλυτικά. Τα Σκόπια δεν δέχονται σύνθετη ονομασία erga omnes. Γι' αυτό είπε δεν έχει σημασία να συζητάμε κάτι που δεν πρόκειται να δεχτούν. Τους κάνουμε μια προσφορά για ξεκάρφωμα.
Για την Τουρκία ισχύει το ίδιο. Δεν λέει "βάλτε την". Λέει πως πρέπει να συμμορφωθεί για να μπει. Επειδή αυτο δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε 2.000 χρόνια και όλοι το ξέρουμε, η κουβέντα γίνεται για το θεαθήναι.**
Δέχεται ο κύριος Σαμαράς την Κόκκινη Γραμμή; Απάντηση Ναι. Τι σημαίνει Κόκκινη Γραμμή; Συνθετη Ονομασία(Με τον Ορο Μακεδονία), Με Γεωγραφικό Προσδιορισμό Έργα Omnes(Που θα Ισχύει Για όλους)
Τα υπόλοιπα είναι πολιτικάντικος λόγος για το αν θα δεχτούν η αν δεν δεχτούν την δικη μας "Κόκκινη" Γραμμή(Τρομάρα μας) οι Σκοπιανοί...αν έιχε ο κύριος Σαμαράς τέτοιες εγγυήσεις θα μπορούσε άνετα να δηλώσει ένα ωραίο τρανταχτό ΟΧΙ(Ούτος η άλλος δεν θα του κόστιζε πολιτικά...ισα ισα που θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη πολλών ψηφοφόρων)...Ναί; Ναι.
Οποτε τι παίζεται; Το πάμε για ξεπούλημα το Όνομα της Μακεδονίας; Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Για την Τουρκία είναι πολύ πιο πολύπλοκο...η Ελλάδα κανονικά θα έπρεπε να αρπάξει την Ευκαιρία τώρα να κάνει μια σύμπραξη με Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και να ταχθούν υπέρ της ειδικής σχέσεως...αύριο μπορεί να παίζουμε με διαφορετικούς ορους που δεν μας ευνοούν.Σκέψου αν μείνουμε μονη μας στο τέλος...λες να βγει ο Σαμαράς η ο Παπανδρέου να πει βάζω τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας; Απίθανο ως Scfi σενάριο με τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει ος σήμερα.
Οποτε μάλλον κάποιος άλλος βγάζει τα δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα και αγνοεί το περιεχομενου του κειμένου...η πολιτική δεν είναι χαρτομαντεία.
Η πολιτική δεν είναι χαρτομαντεία, αλλά η μετάφραση των πολιτικών δηλώσεων με βάση την τακτική, θέλει εξοικείωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι άλλο να λες, για παράδειγμα, στην Τουρκία "δεν σε θέλω, βρωμάνε τα ποδάρια σου" και άλλο να της λες "σε καλοδέχομαι αν πλυθείς", όταν ξέρεις πως δεν έχει σαπούνι και δεν πρόκειται να αγοράσει.
Το αυτό και για τα Σκόπια, αφού το όραμα του μακεδονισμού δεν δέχεται αλλοίωση με γεωγραφικό προσδιορισμό υπεράνω όλων.