Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

800.000 λαθρομετανάστες: οι 700.000 είναι ακόμη εδώ και ζητούν ιθαγένεια

Του Παναγιώτη Σαββίδη
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 24-1-2010

Πόσοι έχουν συλληφθεί σε μία οκταετία - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την «εύκολη ιθαγένεια» που προωθεί ο Γιάννης Ραγκούσης - «Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας», απαντά ο Συνήγορος του Πολίτη και προσθέτει ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο πατριωτισμός

ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση και τον διακαή του πόθο να προχωρήσει στην απονομή «εύκολης» ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες αποτέλεσε η τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γιώργου Καμίνη στη Βουλή: «Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας».

Απαντώντας, ουσιαστικά, σε όσους υποστηρίζουν πως η ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου είναι «στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα» των μεταναστών, ο καθηγητής ξεκαθάρισε την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι....



 «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα. Αυτό εάν ανοίξει κάποιος το Σύνταγμα, αμέσως το βλέπει. Είναι μία από εκείνες τις πράξεις της κρατικής εξουσίας οι οποίες διατηρούν ακριβώς τον απόηχο της κρατικής κυριαρχίας».

Μιλώντας στα μέλη της επιτροπής, ο Συνήγορος του Πολίτη τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης ιθαγένειας στους αλλοδαπούς που έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν πλέον συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, μετέχουν δηλαδή της «ελληνικής παιδείας». Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει την αθρόα πολιτογράφηση αλλοδαπών που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε με νόημα ότι σημασία θα πρέπει να έχει και ο «πατριωτισμός» όπως απορρέει μέσα από τις θεμελιώδεις αξίες του ελληνικού Συντάγματος:

«Το άρθρο 120 του Συντάγματος εμπιστεύεται την τήρησή του στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Δηλαδή, οι συνταγματικές αξίες που περιέχονται και προπάντων οι θεμελιώδεις αξίες του Συντάγματος είναι πατριωτικές αξίες. Αυτό μας λέει το Σύνταγμα. Όταν εμπιστεύεται την υπεράσπιση και την τήρησή του στον πατριωτισμό μας, λέει ότι οι αξίες οι οποίες διακηρύσσονται είναι αξίες που οφείλει κάθε Έλληνας να υπερασπιστεί. Αυτή είναι, εάν θέλετε, μια πιο συγκεκριμένη εκδοχή της έννοιας της πατρίδας. Σχετικές διατάξεις έχει και το άρθρο 2 παράγραφος 1 που προστατεύει την αξία του ανθρώπου και το άρθρο 5 παράγραφος 1 για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Φυσικά πάντοτε με έναν πυρήνα, που είναι το έθνος, γιατί οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν όμως υπέρ αυτού και του έθνους, αλλά ο πατριωτισμός είναι κάτι πια που εκφεύγει από τα στενά όρια ενός τυφλού και άκρατου εθνικισμού».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Καμίνης απάντησε και σε όσους το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζουν «ακραίους», «μισαλλόδοξους» και «εθνικιστές» την πλειοψηφία των Ελλήνων που διαφωνεί με το νομοσχέδιο Ραγκούση και ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του σχεδίου νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις της κοινής γνώμης, όπως εκφράστηκαν τόσο κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης στο Διαδίκτυο και στο opengov.gr όσο και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η τοποθέτηση Καμίνη εδράζεται στο γεγονός πως σε καμία απολύτως διεθνή σύμβαση η «ιθαγένεια» δεν συμπεριλαμβάνεται στα «ατομικά δικαιώματα», όπως είναι η ζωή, η τιμή, η ελευθερία, η προστασία από τα βασανιστήρια, το άσυλο της κατοικίας, η θρησκευτική ελευθερία, η πρόσβαση σε νόμιμο δικαστή κ.λπ. Αντίθετα, η απονομή ιθαγένειας είναι καθαρά «πολιτικό δικαίωμα», το οποίο αναγνωρίζεται από κάθε κυρίαρχο κράτος αποκλειστικά στους πολίτες του.

Το κράτος μέσω νόμων μπορεί να αποφασίσει ποιος και με ποιους όρους μπορεί να λάβει την ιθαγένεια. Όσον αφορά στα «ατομικά δικαιώματα» -όπως τονίζουν οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο Ραγκούση-, αυτά προστατεύονται πλήρως στην Ελλάδα με συνταγματικές ρυθμίσεις για τους Έλληνες και τους αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν στη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, κατά πόσο ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής κλήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, ο κ. Καμίνης αποκάλυψε πως μέχρι και σήμερα δεν του ζητήθηκε από τον κ. Ραγκούση, αλλά εφόσον του ζητηθεί, θα τοποθετηθεί.

Τα νούμερα τρομάζουν

Από το 2001 έως το 2008 συνελήφθησαν 794.137 λαθρομετανάστες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Από αυτούς μόλις 130.153 επαναπροωθήθηκαν στις χώρες τους.

Οι υπόλοιποι παρέμειναν και στην πλειονότητά τους νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων με κυβερνητικές αποφάσεις και με τον νέο νόμο είναι υποψήφιοι για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα νούμερα αφορούν μονάχα στους λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. και όχι σε όσους ξέφυγαν και καθημερινά ξεφεύγουν από την «τσιμπίδα» των Αρχών, οι οποίοι είναι προφανώς πολλαπλάσιοι.

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε κατά τα τελευταία 20 έτη. Προχωρώντας άκριτα σε διαδοχικές εκ των υστέρων νομιμοποιήσεις (1997, 2001, 2005 και 2007), επιβραβεύσαμε την παράνομη μετανάστευση και τη μαύρη εργασία και στείλαμε το μήνυμα στις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών ότι αν κάποιος κατάφερνε με οποιονδήποτε τρόπο να εισέλθει και να παραμείνει στη χώρα, αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιούνταν», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιάννης Κολοβός, ερευνητής που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το Μεταναστευτικό και συγγραφέας των βιβλίων: «Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη μετανάστευση και νομιμοποίηση στην Ελλάδα» και «Το τέλος μιας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στη Δυτική Ευρώπη» (Εκδόσεις Πελασγός).

4 σχόλια:

  1. Επιτέλους !!
    Οσοι γράφαμε για τη διαφορά ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιθαγένειας, και προσπαθούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες (βλ. "ακροδεξιοί"), δικαιωνόμαστε. Τώρα, τι άλλο "επιχείρημα" θα βρουν για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αστειο ειναι οτι το ΣΥΡΙΖΑ προσφατα φωναζε οτι η ιθαγενεια ειναι δικαιωμα ολων των ανθρωπων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ιθαγενεια δεν ειναι δικαιωμα και αυτο γιατι εαν βαλουμε το κοιμωμενο μυαλο μας να δουλεψει λιγο εστω και εαν δεν εχουμε καθολου γνωσεις θα δουμε και θα καταλαβουμε οτι τους ιθαγενεις ενος τοπου τους κανει ιθαγενεις η συγγενεια εξ αιματος αρα οτι ξενο δεν δικαιουται την ιθαγενεια απλα μπωρει να γινει υπηκοος μιας πολιτειας αλλα σιγουρα οχι ιθαγενεις!!π.χ. οι ινδιανοι στην αμερικη ειναι ιθαγενεις ενω οι αγγλοσαξονεςμαυροισχιστοματηδες κ.λ.π. ειναι κατι αλλο,ιθαγενεις δεν ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ήξεραν ελληνικά, δεν θα μίλαγαν καν για ιθαγένεια. But they don't.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.