Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Έρχεται ο Μάθιου Νίμιτς με λύση σε τρεις δόσεις

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πρόταση για τεμαχισμό της διαδικασίας.

Της Αγγελικής Σπανού

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πρόταση για τεμαχισμό της διαδικασίας (πρώτα το όνομα, μετά το εύρος χρήσης και όλα τα υπόλοιπα) φαίνεται ότι θα κομίσει -εκτός απροόπτου- ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα.

Στο βάθος υπάρχουν διαβουλεύσεις για περισσότερο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήδη ακούγεται το όνομα του πρώην επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα για τη θέση του ευρωπαίου μεσολαβητή, εφόσον επισημοποιηθεί ένας τέτοιος ρόλος. Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει ξεκινήσει επικοινωνιακή εκστρατεία, για να διαφημίσει τη βούλησή της για εποικοδομητική στάση, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες στην ελληνική πλευρά σε περίπτωση παράτασης του αδιεξόδου. Στα Σκόπια βρίσκεται αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία θα έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τους πρεσβευτές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοβ, στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε ότι........
 η ηγεσία της ΠΓΔΜ αναμένει από την επικείμενη επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα κ. Μάθιου Νίμιτς επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης “στο διμερές ζήτημα”.

Έκανε λόγo για “νέα ενέργεια και δυναμική” και επανέλαβε την επιδίωξη της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Για ακόμη μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι, “σε αντίθεση με το θετικό παράδειγμα της ομάδας που συγκροτείται από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, για την ενσωμάτωση της περιοχής στην Ε.Ε., αποτελεί τροχοπέδη”.

Και συνέχισε ο κ. Μιλοσόσκι: “Εμείς εκτιμούμε ότι η κατάλληλη στιγμή για την επίσπευση των συνομιλιών για την επίλυση αυτού του ζητήματος έχει έρθει, αλλά η λύση από μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν μόνο η μία πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει ορισμένη συνεισφορά, ενώ η άλλη κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές”. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θα συμπεριφερθεί “με τρόπο που θα επιτρέψει στον διαμεσολαβητή να αισθάνεται ευπρόσδεκτος προσκεκλημένος και ενθαρρυμένος να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά σε αυτό το διμερές ζήτημα”.

Τάχθηκε υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια της επίλυσης του προβλήματος, σύμφωνα με το σλοβενοκροατικό πρότυπο. Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία και Σλοβενία έχουν προσφύγει στη διεθνή διαιτησία για την επίλυση συνοριακής διαφοράς, η οποία χρονολογείται από το 1991, όταν οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση (Καρλ Μπιλτ, Όλι Ρεν).

Εφημερίδα "Μακεδονία"

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου και Μακεδονία,
    να δούμε τι θα ακολουθήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παγίδα αν κλείσει το όνομα και μετά όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.