Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ελληνική Πληκτρολόγηση

Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά είναι δύστροπη γλώσσα. Κλίσεις, φωνές, πτώσεις, ένα και μοναδικό απομεινάρι δυϊκού αριθμού, μια συνθετική γλώσσα με στρώματα επί στρωμάτων παλιότερων μορφών.
Εν ολίγοις, μια γλώσσα που δε μοιάζει καθόλου με τα Αγγλικά, τη μόνη γλώσσα που επιτρέπεται να γνωρίζει όποιος θέλει να είναι στην κατηγορία young, hip, trendy, anti-konformisths και άλλα τινά.
Πολύ (ω πόσο πολύ) θα ήθελα να ανοίξω τις πύλες της κολάσεως και να εκφράσω ακριβώς τι με ενοχλεί με τα greeklish (sic), το ελληνικό TXTSPK και άλλες ομορφιές.
Αυτό το άρθρο όμως είναι για εκείνους που αποφάσισαν (εύγε τέκνα μου) να γράφουν ελληνικά σε Η/Υ και δυσκολεύονται να βρουν κάποιους συγκεκριμένους χαρακτήρες, με ευτράπελα αποτελέσματα1. Διαβάστε παρακάτω και θα δείτε πώς να γράψετε συγκεκριμένα δύσκολα πράγματα σε τέσσερεις ευρείες κατηγορίες υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων.

Πίνακας

Για τους βιαστικούς, αυτός ο πίνακας δείχνει τον πιο απλό τρόπο για να πληκτρολογήσετε τους χαρακτήρες που περιγράφει το άρθρο.


                       Windows       Mac      Linux
Ερωτηματικό ;           Q          Q        Q
Διπλή τελεία :         Shift + Q      Shift + Q    Shift + Q
Άνω τελεία ·         AltGr + '2      AltGr + Q    AltGr + Q
Αριστερό εισαγωγικό «         AltGr + [     AltGr + [     AltGr + ,
Δεξιό εισαγωγικό   »         AltGr + ]      AltGr + ]     AltGr + .
Ιώτα με τόνο και διαλυτικά ΐ        Shift + W I     AltGr + ;   I     Shift + ; ; I
Ύψιλον με τόνο και διαλυτικά  ΰ       Shift + W Y      AltGr + ;  Y    Shift + ; ; Y


Πώς Πιέζω Σύνθετους Συνδυασμούς Πλήκτρων;

Αυτό είναι κάπως στοιχειώδες, μπορείτε να το προσπεράσετε.
Κατά συνθήκη, γράφουμε συνδυασμούς πλήκτρων κάπως έτσι: Shift + 1. Δοκιμάστε το: κρατώντας το πρώτο πλήκτρο (Shift) πατημένο, πιέστε το δεύτερο (βγάζει !).
Ακολουθίες πλήκτρων γράφονται χωρίς το συνδετικό +: η ακολουθία 9 Shift + 1 βγάζει 9!
Περίπλοκοι συνδυασμοί γράφονται έτσι: Ctrl + Shift + Esc. Κρατώντας πατημένα όλα τα πλήκτρα πλην του τελευταίου, πιέζετε το τελευταίο και τα ελευθερώνετε όλα. Στα Windows, ο συγκεκριμένος συνδυασμός ανοίγει τον Task Manager.




Δύστροπα Πλήκτρα
Shift: υπάρχουν δύο τέτοια πλήκτρα, και κάνουν το ίδιο πράγμα. Βρίσκονται στη σειρά που θα βρείτε και το Ζ και το Μ. Σε πολλά πληκτρολόγια το Shift εμφανίζεται ως το περίγραμμα ενός βέλους που δείχνει προς τα πάνω.
Alt: υπάρχει ένα τέτοιο πλήκτρο, αριστερά από το πλήκτρο διαστήματος (space bar, στην κάτω σειρά του πληκτρολογίου). Αν έχετε δύο Alt, το δεξί είναι AltGr.
AltGr: υπάρχει ένα τέτοιο πλήκτο, δεξιά από το πλήκτρο διαστήματος (space bar, στην κάτω σειρά του πληκτρολογίου). Σε μερικά πληκτρολόγια εμφανίζεται ως ένα δεύτερο «Alt».
Ctrl, υπάρχουν δύο τέτοια. Στο πληκτρολόγιο του PC βρίσκονται στην κάτω σειρά. Σε πληκτρολόγια Unix, υπάρχει ένα, ακριβώς αριστερά του A. Σε μερικά πληκτρολόγια λέγονται Control.


Αλλαγή Λατινικά-Ελληνικά
Οι Η/Υ συνήθως ξεκινάνε με λατινικό πληκτρολόγιο3. Για να το αλλάξετε σε ελληνικό (και τούμπαλιν) χρησιμοποιείτε ένα συνδυασμό πλήκτρων.
Windows
Συνήθως Alt + Shift, αλλά μπορεί να αλλάξει ή να είναι απενεργοποιημένο.
Κάτω δεξιά στην οθόνη σας θα δείτε ένα ορθογώνιο με την ένδειξη «EN». Αυτό είναι το ISO όνομα της γλώσσας4. Σας δίνει την ένδειξη του ενεργού πληκτρολογίου.
Πιέζοντας το δεξί κουμπί του ποντικιού μπορείτε να δείτε τις ρυθμίσεις και να προσθαφαιρέσετε μεθόδους πληκτρολόγησης και να αλλάξετε τους συνδυασμούς πλήκτρων που αλλάζουν πληκτρολόγιο.

Mac
Στο MacOS, το πληκτρολόγιο αλλάζει με Alt + Space.
Θα πρέπει να δείτε την ελληνική σημαία πάνω δεξιά στην οθόνη, εκεί που εμφανίζεται η ώρα και διάφορα άλλα εικονίδια.

Linux, BSD και Unix
Αυτό εξαρτάται από το desktop environment που χρησιμοποιείτε. Μεταξύ νέων χρηστών, τα πιο συνηθισμένα είναι KDE και GNOME.
Στο KDE, ο κατά συνθήκη συνδυασμός είναι Alt + Shift + K, αλλά είναι επιεικώς απαράδεκτος. Μπορείτε να τον αλλάξετε από το Control Centre (KDE 3) ή το System Settings (KDE 4).
Αν έχετε GNOME, ακολουθήστε αυτές τις εξαιρετικές οδηγίες για να ρυθμίσετε το πλήκτρο αλλαγής πληκτρολογίου, αν δεν το ξέρετε ήδη.


Ερωτηματικό

Το ελληνικό ερωτηματικό δείχνει κάπως έτσι: ;
Το λατινικό ερωτηματικό, ? δε χρησιμοποιείται στα ελληνικά, παρά μόνο απ'όσους δεν ξέρουν πώς να το γράψουν.
Στο ελληνικό πληκτρολόγιο, το πλήκτρο δεξιά από το L γίνεται το πλήκτρο τόνου/διαλυτικού, και το πλήκτρο διπλής τελείας/ελληνικού ερωτηματικού μεταφέρεται στο Q, που δε χρησιμοποιείται στα ελληνικά από τότε που καταργήθηκε το κόππα. Οπότε:
Ελληνικό ερωτηματικό: Q.


Διπλή Τελεία

Διπλή τελεία τη λένε την άμοιρη, όχι «άνω και κάτω τελεία». Διαβάστε παραπάνω για τις λεπτομέρειες. Αν απλά θέλετε να την πληκτρολογήσετε, πιέζετε Shift + Q.


Άνω Τελεία

Αν το ελληνικό ερωτηματικό είναι δύσμοιρο, η άνω τελεία είναι σχεδόν χαμένη. Δεκάδες συνταγές κυκλοφορούν για να τη μαγειρέψει κανείς, και συνήθως το αποτέλεσμα είναι κάποιος άλλος χαρακτήρας που δεν είναι η διπλή τελεία, απλά μοιάζει.
Το Πρότυπο Unicode λέει ότι η άνω τελεία είναι ο χαρακτήρας με κωδικό U+0386 GREEK ANO TELEIA, αλλά ο προτεινόμενος χαρακτήρας είναι ο U+00B7 MIDDLE DOT.
Windows
Αν έχετε υποστήριξη πολυτονικού, η άνω τελεία μπορεί να εισαχθεί με AltGr + Shift + ].
Αλλιώς, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτής της σελίδας, που θα σας επιτρέψουν να πληκτρολογείτε άνω τελεία με το συνδυασμό AltGr + ' (το πλήκτρο με την απόστροφο, δύο πλήκτρα δεξιά του L).
Mac
Εύκολα: Alt + Q.
Linux και Unix
Υπάρχουν δύο τρόποι: με AltGr + Q. Και με τον παραδοσιακό compose τρόπο5:Compose . ^,Compose ^ ., ήCompose . -.


Εισαγωγικά («»)

Ο ASCII χαρακτήρας " δεν είναι το ελληνικό εισαγωγικό 6. Τα ελληνικά εισαγωγικά είναι « και ».
Windows
Ευτυχώς αυτό είναι εύκολο. AltGr + [ και AltGr + ].
Mac
Περίπου όπως και στα Windows, Alt + [ και Alt + ].
Linux και Unix
AltGr + [ και AltGr + ].
Επίσης, AltGr + ,.
Αν το πληκτρολόγιό σας έχει ένα πλήκτρο μεταξύ του αριστερού Shift και του Z, πχ \, τότε τα εισαγωγικά βγαίνουν και με AltGr + \ και AltGr + shift + \.
Με compose, Compose < < και Compose > >.


Διαλυτικά με τόνο

Windows
Ο πιο απλός τρόπος στα Windows είναι AltGr + ; I βγάζει ΐ και AltGr + ; Y βγάζει ΰ.
Επίσης έχει θεαθεί και ο λίγο πιο εύκολος συνδυασμός Shift + W I. Δοκιμάστε τον, δεν έχετε τίποτα να χάσετε!
Mac
Περίπου όπως και στα Windows, Alt + ; I βγάζει ΐ και Alt + ; Y βγάζει ΰ.
Linux και Unix
Απλά πιέζετε το πλήκτρο του τόνου, το πλήκτρο των διαλυτικών και ι ή υ: ; : I βγάζει ΐ.
Επίσης, με compose: Compose ' " Ι ή Compose " ' Ι.
  1. 1. Όπως την de facto κατάργηση του ελληνικού ερωτηματικού.
  2. 2. Απαιτεί μια μικρή αλλαγή στα Windows.
  3. 3. Εκτός κι αν έχετε ορισμένες εκδόσεις Windows, που το πληκτρολόγιο είναι ελληνικό στην εκκίνηση. Έτσι, για να ψάχνετε επί τρεις μήνες γιατί το σύνθημά σας δε γίνεται ποτέ δεκτό.
  4. 4. EN = Αγγλικά, EL = Ελληνικά. Η χρήση του συγκεκριμένου προτύπου είναι τελείως λάθος γιατί άλλο γλώσσα, άλλο γραφή. Αλλά ας συγχωρήσουμε την αμερικανική Microsoft — πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που αναγνωρίζουν ότι κάποιοι βιτσιόζοι Ευρωπαίοι έχουν «κινέζικα» γράμματα και θέλουν να τα χρησιμοποιούν.
  5. 5. Τα πληκτρολόγια PC δεν έχουν πλήκτρο Compose (το X11 το λέει και «Multi Key»), αλλά μπορείτε να αναθέσετε ένα από τα πλήκτρα δεξιά του πλήκτρου διαστήματος σ'αυτή τη λειτουργία.
  6. 6. Δεν είναι καν το αγγλικό εισαγωγικό, που, όπως το ελληνικό, διαφοροποιείται σε άνοιγμα και κλείσιμο


ΠΗΓΗ:bedroomlan.org

2 σχόλια:

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.