Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Συνέντευξη Αν. ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα για το θέμα της ονοματοδοσίας της FYROM.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι επίκειται κατάθεση νέας πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων. Το «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα καλό όνομα;

Όλα αυτά τα χρόνια, διαδοχικές ηγεσίες στα Σκόπια απέφευγαν τη διαπραγμάτευση και έπαιζαν «κρυφτούλι» πίσω από τις προτάσεις του κ. Νίμιτς. Τα παιχνίδια τέλειωσαν. Μιλάμε ξεκάθαρα, κάνουμε το βήμα που μας αναλογεί και λέμε σε όλους ότι η Ελλάδα θέλει λύση.
Και θέλουμε λύση άμεσα. Μπορούμε να φτάσουμε σε λύση, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια.
Είμαστε σαφείς: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Γεωγραφικό προσδιορισμό που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και έναντι όλων, ώστε να πάψει το«κρυφτούλι» και να δοθεί οριστική λύση. Το «Βόρεια Μακεδονία» ταιριάζει στο πλαίσιο της λύσης που περιγράφω. Εάν ο κ. Γκρούεφσκι το απορρίπτει, ας εξηγήσει εκείνος στον λαό του γιατί του στερεί την ευρωπαϊκή του προοπτική, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων προοδεύουν στην ευρωπαϊκή τους πορεία.


Αν δεχτεί την ονομασία αυτή ο Νικόλα Γκρούεφσκι, επιμένει η Ελλάδα ότι θα χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ;

Όπως σας είπα, τα παιχνίδια πρέπει να πάψουν. Το μήνυμα μας είναι σταθερά θετικό και ελπίζουμε να φτάσουμε σε λύση κοινά αποδεκτή. Η λύση στην οποία θα συμφωνήσουμε θα πρέπει να τύχει καθολικής και απόλυτης εφαρμογής. Εάν γνήσια εφαρμογή σημαίνει συνταγματική αλλαγή, τότε αυτό......
θα πρέπει να γίνει



O Μπάρακ Ομπάμα σάς πίεσε πράγματι να κλείσετε το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο NATO;

Όχι. Και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Υπήρξε όντως περίοδος που η Ελλάδα δεχόταν έντονες πιέσεις και, δυστυχώς η παθητική στάση που χαρακτήριζε την εξωτερική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια επέτρεψε κάτι τέτοιο. Χρειάστηκε πολλή και συστηματική δουλειά για να αντιστρέψουμε το κλίμα. Δεν επιλέγω τυχαία τις λέξεις μου. Μόλις σας περιέγραψα τη θέση μας χωρίς περικοκλάδες αστερίσκους και υποπεριπτώσεις. Μερίδα του ελληνικού Τύπου μού καταλογίζει ότι επαναλαμβάνω τις ίδιες θέσεις την ίδια ρητορική. Μόνο που έτσι κερδίζονται οι διπλωματικές μάχες όχι με παλινδρομήσεις. Σήμερα, οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας ακούνε την Ελλάδα με μεγάλη προσοχή και έχουν καταλάβει τις θέσεις μας. Κι αυτό είναι μια επιτυχία που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε.

Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα εθνικά της συμφέροντα από θέση αδυναμίας. Ετσι τουλάχιστον εξελήφθη και η αναφορά του πρωθυπουργού περί «μειωμένης εθνικής κυριαρχίας». Είναι βάσιμη ή όχι αυτή η ανησυχία;

Δεν είμαστε αδύναμοι. Είμαστε μια δυνατή χώρα που έκανε για πολλά χρόνια λάθος επιλογές. Διαβρώθηκε η κοινωνική συνοχή, η κοινή μας δέσμευση για το μέλλον της πατρίδας μας το όραμα για τη θέση της χώρας μας στον κόσμο, θα ήμασταν αδύναμη χώρα εάν εγκαταλείπαμε την προσπάθεια μπροστά στις προκλήσεις.
Όμως δεν το κάναμε. Αντίθετα, σηκώσαμε τα μανίκια και αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη, από την οποία -είμαι πεπεισμένος- θα βγούμε πιο δυνατοί. Όταν μιλάς καθαρά και αποφασιστικά, όταν ξέρεις τι θέλεις δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Η Ελλάδα έχει την εσωτερική δύναμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Δεν «ξεμπερδέψαμε» ακόμα, αλλά το καράβι έπαψε να είναι ακυβέρνητο.


Πηγή:Real News,3-4-2010, σελ 13

4 σχόλια:

  1. Μια ρητορική ερώτηση και δύο παρατηρήσεις.

    Δίνουμε το erga omnes για να πάρουν εθνικότητα και γλώσσα;

    Τα Σκόπια ήδη έχουν αλλάξει συνταγματική ονομασία, επομένως δεν ισχύει το επιχείρημα πως δεν μπορούμε να πούμε σε μια χώρα τι θα κάνει στο εσωτερικό της. Επίσης, αν δεν υπάρξει λύση erga omnes, τότε θα μπορούμε να λέμε πως Δρούτσας και Παπανδρέου διολίσθησαν ακόμη περισσότερο από τις εκπεφρασμένες θέσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον......
    έτσι φαίνεται και ίσως θα είναι στα σλάβικα....

    εδώ που φτάσαμε και με δεδικασμενο ότι το όνομα Μακεδονία το παραδώσαμε στους Σκοπιανούς το 93 και το 95 ελπίζω και το "erga omnes" να συμπεριλάβει υποχρεωτικά και την αλλαγή του συνταγματικού τους ονόματος....

    αλλιώς θα έχουμε μία καινούργια περίπτωση...FYROM.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν και αν θα υπάρξει η Βόρεια Μακεδονία η δική μας πως θα λέγετε ή πως θα την αναφέρουν οι ξένοι; Γιατί εγώ πάντα την ήξερα ως Μακεδονία σκέτο! Σε αντίθεση με τη Μακεδονία του Βαρδάρη που έχει αλλάξει μέσα σε 100 χρόνια 3 φορές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια Βορεια Μακεδονια ρε ανιστορητοι πολιτικοι !!
    Νεα Παιονια θα επρεπε να λεγετε κανονικα !!!

    Αλλα επειδη οι Σκοπιανοι ειναι μιξη σλαβικου και βουλγαρικου DNA μαλλον θα θα επρεπε να λεγεται το κρατιδιο τους Δημοκρατια της Σλαβοβουλγαριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.