Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Πυρετός» για την ονομασία

Επιθετική κίνηση έως τις αρχές φθινοπώρου για συμφωνία ετοιμάζουν Νίμιτς και ΗΠΑ. Ξανά στο τραπέζι ως τελική διευθέτηση το "Δημοκρατία της βόρειας Μακεδονίας"

Ο Μάθιου Νίμιτς και οι Αμερικανοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή, προετοιμάζοντας το έδαφος για επιθετική κίνηση μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου με στόχο τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών έχει ζητήσει και έχει λάβει την υποστήριξη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για να ετοιμάσει την καταληκτική πρόταση στις δύο πλευρές. Ο Διεθνής Οργανισμός και η Ουάσιγκτον στοχεύουν σε διευθέτηση το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να ανακοινωθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία κατά τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

Ως τελική διευθέτηση προκρίθηκε ξανά η ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αν και οι Σκοπιανοί δεν έδωσαν ακόμα το πράσινο φως, αφήνοντας σε ιδιωτικές συζητήσεις να εννοηθεί ότι θα αποδέχονταν ευκολότερα το όνομα "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας". Επίσημα και δημόσια συνεχίζουν να αρνούνται.....
 κάθε αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας ("Δημοκρατία της Μακεδονίας").

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόλι, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον ξεκίνησε περιοδεία στα Βαλκάνια και ένας εκ των σταθμών του ταξιδιού του ήταν και τα Σκόπια. Ενημερωμένη διπλωματική πηγή δήλωσε στο "Εθνος" ότι ο κ. Γκόρντον μετέφερε μήνυμα από την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία φέρεται να πιστεύει ότι το Σκοπιανό μπορεί να επιλυθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμβούλευσε τους Σκοπιανούς "να εξεύρουν λύση με την Ελλάδα και όταν αυτό συμβεί οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία".
Το πρόγραμμα του κ. Γκόρντον περιελάμβανε συναντήσεις με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον ηγέτη των Αλβανοφώνων Αλί Αχμέτι. Είχε προγραμματιστεί συνάντηση και με τον εθνικιστή πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος αναγκάστηκε να πάει από το Μαρόκο στην Κροατία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε τελικά στο Ζάγκρεμπ. Θέματα συζήτησης στις συναντήσεις του κ. Γκόρντον ήταν -εκτός της ονομασίας- οι πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα Σκοπίων-Κοσσυφοπεδίου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι αναζωπυρώνεται ο πόλεμος μεταξύ των αλβανοφώνων και των Σκοπιανών.


Το ΝΑΤΟ
Ο Αμερικανός υφυπουργός συζήτησε επίσης την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή και την επιθυμία των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Για να συμβεί αυτό πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, παραδέχονται πλέον και οι Αμερικανοί, οι οποίοι συντονίζονται με τον Μάθιου Νίμιτς για να κινητοποιηθούν άμεσα όταν καταθέσει την πρότασή του.
Το θέμα των συγκρούσεων απασχόλησε πολύ τον κ. Γκόρντον και τους συνομιλητές του. Ζήτησε αυτοσυγκράτηση και χαρακτήρισε εξτρεμιστές αυτούς που δημιουργούν επεισόδια.
Ο Αμερικανός υφυπουργός ζήτησε να υπάρξουν καλές σχέσεις μεταξύ των Σκοπιανών και των Αλβανοφώνων και τόνισε ότι η δημιουργία καλών σχέσεων αποτελεί κλειδί για τη σταθερότητα στα Σκόπια.
Οι Αμερικανοί διαπιστώνουν αύξηση των "εθνικιστικών τάσεων" στα Σκόπια και πιστεύουν ότι η εθνικιστική έξαρση οφείλεται στη ρητορική του κ. Γκρούεφσκι.
Συνέστησαν και στην κυβέρνηση και στις άλλες πλευρές να αποφύγουν συγκρούσεις, καθώς πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα είναι πολύ δύσκολη η καταστολή της βίας. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον που ασχολούνται με το θέμα θεωρούν πως η απουσία λύσης στο θέμα της ονομασίας προκαλεί τριγμούς, αφού όσο περνά ο καιρός ισχυροποιείται η θέση των αλβανοφώνων που πιστεύουν πως το όνομα "Μακεδονία" δεν αντιπροσωπεύει τη σημερινή κατάσταση του πληθυσμού στα Σκόπια.


ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
’Εθνος 15-14-2010,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.