Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Η δημοσιονομική κρίση φρενάρει τη λύση(για την ονοματοδοσία της FYROM)

Η Ε.Ε. ασχολείται με τα οικονομικά της προβλήματα - Οι ΗΠΑ προτείνουν
(αλλά δεν επιβάλλουν) την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας
του Βαρδάρη» - Δίκοπο μαχαίρι για τον Γκρούεφσκι το δημοψήφισμα

 ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι οι υπό τον Μάθιου Νίμπς διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που δεν φαίνεται να σπάνε οι διμερείς επαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται παραλλήλως και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συνάντηση της Πέμπτης έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει υιοθετήσει την τακτική να επιδιώκει συνάντηση με τον Σλαβομακεδόνα ομόλογο του, όποτε βρίσκονται και οι δύο σε συνόδους.
Η τακτική αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς:
Πρώτον, να υπογραμμίζει στη διεθνή κοινότητα τη βούληση και την προσπάθεια της Αθήνας να βρει λύση στην εκκρεμότητα.
Δεύτερον, να ξεμπλοκάρει κατά το δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.
Η τακτική αυτή μπορεί να μην έχει προσκομίσει αξιόλογα αποτελέσματα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, αλλά....
 βοήθησε στη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν σημειώνεται πρόοδος, κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης του Γκρούεφσκι.

Στο ράφι
Είναι ενδεικτικό ότι το ζήτημα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ ούτε καν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, παρ' ότι υπήρχε μία σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Σ' αυτό συνέβαλε η ισπανική Προεδρία, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι η Ε.Ε. είναι απασχολημένη με τα δικά της ζωτικά προβλήματα.
Οι εταίροι κατανοούν επίσης ότι, εάν έβαζαν το μαχαίρι στον λαιμό της κλυδωνισμένης κυβέρνησης Παπανδρέου, ενδεχομένως να πρόσθεταν τη σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι. Δεν έχουν, άλλωστε, λόγο να επιβραβεύσουν την εξόφθαλμη αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι. Για αυτό και τελικώς επέλεξαν να βά λουν σιωπηρά και προσωρινά το ζήτημα στο ράφι. Η εξέλιξη χαρακτηρίσθηκε ως η χειρότερη δυνατή όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, αλλά και από τα ΜΜΕ της χώρας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ε.Ε., διά του αντιπροσώπου της στα Σκόπια πρέσβη Έρβαν Φουερέ, είχε επισημάνει με κριτική διάθεση ότι «η δυναμική των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό» και είχε προειδοποιήσει ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ είναι «ζωτικής σημασίας» για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς, από την αρχή του χρόνου παρατηρείται στασιμότητα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων... Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, τότε θα υπονομευθούν όλα όσα πέτυχε π χώρα την περασμένη χρονιά».

Βαρντάσκα
Σε παράλληλη γραμμή κινείται και η Ουάσινγκτον. Οπως δήλωσε προσφάτως στα Σκόπια ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλτπ Γκόρντον, «το ζήτημα της ονομασίας είναι καθοριστικό για την απεμπλοκή των διαδικασιών ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Μακεδονίας, και γι' αυτό η χώρα πρέπει να εργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα». Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βρεθεί τάχιστα λύση, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO το φθινόπωρο στην Πορτογαλία να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο No 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάημπεργκ, επιχειρεί τον τελευταίο χρόνο να άρει το αδιέξοδο. Η τελευταία πρότ¬ση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» (Ρεπούμπλικα Βάρνταρσκα Μακεντόνια), όπως αποκάλυψε ο Αθανάσιος Έλις στην «Καθημερινή».
Το όνομα αυτό έπεσε στο τραπέζι, για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή ο Γκρούεφσκι έχει απορρίψει και το «Άνω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία» (έχει προταθεί από τον Μάθιου Νίμιτς).
Δεύτερον, επειδή οι ίδιοι οι Σλαβομακεδόνες αποκαλούν Μακεδονία του Βαρδάρη την περιοχή που καλύπτει η ΠΓΔΜ.
Τρίτον, επειδή εμπίπτει στην προϋπόθεση της Αθήνας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν έναν χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι είχε ρίξει στο τραπέζι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για ίδια πρόταση. Η παρένθεση είναι απαράδεκτη και γι' αυτό έχει απορριφθεί από την Αθήνα Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι αυτές τις ημέρες ο Νίκοφσκι δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε προσδιορισμός μεταξύ του "Δημοκρατία" και του "Μακεδονία" δεν είναι αποδεκτή λύση, επειδή επηρεάζει άμεσα την ταυτότητα του λαού».

Περί πιέσεων
Η αμερικανική διπλωματία έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι αυτό που θα αποφασισθεί, όχι μόνο θα υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ, αλλά και θα προωθηθεί προς υιοθέτηση και από άλλες χώρες, που επηρεάζονται από την Ουάσινγκτον. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο Γκρού¬εφσκι δεν φαίνεται να κάμπτεται από τις πιέσεις. Αν και έχει συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα της ονομασίας αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να εμποδίσει κάθε συμβιβασμό..
Προσφάτως, δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει να συναλλαχθεί. με αντικείμενο τα συμφέροντα της Μακεδονίας και των πολιτών της... Όσα παίζουν το χαρτί των εκβιασμών, των πιέσεων και των απειλών να ξέρουν ότι χάνουν τον χρόνο τους. Επί τρία χρόνια μάς ασκήθηκαν διάφορες πιέσεις, με αποκορύφωμα τους τελευταίους τέσσερις-πέντε μήνες, για να αποδεχθούμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Ο Γκρούεφσκι είναι πολύ σαφής: «Η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πιο ανοιχτή για συναντήσεις και συνομιλίες από την προηγούμενη, αλλά όχι και για την ουσία που σχετίζεται με τις απαιτήσεις προς τη Μακεδονία. Έως ότου η διεθνής κοινότητα βρει το θάρρος να υποδείξει στην Ελλάδα ότι ακολουθεί παράλογη πολιτική, οι ελπίδες μας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν μπορούν να είναι μεγάλες».

Συγκυβέρνηση
Μπορεί ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός να έχει σαφή γραμμή πλεύσης, αλλά έχει και αδύναμες πλευρές. Το κόμμα του διαθέτει αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά πλειοψηφία, αλλά είναι όρος ότι πρέπει να -συγκυβερνά με ένα αλβανικό κόμμα. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, όμως, έχουν στραφεί εναντίον του. Πριν από έναν μήνα περίπου σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ της σλαβο-μακεδονικής Αστυνομίας και Αλβανών ανταρτών.
Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα (DUI) έχει διχασθεί γύρω από το ζήτημα εάν πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση ή να την εγκαταλείψει. Η αντιπρόεδρος του, Τεούτα Αρίφι, έχει δηλώσει ότι, εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα για την ονομασία, τότε το κόμμα της πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Τη θέση της συμμερίζεται και η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.
0 αρχηγός του κόμματος Αλί Αχμέτι. πιεζόμενος από τους Αμερικανούς, υποστηρίζει  την παραμονή στην κυβέρνηση. Προβάλλει το επιχείρημα ότι, εάν αποχωρήσει θα δώσει το πρόσχημα στον Γκρούεφσκι  να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να παρακάμψει τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις και να εμποδίσει τη λύση του προβλήματος της ονομασίας.

Σενάρια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Κι αυτό παρ' ότι η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται βαθιά στο κόκκινο. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί, οι τοπικές τράπεζες πάσχουν από  ρευστότητα και οι προοπτικές είναι σκοτεινές. Έστω και σ' αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ο Γκρούεφσκι εκτιμάει ότι -όπως και το 2008- το εθνικιστικό χαρτί θα του χαρίσει μια νέα εκλογική νίκη. Μια νίκη θα τον βοηθήσει -μεταξύ των άλλων-για να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία και στο εσωτερικό του κόμματος του, όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αμφισβήτησης.
Αναμφίβολα, η Ουάσινγκτον έχει αποτελεσματικούς μοχλούς πίεσης, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα τους χρησιμοποιήσει, για να επιβάλει έναν συμβιβασμό. Ο Γκρούεφσκι ελπίζει ότι, όταν διαπιστώσουν πως οι τρέχουσες πιέσεις τους δεν φέρνουν αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί θα τις στρέψουν προς την Αθήνα, προκειμένου να επιτύχουν το φθινόπωρο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO.
Εάν πάλι οι Αμερικανοί του βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό, έχει προαναγγείλει ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Προεξοφλεί ότι οι ομοεθνείς του θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση, γεγονός που -κατά την εκτίμηση του- θα διαμορφώσει κόκκινη γραμμή και επιπροσθέτως θα τον θωρακίσει από μελλοντικές πιέσεις.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμμείνει στη δική της κόκκινη γραμμή, φροντίζοντας να συντηρήσει το σημερινό ευνοϊκό διεθνές κλίμα. Μπορεί, άλλωστε, να προβάλει το επιχείρημα στους εταίρους και συμμάχους ότι το όπλο του δημοψηφίσματος δεν το έχει μόνο ο Γκρουέφσκι. Το έχει και η Αθήνα και εάν το χρησιμοποιήσει , η ΠΓΔΜ θα μείνει εκτός NATO και Ε.Ε..

Πηγή:Ο κόσμος του Επενδυτή, 19/20-6-2010

1 σχόλιο:

  1. Ο Καρυστινος ειπαι οτι
    η ίδια η πραγματικότητα είναι απίστευτη, ακριβώς το απίστευτο ζουμε . Έχω την εντύπωση ότι γινετε πολεμος κατά του Ελληνικού λαού, που έχει εξαπολυθεί μυστικα με μαγους φαρμακα και ναρκωτικα που τον κάνουν να αποδεχθεί πράγματα και θαμματα και πολιτικές εκτός πάσης λογικής. Να καταλήξω συμπέρασματικα ότι αυτή η κατασταση της υπνωσης του θυματος ,απο μαγους της πολιτηκης που τα τρικ τους οι λαγοι με το ατελειοτο χρημα που ομως τελειωσε πανο στην σκηνη και αντι για λαγο το χερη βγηκε με το δοκανο ,αυτο δεν χαλασε τον ταχυδακτυλουργο που πειγε να προεδρεψη στο μεγαλο συνεδριο Σοσιαλοταχυδακτυλουργων, μετα βαπτησε το δοκανο λαγογκαστρομενο μια ευκαιρια για επιτυχια ,και οι παρατρεχαμενοι να χειροκροτουν ,μετα κατηγορησε ολους τους Ελληνες τεμπεληδες και ανεπροκοπους ,τρωκτικα που τρονε ετοιμο χρημα και ναι αυτος θα τους κανει αλλους ανθρωπους αυτος ο ηγετης που καθαρισε το προβλημα του Κοσσοβου ε αν βονβαρθισαμε και την σερβια ητο μικρος , αξον του κακου το ειπαι και η Ολμπραιτ συμφονισε και ο κινεζος ναι καθαρση βαλτε τους κλεφτες να βρουνε τους κλεφτες,τετοια λογικη και ασπιλοι,ηγετες που χρεωκοπησαν την Ελλαδα και εφεραν την εξαθλιωση τον Ελληνικο λαο , οι γυναικες δεν γονοιμοποιουν ,χρειαζετε μεγαλη προσπαθεια να φερης ενα ολοκληρο εθνος σε ολοκληρωτικη κατασταση στειρωσης,Ουσιαστικά επιχειρείται οι Έλληνες, να κλείσουν τα αυτιά τους,τα ματια τους, το στομα τους, να αρνηθούν τη λογική επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται και να μην αντιδρουν.Μιλάμε για αντιπάθεια στο ελληνικό έθνος, στον ελληνικό εθνισμό, από την ίδια την κυβέρνησή του! Μήπως πρέπει αυτή η κυβέρνηση να δώσει κάποιες εξηγήσεις; Μήπως ο ελληνικός λαός οφείλει να της ζητήσει εξηγήσεις, προτού χάσει τη χώρα του και διερωτάται τι συνέβη;χρησιμοποιουν τους μετανάστες για και να σπάσουν την κοινωνική μας συνοχή ερωτημα αν θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε την επίθεση κατά της χώρας μας να εκτυλίσσεται από τις πολυθρόνες μας. προς τι η σπουδή με τον Καλλικράτη 1,2, περισοτερη γραφιοκρατια περισοτερα οφιτσια χωρις λογο σε ενα φαλιρισμενο κρατος,πρεπει ομως για να τελειωσει ο κυκλος της κυβερνησης των ανθελληνων, συγνωμη,των μουλτη-κουλτη ενωση ανατολης δυσης με πολους ανατολιτες νεους κατοικους ,μετοικους, απο την μακρα ανατολη και αφρηκη καιρος να αποκτισουμε την βαση για την μαυρη Αθηνα εχουν γραφοι και τοσα πονηματα . προϋποθέτει αυτογνωσία,και γνωση του εχθρου γνώση της αποτρεπτικης σχεδιασης καθως και τα μετρα για την μη επισροφη στα ιδια και επίγνωση των ενεργεων για το ποθουμενο αποτελεσμα.
    Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους κάποιος εχει τον φόβο της βίας .Η Προσωπική ασφάλεια και η ηθική της εμπιστοσύνης. Η πρώην πάσχει από σωματική δειλία. Ο τελευταίος από την ηθική δειλία. Αλλά φυσική δειλία είναι πολύ πιο σοβαρή από , οτι η ηθική δειλία. Για τη σωματική δειλία έχει τα όριά της , αλλά και ηθική δειλία δεν έχει όρια απολύτως . Η φυσική δειλός φοβάται , εφόσον αυτός είναι σε κίνδυνο . Η ηθική δειλός φοβάται ανεξάρτητα από το αν αυτός βρίσκεται σε κίνδυνο ή όχι .Αρχη τους είναι να επιβαρυνθούν με φαντάσματα της ενοχής και φαντάσματα της ηθικής αβεβαιότητας . Η φυσική δειλός ξέρει ότι έχει δικαιώματα, αλλά φοβάται να τα υπερασπιστεί . Η ηθική δειλός , δεν θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, επειδή δεν πιστεύει ότι έχει οποιαδήποτε . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο φυσική δειλός φόβατε τους ληστές τραπεζών , αλλά ο ηθικα δειλός τους αποδέχεται. Για τον ηθικα δειλό , ο ληστής είναι μια ηθική δύναμη , διότι σε έναν κόσμο αβεβαιότητας , είναι καθοριστικά ορισμένος για το τι θέλει. Επειδή οι ηθικα δειλοί εμπλέκονται σε ηθική πολυπλοκότητα, Συχνά το αντιδραστικό δέλεαρ της εύκολου απαντήσης ειναι μέσω του πρωτογονισμόυ .ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.