Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η στάση πληρωμών του 1936 και το Διεθνές Δικαστήριο

Το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.
Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!
Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε σε γενικές γραμμές ότι:

"Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο"
(Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,σελ 158).

Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα:...
Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας. Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους!

ΣΗΜΕΡΑ;
Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο.

8 σχόλια:

  1. Poly endiaferon Akrita.

    Egw na ypenthimisw oti h Ellada eixe xreokopisei to 1932 kai os apotelesma ths exathliwshs twn Ellhnwn eixame thn anodo sthn exousia tou diktatora Metaxa. Dystixos h eutixos otan h dimokratia xreokopei prwta hthika kai sthn synexeia dimosionomika analamvanei kata kanona o stratos. Einai epishs gnosto oti h Italikh diplomatia prin thn kirixh polemou to 1940 gia na mas rixei staxth sta matia dhlwse oti h Italia den eixe kanena logo na eisvalei se mia toso ftwxh xwra oso h Ellada (apotelesma ths Mikrasiatikhs Katastrofhs kai ths xreokopias pou akolouthise).

    Thn lysh sthn xreokopia epi Trikoupi kai ton atyxh polemo tou 1897 eixe epishs dwsei o stratos.

    Stis meres mas dystixos kai ta ypsilovathma stelexoi tou stratou einai epishs dieftharmena kai exoun politikes synalages me ta komata.

    Auto einai akros anisixitiko giati sthn simerinh katastash oute o stratos tha einai eis thesh na dwsei mia lysh (kalh h kakh) sto adiexodo. Ta pragmata fainontai na einai exeretika dyskola kai kyndineuei to idio to ethnos...

    Prin prolavei na me katigorisei kapoios gia filo-diktatorikes apopseis tha prepei na meletisei poly kala ta legomena mou.

    To politiko systhma se olo tou to fasma einai exairetika dieutharmeno kai exei simvalei ta megista sto na ftasei h xwra se auto to shmeio. Den mporei na auto-diorthothei kai den mporei na dwsei lysh sto adiexodo. Einai to idio h phgh tou provlimatos. Se tetoies periptwseis h epemvasei tou stratou tha mporouse na diafylaxei thn enomh taxh kai na efarmwsei ena programma exygeianshs (kalo, metrio h kako). Xwris na yparxoun antridraseis kai antistaseis. Mono pou kai autoi einai dieutharmenoi.

    Synepos ti menei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Χαλι που φτάσαμε σήμερα μονο μια μορφή Δικτατορίας μπορεί να μας σώσει αλλα είμαστε σε τέτοιο χαλι που ούτε και στρατιωτικους έχουμε που να είναι ικανοί και σε θέση να πάρουν την διακυβέρνηση της Χώρας στα Χερια τους διότι και αυτοί είναι το ίδιο Διεφθαρμένοι όπως και οι Πολιτικοί που μας έφεραν σε αυτό το Χαλι τα τελευταία 30 Χρονια. Άραγε μονο ένα Θαύμα θα έσωνε τώρα την Ελλάδα και δυστυχώς στην σημερινή Εποχή θαύματα δεν γίνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη λέτε βλακείες για δικτατορίες, ρε γαμώτο. Σκεφτείτε λίγο. Μην απογοητεύεστε, μην παραδίνεστε. Παλέψτε για κάθε μικρό και μεγάλο στο δημόσιο βίο σας. Αφήστε την καφενειακή συνθηματολογία, επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Anonymo 20/05/11

    An pisteueis oti akros dietharmenoi politikoi pou odhgisan thn xwra se auto to shmeio mporoun na se swsoun hte ws memonomena komata eite ws polykomatikes kyvernhseis planase!!!

    Akomh kai autos o proedros ths Dhmokratias pou xairei to megalytero pososto sevasmou eixe emfanistei kapote ws...danisths tou prothypourgou Andrea Papandreou gia na dikaiologithoun ta xrhmata gia thn kataskeuh enos kolospitou kapou sthn Ekalh (opws to eixe xaraktirisei enas proin ypourgos tou o Gianopoulos).

    Oi apisteuta dieftharmenoi tou Pasok kai ths ND den mporoun na mas swsoun oute fysika ta akros anaxiopista komata (dieftarmenoi kai autoi) LAOS, KKE, SYN ktl pou mono laikizoun kai fwnazoun xwris na exoun na protinoun kamia lysh kai kanena sxedio gia to adiexodo.

    Synexise na pisteuhs me afelia oti autoi pou einai ypeuthinoi se megalo vathmo gia thn hthikh sipsh ths Ellinikhs koinonias tha se swsoun kai tha se vgaloun apo to adiexodo.

    Alloste edw pou ftasame gia na mhn exoume psyxologika provlimata (alla kai ethnika) isws h pisth se afeleis skepeis na einai mia kapoia lysh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προπαγάνδα των Homo Pasokus Demokraticus έχει τόσο δηλητηριάσει την Ελληνική κοινωνία και έχει παραχαράξει τα γεγογότα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Ι. Μεταξάς να θεωρήται το απόλυτο κακό. Πόσοι «προοδευτικούληδες και Δημοκρατικοί» άραγε γνωρίζουν ότι ο Ι. Μεταξας, ίδρυσε το ΙΚΑ, κατήργησε την παιδική εργασία, καθιέρωσε τη ετήσια άδεια και τα επιδόματα εδείας, θέσπισε την οκτάωρη εργασία, εισήγαγε την γονική άδεια, ίδρυσε την Αγροτική Τράπεζα, χάρισε τα χρέη στους αγρότες καταργώντας τα αγροτικά χρέη θεσπίζοντας νόμο εναντίων των τοκογλύφων;
    Ηκαθημερινη την 28η Οκτωβρίου 2006 εδημοσίευσε τις γνώμες του Γ. Φαράκου και Μ. Θεωδοράκη για τον Μεταξά.


    Μίκης Θεοδωράκης

    Εκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά

    «...Οταν έπεφτε μια πόλη, “έπεφτε” όλη η Ελλάδα: έβγαινε όλος ο κόσμος έξω, χτυπάγανε οι καμπάνες κι ο κόσμος τραγουδούσε, χόρευε, φίλαγε ο ένας τον άλλο... Κι αυτό γινότανε κάθε βδομάδα, διότι κάθε βδομάδα έπεφτε η μία αλβανική πόλη μετά την άλλη. Τέτοια έξαρση πατριωτισμού δεν νομίζω να την ξανάζησαν οι Ελληνες...

    ...Ο θάνατος του Μεταξά ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ο Μεταξάς ήταν πολύ τυχερός διότι συνέδεσε το όνομά του με το “Οχι”, συνέδεσε το όνομά του με τη νίκη και πέθανε σε μια κορύφωση νίκης. Στην Τρίπολη, πρέπει να σου πω ότι έγιναν μνημόσυνα σε διάφορες εκκλησίες. Κι εμείς πήγαμε σε μια εκκλησία, όχι στη μητρόπολη, σε μια άλλη, πιο μικρή. Την ώρα λοιπόν του μνημοσύνου, ο κόσμος έκλαιγε τόσο γοερά, ώστε από τη μία εκκλησία στην άλλη άκουγες τα κλάματα. Εκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά. Τόσο τυχερός ήταν δηλαδή, έτυχε η κατάλληλη στιγμή να πει το “Οχι” και μετά να πεθάνει... Και πίσω από το “Οχι” αυτό, δείχνει ότι ήταν ίσως ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που δεν πίστευε στη νίκη του Χίτλερ. Πίστευε δηλαδή ότι θα νικήσουν οι Εγγλέζοι, κάτι που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε παράλογο. Και, βεβαίως, ταίριαζε πολύ και με τη νοοτροπία του θρόνου, που ήταν αγγλόφιλος...».

    Γρηγόρης Φαράκος*

    Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα

    «...Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου το περίμενα γιατί θα είχα το πρώτο μου μάθημα στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου... Εκείνο που αισθάνομαι μέχρι τώρα –και πιστεύω το αισθάνεται και ο περισσότερος κόσμος από τότε– ήταν ότι η ζωή, γενικά η ζωή και της χώρας και του κάθε ατόμου, χωρίστηκε στα δύο. Στο πριν και το μετά. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου καθόρισε και την εξέλιξη όλης της χώρας στα κατοπινά.

    ...Η στάση της Σοβιετικής Ενωσης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν διφορούμενη. Επιπλέον, το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπερντοφ δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης που είχαν ταχθεί κατά του Αξονα...

    ...Είναι γνωστό ότι κατοπινά έχει γίνει μια κριτική στο γράμμα του Ζαχαριάδη από τη φυλακή, ότι ήταν υπερπατριωτικό, ότι είχε και άλλες άστοχες εκφράσεις. Αν το προσέξεις δεν έχει ούτε άστοχες εκφράσεις ούτε τίποτα. Μακάρι τη γραμμή αυτή (την ακολούθησε βέβαια το ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής), μακάρι να την ακολουθούσε ακόμα πιο σταθερά και μόνιμα. Οποια άλλη γνώμη κι αν έχει και ό,τι κι αν σκέφτεται κανείς για τον Ζαχαριάδη, οφείλει να του αναγνωρίσει αυτή τη μεγάλη υποθήκη που άφησε εκείνη τη στιγμή προς τον ελληνικό λαό και προς το κόμμα του...

    ...Ο,τι και να πεις για τον Μεταξά, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Και βεβαίως, επειδή και το ΚΚΕ αυτή είχε ως μοναδική κατεύθυνση, με αυτή την έννοια ταυτίζονται... Βεβαίως, αρνιέμαι τους διθυράμβους που συνήθως ακούγονται υπέρ του Μεταξά που είπε το “Οχι”, αλλά και από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να δεχθώ αυτή τη συνεχή κριτική των αριστερών, οι οποίοι δεν είπαν ΠΟΤΕ ότι εν πάση περιπτώσει ο Μεταξάς εκείνο το πρωί είπε αυτό που αισθανόταν όλος ο ελληνικός λαός. Και θα πω και κάτι ακόμα: Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα. Ημουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην γράφετε σε Greeklish. Εκτός του ότι είναι δύσκολο να διαβαστούν, η πρακτική αυτή αποτελεί το νερό στον μύλο του εθνομηδενισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειχα διαβασει την διπλωματικη ιστορια του μεσοπολεμου του κοραντη.περι του ποιου σημαντικου γεγονοτος που συνεβει ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΤΥΧΑΙΟ?
    οταν ακουσα οτι στην στρατιωτικη ακαδημεια του βερολινου ειχε χαραχθει η ρυση ουδεν προβλημα αλυτο απο τον ι.μεταξα δεν το επιστεψα μεχρι που το ειδα με τα ματια μου σε ενα ντοκυμαντερ .
    ο ανθρωπος ειχε και μυαλο και αγαπουσε αυτον τον τοπο και δεν τον εβλεπε σαν μεσο προσωπικου πλουτισμου .
    αν εστειλε στην ακροναυπλια και στα νησια μερικες χιλιαδες ανθρωπους δυσκολευομαι να τον κατηγορησω για αυτην του την αποφαση,αν κρινω απο τις πραξεις αυτων των ατομων απο τον δεκεβρη του 44 μεχρι τον αυγουστο του 49.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Kimon
    Είναι εντελώς γέλιο από μέρους των εθνομιδενιστων να επικαλεστούν την χρήση Λατινικού αλφαβητου ως κάτι αρνητικό. Στις χώρες του δυτικού κόσμου είναι γνωστό και αποδεκτό από όλους ότι το Λατινικό αλφάβητο που χρησιμοποιούν προέρχεται από το Ελληνικό.

    Σε ότι αφορά τον Μεταξά φρόντισαν οι
    Homo Πασόκους Δημοκρατικούς
    Homo Πασόκους Προοδευτικούς
    Homo Πασόκους αριστερικους
    Home Σοσιαλιστικούς αριστερικους
    Homo κομμονιστικους αριστερικους

    Να δώσουν έμφαση μονο στα αρνητικά του και να εξαφανίσουν όλα τα θετικά που αναφέρεις και τα οποια επιβεβαιώνονται από συγγενείς μου που έζησαν την εποχή του.

    Τα άνωθεν ανθρωποειδή ξεχνούν ότι τις διώξεις εις βάρος τους ξεκίνησαν με το ιδιώνυμο του Ενετό-Κριτικού Βενιζέλο. Ξεχνάνε επίσης να αναφέρουνε ότι ο Βενιζέλο εφάρμοσε το ιδιώνυμο γιατί η ενωμένη αριστερά τότε την οποια exefraze το ΚΚΕ υπακούοντας στα κελεύσματα τις Κομμουνιστικής Διεθνούς στην οποια είχανε μεγάλη επιρροή οι Βούλγαροι Κομμουνιστές εκφράζονταν καθαρά μέσα από τα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη για αυτονόμηση Μακεδονίας και Θράκης οι οποιες είχανε δεχτεί ήδη πολύ μεγάλο αριθμό προσφυγων.

    Ο Βενιζέλο πάλι κάποια χρονια πιο πριν δεν δίστασε να προσφέρει στους Βουλγαρους την Ανατολική Μακεδονία για να μπούνε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μαζί με τους Έλληνες στο πλευρό της Antant.

    Κατά τα αλλα σήμερα το νούμερο 1 αεροδρόμιο της χώρας φέρει το όνομα ενός Ενετό-Κριτικού (Βενιζέλο) σε μια περιοχή της Αττικής που φέρει το όνομα ενός Αλβανού πολέμαρχου (Σπάτα) του οποιου η φάρα πριν την κάθοδο στην Αττική πολιόρκησε επανειλημμένα τα Ιωάννινα χωρίς επιτυχία και χαρακτηρίζονταν στα Βυζαντινά χρονικά ως Χοιροβοσκοί.

    Με τέτοια νοοτροπία άντε να γίνουμε κράτος...

    Συμπέρασμα: Aν και δικτάτορας ο Μεταξάς αγαπούσε την πατρίδα σε αντίθεση με τους "δημοκράτες" αλλα και τους "επαναστάτες" πολιτικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.