Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

πΓΔΜ: Πλαστή ταυτότητα διά της βίας


Δημοσίευμα των «New York Times» καταδεικνύει την εθνικιστική πολιτική της ΠΓΔΜ
του Matthew Brunwasser
THE NEW YORK TIMES

Η φιλόδοξη αναγέννηση της ταυτότητας αυτού του μικρού κράτους - μια βαλκανική πατέντα υπερπατριωτισμού που συνοδεύεται από τους παιάνες των ριζών στην Αρχαία Μακεδονία - προκαλεί ανησυχία διεθνώς για τον αυξανόμενο αυταρχισμό, τη φίμωση των διαφωνούντων και τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από το κυβερνών κόμμα. Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την πρόοδο της χώρας σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ. Οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν οπισθοχώρηση στο θέμα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου και ανεπαρκή πρόοδο στην προστασία του κράτους δικαίου.

Η κριτική έρχεται σε μια στιγμή που εντείνεται η φαντασιόπληκτη αναζήτηση μιας εθνικής ψυχής. Οι επισκέπτες γίνονται δεκτοί στη χώρα με το εξής μήνυμα στο κινητό τους: 
«Καλώς ήλθατε στη Μακεδονία, την κοιτίδα του πολιτισμού». Το κέντρο της πρωτεύουσας μοιάζει με μια περίεργη παραφωνία αγαλμάτων - τόσο από ιστορικής όσο και από αισθητικής άποψης. Ο επισκέπτης θα δει, μεταξύ άλλων, έναν Μέγα Αλέξανδρο από μπρούντζο ύψους 29 μέτρων μαζί με τα αγάλματα του Ιουστινιανού, της Μητέρας Τερέζας, των Κίρυλλου και Μεθόδιου αλλά και μια αψίδα θριάμβου. Η εθνικιστική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος (VMRO) προκάλεσε μια δημόσια διαμάχη για «πραγματικούς Μακεδόνες» και «προδότες» δηλώνει η Βασιλική Νεοφωτίστου, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Ο κόσμος φοβάται και είναι πολύ διχασμένος» προσθέτει.


Η ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου έφτασε στο κατακόρυφο όταν η κυβέρνηση ανακάλεσε τον περασμένο Ιούνιο την άδεια του τηλεοπτικού δικτύου Α1, ίσως του πιο αντιπολιτευτικού μέσου ενημέρωσης. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε φορολογικές παραβάσεις για να κλείσει το κανάλι. Για τον ίδιο λόγο σταμάτησαν να κυκλοφορούν τρεις εφημερίδες που ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό όμιλο. Οι επικριτές επισημαίνουν, όμως, ότι τα φιλικά μέσα δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από τις Αρχές. Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρατική διαφήμιση για να ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. «Η πολιτική πίεση και ο εκφοβισμός απέναντι στους δημοσιογράφους αυξάνεται συνεχώς» επεσήμαινε στην έκθεσή της η Κομισιόν.

Σε ένα περίεργο επεισόδιο που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, τρεις φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία του Τύπου στην ΠΓΔΜ αποδοκίμαζαν τους ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο. Αποκάλεσαν τους ευρωβουλευτές «Ταλιμπάν» και «ευρωμπολσεβίκους» πριν απομακρυνθούν από την αίθουσα. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει επίσης: «Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να δέχονται παρεμβάσεις από πολιτικούς και επιχειρηματίες. Εκφοβισμοί και επιλεκτική εφαρμογή του νόμου απέναντι στα μέσα ενημέρωσης αυξάνουν τους λόγους ανησυχίας». Στην έκθεση διαπιστώνεται «κάποια μικρή πρόοδος» μόνο στο δικαστικό σύστημα, αν και επισημαίνονται σημαντικά προβλήματα σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστών. Σε έρευνα του ΟΟΣΑ του 2009, το 44% των δικαστών ανέφεραν εξωτερικές πιέσεις από την εκτελεστική εξουσία, κόμματα ή άλλους δικαστές.

Το VMRO απορρίπτει την ταμπέλα του εθνικισμού υποστηρίζοντας ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της χώρας. Ωστόσο, το «πατριωτικό» πρόγραμμα του κόμματος δεν έχει απήχηση στους αλβανικής καταγωγής πολίτες, οι οποίοι αποτελούν το 25% του συνολικού πληθυσμού. Τα αλβανικά κόμματα καταγγέλλουν ότι η «αρχαιοποίηση» της εθνικής ταυτότητας αποξενώνει τους φίλους της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό. Αξιωματούχοι του VMRO αρνούνται, ωστόσο, ότι το κόμμα τους αλλάζει την εθνική ταυτότητα των πολιτών. «Πρόκειται περισσότερο για μια αποκατάσταση της ταυτότητάς μας» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Σταβρέσκι. «Προσπαθούμε να επαναδημιουργήσουμε την ταυτότητά μας γιατί χάθηκε στη διάρκεια του κομμουνισμού» προσθέτει. Μαζί του συμφωνεί και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Βλαντίμιρ Γιόρτζεφ: «Το VMRO είναι ένα πατριωτικό κόμμα το οποίο υπερασπίζεται την εθνική κληρονομιά και την εθνική ταυτότητα» λέει.

7 σχόλια:

  1. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΣΑΝ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΙ ΠΡΟΣΚΕΚΤΙΚΑ ΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΓΡΑΦΙΚΟΙ" ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟΤΕ ΜΑΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΔΕΣ ΤΟΝ ΗΜΕΡΙΣΙΟ ΤΥΠΟ (ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ) ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΟΜΙΖΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΧ ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ..Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα το άρθρο είναι από τις 14/10/2011 και όχι τις 15:
    http://www.nytimes.com/2011/10/14/world/europe/concerns-grow-about-authoritarianism-in-macedonia.html
    και για λόγους δεοντολογίας θα έπρεπε να ξεκαθαρίσεις πως ο τίτλος σου δεν είναι ο τίτλος του άρθρου.

    Παρεμποπτόντως η Βασιλική Νεοφώτιστου (προφανώς όχι Νεοφωτίστου) είναι τσιράκι του Δημητρά, πρώην άμεση συνεργάτιδα του, και βαμμένη εχθρός της Ρωμιοσύνης. Άσχετο αν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ωραιοποιεί τα πράγματα μια και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τους Αλβανούς. Περίμενε να δεις όταν βαρεθεί με τους Αλβανούς βόρεια της Φλώρινας και πιάσει αυτούς (μετανάστες, εκδιωχθέντες και κατά δική της φαντασία Αλβανούς - τους παππούδες μας δηλαδή) εντός Ελλάδας. Φίδι κολοβό έτρεφε ο Κόκκαλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τίτλος του άρθρου είναι από τα ΝΕΑ και όχι από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΚΡΙΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΜΥΑΛΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΓΡΑΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ Ο ΕΝΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΕΣ ΤΙ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΦΕΗΣ ΜΠΟΥΚ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003000475624 ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΓΡΑΦΕΙ ANDREAS PANTOS ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΜΙΣΟΥΣ ΣΑΝ ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΑΠΙΕΖΜΕΝΟΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ !!!ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ 4-5 ΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟ MAKEDONSKA NACIJA) ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΠΡΙΝ 2 ΜΕΡΕΣ (ΤΩΡΑ ΝΕ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ) ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ" ΑΠΟ "ΚΟΣΤΟΥΡ" ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣ , ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΑΛΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE TRANSLATION ΟΤΥΠΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΑΝ ΚΑΛΥΨΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α .Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.facebook.com/profile.php?id=100003000475624 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ANDREAS PANDOS ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓ. ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΕΙ Α.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ανθρωποι (δηλ. οι σκοπιανοι), ειναι βουλγαρικης εθνικοτητας. Το μαρτυρα η γλωσσα τους.Ειναι ολοκαθαρα και αδιαμφισβητητα γλωσσα σλαβικης προελευσης. Αν τυχον εμπεριεχουν οι ισχυρισμοι τους εστω και ψηγματα αληθειας κατι θα ανεφερε και ο πολυς Φαλμεραιερ στο ιστορικο του εργο, στο οποιο τοση αμφισβητηση διατυπωνει για την ελληνικοτητα των Ελληνων του καιρου του. Θα ητανμια ακομη προσθετη αποδειξη των ισχυρισμων του. (Στον τελευταιο, βεβαια, απαντησε ο Ελληνας ομολογος του Κ. Παπαρηγοπουλος). Το αντιθετο μαλιστα: επικαλειται την μακροχρονια παρουσια των Βουλγαρων στον ελληνικο χωρο για να επιβεβαιωση τη νοθευση της ελληνικης φυλης. Πουθενα δεν κανει μνεια για "σκοπιανους μακεδονες".
    Τωρα αν οι φιλοι μας οι σκοπιανοι ντρεπονται, που δεν θα `πρεπε, για την καταγωγη τους, γι` αυτο δεν τους φταινε αλλοι.
    Οσον αφορα τωρα για ωρισμενους ιστορικους που υιοθετουν την ιδεοληψια των σκοπιανων,αυτοι ειναι <> (εντος εισαγωγικων). Τι αλλο να πει κανεις;
    Το θλιβερο ειναι οτι αναμεσα τους βρισκονται και ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.