Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Βιβλίο: «Το επαχθές χρέος της Ελλάδας» του Ιάσωνα Μανωλόπουλου

Πολλές είναι οι αναλύσεις που γράφτηκαν και ακόμα περισσότερες αυτές που θα γραφτούν για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το βιβλίο του Ι. Μανωλόπουλου «Το επαχθές χρέος της Ελλάδας» (Jason Manolopoulos Greece's "odious" debt), εκδόσεις Anthem Press, έχει για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μειονέκτημα ότι δεν είναι γραμμένο στα ελληνικά αλλά διαθέτει άλλα προτερήματα και το σίγουρο είναι ότι ο συγγραφέας δεν «χαϊδεύει τα αφτιά» του (Ελληνα) αναγνώστη.

Το «επαχθές χρέος της Ελλάδας» δεν είναι γραμμένο από κάποιον αντικαπιταλιστή ή πολέμιο της ελεύθερης αγοράς. Κάθε άλλο. Ωστόσο ο συγγραφέας βασίζει την ανάλυσή του στον τριπλό άξονα ελληνικές κυβερνήσεις, ευρωπαϊκές ηγεσίες και παράγοντες διεθνών αγορών στους οποίους αποδίδει ευθύνες για τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες. Για να συμπεράνει στο τέλος ότι η δυσβάσταχτη αυτή οφειλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μερικώς «επαχθής» και να υπαχθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης αλλά και μερικής διαγραφής (haircut). Η αποπληρωμή ή και ελάφρυνση αυτού του χρέους θα πρέπει να επιβαρύνει αναλογικά, σημειώνει ο Μανωλόπουλος, τόσο...



 το ελληνικό κράτος και τις μελλοντικές γενιές φορολογουμένων όσο και τους διεθνείς επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που «έκαναν ότι δεν έβλεπαν ότι έρχεται η καταιγίδα».

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του βιβλίου είναι η λεπτομερής καταγραφή όσων προηγήθηκαν. Απευθυνόμενος κυρίως στο ξένο αναγνωστικό κοινό, ο συγγραφέας αναλύει τη φύση και τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Με χρήση επίσημων στοιχείων και εκθέσεων αλλά χωρίς εύκολους αφορισμούς αποκαλύπτει την ακτινογραφία μιας οικονομίας που δεν αποτιμάται μόνο με βάση το ΑΕΠ και τα ισοζύγια αλλά και με το φακελάκι, τη μίζα, το βόλεμα και ασφαλώς το τέρας της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα εκτίθεται ένα χρονικό της «αμεριμνησίας» των ευρωπαίων αξιωματούχων που από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ διαβεβαίωναν εαυτούς και αλλήλους ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα» προκειμένου να συντηρούν το «μύθο» (όπως τον χαρακτηρίζει ο Μανωλόπουλος) της σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο ίδιος θυμίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν ήταν ούτε η μόνη ούτε η πρώτη χώρα που παραβίασε τα δημοσιονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα θυμίζει το «θαύμα των 18 μηνών» (Νοέμβριος 1999 - Απρίλιος 2000) τότε που η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που δεν είχε πλησιάσει επί χρόνια!

Ο τρίτος άξονας της ανάλυσης του βιβλίου είναι «η κοντόφθαλμη οπτική των διεθνών οίκων αξιολόγησης, των επενδυτικών συμβούλων και των ίδιων των δανειστών».

Ο συγγραφέας του «επαχθούς χρέους της Ελλάδας» είναι συνιδρυτής και γενικός διευθυντής επενδύσεων του hedge fund "Dromeus Capital", το οποίο δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες αγορές και έχει εργαστεί στο παρελθόν για λογαριασμό των Barclays Capital, Merrill Lynch, Marathon Asset Management στο Λονδίνο και Rosbank and Trust Investment Bank στη Μόσχα.

Το βιβλίο του αφήνει στον αναγνώστη μια πικρή γεύση καθώς διαπιστώνει ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ εφευρίσκει νέες αφηγήσεις για να καθησυχάσει τους πολίτες ότι η κρίση σύντομα θα ξεπεραστεί» και ότι «οι κόποι δεν θα πάνε χαμένοι», χωρίς όμως να αλλάζει κάτι ουσιαστικό στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=410165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.