Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Με αφορμή τους αριθμούς της ανεργίας, πληθωρισμού και ελλείματος.

Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή στον κόσμο έχει: την 8η υψηλότερη ανεργία, 11ο χαμηλότερο πληθωρισμό, το 6ο μεγαλύτερο έλλειμα  και το 2ο μεγαλύτερο χρέος. Όλα αυτά μετά από μία ελεγχόμενη πτώχευση και 2 χρόνια παρουσίας του ΔΝΤ.
Ας είμαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ:


Δεν τους ενδιαφέρει το ποσοστό της Ανεργίας. Και δεν τους ενδιαφέρει διότι τους δίνει άλλοθι για να ρίχνουν και άλλο τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές, με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία.

Ο στόχος ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός(θυμάστε την πρεμούρα της τρόικας στα τέλη του 2010)  όπου το επέτυχαν και φυσικά το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να αρχίσει το ΔΝΤ να παίρνει τα δανεικά ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ πίσω.

Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι μία από τις αιτίες της αύξησης της ανεργίας, όταν η οικονομία είναι σε ύφεση. Όπως σωστά μας υπενθυμίζει ο Αμετανόητος στο Ολυμπία, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι σύμφωνα με την Καμπύλη Phillips θα πρέπει να προκαλέσουμε έναν πληθωρισμό της τάξης του 5-6% για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την κοινωνική μάστιγα που λέγεται ανεργία.

http://eis.pspa.uoa.gr/econ/econ103a.htm

http://www.scribd.com/doc/52318784/25/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%C2%B5%CF%8C%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%C2%B5%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B7-Phillips

5 σχόλια:

  1. Ακρίτα,
    ἡ αὐξηση τῆς ζήτησης -που θ΄πα ἐπιφέρει τήν αὔξηση τοῦ πληθωρισμοῦ -προὑποθέτει αὔξηση δαπανῶν ἀπό τό Δημόσιο. Τό Δημόσιο ὅμως δέν ἔχει χρήματα, οὔτε μπορεῖ νά δανεισθεῖ, καί ἔτσι τό βάρος πέφτει στούς ίδιώτες, οἱ ὁποίοι πρέπει νά κινήσουν τήν άγορά, ν΄ αὐξηθεῖ ἡ ζήτηση κλπ.
    Σέ κάθε περίπτωση ὅμως ἡ αύξηση τῆς ζήτησης θά ἐπιφέρει τήν αὔξηση τῶν εἰσαγωγῶν, ἀφοῦ ὡς γνωστόν τό ἰσοζύγιο εἶναι ἐλλειματικό.
    Μπέρδεμα ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό έχουμε μόνο δύο επιλογές

      -έξοδος από το ευρώ και τύπωμα χρήματος
      -παραμονη στο ευρώ και χρήματα από την ΕΕ

      Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και επειδή η 2η λύση φαίνεται μακρινή, η λύση της τρόικας καταστροφική για ότι απέμεινε, καιρός να κοιτάξουμε την 1η. Αυτή είναι και η λύση που προκρίνει η άλλη πλευρά, αυτή που λέει όχι στην Λιτότητα.

      Διαγραφή
    2. Και όταν λέω ηα άλλη πλευρά, όχι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά Κρούγκμαν κλπ.

      Διαγραφή
  2. Το πρόγραμμα δεν έβγαινε, αυτό είναι δεδομένο. Η επιβολή του έγινε πολιτικά, λόγω εμμονών των Γερμανών πολιτικών. Συμμερίζομαι όλες τις ανησυχίες και κατανοώ τις δυσκολίες. Εξάλλου οι περισσότεροι περνάμε άσχημες καταστάσεις. Υγεία μόνο να έχουμε και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

    Κοιτάξτε, η έξοδος από το ευρώ θα είναι γεωπολιτική καταστροαφή για την Ελλάδα και την Ευρώπη μακροπρόθεσμα.

    Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια η ΕΚΤ θα πάρει τη (θεωρητική) χασούρα από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει κοψοχρονιά. Επίσης το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα φύγει από το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Αυτές οι κινήσεις θα φέρουν το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Θα έχουμε περάσει μια διαβολοεπταετία και στα επόμενα 4 χρόνια μέχρι την επέτειό μας, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

    Σε ανθρώπινα μέτρα, σκεφτόμαστε γιατί να τύχει αυτό σε εμάς, στη γενιά μας. Δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε τη γενιά που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξε, το ζήτημα δεν είναι τι θέλουν αυτοί, αλλά τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Και κακά τα ψέμματα, χωρίς νέο χρήμα, δεν θα δούμε ούτε γκρίζα μέρα.
      Επίσης σημαντικό είναι και το χρέος μας. Με τόσα μέτρα, με τέτοια λιτότητα και ύφεση, και μας κουρέψανε μόνο...το 20% του χρέους, λιγότερο από όσο αυξήθηκε 2 χρόνια με το μνημόνιο.
      Δεν προχωράει το ζήτημα, ενώ οι νέες δαπάνες που πάνε να κόψουν, θα τις φάει η ύφεση. Και το ωραίο αυτά τα έλεγε ο Σαμαράς πριν τον Νοεμ 2011, και τώρα σαν μνημονιακό στρατιωτάκι τα εφαρμόζει. Το ίδιο και ο Στουρνάρας.

      Διαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.