Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η μεταμοντέρνα ιδεολογική δικτατορία του «πολιτικά ορθού»

Μπορεί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΛΡ να συνυπέγραψαν επώδυνα για την κοινωνία μέτρα -αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, επιβολή υπέρμετρων πρόσθετων φόρων, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, αλλά στο ζήτημα του «αντιρατσιστικού»  νομοσχεδίου εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Η στάση τους είναι ευεξήγητη. Σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την ταχύρυθμη συρρίκνωση της πολιτικοεκλογικής τους απήχησης αναζητούν τρόπο να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ και να αποκτήσουν προοδευτικά ένσημα.
 
Ο Βενιζέλος έχει εδώ και καιρό δείξει την πρόθεσή του να πρωτοστατήσει στη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της Χρυσής Αυγής. Σε παλαιότερη σύσκεψη των τριών αρχηγών, για να δώσει ένα αντάλλαγμα στους εταίρους του, ο Σαμαράς είχε συναινέσει στη σύνταξη «αντί-ρατσιστικού». Όταν, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρουπακιώτης εμφάνισε το νομοσχέδιο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις. Όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά διάσπαρτα σε ολόκληρο το ιδεολογικοπολιτικό φάσμα.
 
Το πνεύμα του «αντιρατσιστικού» αντανακλά τη μεταμοντέρνα ιδεολογική δικτατορία του «πολιτικά ορθού», βασικοί φορείς της οποίας είναι πολιτικές δυνάμεις και διαμορφωτές της κοινής γνώμης που καλλιεργούν συστηματικά τον εθνομηδενισμό και εμμέσως πλην σαφώς την εξάρτηση. Θεμελιώδης αρχή στα δημοκρατικά πολιτεύματα όμως είναι ότι διώκονται πράξεις και όχι ιδέες. Το γεγονός ότι....
εμφανής στόχος του Ρουπακιώτη είναι η Χρυσή Αυγή δεν καθιστά το νομοσχέδιό του αυτομάτως ούτε προοδευτικό ούτε συμβατό με το Κράτος Δικαίου. Στις δημοκρατίες ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.
 
Εκτός αυτού, η ιστορία διδάσκει ότι το ιδεολογικοπολιτικά φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με ιδεολογικοπολιτικά μέσα Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα απεχθές φασίζον μόρφωμα δεν αλλάζει τα πράγματα. Η προσφυγή σε ιδιώνυμο νόμο συνιστά ομολογία αποτυχίας του κατεστημένου πολιτικού συστήματος να την αντιμετωπίσει ιδεολογικοπολιτικά.
 
Το μόνο που μπορεί να καταφέρει το «αντιρατσιστικό» είναι να τη θυματοποιήσει και κατ’ αυτό τον τρόπο να ρίξει νερό στο μύλο της. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα που οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις έχουν ηθικοπολιτικά απαξιωθεί με αποτέλεσμα η αντισυστημική στάση να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κοινή γνώμη.
 
Εάν το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφιστεί, κατά πάσα πιθανότητα θα στρέψει το μεγαλύτερο τμήμα του διογκούμενου αντισυστημικού ρεύματος προς τη Χρυσή Αυγή. Εκτός αυτών, εάν το «αντιρατσιστικό» ψηφιστεί θα καταστήσει την πολιτική όμηρο καθεστωτικών ερμηνειών και δικαστηρίων. Αυτά θα κληθούν να ερμηνεύσουν ασαφείς έννοιες όπως «εχθροπάθεια», και διατυπώσεις του τύπου «παροτρύνει, προκαλεί, διεγείρει σε βιαιοπραγίες και μίσος». Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα θα έχει την εξουσία να αναστείλει για ορισμένο χρόνο και σε περίπτωση υποτροπής οριστικά τη λειτουργία συλλόγων αλλά και κομμάτων! Η γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής είναι καταλυτική.
 
Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει είναι η ευκολία με την οποία τμήματα της Αριστερός μετατρέπονται σε σημαιοφόρους της καθεστωτικής «ρομφαίας». Το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν βιώσει στο πετσί τους τα ιδιώνυμα φαίνεται όχι μόνο να μην τους δημιουργεί αναστολές αλλά και ψυχολογικά να τους ωθεί σε μια ιδιότυπη αντιστροφή ρόλων.
 
Το γεγονός ότι δεν πρόκειται μόνο για μια λανθασμένη προσπάθεια ανάσχεσης της Χρυσής Αυγής αποδεικνύεται από την εκστρατεία της Ρεπούση (ΔΗMAP) να ποινικοποιηθεί μόνο η αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Εβραίων, αλλά όχι των Αρμενίων και των Ποντίων, παρότι έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μιλούν γι’ αυτές τις δύο γενοκτονίες θα κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά με την κατηγορία ότι καλλιεργούν «εχθροπάθεια» προς τους Τούρκους!
 
Η ιστορική πείρα και η συναφής «γονιδιακή» καχυποψία του ΚΚΕ γιο τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας νόμος που διώκει ιδέες το προφύλαξε από την παγίδα στην οποία με χαρακτηριστική επιπολαιότητα έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε αντιταχθεί με αξιόπιστα επιχειρήματα σε ανάλογες απόπειρες των υπουργών Καστανίδη και Παπαϊωάννου, αυτή τη φορά υποστηρίζει το νομοσχέδιο. Έπαιξαν, βεβαίως ρόλο η γιγάντωση της Χρυσής Αυγής και η υπογραφή του Ρουπακιώτη αλλά ο βασικός λόγος είναι καιροσκοπικός. Πιεζόμενος από τη θεωρία των δύο άκρων, θεώρησε ότι ο «αντιρατσιστικός» είναι μια ευκαιρία να στριμώξει τη ΝΔ και να τη συνδέσει με το κόμμα του Μιχαλολιάκου.
 
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικούν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ελπίζουν ότι θα επιτύχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρακάμπτοντας τη ΝΔ. Μπορεί. λοιπόν, αυτό καθαυτό το «αντιρατσιστικό» να μην έχει μεγάλη σημασία, αλλά στις παρούσες συνθήκες τείνει να μετατραπεί στο πεδίο μιας μάχης που απειλεί την τριτοκομματική κυβέρνηση.
 
Σταύρος Λυγερός
Επίκαιρα, 30-5-2013, σελ 21

67 σχόλια:

  1. Πάντως η αναφορά του πρωθυπουργού στην ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων:

    Από την απάντηση στο Ν. Βαλαωρίτη: "Μόλις προχθές, κάποιοι ακτιβιστές της Αριστεράς έφτασαν στο σημείο να αποδοκιμάσουν ένα άλλο άνθρωπο του πνεύματος, την Κική Δημουλά, επειδή τόλμησε να πει το αυτονόητο: ότι υπάρχουν παρά πολλοί λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας! Δυστυχώς, αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία που επιβλήθηκε για χρόνια -να μη μιλάμε, δηλαδή, για το πρόβλημα και να απαξιώνουμε όσους τολμούν να το θέτουν- οδήγησε επίσης στο δυνάμωμα των νεοναζί!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά παιρνούν στα ψιλά, όπως ας πούμε τα νέα μέτρα 5,1 δις που θα γίνουν μέσω περικοπών στα κύρια υπουργεία(Εργασίας, Άμυνας και Υγείας).

      Διαγραφή
  2. Η ουσία των πολιτικών δρωμένων στην Ελλάδα εστιάζεται στο γεγονός ότι η πολιτική σαπίλα τρομοκρατεί τον Ελληνικό πληθυσμό αφενός μέσω της επαχθούς φορολογίας, στερώντας του το δικαίωμα στο ζην και αφετέρου με την νομιμοποίηση της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών νομοθετικά, (π.χ.«αντιρατσιστικό»= ρατσιστικός ανθελληνισμός). Η οικειοποίηση από τους ηττημένους ρεβανσιστές του συμμοριτοπολέμου και από την εγχώρια αστική πολιτική χωματερή, της Ευρωπαϊκής θεωρίας περί «πετάγματος σκουπιδιών στην πόρτα του γείτονα», μετέτρεψε την Ελλάδα σε χωματερή τριτοκοσμικών λαθρομεταναστών από την ανεξάντλητη ανθρώπινη δεξαμενή του τρίτου κόσμου. Η επικείμενη όμως βιολογική εξαφάνιση των Ελλήνων δικαιολογεί την άμεση αντίδραση με όλα τα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιδεολογία του «πολιτικώς ορθού» είναι μια αρρωστημένη εφαρμογή ενός πολιτιστικού μαρξισμού. Για να καθιερωθεί και να δικαιολογηθεί πειστικά το νέο ιδεολογικό καθεστώς του πολιτικώς ορθού χρειάζεται την δική του αφήγηση, να ανασκευαστεί το ιστορικό παρελθόν, ώστε να δικαιολογεί ως φυσιολογική εξέλιξη την επιχειρούμενη τωρινή αλλαγή πορείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λάτρεις της ΕΣΣΔ ή του Ευρωπαικού κομμουνισμού πριν την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι οι ίδιοι του σημερινού «πολιτικώς ορθού».
      Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν μάθει με «εμείς και οι άλλοι».

      Διαγραφή
    2. @ Κίμωνα:

      Η επικείμενη όμως βιολογική εξαφάνιση των Ελλήνων δικαιολογεί την άμεση αντίδραση με όλα τα μέσα
      ---

      Εσύ το χαβά σου βλέπω ...

      Οι Έλληνες χάθηκαν όλοι όταν κάποτε έπεσε πείνα μεγάλη στη γη. Τότε καθένας τους έπαιρνε λίγες τροφές και έμπαινε στον τάφο του, για να βρεθεί θαμμένος, όταν οι τροφές του θα τελείωναν και θα πέθαινε.

      ΚΡΗΤΗ (Σφακιά), 20ος αι.
      Πηγή: Λαογραφικό Αρχείο Ακαδημίας Αθηνών, χειρόγραφο 120, σελ. 40.

      Στα Κράβαρα κατοίκησαν Έλληνες, μεγάλοι, αντρειωμένοι. Σε λίγο όμως έπεσαν φοβερά κουνούπια, με μύτες σιδερένιες που κυνηγούσαν κι εθανάτωναν τους Έλληνες, ώσπου αναγκάστηκαν όσοι είχαν απομείνει να φτιάσουν μεγάλα πιθάρια και να θαφτούν μέσα εκεί ολοζώντανοι. Κι έτσι αφανίστηκε από τα Κράβαρα η πρώτη γενιά, η μεγάλη, η αντρειωμένη.

      ΑΙΤΩΛΙΑ (Κράβαρα Ναυπακτίας), 19ος αι.
      Πηγή: Ν.Γ. Πολίτου, Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του Ελληνικού Λαού. Παραδόσεις 2, 1904, σελ. 730 (από τον Α. Καρκαβίτσα).

      http://jungle-report.blogspot.it/2011/04/blog-post_15.html

      Η «βιολογική» εξόντωση των Ελλήνων έχει πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό από τους «ένδοξους» [πραγματικούς] προγόνους των Νεοελλήνων.

      Το 1806 ο Biddle έγραψε για την Αθήνα/Αττική ότι:

      O περιηγητής Nicholas Biddle συγκρίνοντας τον αριθμό των Αλβανών με των Ελλήνων εκτιμούσε στα τέλη τού 19ου αιώνα, ότι οι Αλβανοί κάποια ημέρα θα απορροφούσαν τους Έλληνες: «Οι Αλβανοί είναι πολύ πιθανόν, ότι θα απορροφήσουν τους Έλληνες, οι οποίοι μειώνονται, παρά αυξάνονται.» («Αθήνα. Το τέλειο πρόσωπο τής ερήμωσης» από το βιβλίο: «Nicholas Biddle in Greece, The journals and letters of 1806», Πενσυλβάνια, 1991).

      Γιατί εάν σε ενδιαφέρει η «βιολογική συνέχεια» των Ελλήνων ... τότε ποντάρεις σε λάθος άλογο. Τη ρημάξανε οι Σλάβοι, Αλβανοί, Βλάχοι, Φράγκοι, Αρμένιοι, Τούρκοι κλπ. μεσαιωνικοί «λαθρομετανάστες» από τους οποίους λίγο-πολύ όλοι καταγόμαστε.

      http://www.youtube.com/watch?v=-a1lWuegMA0

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    3. συνέχεια:

      Να μιλήσουμε και για την «εγκληματικότητα» αυτών των μεσαιωνικών «λαθρομεταναστών»;

      Ο εξ Ισπανίας Εβραίος περιηγητής Benjamin De Tudela λέει ότι στην «Βλαχία» (βουνά δυτικά του Ζιτουνιού (žitunica = σλαβιστί ο σιτοβολώνας, δώρο των Βελεγεζιτών «λαθρομεταναστών» όπως τα Βόλος, Βελεστίνο, Καρδίτσα και πολλά άλλα αμέτρητα) κατοικούν κάτι Βλάχοι που κατεβαίνουν στους κάμπους της «Γραικίας» και καταληστεύουν τον κόσμο. Ευτυχώς, λέει, τους Εβραίους μόνο τους ληστεύουν γιατί τους «Γραικούς» τους ληστέυουν και τους σκοτώνουν.

      http://www.lithoksou.net/p/oi-blaxoi-tis-elladas-antilogos-protos-1985

      Ένας Εβραίος περιηγητής ο Βενιαμίν εκ Τουδέλας [6] σημειώνει το 1159 στο Ζητούνι (Λαμία): “Εδώ βρίσκονται τα σύνορα της Βλαχίας που οι κάτοικοι της ονομάζονται Βλάχοι. Είναι αλαφροί και γρήγοροι σαν ζαρκάδια και κατεβαίνουν από τα βουνά στους ελληνικούς κάμπους για ληστεία και αρπαγές. Κανείς δεν ριψοκινδυνεύει πόλεμο μαζί τους, ούτε μπορεί να τους υποτάξει γιατί τα καταφύγιά τους είναι απρόσιτα και αυτοί μονάχα γνωρίζουν τους δρόμους. Δεν είναι χριστιανοί ούτε Εβραίοι”. Και συμπληρώνει: “Όταν συναντήσουν Ισραηλίτη τον ληστεύουν αλλά δεν τον σκοτώνουν, όπως κάνουν με τους Έλληνες. Αυτή η φυλή δεν υπακούει σε κανένα νόμο” [Κυριάκου Σιμόπουλου, Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, τόμος πρώτος, Αθήνα 1976, σελ. 223].

      Αντίστοιχα, στα 1689 ο Bernard Rudolph πραγματοποίησε καλοκαιριάτικα μια περιήγηση στην Πελοπόννησο, την οποία περιγράφει στο βιβλίο του "The present state of the Morea: called anciently Peloponnesus".

      Στη σελίδα 12 περιγράφει την ορεινή Αρκαδία, όπου μας λέει ότι οι Αλβανοί, που είναι οι τσομπάνοι του Μοριά, ξεχειμωνιάζουν σκεδασμένοι στα παράλια, αλλά το καλοκαίρι συγκεντρώνονται όλοι μαζί στην Αρκαδία όπου γίνονται 3 φορές περισσότεροι από τους Τούρκους και τους «Γραικούς» ("the Albaneses, who are the shepherds and 3 times the number as the Turks and Greeks [εξελληνισμένοι Σλαβο-Αρμένιοι ως επί το πλείστον] which are in these parts", δηλαδή αποτελούν το 75% του Αρκαδικού πληθυσμού το καλοκαίρι). Ζουν σε σκηνές και προκαλούν μεγάλες ζημιές εξαιτίας της ληστρικότητάς τους ("doing much mischief by Robbery").

      Ορίστε η σελίδα 12 να την διαβάσεις και μόνος σου.

      http://books.google.it/books?id=xIYJAQAAIAAJ&printsec=frontcover&dq=bernard+randolph+morea&hl=it&sa=X&ei=bWWrUdONK-uO7QaDloHADA&redir_esc=y#v=onepage&q=arcadia%20albaneses&f=false

      Όσο για τους Σλάβους που κυριολεκτικά "Graeciam Romanis tulerunt", ο Ιωάννης ο Εφέσιος γράφει ότι αφού εγκαταστάθηκαν με το έτσι θέλω στην γη των Ρωμαίων σαν να τους ανήκε, επλούτισαν πλιατσικολογώντας πολύτιμα μέταλλα, κοπάδια και άλογα και με τον καιρό έμαθαν να πολεμούν καλύτερα από τους Ρωμαίους.

      Τούρκοι και «Φράγκοι» όπως οι αρχιπλιατσικολόγοι Καταλανοί παρουσιαζονται στα Βυζαντινά κείμενα σαν «ακρίδες» που μετατρέπουν τους τόπους απ΄όπου περνάνε σε «σκυθικές ερήμους».

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή για λύστε μου την εξής απορία. Ο «γραικομάνος» παπάς που προσπαθεί να πείσει τον Τσακαλάρωφ ότι είναι Έλληνα ή έστω εθνικά Μακεδόνας παρά Βούλγαρος ... ήταν «βιολογικός Έλληνας»;

      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%86

      Αν και είχαμε πει να είμαστε κρυφά, παρ όλα αυτά όλοι μας κατάλαβαν ακόμα ακόμα και ο γραικομάνος παπάς Γκέρμαν, ζήτησε να έρθει σε μας. Του επιτρέψαμε να έρθει. Αυτός ο αδελφός σε τέτοιο βαθμό είχε εξελληνιστεί, που άρχισε να μας μιλά και μια βουλγαρική λέξη έλεγε και δύο ελληνικές. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της εθνικότητάς του, αυτός προσπάθησε με κάθε τρόπο να μας αποδείξει ότι είμαστε Έλληνες! Αφού απέτυχε να παρουσιάσει τα στοιχεία που του ζητήσαμε, άρχισε να αναπτύσσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μακεδόνα, ότι δεν είμαστε ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά είμαστε Μακεδόνες, χωρίς να σκεφτεί ότι στην Μακεδονία έχει και Τούρκους και Εβραίους και πολλά άλλα έθνη. Κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία και αρχίσει να σου κάνει κήρυγμα για αυτήν είναι πολύ αστείο! Δεν θέλαμε να μπούμε σε περισσότερες διαμάχες μαζί του και για αυτό τον σταματήσαμε!

      Και στην «ορίτζιναλ» Βουλγαρική στην οποία έγραψε ο Τσακαλάρωφ:

      29 декември - Лобаница - неделя



      Макар и да бяхме казали да бъдем тайничко, но всички ни узнаха даже и гъркоманския поп Герман, поиска да доди при нас. Позволихме му и доде. Тоя брат до там се е погърчил, щото почна да ни говори една българска две гърцки. Подигнахме въпроса за народността му, той се помъчи всячески да ни докаже, че ние сме гърци! Като не можа да изложи факти, които му поискахме, почна да развива историята за великия Александър Македонски, че не сме нито гърци, нито българи, а сме македонци, без да помисли, че во Македония има и турци и евреи и от много други нации. Човек, който не разбира от история и да почни да ти проповедва со нея, това е много смешно! Ние не искахме да влизаме в повече разпри с него и затова го зарезахме

      Ή είναι «βιολογικός΄Έλληνας» ο Βλάχος Δανιήλ Μοσχοπολίτης που είπε το:

      http://www.lithoksou.net/p/tetraglosso-leksiko-toy-daniil-mosxopoliti-1802-prologos-stixoi-1-192

      Αλβανοί, Βλάχοι, Βούλγαροι, Αλλόγλωσσοι, χαρείτε, κι ετοιμασθείτε όλοι σας Ρωμαίοι να γενείτε. Βαρβαρική αφήνοντες γλώσσαν φωνή και ήθη. Ξυπνήσατε απ’ τον βαθύ ύπνο της αμαθείας. Ρωμαίικια γλώσσα μάθετε. Μητέρα της Σοφίας….

      Δηλαδή, δεν ξέρω εάν πρέπει να πω ότι έχετε «ξεδιάντροπο θράσος» (εάν γνωρίζετε ολίγη ιστορία και λέτε αυτά που λέτε) ή «απύθμενη έλλειψη αυτογνωσίας».

      Διαγραφή
    5. Ακρίτα, κάνε λίγο γρήγορα τη δημοσίευση διότι δεν θυμάμαι εάν τελείωσα το τελευταίο μου σχόλιο γράφοντας «απύθμενη αμάθεια»/«απύθμενη έλλειψη γνώσεων» ή το λανθασμένο «απύθμενη έλλειψη αμάθειας».

      Δεν μ΄έχει αφήσει μυαλό για μυαλό αυτός ο Κίμωνας.

      Διαγραφή
    6. Ok !!!

      Να΄σαι καλά Ακρίτα !!! Τελικά το έγραψα σωστά, «απύθμενη έλλειψη αυτογνωσίας».

      Διαγραφή
  3. Τυχαίος, όλες οι παραπάνω παραθέσεις σου αφορούν την γλωσσολογία ή την θρησκεία. Κανένα δεν αφορά την ανθρωπολογία.

    1) Απόδειξέ μου πως οι μεσαιωνικοί περιηγητές που αναφέρεις, όχι ήταν σε θέση να ξεχωρίζουν γενετικά κάποιον Έλληνα από κάποιον Σλάυο, αλλά πως η ίδια η αντίληψή τους περί εθνικότητας περιελάμβανε τον γενετικό παράγοντα.

    2) Δείξε μου αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία για τα μεγέθη της υποτιθέμενης 'σλαυικής εποίκισης' της Ελλάδας, σε αντιπαραβολή με αντίστοιχα πληθυσμιακά στοιχεία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου.

    3) Δείξε μου σύγχρονες γενετικές μελέτες που να στηρίζουν τα παραμύθια σου.

    4) Δείξε μου έναν για αιώνες κατακτημένο λαό που διατήρησε ανέπαφα τα τοπωνύμια, την γλώσσα και τις παραδόσεις του.


    Η απύθμενη έλλειψη αυτογνωσίας είναι όλη δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε και λέμε:

      1)Είπες «ήταν σε θέση να ξεχωρίζουν γενετικά κάποιον Έλληνα από κάποιον Σλάυο»

      Καλλίμαχε, ρώτα τον Ακρίτα να σου εξηγήσει τι θα πει essentialism/primordialism και γιατί κανένας εθνολογός 50 χρόνια τώρα έχει εγκαταλείψει αυτές τις έννοιες.

      Δεν υπάρχει «γενετικός» Έλληνας όπως δεν υπάρχει «γενετικός» Χριστιανός ή «γενετικός» Οπαδός του ΠΑΟΚ. Η εθνοτική ταυτότητα είναι μορφή συλλογικής ταυτότητας, δηλαδή κοινωνικό κατασκεύασμα. Γενετικά όλοι οι είμαστε Homo Sapiens, έχουμε 46 χρωμοσώματα και κόκκινο αίμα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν υπήρχαν προαιωνίως και δεν ασκούσαν ενδογαμία για να διατηρήσουν το «ελληνικό» αίμα. Η ελληνικότητά τυος απόρρεε μέσα από την καθημερινή τους πράξη. Ήταν Έλληνες,διότι συμπεριφερόταν σαν Έλληνες. Από εκεί και μετά εάν θέλεις να μάθεις τον κυκεώνα των πληθυσμών από τους οποίους προέκυψαν οι ιστορικοί Έλληνες πρέπει να συμπεριλάβεις τα κύματα των παλαιολιθικών πληθυσμών του τόπου, τα κύματα των ασιατικών πληθυσμών που εισήγαναν την νεολιθική επανάσταση στον ελλαδικό χώρο μετά το 6000 π.Χ. , τα κύματα των προελληνικών Ινδοευρωπαίων που εισήγαγαν της προελληνικές ΙΕικές γλώσσες στην Ελλάδα (συγγενικ΄ς των ανατολιακών ΙΕών γλωσσών που άφησαν τα τοπωνύμια σε -νθος, -σσα/-σσος, Γυρτώνη, Γόρτυνα, Γορτυνία κλπ (gurtu =ακρόπολις στις Λουβιανές γλώσσες) και εν τέλει τους εισαγωγείς της πρωτο-ελληνικήςγλώσσας που σιγά σιγά εξελίχθηκε στην ελληνική εντός του ελλαδικού χώρου.

      Σε αυτό, όσοι Έλληνες αλληλεπίδρασαν με βάρβαρους λαούς (Μακεδόνες, Κύπριοι, αποικίες Μικρασίας,Ιλλυρίας, Ιταλίας, Σικελίας, Πόντου, Θράκης κλπ.) όλοι αυτοί μπασταρδεύτηκαν με τους ιθαγενείς βάρβαρους που βρήκαν (λ.χ. Θράκες, Παίονες, Κάρες , Λυδοί, Λύκοι, Φρύγες, Μυσοί, Ετεοκυπριακοί λαοί, Ετεοκρήτες/Μινωίτες, Σκύθες, Δακο-μυσοί, Ιλλυριοί κλπ.)

      Ένα παράδειγμα θα σου δώσω για να καταλάβεις. Στην Αλικαρνασσό του 5ου π.Χ. αιώνα έχουμε 2 μακρές λίστες με τα ονόματα των πολιτών της Αλικαρνασσού. Εμφανίζονται συνολικά περισσότερα από 100 ονόματα μαζί με τα πατρωνυμικά τους. Μόνο το 33% σχεδόν αυτών έχει αμιγές ελληνικό ζεύγος (όνομα+πατρωνυμικό). Τα άλλα είναι ή μεικτά ελληνο-καρικά ζεύγη ή καρικο-καρικά.

      Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Ηρόδοτος. Αυτός, η μητέρα του και ο αδελφός του Θεόδωρος έχουν ελληνικά ονόματα, ενώ ο πατέρας του Λύξης και ο θειός του Πανύασσις έχουν Καρικά. Ο Κάρας συντοπίτης του Μαύσωλος έχει Καρικό όνομα, αλλά η αδελφή και γυναίκα του Αρτεμισία ελληνικό.

      Ο ίδιος ο Ηρόδοτος λέει ότι το Ελληνικό έθνος ξεκίνησε από πολύ μικρό και αυξήθηκε σε πληθυσμό μέσα από την ενσωμάτωση πολλών («συχνών») βαρβάρων εθνών, το κυριότερο από τα οποία ήταν το πελασγικό. Παράδειγμα εξελληνισμένων Πελασγών ήταν οι Αθηναίοι.

      Λέει ο Ηρόδοτος:

      [1.58] [1] τὸ δὲ Ἑλληνικὸν γλώσσῃ μὲν ἐπείτε ἐγένετο αἰεί κοτε τῇ αὐτῇ διαχρᾶται, ὡς ἐμοὶ καταφαίνεται εἶναι· ἀποσχισθὲν μέντοι ἀπὸ τοῦ Πελασγικοῦ ἐόν ἀσθενές, ἀπό σμικροῦ τεο τὴν ἀρχὴν ὁρμώμενον αὔξηται ἐς πλῆθος τῶν ἐθνέων, Πελασγῶν μάλιστα προσκεχωρηκότων αὐτῷ καὶ ἄλλων ἐθνέων βαρβάρων συχνῶν. πρόσθε δὲ ὦν ἔμοιγε δοκέει οὐδὲ τὸ Πελασγικὸν ἔθνος, ἐὸν βάρβαρον, οὐδαμὰ μεγάλως αὐξηθῆναι.

      Και πιο πάνω για τους Αθηναίους:

      [1.57.3] εἰ τοίνυν ἦν καὶ πᾶν τοιοῦτο τὸ Πελασγικόν, τὸ Ἀττικὸν ἔθνος ἐὸν Πελασγικὸν ἅμα τῇ μεταβολῇ τῇ ἐς Ἕλληνας καὶ τὴν γλῶσσαν μετέμαθε.

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    2. συνέχεια:

      Πάμε τώρα παρακάτω. Όταν οι Σλάβοι εισήλθαν στην pars Graeca (ελληνόφωνο μέρος) της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ΔΕΝ βρήκαν εθνοτικά Έλληνες, αλλά χριστιανούς Ρωμαίους. Η Ελληνική ταυτότητα άρχισε να στιγματίζεται από τη στιγμή που οι αυτοκράτορες της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας άρχισαν να υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο τον Χριστιανισμό. Φτάνουμε στον Μέγα Θεοδόσιο ο οποίος σύμφωνα με τον Λιβάνιο είπε στους παγανιστές ιερείς «ή σιγᾶν ή τεθνᾶναι» (ή θα σιγήσετε ή θα πεθάνετε). Την ίδια περίοδο ο χριστιανικός όχλος υπό τις διαταγές του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Κυρίλλου λιντσάρουν την Υπατία γιατί ήταν Ελληνίδα.

      Αυτά συνέβησαν 150 περίπου χρόνια πριν εμφανιστούν οι Σλάβοι. Τελευταία φορά που ακούμε κάποιον να προσδιορίζεται ως Έλληνας εθνοτικά είναι γύρω στο 450 μ.Χ. όταν ο Πρίσκος συνάντησε έναν έμπορο στην αυλή του Αττίλα που του είπε ότι ήταν ΓΡΑΙΚΟΣ το γένος (δεν είπε Έλλην διότι ήταν κυνηγητέο όνομα και Έλλην το γένος απλα΄σημαίνει ότι κατάγεται από ελληνόφωνους γονείς και, όπως και ο Πρίσκος μπορεί να ήταν κάλλιστα εξελληνισμένος Θράκας ή κάτι άλλο).

      Άρα μην σε ακούσω να ξαναμιλάς για «γενετικούς» Έλληνες. Ακόμα και ο Θουκυδίδης 2500 χρόνια πριν από εσένα είχε καταλάβει ότι η Ελληνική ταυτότητα δεν είναι κάτι το αέναο και βιολογικό, αλλά όπως όλες οι συλλογικές ταυτότητες έίχε αρχή (και όπως έδειξε η ιστορία και τέλος). Λέει ο Θουκυδίδης ότι η ελληνική εθνότητα δημιουργήθηκε μετά τον Όμηρο, διότι ο τελευταίος (στην παλαιότερη της Οδύσσειας Ιλιάδα) σαν Ελλάδα γνωρίζει μόνο το δέλτα του Σπερχειού (Φθιώτιδα) και σαν Έλληνες μόνο τους Μυρμηδόνες του Αχιλλέα, ενώ το σύνολο του ελληνόφωνου στρατού τους ονομάζει ποικίλως άλλοτε Αχαιούς, άλλοτε Δαναούς και άλλοτε Αργείους.

      Σου παραθέτω την μετάφραση του Ελ. Βενιζέλου του Θυοκυδίδη:

      3. Τὸ ὄνομα Ἑλλὰς

      Την ἀδυναμίαν, ἄλλωστε, τῶν παλαιῶν καιρῶν μου φαίνεται ὅτι ἀποδεικνύει καὶ τὸ γεγονὸς πρὸ πάντων ὅτι πρὶν ἀπὸ τὰ Τρωικὰ τίποτε δὲν ἐπεχείρησεν ἀπὸ κοινοῦ ἡ Ἑλλάς. Νομίζω μάλιστα ὅτι τὸ ὄνομα αὐτὸ οὔτε εἶχε δοθῆ ἀκόμη εἰς ὅλην τὴν χώραν, οὔτε καν ὑπῆρχε πρὸ τοῦ Ἕλληνος, υἱοῦ τοῦ Δευκαλίωνος, ἀλλὰ τὰ διάφορα φύλα, καὶ εἰς μεγαλυτέραν ἔκτασιν τὸ Πελασγικόν, ἔδιδαν τὸ ὄνομα τῶν εἰς τὰ ὑπ' αὐτῶν κατοικούμενα διαμερίσματα. Ἀλλ' ἀπὸ τὴν ἐποχὴν ποὺ ὁ Ἕλλην καὶ οἱ υἱοὶ τοῦ ἀπέβησαν ἰσχυροὶ εἰς τὴν Φθιώτιδα, καὶ τὴν βοήθειαν τῶν ἐπεκαλοῦντο οἱ κάτοικοι τῶν ἄλλων πόλεων, τὰ διάφορα φύλα, συνεπεία τῆς ἐπικοινωνίας αὐτῆς, ὠνομάζοντο ἤδη ἐπὶ μᾶλλον καὶ μᾶλλον Ἕλληνες, μολονότι πολὺς ἐπέρασε καιρὸς πρὶν τὸ ὄνομα τοῦτο ἠμπορέση νὰ ἐπικράτηση γενικῶς. Τὴν καλυτέραν ἀπόδειξιν παρέχει ὁ Ὅμηρος. Διότι, μολονότι ἔζησε πολὺ ὕστερον καὶ ἀπὸ τὰ Τρωικά, πουθενὰ δὲν ὠνόμασε μὲ τὸ ὄνομα αὐτὸ ὅλους, οὔτε ἄλλους ἐκτὸς ἐκείνων ποὺ ἠκολούθησαν τὸν Ἀχιλλέα ἀπὸ τὴν Φθιώτιδα, οἱ ὁποῖοι ἤσανκαὶ οἱ πρῶτοι Ἕλληνες, ἀλλ' ἀποκαλεῖ αὐτοὺς εἰς τὰ ποιήματά του γενικῶς Δαναοὺς καὶ Ἀργείους καὶ Ἀχαιούς. Οὔτε βαρβάρους, ἄλλωστε, μνημονεύει διὰ τὸν λόγον, ὡς νομίζω, ὅτι οὔτε οἱ Ἕλληνες εἶχαν ἀκόμη διακριθῆ διὰ κοινοῦ ἀντιθέτου ὀνόματος. Ὁπωσδήποτε τὰ διάφορα ἑλληνικὰ φύλα, ἐπὶ τῶν ὁποίων τὸ ὄνομα τῶν Ἑλλήνων, λόγω κοινότητος τῆς γλώσσης, ἐξηπλώνετο διαδοχικῶς ἀπὸ μίαν περιφέρειαν εἰς ἄλλην, ἕως ὅτου ἐπεξετάθη ἀκολούθως ἐπὶ τοῦ συνόλου τῶν, δὲν ἔκαμαν καμμίαν κοινὴν ἐπιχείρησιν πρὶν ἀπὸ τὰ Τρωικά, ἕνεκα ἀδυναμίας καὶ ἐλλείψεως ἀμοιβαίας ἐπικοινωνίας. Ἄλλωστε, καὶ τὴν ἐκστρατείαν ἀκόμη κατὰ τῆς Τροίας τότε μόνον ἐπεχείρησαν ἀπὸ κοινοῦ, ὅταν εἶχαν ἤδη ἀποκτήσει ἀξιόλογον ἐμπειρίαν τῆς θαλάσσης

      (συνέχεια)

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν με μπέρδεψες με το ..essentialism/primordialism.
      Δηλαδή θεωρείς ότι είναι το ίδιο;

      Εγώ θεωρώ ότι διαφορετικές έννοιες.
      Τώρα, κάνεις λάθος ως προν τον διαχρονισμό (primordialism)essentialism. Όχι δεν έχει τελειώσει αλλά τον ανανέωσαν οι εθνοσυμβολιστές. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι οι τελευταίοι θεωρούνται από τους μοντέρνους και μεταμοντέρνους αναλυτές ως....διαχρονιστές.
      Για τον ουσιαστικισμό(essentialism), και αυτός υπάρχει αλλά όχι στην έκταση που θα ήθελαν κάποιοι(π.χ. μαρξιστές).

      Διαγραφή
    4. Ακρίτα, όσα βιβλία του Smith έχω (The Ethnic Origins of Nations και Ethnosymbolism and Nationalism), αλλά και όσα άλλα βιβλία έχω που αναφέρονται στον Smith (λ.χ. στο εισαγωγικό κεφάλαιο εθνολογίας που κάνει ο Irad Malkin στις σελίδες 15-19 του Ancient Perceptions of Greek Ethnicity) βρίσκω σταθερά αμφίπλευρη κριτική ΚΑΙ στους μοντερνιστές ΚΑΙ στους primordialists/perennialists.

      Στην σελίδα 13 του "The Ethnic Origins of Nations" o πατέρας του εθνοσυμβολισμού Smith γράφει:

      In rejecting the claims of both the modernists, who say that there is a radical break between pre-modern units and sentiments and modern nations and nationalism, AND EQUALLY OF THe PERENNIALISTS, who say that the latter are simply larger, updated versions of pre-modern ties and sentiments, WE (εθνοσυμβολιστές) look to the concept of the ethnie or ethnic community and its symbolism, TO DISTANCE OUR ANALYSIS FROM THE MORE SWEEPING CLAIMS ON EITHER SIDE.

      Μεταφράζω:

      Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ΤΟΣΟ των μοντερνιστών, που λένε ότι υπάρχει μία ριζική τομή ανάμεσα στις προνεωτερικές μονάδες και αισθήματα και στα νεωτερικά έθνη και στον εθνικισμό, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ αυτά των "perennialists" («διηνεκιστών»???), που λένε ότι τα τελευταία είναι απλά μεγαλύτερες,εκσυγχρονισμένες εκδοχές των προνεωτερικών σχέσεων και αισθημάτων, ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ (εμείς οι εθνοσυμβολιστές) την έννοια εθνότητα/εθνοτική κοινότητα και τον συμβολισμό της με τέτοιο τρόπο, ώστε να απομακρύνουμε την ανάλυσή μας από τους πιο σαρωτικούς ισχυρισμούς της κάθε πλευράς».

      Δηλάδή ο Smith διαφωνεί μεν με τους μοντερνιστές που ισχυρίζονται ότι τα εθνοτικά φαινόμενα είναι προϊόν της νεωτερικότητας, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ διαφωνεί με τους "primordilists"/"perennialists" που ισχυρίζονται ότι τα εθνοτικά φαινόμενα είναι αέναα και εκρέουν ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ από αρχέγονους δεσμούς αίματος, γλώσσας, θρησκείας, περιοχής κλπ.

      Η διαφωνία του δηλαδή με τους "perennialists"/"primordilists" έγκειται στο ότι, τα αντικειμενικά κριτήρια ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ εθνοτική αλληλεγγύη. Η «αλληλλεγγύη» αυτή είναι προϊόν των ιστορικών περιστάσεων και απλά χρησιμοποιεί κάποια αντικειμενικά κριτήρια σαν σκελετό για να διαπλάσει μία εθνοτική κοινότητα.

      Να δώσω ένα παράδειγμα. Όταν λίγο πριν το 680 μ.Χ. (677 ?) τα σλαβικά φύλα της Μακεδονίας (Ρυγχίνοι, Δρουγουβίτες, Σαγουδάτοι, Στρυμωνίτες, Βερζίτες) κάνουν την μεγάλη πολιορκία της Θεσσαλονίκης, είδαμε ότι οι Βελεγεζίτες σλάβοι της Θεσσαλίας ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ να συνεργαστούν με τους ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ Θεσσαλονικείς προσφέροντας τους τροφή δια θαλάσσης.

      Δηλαδή ΕΠΕΛΕΞΑΝ να αγνοήσουν τους αντικειμενικούς και αρχέγονους (primordial) δεσμούς που είχαν με τους πολιορκητές (γλώσσα, συγγένεια κλπ) και πήγαν με την άλλη μεριά με την οποία δεν είχαν τέτιους δεσμούς.

      Αυτή τη συμπεριφορά, οι primordialists και οι εσσενσιαλιστές ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ !!! Κατά τους δευτέρους, οι Βελεγεζίτες ως ΟΜΑΙΜΟΙ των πολιορκιτών έπρεπε να είχαν πάρει το μέρος τους, ενώ κατά τους πρώτους, πάλι έπρεπε να είχαν πάρει το μέρος τους ως ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΙ,ΟΜΟΗΘΕΙΣ και, με λιγότερη έμφαση ΟΜΑΙΜΟΙ τους.

      Εδώ μπαίνει η ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Προτίμησαν οι Βελεγεζίτες να δράσουν ως «νομοταγείς αυτοκρατορικοί υπήκοοι» προφανώς διότι θεώρησαν ότι έτσι θα κερδίσουν περισσότερα ως κοινότητα.

      Οι εθνοτικές ομάδες είναι πρωτίστως ομάδες δράσης και βούλησης. Οργανώνονται, για να δράσουν, γιατί έχουν κάποιο σκοπό, όχι γιατί είναι φυσιολογικά αναμενόμενο να οργανωθούν αυτομάτως εξαιτίας κάποιων δεδομλενων αντικειμενικών κριτηρίων όπως το «αίμα», η γλώσσα κλπ.

      Διαγραφή
    5. Σου απάντησα ότι «θεωρούν» τρίτοι και όχι λέει ο ίδιος. Ας πούμε ο Andrew Heywood.Άλλά και ο ίδιος χρησιμοποιεί διαχρονικούς καθορισμούς σε πολλές αναλύσεις του, όπως για το Ελληνικό έθνος: http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.gr/2011/03/anthony-dsmith.html

      Διαγραφή
    6. ΠΓ: Και εκεί σχολίασε αυτός ο ανορθόγραφος ντεμέκ-«γνήσιος» ;;;

      Αμάν ρε «γνήσιε» ...

      Κυρίως Θέμα:

      Στην ερώτηση που θέτεις για το εάν η εθνοσυμβολική προσέγγιση μπορεί να τοποθετήσει την απαρχή του νεοελληνικού έθνους στα «Βυζαντινά» χρόνια, φοβάμαι πως η απάντηση του Smith είναι αρνητική.

      Ο Smith λέει ξεκάθαρα ότι η εθνότητα επιβιώνει όσο επιβιώνει ο κεντρικός της mythomoteur (εθνοσυμβολικός μύθος). Κατά συνέπεια, αλλαγή mythomoteur σημαίνει νέα ταυτότητα.

      Smith σελ. 15 του "The Ethnic Origins of Nations":

      "Special emphasis is laid on what is termed the 'myth-symbol' complex, and particularly the 'mythomoteur' Or CONSTITUTIVE MYTH OF ETHNIC POLITY; both indicate the vital role of myths and symbols as embodying the corpus of beliefs and sentimens which the guardians of ethnicity preserve, diffuse and transmit to future generations. In other words, the special qualities and durability of ethnie are to be found, neither in their ecological locations, nor their class configuration, nor yet their military and political relationships, important as all thse are for day-to-day experiences and medium-term chances of survival of specific ethnic communities.
      Rather one has to look at the nature (forms and content) of their myths abd symbols, their historical memories and central values, which we can summarize as the 'myth-symbol' complex, at the mechanisms of their diffusion (or lack of it) through a given population, and their transmission to future generations, if one wishes to grasp the special character of ethnic identities".

      Μεταφράζω:

      «Ειδική έμφαση αποτίθεται σε αυτό που ορίζεται «μυθο-συμβολικό» σύμπλεγμα και, ειδικότερα τον mythomoteur ή ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΥΘΟ ΕΘΝΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; αμφότερα εκφράζουν τον ζωτικό ρόλο των μύθων και των συμβόλων σαν ενσωματώσεις του συνόλου των πεποιθήσεων και αισθημάτων τα οποία οι ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ διατηρούν, διαχέουν και μεταδίδουν σε μελλοντικές γενεές. Με άλλα λόγια, οι ειδικές ποιότητες και η διαχρονικότητα των εθνοτήτων δεν πρέπει να εντοπιστούν ούτε στην οικολογική τους τοποθεσία, ούτε στην ταξική τους διάρθρωση, ούτε ακόμη στις στρατιωτικές και πολιτικές τους σχέσεις, όσο σημαντικά και εάν όλα αυτά για τις καθημερινές εμπειρίες και τις μεσοπρόθεσμες πιθανότητες επιβίωσης των εκάστοτε εθνοτικών κοινοτήτας.
      Αντίθετα, κάποιος πρέπει να κοιτάξει προς τη φύση (μορφή και περιεχόμενο) των μύθων και των συμβόλων τους, τις ιστορικές τους μνήμες και κεντρικές αξίες, τις οποίες μπορούμε να συνοψίσουμε σαν το «μυθο-συμβολικό» σύμπλεγμα, προς τους μηχανισμούς διαχύσεώς τους (ή έλλειψη αυτής) σε έναν δεδομένο πληθυσμό και, προς την μετάδοση αυτών σε μελλοντικές γενεές, εάν επιθυμεί να κατανοήσει τον ιδιάζοντα χαρακτήρα των εθνοτικών ταυτοτήτων.

      (συνεχίζεται >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>)

      Διαγραφή
    7. (>>>>>>>>>>>> συνέχεια).

      Όπως βλέπεις Ακρίτα, η «ψυχή» της εθνότητας είναι ο κεντρικός συστατικός της μύθος (ΚΣΜ, mythomoteur).

      Άλλος είναι ο KSM των προνεωτερικών Ρωμιών και άλλος είναι ο KSM των Νεοελλήνων.

      Ένας Νεοέλληνας σαν τους Καλλίμαχο και Κίμωνα καλή ώρα με τα αρχαιοπρεπή τους ονόματα έχει σαν ΚΣΜ «την καταγωγή από τους Έλληνες της αρχαιότητας».

      Ένας Ρωμιός είχε σαν ΚΣΜ το ότι ήταν ο υπήκοος του μοναδικού νόμιμου διαδόχου του πρώτου Χριστιανού Ρωμαίου Αυτοκράτορα, του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αυτό τον έκανε μέλος του «Περιούσιου Λαού», του «Νέου Ισραήλ», που έχει ως κατοικία του την «Φιλόχριστο και Θεοφύλακτο Ρωμανία» και ως πρωτεύουσά του την «Νέα Ρώμη»/«Νέα Ιερουσαλήμ» Κωνσταντινούπολη.

      Για τον Ρωμιό, οι «Έλληνες» σαν έννοια ήταν το αντίθετό του («Μη Χριστιανός») και σαν ιστορκός λαός, ήταν «αυτοί που ζούσαν εδώ πολύ καιρό πριν και άφησαν αυτά τα μάρμαρα».

      Για τον Νεοέλληνα πάλι, οι «Ρωμιοί» είναι πλεόν κάτι το άγνωστο και μισητό (όπως ανακαλύπτω με τις συζητήσεις που έχω εδώ και εκεί).

      Ο Νεοέλληνας είναι πλέον ανίκανος να κατανοήσει τον «Ιστορικό Λόγο» του πατριάρχη Θεόφιλου στα 1352 που μπορείς να τον διαβάσεις εδώ:

      http://books.google.it/books?id=jEa8Iv5wJ0IC&pg=PA59&dq=papa+fatuus+insulsus+ignorat&hl=it&sa=X&ei=pL6wUdjqNcbT4QS6sIHoBg&redir_esc=y#v=snippet&q=Patriarch%20Philotheos%201352&f=false

      (έπεται μετάφραση >>>>>>>>>>>>>>>>>)

      Διαγραφή
    8. (μετάφραση Ιστορικού Λόγου, Πατριάρχη Θεόφιλου >>>>>>>>>)

      «Η Μεγάλη και Μεγαλοπρεπής Αυτοκρατορία των Ρωμαίων μεταφέρθηκε από την Ιταλία στην Ανατολή, όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, με θεϊκή εντολή, εγκατέλειψε τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ [= ΠΑΓΑΝΙΣΜΟ] ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, αλλά και μεταμόρφωσε την πόλη του Βυζαντίου στην σημερινή Μεγάλη Πόλη που φέρει το όνομά του. Ήταν αυτός που έκτισε εδώ ένα παλάτι και μετέφερε το συμβούλιο και τη Σύγκλητο από την Παλαιά Ρώμη εδώ, για να την κάνει την Νέα Ρώμη, βασιλίδα όλων των άλλων πόλεων ... Η κατάσταση είναι τέτοια ΤΩΡΑ ώστε οι της Νέας Ρώμης, δηλαδή όλοι ΕΜΕΙΣ που ανήκουμε στην Οικουμενική Εκκλησία και είμαστε υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και, γι΄αυτό ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΡΩΜΑΙΟΙ, διαφερουμε τόσο πολύ από αυτούς της ΠΑΛΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ, το νυν κατακερματισμένο έθνος που κατοικεί σε διάφορες χώρες και από τους οποίους πολύ λίγοι πλέον αναγνωρίζουν ότι κάποτε ήταν και αυτοί Ρωμαίοι και ανήκαν στο ίδιο έθνος και αυτοκρατορία και ότι ο τωρινός τους αποχωρισμός από την Εκκλησία και την Αυτοκρατορία οφείλεται στην κοντοφθαλμοσύνη και χαζομάρα τους».

      Διαγραφή
    9. Δεν έχω ξαναδεί μεγαλύτερη παράθεση διαδοχικών μπουρδολογιών. Λες και ξαναλές τη λέξη Μύθος. Στοιχηματίζω πως αν σε ρωτήσω τι σημαίνει θα μου παραθέσεις την wikipedia: "Mύθος σύμφωνα με την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου είναι ιερή ή θρησκευτική αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων."

      Καταρχήν η Ανθρωπολογία δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τους μύθους. Όταν λένε "ανθρωπολογική ερμηνεία" οι ανίδεοι που γράφουν στη wikipedia, εννοούν τον νεοεισαχθέντα κλάδο 'Κοινωνική ανθρωπολογία' που είναι παρόμοιος με την Λαογραφία ή την Εθνολογία και λανσαρίστηκε στην πολυεθνική Αγγλία εν μέσω των αναταράξεων αυτών του Α'ΠΠ που επηρέασαν την παγκόσμια ακαδήμεια. Μιλώντας με όρους κανονικής Ανθρωπολογίας, η Κοινωνική ανθρωπολογία έχει το bias μέσα στο dna της.

      Δεύτερον - ο παραπάνω ορισμός δεν λέει απολύτως τίποτα. "Ιερό" και "θρησκευτικό" μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Οποιαδήποτε αφήγηση στην οποία προσδίδεται 'ιερότητα' από τον οποιοδήποτε, και αφηγείται το οτιδήποτε, είναι μύθος. Λάθος. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να περιμένουμε από τους ανίδεους της wikipedia και ένα λόμπι πολιτικώς στρατευμένων ψευτοεπιστημόνων, να έχουν διαβάσει Σαλλούστιο ώστε να μπορούν να ορίσουν σωστά τον Μύθο. Θα μου πεις, εδώ προσκυνούσαν για 30 τόσα χρόνια τον ανιστόρητο Gellner που βάσισε την θεωρία του στην απίθανη μπαρούφα πως η περί Έθνους αντίληψη δεν υπήρχε πριν τα τέλη του 18ου αιώνα.

      Διαγραφή
    10. "Η κοινωνική ανθρωπολογία είναι μια κριτική επιστήμη του πολιτισμού", μας λένε οι wikipedians. Εδώ δεν ξέρετε τι σημαίνει Έθνος ή Μύθος, θέλετε να ασκήσετε κριτική και στον Πολιτισμό τρομάρα σας. Όλοι οι χειραφετημένοι Εβραίοι μοντερνιστές των νεωτερικών κοινωνικών επιστημών, μόλις και ξέφυγαν λιγάκι από τα μαντριά των τοπικών τους συναγωγών και τα μαστίγια των ραβίνων, ξεσκίστηκαν να μας διδάξουν τι είμαστε και τι δεν είμαστε εμείς οι Γκογίμ.

      Τρίτον - mythomoteur μεταφράζεται 'κινητήριος μύθος' ή 'μυθοκίνητρο'. Τα ΚΣΜ και τα ΜΣΤ να τα πεις στους κάφρους που μαθαίνουν το 1821 από τον Τατσόπουλο. Τα άλλα περί "εθνοτικής αλληλεγγύης" αν και βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση είναι ψιλοάσχετα με το παράδειγμα της επιλογής των Βελεγεζιτών. Είναι σα να λες πως οι Ανθενωτικοί που υπονόμευσαν με τη στάση τους την άμυνα της Κων/πολης, έγιναν αυτομάτως Οθωμανοί και Σελτζούκοι στο έθνος.

      Τέταρτον - μιας και με χαρακτήρισες "νεοέλληνα" και έπειτα υποστήριξες πως "ο Νεοέλληνας είναι πλέον ανίκανος να κατανοήσει τον «Ιστορικό Λόγο» του πατριάρχη Θεόφιλου", ανυπομονώ να μου δείξεις τι ακριβώς από τον λόγο του πατριάρχη Θεόφιλου δεν μπορώ να κατανοήσω.

      Περιμένω, και μη σε χάσουμε.

      Διαγραφή
  4. Δεν θυμάμαι τι δημοσίευσα πιο πάνω, γιατί χρειάστηκε να ανoιγοκλείσω το pc. Θυμάμαι ότι σου έγραφα για τις πηγές, αλλά δεν θυμάμαι που τελείωσε το προηγούμενο. Τέλος πάντων όταν δημοσιέυσει ο Ακρίτας θα τα βρούμε.

    ΣΛΑΒΟΙ

    1) Ο Ισίδωρος της Σεβίλλης γράφει λίγο πριν το 650 μ.χ. ότι κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Ηράκλειου (δηλ. περ. 610 μ.Χ.) "Sclavi Graeciam Romanis tulerunt", δηλαδή «οι Σλάβοι πήραν την Ελλάδα απ΄τα χέρια των Ρωμαίων». Ρωμαίων έτσι, όχι Ελλήνων !!! Τα νομίσματα του αυτοκράτορα Ηρακλείου φέρουν το επίγραμμα "Deus adiuta Romanis" («O Θεός Βοηθάει τους Ρωμαίους»).

    2) Ο σχεδόν σύγχρονος Θεσσαλονικεύς συγγραφέας του δευτέρου μέρους των Θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου εμφανίζει την πόλη του σαν «Ρωμαϊκή νησίδα σε Σλαβική θάλασσα», μας πληροφορεί ότι από το 600 μ.Χ. και μετά οι Σλάβοι έφεραν και τα γυναικόπαιδά τους για να εγκατασταθούν μονίμως στην περιοχή, μας δίνει τα ονόματα διάφορων σλαβικών φύλων που γνώριζε [Δρουγουβίτες, Σαγουδάτοι, Βερζίτοι, Στρυμωνίτες στη Μακεδονία, Σμόλιανοι ανατολικότερα, Βελεγεζίτες σε Θεσσαλο-Βοιωτία,Βαγενίτες/Βαγιουνίτες στην Θεσπρωτία (εξού και το μεσαιωνικό όνομα της Θεσπρωτίας Βαγενέτια) από άλλες πηγές μαθαίνουμε για Μίληγγους και Εζερίτες στον Ταΰγετο κλπ].

    3) Το 723 μ.Χ. ο Willibald ταξιδεύει με καράβι από την Ιταλία στους Αγίους Τόπους και γράφει στη βιογραφία του ότι το καράβι σταμάτησε "... ad urbem Manafasiam in Slavinia terra" («στην πόλη της Μονεμβασίας, στη γη της Σλαβινίας»).

    4) Το 680 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο δεύτερος κάνει μια «Μακεδονική» εκστρατεία, για να τιμωρήσει τα σλαβικάφύλα που τον προηγούμενο χρόνο έκαναν την μεγάλη πολιορκεία της Θεσσαλονίκης (να σημειωθεί ότι η πόλη άντεξε γιατί οι Βελεγεζίτες σλάβοι της Θεσσαλο-Βιοωτίας την προμήθευαν με σιτάρι μέσω θαλάσσης). Πήρε 30.000 από αυτούς στην Ασία και έφερε 12.000 Μαρδαΐτες Αρμένιους στα αιγαιακά και ιόνια παράλια της Ελλάδος για να σχηματίζουν μία αντι-αραβική «ακτοφυλάκη».

    5) Τον 8ο αιώνα έχουμε τη μεταφορά 30.000 Αρμενικών οικογενειών στην Αδριανούπολη για να σχηματίζουν ένα «αντισλαβικό» τοίχος στα νώτα της Κων/πολης. Από αυτούς τους Αρμένιους κατάγεται η «Μακεδονική»/Αρμενική δυναστεία του Βουλγαροκτόνου. Άλλοι Αρμενικοί πληθυσμοί εγκαθίστανται ανά την Ελλάδα, οι οποίοι εμφανίζονται ακόμα σαν αναφομοίωτοι Αρμένιοι στην ιστορία του Σκυλίτση.

    (συνεχίζεται)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συνέχεια

    6) Στις αρχές του 9ου αιώνα, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος ο πρώτος φέρνει 50.000 ελληνόφωνους και μη ελληνόφωνος Μικρασιάτες («γραικούς», Αρμένιους, Κούρδους, Ίσαυρους, Εβραίους κλπ) «στην Σκλαβηνία» (ευρύτερο μέρος ηπειρωτικού Ελλαδικού χώρου και Πελοποννήσου). Ο Θεοφάνης ο Ομολογητής περιγράφει τα αισθήματα των «προσφύγων» οι οποίοι μεταφέρθηκαν με το ζόρι τα οποία μπορείς να διαβάσεις στα αγγλικά εδώ (σου έχω υπογραμμίσει κάτω κάτω την αρχή και συνεχίζει στην επόμενη σελίδα):

    http://books.google.it/books?id=O5JqH_NXQBsC&pg=PA122&dq=In+this+year+Nicephorus+ordered+Christian+colonists+from+every+province+to+move+into+Sklavinia&hl=it&sa=X&ei=1bOvUeiIJcHl4QS88YDYDw&redir_esc=y#v=onepage&q=In%20this%20year%20Nicephorus%20ordered%20Christian%20colonists%20from%20every%20province%20to%20move%20into%20Sklavinia&f=false

    Θα δεις με τι χαρά οι ποικιλόγλωσσοι Χριστιανοί της Μικράς Ασίας πήγαν στην Σκλαβινία. Άλλοι ευχόταν να ξεσπάσει κάνας πόλεμος για να σταματήσει η μεταφορά και άλλοι κρεμ΄στηκαν γιατί δεν άντεχαν να εγκαταλείψουν τη γη και τους τάφους των προγόνων τους.

    Σε αυτή τη διαδικασία επανιδρύεται η Σπάρτη «από πληθυσμούς όλων των Θεμάτων» (Αρμενιακοί, Θρακησιοί, Ανατολικοί, Οψίκιοι κλπ.) το οποίο μπορείς να διαβάσεις εδώ (άνοιξε τον Curta):

    https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=it&q=Sparta+Armeniakon+Thrakesion&btnG=

    Για τη μετάθεση πληθυσμών μεταξύ «ζωηρών» Σλάβων και «ζωηρών» Αρμενίων δες και την Αρβελέρ παρακάτω [02:20-04:45]:

    http://www.youtube.com/watch?v=Dz0fL6da_yM

    Ά και τώρα που το θυμήθηκα .. δες και αυτό πριν συνεχίσω με τις πηγές:

    http://www.youtube.com/watch?v=Vtn0XFWAkyk

    (συνέχεια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συνέχεια

    Πάμε τώρα στον 10ο αιώνα. Οι πηγές μας είναι τα «Τακτικά» του Λέοντος του Σοφού (αρχές 10ου μ.Χ.), γραπτά Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και ο Ανώνυμος Σχολιαστής του Στράβωνος στα μέσα και το χρονικό της Μονεμβασίας στα τέλη του αιώνα.

    Στα «Τακτικά» ο Λέοντας γράφει πως ο πατέρας του αυτοκράτορας Βασίλειος, αφομοίωσε τους Σλάβους διδάσκοντάς τους την γραικική γλώσσα, θέτοντάς τους υπό αρχόντων κατά τον ρωμαϊκό τρόπο, βαπτίζοντάς τους και εκπαιδεύοντάς τους να εκστρατεύουν εναντίον των εχθρών των Ρωμαίων.

    [Τακτικά, 18.95] «Ταῦτα δὲ ὁ ἡμέτερος ἐν θείᾳ τῇ λήξει γενόμενος πατὴρ καὶ Ῥωμαίων αὐτοκράτωρ Βασίλειος τῶν άρχαίων ἐθῶν ἔπεισε μεταστῆναι καὶ, γραικώσας, καὶ ἄρχουσι κατὰ τὸν Ῥωμαϊκὸν τύπον ὑποτάξας, καὶ βαπτίσματι τιμήσας, τῆς τε δουλείας ἠλευθέρωσε τῶ ἑαυτῶν ἀρχόντων, καὶ στρατεύεσθαι κατὰ τῶν Ῥωμαίοις πολεμούντων ἐθνῶν ἐξεπαίδευσεν, οὕτω πως ἐπιμελῶς περὶ τὰ τοιαῦτα διακείμενος, διὸ καὶ ἀμερίμνους Ῥωμαίους ἐκ τῆς πολλάκις ἀπὸ Σκλάβων γενομένης ἀνταρσίας ἐποίησεν, πολλὰς ὑπ΄ἐκείνων ὀχλήσεις καὶ πολέλους τοῖς πάλαι χρόνοις ὑπομείναντας».

    Νεοελληνική μετάφραση:

    «Αυτά [τα Σλαβικά έθνη] ο πατέρας μας Βασίλειος, αυτοκράτωρ των Ρωμαίων, που τώρα επαναπαύεται στα Ουράνια, τα έπεισε να εγκαταλείψουν τα αρχαία τους ήθη, τα δίδαξε την γραικική γλώσσα [γραικώσας], διόρισε άρχοντες να τα κυβερνούν κατά τον Ρωμαϊκό τρόπο, τα τίμησε με το βάπτισμα, τα ελευθέρωσε από την καταπίεση των δικών τους αρχόντων και, τα εκπαίδευσε να εκστρατεύουν εναντίον των εχθρών των Ρωμαίων. Με αυτόν τον τρόπο διαχειρίστηκε επιμελώς τα θέματα αυτά με αποτέλεσμα να επιτρέψει στους Ρωμαίους επιτέλους να είναι ξένοιαστοι μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία υπέφεραν τις συχνές ανταρσίες, τις παρενοχλήσεις και τους πολέμους των Σλάβων».

    συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O ανώνυμος σχολιαστής του Στράβωνος μας πληροφορεί ότι:

    «Καὶ νῦν δὲ πᾶσαν Ἤπειρον καὶ Ἑλλάδα σχεδὸν καὶ Πελοπόννησον καὶ Μακεδονίαν Σκύθαι Σκλάβοι νέμονται»

    και για τη δυτική Πελοπόννησο ειδικότερα:

    «Νῦν δὲ οὐδὲ ὄνομά ἐστι Πισατῶν καὶ Καυκώνων καὶ Πυλίων· ἅπαντα γὰρ ταῦτα Σκύθαι νέμονται»

    Δηλαδή με λίγα λόγια «όλον το ελλαδικό χώρο τον νεμονται «σκύθες» (βάρβαροι) Σλάβοι.

    Πάμε στον Πορφυρογέννητο τώρα:

    Για τον 8ο αιώνα μας πληροφορεί ότι:

    «… ἐσθλαβώθη δὲ πᾶσα ἡ χώρα καὶ γέγονε βάρβαρος, ὅτε ὁ λοιμικὸς θάνατος πᾶσαν ἐβόσκετο τὴν οἰκουμένην, ὁπηνίκα Κωνσταντῖνος ὁ τῆς κοπρίας ἐπώνυμος σκῆπτρα τῆς τῶν Ῥωμαίων διεῖπεν ἀρχῆς»

    και την ώρα που το γράφει αυτό θυμάται την «γαρασδοειδή όψιν εσθλαβωμένη» του πατρίκιου Νικήτα Ρεντάκιου.

    Το επώνυμό του σημαίνει «κυβερνήτης» στα σλάβικα (άρα έτσι τον αποκαλούσαν οι σλάβοι που κυβερνούσε) redak εκ του ręditi = κυβερνώ, βάζω σε τάξη/σειρά. Μετά το 1200 το έρρινο φωνήεν έχασε τη ερρινότητά του στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες (εκτός από την Πολωνική, τα Βουλγάρικα της Καστοριάς [raNka, DaMbeni, eNzik κλπ] και των περιοχών ΒΑ της Θεσ/νίκης) οπότε το ρήμα έγινε rediti, όπως λ.χ. το σύνθετο σερβο-κροατικό od-rediti:

    http://en.wiktionary.org/wiki/odrediti

    Όσο για την παραγωγή ręditi > rędak συνέκρινέ το με τα ljubiti > ljubak

    http://en.wiktionary.org/wiki/ljubiti#Serbo-Croatian
    http://en.wiktionary.org/wiki/ljubak

    Ορίστε και περισσότερα για τον Πορφυρογέννητο:

    http://www.lithoksou.net/p/esthlabothi-de-pasa-i-xora-kai-gegone-barbaros-garasdoeidis-opsis-esthlabomeni-2010

    (συνέχεια)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. (συνέχεια)

    Τέλος 10ου αιώνα γράφεται στην Πελοπόννησο (πιθανώς στην Πάτρα κατά τον Curta) το «Χρονικό της Μονεμβασιάς»:

    http://www.lithoksou.net/p/xroniko-tis-monembasias-2005

    Το οποίο μας λέει ότι οι Σλάβοι εκτόπισαν τα γηγενή ελληνικά φύλα από την Πελοπόννησο και εγκαταστάθηκαν εκεί, εκτός από το ανατολικό της μέρος (Τσακωνιά) το οποίο ήταν τραχύ και άγονο.

    8) Τέλη 11ου αιώνα. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος Γραμματικός σε επιστολή του προς τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό περιγράφει τον Σλαβικό εποικισμό της Πελοποννήσου με τα απλά λόγια:

    «…επί διακοσίοις δεκαοκτώ χρόνοις όλοις κατεσχόντων την Πελοπόννησον, και της Ρωμαϊκής αρχής αποτεμονένων, ως μηδέ πόδα βαλείν όλως δύνασθαι εν αυτή Ρωμαίον άνδρα» [Πατριάρχης Νικόλαος]

    Για 218 ολόκληρα χρόνια οι Σλάβοι κρατούσαν την Πελοπόννησο εκτός Βυζαντινής αρχής και Ρωμιός δεν τολμούσε να πατήσει πόδι στην περιοχή.

    9) Φτάνουμε στον 15ο αιώνα και έχουμε δύο ακόμα μαρτυρίες για τους Σλάβους του Ταϋγέτου ή Ζυγού όπως λεγόταν κατά τα ύστερα βυζαντινά χρόνια: αυτήν του Μάζαρι και αυτήν του Λάσκαρη-Κανανού.

    Ο Μάζαρις περιγράφει τα ανακατωμένα 7 έθνη που κατοικούν το Μοριά τα οποία «δεν είναι όυτε εύκολο ούτε επείγον να διαχωριστούν»:

    http://www.lithoksou.net/p/ta-%C2%ABanamiks-geni-en-peloponniso%C2%BB-toy-mazari-o-plithysmos-toy-moria-1415-2010

    «Εν Πελοποννήσω, ως και αυτός οίδας, ξείνε, οικεί αναμίξ γένη πολιτευόμενα πάμπολλα, ων τον χωρισμόν ευρείν νυν ούτε ράδιον, ούτε κατεπείγον. α δε ταις ακοαίς περιηχείται, ως πάσι δήλα και κορυφαία, τυχγάνει ταύτα. Λακεδαίμονες, Ιταλοί, Πελοποννήσιοι, Σθλαβίνοι, Ιλλυριοί, Αιγύπτιοι και Ιουδαίοι (ουκ ολίγοι δε μέσον τούτων και υποβολιμαίοι), ομού τα τοιαύτα επαριθμούμενα επτά» [Μάζαρις 1831, 174 και Μάζαρις 1860, 239].

    Ενώ ο Λάσκαρις-Κανανός ήταν ναυσιπλόος που από το Μιστρά έφτασε ως την βόρειο θάλασσα κια όταν έφτασε στην Σλαβική Ljubek/Ljubice ακούγοντας σλαβικά έγραψε:

    http://en.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbeck#History

    Schließlich ist noch als Zeugnis aus dem 15. Jahrhundert für das Fortleben der Slaven am Taygetos eine Stelle aus der Schilderung einer Reise des Laskaris Kananos nach Deutschland und den nordischen Ländern zu erwähnen, deren Entstehung von Vasiljev (Buzeskul-Festschrift S. 397 ff) in die Jahre 1412—1418 gesetzt wird. Der Grieche schildert dort auch die Umgegend von Lübeck und nennt jenes Land Σθλαβουνία. Er fügt dann eine Bemerkung über die Verwandtschaft der lübeckischen Slaven mit den Zygioten im Peloponnes hinzu: Ἀπ᾽ αὐτῆς τῆς ἐπαρχίας ὑπάρχουν οἱ Ζυγιῶται οἱ ἐν Πελοποννήσῳ· ἐπεὶ ἐκεῖσε ὑπάρχουν πλεῖστα χωρία, ἅτινα διαλέγονται τὴν γλῶσσαν τῶν Ζυγιωτῶν. Vgl Vasiljev a. a. 399. Zu dem Namen Ζυγιῶται verweist der russische Historiker auf den Namen Sigo de la Chacoigne für den Taygetos in der französischen Fassung der Chronik vor Morea, welchen er mit griech. Ζυγός = Taygetos gleichseht. Vgl. auch

    Στη Ljubeck ερχόμενος από τη δύση παρατήρησε ότι εκεί τελειώνει η «Γερμανία» και αρχίζει η «Σθλαβουνία». Και λέει «εδώ μιλάνε την ίδια γλώσσα με τους Ζυγιώτες= κάτοικους του Ταϋγέτου» και υπέθεσε ότι «από αυτά τα μέρη πρέπει να κατάγονται η Ζυγιώτες».

    συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συνέχεια.

    Τώρα δες τον χάρτη στο παρακάτω βιβλίο του κορυφαίου Βυζαντινολόγου John Haldon για να έχει μια εικονική ιδέα του Σλαβικού αποικισμού κατά την περίοδο 610-750 μ.Χ.:

    (Σου δείχνω τη σελίδα 64, =πήγαινε με τη ροδέλλα στην επόμενη [65] όπου είναι ο χάρτης)

    http://books.google.it/books?id=pSHmT1G_5T0C&printsec=frontcover&dq=byzantium+in+the+seventh+century&hl=it&sa=X&ei=MMKvUe75DKSH4AS_rIDABw&redir_esc=y#v=snippet&q=khagan%20of%20the%20avars%20balkan%20chieftains%20slavs&f=false

    Τα μέρη που ανήκουν στην Αυτοκρατορία είναι τα «σκούρα» και οι Σκλαβινίες τα «άσπρα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συνέχεια:

    Αυτή είναι η πρώτη Βουλγαρική αυτοκρατο΄ρια στα φόρτε της:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bulgaria_Simeon_I_(893-927).svg

    Όπως βλέπεις στα καλά της φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό.

    Όταν ο ντεμέκ «Βουλγαροκτόνος» (που δεν ήταν τέτοιο πράγμα ο άνθρωπος) κατέκτησε τη Βουλγαρία του Σαμουήλ και αναγνώρισε τον Βούλγαρο Ιωάννη Debranin (από την Dibra της ΠΓΔΜ) ως Αρχιεπίσκοπο Οχρίδας και πάσης Βουλγαρίας,αρχικά του αναγνώρισε δικαιοδοσία έναντι όλων τον Σλάβων και Βλάχων της παλαιάς Βουλγαρίας και, κατά συνέπεια, η δικαιωδοσία του έφτανε μέχρι τον Κορινθιακό και τη Ναύπακτο:

    http://en.wikipedia.org/wiki/John_of_Debar

    Άνοιξε το πρώτο βιβλίο της Averil Cameron έχω υπογραμμίσει τους όρους Byzantine Bulgaria ... in ecclesiastical terms ... rom Naupaktos till Belgrade:

    https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=it&q=Byzantine+Bulgaria+from+Naupaktos+Belgrade&btnG=

    Αργότερα βέβαια του ελάττωσε κατά πολύ την περιοχή επειδή παραπονέθηκαν οι τραγόπαππες από Θεσσαλονίκη, Λάρισσα κλπ ότι τους έκλεβε έδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάμε τώρα στην μεγαλύτερη απόδειξη μαζικότατης σλαβικής εγκατάστασης επί Ελλαδικού χώρου. Τα σλαβικά τοπωνύμια.

    Στην Ελλάδα έχουμε 1 σλαβικό τοπωνύμιο κάθε 50 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή 1 σλαβικό τοπωνύμιο μέσα σε κάθε τετρα΄γωνο 7χλμ x 7χλμ.

    Μόνο στην Πελοπόννησο ο Max Vasmer μέτρησε 429 και του ξέφυγαν μερικά (π.χ. Τριπολιτσά < Δρομπόγλιτσα Ζάτουνα κλπ.).

    Μιλάμε για κάπου 3.000 περίπου σλαβικά τοπωνύμια νοτίως των Βουλγαρόφωνων περιοχών της Μακεδονίας το 1900.

    Όπως το Detroit της Αμερικής που τώρα είναι αγγλόφωνο είναι Γαλλικό τοπωνύμιο (le détroit du Lac Érié, meaning the strait of Lake Erie) επειδή ιδρύθηκε από Γάλλους αποίκους:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit#History

    έτσι και καθένα από τα 3000 τοπωνύμια έχει ιδρυθεί από Σλάβους, ασχέτως από το εάν μετά κατοίκησαν σε αυτά Αρμένιοι, Αλβανοί, Βλάχοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Φράγκοι, Ίσαυροι, Κουμάνοι, Πετσενέγκοι και, φυσικά, εκγραικωμένοι Σλάβοι που ήταν πλέον Ρωμιοί με τα όλα τους.

    Εδώ είναι η δουλειά του Max Vasmer για τα σλαβικά τοπωνύμια εν Ελλάδι ανά περιοχή:

    http://www.promacedonia.org/en/mv/

    Και όλα αυτά ήταν μόνογια τον Σλαβικό αποικισμό. Σταματάω εδώ και συνεχίζουμε άλλη μερα με τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αδιαφορώ για την φυλετική καθαρότητα του Ελληνισμού και την «αμετάλλακτη» γονιδιακή συνέχεια από την αρχαιότητα που παραπέμπει σε ζωολογία. Η πολιτισμική συνέχεια όμως, όπως αυτή εκφράζεται στον γραπτό και προφορικό λόγο του Ελληνισμού και η Χριστιανική ταυτότητα, σηματοδοτούν ένα κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο που καθορίζουν την συλλογική νεοελληνική εθνική συνείδηση. Ο Ελληνικός Εθνικισμός μέχρι σήμερα υπήρξε Αναγκαίος και όχι Τυχαίος(Ernest Gellner), λόγο της ανάγκης επιβίωσης που επιβάλει η ανάγκη συσπείρωσης της «αγέλης», η οποία διαφορετικά θα εκφυλιστεί και θα χαθεί. Ο «νεοελληνικός διαφωτισμός» αντιλήφθηκε το «λανθάνον υπόβαθρο», το ανέδειξε και το ενίσχυσε με αποτέλεσμα το νεοελληνικό κράτος-έθνος, εκπληκτικό επίτευγμα για εκείνη την εποχή. Σημασία σήμερα δεν έχουν τα τοπωνύμια άλλα ότι οι Σλάβοι, οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι, οι Γασμούλοι, οι Φραγκολευαντίνοι, οι Γύφτοι οι Ίωνες, οι Πόντιοι και όποιοι άλλοι, έχουν κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο και είναι αδιάφορο πως αυτό έχει επιτευχθεί. Το αποτέλεσμα μετράει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Κίμωνα:
      Αδιαφορώ για την φυλετική καθαρότητα του Ελληνισμού
      ---

      Αν το έλεγες εξ αρχής θα σου έλεγα και μπράβο, αλλά επειδή το είπες μετά από αυτό:

      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
      Η επικείμενη όμως βιολογική εξαφάνιση των Ελλήνων δικαιολογεί την άμεση αντίδραση με όλα τα μέσα.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

      και μετά από την επίδειξη των πληγών από τα καρφιά στα χέρια χάνεις το μπράβο.

      Διαγραφή
    2. @ Κίμωνα:

      Συμπλήρωμα

      Και για να δεις ότι τωόντι εν τέλει μίλησες ορθά θα σου παραθέσω τον ορισμό του «Εθνικά Ρωμιού» του Βυζαντινολόγου Μαρκ Μπαρτούση στο βιβλίο του "The Late Byzantine Army: Arms and Society 1204-1453".

      Στις σελίδες 196-197 παραθέτει μια εθνογραφική πανοραμική της αυτοκρατορίας λέγοντας:

      A substantial portion of the army was composed of foreigners, men who were not "Romans" and whose mother tongue was not Greek. Most were either Latin of various sorts (primarily Italians, Germans, Catalans, Frenchmen, and Spaniards), Turkic peoples (Turks, Alans, and Cumans), or Slavs (Serbs, Bulgarians, and other southern Slavs), but a variety of other ethnic groups, such as Vlachs, Albanians, Mongols, and Georgians, also appear within the army. Mere residence in the Empire never made one a "Roman". Only accilturation, with the adoption of the Orthodox faith, the Greek language, and Byzantine dress and manners, could do this. Many foreigners, especially Latins, made the transition after a generation or two.

      Και στην σελίδα 192 γράφει:

      Ethnically "Byzantine" soldiers, or "Romans" (Rhomaioi) as they called themselves, were those soldiers accepted by other Byzantines as "of the same race" (homophyloi). In other words, they spoke Greek, embraced Orthodox Christianity, followed Byzantine customs and dress, and therefore were culturally indistinguishable from other Byzantines.

      Διαγραφή
    3. Το βρήκες. Η γενετική επιστήμη παραπέμπει σε ζωολογία ενώ η αγέλη που έχει ανάγκη να συσπειρωθεί δεν παραπέμπει σε ζωολογία.

      Διαγραφή
  13. Πασιφανή λογικά σφάλματα και αντιφάσεις, έχουμε και λέμε:


    "Δεν υπάρχει «γενετικός» Έλληνας όπως δεν υπάρχει «γενετικός» Χριστιανός ή «γενετικός» Οπαδός του ΠΑΟΚ."

    Καταρχήν αυτοναναιρείσαι από μόνος σου. Αν δεν υπάρχει γενετικός Έλληνας τότε δεν γίνεται να υπάρξει και "βιολογική εξόντωση των Ελλήνων", όπως υποστήριξες στο πρώτο σου κατά σειρά μύνημα. Αν η εθνοτική ταυτότητα είναι "κοινωνικό κατασκεύασμα", τότε και πάλι δεν υπήρξε εξόντωσή των Ελλήνων, αφού κι εμείς σήμερα Έλληνες είμαστε. Αν μου πεις πως οι δύο ταυτότητες είναι διαφορετικές, θα σε στριμώξω αποκλειστικά στον παράγοντα θρησκεία που και αυτή (η αρχαία Ελληνική) υπάρχει σήμερα αναγνωρισμένη επισήμως από πρωτοδικείο.

    Δεύτερον, το αν υπάρχει γενετικός Έλληνας θα το πουν οι γενετιστές, όχι οι... κοινωνιολόγοι. Η μοντερνική θεώρηση της εθνικής ταυτότητας ανήκει στις κοινωνικές επιστήμες και μάλιστα όπως αυτές διαμορφώθηκαν εντός πολυεθνικών κρατών. Που κι αυτή σήμερα έχει αμφισβητηθεί και ξεπεραστεί, διάβασε Conversi και A. Smith για να δεις τι απέγιναν οι θεωρίες των Gellner και των Hobsbaum. Μόνο στο Ελλαδιστάν τους αναμασάνε ακόμα κάποιοι σαν εσένα, αλλά εδώ αναμασάτε ακόμα τον Φαλμεράιερ και τον Λιθοξόου! Δες http://racialreality.110mb.com/greeks.html τι λέει η γενετική και η ανθρωπολογία για την γενετική συνέχεια των Ελλήνων να ξεστραβωθείς. Δες σε ποιές ακριβώς Υ απλοομάδες http://greekgenetics.blogspot.gr/2004/09/blog-post_04.html 'συχνάζουν' οι Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μήπως και ξυπνήσεις. Άσε που η όλη σου στατική αντίληψη περί φυλής (ενδογαμία, καθαρότητα κτλ) είναι τελείως ξεπερασμένη και θυμίζει κάτι γραφικούς νορδιστές/αφροκεντριστές παρέα με τον Λιακόπουλο και τους Ελοχίμ.

    Τρίτον, σε όλα τα σεντόνια που κατέβασες δεν απαντάς ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που σου ζητώ. Μόλις και προσπαθείς να ψελλίσεις πως "όλοι είμαστε Homo Sapiens, έχουμε 46 χρωμοσώματα και κόκκινο αίμα". Δηλαδή είμαστε λαγοί που έχουν 46 χρωμοσώματα και φάλαινες που έχουν κόκκινο αίμα. Και αμέσως μετά άντε πάλι η γλωσσολογία, οι ΙΕικές γλώσσες, οι ποικιλόγλωσσοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας, τα ονόματα του σογιού του Ηρόδοτου και οι περίφημοι Πελασγοί, το Χρυσό Δισκοπότηρο του κάθε πικραμένου βαλκάνιου. Ακόμα δεν έχετε μάθει να διαβάζετε ελληνικά, γιατί αν ξέρατε, θα ξεχωρίζατε την καταγραφή ιστορικών γεγονότων από την κατάθεση προσωπικής άποψης του ιστορικού, με τα 'νομίζω' και τα 'μου φαίνεται' που επαναλαμβάνει επιμελώς. Γιατί αυτός είναι ο Ηρόδοτος και εσείς είστε χομπίστες της αντεθνικής μπουρδολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέταρτον, από όλες τις... τρεις πηγές σου που περιέχουν κάποια ιδέα συγκεκριμένων αριθμητικών μεγεθών, βλέπουμε πως την Ελλάδα εποίκισε ο φανταστικός αριθμός των 15.000 αρμενίων (και των 50.000 Μικρασιατών, ουπς ήταν λέει ελληνόφωνοι). Αυτό, την στιγμή που ο μεγαλύτερος ιστορικός του μεσαιωνικού οθωμανισμού Cahen εκτιμά τον συνολικό αριθμό των Τούρκων που εισέβαλλαν στη Μικρά Ασία σε 200 εως 300 χιλιάδες άτομα http://coursesa.matrix.msu.edu/~fisher/hst373/readings/cahen.html τα οποία ανιχνεύονται στο 15% περίπου του σημερινού πληθυσμού της Τουρκίας. Εδώ 8 με 9 στους 10 Τούρκους είναι αυτόχθονες Μικρασιάτες και εσείς ξεψαχνίζετε τους μεσαιωνικούς τουρίστες μιας κατεκτημένης χώρας φτωχών και αναλφάβητων, μήπως και βρείτε καμμιά 1000άδα ψυχές να πάνε να αφομοιώσουν την Πελοπόννησο. Ρε σα δε ντρέπεστε.

    Πέμπτον και φτάνουμε στο υπερμέγιστο επιχείρημα που αποδεικνύει την "μαζικότατη σλαβική εγκατάσταση επί Ελλαδικού χώρου": Τα σλαβικά τοπωνύμια. Ουπς μισό λεπτό, τα τοπωνύμια τα αλλάζει ένας κατακτητής κατά βούληση όπως ακριβώς επιβάλλει την γλώσσα του στους κατακτημένους. Επίσης αλλάζουν εξ'αιτίας του αναλφαβητισμού των ντόπιων: αν κάποιος δεν ξέρει πως να ονομάσει την 'δασώδη υπώρεια', θα πάρει τον όρο κάποιου ξένου ο οποίος ξέρει. Και το τιτανοτεράστιο σκεπτικό σου λέει πως, αφού το Detroit έχει γαλλικό όνομα επειδή ιδρύθηκε από Γάλλους, έτσι και τo Πόρτο Γερμενό ή η Σαντορίνη έχουν πρωτοκατοικηθεί από Φράνκους ιππότες, η Κόρινθος έχει ιδρυθεί από Έλληνες, οι οποίοι υποθέτω εξαφανίστηκαν όταν οι Τούρκοι την ονόμασαν Gordus για να ξαναεμφανιστούν αργότερα, η Instabul έχει ιδρυθεί από Οθωμανούς κ.ο.κ.


    Περιμένω εναγωνίως και τους άλλους επικοισμούς της Ελλάδας, παρομοίας γλωσσολογικής εντάσεως με τον Σλαυικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Καλλίμαχο:

    η Κόρινθος έχει ιδρυθεί από Έλληνες, οι οποίοι υποθέτω εξαφανίστηκαν όταν οι Τούρκοι την ονόμασαν Gordus για να ξαναεμφανιστούν αργότερα.

    ---

    Σου έχω δυσάρεστα νέα εδώ Καλλίμαχε ... οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τελείως την αρχαία Κόρινθο και έσφαξαν όλους τους άνδρες και πούλησαν τα γυναικόπαιδα στα σκλαβοπάζαρα και την επανίδρυσαν σαν Ρωμαϊκή αποικία (Colonia Julia Corinthiensis) με αποίκους εξ Ιταλίας.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Corinth#Roman_era

    when he entered the city Mummius put all the men to the sword and sold the women and children into slavery before he torched the city, for which he was given the cognomen Achaicus as the conqueror of the Achaean League.[41] While there is archeological evidence of some minimal habitation in the years afterwards, Julius Caesar refounded the city as Colonia laus Iulia Corinthiensis in 44 BC shortly before his assassination.

    Και επειδή είσαι και «δύσπιστος» (άλλη λέξη έχω κατά νου):

    https://www.google.com/search?q=corinth+Caesar+Italian+settlers&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=The+Italian+settlers+who+took+the+city+and+its+Corinthia+from+the+locals%2C+thus+displacing+the+native+Corinthian+population&oq=The+Italian+settlers+who+took+the+city+and+its+Corinthia+from+the+locals%2C+thus+displacing+the+native+Corinthian+population&gs_l=serp.3...16815.22114.0.23184.31.10.0.0.0.5.499.2132.0j2j0j1j3.6.0...0.1...1c.1j2.16.psy-ab.OlxltOmFMbY&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZGU&fp=233c94d89a7a82b3&biw=1440&bih=691

    Αλλά κάτι μου λέει ... ότι θα μου βγάλεις τους Ιταλούς αποίκους της Κορίνθου Έλληνες ... όπως φαντάζομαι ότι για να βγάλεις τον Στάικο Σταικόπουλο από τη Ζάτουνα «γνήσιο απόγονο των αρχαίων Ελλήνων» πρέπει να βγάλουμε σαν Έλλήνα κάθε Σλάβο που φέρει το όνομα Stajko και κάθε Σλάβο που κατοικεί σε μέρος που λέγεται Zaton, Zatonje (εκ του σύνθετου za-tonuti = βυθίζομαι κάτω απ΄το νερό).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Staikos_Staikopoulos

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zaton

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zatonje

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zatonie

    http://en.wiktionary.org/wiki/tonuti#Serbo-Croatian

    Να θυμάσαι ότι οι Σλάβοι δεν ήρθαν ούτε ως «κατακτηστές» (άρα δεν είχαν την πολιτική ισχύ να επιβάλουν τη γλώσσα τους, όπως τους δίδαξε την γραικική ο αυτοκράτορας Βασίλειος κατά τον Λέοντα, ούτε είχαν ανώτερο πολιτισμό από τους Ρωμιούς που βρήκαν (ώστε να υπάρχει ροή λεξικών δανείων που ακολουθούν την πολιτισμική αφομοίωση).

    Δεν μαθαίνουν οι Νεοέλληνες πακιστανικά από τους λαθρομετανάστες, αλλά οι δεύτεροι ελληνικά.

    Δεν έμαθαν οι Άγγλοι να μιλάνε ινδικά από τους μύριους ινδούς μετανάστες της Αγγλίας, αλλά οι Ινδοί έμαθαν να μιλάνε απταίστως τα Αγγλικά.

    Οι Σλάβοι έκαναν επιδρομές (όσο ήταν υπό την αρχηγία των Αβάρων) και από ένα σημείο και μετά εγκαταστάθηκαν και άρχισαν αν ασχολούντια με την αγροκτηνοτροφία χωρίς να σχηματίζουν κάποιο πολιτικό κράτος.

    Δεν έμαθε ο γηγενής Έλληνας να λέει zatonuti επειδή ξέχασε να λέει βυθίζομαι/πλημμυρίζω.

    Ο Σλάβος που εξελληνίστηκε, στα ελληνικά που έμαθε να χρησιμοποιεί διατήρησε κάποιους σλαβικούς όρους από την τέως μητρική του γλώσσα.

    Έτσι λόγου χάρη λέμε σβάρνα και κοσά , ρούχο και πλιάτσικο, σχηματίζουμε υποκοριστικά σε -ίτσα (-ica λ.χ. αρκούδα> αρκουδίτσα) και -ούτσικος (-učko, λ.χ μικρούτσικος), μάθαμε να λέμε τους λατινόφωνους βορείως της γραμμής του Jireček «Βλάχους», και επειδή, ως επί το πλείστον ήταν ορεσίβιοι ποιμένες «Μπουρτζόβλαχους» (< σλαβ. brdo-vlah).

    Σβάρνα εκ του πρώιμου σλαβικού *barna το οποίο στη νότια σλαβική ακολούθησε την εξέλιξη barna>borna>brana:

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/borna

    Κοσά εκ του σλαβικού kosa:

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/kosa

    Το δανείστηκαν και οι βλαχο-ρουμάνοι:

    http://en.wiktionary.org/wiki/coas%C4%83

    Πλιάτσικο εκ του pljačkati:

    http://en.wiktionary.org/wiki/plja%C4%8Dkati

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βλάχος εκ του Γερμανικού walhaz:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Walhaz

    Όρο με τον οποίο οι Γερμανοί χαρακτήριζαν τους εκλατινισμένους Κέλτες κυρίως, αλλά και εν γένει, κάθε λατινόφωνο και, τον οποία δάνεισαν στους πρωτο-σλάβους σαν valh.

    Από εκεί και μετά, όπως και η σβάρνα, η λέξη η πρώιμη πρωτοσλαβική λέξη valh έγινε πρώτα στην ύστερη πρωτοσλαβική volhή οποία τριμερίστηκε κατά την μετάθεση των υγρών (περ. 750-800 μ.Χ.) δίνοντας vlah στην νότιασλαβική, voloh στην ανατολική σλαβική και vloh στην δυτική σλαβική όπως τα gard>gord> grad/gorod/grod.

    Και για το λόγο αυτό οι Πολωνοί λένε τους Ιταλούς «Βλάχους» και την Ιταλία «Βλαχία» (Włochy).

    Για το «μπουρτζόβλαχος» δεν χρειάζεται να πω πολλά, κάτι μου λέει ότι τα βουλγάρικα τα μιλάς φαρσί, οπότε ξέρεις τι θα πει brdo:

    http://en.wiktionary.org/wiki/brdo

    Τώρα βέβαια ο Καλλίμαχος, σαν γνήσιος κομπλεξαρισμένος απόγονος του Vonko του Σερβαλβαντιοβουλγαρόβλαχου θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι η Ζαβέρδα Αιτωλοακαρνανίας δεν ιδρύθηκε από Σλάβους, αλλά ότι τα Ζabrđani, Zabrde, Zabrdica κλπ. ανά τον σλαβικό κόσμο είναι «ελληνικές αποικίες» ιδρυθείσες από «γνήσιους Έλληνες» που «ξέχασαν» να λένε «Πέρα από το βουνό»/«Μετά το βουνό».

    Vonko:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Vonko

    https://en.wikipedia.org/wiki/Zabrdani
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zabrdica
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zabrdje

    Δε μου λες, ο Πρίγκιψ του Φραγκικού Μοριά Centurione II Asen Zaccaria είναι γνήσιος Έλληνας;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Centurione_II_Zaccaria

    Το όνομα Zaccaria δηλώνει συγγένεια με την Γενουατική οικογένεια των Zaccaria οι οποίοι ήλεχθαν πολλά νησιά του Αιγαίου, ενώ το όνομα Asen δηλώνει συγγένεια με τον Βλαχο-Κουμανικό οίκο των Asen που ίδρυσαν την Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Asen_dynasty

    Αλλά για σένα φαντάζομαι και ότι και οι

    https://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_I_Tocco
    https://en.wikipedia.org/wiki/Esau_de%27_Buondelmonti
    https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Preljubovi%C4%87
    https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_de_la_Roche
    https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_I_de_la_Roche
    https://en.wikipedia.org/wiki/John_I_de_la_Roche
    https://en.wikipedia.org/wiki/William_I_de_la_Roche
    https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_II_de_la_Roche
    https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_V_of_Brienne
    https://en.wikipedia.org/wiki/Joanna_of_Ch%C3%A2tillon
    https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_VI_of_Brienne
    https://en.wikipedia.org/wiki/Isabella_of_Brienne
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sohier_of_Enghien
    https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_IV_of_Enghien
    https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_of_Enghien
    https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Deslaur
    https://en.wikipedia.org/wiki/Manfred_of_Athens
    https://en.wikipedia.org/wiki/Berenguer_Estanyol
    https://en.wikipedia.org/wiki/William_II_of_Athens
    https://en.wikipedia.org/wiki/Alphonse_Frederic_of_Sicily
    https://en.wikipedia.org/wiki/John,_Duke_of_Randazzo
    https://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_I_of_Athens
    https://en.wikipedia.org/wiki/Maria,_Queen_of_Sicily
    https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Fadrique
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nerio_I_Acciaioli

    Αλλά τι λέω εσύ θα μας βγάλεις Έλληνες τους Gjin Bua Shpata και Pjeter Losha.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gjin_Bua_Shpata
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pjeter_Losha

    Εσύ θα μας βγάλεις για Έλληνα τον Ακάμηρο, τον άρχοντα των Βελεγεζιτών:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Akameros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τέλος πάντων, όχι ότι θα καταφέρει να στρίψει το αρβανίτικο κεφάλι σου, αλλά λέμε μπας και σπάσει ο διάολος το ποδάρι.

    Ο Θεόδωρος Παλαιολόγος δεσπότης του Μιστρά, για να καταπολεμήσει τη λειψανδρία που προκάλεσε ο «Μαύρος Θάνατος»

    http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Death

    προσκάλεσε Αλβανούς από την Ηπειρωτική χώρα να έρθουν και να εγκατασταθούν στο Μοριά. Οι πηγές μας μιλάνε για ένα μεγάλο κύμα 10.000 αλβανικών οικογενειών (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, δηλαδή θεωρητικά μιλάμε για 40.000 Αλβανούς σε μια περίοδο που ο Μωριάς είχε με το ζόρι 90.000 άτομα, όπως εκτιμούν οι ιστορικοί).

    https://www.google.com/search?q=Theodore+Albanian+families+peloponnese&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=Historical+records+indicate+that+a+group+of+10%2C000+Albanians+with+their+families+and+flocks+turned+up+at+the+Isthmus+of+Corinth+in+around+1338%3B+they+were+offered+land+and+were+admitted+to+the+Peloponnese+by+Theodore+&oq=Historical+records+indicate+that+a+group+of+10%2C000+Albanians+with+their+families+and+flocks+turned+up+at+the+Isthmus+of+Corinth+in+around+1338%3B+they+were+offered+land+and+were+admitted+to+the+Peloponnese+by+Theodore+&gs_l=serp.3...17608.21733.2.22667.44.16.0.3.3.11.355.3238.0j1j7j4.12.0...0.1...1c.1j2.16.psy-ab.3_SvIOLmOMM&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZWU&fp=233c94d89a7a82b3&biw=1440&bih=691

    Ο Donald Nicol εκτιμά ότι γύρω στο 1400 υπάρχουν πάνω κάτω 30.000 Αλβανοί σε έναν έναν συνολικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 120.000 άτομα, δηλαδή αποτελούν περίπου το 25%.

    (Μην κάνεις τη βλακεία να χαρακτηρίσεις το υπόλοιπο 75% σαν «Ελληνικό» ... θυμίσου τους Σλάβους, τους Αρμένιους και τους Φράγκους, δεν χρειάζεται να ξαναπω για το Μάζαρι και για τα «Ρωμιός δεν τολμούσε να πάτησει το πόδι του»).

    Γράφει στην σελίδα 340 του "The Last Centuries of Byzantium:1261-1453":

    "The Albanian immigration into the Morea had much increased in the latter part of the fourteenth century. Theodore I had encouraged the Albanians to come, for they were valuable as farmers and as soldiers. Their numbers had risen to 30.000 by the fifteenth century".

    Στην σελίδα 189 του "The Despotate of Epiros: 1267-1479. A contribution to the history of Greece in the middle ages" πάντα του Donald Nicol μαθαίνουμε για ένα επιπλέον κύμα αλβανικού εποικισμού της Πελοποννήσου μέτά από την Τουρκική κατάκτηση του Αργυρόκαστρου και της αλβανικής φυλής των Ζενεβεσαίων που ζούσε σε εκείνα τα μέρη Γράφει:

    Zenevesi died in 1418 [...] (Gjin) Zenevesi had a son and heir in the person of Simon ... In the summer of 1418 the Turks captured Dryinoupolis and most of the lands of the Zenevesaioi. [...] The Turks went on to lay siege to Argyrokastron [...] Simon Zenevesi [...] in October 1418, voluntarily made it over to the Turks.

    Και δυο γραμμές παρακάτω γράφει:

    "The Αlbanians who survived the siege and occupation of Argyrokastron made south for the Morea, where their services as Mercenaries were much in demand".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ νωρίτερα από όλα αυτά, ο Καντακουζηνός μιλάει για 12.000 Αλβανούς που εγκαταστάθηκαν στα ορεινά της Θεσσαλίας το 1319.

    Σελίδα 178 του "The Last Centuries of Byzantium" πάντα του Donald Nicol έχουμε:

    "The confusion was aggravated by the arrival in Thessaly of the first wave of nomad Albanian immigrants from the north."

    Και μια παράγραφο παρακάτω:

    "Even the Albanians, some 12,000 in number, sent a deputation to the Emperor asking for his protection and offering their allegience".

    Για τους Αλβανούς στην Ήπειρο δεν χρειάζεται να σου μιλήσω, διάβασε μόνος σου:

    Ξεστραβώσου και βάλε το αρβανίτικο κεφάλι σου ή arnavut damar όπως λένε και οι Τούρκοι σε δράση:

    http://www.cliohworld.net/onlread/5/44.pdf

    Και εδώ κλείνω κάνοντάς σου την εξής ερώτηση; Ο Σύριος δούλος Νάβις που έγινε τελευταίος βασιλιάς της Σπάρτης ήταν «γενετικός Έλληνας»;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Philopoemen#The_rise_of_Nabis_of_Sparta
    http://en.wikipedia.org/wiki/Prophets_of_Islam#Etymology

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάμε τώρα στους Βλάχους. Οι Βυζαντινοί δεν έχουν καμία αμφιβολία για την καταγωγή τους: Εκλατινισμένοι Θρακο-Δακο-Μυσοί όλοι τους θεωρούν.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Valaques-Vlachs.jpg

    Για τον Κεκαυμένο, οι Βλάχοι της Ελλάδος είναι εκλατινισμένοι Δάκες και Βέσσοι οι οποίοι πριν κατέβουν στην Ελλάδα ζούσαν στον Σάβα ποταμό «όπου τώρα κατοικούν οι Σέρβοι»:

    http://www.lithoksou.net/p/oi-blaxoi-tis-elladas-antilogos-protos-1985

    Είναι λοιπόν ο βυζαντινός συγγραφέας του ΙΒ΄ αιώνα Κεκαυμένος, που εκφράζοντας την αντίθεση των αρχών της Κωνσταντινούπολης προς τους δυναμικά αντιστεκόμενους στην αυτοκρατορική εξουσία Βλάχους τους χαρακτηρίζει “γένος άπιστον τε παντελώς και διεστραμμένον, μήτε εις θεόν έχον πίστιν ορθήν μήτε εις βασιλέα μήτε εις συγγενή ή εις φίλον, αλλά αγωνιζόμενον πάντας καταπραγματεύεσθαι, ψεύδεται δε πολλά και κλέπτει πάνυ, ομνύμενον καθεκάστην όρκους φρικωδεστάτους προς τους εαυτού φίλους και αθετούν ραδίως ποιούν τε αδελφοποιήσεις και συντεκνίας και σοφιζόμενον δια τούτων απατάν τους απλουστέρους, ουδέποτε δε εφύλαξε πίστιν προς τινα, ουδέ προς τους αρχαιοτέρους βασιλείς των Ρωμαίων”.

    Και συνεχίζει περιγράφοντας τα συμβάντα που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου κατοικούσαν:

    “Πολεμηθέντες παρά του βασιλέως Τραϊανού και παντελώς εκτριβέντες εάλωσαν, και του βασιλέως αυτών του λεγομένου Δεκαβάλου αποσφαγέντος και την κεφαλήν επί δόρατος αναρτηθέντος εν μέση τη πόλει Ρωμαίων. Ούτοι γαρ εισιν οι λεγόμενοι Δάκαι και Βέσοι. Ώκουν δε πρότερον πλησίον του Σάου, ον νυν ποταμόν Σάβαν καλούμεν, ένθα Σέρβοι αρτίως οικούσιν, εν οχυροίς και δυσβάτοις τόποις. Τούτοις θαρρούντες υπεκρίνοντο αγάπην και δούλωσιν προς τους αρχαιοτέρους των Ρωμαίων βασιλείς και εξερχόμενοι των οχυρωμάτων ελεΐζοντο τας χώρας των Ρωμαίων, όθεν αγανακτήσαντες κατ’ αυτών, ως είρηται, διέφθειραν αυτούς, οι και εξελθόντες των εκείσε διεσπάρησαν εν πάση τη Ηπείρω και Μακεδονία, οι δε πλείονες αυτών ώκησαν την Ελλάδα” [Cecaumeni, Strategicon et incerti scriptoris de officiis regiis libelus, έκδοση B. Wassiliewsky – V. Jernstedt, Petersburg 1896, σελ. 74].

    Ο Νικήτας Χωνιάτης τους θεωρεί Μυσούς που κατοικούσαν τον Αίμο πριν καταλήξουν στην Ελλάδα:

    Ο Χωνιάτης συνδέει τους Βλάχους με τους κατοίκους του Αίμου (Balkan) και σημειώνει πως στην εποχή του οι Βλάχοι κατείχαν την περιοχή των Μετεώρων της Θεσσαλίας, που ονομαζόταν Μεγάλη Βλαχία.

    Ο Χαλκοκονδύλης τους θεωρεί Δάκες που χρώνται την των Ιταλών γλώσσα:

    Πληροφορίες για τους Βλάχους [7] παρέχει και ο Χαλκοκονδύλης (ΙΕ αιώνας): “Δάκες δε χρώνται φωνή παραπλησία τη Ιταλών διεφθαρμένη δε ες τοσούτον και διενεγκούση, ώστε χαλεπώς επαΐειν τους Ιταλούς, ο,τιούν, ότι μη τας λέξεις διασημειουμένων επιγιγνώσκειν ό,τι μη τας λέξεις διασημειουμένων επιγιγνώσκειν ό,τι αν λέγοιτο. Όθεν μεν ουν τη τοιαύτη φωνή διαχρώμενοι ήθεσι Ρωμαίων επί ταύτην αφίκοντο την χώραν και αυτού τήδε ώκησαν”. “Από Δακίας επί Πίνδον το ες Θετταλίαν καθήκον ενοικήσαν έθνος. Βράκοι δε αμφότεροι ονομάζονται”. “Το τε Πίνδον όρος [8] (Βλάκοι δ’ ενοικούσιν αυτό, των Δακών ομόγλωσσοι, τοις παρά Ίστρον Δαξίν ομοίωντο)” [έκδοση Bonn Ι, σελ. 35, ΙΙ, σελ. 77, VI, σελ. 319].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο πιο «ρομαντικός» Κίνναμος τους θεωρεί Ιταλούς αποίκους των Βαλκανίων:

    Τέλος ο Κίνναμος συνδέει τους Βλάχους με τους Ιταλούς έποικους όταν γράφει (ΙΒ΄ αιώνας): “Βλάχων πολύν όμιλον, οι των εξ Ιταλίας άποικοι πάλαι είναι λέγονται” Ioannis Cinnami, Epitome rerum ab Ioanne et Alexio Comnenis gestarum, επιμ. Aug. Meineke, Bonn, 1836, σελ. 239].

    Πάμε τώρα να δούμε τι μπορύμε να βγάλουμε από όλα αυτά.

    Στα 680 μ.Χ. πάνω κάτω ο Kuber και ο Μαύρος οδηγούνε ένα συνονθύλευμα λαών από το Σίρμιον/Srem στο Σάβα ποταμό στον Κεραμήσιο κάμπο της Πελαγονίας (Κεραμαί ήταν το αρχαίο όνομα του Prilep) και ο Βυζαντινός αυτοκράτορας δίνει εντολή στους Δρουγουβίτες σλάβους που κατοικούσαν εκείνα τα μέρη (και λίγο πιο πριν είχαν αναγνωρίσει την αυτοκρατορική εξουσία) να τους ταΐσουν. Αυτό το συνονθύλευμα αποτελείται κυρίως από δύο ομάδες μας λένε τα θαύματο του Αγίου Δημητρίου. Ταταρο Βούλγαροι του Κούμπερ και οι «Σερμησιανοί» που καυχιούνται πως κατάγονται από τους «ιθαγενείς» Ρωμαίους Βαλκάνιους πολίτες που αιχμαλώτισαν οι Αβαρο-Σλάβοι και τώρα επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην αυτοκρατορία των προγόνων τους πάρα την επιμειξία που συνέβη στο εντομεταξύ με τους Αβαρο-Σλάβους και τους άλλους βάρβαρους «εθνικούς» (έκφραση που χρησιμοποιεί ο συγγγραφέας).

    Επίσης μαθαίνουμε ότι ο Μαύρος μπορούσε να μιλήσει Ταταρο-Βουλγαρικά, Σλαβικά, Ελληνικά και ... Λατινικά (δηλαδή Βλάχικα). Ο Μαύρος λοιπόν αναγνωρίζεται «Άρχων των Βουλγάρων και των Σερμησιανών» και δεν περνάει πολύς καιρός πριν επιχειρήσει να καταλάβει την Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Κούμπερ.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kuber
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mauros

    Ο Μαύρος αυτός λοιπόν άφησε το όνομά του στο χωριό Mavrovo της ΠΓΔΜ:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mavrovo

    Λίγο πιο πάνω, στο Κοσσυφοπέδιο, σε ένα Σερβικό έγγραφο του 14ου αιώνα βρίσκουμε το χωριό "Sremljane Vlasi" («Σερμησιανοί Βλάχοι») κοντά στην Đakovica.

    https://www.google.com/search?q=sremljani+vlasi&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=sremljani+vlasi+Sirmium&oq=sremljani+vlasi+Sirmium&gs_l=serp.3...16555.18482.0.19365.8.8.0.0.0.0.279.1521.0j5j3.8.0...0.0...1c.1.16.psy-ab.W-2W8jTcm-U&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZGU&fp=233c94d89a7a82b3&biw=1440&bih=691

    Από αυτό επιβεβαιώνεται η άποψη του Κεκαυμένου ότι οι Βλάχοι κατάγονται από τον Σάβα ποταμό και το Σίρμιον (μία από τις τέτραρχικές Ρωμαϊκές πρωτεύουσες) και ότι από εκεί κατέληξαν στην Πίνδο, περνώντας φυσικά από την Πελαγονία, όπου και τους τάισαν οι Δρουγουβίτες.

    Τώρα πόσοι ήταν; Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα Βλαχικά τοπωνύμια είναι πολύ λιγότερα των Σλαβικών με χαρακτηριστικότερο το Καρπενήσι το οποίο σημαίνει «δάσος με γαύρους» στα Ρουμάνικα μέχρι σήμερα εξού και τα καμιά δεκαριά Καρπενήσια στην Ρουμανία:

    http://en.wikipedia.org/wiki/C%C4%83rpini%C5%9F_(disambiguation)

    Παρα ταύτα, οι Βλάχοι ήταν αρκετοί στα ύστερα βυζαντινά χρόνια ώστε η Θεσσαλία να είναι γνωστή ως «Μεγάλη Βλαχία», η Δυτική Στερεά ως «Μικρά Βλαχία» και η Βόρειος Ήπειρος ως «Άνω Βλαχία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι άλλο γνωρίζουμε γι΄αυτούς;

    Στους Βυζαντινο-Νορμανδικούς πολέμους, οι Βλάχοι δεν είναι ακόμα ενσωματωμένοι πολίτες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά «εθναρχία»/foederati (ξένα σώματα «εθνικών» που τους επιτρέπεται η κατοικία εντός της Αυτοκρατορίας υπό την προϋπόθεση να πολεμούν όταν χρειάζεται για αυτήν και υπό την εποπτεία ενός «εθνάρχη» ομόφυλού τους ο οποίος λογοδοτεί για τις πράξεις τους στον Αυτοκράτορα).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnarch#Byzantine_Empire

    Ο πρώτος «εθνάρχης» όλων των Ελλαδικών Βλάχων είναι ο Νικουλίτσας (Nikulica), ο οποίος,σύμφωνα με το Σκυλίτσι ήταν μάνα στα να αλλάζει στρατόπεδα μεταξύ Σαμουήλ και Βουλγαροκτόνου.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nikulitzas_Delphinas

    Απόγονος αυτού του Νικουλίτσα ήταν ο πεθερός του Κεκαυμένου Δελφίνας Νικουλίτσας στη Λάρισσα που οδήγησε την Βλαχο-Σλαβική εξέγερση του 1065 στη Θεσσαλία.

    Όπως είπα προηγουμένως, οι Βλάχοι foederati της Ηπείρου συμμάχησαν (αντί να πολεμήσουν) με τον Νορμανδό εισβολέα Bohemond οδηγώντας τον προς την Καστοριά και μέσα από τα στενά του Μετσόβου στην Θεσσαλία όπου τους βρήκε ανυποψίαστος ο Αλέξιος Κομνηνός, όπως στον επόμενο Βυζ-Νορμ πόλεμο οι «καλούμενοι Αρβανίτες», σύμφωνα με την Κομνηνή, έγιναν οι οδηγοί των Νορμανδών, όταν αυτοί επιχείρησαν να παρακάμψουν τα Βυζαντινά αμυντικά έργα γύρω από την δυτική εγνατία και να πάνε στην Δίβρα μέσα από το Άρβανον (κοιτίδα των Αλβανών, περιοχή Κρούιας).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bohemond_I_of_Antioch#Byzantine_wars

    It seems that Guiscard left his son with orders to continue the advance into the Byzantine west and perhaps as far as possible, even to Constantinople. Accordingly, in Spring 1082, Bohemond left Kastoria and besieged Ioannina. In the region around Ioannina were settled Vlach foederati of the empire and Bohemond made peace with them, probably garnering their military support, for he left behind him many fortified places still in the hands of the Greeks.

    Για την συμπεριφορά των Βλάχων κατά τους Βυζαντινο-Νορμανδικούς πολέμους γράφει περισσότερα ο Σαββίδης εδώ:

    http://books.google.it/books?id=yB72yvVNQr8C&pg=PA58&dq=byzantines+normans+vlachs&hl=it&sa=X&ei=wtOxUdv8EoqQ7Aag1oD4CQ&redir_esc=y#v=onepage&q=vlach%20wallachian&f=false

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τώρα, από εδώ και μετά εάν κάποιος ασχοληθεί θα βρει περισσότερα. Δυο θα πω. Ότι οι Βυζαντινοί θεωρούσαν τους βλάχους «γένος παντελώς αφιλόξενον», «ανίδρυτον» (νομάδες ανίκανοι να οργανωθούν πολιτικά) και, φυσικά, καρα-λησταρχικό, όπως άλλωστε και οι Αλβανοί.

    Έχω ήδη μιλήσει για τον Benjamin De Tudela, οπότε δεν θα το επαναλάβω. Θα τελειώσω με την αναφορά του Ιωάννη Απόκαυκου για τον Βλάχο κάπου στην Μικρά Βλάχια Κωνσταντίνο Αυρηλιάνη (<Avrelian) o οποίος βίασε την κόρη του Ρωμιού του αφέντη, για τον Βλάχο Ιβάνκο, διοικητή της Φιλιππούπολης, για τον οποίο ο Νικήτας Χωνιάτης γράφει ότι άυξησε τον προσωπικό του στρατό προσλάμβάνοντας ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΡΩΜΑΙΟΥΣ και, τέλος για τον Βλάχο Dobromir Χρυσό, ο οποίος κρατούσε τα μέρη γύρω από Prosek και Strumica και ο οποίος τελικά ενέδωσε στο κάλεσμα των ομοφύλων του Βλάχων (Άσεν) που επαναστατούσαν για να δημιουργήσουν την Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία και εν τέλει, σύμφωνα πάντα με το Χωνιάτη, «αυτός και οι άλλοι Βλάχοι έγιναν η Μάστιγα των Ρωμαίων» της ανατολικής Μακεδονίας.

    Άνοιξε σελίδα παρακάτω:

    https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=it&q=dobromir+chrysos&btnG=#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=This+Chrysos%2C+a+Vlach+by+birth+and+short+in+stature%2C+had+not+conspired+with+Peter+and+Asan+in+their+rebellion+against+the+Romans+&oq=This+Chrysos%2C+a+Vlach+by+birth+and+short+in+stature%2C+had+not+conspired+with+Peter+and+Asan+in+their+rebellion+against+the+Romans+&gs_l=serp.3...12551.17041.1.18751.29.12.0.0.0.7.288.1869.0j1j7.8.0...0.1...1c.1j2.16.psy-ab.W2WuH9l0Gi4&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZGU&fp=f58e842eb1cd8352&biw=1440&bih=691

    Έχω και καμιά 20αριά ακόμα αναφορές από τον Donald Nicol, αλλά κάποτε είναι καιρός να ξεστραβωθείς και να διαβάσεις κάτι από μόνος σου. Το οποίο φυσικα ξέρουμε και οι δύο ότι δεν θα το κάνεις, γιατί το μόνο που μπορείς να κάνεις με την νοημοσύνη σου είναι να προσπαθείς να κάνεις τον Momčila τον Βουλγαραλβανιτόβλαχο από τη Μακεδονία των πηγών σε «γνήσιο απόγονο αρχαίων Ελλήνων».

    http://books.google.it/books?id=ILiOI0UgxHoC&pg=PA110&lpg=PA110&dq=momcila+mixobarbaroi&source=bl&ots=70kdZQrGko&sig=S7gn9nv82ME1B-59O_xCLlQqla4&hl=it&sa=X&ei=wNixUe7RC4WI7AacmYCYAg&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=momcila%20mixobarbaroi&f=false

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάμε παρακάτων: Κουμάνοι τούρκοι.

    Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτζης εκβυζαντίνισε περισσότερους από 5.000 μάχιμους Κουμάνους με τις οικογένειές τους (δηλ. συνολικά τουλάχιστον 20.000 άτομα) και τους χρησιμοποίσε στους πολέμους του σε Βαλκάνια και Ασία.

    Ο χαρακτηριστικότερος τέτοιος Κουμάνος ήταν ο «Συργίαννης» (εξελληνισμένη παραφθορά του τουρκικού Sutzigan).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Syrgiannes_Palaiologos

    Γιατί για να εκλπηρώσει τις προσωπικές του επιθυμίες «ξεπούλησε» την Μακεδονία στους Σέρβους.

    Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω σε αυτούς τους Κουμάνους προστέθηκαν και οι 2000 μάχιμοι (συν οικογένειές τους, δηλαδή άλλοι 8.000 Κουμάνοι) τους οποίους «δάνεισε» ο Σέρβος Milutin (μάλλον από το Kumanovo τους πήρε) στο Βυζάντιο. Οι Βυζαντινοί αρχικά τους εγκατέστησαν στην Θράκη, αλλά όταν άρχισαν να υποψιάζονται ότι συνεργαζόταν με τους Βούλγαρους και τους Μογγόλους, και γι΄αυτό οι Ανδρόνικος Τορνίκης και Μανουήλ Λάσκαρις τους εγκατέστησαν στα νησιά Θάσο, Λήμνο και Λέσβο.

    Ορίστε για την πληροφόρησή σας:

    https://www.google.com/search?q=milutin+lesbos+thasos+lemnos&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=cumans+milutin+lesbos+thasos+lemnos&oq=cumans+milutin+lesbos+thasos+lemnos&gs_l=serp.3...64752.65951.0.66184.7.6.0.0.0.5.906.3766.5-1j4.5.0...0.0...1c.1.16.psy-ab.CRBwB4Z-Eqw&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZGU&fp=233c94d89a7a82b3&biw=1440&bih=691

    Αν ψάξετε τις παραπάνω σελίδες θα βρείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Βυζαντινού στρατού που ξαναπήρε την Πόλη το 1261 ήταν τέτοιοι εκβυζαντινισμένοι Κουμάνοι.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cuman_people

    Έχουν αφήσει το όνομά τους σε τοπωνύμια όπως Kumanovo (FYROM), Κουμανίτσεβο Καστοριάς, Κομανέστι Ρουμανίας (και το επίθετο της Nadia Comaneci),Komani Αλβανίας κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μετά έχουμε τους Γκαγκαβούζιδες Σελτζούκους, οι οποίοι, για να γλιτώσουν την Μογγολική υποδούλωση, κατέφυγαν στην περιοοχή της Αδριανουπόλεως, όπου ζήτησαν τους Βυζαντινούς να τους δεχθούν στα εδάφη τους. Το όνομά τους το πήραν από τον αρχηγό τους Kaikauz:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gagauz_people
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kaykaus_II

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γότθοι !!!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Goths

    Λοιπόν, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Αψιμαρ από την Παμφυλία της Μικρασίας ήταν Γότθος.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tiberios_III

    Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος μιλάει για Γοτθογραικούς που κατοικούν στην ΒΔ Μικρασία (στο θέμα Οψίκιον):

    https://www.google.com/search?q=gotthograikoi&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=gotthograikoi+Opsikion&oq=gotthograikoi+Opsikion&gs_l=serp.3...23971.26120.0.26813.9.9.0.0.0.0.587.2476.3-1j1j3.5.0...0.0...1c.1.16.psy-ab.W5whD729xFE&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZGU&fp=233c94d89a7a82b3&biw=1440&bih=691

    Ο de facto ηγέτης της Αυτοκρατορίας Αλανός (Ιρανικό φύλο) Aspar διατηρούσε όχι μακρυά από την Αδριανούπολη, έναν ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ στρατό «Θρακιωτών Γότθων» περίπου 10.000 μάχιμων (με τις οικογένειες δηλαδή 40.000) τους οποίους χρησιμοποιούσε για να διατηρήσει την εξουσία με΄χρι που τον σκότωσε ο αυτοκράτορας που αυτός ανέβασε Tarassikudissa (Ισαυριστί Ταράσσις υιός του Κούντις) από την Rusumblada της Ισαυρίας, ο οποίος μόλις έγινε αυτοκράτορας εξελλήνισε το όνομά του σε Ζήνων από την Ζηνωνόπολη.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zeno_(emperor)

    Τα Ισαυρικά στρατέυματα του Ζήνωνος σιγά σιγά αντιστάθμισαν την σττρατιωτική ισχύ των Γότθων.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Isaurians

    Τώρα για να επιβιώσουν οι Θρακο-Γότθοι ενώθηκαν με τους σχεδόν ισάριθμους Αμαλο-Γότθους που εισέβαλαν στην αυτοκρατορία μετά από αυτούς και άρχισαν μια «Οδύσσεια» περιπλανήσεων χρησιμοποιώντας το οδικό σύστημα της αυτοκρατορίας. Οι βασικές οδοί που χρησιμοποίησαν ήταν ο κάθετος άξονας Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης και η οριζόντια ευρύτερη εγνατία (Δυρράχιο-Κων/πολη). Στην Οδύσσειά τους πέρασαν από τον Ισθμό και λεηλάτησαν όλη την Πελοπόννησο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των Γότθων κατέληξε εν τέλει στην Ιταλία.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τώρα γιατί τους ανέφερα αυτούς τους Γότθους. Για να πάρουν οι αγράμματοι μια ιδέα του τί θα πει «συνονθύλευμα βαρβάρων».

    Όταν τους συνάντησαν σε μια μάχη οι Πρώιμοι Βυζαντινοί κατάφεραν να τους αποσπάσουν 2000 κάρα !!! Ο Peter Heather λέει ότι εάν τους έβλεπες να μετακινούνται στο δρόμο με τα 2.000 (και περισσότερα) κάρα ... το κομβόι τους ξεπερνούσε τα 15 χλμ σε μήκος.

    Στη σελίδα 262 από το ολοκαίνουριό του βιβλίο (Empires and Barbarians, 700 σελίδες 8 λίρες μην το αφήνετε, πηγή γνώσης για τους ανθρώπους, για τα ζώα φόβητρο) o Heather γράφει:

    "In single file, two thousand wagons will have stretched over perhaps fifteen kilometres. With this monster at their heels, the Amal-led Goths were naturally limited to the Roman road network in the mountainous Balkans".

    (συνεχίζεται) >>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. συνέχεια >>>>>

    Τώρα ο Ιορδάνης [56.285-6] περιγράφει μέγεθος της στρατοπέδευσης αυτών των Γότθων δυτικά της Θεσσαλονίκης που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

    (285) But Thiudimer, the elder brother, crossed the river Savus with his men, threatening the Sarmatians and their soldiers with war if any should resist him. From fear of this they kept quiet; moreover they were powerless in the face of so great a host. Thiudimer, seeing prosperity everywhere awaiting him, invaded Naissus, the first city of Illyricum. He was joined by his son Theodoric and the Counts Astat and Invilia, and sent them to Ulpiana by way of Castrum Herculis. (286) Upon their arrival the town surrendered, as did Stobi later; and several places of Illyricum, inaccessible to them at first, were thus made easy of approach. For they first plundered and then ruled by right of war Heraclea and Larissa, cities of Thessaly. But Thiudimer the king, perceiving his own good fortune and that of his son, was not content with this alone, but set forth from the city of Naissus, leaving only a few men behind as a guard. He himself advanced to Thessalonica, where Hilarianus the Patrician, appointed by the Emperor, was stationed with his army. (287) When Hilarianus beheld Thessalonica surrounded by an entrenchment and saw that he could not resist attack, he sent an embassy to Thiudimer the king and by the offer of gifts turned him aside from destroying the city. Then the Roman general entered upon a truce with the Goths and of his own accord handed over to them those places they inhabited, namely Cyrrhus, Pella, Europus, Methone, Pydna, Beroea, and another which is called Dium. (288) So the Goths and their king laid aside their arms, consented to peace and became quiet. Soon after these events, King Thiudimer was seized with a mortal illness in the city of Cyrrhus. He called the Goths to himself, appointed Theodoric his son as heir of his kingdom and presently departed this life.

    Αυτό το Γοτθικό υπερ-συνονθύλευμα 80.000 ατόμων κατοικούσε σε Δίον, Μεθώνη, Πύδνα, Βέροια, Πέλλα, Ευρωπό και Κύρρο και ερχόμενο από Βελιγράδι κατέκτησε Ναϊσσό, Ουλπιάνα, Ηράκλεια (Μοναστήρι), Στοβούς (Gradsko/Stobi) και Λάρισσα.

    Τἐτοια μεγακύματα 80.000 ατόμων ΔΕΝ άφησαν τοπωνύμια και γλωσσικά δάνεια. Φανταστείτε τώρα πολλαπλά τέτοια κύματα Σλάβων να πλημμυρίζουν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κατάλαβες Ακρίτα μου,

    «Είναι Σλάβοι οι χαζο-Σκοπιανοί» λέει ο Καλλίμαχος και αυτός μιλάει για τον χορό του Ζαλόγγου.

    Zalongo < za-lǫgъ «Πέρα από το λόγγο=δάσος»

    http://en.wiktionary.org/wiki/lug#Serbo-Croatian

    Ως τα χθες οι Ρωμιοί τον κορόιδευαν Γκέκα, Μπουρτζόβλαχο και Χοντροκέφαλο Νιζνάμη και αυτός τώρα νομίζει είναι γνήσιος απόγονος Περικλέους επειδή τον βάπτισαν Καλλίμαχο.

    Και Zalug στη Σερβία:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zalug

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αααα Ακρίτα ... βάλεκαι αυτά τα δύο βίντεο γλωσσολόγων για την καταγωγή των Αλβανών,τα οποία εφαπτομενικά μιλάνε και για την καταγωγή των Βλάχων και για τα Σλαβικά τοπωνύμια.

    http://www.youtube.com/watch?v=2uzrUEVwfo8

    Και εδώ μία γρήγορη περίληψη αυτών που έγραψε ο ασχολούμενος με την αλβανική γλώσσα John Bassett Trumper σε ένα βιβλίο προς τιμήν του Arbereshe Luigi Marlekaj:

    http://www.youtube.com/watch?v=slZUDZUc_-8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο αρχαϊκός Μεγαρέας ποιητής Θέογνις έγραψε ένα ωραίο ποίημα το οποίο ενσαρκώνει τα «καταγωγικά συμπλέγματα» των Νεοελλήνων:

    Κύρνε, αυτή εδώ η πόλη είναι ακόμη ίδια, όμως οι κάτοικοι έχουν αλλάξει
    και δεν γνώρισαν ποτέ τους μήτε τη δικαιοσύνη μήτε νόμους,
    μα τα πλευρά τους τα κατέτριβαν δέρματα κατσικίσια
    και ζούσαν κι έτρωγαν μακριά απ᾽ την πόλη σαν τα ελάφια.
    Τώρα αυτοί είναι οι καλοί, υιέ του Πολύπαε ...

    Αρχαίο κείμενο:

    Κύρνε, πόλις μὲν ἔθ´ ἥδε πόλις, λαοὶ δὲ δὴ ἄλλοι,
    οἳ πρόσθ´ οὔτε δίκας ἤιδεσαν οὔτε νόμους
    ἀλλ´ ἀμφὶ πλευραῖσι δορὰς αἰγῶν κατέτριβον,
    ἔξω δ´ ὥστ´ ἔλαφοι τῆσδ´ ἐνέμοντο πόλεος.
    Καὶ νῦν εἰσ´ ἀγαθοί, Πολυπαΐδη·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χομπίστα του αντεθνισμού, η λεηλασία της Κορίνθου δεν εξάλειψε όλους τους Έλληνες από την περιοχή, όπως μαρτυρεί ο σύγχρονος των γεγονότων Κικέρων και μετά ο Δίων Κάσσιος. Επίσης κανείς δεν ξέρει πόσοι Ρωμαίοι έποικοι πήγαν στην πόλη. Αυτό που ξέρουμε (αν είχες διαβάσει Πλούταρχο θα το ήξερες κι εσύ) είναι πως ήδη το 66-67 ο Νέρωνας μιλάει στα πλήθη μέσα στην αγορά της Κορίνθου και διακυρύσσει απαλλαγή φόρων για όλους ΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ. Δύσκολο να δίνει ανεξαρτησία στους Έλληνες απευθυνόμενος σε... Ρωμαίους έποικους. Όμως δεν καταλαβαίνω πως συνδέεις ένα γεγονός του 1ου αιώνα (εποικισμός Κορίνθου) με την μετονομασία της Κορίνθου από τους Οθωμανούς που ανέφερα εγώ. Ίσως στο μυαλό σου οι έποικοι του Ιούλιου Καίσαρα έμειναν αναφομοίωτοι στην περιοχή για 15 αιώνες, μέχρι να τους αντικαταστήσουν οι Οθωμανοί;



    "Να θυμάσαι ότι οι Σλάβοι δεν ήρθαν ούτε ως «κατακτηστές» (άρα δεν είχαν την πολιτική ισχύ να επιβάλουν τη γλώσσα τους, όπως τους δίδαξε την γραικική ο αυτοκράτορας Βασίλειος κατά τον Λέοντα, ούτε είχαν ανώτερο πολιτισμό από τους Ρωμιούς που βρήκαν (ώστε να υπάρχει ροή λεξικών δανείων που ακολουθούν την πολιτισμική αφομοίωση)."

    1ον - Τι είναι οι «κατακτηστές»;

    2ον - οι Σλαύοι δεν ήρθαν αλλά οι Τούρκοι ήρθαν και η ανθελληνική 'γλωσσολογική' επιχειρηματολογία όλων υμών είναι πανομοιότυπη και στις δύο περιπτώσεις.

    3ον - Εγώ δεν μίλησα για "ανώτερο πολιτισμό" ούτε για "πολιτισμική αφομοίωση". Μίλησα για γλωσσικά δάνεια και παραφθαρμένες λέξεις οι οποίες, όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αναλφαβητισμού σε ένα πληθυσμό, τόσο πιο ευρέως κυκλοφορούν και ανιχνεύονται. Εκτός λίγων εξαιρέσεων (π.χ ο κύκλος του Πλήθωνα στον Μυστρά) στην ευρύτερη Ελληνική ύπαιθρο των βυζαντινών χρόνων κυριαρχούσε η φτώχεια και η αμάθεια. Εσύ ο ίδιος αναφέρεις πρώτες-πρώτες τις ιστορίες για τα "τεράστια κουνούπια που ήπιαν το αίμα των Ελλένηδων". Εκτός κι αν πιστεύεις πως όντως συνέβει αυτό, πράγμα διόλου απίθανο αν σκεφτούμε πως δεν έχεις φέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ απόδειξη της υποτιθέμενης βιολογικής εξαφάνισης των αρχαίων Ελλήνων.

    4ον - Το να λες πως τα τοπωνύμια φανερώνουν εποικισμό είναι σα να λες πως οι Ιταλοί είχαν εποικίσει τα νησιά του Αιγαίου, επειδή η ναυτική ορολογία του 18ου αιώνα είναι γεμάτη από ιταλικούς όρους για ναυτικά αντικείμενα και θαλλάσια φαινόμενα. Απλά το ελληνικό ναυτικό εμπόριο στην εξάπλωσή του, χρειάστηκε και πήρε την ορολογία της πιο εξειδικευμένης ναυτικής κουλτούρας των Βενετών. Κι αυτό δεν φανερώνει ανωτερότητα του Ιταλικού πολιτισμού όπως λες, αλλά μιας πολύ συγκεκριμένης πτυχής του.

    5ον - Και στην Πελλοπόνησο έχουμε σλαυικά τοπωνύμια, όπου γνωρίζουμε πως δεν υπήρξε σλαυικός εποικισμός.

    6ον - κάτι χάρτες με σύνορα κάποιας Βουλγαρίας που μου έδειξες χθες (αν θυμάμαι καλά), τότε οι Έλληνες έχουν εποικίσει την μισή Ασία αφού η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου μέχρι εκεί έφτασε επί χάρτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. "όπως φαντάζομαι ότι για να βγάλεις τον Στάικο Σταικόπουλο από τη Ζάτουνα «γνήσιο απόγονο των αρχαίων Ελλήνων» πρέπει να βγάλουμε σαν Έλλήνα κάθε Σλάβο που φέρει το όνομα Stajko και κάθε Σλάβο που κατοικεί σε μέρος που λέγεται Zaton, Zatonje"

    Ρε μεγάλε πήγαινε ψάξε στον κατάλογο του ΟΤΕ πόσοι Έλληνες ονομάζονται 'Καστριώτης' και μετά πες τα ίδια στους Αλβανούς, στους οποίους ο Gjergj Kastrioti είναι εθνικός τους ήρωας!

    Ή άντε πες σε όσους Έλληνες ονομάζονται Μουζάκης πως το επώνυμό τους είναι Αλβανικό, τη στιγμή που ο ίδιος ο πάτερ-φαμίλιας της μεσαιωνικής οικογένειας των αλβανών ευγενών, John Musachi, αναφέρει στο χρονικό του 1515 (το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στην Αλβανική γλώσσα) πως το όνομά του είναι παραφθορά μέσα στους αιώνες του ονόματος του αρχαίου ηπειρώτικου φύλου των ΜΟΛΟΣΣΩΝ. Και εδώ δεν μιλάμε για Πελοπόννησο ή Στερεά, αλλά για κεντρική Αλβανία. http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1515.html



    Πραγματικά σε λυπάμαι, βλέπω όλα τα επιχειρήματά σου που ακολουθούν περιστρέφονται γύρω από ονόματα, ονόματα, και πάλι ονόματα, και ξανά ονόματα..... Απορώ για πόσο καιρό τραβάς αυτό το βιολί εδώ μέσα και πως σε ανέχεται ο διαχειριστής του blog.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ακρίτα, μην κωλυσιεργείς.

    Διαφωτισμό κάνουμε μην το ξεχνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Για να γελάσουμε και λίγο παραπάνω με τον Momčila-Καλλίμαχο (ΜΚ από εδώ και πέρα) που μας λέει ότι ξεχάσανε τα Ελληνικά οι Έλληνες και άρχισαν να χρησιμοποιούν σλαβικά δάνεια.

    Κατά τον ΜΚ ...

    1) Οι Έλληνες ξεχάσανε την λέξη «βροχή» και υιοθέτησαν την σλαβική λέξη kiša για να ονομάσουν την Όσσα Κίσσαβο, δηλαδή σλαβιστί «Βουνό της Βροχής», επειδή ως γνωστόν η ανατολική παράλια πλευρά του Βουνού έχει πολύ συχνή βροχόπτωση.

    http://translate.google.com/#en/sr/rain%0Arainy

    2) Οι Έλληνες ξέχασαν την λέξη «καρύδι» και άρχισαν να ονομάζουν τους «Καρυδότοπους» Αράχοβες.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Orahovac
    http://en.wikipedia.org/wiki/Orahovica

    3) Οι Έλληνες ξέχασαν τη λέξη «βελανίδι/βελανιδιά» και υιοθέτησαν πολλαπλώς τα σλαβικά παράγωγα του πρωτο-σλαβικού dǫbъ (< damb-):

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/d%C7%ABb%D1%8A

    Έχουμε Dămbeni στην Καστοριά, όπου έχει οριμάσει το έρρινο σε Βουλγαρικό schwa.
    Έχουμε Δόμβραινα Βοιωτίας όπου το έρρινο διατηρήται, χωρίς να γίνει τροπή σε schwa.
    Έχουμε Τριπολιτσά < Δρομπόγλιτσα (< Dǫbrovljica) όπου μεταξύ χειλικού και jod αναπτύχθηκε τυπικό πρωτοσλαβικό L (που διατηρείται ακόμα σε Σερβο-Κροατική και λ.χ. Σερβ Skopje> Skoplje, zemja> zemlja κλπ).

    Να συγκριθεί με το Κροατικό Dubrovnik, αλλά την Ουκρανική Dubrovytsia

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dubrovnik
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dubrovytsia

    Αλλά και με τα Ρουμάνικα σλαβικά τοπωνύμια που διατηρούν το έρρινο φωνήεν, γιατί οι Ρουμάνοι τα δανείστηκαν από τους Σλάβους πριν οι τελευταίοι το χάσουν:

    Dâmbovița, Dâmbovnic, Dâmbova

    http://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A2mbova_River
    http://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A2mbovnic_River
    http://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A2mbovi%C8%9Ba_River

    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 4) οι Έλληνες, ισχυρίζεται ο ΜΚ, ξέχασαν τη λέξη «σταυρός», γιαυτό ονόμασαν το «Σταυροδρόμι» Κρέσταινα εκ του σλαβικού krst.

    5) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τις λέξεις «μετά/πέρα» γι΄αυτό έμαθαν να χρησιμοποιούν το σλαβική πρόθεση za στα Ζάλογγο, Ζαμπέρδα, Ζαγόρι, Ζάγορα, αλλά και υιοθέτησαν και την ενίοτε παραλλαγή της προθέσεως στα σλαβικά με τυ σημασία «υπό» όπως στο zatonuti> Ζάτουνα. Φυσικά στα παραπάνω βλέπούμε ότι πρέπει να ξεχάσαν και άλλες λέξεις οι Έλληνες, όπως βουνό, λόφος, βυθίζομαι.

    6) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «λίμνη», γι΄αυτό έχουμε το μεσαιωνικό όνομα της λίμνης Ασκουρίδος Νεζερός (την Εζερό > τη Νεζερό, Ezero) και τα Νεζεροχώρια Αχαΐας.

    7) Οι Έλληνες ξέχασαν τον όρο «Πυκνό Δάσος» και υιοθέτησαν τη σπάνια παλαιά σλαβική λέξη Hvos(t)no~Fos(t)no για την ίδια σημασία για την Φώσταινα Αχαΐας.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hvosno

    8) οι Έλληνες λέει ξέχασαν τις λέξεις «κρήνη,πηγή,βρύση» και υιοθέτησαν την πρωτοσλαβική λέξη vǫbъlъ για να ονομάσουν τα Βομπλιανά βορείως της Άρτας.

    9) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τις λέξεις «βόδι,αγελάδα» και τα παράγωγα «βουκόλος, αγελαδάρης» και υιοθέτησαν τον νοτιοσλαβικό όρο kravar = γελαδάρης για τα πάμπολλα τοπωνύμια τύπου Κράβαρι, Κράβαρα κλπ ανά την Ελλάδα.

    10) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «ξενώνας» και υιοθέτησαν το σλαβικό gast>gost για τα τοπωνύμια Γαστούνι και Βελιγοστή.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Velgo%C5%A1ti

    11) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «σφενδάμι» και γι΄αυτό μετονόμασαν την Πύλο σε Ναβαρίνο < (J)avorina «μέρος με σφενδάμια» (το ν μπροστά προστέθηκε αργότερα όταν εξελληνίστηκαν και άρχισαν να χρησιμοποιούν την αιτιακή την Αβόρινα> τη Ναβόρινα > Ναβαρίνο, όπως είδαμε και στο την Εζερό > Νεζερός, τον οικοκύρη>νοικοκύρη κλπ).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Javornik

    12) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «χωριό» και γι΄αυτό έχουμε το Δραγα-ΜΕΣΤΟ στον σημερινό Αστακό.

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/m%C4%9Bsto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 12) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τις λέξεις «ίππος,άλογο» γι΄αυτό έχουμε την Κόνιτσα.

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Slavic/konj%D1%8C

    13) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «ημίσειος,μισός» γ΄αυτό έχουμε το χωριό Πολοβίτσα στη Λακωνία, όπου μεταφράζεται σαλβιστί ο βυζαντινός γεωργικός όρος «ημισειασμός».

    http://en.wiktionary.org/wiki/polovica

    14) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «λάκκος με νερό» γι΄αυτό έχουμε το Φαράγγι του Βιρού στον Ταΰγετο.

    http://en.wiktionary.org/wiki/vir#Serbo-Croatian (ρουφήχτρα, λάκκος, καταρράκτης)

    λ.χ. Lepenski Vir

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lepenski_Vir

    15) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «Φρούριο» και το ευρέως διαδεδομένο λατινικό δάνειο «Κάστρο» και υιοθέτησαν τον σλαβικό όρο gard>gord>grad «κάστρο» (πριν αποκτήσει το νόημα «πόλις», λ.χ. Beligrad = Λευκό Κάστρο)για να ονομάζουν το Berat (<Belgrad) στην Βόρειο Ήπειρο, την Καρδίτσα και το χωριό του Πολύδωρα Γάρδιτσα (< Gardica πρώιμη μορφή του Gradica) και τα διάφορα Γαρδίκια (< gardьkъ)ανά την χερσόνησο.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gardiki
    http://en.wikipedia.org/wiki/Berat#Name

    16) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη ιτιά και υιοθέτησαν το σλαβικό vrb για τοπωνύμια τύπου Βερβίτσα/Βαρβίτσα και Βέρβαινη.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vrbica
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vrbani

    17) Οι Έλληνες λέει ξέχασαν τη λέξη «οξιά» και άρχισαν να λένε τους τόπους με Οξιές Μπουκοβίνες.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bukovina#Name

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μα καλά ... τι σόι Έλληνες είναι αυτοί που ξέχασαν να λένε:

    φρούριο,κάστρο, ιτιά, οξιά, βροχή, βυθίζομαι, αγελάδα/αγελαδάρης, άλογο, δάσος, βουνό, λόφος, χωριό, σταυρός, άσπρος, καρύδι, βελανίδι, πηγή ... αααα και «πέρασμα» μιας και η Πρέβεζα είναι «πέρασμα» εκ του pre-vožiti σαν τα ρώσικα ονόματα Perevoz, για τις πόλεις που χτίστηκαν στα περάσματα των μεγάλων ποταμών.

    http://en.wiktionary.org/wiki/prevoziti
    http://en.wikipedia.org/wiki/Perevoz

    Ξέχασan να πoυν «Μεσοποταμία» οι «γνήσιοι Έλληνες» Άγιος Κλήμης και οι 3000 μαθητές του από την Kutmichevica και γι΄αυτό το είπαν Meždurečje σε άπταιστα Βουλγαρικά;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kutmichevitsa

    Ξέχασαν να λένε «βραχότοπος/βραχοράχη» οι γνήσιοι Έλληνες που ίδρυσαν τα Γρεβενά:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Greben_(mountain)

    Ξέχασαν οι «γνήσιοι Έλληνες» που έφεραν το όνομα Κοσδάνη (Κοζάνη) από τη βόρειο Ήπειρο τον όρο «δάσος,άλσος» και υιοθέτησαν τον σλαβικό g(v)ozd [G(v)ozdane], όπως και η Κάβοσδα (gvozd) η οποία διατήρησε και το /v/ έστω με ανάπτυξη;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gvozdansko

    Ξέχασαν να λένε «γοργοπόταμος» όλοι οι «γνήσιοι Έλληνες» που ονόμασαν ένα σωρό ποτάμια και ρυάκια Βίστριτσα/Μπίστριτσα (Bistrica) εκ του bistar = γρήγορος;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bistri%C8%9Ba#Etymology
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bistrica_river

    Ξέχασαν να λένε «Μαυροβούνι» οι «γνήσιοι» Έλληνες στη Μεσσηνία και ονόμαζαν το όρος Ψυχρό Τσιρνάορα (< Τσιρνάγορα < Crna Gora);

    Ξέχασαν να λένε «υπόρεια»/«στους πρόποδες» οι «γνήσιοι Έλληνες» που ονόμασαν την Ποδογορά εκ του podgora;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Podgora

    Ξέχασαν να λένε «ποτίστρα»/«μέρος που τα γελάδια πίνουν νερό» οι «γνήσιοι Έλληνες» που ονόμασαν την Καρύταινα;

    https://en.wikipedia.org/wiki/Koritna
    http://en.wiktionary.org/wiki/korito

    Τί σόι «γνήσιοι Έλληνες» ήταν αυτοί ρε παιδί μου ;;;; Και οι αρχαίοι και οι νέοι Έλληνες χρειάζονται σλαβικό λεξικό για να τους καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Για σοβαρευτείτε λίγο επιτέλους !!! Τριτοκοσμικοί ζουλού εεε τρικοκοσμικοί ζουλού !!!

    Χθες μάθατε να μιλάτε ελληνικά και σήμερα ξαφνιάζεστε που δεν είμαστε οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ Καλλίμαχο:

    1ον - Τι είναι οι «κατακτηστές»;
    ---

    Κόψε τις βλαχοκουτοπονηριές ... το «μήνυμα» το έγραψες μύνημα παραπάνω. Δεν είπα τίποτα. Για να καταλάβεις διαφορά επιπέδου που έχουμε. Ο κόσμος καίγεται και το μ... χτενίζεται.

    Με την ταχύτητα που πληκτρολογώ περίμενε πολλά λάθη ... τα έγραψα μισή μέρα πριν και τώρα τα δημοσίευσε ο Ακρίτας για να τα διαβάσω.

    Την ορθολεκτική σου ευαισθησία διοχέτευσέ την για να μάθεις την ετυμολογία του πραγματικού ονόματος του χωριού σου και αυτήν του επωνύμου σου (εάν το τελευταίο δεν είναι αλλαγμένο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Τυχαίε τα έχεις κάνει αχταρμά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, Ακρίτα μου αυτό είναι για το αρχείο σου.

      Έχω έναν Πανηγυρικό Λόγο γραμμένο σε αυστηρώς κλασικίζον ύφος (μιλά για «Μολλοσσούς»,«Θεσπρωτούς» και «Ιλλυριούς») από τον Ισίδωρο του Κιέβου:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Isidore_of_Kiev

      που αναφέρεται στην εθνολογική σύσταση της Ηπείρου του 15ου αιώνα, όπως την βλέπει αυτός. Αυτό που θα αρέσει σε εσένα Ακρίτα είναι το ότι χρησιμοποιεί το εθνωνύμιο «Έλληνες» αντί για «Ρωμιοί».

      Λοιπόν σελίδες 192-193 από το Δεσποτάτο της Ηπείρου του Donald Nicol:

      http://books.google.it/books?id=XIj0FfKto9AC&pg=PA203&dq=Greek+Strategopoulos+Serbian+Voisavos&hl=it&sa=X&ei=xU6zUeGeKoWqPKycgbAN&ved=0CDQQ6AEwAA#v=onepage&q=Hellenes%20Albanians&f=false

      Λέει, ο Nicol περιγράφοντας τις κατακτήσεις του Carlo Tocco:

      "One of them, Isidore of Kiev, author of a lengthy panegyric of John VIII Palaiologos, devotes four of his sixty-seven pages to the achievements of Carlo Tocco. He was, says Isidore, a man of action, well trusted by the emperors and honoured by them with the title of Despot. His ancestral realm was insular, comprising the islands of Ithaka, Zakynthos, Leukas and Cephalonia. Little by little he added to it the Epirote portion of the Aitolians as far as the lands of the Thesprotians and the Molossians, and the area from Acheloos up to the Euenos river. THE COASTAL PARTS OF THIS TERRITORY, WRITES ISIDORE, EAGER TO SHOW OFF HIS ERUDITION, ARE INHABITED BY HELLENES; BUT THE INTERIOR AND UPPER REGIONS ARE PEOPLED BY BARBARIANS ... (AMONG WHOM) ARE THE ALBANIANS. AN ILLYRIAN RACE OF NOMADIC AND WRETCHED LIFESTYLE, WITH NO CITIES, CASTLES, VILLAGES, FIELDS OR VINEYARDS. THE CITIES OF EPIRUS, HOWEVER, ARE STILL OF PURE HELLENIC STOCK: AMBRAKIA (ARTA), ON THE GULF OF THAT NAME, AND THE OTHER (IOANNINA) A CITY FOUNDED BY ONE JOHN, WHICH STANDS ON THE ACHEROUSIAN LAKE AND MAY HAVE BEEN THE EPHYRA OF THE ANCIENT THESPROTIANS".

      Με άλλα λόγια, τα παράκτια μέρη και οι πόλεις Άρτα και Ιωάννινα κατοικούνται από «Έλληνες» (Ρωμιούς), ενώ η ενδοχώρα και τα ορεινά κατοικούνται από βαρβάρους (ανάμεσα στους οποίους) είναι και οι Αλβανοί, ΜΙΑ «ΙΛΛΥΡΙΚΗ» ΦΥΛΗ ΝΟΜΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΚΑΣΤΡΑ, ΧΩΡΙΑ, ΧΩΡΑΦΙΑ Ή ΑΜΠΕΛΙΑ.

      Διαγραφή
    2. Όταν λοιπόν οι τούρκοι παίρνουν τα Ιωάννινα, οι άρχοντες της πόλεις είναι ο Ρωμιός ["Greek"] κυβερνήτης Συμεών Στρατηγόπουλος και ο Σέρβος γαμπρός του, πρωτοστράτωρ (αρχηγός του στρατού) «Στέφανος Βοϊσάβος» [Stefan Vojsav]:

      https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=it&q=Greek+Strategopoulos+Serbian+Voisavos&btnG=

      Μου θυμίζει το όνομα της Βουλγαρο-Σερβίδας μητέρας του Skanderbeg Vojsava από το Polog.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Vojsava_Tripalda

      Διαγραφή
    3. Τώρα πρόσεξα ότι ο Καλλίμαχος είπε κάτι για τον Αλβανό τσαρλατάνο και ιστορικό ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗ Giovanni Musachi , για κάτι παπαρολογίες που έγραφε προσπαθώντας να εξυψώσει την τρισβάρβαρη καταγωγή του.

      Ένα θα πω. Ο εν λόγω κατσικοκλέφτης έχει οικειοποιηθεί μέχρι και τον τίτλο «Δεσπότης της Ηπείρου», τον οποίο κανένα μέλος της οικογένειάς του ουδέποτε κατείχε.

      Παραθέτω τα λόγια του Donald Nicol στην αποκάλυψη της παραχάραξης:

      http://books.google.it/books?id=XIj0FfKto9AC&pg=PA197&dq=Musachi+called+himself+%27Despoto+d%27Epiro%27.+He+claimed+that+his+ancestor,+Andreas+II+Musachi,+had+been+granted+the+title+and+the+arms+of+a+Despot+by+the+emperor+of+Constantinople&hl=it&sa=X&ei=ElWzUai-GIeN7QaL3IGgCw&redir_esc=y#v=onepage&q=Musachi%20called%20himself%20'Despoto%20d'Epiro'.%20He%20claimed%20that%20his%20ancestor%2C%20Andreas%20II%20Musachi%2C%20had%20been%20granted%20the%20title%20and%20the%20arms%20of%20a%20Despot%20by%20the%20emperor%20of%20Constantinople&f=false

      Όποιος διαβάσει το «Δεσποτάτο της Ηπείρου» θα δει πως ουδέποτε Βυζαντινός αυτοκράτορας (ο μόνος που μπορεί να δώσει τον τίτλο του Δεσπότη της Ηπείρου) έδωσε τον τίτλο αυτό σε Αλβανό.

      Ρωμιοί, Σέρβος και Ιταλοί τον είχαν και όλοι τους τον πήραν από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα ως αναγνώριση της εξουσίας τους στο κατά τα άλλα αυτόνομο Δεσποτάτο.

      Αν θέλει να μάθει ιστορία σαν άνθρωπος ο Καλλίμαχος και όχι σαν τρολ, του συνιστώ να διαβάσει κανένα βιβλίο γραμμένο από διεθνούς φήμης και καταξίωσης ιστορικό και εκδοθέν από παγκοσμίως αξιοσέβαστο Ακαδημαϊκό Οίκο ... και όχι από συγγράμματα μεσαιωνικών κατσικοκλεφτών που βρίσκει σε ιστοσελίδες «ανίδρυτων βαρβάρων».

      Και ο Φράγκος βασιλιάς Dagobert Καλλίμαχέ μου διέδιδε ότι κατάγεται από τους αρχαίους Τρώες ... αλλά κανένας δεν τον πίστευσε ...

      https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=it&q=Dagobert+Trojan&btnG=#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=Frankish+pride+in+their+own+achievement+bore+fruit+in+Dagobert%27s+reign+in+the+emergence+of+the+tradition+that+the+Franks+were+descended+from+the+Trojan+royal+family%2C+and+were+thus+equal+to+the+Romans&oq=Frankish+pride+in+their+own+achievement+bore+fruit+in+Dagobert%27s+reign+in+the+emergence+of+the+tradition+that+the+Franks+were+descended+from+the+Trojan+royal+family%2C+and+were+thus+equal+to+the+Romans&gs_l=serp.3...20509.24014.0.25673.15.7.0.0.0.4.135.624.0j5.5.0...0.1...1c.1j2.16.psy-ab.TbAGHhZxciA&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47534661,d.ZGU&fp=f58e842eb1cd8352&biw=1440&bih=691

      Διαγραφή
  41. "Πάμε τώρα να δούμε τι μπορύμε να βγάλουμε από όλα αυτά.
    Στα 680 μ.Χ. πάνω κάτω ο Kuber και ο Μαύρος οδηγούνε ένα συνονθύλευμα λαών από το Σίρμιον/Srem στο Σάβα ποταμό στον Κεραμήσιο κάμπο της Πελαγονίας (Κεραμαί ήταν το αρχαίο όνομα του Prilep)"

    1ον - Τι να βγάλεις βρε καϋμένε, Βλάχος σημαίνει λατινόφωνος. Αναμασάς τα ίδια γλωσσικά επιχειρήματα που είναι άσχετα με το θέμα καταγωγή και γενετική σύσταση.

    2ον - Με το ΔΙΚΟ ΣΟΥ σκεπτικό, τα ελληνικά τοπωνύμια Σίρμιον, Κεραμαί πιστοποιούν Ελληνικό εποικισμό του μέρους, άρα το "συνονθύλευμα λαών" που λες ήταν εν μέρει Έλληνες που επέστρεφαν στα νότια. Πόσοι Έλληνες υπήρχαν ανάμεσά τους, συζήτησέ το με τον εαυτό σου.

    3ον - Ακόμα καμμία απόδειξη για γενετική αλλοίωση του πληθυσμού της αρχαίας Ελλάδας. Ο εποικισμός των Σλάβων έγινε... γλωσσολογικά, οι Αλβανοί απεδείχθησαν Αρβανίτες της βορείου Ηπείρου, οι Βλάχοι λατινόφωνοι πληθυσμοί με καταγωγή την οροσειρά της Πίνδου, 28 χιλιάδες (στο μυαλό σου, οι μάχιμοι επιδρομείς και πλιατσικολόγοι κουβάλαγαν μαζί τους οικογένεια με 2 παιδιά ο καθ'ένας) Τούρκοι διασκορπισμένοι σε 3 νησιά ώστε να αφομοιωθούν πιο γρήγορα.



    "Τώρα για να επιβιώσουν οι Θρακο-Γότθοι ενώθηκαν με τους σχεδόν ισάριθμους Αμαλο-Γότθους που εισέβαλαν στην αυτοκρατορία μετά από αυτούς και άρχισαν μια «Οδύσσεια» περιπλανήσεων χρησιμοποιώντας το οδικό σύστημα της αυτοκρατορίας. Οι βασικές οδοί που χρησιμοποίησαν ήταν ο κάθετος άξονας Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης και η οριζόντια ευρύτερη εγνατία (Δυρράχιο-Κων/πολη). Στην Οδύσσειά τους πέρασαν από τον Ισθμό και λεηλάτησαν όλη την Πελοπόννησο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των Γότθων κατέληξε εν τέλει στην Ιταλία."

    1ον - Μπουρδολογίας το απάνθισμα. Προφανώς μιλάς εδώ για τους Βησιγότθους του Αλάριχου, που λεηλάτησαν πόλεις και ιερά της Ελλάδας φτάνοντας ως την Πελοπόννησο και πέρασαν στην Ιταλία μέσω Αλβανίας. Τι σχέση έχει ο Βησιγότθος Αλάριχος (πέθανε το 410) με τους Οστρογότθους Αμαλούς και τον Θεοδόριχο (γεννήθηκε το 454), μόνο εσύ ξέρεις. Μιλάμε είσαι κάργα άσχετος, δεν αναφέρεις καν τον πασίγνωστο Αλάριχο ως όνομα. Και φυσικά οι αριθμοί που αναφέρεις είναι φούμαρα.

    2ον - Για να σε βοηθήσω:
    κανείς δεν ξέρει με πόσους Γότθους επέδραμε ο Αλάριχος στην Ελλάδα. Αυτό που ξέρουμε είναι πως δύο χρόνια πριν, το 394 στη μάχη του ποταμού Φρίγιδου (Frigidus) υπό τον Γότθο Gainas, έχασαν τη ζωή τους οι μισοί από μια δύναμη 20.000 Γότθων http://imageplay.net/img/tya22318922/Clipboard01.jpg. Κάποιοι από τους επιζήσαντες (άλλοι παρέμειναν υπό τον Gainas) αγανακτισμένοι με την διοίκηση της Αυτοκρατορίας, ανακύρηξαν αρχηγό τους τον Αλάριχο (συμμετείχε στον Φρίγιδο) και στασίασαν το 395. Μην έχοντας τους αριθμούς να πολιορκήσουν την Κωνσταντινούπολη, κατευθύνθηκαν νότια σε αναζήτηση πλιάτσικου και λεηλάτησαν ελληνικές πόλεις και ιερά το 396. Οπότε μιλάμε για έναν στρατό 10.000 ή λιγότερων ανδρών που μέσα σε 1 χρόνο αρπάζουν ό'τι μπορούν και αναχωρούν προς Ιλλυρικό, υπό την διαρκή απειλή του Στηλίχωνα. Μια ιδέα για τον ρυθμό της μετακίνησής τους πέρνουμε από τον Ευνάπιο, που τους περιγράφει να διασχίζουν τις Θερμοπύλες "ώσπερ δια σταδίου και ιπποκρότου πεδίου τρέχων".

    3ον - Ούτε και "κατέληξαν εν τέλει στην Ιταλία" 'οπως μας λες, αλλά μετά από τα γεγονότα στη Ρώμη και τον θάνατο του Αλάριχου, κατέληξαν στην Ιβηρική και αφομοιώθηκαν στους εκεί πληθυσμούς.

    4ον - Στην Ελλάδα δεν έχουμε "λίρες" αλλά ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ξέχασαν να λένε «ποτίστρα»/«μέρος που τα γελάδια πίνουν νερό» οι «γνήσιοι Έλληνες» που ονόμασαν την Καρύταινα;

    1ον - Δεν "ξέχασαν", ποτέ τους δεν τους δίδαξαν. Το ίδιο και για όλα τα άλλα σεντόνια που αραδιάζεις: μεμονωμένες λέξεις ποικίλων προελεύσεων σε συγκεκριμένους τόπους, σημάδια της λεξιπενίας ενός λαού για ολόκληρους αιώνες υπόδουλου και αφημένου δίχως δασκάλους και σχολεία. Οι υπεύθυνοι του Νεοελληνικού κράτους τα επανονόμασαν όλα, με τις πολύ πιο εύηχες, παλιές Ελληνικές τους ονομασίες ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ.

    2ον - Ποιοί Σλαύοι εποίκισαν την Καρύταινα; Οι Μηλιγγοί και οι Εζερίτες που ήταν 2 χωριά άνθρωποι όλοι κι όλοι, και όποτε ενοχλούσαν τους ντόπιους με τις κλεψιές τους (κάτι σαν τους σημερινούς Γύφτους δηλαδή) καλούσαν τον στρατό και τους κατατρόπωνε; Αυτοί οι γύφτοι της εποχής θέλεις να μας πεις πως εκσλαύισαν όλη την Πελοπόννησο;

    Και 3ον - το «κατακτηστές» το είχες βάλει σε εισαγωγικά και ρωτάω αν εννοείς κάτι συγκεκριμένο.


    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ 'ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ' ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή