Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Περί ΔΝΤ και Ελλάδας


Η  ιστορία του ΔΝΤ  σε ότι αφορά την πολιτική του, πριν τα μνημόνια, ήταν γνωστή σε εμάς μόνο από την επιστημονική βιβλιογραφία.

Εμείς αρχίσαμε να την μαθαίνουμε το 2010, όταν μας το έφερε ο Παπανδρέου  και τα πιστόλια του στο τραπέζι.

Καλό είναι όμως να θυμηθούμε ποια είναι τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάση αυτών που λέει το ίδιο, διότι η μνήμη στην Ελλάδα είναι λειψή, ακόμα και εάν αυτή είναι πρόσφατη.

‘Ετσι λοιπόν σύμφωνα με το τελευταίο του έγγραφο,  μία  έκθεση ανεξάρτητης ομάδας των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ[1] υπέπεσε σε πολλά λάθη  όσον αφορά στους υπολογισμούς του για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας,  όπως[2]:



- δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, το οποίο έχει αναγνωρίσει το Ταμείο, τα επιπλέον λάθη που εντοπίζει το ΔΝΤ, τροφοδότησαν τον φαύλο κύκλο λήψης σκληρών δημοσιονομικών μέτρων , μεγαλύτερης ύφεσης και λήψης πρόσθετων μέτρων. Το πρόγραμμα λάμβανε υπόψη έναν πολλαπλασιαστή μόλις 0,5 παρά τις παραδοχές των στελεχών του Ταμείου ότι η κλειστή ελληνική οικονομία και η απουσία εργαλείων υποτίμησης του νομίσματος θα πολλαπλασίαζε το δημοσιονομικό σοκ. Ο πολλαπλασιαστής τελικά ήταν διπλάσιος.

-  δεν επέμεινε για αναδιάρθρωση του χρέους προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα. Εφόσον δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους προτού χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από το Ταμείο, το ΙΕΟ αποφαίνεται πως θα έπρεπε να είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Η αναδιάρθρωση χρέους που έγινε με το  PSI το 2012 έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το καθαρό όφελός της δεν ξεπέρασε τα 85 δισ. ευρώ (έναντι μεικτού οφέλους 200 δισ. ευρώ), μέγεθος που κρίνεται ανεπαρκές.

- οι υπερβολικά φιλόδοξες προβλέψεις που έκανε  αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων.

- η στρατηγική διάσωσης που υιοθετήθηκε ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και η προσαρμογή που επιβλήθηκε στη χώρα μας ήταν υπερβολικά εμπροσθοβαρής, κυρίως επειδή έπρεπε να αποκλιμακωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ από το 2013. Το αποτέλεσμα λανθασμένες προβλέψεις στην ανάπτυξη και στην ανεργία, με τα γνωστά….αποτελέσματα.

- βρέθηκε απροετοίμαστο στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως μέλος μίας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική.

-τέλος, χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα κατεστημένα συμφέροντα δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Όλα αυτά στην Ελλάδα έχουν ξεχαστεί ενώ παράλληλα έχουμε βομβαρδισμό των συστημικών μέσων και προσώπων(π.χ Ξαφά), οι οποίοι προσπαθούν να μας πουν ότι δεν έκανε λάθη το ΔΝΤ, αλλά μόνο ……εμείς. Ωστόσο έγγραφα που έχουν διαρρεύσει παλαιότερα δίνουν μια πολύ ολοκληρωμένη εικόνα. Η έκθεση του ΔΝΤ την οποία αναφέρει στην αρχή του εγγράφου ο Μπλανσάρντ κυκλοφόρησε μία μέρα αργότερα, στις 5 Μαϊου 2010 και αναφέρει τους σοβαρούς κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα.[3] Μεταξύ άλλων αναφέρονται η αργή οικονομική ανάκαμψη, αρνητική ώθηση στο χρέος, κίνδυνος απώλειας εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, δυσκολία πρόσβασης στις αγορές. Οι αντιρρήσεις ήταν σοβαρές, οπότε ήταν η σειρά των ευρωπαίων στελεχών του ΔΝΤ να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα.. αδικαιολόγητα. Βλέπεις οι κλίκες υπάρχουν παντού.

Κλείνω με το παρακάτω, για να υπενθυμίσω ότι το ΔΝΤ , βγάζει εκθέσεις αλλά ποτέ δεν αλλάζει πολιτική:

«Στα καθιερωμένα οικονομικά της αγοράς, εάν ένας δανειστής χορηγεί ένα επισφαλές δάνειο, υφίσταται τις συνέπειες. Ο οφειλέτης μπορεί κάλλιστα να χρεοκοπήσει, και μερικές χώρες έχουν νόμους που υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο  θα πρέπει να επιλυθούν τέτοιες πτωχεύσεις. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργούν οι οικονομίες της αγοράς. Αντί αυτού, τα προγράμματα του ΔΝΤ χορηγούν κατά επανάληψη κεφάλαια στις κυβερνήσεις προκειμένου να διασώσουν τους Δυτικούς πιστωτές. »

Από τον Στίγκλιτς(Η μεγάλη αυταπάτη, 2003 σελ 384).


Πηγές
1- The IMF and the Crises in Greece, Ireland, and Portugal, 8 Ιουλίου 2016
2- Ομολογία ΔΝΤ: Υποπέσαμε σε σοβαρά λάθη στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα , , www. enikonomia.gr
3- Έγγραφο του ΔΝΤ αποκαλύπτει  το ελληνικό «πείραμα» λιτότητας, www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.