Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Οθωμανικές Διοικητικές διαιρέσεις της Γεωγραφικής Μακεδονίας

Οι Οθωμανοί είχαν χωρίσει τις περιοχές τους διοικητικά σε βιλαέτια(περιφέρειες), σαντζάκια (νομοί) και κάζες (επαρχίες). Έτσι κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχαν τρία βιλαέτια που περιείχαν, αλλά δεν περιόριζαν την περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας. Ένα Βιλαέτι ήταν του Μοναστηρ(Μοναστήρι) με πρωτεύουσα την πόλη του Μοναστηριού (σημερινή Μπίτολα της πΓΔΜ). Το άλλο ήταν το Βιλαέτι του Κοσόβα, με πρωτεύουσα την πόλη Ουζκούμπ (σημερινά Σκόπια). Το τρίτο ήταν το Βιλαέτι της Σελανίκ(Θεσσαλονίκη) με την Σελανίκ για πρωτεύουσα ( σημερινή πρωτεύουσα της Ελληνικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη). Η περιοχή αυτή περιείχε μέρος της Ελληνικής Μακεδονίας, μέρος της πΓΔΜ και μέρος της νότιο-δυτικής Βουλγαρίας.

Παρακάτω είναι 3 χάρτες (Τουρκικός, Ιταλικός και Ελληνικός) που εκδόθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα που αποτυπώνουν καθαρά τα γεωγραφικά όρια των βιλαετίων στα σύνορα της ιστορικής Μακεδονίας. Οι χάρτες αυτοί βρίσκονται στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και μπορείς να τους βρεις στην έκδοση "Χαρτογραφώντας την Μακεδονία, 1870-1630".

κλικ στους χάρτες για μεγένθυση



Ο λόγος που βάζω αυτούς τους χάρτες είναι να δείξω ότι η Τουρκία ουδέποτε είχε ονομάσει την περιοχή ως Μακεδονία (είτε σαν νομό ή περιφέρεια) και όλοι οι χάρτες που κυκλοφορούσαν δείχνοντας τα σύνορα της Μακεδονίας ήταν προιόν Βουλγαρικής εθνικιστικής καπηλείας, απόρροια της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου.
Σήμερα αυτούς τους Βουλγαρικόυς χάρτες τους έχουν πάρει οι Σκοπιανοί και τους έχουν ονομάσει "εθνικούς" με σκοπό να συντηρήσουν τις επεκτατικές τους βλέψεις στην Μακεδονία.
Υπενθυμίζω ότι μετά την απελευθέρωση η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ονόμασε την περιοχή διοικητικά Μακεδονία, επαναφέροντας την ιστορική αλήθεια.

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι: αυτή η περιοχή που τα Σκόπια ορίζουν ως γεωγραφική «Μακεδονία», η οποία αποτελείται από το κράτος των Σκοπίων, τη Μακεδονία, και τη βουλγαρική «Μακεδονία του Πιρίν» (και που οι Σκοπιανοί ονειρεύονται ως μεγάλη Μακεδονία), πως και πότε ορίστηκε; Ρωτάω, επειδή και εμείς στην εξωτερική πολιτική μας συνομιλούμε αποδεχόμενοι το εύρος της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

    Αν μη τι άλλο, θα είναι άκυρο να αποδεχόμαστε μια τέτοια περιοχή ως Μακεδονία, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι μονομερώς προχώρησαν στο χαρακτηρισμό της ως τέτοια.

    Η ερώτηση δεν είναι ρητορική, πρόκειται για απορία που είχα εδώ και καιρό, και «επανήλθε» χάριν στους χάρτες σας. Γνωρίζω ότι επί ρωμαϊκής κτήσης, μια ευρύτερη περιοχή ονομάστηκε ως Μακεδονία για διοικητικούς λόγους, συνήθη πρακτική των Ρωμαίων, όπου χρησιμοποιούσαν το βασικότερο κομμάτι μιας περιοχής ως περιγραφή για την ευρύτερη διοικητική επαρχία (στη συγκεκριμένη περίπτωση το Βασίλειο των Μακεδόνων). Αν κάνω κάποιο λάθος, ευχαρίστως να με διορθώσετε.

    Θα με ενδιέφερε πάντως να βάζατε χάρτες με την ονομασία και τα όριο της περιοχής ανά τους αιώνες (ρωμαϊκή κτήση, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Τουρκοκρατία) συγκριτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχάλη δυστυχώς τα σημερινά σύνορα της Γεωγραφικής Μακεδονίας τα αποδεχτήκαμε βγάζοντας εθνολογικούς χάρτες παρόμοιους με αυτούς των Βουλγάρων αλλά και των Σέρβων στις αρχές του 20ου αιώνα και ειδικά μετά από τους Βαλκανικούς πολέμους.

    Βέβαια η σύγχρονη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν ορίζεται επισήμως από κανένα διεθνή οργανισμό ή κράτος.

    Για την Γεωγραφική Μακεδονία των Ρωμαικών και Βυζαντινών χρόνων μπορείς να διαβάσεις εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα δημοσιέυσε τα παρακάτω άρθρα αν νομίζεις ότι είναι ενδιαφέροντα

    http://macedonia-online.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html

    http://macedonia-online.blogspot.com/2009/01/v-friedman.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη το άρθρο για το Freidman το έχω ήδη αναρτήσει. Σχετικός σύνδεσμος εδώ.

    Για την Παμμακεδονική θα το βάλω εντός της ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.