Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Madžiri, madjiri, ματζίρι.....

...μία λέξη, την οποία έχουμε διαβάσει πολλές φορές στο διαδίκτυο  από τους Σλαβομακεδονιστές. Σήμερα έγινε της μόδας λόγω των δηλώσεων του Πάντε Ασλάκοφ. Για να δούμε τι σημαίνει αυτή η λέξη στην πραγματικότητα αλλά και στην αργκό τους. Όπως είναι γνωστό, αποκαλούν τους εαυτούς τους «dopii»,  ο οποίος προέρχεται από την ελληνική λέξη «εν-ντόπιος». Στα σλαβικά αυτή η λέξη είναι «tukašni». Τώρα πως το «τουκάσνι» έγινε «ντόπιε», μόνο ο θεός των Μακεδονοειδών το γνωρίζει. Εικάζω ότι αυτό έγινε όταν εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας την δεκαετία του 20.

Η γλώσσα τους ονομάζεται «po nashe», ενώ οι μη ντόπιοι  αποκαλούντε  «madžiri», δηλαδή...
 



μουσαφίρηδες, ξένοι. Και αυτή η λέξη προέχεται από άλλη ξένη λέξη, την τούρκικη  «muhaceri», η οποία φυσικά προέρχεται από την Αραβική λέξη(هاجر, Muhajir ή Mohajir). Όλα αυτά είναι καλά για τους γλωσσολόγους, ανθρωπολόγους και αυτούς που ψάχνουν την σημασιολογία μίας λέξης.
Εδώ όμως μιλάμε για Σλαβομακεδόνες, οι οποίοι είναι ποτισμένοι και δηλητηριασμένοι  από την αρρώστια του Σλαβομακεδονισμού, μιας ιδεολογίας άκρατου εθνοπολιτισμικού εθνικισμού και σωβινισμού. Καμία σχέση δηλαδή με ανθρώπους που ψάχνουν πραγματικά να βρουν την εθνική ταυτότητά τους. Έτσι λοιπόν για τους Σλαβομακεδονιστές,  στην καθομιλουμένη τους,   στην αργκό τους, η λέξη Madžiri, madjiri, ματζίρι σημαίνει και....



δηλαδή σημαίνει ότι ο «Μικρασιάτης πρόσφυγας» είναι ο  «μουσαφίρης Χριστιανός Τούρκος». Μερικές φορές λένε ότι «ματζίρι» σημαίνει «πρόσφυγας από την Τουρκία».

ΟΜΩΣ....

Στην γλώσσα τους, ο «πρόσφυγας» μεταφράζεται ως «begalci».
Άρα λοιπόν εάν ο Πάντε Ασλάκοφ ήθελε να πει «πρόσφυγες που ήρθαν από την Τουρκία», θα έλεγε «Μπεγκάλτσι ντογιόντοα οτ Τούρτσια» και όχι «Ματζίρι οτ Τούρτσια», που σημαίνει «Μουσαφίρηδες από την Τουρκία»
Δεν χρειάζεται να βάλω και άλλα τέτοια παραδείγματα λαικής έκφρασης, είναι κουραστικό.

Όταν λοιπόν, ακούμε και διαβάζουμε την λέξη «Ματζίρι» από τους οπαδούς του Σλαβομακεδονισμού, ας λάβουμε υπόψη τα παραπάνω και να θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ, ότι για αυτούς δεν υπάρχουν άλλοι γηγενείς Μακεδόνες όπως είμαι εγώ και εκατομμύρια άλλοι, οι  οποίοι και δεν έχουν καμία σχέση με την Σλαβική ταυτότητα τους, μιας και είμαστε Έλληνες.

Οι δε Ματζίρηδες για αυτούς είναι οι «Πόντιοι Χριστιανοί»,
και όπως «εύστοχα και υπερήφανα» ανέλυσε ένας ανώνυμος σχολιαστής στο blog του Abecedar...




Το παρών νήμα αφιερώνεται στο παλιό γνώριμο «Abecedar» και στο καινούργιο πουλέν του «Sokol» οι οποίοι με κατηγορούν  για «πολλά». Θα τους υπενθυμίσω όμως την ανοιχτή πρόσκληση στο Ουράνιο Τόξο, που έχω προτείνει από το Γενάρη του 2010.

56 σχόλια:

  1. Τώρα έδεσες τη βάρκα - δεν είδες που όταν τους την είπαν πως ο Ασλάκωφ δεν κατήγγειλε δημόσια την παραποίηση των δηλώσεων του από τη δημοσιογράφο και δεν απαίτησε έντυπη διόρθωση από τις εφημερίδες που τη δημοσίευσαν αυτοί άλλαξαν την κουβέντα;

    Το πιο εντυπωσιακό πάντως είναι ο κομπλεξισμός του Ασλάκωφ να καλέσει Έλληνες στο γάμο του γιού του (ιδέα δεν έχω πόσους από τους 1000 καλεσμένους που είχε ο χουβαρντάς) μόνο και μόνο για να τους "τιμωρήσει" με το να τους παίξει για μια ώρα ελληνική μουσική χωρίς λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λόγος που δεν προϊδέασα για το τι σημαίνει το «Ματζίρι οτ Τούρτσια», είναι για να αποφύγω δήθεν κατηγορίες περί παραποίησης.

    Μπορεί να σημαίνει Τούρκος μουσαφίρης/ξένος ή κάποιος μουσαφίρης/ξένος από την περιοχή της Τουρκίας.

    Η Σκοπιανή Δημοσιογράφος, το μετάφρασε σύμφωνα με την αργκό της γλώσσας της, δηλαδή στο πως θεωρούν τους Έλληνες πρόσφυγες στα χωριά της Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα αν τη συνέντευξη η «σκοπιανή» την έπαιρνε από έναν «Ντόπιο» Αθηναίο και της έλεγε πως μετά το 1920 ήρθαν οι «παστρικιές» από την Τουρκία πως ετυμολογείται η έκφραση αυτή και στα Ελληνικά και στα «σκοπιανικά» ;
    Για μήπως δεν ξέρεις ποιες φώναζαν «Παστρικιές» στη νότια Ελλάδα;
    Τουλάχιστον στη Μακεδονία οι «Βουργάροι» με το Ματζίρι ήταν πιο ευγενείς
    από τους «Έλληνες» της πρωτεύουσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχει λογική η ερώτησή σου.
    Αν δηλαδή ρωτούσε η Σκοπιανή δημοσιογράφος ένα γηγενή Σλαβόφωνο Μακεδόνα για το εθνολογικό πληθυσμό της Μελίτης και απαντούσε ότι υπάρχουν Βούλγαροι, Έλληνες και Αρβανιτόβλαχοι πως θα το έγραφε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριτα εσυ τι θα απαντουσες αν σε ρωταγε η δημοσιογραφος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε Ακρίτα έγινες και Μπαμπινιώτης τώρα;
    Δηλαδή αυτά που σου χρεώνουν σαν «Εθνικιστικό μπλόγκ», ότι «δεν ξέρατε ποιος είναι ο Ασλάκωφ και ποιος ο Κωστίκωφ συγνώμη Κωστίδης», ότι οι αναγνώστες σας υβρίζουν(sic) και ασχημονούν (ξανά sic) και ότι είστε ένα με τα Χρυσά παιδιά (Αυγή = ZORA) και τον Ζορπίδη συγνώμη Μητροπολίτη Άνθιμο ήθελα να πω κλπ.κλπ δεν λες τίποτα για αυτά και πιάστηκες με τα ορθογραφικά , συντακτικά και νοηματικά των Ματζίριδων;
    Τα πράγματα είναι απλά. Κρατήσεις για τα πούλμαν του Άνθιμου θα γίνονται στο μπλόγκ ή φοβάστε μην σας κατηγορήσουν για Εθνικιστικό παραλήρημα;
    Και βάλε σε παρακαλώ και τις δηλώσεις του να τις χαιρόμαστε.
    Ντόπιος από εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Ματζίριδες είναι όντως φιλοξενούμενοι στη Μακεδονία, με δική τους δήλωση, αφού θεωρούν πατρίδα τους όχι κάποιο μέρος της Ελλαδας αλλά χώρες που υπάρχουν εκτός ελληνικών συνόρων (σημερινή Τουρκία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο ακρίτα για την έρευνά σου. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις κάποιων από των παραπάνω σχολιαστών, μάλλον πάτησες κάλους, σλαβικούς κάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε (16 Αυγούστου 2011 7:04 μ.μ.) με τους πρόσφυγες τότε τραβήξανε ζόρι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα χωριά σας - και υβριστικούς όρους είχαν και σε εσάς και αλλού (Τουρκόσποροι, παστρικές κλπ.). Εδαφικές διαφορές για την ανταλλάξιμη περιουσία δεν είχατε μόνο εσείς, είχαν και στο ελληνόφωνο μισό της Μακεδονίας (αυτό ντε που πάντοτε αγνοείτε), και στην Κρήτη και στην Ήπειρο και όπου αλλού υπήρχε ανταλλάξιμη περιουσία. Αλλά σχεδόν 100 χρόνια μετά εσείς βλέπετε τους πρόσφυγες ακόμα σαν μουσαφίρηδες ενώ κανένας Έλληνας - εσείς είπαμε είστε άλλο ανέκδοτο - δε λέει τις προσφυγοπούλες παστρικές. Γηγενείς και πρόσφυγες ανακατευτήκαμε για το καλό όλων μας - εσείς μείνατε να αναπολλείτε την καθαρότητα σας... Εκεί είναι η διαφορά ανώνυμε. Για τον άλλο ανώνυμο καραγκιόζη (που γερακίζει στο στυλάκι) που πάει να κολλήσει ρετσινιά Χρυσαυγίτη στον Ακρίτα - που απέρριψε τη βία κάθε φορά - το μόνο που έχω να πω είναι να πάει να δει τα χάλια των πρωτοπαλίκαρων του Ουράνιου Τόξου καλύτερα - ίσως να θέλει κι αυτος να πάνει επισκέψεις στους Βάσκους για να το ρίχνει σε συζητήσεις με το Μπατασούνα (το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 9:17, το τι λένε τα φερέφωνα ενός πολιτικού κόμματος με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Το ποιος είμαι, το έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο δυαδίκτυο.
    Μήπως είσαι και εσύ ψηφοφόρος του Ασλάκοφ;
    Είσαι ή δεν είσαι ντόπιε, τότε σαν Μακεδόνας, σ'ευχαριστώ που επιβεβαίωσες έμμεσα την ανάρτησή μου.
    Όταν δημόσιο αιρετό πρόσωπο αποκαλεί Έλληνες πολίτες με μειωτικούς χαρακτηρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, τότε πρώτος υπεύθυνος είναι το Κράτος που δεν παρεμβαίνει και δεύτερος και τελευταίος, η τοπική κοινωνία που δεν απομονώνει τέτοιες συμπεριφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΕ τι εννοείς με το «Μπατασούνα»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πριν μερικά χρονάκια το ΟΤ είχε πάει επίσκεψη στην Ισπανία - είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων και με το Μπατασούνα. Εξαφανίσανε βέβαια την ανακοίνωση τύπου από την ιστοσελίδα τους αλλά ξεχάσανε τον κακομοίρη το Δημητρά που την κράτησε:
    http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?cid=2269&sec=192
    (υπάρχουν και ουδέτερα αντίγραφα για την περίπτωση που ο Δημητράς τους κάνει τη χάρη να το σβήσει).

    Από το κείμενο κρατάω το:
    "Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Jon Landa παρουσίασαν τα βήματα που έγιναν από πλευράς Βάσκων και ισπανικού κράτους, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το σημερινό αυτοδιοικητικό μοντέλο στη Χώρα των Βάσκων. Ένα σύστημα που εξασφαλίζει και προστατεύει τη διγλωσσία και την οικονομική αυτοδιάθεση της περιοχής και που-σύμφωνα με τον κ. Azkarraga- θα μπορούσε να προσαρμοστεί και στα ελληνικά δεδομένα, προεξαρχούσης βεβαίως της ειλικρινούς βούλησης της χώρας μας που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει."
    Δηλαδή συζητήσανε την εφαρμογή ευρύτατης (σαν τη βασκική) αυτονομίας - μετά αν τους πεις αυτονομιστές σου κάνουν μήνυση. :-)

    Και το πιο ωραίο:
    "Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας των Βάσκων (Bilbao/Bilbo, San Sebastian/Donostia), οι εκπρόσωποι της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με ηγετικό στέλεχος του βασκικού κόμματος Herri Batasuna (πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ), το οποίο παραμένει εκτός νόμου παρά το γεγονός ότι η ΕΤΑ ανακοίνωσε οριστική παύση των δραστηριοτήτων της τον περασμένο Μάρτιο."
    Ανταλλαγή απόψεων με ηγετικό στέλεχος του Μπατασούνα! Τι ακριβώς συζητήσανε δηλαδή; Πως σκάνε πιο αποτελεσματικά οι βόμβες; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Όταν δημόσιο αιρετό πρόσωπο αποκαλεί Έλληνες πολίτες με μειωτικούς χαρακτηρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, τότε πρώτος υπεύθυνος είναι το Κράτος που δεν παρεμβαίνει και δεύτερος και τελευταίος, η τοπική κοινωνία που δεν απομονώνει τέτοιες συμπεριφορές.»

    Όμως το να αποκαλούνται επίσημα από το κράτος οι συντοπίτες τους (των Ματζιριδων) Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Σλάβοι, Σλαβομακεδόνες, είναι σωστό, κατά την γνώμη σου, έτσι? Εμείς όμως την πατρίδα μας την έχουμε εντος Ελλάδας και όχι στην Τουρκία! Η καλλιέργεια του μίσους, ειδικά των προσφύγων (μέσα στις ίδεις τις μεικτές οικογένειες, πολλές φορές) προς τους ντόπιους Μακεδόνες είναι ολοφάνερη και αυξάνεται ραγδαία, όσο οι Μακεδόνες ξεπερνούν το φόβο τους και εκδηλώνουν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα, πιο ελεύθερα.
    Είμαστε σαν τους Ινδιάνους της Αμερικής, για τους οποίους καλλιεργούνταν ένα φοβερό μίσος και φόβο στους λευκούς μετανάστες εκεί, μέχρι τη δεκαετία του ‘70. Οι Ευρωπαίοι είχαν ρημάξει τους φουκαράδες τους Γηγενής Αμερικανούς,, τους μισούσαν κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΑΚΡΙΤΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΣΛΑΒΟΥΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΔΗΘΕΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 700.000 ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΖΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΑΝΑΜΕΝΩ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ..... ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΧΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΒΓΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ !Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ελληνικό κράτος καταπιέζει τη μακεδονική μειονότητα, δεν της επιτρέπει να μιλάει τη γλώσσα της και να λέει το όνομά της, δεν της επιτρέπει να ιδρύει πολιτιστικές στέγες και όταν το κάνει αμολάει τους τραμπούκους του να τις καταστρέψουν, και δεν επιτρέπει στους Μακεδόνες πρόσφυγες που έφυγαν μετά τον εμφύλιο να μπουν στην Ελλάδα και να επισκεφτούν τους τάφους των γονιών τους. Ο όρος Μακεδόνας είναι εθνικός προσδιορισμός από την επανάσταση του Ίλιντεν το 1903.
    Ο Πάντε είπε τα αυτονόητα.Οι ελληνόφωνοι της Μακεδονίας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Μικρασιάτες και Πόντιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ΚΕ, ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.

    @Βάρδα, όταν το ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, βάζει σαν υποψήφιο έναν σκληροπυρηνικό στέλεχος του ΟΤ, τι αντίδραση θα περιμένεις από τον George Papandreou;
    Αυτά βλέπουν οι Σκοπιανοί εδώ και ξεσαλώνουν. Η βία γεννάει βία, και ξεκινάει από την λεκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΚΡΙΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΛΟΝ ΓΕΛΙΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ όσο οι Μακεδόνες ξεπερνούν το φόβο τους και εκδηλώνουν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα, ΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ? ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ?ΤΟ 1912 ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΣΑΣ ΤΟ 1945 0 ΣΝΟΦ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ Ο ΟΡΟΣ ΣΛΑΒΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ?ΤΟ ΝΑ ΑΥΤΟΒΑΠΤΙΖΕΣΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΕ ΕΘΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΣΛΑΒΩΝ?Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΑΡΧΙΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ ΜΙΣΙΡΚΟΦ ΤΕΧΝΙΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ?Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 17 Αυγούστου 2011 8:47 π.μ. Ο όρος Μακεδόνας είναι εθνικός προσδιορισμός από την επανάσταση του Ίλιντεν το 1903. ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΙΛΙΝΤΕΝ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ? Α.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΚΡΙΤΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ 1897 Η ΕΛΛΑΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 1893 ΕΙΧΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟ 1912-13 ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ? Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Α.ΒΑΡΔΑΣ, μπορείς να αποκαλείς τους γηγενείς Μακεδόνες όπως θέλεις, αλλά και εμείς θα αποκαλούμε τους πρόσφυγες απο Τουρκία όπως θέλουμε: ματζιριδες, τουρκόσπορους, κτλ. Δικαίωμα μας! Το πλεονέκτημα μας είναι ότι η πατρίδα μας είναι ΕΔΩ, ενώ αυτοί είναι απο ΑΛΛΟΥ! Μεγάλη η διαφορά, και το ξέρουν. Γι αυτό θέλουν να μας ξαποστείλουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Α.Β., απο την αρχαιότητα ακόμα, υπήρχαν συνεχώς Μακεδόνες στην Μακεδονία. Δεν ξέρω εάν είχε Έλληνες, ποτέ, πριν το 1912!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 17 Αυγούστου 2011 9:43 π.μ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟ 1922 ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ 1903-1908 ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΝΕΛΑΒΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΝΟΦ ΚΑΙ ΟΧΡΑΝΑ ΤΟ 1949

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Βάρδα, είναι φανερό ότι επιδίωξη του Σλαβοαμακεδονικού εθνοπολιτισμικού εθνικισμου είναι ο στρατηγικός μειονοτικός μετασχηματισμός του status quo στην Ελλάδα. Σε αυτό συνεισφέρουν οι Τούρκοι με την εγκαθίδρυση της pax neottomanica και οι ΗΠΑ μέσω του ΟΗΕ και των διάφορων ΜΚΟ. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα δημιουργηθούν εστίες έντασης και βίας με σκοπό την εμπλοκή του Διεθνή παράγοντας όπου θα καλέσει και θα βάλει τον ΟΗΕ ή την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, ως εγγυήτρια ή προστάτιδα του μειονοτικού στοιχείου.
    Η κερκόπορτα στην Θράκη άνοιξε με τον Σαδίκ. Στην Μακεδονία με τον Ασλάκοφ. Να το θυμάσαι αυτό στο μέλλον αυτό διότι είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα έχουμε ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της έντασης εάν δεν επέμβουν οι δύο παράγοντες που ανέφερα. Και εάν το Κράτος είναι θεατής, η τοπική κοινωνία μπορεί να επέμβει.

    @Ανώνυμοι 8:47 & 9:43, με αυτά που λέτε απλά επιβεβαιώνετε την πραγματική διάσταση της λέξης ματζίρι και ποιες είναι οι απόψεις σας για τους Μακεδόνες, είτε αυτοί είναι γηγενείς είτε είναι 2ης και 3ης γενιάς πρόσφυγες. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να σας υπενθυμίζουν ότι πολλοί από τους παπούδες σας ήταν Βούλγαροι, κάτι που το ξεχνάτε υποκριτικά και εθνικιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΑΚΡΙΤΑ ΕΧΩ ΟΜΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ μειονοτικός μετασχηματισμός του status quo στην Ελλάδα. ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ !ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣΛΑΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ 5-7000 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙ ΕΘΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΓΡΑΙΚΟΜΑΝΟΙ (ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 17 Αυγούστου 2011 9:43 π.μ.απο την αρχαιότητα ακόμα, υπήρχαν συνεχώς Μακεδόνες στην Μακεδονία. Δεν ξέρω εάν είχε Έλληνες, ποτέ, πριν το 1912! ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΜΑΚΝΙΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1913 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΙ ΗΤΑΝ ? ΤΟΥΡΚΟΙ? ΣΤΙΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΕΓΡΑΦΟΝΤΟ ΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΙΑΤΙ? ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΠΡΟΥΡΑΛΙΣΜΟ? ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΤΥΦΛΟΣ ?ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΥΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ? Η ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ ???? Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΟΛΕΣΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΣΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΕΜΑΘΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΟΒΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. «Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΟΝ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΑΠΟΛΕΣΑΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ »

    Μάλλον κάτι σαν εσένα είχαν στο νου τους οι Αρχαίοι όταν το έλεγαν αυτό.....
    Όσο για τη γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, δεν μου λέει τίποτα για ΤΟ ΕΘΝΟΣ τους. Κι εγώ μιλώ ελληνικά ως μητρική γλώσσα (λογω βιαίου εξελληνισμού των προγόνων μου), αλλά δεν είμαι εθνικά Έλληνας, ούτε γι αστείο!

    Akritas, υπάρχει κι άλλος τρόπος να λυθεί το μακεδονικό ζήτημα, χωρίς παρεμβάσεις απο έξω και χωρίς δραματικές εξελίξεις: να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Μακεδονικό έθνος και τα δικαιώματα του! Αλλά εσύ και οι όμοιοι σου θα μείνετε χωρίς δουλειά (πατριδοκαπηλία και ελλαδεμπόριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το ζητούμενο της εθνολογικής αλλοίωσης των χριστιανικών εθνοτήτων της Μακεδονίας στάθηκε κατά την περίοδο των Νεοτούρκων,ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος. Έτσι αποφασίστηκε η μαζική μετανάστευση 200.000 μουσουλμάνων προσφύγων στη Μακεδονία με πρωταγωνιστή το Ναζίμ μπέη.
    Έτσι το Δεκέμβρη του 1910 στο βιλαέτι Θεσσαλονίκης είχαν εγκατασταθεί 2.300 μουσουλμανικές οικογένειες, περίπου 9.000 άτομα, μετανάστες από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ενδεικτικοί τόποι εγκατάστασης αυτών είναι: Ελευθεροχώρι Κατερίνης. Αρκουδοχώρι Βέροιας, Γιουντζιλάρ Θεσσαλονίκης, Κουτουκερί Βοδενών, Γκιουλμπασή Πετριτσίου, Βασιλικά Θεσαλονίκης, Βίτατς στο Τίκφες κ .α.
    Η παρουσία τους στη Μακεδονία έφερε σε απόγνωση τους χριστιανικούς αγροτικούς πληθυσμούς, κυρίως σλαβόφωνους, οι οποίοι μουσουλμάνοι συμπεριφέρονταν βάναυσα και άρπαζαν αυθαίρετα τη γη τους. Οι μουσουλμάνοι μετανάστες αυτοί ,επονομαζόμενοι « muhadjirς »…

    Ποιος τα λέει αυτά; Ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος στο έργο του ΄΄ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ, Το Μακεδονικό Ζήτημα ( Γένεση-Διαμόρφωση- Εξέλιξη-Λύση )΄΄.
    Καταλαβαίνεις λοιπόν, Akritas, ότι η λέξη ‘’ματζίρι’’ χρησιμοποιούνταν από τους γηγενείς Μακεδόνες, 13-14 χρόνια πριν την έλευση των ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο της Τουρκίας, την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία κ.α. Στην κυριολεξία η λέξη σημαίνει τον μουσουλμάνο μετανάστη. Η λέξη, προφανώς, υιοθετήθηκε για να περιγράψει τους Έλληνες χριστιανούς πρόσφυγες της Ανατολής , συνειρμικά, λόγω της τουρκοφωνίας των τελευταίων. Μήπως είναι τυχαίο το γεγονός, ότι για τους πρόσφυγες της Α.Ρωμυλίας χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους πληθυσμούς η λέξη « bugareski »;
    Αν θέλεις τη γνώμη μου, ως απόγονος κι εγώ αυτών των ανύπαρκτων και με μητρική γλώσσα αυτό το μιξόγλωσσο ιδίωμα, η λέξη ματζίρι χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να είναι σε χρήση, προκειμένου να αποδώσει το πλιάτσικο των νεοφερμένων πληθυσμών, σε βάρος των ντόπιων, υπό τις ευλογίες του νεοσύστατου νεοελληνικού κρατιδίου, όπως τότε οι muhadjirs από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
    КЦИ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. КЦИ, συμφωνώ σε αυτά που έγραψες, αλλά όμως εδώ μιλάμε για «για Σλαβομακεδόνες, οι οποίοι είναι ποτισμένοι και δηλητηριασμένοι από την αρρώστια τουΣλαβομακεδονισμού, μιας ιδεολογίας άκρατου εθνοπολιτισμικού εθνικισμού και σωβινισμού. Καμία σχέση δηλαδή με ανθρώπους που ψάχνουν πραγματικά να βρουν την εθνική ταυτότητά τους.»

    Σε ότι αφορά το «πλιάτσικο» που λες, μήπως εννοείς τις περιουσίες όπως έχω αναφερθεί στο «Ντόπιοι και Πρόσφυγες στην Μακεδονία»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 17 Αυγούστου 2011 11:42 π.μ.ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΟΥ(λογω βιαίου εξελληνισμού των προγόνων μου) ΛΕΝΕ ΤΙ ΕΙΣΑΙ "ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΜΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΩΣ "ΜΗΤΡΙΚΗ" (ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ) Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΛΟΥΣΕ? ΟΣΟΝ ΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΕΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΗΓΕΣ? ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑ ΜΑΝΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΑ ΚΟΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΛΟΛΩΣ ΠΡΟΒΑΤΟ? ΕΣΥ ΠΧ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΓΟΝΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ? Η ΤΟΝ ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΦ?ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ?ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΑ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙΖΕ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΡΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΓΝΩΜΙΚΟ ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΩΡΙΑΣ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ...ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. КЦИ ΟΙ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΤΟΥ 1910 στο βιλαέτι Θεσσαλονίκης ΕΘΝΙΚΑ ΠΩΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ??? Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είναι παντού γνωστό ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες κάποια στιγμή εξελληνίστηκαν. Όσοι ήξεραν γράμματα, δηλαδή, μάθαιναν την κοινή ελληνική, να διαβάζουν και να γράφουν. Οι αγράμματοι αρχαίοι ΔΕΝ μιλούσαν ελληνικά. Εάν μιλούσαν ελληνικά απο τότε, γιατί το 1912 η μεγάλη πλειοψηφία των γηγενών ΔΕΝ τα μιλούσε, ούτε καν «σπασμένα»? Οι σύγχρονοι Μακεδόνες της Ελλάδας έμαθαν τα ελληνικά, όπως, εγώ, απο ζόρι των παλαιοτέρων, και όχι ως φυσιολογική ιστορική εξέλιξη. Αυτό αποδεικνύει απο μόνο του ότι οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες, ενώ οι αρχαίοι Αθηναίοι ήταν, γιατί δεν είχαν άλλη γλώσσα, παρά την ελληνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ακρίτα,
    μην επιτρέψεις το blog σου να γίνει καφενείο, για λόγους επισκεψιμότητας. Ας παραμείνει ένα σημείο αναφοράς στον γενικό ξεπεσμό των πάντων.
    Οι περισσότερες από τις παραπάνω αναρτήσεις είναι απλώς ανοησίες.
    Χίλια χρόνια τώρα οι σλάβοι της Μακεδονίας δεν ξέχασαν τη μητρική τους (σλαβική) γλώσσα, παρά τις διώξεις και το ρετσινόλαδο. Οι αρχαίοι Μακεδόνες πώς τάχα ξέχασαν τη γλώσσα τους και έγιναν ελληνόφωνοι; Μήπως το αρχαιοελληνικό ρετσινόλαδο ήταν πιο αποτελεσματικό από το νεοελληνικό;
    Καταλαβαίνουμε ότι ο Μακεδονικός χρυσός, όπως αυτός έρχεται στο φως (και στο Αρχοντικό Πέλλας) είναι εκθαμβωτικός για τον "γηγενή" σλάβο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι του ανήκει!
    Στις στέπες της Ρωσίας αγαπημένα σλαβόπουλα, εκεί ανήκετε.
    Έλεος πια με τον καημό του κάθε... Πάντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 17 Αυγούστου 2011 2:22 μ.μ.ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ Α Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. 17 Αυγούστου 2011 2:22 μ.μ.ΤΟΝ 4ΠΧ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΜΙΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΘΕΤΙΣ Η ΘΕΤΙΜΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΑΣΤΗ ΤΗΣ .ΜΑΛΟΝ ΕΙΧΕ ΞΕΝΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΒΡΙΖΩ ΤΑ ΛΕΩ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ....[ΘΕΤΙ]ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΑΝ ΑΛΛΑΝ ΠΑΣΑΝ ΓΥ
    2. [ΝΑΙΚ]ΩΝ ΚΑΙ ΧΗΡΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΘΕΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑΤΤΙΘΕΜΑΙ ΜΑΚΡΩΝΙ ΚΑΙ
    3. [ΤΟΙΣ] ΔΑΙΜΟΣΙ ΚΑΙ ΟΠΟΚΑ ΕΓΟ ΤΑΥΤΑ ΔΙΕΛΕΞΑΙΜΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΟΙΗΝ ΠΑΛLΙΝ ΑΝΟΡΟΞΑΣΑ
    4. [ΤΟΚΑ] ΓΑΜΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΦΩΝΤΑ ΠΡΟΤΕΡΟΝ ΔΕ ΜΗ ΜΗ ΓΑΡ ΛΑΒΟΙ ΑΛΛΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΛΛ Η ΕΜΕ.....ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΦΙΛΕ ΒΛΈΠΕΙΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΜΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΑΛΛΗΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΠΟΥΝΕ ....ΚΑΙ ΧΗΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΥΡ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΘΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟ ..Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Akritas

    Χαίρομαι που όταν είναι απέναντι σου κάποιος με σαφή και αντικειμενική θέση και έχοντας γνώση της πραγματικής ιστορίας, όπως θέλω να πιστεύω για τον εαυτό μου, τότε δεν αφήνεσαι να γείρεις προς την πλευρά που, προφανώς, με τα γραπτά σου είσαι τοποθετημένος. Όσο για το άρθρο σου ‘’ντόπιοι και πρόσφυγες στη Μακεδονία’’ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου σε γενικές γραμμές, ιδιαίτερα για την πολιτική εξέλιξη των αντιμαχομένων, ταυτίζομαι πλήρως. Πολλές φορές συμβαίνει , Akritas, χιλιάδες ιστορικοί και ερευνητές να μη μπορούν να αποδώσουν την ιστορική αλήθεια, όσο κάποιος που υπήρξε πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου και δεν τα άκουσε αλλά τα έζησε τα γεγονότα καθώς εξελίσσονταν. Για παράδειγμα, ιδιοκτησία 100 στρεμμάτων που αγοράστηκε από πρόγονό μου, στις αρχές της δεκαετίας του 1910, από Τούρκο μπέη, εξανεμίστηκε, εν μία νυκτί, την ταραγμένη, περί ής ο λόγος, περίοδο, υπό τις ευλογίες των επισήμων Ελληνικών αρχών. Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα για του λόγου μου το αληθές, αλλά δεν είναι επί της παρούσης.
    Αυτά που λες για σλαβομακεδονιστές, εμένα δε μ΄ αφορούν, γνωρίζω όμως ότι στην περιοχή μου ακόμη και σήμερα έτσι αποκαλούμε μεταξύ μας, στη ντοπιολαλιά μας, είτε τη θεωρείς ιδίωμα είτε γλώσσα είτε διάλεκτο της Βουλγαρικής είτε δεν ξέρω πως, τους προσφυγικούς πληθυσμούς.
    Επί του προκειμένου, αν όντως ο πρόεδρος της Μελίτης, σύμφωνα με δήλωση του, αναφέρθηκε σε ‘’ματζίρι’’ και υπήρξε παραποίηση από τη μεριά της δημοσιογράφου, τότε ουδέν μεμπτόν εποίησεν. Χρησιμοποίησε μια λέξη εύχρηστη της καθομιλουμένης, με σαφέστατο για μας περιεχόμενο και πέραν τούτου, ουδέν.
    Επειδή σε παρακολουθώ πολλά χρόνια και σε πολλά πράγματα σε βρίσκω διαβασμένο, μπορείς να μου λύσεις μια απορία; Γνωρίζεις προφανώς για τα προσφυγικά σχολεία, εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, που είχαν στηθεί στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης κατά την υποδοχή και παραμονή εκεί των Τουρκόφωνων Ελλήνων προσφύγων. Ρωτάω, λοιπόν, γιατί το Ελληνικό Κράτος δεν έπραξε κάτι ανάλογο και για τους γηγενείς σλαβόφωνους Μακεδόνες που σημειωτέον είχαν παραμείνει στον τόπο τους, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, υποδηλώνοντας προφανώς την ελληνικότητά τους. Μη μου πεις μόνο πως υπήρξαν τέτοιου είδους σχολεία, αλλά δεν τραβήξανε το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων διότι τότε μπαίνει ένα τεράστιο ‘’γιατί;’’. Πως είναι δυνατό οι Έλληνες Τουρκόφωνοι να ξέχασαν τα τούρκικα και οι Έλληνες Σλαβόφωνοι να μιλούν ακόμη τα δικά τους, μετά από εκατό χρόνια; Πως είναι δυνατό εγώ, που είδα το φως του ήλιου τη δεκαετία του ’60, να πρωτοψελλίσω τις λέξεις μάικα, τάτκο, μπάμπο και ο συνομήλικος -προσφυγόπουλο- τις λέξεις μαμά, μπαμπά, γιαγιά ; Ερώτηση αφελούς: Μήπως το επίσημο κράτος μας θεωρεί πολίτες δευτέρας διαλογής ή μήπως γνωρίζει κάτι για μας που δε γνωρίζουμε εμείς;

    @ Βάρδας

    Κατά πρώτον, όπως προφανώς δε γνωρίζεις αλλά και δεν έχεις διαβάσει, οι Οθωμανοί δεν διέκριναν εθνότητες η εθνικότητες ανάμεσα στους υπηκόους τους. Γι αυτούς όλοι, ανεξαιρέτως, ήταν Οθωμανοί , ανεξάρτητα από το αν μιλούσαν Τουρκικά, Αλβανικά, Σλαβικά, Βλάχικα κ.ο.κ.
    Κατά δεύτερον αν το Βάρδας είναι το πραγματικό σου όνομα έχει καλώς, αν όμως είναι επιλεγμένο προσωνύμιο, πέτυχες το σκοπό σου, να προκαλείς.
    Και μόνο η συμμετοχή του στο ματωμένο γάμο, με αποτέλεσμα το χαμό δεκάδων αθώων ανθρώπων, θα έπρεπε να σε τρομάζει.
    КЦИ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. КЦИ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΔΑΣ (1975) ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ 1905 ΕΧΩ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΘ ΕΝ ΕΤΗ 94-98 ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ! ΕΣΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ?ΟΣΟΝ ΔΕ ΤΟ ΦΑΙΔΡΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ Η ΟΧΙ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΙΛΜΗ ΠΑΣΑ 1904 ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΟΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΣΕΡΒΟΣ Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ Α Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. κ. Βάρδα - δυστυχώς για άτομο που καβατζάρησε την 4η πενταετία της ζωής του και πάει για να σαρανταρήσει γράφετε σαν νεαρούδι παρασυρμένο από τον πατριωτισμό του σε υπερβολές. Περάσαμε κι άλλοι από αυτό το στάδιο το 1990-92 αλλά μεγαλώσαμε. Κρατώ σαν θετικό αυτό που έγραψες "ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΧΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΒΓΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ !" γιατί το πιο εύκολο από κάποιον βαθιά παρασυρμένο από θιγμένο πατριωτισμό είναι να καταλήξει στις επικίνδυνες (και υπό κανονικές συνθήκες ποινικά κολάσιμες) προτροπές του Άνθιμου.

    Θα σε παρακαλούσα πάντως εάν θέλεις να σε διαβάζουν εδώ μέσα να πάψεις να χρησιμοποιείς κεφαλαία (βασικός κανόνας που θυμάμαι στο διαδίκτυο από το 1990 που πρωτοβρέθηκα) και να γράψεις πιο μεστά και λιγότερο παρορμητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ακρίτα σου είχα ζητήσει ως χάρη να αναδημοσιεύσεις την επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Φλωρινιωτών της Μελβούρνης κατά του πρώην νομάρχη Ι.Στρατάκη, και συμφώνησες ότι όντως το περιεχόμενό της καταδεικνύει την διαφορά ανάμεσα στον Έλληνα σλαβόφωνο και τον Σλαβομακεδόνα Σωβινιστή ο οποίος 80 χρόνια μετά ζει με το μίσος των Βούλγαρων παππούδων του κατά των Προσφύγων.
    Τι έγινε με το θέμα αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. "Πως είναι δυνατό οι Έλληνες Τουρκόφωνοι να ξέχασαν τα τούρκικα και οι Έλληνες Σλαβόφωνοι να μιλούν ακόμη τα δικά τους, μετά από εκατό χρόνια;"

    Ωραία, πλέον δεν ισχύει αυτό (άσε που υπάρχουν και άτομα της γενιάς σου από μεριάς τουρκόφωνων Μικρασιατών που ακόμα μιλούσαν τούρκικα ως μητρική οπότε το επιχείρημά σου είναι σαθρό) και οι σλαβόφωνοι Έλληνες θεωρούνται απ'όλες τις απόψεις ισότιμοι πολίτες. Ικανοποιημένος ή θα συνεχίσεις σταθερά το πονεμένο ύφος το οποίο μόνο οι βουλγαρομάνοι-σερβομάνοι-νυν "Μακεδόνες" έχουν και κανένας πραγματικά σλαβόφωνος Έλληνας;

    "οι Οθωμανοί δεν διέκριναν εθνότητες η εθνικότητες ανάμεσα στους υπηκόους τους."

    Οι Οθωμανοί μπορούσαν να μιλάν για Αρναβούτ, Ρουμ, Εφλάκ και λοιπούς γνωστούς (Σέρβους, Βουλγάρους κλπ) στα κείμενα τους και ακόμη και οταν οι εθνικισμοί άρχισαν να δημιουργούν μιλιέτ μέσα στην αυτοκρατορία και κράτη εκτός αυτής, οι Σκοπιανοί ήταν άφαντοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμε 9:35, συγνώμη το ξέχασα.
    Γράψε μου πάλι το λινκ, και μέχρι το Σάββατο θα το αναρτήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ Ανώνυμος 9:48

    Από την πόλη έρχομαι, τον τρώνε οι κότες.
    Δεν μπορείς να συζητάς χωρίς καμιά αναφορά σε Βουλγάρους και Σκοπιανούς; Τόσο δύσκολο σου είναι;
    Καταλαβαίνεις τι γράφεις ή πέρασες μικρός μηνιγγίτιδα; Έχεις δίκιο, τελικά, θεωρούνται, δεν είναι.
    Και δε μου λες ρε παλικάρ,ι οι μουσουλμάνοι Μακεδόνες της Καρατζόβας που ανταλλάχτηκαν και δε ξέραν γρι τουρκική λέξη, σε ποιο μιλιέτ ανήκαν;
    Το πονεμένο ύφος που διακρίνεις είναι επίκτητο, κάτι ελληναράδες σαν και του λόγου σου δεν μας επέτρεψαν πότε να το αποβάλουμε με τις ηλίθιες πρακτικές και κορώνες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΚΕ ΠΡΙΝ 2 ΜΗΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΕΙΧΕΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟ ΤΡΕΛΟ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΓΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ !!ΑΝ ΔΕ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΘΑ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙΣ ΣΥΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΖΑΝΤΖΙΔΗ! ΣΥΝΕΧΕΙΣΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΓΕΝΗΣ КЦИ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Η ΟΧΙ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. КЦИ - διαβάζεσαι λιγάκι σαν κλώνος του sidekick του Abecedar αλλά θα υποθέσω πως είσαι διακριτό πρόσωπο με παρόμοια ιδεολογία - αν κρίνω πάντως από τα σχόλια στην παρούσα ανάρτηση ή η ιδεολογία σας έχει κάνει πολλές κόπιες στους νέους σας ή αποφάσισε η γνωστή παρέα (Καζίας-Πασόης-Πρίτσκας-Νατσουλίδου αλλά και Σακελλάριος-Τσάρος-Σαμάρτζιεφ-Τσορλίνεφ) να εκμεταλλευτεί το ελεύθερο βήμα έκφρασης που προσφέρει ο "εθνικιστής","ελλαδέμπορας" και "πατριδοκάπηλος" Ακρίτας. Προτιμώ να υποθέτω το πρώτο και πως αυτές οι φανατικές κουταμάρες δεν εκφράζουν μόνο μερικές ντουζίνες άτομα.

    Για τα τελευταία σου σχόλια να ξεκαθαρίσω πως ατασθαλίες που βγήκαν σε βάρος των γηγενών έγιναν όπου υπήρχε ανταλλάξιμη περιουσία και όχι μόνο σε εσάς. Από την άλλη αρπαγή ανταλλάξιμης περιουσίας (με ή και χωρίς καν - παράνομες - αγοραπωλησίες της τελευταίας στιγμής και όχι του 1910 προφανώς) υπήρξαν και βγήκαν σε βάρος των προσφύγων. Εσύ προτιμάς να βλέπεις μόνο τις πρώτες και να μιλάς για πλιάτσικο (σε βάρος μόνο εσάς). Κάτι υποδηλώνει αυτό.

    Όπως και το γεγονός πως σχεδόν 100 χρόνια μετά ακόμα τους αποτελείτε μουσαφίρηδες κάτι πολύ ξεκάθαρο υποδηλώνει όπως ήδη έγραψα. Υπόψη πως οι περισσότεροι σας (αν κρίνω από τα γραφόμενα του πολύ διαβασμένου Πασόη αλλά και το τι πιστεύει ο μέσος - πολυλογάς συνήθως - ομογενής σας σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία) ιδέα δεν είχαν τι σήμαινε η λέξη και νόμιζαν πως υποδήλωνε εθνικότητα (κάτι κοτσάνες περί Μαγυάρων (!!!) ή ανέκδοτα όπως "ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι Μακεδόνες, Βλάχοι, Αλβανοί, Γύφτοι, Τούρκοι και Ματζιροι"... :-)

    Για τα λεγόμενα του Ασλάκωφ - εφόσον δεν υπήρξε (ακόμα και τώρα, πόσο μάλλον έγκαιρη πριν τεθεί θέμα "πυρόσβεσης") επίσημη καταγγελία της παραποίησης των λόγων του από τον Ασλάκωφ και απαίτηση έντυπης διόρθωσης από τα ΜΜΕ της γείτονος όλα αυτά περί Ματζίρηδων είναι δικαιολογίες του κώλου που εύκολα υποστηρίζει κανείς. Και μη μας πεις πως δεν τους λέτε Τούρκους μεταξύ σας όσοι τους έχετε άχτι τους πρόσφυγες σαν τον Ασλάκωφ (*). Αλλά πέραν τούτου μίλησε και για Αλβανούς (εννοώντας τους Αρβανίτες - πάλι αναμενόμενα) και γι' αυτό το θέμα ούτε καν προσπάθησε να ψελλίσει καμία δικαιολογία στην ανακοίνωση του... Και βέβαια αν σκεφτεί κανείς πως στο δήμο Μελίτης ο συνδυασμός της Μουσίου ήρθε τρίτος με λιγότερους από 1400 ψήφους αναρωτιέται κανείς πως εσείς που φωνάζετε περί αυτοπροσδιορισμού δεν τραβάτε ζόρι με το πως ετεροπροσδιόρισε ως Μακεδόνες δικής του κοπής τόσο κόσμο που δεν τον ψήφισε... Οπότε τα ουδέν μεμπτόν άστα για αυτούς που τρώνε κουτόχορτο.

    (*) Πόσο πορωμένος πρέπει να είναι κάποιος για να καλεί κόσμο στο γάμο του γιού του ειδικά για να τους "τιμωρήσει" για τις άσχετες με τους ίδιους απεχθείς πρακτικές των ελληνικών αρχών περασμένων εποχών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τέλος για το θέμα των σχολείων για το οποίο κάνεις την πονηρή την ερώτηση η απάντηση είναι πως και σχολεία στήθηκαν και νυχτερινά σχολεία (εθελοντικά μέχρι την εποχή του Μεταξά) για τους μεγάλους. Υπάρχουν και επιστημονικές δημοσιεύσεις για το θέμα - νομίζω έχει παρουσιάσει ο Ακρίτας ορισμένες. Το γιατί δεν πέτυχαν συγκριτικά έχει να κάνει με τη χρήση της καθαρεύουσας (αρχικά ιδίως ιδιαίτερα καταστροφική), με τη διαφορά εύρεσης χρόνου ανάμεσα σε αγροτικούς πληθυσμούς (εξ ου και η απόλυτη ανάγκη για νυχτερινά σχολεία) και αστικούς πληθυσμούς, με τη διασπορά των τουρκόφωνων σε αντίθεση με τις συμπαγές μάζες σλαβόφωνων που έκαναν την ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής λιγότερο επιτακτική. Και τελικά μιλάμε για 100-150χλδ τουρκόφωνους διασπαρμένους σε Μακεδονία και εκτός αυτής. Τα αρβανίτικα πως επέζησαν κι αυτά σε συμπαγείς αγροτικούς οικισμούς; Μήπως κι εκεί βλέπεις κάτι το ύποπτό; Η πλάκα είναι πως ενώ εσύ εκ του πονηρού πας να το εμφανίσεις σαν πολιτική διακρίσεων, οι ομοεθνείς σου (υποθέτω από όσα γράφεις πως δεν αισθάνεσαι Ρωμιός) διαμαρτύρονται για τα ίδια σχολεία...

    Επιπλέον και πάλι εκ του πονηρού πας να μας εμφανίσεις τους πρόσφυγες - αυτά περί συνειρμού - ως τουρκόφωνους (και τους Ανατολικορωμυλιώτες ως βουλγαρόφωνους-σλαβόφωνους). Οι Τουρκόφωνοι (Καραμανλήδες, Μπαφραλήδες και Γκαγκαούζοι) ήταν ένα μικρό ποσοστό των 600+χλδ. προσφύγων στη Μακεδονία - υπόψη πως το ευρύτερο σύνολο είχε ένα μεγάλο αριθμό Ανατολικοθρακιωτών (δηλαδή ούτε καν Μικρασιατών). Εσείς τους βγάλατε "συνειρμικά" και καλά όλους μουσαφίρηδες (και ακόμα και οι Τουρκόφωνοι δεν ήταν καν μουσουλμάνοι ενώ οι αρχικοί muhadjir ήταν και σλαβόφωνοι Βόσνιοι). Οι δε Ανατολικορωμυλιώτες ήταν και ελληνόφωνοι και σλαβόφωνοι και αρβανιτόφωνοι και όχι μόνο σλαβόφωνοι. Αυτά γιατί με το λέγε-λέγε περνάτε πολύ ψέμα για να πουλήσει η γραμμή πως δεν υπήρχε Έλληνας βορείως των Τεμπών...

    Υπόψη πως το 1913 το νεοελληνικό κράτος (ή κρατίδιο αν σε χαλάει) δεν ήταν πια νεοσύστατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Για τους διάφορους άλλους ανώνυμους που έγραψαν το μακρύ τους και το κοντό τους - τα περί Αρχαίων Μακεδόνων είναι άσκοπο να χάσει κανείς πολύ ώρα να τα σχολιάσει. Η επιστημονική κοινότητα παρά τις επιμέρους διαφωνίες έχει στην πλειονότητα των ειδικών ήδη πάρει θέση. Για αυτούς που έγραψαν πως "το 1912 η μεγάλη πλειοψηφία των γηγενών ΔΕΝ τα μιλούσε, ούτε καν «σπασμένα»", "Δεν ξέρω εάν είχε Έλληνες, ποτέ, πριν το 1912!" και "Οι ελληνόφωνοι της Μακεδονίας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Μικρασιάτες και Πόντιοι." συνιστώ να πάρουν το βιβλίο του Κωστόπουλου "Πόλεμος και Εθνοκάθαρση" (που θα τους ευχαριστήσει πάρα πολύ καθώς είναι είναι 95% καταγγελία της Ελλάδας και των Ελλήνων) για να δουν πως ήταν η πληθυσμιακή σύνθεση της Ελληνικής Μακεδονίας το 1912. Αν δεν τους αρέσει, ας διαβάσουν τον Λιθοξόου που παρόλο που απλώς υιοθετεί τα Βουλγαρικά νούμερα του Κάντσωφ (βαφτίζοντας τους Βούλγαρους Μακεδόνες) παραδέχεται πως οι χριστιανοί γηγενείς του νοτίου μισού της Ελληνικής Μακεδονίας ήταν ελληνόφωνοι... Αλλά ξέχασα πως οι χριστιανοί χωρικοί (να μην πιάσουμε τους αστούς γιατί Ελληνόφωνοι υπήρχαν πολύ πιο βόρεια) των Γρεβενών, νοτιοανατολικά της Καστοριάς, σε Κοζάνης και Σέρβια, του Ρουμλουκιού, της Πιερίας, της Χαλκιδικής, συμπαγών τμημάτων των Σερρών, της Δράμας και της Καβάλας σας είναι αόρατοι καθώς είσαστε οι μόνοι γηγενείς... Τόσο ξετσίπωτοι είσαστε. Όντως ήρθαν περίπου 2 πρόσφυγες (από Μικρασία/Πόντο/Καύκασο αλλά και Αν. Θράκη, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία) για κάθε γηγενή ελληνόφωνο χριστιανό στη Μακεδονία - αλλά εκτός του ότι αυτό δεν είναι "συντριπτική πλειοψηφία" - πλέον με το ανακάτεμα που επήλθε τι νόημα έχει αυτό για παιδιά με μεικτές καταγωγές; Και σε τελική ανάλυση ποιος σας "χάρισε" τους συντοπίτες και ενίοτε συγγενείς σας που δεν εγκατέλειψαν σαν κι εσάς τη Ρωμιοσύνη; Με ποιο δικαίωμα οικιοποιήστε τους Σλαβόφωνους χωρικούς των χωριών κοντά στη Θεσ/νίκη για παράδειγμα που οργανώθηκαν να πολεμήσουν την ΕΜΕΟ; (Αν δεν το πιστεύετε διαβάστε την Καρακασίδου που σας έχει όπα-όπα αλλά δεν τόλμησε να παραχαράξει την τοπική ιστορία τόσο πολύ πια).

    Τέλος για αυτόν που έγραψε περί μίσους: Αν κρίνω από τους φανατίλες σας (Καζίας-Νατσουλίδου-Τσάρος) που είναι 1/2 δικοί σας (κατά δήλωση τους) μάλλον τα παιδιά των μεικτών γάμων εσείς τα μαθαίνετε να μισούν τους Έλληνες. :-) Και που να δεις το γέλιο με τον χαμουτζο-προσφυγικής καταγωγής γνωστό μου που Μακεδόνες σας ανεβοκατεβάζει ενώ η "γραικομάνα" Νεγκουσιάνα γυναίκα του αυτονομιστές σας ανεβοκατεβάζει στην κόρη τους! Βασικά το βαθύ σας μίσος για το Ρωμέϊκο μέχρι στιγμής έχει βρει απέναντι του κυρίως περιφρόνηση. Που θα πάει, όσο σταματάτε να κρύβεστε και ανοιχτά δείχνετε το πόσο εχθρικά βλέπετε τους Έλληνες, θα ξυπνήσει η Ρωμιοσύνη και θα δείτε πραγματικό μίσος κόντρα στο μίσος σας. Θα κοπούν καλημέρες και παρέες - θα πάψουν οι μεν να πηγαίνουν στις επιχειρήσεις των δε κλπ, θα ξανάχουμε χωριστά καφενεία όπως άλλες εποχές ανάμεσα σε αριστερούς-δεξιούς. Τότε θα ξεχωρίσουν τα τσανάκια - και θα πάψουν κάποιοι να το παίζουν δίπορτο - ας διαλέξουν με ποιους από τους συγγενείς τους θα συνταχθούν. Όπως και είναι φυσιολογικό όταν ο γείτονας σου σε βλέπει σαν κατακτητή. Υπόψη πως όσο κι αν σας αρέσει να τη βλέπετε σαν Ινδιάνοι κόντρα στους Ευρωπαίους Αμερικάνους, η αναλογία χωλαίνει από πολλές πλευρές - άσε που τη δεκαετία του 1970 κανένας δε τραβούσε ζόρι με τους Native Americans. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Από εκεί αναμφίβολα ο σλαβόφωνος πληθυσμός (και οι Έλληνες - στην εθνική συνείδηση που είναι και το μόνο που μετράει - και εσείς οι υπόλοιποι) έχει πολλά για τα οποία δικαιούται να παραπονιέται, ιδίως για το παρελθόν, όπου το ελληνικό κράτος εφάρμοσε απίστευτα ηλίθιες, αντιπαραγωγικές και σε τελική ανάλυση ανήθικες πρακτικές. Δόξα τω Θεό εδώ και κάμποσα χρόνια οι πανηλίθιες απαγορεύσεις χρήσης της γλώσσας έπαψαν και μετά τις βιαιοπραγίες του 1996 το ΟΤ έχει μπορέσει να λειτουργήσει στην περιοχή χωρίς προπηλακισμούς. Ο κάθε Ασλάκωφ βέβαια θα έπρεπε να μπορεί να αλλάξει το όνομα του - ποιος είναι ο ηλίθιος που του το αρνήθηκε άραγε; - ακόμα κι αν είναι προκλητικός στην αίτηση του σαν το Στοΐδη/Στογιάννωφ πριν κάτι χρονάκια. Ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα εφόσον δεν κανένα δεν τον κυνηγάνε για χρέη και έτσι προσπαθεί να την σκαπουλάρει.

    Και πέραν τούτου ο Ασλάκωφ (κι όσοι σας είσαστε ομοεθνείς του) έχει το δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας έκφρασης της γνώμης του, ακόμα κι όταν είναι προσβλητική (γι' αυτό θα κριθεί στις εκλογές). Έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε ραδιοφωνικό σταθμό εφόσον τηρείτε τα νόμιμα (*) κι ας παίζει το Bεgajte Grci κάθε ώρα. Μπορείτε να τραγουδάτε το ανεκδιήγητο Αλεξάνταρ Τσαρ Μακεντόνσκι όσο θέλετε στα πανηγύρια σας (αρκεί να ξέρει ο κοσμάκης τι καπνό φουμάρει η μπάντα που τους φέρανε). Μπορείτε να ζητάτε δημόσια σχολεία/μαθήματα στην επίσημη γλώσσα της γείτονος όσο γουστάρετε (βέβαια εφόσον δεν υπάρχει νομική δέσμευση από το ελληνικό κράτος μια και δεν έχει επικυρώσει ή υπογράψει καν τις σχετικές συνθήκες , άδικα σκίζεστε). Το τίμημα της δημοκρατίας είναι πως και η δυσάρεστη άποψη είναι εξίσου δικαίωμα του κάθε πολίτη με την ευχάριστη. Μην διαμαρτύρεστε βέβαια αν σας βλέπουν μετά με μισό μάτι - η ελευθερία του να προκαλείς δε σημαίνει πως είναι υποχρεωμένοι οι άλλοι όχι απλώς να σε ανέχονται αλλά και να μην ενοχλούνται!

    Α και ένα τελευταίο - ο Άνθιμος θα πρέπει να πάει να κλειστεί σε κανένα μοναστήρι (ή ακόμα καλύτερα να πάει φυλακή). Με τέτοια καραγκιοζιλίκια κάνει πολύ ζημιά.

    ΥΓ> Βάρδα διάβασε τι έγραψα - αν είχες γράψει ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑΙ τότε θα σε είχα κάνει για οπαδό του κωλοτούμπα. :-) Εν πάσει περιπτώση ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασχολούμαι μαζί σου δεν έχω αλλά ρε γαμώτι μου πάτα το κακόμοιρο το CAPS LOCK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. (*) Η υποσημείωση που ξέχασα στο τελευταίο: Υποπτεύομαι πως θα παιχτεί προβοκάτσια με το σταθμό - δε θα τηρηθεί η πρόσφατη επιταγή του νομοθέτη για ποσοστό προγράμματος στα ελληνικά ειδικά για να τους κλείσουν το σταθμό και να γίνει ντόρος στο εξωτερικό. Ελπίζω οι εδώ υπεύθυνοι να είναι ξύπνιοι και να τους αφήσουν στην ησυχία τους αντί να πέσουν στην παγίδα. Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο σταθμός όταν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της γείτονος τους πιάνει κανείς στο μεγαλύτερο κομμάτι της Μακεδονίας είναι άλλο ευαγγέλιο. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. "Δεν μπορείς να συζητάς χωρίς καμιά αναφορά σε Βουλγάρους και Σκοπιανούς"

    Δεν είπα ΕΣΕΝΑ Βούλγαρο, είπα πως ΥΠΗΡΧΑΝ Βούλγαροι (αντίθετα με κάποιους άλλους) όπως οι σλαβόφωνοι που αποφάσισαν να φύγουν για Βουλγαρία με τη συνθήκη του Νεϊγύ. Υπήρχε και εξαρχία και ανεξάρτητο βουλγαρικό κράτος. Όποιος έχει τη μύγα, ε;

    Σκοπιανούς λέω τους σλαβόφωνους πολίτες της ΠΓΔΜ που ανήκουν σε κοινό έθνους και όσους εκτός του κράτους αυτού που αποφασίζουν πως ανήκουν στο συγκεκριμένο έθνος. Πώς θες να τους λέω;

    "Το πονεμένο ύφος που διακρίνεις είναι επίκτητο, κάτι ελληναράδες σαν και του λόγου σου δεν μας επέτρεψαν πότε να το αποβάλουμε με τις ηλίθιες πρακτικές και κορώνες τους."

    Η καταγωγή μου είναι απ'τη Δυτική Μακεδονία (τόσο από σλαβόφωνες όσο και από ελληνόφωνες περιοχές) οπότε αυτά άστα για άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σόρρυ για τα συντακτικά και τυπογραφικά. :>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ΚΕ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ "ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ" ΕΝ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ!ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1922ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Η ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΑΞΙΜΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥ ΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΕΚΑΤΕΡΟΘΕΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ "ΜΠΛΟΚΣ"ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΥΦΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Η ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΙΣ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΠΑΡΑΧΕ......ΤΟ ΘΕΜΑ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. http://www.macedoniantruth.org/forum/showthread.php?t=5866 ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΣ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ....1)good point zarni they should revolt,now is the time to kick some greek butt & show them what a few macedonian hands can do & rocks can do maybe add some molotov cocktails as well.2)Wy cant the local Macedonains surround the Police, stone them and protest rather then being good Greeks3)was there any backlash from the local Ethnic Macedonian population in Lerin, my guess no.ΤΙ ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΜΕΝ ΠΛΕΟΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ??????Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πρώτα απ’ ολα πολλοί «έλληνες» πριν την ίδρυση του ελληνικού κράτους δήλωναν Ρωμιοί, και μετά θυμήθηκαν ότι είναι απόγονοι όχι Ρωμαίων αλλά αρχαίων Ελλήνων!
    Και μια ερώτηση: αν υποθέσουμε π.χ. ότι η Κρήτη γίνεται ανεξάρτητο κράτος, πως θα ονομάζεται; Δημοκρατία της Κρήτης η Δημοκρατία της Ελλάδας Β’; Όλοι οι πολίτες του κράτους της Κρήτης θα δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται ως Κρητικοί νέτα-σκέτα η θα πρέπει να δηλώνουν μόνο Έλληνες γιατί δεν υπάρχει κρητικό έθνος;
    Έχετε ιδέα όσοι γράφετε σε αυτό το blog περί φυλών, ράτσες, καταγωγές είστε, το λιγότερο, γελοίοι; Και ότι δεν δικαιούστε να ετεροπροσδιορίζεται, ΚΑΝΕΝΑΝ; Γιατί διαμαρτύρεστε για τον Αναστασιάδη όταν εσείς Βούλγαρο τον ανεβάζετε, Βούλγαρο τον κατεβάζετε. Μονοί σας του δώσατε το δικαίωμα να σας αποκαλέσει Τούρκους, και καλά έκανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμε 11:40, αρχίζεις να ξεφεύγεις. Και μιλώ για το τελευταίο κομμάτι. Αυτό το blog δεν χαρακτήρισε κανέναν Σλαβομακεδόνα ως Βούλγαρο.
    Ξέρεις, παίρνω που παίρνω κάποια μυνύματα ότι κάποιοι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ υβρίζουν με σκοπό να κλείσουν τα μακεδονικά blogs, μην τα επιβεβαιώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "Έχετε ιδέα όσοι γράφετε σε αυτό το blog περί φυλών, ράτσες, καταγωγές είστε, το λιγότερο, γελοίοι;"

    Κανένας δεν έγραψε τίποτα τέτοιο. Όλοι μίλησαν με εθνικούς όρους. Και αρκετά κράτησε η ιστορία με τους "ετεροπροσδιορισμούς". Μπορούμε να σας αποκαλούμε όπως θέλουμε (π.χ. Σκοπιανούς) και εσείς ας μας αποκαλείτε Τούρκους, Γραικομάνους, και εξελληνισμένους Γραικομάνους και τελείωσε η ιστορία.

    "Και μια ερώτηση: αν υποθέσουμε π.χ. ότι η Κρήτη γίνεται ανεξάρτητο κράτος, πως θα ονομάζεται; Δημοκρατία της Κρήτης η Δημοκρατία της Ελλάδας Β’; Όλοι οι πολίτες του κράτους της Κρήτης θα δικαιούνται να αυτοπροσδιορίζονται ως Κρητικοί νέτα-σκέτα η θα πρέπει να δηλώνουν μόνο Έλληνες γιατί δεν υπάρχει κρητικό έθνος;"

    Επίσπς πρόσθεσε: αν οι τύποι λένε και πως όποιος μιλάει διαλέκτους συγγενικές των κρητικών (π.χ. νοτίου Αιγαίου) είναι "μη Έλληνας Κρης", πως οι Κρήτες δεν μπορούν να είναι Έλληνες αλλά και οι Έλληνες της Κρήτες είναι μόνο "Έλληνες της Κρήτης, αλλά όχι Κρήτες" και θα θέλουν να αναγνωριστεί μειονότητα "Κρητών" στο τμήμα της Κρήτης που παραμένει στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή