Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ποια είναι τα χαράτσια που πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο 14μηνο από έναν μισθωτό και συνταξιούχο

  1. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2010. Ξεκίνησε τον Σεπτέβριο του 2011 και θα τελειώσει τον Ιανουάριο του 2012.
  2. Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2011. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 και θα τελειώσει τον Ιανουάριο του 2012.
  3. Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με σαφώς μειωμένη αγοραστική δύναμη μέσα στα Χριστούγεννα. Οι περικοπές φτάνουν μεσοσταθμικά στο... 20% για τους συνταξιούχους άνω των 1000 ευρώ,  ενώ κατά 30% «κουρεύονται» και οι επικουρικές συντάξεις (π.χ. για το τμήμα άνω των 150 ευρώ στο ΙΚΑ).
  4. Μείωση αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ μέσω νέου μισθολογίου. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα στερήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις εισηγμένες εταιρείες όπου το management ασκείται από το Δημόσιο. Οι συνέπειες από το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολό τους αναμένεται να φανούν έως το τέλος του χρόνου.
  5. Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μέσω αποδόμησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μέτρο έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό θα εκμεταλλευτούν οι εργοδότες την κατάργηση της βασικής αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπολόγισε ότι αν μειωθούν κατά 10% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
  6. Μείωση αποδοχών  στα ειδικά μισθολόγια (Δικαστικοί, Ιατροί, Πανεπιστημικοί και Ένστολοι) . Το ΥΠΟΙΚ ήδη ζητάει μείωση 20% στο μισθολόγιο των ενστόλων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από το 2012.
  7. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για το 2011.  Αυξήσεις άνω του 25% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου.
  8. Αύξηση τελών κυκλοφορίας  2012 στα Ι.Χ. Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα αυξημένα κατά 20% τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.
  9. Παρακράτηση μέσω του μισθού της εισφοράς αλληλεγγύης του 2013. Αυτό είναι το πλέον πρόσφατο κυβερνητικό χτύπημα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα «κουρευτούν» από 1% έως και 4% (ανάλογα με το ύψος του μισθού ή της σύνταξης), καθώς αποφασίστηκε να καταβληθεί μέσω του μισθού η εισφορά που κανονικά θα πληρωνόταν το 2013.
  10. Αύξηση παρακράτησης φόρου λόγω νέας φορολογικής κλίμακας. Αλλη μια περικοπή στον μισθό και στη σύνταξη θα γίνει λόγω της μείωσης των αφορολόγητων ορίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι μισθοί θα μειωθούν εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου ακόμη και κατά 140 ευρώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, καθώς και οι νέοι κάτω των 30 ετών. Αν το εισόδημα των συγκεκριμένων πολιτών υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν αφορολόγητο 5.000 ευρώ και όχι 9.000 ευρώ όπως υπολόγιζαν. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του μισθού ή της σύνταξης κατά 30-40 ευρώ.
  11. Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2012. Η πληρωμή του χαρατσιού για το 2012 θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2012 και θα ολοκληρωθεί σε 4 δόσεις. Υπάρχει  Επισημαίνω ότι αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες και το χαράτσι  θα είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με αυτό το 2011 ακόμη και για τις φθηνότερες περιοχές της χώρας.
  12. Εισφορά αλληλεγγύης 2012 μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας. Πολυεκκαθαριστικό δεν θα υπάρξει το 2012. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρωθεί μέσω του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος. Το εκκαθαριστικό αποπληρώνεται σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, αν και το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν... ευκολίες πληρωμής λόγω του υπερβολικού φορολογικού βάρους.
  13. Φόρος εισοδήματος 2011. Όταν ανοίξουμε το εκκαθαριστικό του 2012 θα τρίβουμε τα μάτια μας. Θα φανούν οι συνέπειες από την περικοπή κατά τουλάχιστον 50% όλων των φοροαπαλλαγών αλλά και η μείωση του αφορολόγητου της κλίμακας στα 5.000 ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012. Υπολογίζω 2 χιλ και 1 χιλ  ευρώ για  οικογενειακό(4 άτομα) εισόδημα 35 χιλ. και 25 χιλ. αντίστοιχα. Αυτά πρέπει να πληρωθούν από τον Ιούνιο 2012 έως το Δεκέμβρη 2012.
  14. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για το 2012. Πλήρης εξίσωση τιμών θέρμανσης και κίνησης.
  15. Αύξηση τελών κυκλοφορίας 2013 στα Ι.Χ. Τον Δεκέμβριο του 2012, θα πληρωθούν τα αυξημένα κατά 20% τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με αυτά του 2012.
Υπάρχουν και τα ακόλουθα τέσσερα μέτρα τα οποία έχουν άγνωση ημερομηνία πληρωμής λόγω της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
  1. Η πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009, που εκκρεμεί για 1,4 εκατομμύρια Έλληνες.
  2. Η καταβολή του ΦΜΑΠ έτους 2010, που κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει από τα μέσα στο 2010.
  3. Η καταβολή του ΦΑΠ 2011, που θα έπρεπε να έχει πληρωθεί ήδη, αν και προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί καν τα έντυπα Ε9, πάνω στα οποία στηρίζεται ο ΦΑΠ.
  4. Η πληρωμή του ΦΑΠ με τα νέα αντικειμενικά κριτήρια και έτους 2012 πρέπει κανονικά να γίνει μέσα στο 2012.
Το 48% του 2009 και το 52%  του 2010 των έμμεσων φόρων που πληρώνουν οι μισθωτοί/συνταξιούχοι,  θα φτάσουν αισίως στο 60% το 2011 και 2012. Οι Ραντιέρηδες φυσικά.....εκτός της δύσκολης πορείας.
Ραντιέρης σύμφωνα με τον Βέμπερ είναι ο εισοδηματίας, ο έμπορος και ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Ραντιέρης σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, είναι οι πάσης φύσεως εισοδηματίες,  αυτών που κερδίζουν πολλά χρήματα και οι οποίοι σήμερα προστατεύονται από κάθε ζημία, την οποία καλούνται να πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι.




.

3 σχόλια:

  1. "...ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό θα εκμεταλλευτούν οι εργοδότες την κατάργηση της βασικής αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης"

    Οί ἐργοδότες ἤδη ἐκμεταλεύονται τήν κατάσταση στό ἔπακρο. Ἡ κατάσταση στήν ἀγορά εἶναι τρά-γι-κη.
    Τήν καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι όλοι οι εργοδότες ίδιοι. Επίσης την καλημέρα μου και μία καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστό. Ἀλλά θάλεγα ὅτι εἶναι μιά μεγάλη πλειοψηφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.