Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Φόροι και Ελλάδα

Ο παρακάτω πίνακας που αφορά τα έσοδα των φόρων, έγινε με στοιχεία από τις ετήσιες αναφορές της ΕΕ(Taxation trends in the European Union) βάση των στοιχείων της Eurostat.
Αξιοσημείωτα είναι τα εξής:

1- Η κατάταξη-θέση βγαίνει με βάση το ΑΕΠ.

2- Είναι φανερό, ότι διαχρονικά σε ότι αφορά τα έσοδα είμαστε κάτω από το μ.ο. της ΕΕ και σχεδόν τελευταίοι στην Ευρωζώνη.

3-Σε ότι αφορά τους φόρους κοινωνικών μεταβιβάσεων, είναι φανερό, ότι οι εργοδοτικές εισφορές την τελευταία 4ετία είναι στις τελευταίες θέσεις, διαψεύδοντας το παραμύθι των μεγάλων εισφορών.

4- Στους φόρους προσωπικού εισοδήματος, σημειώνω ότι διαχρονικά το 70% αυτών των φόρων προέρχονται από τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

5- Ο ΦΠΑ όπως είναι γνωστό εισπράττεται σε ποσοστό 50%, μιας και η φοροδιαφυγή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα και εκεί έχουμε υστέρηση όπως φαίνεται στην κατάταξη.

Δείτε τον πίνακα επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνει άλλους φόρους όπως τους περιβαντολλογικούς και της ιδιοκτησίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.