Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΦΠΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Οι φόροι πρέπει να συλλέγονται και όχι μόνο να επιβάλλονται» γράφουν οι Hague & Harrop στο "Comparative Politics and Government". Αυτό είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κομισιόν. Ειδικά η τελευταία, σαν μέλος της τρόικας ακολουθεί μία πολιτική ανακόλουθη και αντίθετη με αυτά που λέει η ίδια.

Για να καταλάβουμε πόσο ανακόλουθοι είναι εκεί στην Κομισιόν, μόλις πέρσι, στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Φορολογικές Τάσεις (Taxation trends in the European Union, 2014) καταδείκνυαν ότι η χώρα μας ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με το ύψος του συντελεστή ΦΠΑ (7η θέση σε σύνολο 28), εντούτοις ο αποτελεσματικός συντελεστής (effective tax rate) βρίσκεται στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα (εισπράξεις μόλις 7,2 δις).
Δεν είναι τυχαίο ότι σε ότι αφορά τις εισπράξεις  ΦΠΑ, η Ελλάδα είναι στην 22η θέση σε σύνολο 28.

Και τι έκαναν γι' αυτό;

Αύξησαν τους συντελεστές ΦΠΑ, σε μια χώρα που εδώ και.....
 
 
………….30 χρόνια έχει σταθερά χαμηλότερη εισπρακτικότητα  !!!!
 
Μάλιστα σε μιά άλλη Έκθεση της σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις χώρες της ΕΕ («Study to quantify and analyse the VAT Gap in the EU-27 Member States, 2013), καταλήγει στα εξής συμπεράσματα τα οποία αποδεικνύουν πόσο αντιφατικό είναι αυτό που μας επέβαλαν:
 
  • Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού οδηγεί σε
    πολλαπλασιασμό της φοροδιαφυγής.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 0,7 του συντελεστή συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
 
Στην ίδια μάλιστα έκθεση η διαφορά μεταξύ βεβαιωμένου και εισπραττομένου ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι είναι σταθερά πάνω από 30% την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα στις δύο τελευταίες χρονιές ήταν 39% για το 2011 και 33% για το 2012.!!!
 
Όπως απέτυχαν λοιπόν και οι προηγούμενες αυξήσεις, έτσι θα αποτύχει και αυτή. Τους λόγους τους λέει η ίδια η Κομισιόν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.