Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ποια ανάπτυξη και ποιο σχέδιο;


Πολύς λόγος για το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο (αυτό που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία βιώσιμη ανάπτυξη) το οποίο κατά εμέ, είναι μία τρύπα στο νερό, μιας και επικεντρώνεται όχι στο πως θα αναπτυχθεί βιώσιμα η ελληνική οικονομία, αλλά στο πως θα αποπληρώνεται το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος με εξωφρενικά χρονικά και ποσοτικά πρωτογενή πλεονάσματα.


ΕΑΝ ΔΕΝ...…



...αναβαθμιστούν οι τομείς και κλάδοι της ελληνικής οικονομίας προς υψηλότερη προστιθέμενη αξία, τότε κάθε ανταγωνιστικό όφελος θα είναι συγκυριακό και θα εξαρτάται από τις αλλαγές του διεθνούς περιβάλλοντος.

...πολλαπλασιάσει την εξωστρέφειά της, που θα οδηγήσει στο profile της «συντηρούμενης» απ' τους εξωτερικούς πόρους οικονομίας.

....ανακτήσει την εσωτερική της αγορά, που θα αυξήσει την κατανάλωση αλλά και την διάθεση επαρκής κεφαλαιακής βάσης για την επέκτασή της στο εξωτερικό.

....έχει την ικανότητα να ενσωματώνει τις κατάλληλες τεχνολογίες, τότε θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση αποσύνδεσης της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης από την παραγωγή και δε θα αναβαθμιστεί ο παραγωγικός της ιστός.

.... μπορεί να προσαρμόζει τις καινοτομίες στις τοπικές ανάγκες, τότε αφενός θα περιοριστεί σε υπεργολαβικές επιχειρηματικές πρακτικές και, αφετέρου, η τοπική Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη θα συνεχίσει να λειτουργεί στο κενό, υποστηριζόμενη συνεχώς από τη δημόσια ενίσχυση και ΕΣΠΑ.

.....μπορέσει να υλοποιεί σε ειδικές «φωλεές καινοτομίας» επαρκή εθνική έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, τότε θα εξαρτάται μονίμως από την αγορά εξωτερικής καινοτομίας και το εθνικό σύστημα Έρευνας-Ανάπτυξης-Καινοτομίας δε θα έχει διέξοδο, άρα και λόγο ύπαρξης.

Συνοπτικά: ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ανάπτυξη, η οποία είναι η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων σε κλάδους με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και άρα διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας , συνεπώς αύξηση των εξαγωγών και κάποια μείωση των εισαγωγών.

Τουτέστιν, αντί ο στόχος να είναι η μείωση του αριθμητή (το έλλειμμα ή το χρέος) θα πρέπει να τεθεί ως τέτοιος η αύξηση του παρονομαστή (το ΑΕΠ).

Έχουν τα ελληνικά κόμματα τέτοιο σχέδιο ή θα συνεχίσουν να ονομάζουν....μεταρρυθμίσεις τις περικοπές συντάξεων, μισθών και τις αυξήσεις φόρων και θα μας βάζουν να τρωγόμαστε μεταξύ μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.