Της Δωρας Αντωνιου
«Η νέα πρόταση Νίμιτς, που αναμένουμε να προκύψει πιθανότατα τον Νοέμβριο, θα καταδείξει ποιος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ νίκησε σε έναν άτυπο διπλωματικό μαραθώνιο που θα εξελίσσεται μέχρι τότε». Η διαπίστωση αυτή, προερχόμενη από κορυφαίο διπλωματικό παράγοντα, καταδεικνύει την κρισιμότητα του προσεχούς διαστήματος για ενέργειες και χειρισμούς, στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο, εν όψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Οι οδηγίες έχουν ήδη δοθεί. Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της χώρας μας στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έλαβαν σαφείς εντολές για το πώς πρέπει να κινηθούν άμεσα. Οι εντολές αυτές ουσιαστικά περικλείουν την επαναδιατύπωση των θέσεων της χώρας μας απέναντι στο ζήτημα, με τρόπο τέτοιο, ώστε να καθίσταται ξεκάθαρο ότι όταν από ελληνικής πλευράς λέγεται ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν μπορεί να μείνει σε εκκρεμότητα εν όψει εξελίξεων στην νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, δεν λέγεται ως αόριστη υπερβολή, αλλά διότι πράγματι η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας σε κανέναν από τους δύο θεσμούς πριν λυθεί το θέμα αυτό.
Τα ελληνικά όρια
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες για οριοθέτηση των «κόκκινων γραμμών» ως προς το περιεχόμενο της πρότασης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά:
- Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι η όποια πρόταση, θα είναι στη λογική της σύνθετης ονομασίας και δεν μπορεί να υπάρξει παντελής απάλειψη του όρου Μακεδονία ή κάποιου παραγώγου του
- Η σύνθετη ονομασία όμως, θα πρέπει να περιλαμβάνει προσδιορισμό σαφή, ο οποίος θα αποκλείει μελλοντικό κίνδυνο έγερσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ περαιτέρω διεκδικήσεων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές ονομασίες τύπου «Μακεδονία-ΠΓΔΜ» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ακόμη και με το «τέχνασμα» της σλαβικής αναφοράς στον όρο. Αυτό που επίσης επισημαίνεται προς όλους τους εταίρους, σε σχέση με τον προσδιορισμό της σύνθετης ονομασίας, είναι ότι θα πρέπει να είναι τόσο ξεκάθαρος, ώστε να καθίσταται σαφές ότι δεν θα μπορούν τα Σκόπια να εγείρουν οποιαδήποτε αξίωση σχετικά με τον γεωγραφικό χώρο που οριζόταν ως «Μακεδονία» προ του 1913 και ο οποίος είναι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικά εδάφη, ενώ περιλαμβάνει και εδάφη της Βουλγαρίας.
Βεβαίως, στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι η λύση της σύνθετης ονομασίας, όσο καλή και να είναι, θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και αναμένεται κύκλος επαφών για την προετοιμασία του εδάφους σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και της κοινής γνώμης σε επίπεδο επικοινωνιακό.
Ανέτοιμη για ΝΑΤΟ
Στη διαδικασία της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία θα κριθεί τον επόμενο Απρίλιο και εν όψει της οποίας αναμένεται να αυξηθεί η πίεση για επίλυση του ζητήματος, η ελληνική πλευρά επενδύει και σε έναν ακόμη παράγοντα, ιδιαίτερα σημαντικό. Στο γεγονός ότι, όπως αναφέρουν και νατοϊκές πηγές, η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα έτοιμη, δεν έχει υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να πληροί τους όρους ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, εκφράζονται σοβαρότατες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο. Μπορεί ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που προωθούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο Κροατίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, να είναι διατεθειμένες να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε αυτό, εκτιμάται όμως ότι υπάρχουν και χώρες με ισχυρή φωνή μέσα στο Σύμφωνο, που θα αντιδράσουν. Σε αυτές τις χώρες η Ελλάδα, που έχει θέσει το ζήτημα του κατά πόσο πληρούνται στο σύνολό τους οι προϋποθέσεις ένταξης, προσβλέπει ως συμμάχους στην τελική ευθεία, για να μη βρεθεί μόνη αντίθετη στη νατοϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, από ελληνικής πλευράς αναδεικνύεται ο περιφερειακός χαρακτήρας του ζητήματος, η διάσταση δηλαδή ότι μία χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Από ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει σαφής αναφορά στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Είναι άλλωστε το έσχατο μέσο και εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει να αναλωθεί η ισχύς του σε φραστικές απειλές. Επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν πρόκειται να απεμποληθεί καμιά δυνατότητα που έχει η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
πηγή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_178893_07/10/2007_244285
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.