Συνεχίζοντας το προηγούμενο νήμα με θέμα την βλακεία θα το συμπληρώσω με τρία αποσπάσματα από το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου “Εγχειρίδιο Βλακείας” που έχει σαν θέμα τον βλάκα "Πολύξερου Πολυξέρου".
- Μόνο σαν ειρωνικό σχόλιο μπορεί να γίνει δεκτό πως όποιος απομνημόνευσε μια ντάνα βιβλία και τσέπωσε ένα χαρτί έγινε αυτομάτως επιστήμων. Άλλο μνήμη και πολυγνωσία και εντελώς άλλο η σκέψη- το φωνάζουν αιώνες οι αρχαίοι (Ηράκλειτος, Δημόκριτος), το λέει γουστόζικα και η ξένη παροιμία, «γνώσεις χωρίς μυαλό είναι γάιδαρος φορτωμένος βιβλία». Δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις γιατί ο κουφιοκέφαλος προφέσορας ξέρει απέξω τον ορισμό της τίγρης αλλά ελάχιστα για την ίδια. Με την αποστήθιση αποκλείονται ανάλυση, κατανόηση και κρίσητο μόνο κέρδος είναι να εισαχθείς, όπως συνέβαινε στην αυτοκρατορική Κίνα, στον κύκλο των στενοκέφαλων μανδαρίνων. Όπως υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών που μελέτησε το θέμα σε μεγάλα πανεπι στημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, εντόπισε το ίδιο ακριβώς ποσοστό χοντροκέφαλων ανάμεσα στις καθαρίστριες, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους φοιτητές και τους καθηγητές (CM. Cipolla). Προφανώς, αν η έρευνα στρεφόταν και προς τους ίδιους τους ερευνητές θα ανακάλυπταν και το δικό τους ποσοστό μπούφων.
- Η βλακεία είναι ανίατη. Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία ούτε στη λαϊκή- ή το 'χεις ή σου λείπει, και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Το φάρμακο κατά της βλακείας δεν έχει ακόμα βρεθεί- όσο πιθανό είναι να βγάλει ο μονόχειρας καινούργιο χέρι άλλο τόσο πιθανό είναι να βάλει μυαλό το ντουβά-ρι. Ούτε οι νουθεσίες ούτε τα γράμματα ούτε τα χρόνια μπορούν να προσθέσουν ένα δράμι μυαλό- είναι σαν να γράφεις στο νερό. Οι αρχαίοι δεν εντυπωσιάζονταν διόλου με τους πολυμαθείς και πολυδιαβασμένους σοφολογιότατους: «ως ουδέν η μάθησις, αν μη νους παρή». Ούτε οι σύγχρονοι σοβαροί θαμπώνονται με τους περισπούδαστους. Στη δεκαετία του 1970, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όργωνε τις ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, του πρότειναν να πάρει μαζί του κι έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη και πολιτικό επιστήμονα επειδή, συν τοις άλλοις, μιλούσε εφτά γλώσσες. Ο έμπειρος πολιτικός, που γνώριζε τον προτεινόμενο, αγρίεψε (δεν ήθελε και πολύ): «Τι να τον κάνω αυτόν; Και στις εφτά βλακείες θα λέει».
- Ο πιο ευτυχισμένος βλάκας πρέπει να είναι ο ειδικός. Η εποχή της απόλυτης εξειδίκευσης είναι το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του μάπα- είναι παρατηρημένο ότι όσο πιο ηλίθια τα άτομα τόσο περισσότερο λατρεύουν τη ρουτίνα και την επανάληψη των ίδιων πράξεων. Ο στενοκέφαλος ειδικός μπορεί επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα ίδια πράγματα να φτάσει ψηλά- κατά τον Μπερνάρντ Σο, «μόνο ένας στενόμυαλος βλάκας γίνεται πολύ καλός ειδικός». Έτσι κι αλλιώς, μεγάλος αριθμός πράξεων εκτελείται αυτόματα, χωρίς σκέψη- όπως ο εξασκημένος πιανίστας πατάει τα πλήκτρα χωρίς να σκέφτεται ή ο φροϊδικός περιπατητής φτάνει στον προορισμό του χωρίς να σκέφτεται ποιους δρόμους θα ακολουθήσει. Ούτε ο ειδικός σκέφτεται, έχει έτοιμες λύσεις- εφαρμόζει το εντός του αποθηκευμένο «πρόγραμμα» και δεν αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό ξεχωριστά. Ξέρουμε πως ο χειρούργος την ώρα που ανοίγει ένα στομάχι μπορεί να συζητάει για τα πολιτικά ή το ποδόσφαιρο με τους βοηθούς του- όμως ο χαρτοπαίχτης δεν λέει αρλούμπες πάνω στο παιχνίδι γιατί σκέφτεται.
Να κι ένα θέμα κάπως γουστόζικο, σαν διάλειμμα από τα πολύ σοβαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Έχω νέα για σένα, Ακρίτα. Η βλακεία και η εξυπνάδα δεν είναι σταθερές και αμετάβλητες (όπως νόμιζα κι εγώ κάποτε). Πριν λίγους μήνες βγήκαν πολλά στοιχεία γι' αυτό (μπορεί να βρω τα link και να στα φέρω).
Ο δείκτης ευφυίας μεταβάλλεται, και μάλιστα αυξάνει παγκοσμίως κατά περίπου 1 - 3% (1 έως 3 βαθμούς) κάθε δεκαετία. Επίσης δείχνει να επηρεάζεται πολύ περισσότερο από άλλα στοιχεία, εκτός των γονιδίων. Π.χ. οι Κινέζοι είναι κατά μέσο όρο οι εξυπνότεροι, με μέσο I.Q. 120 σήμερα. Οι Γερμανοί είναι οι εξυπνότεροι Ευρωπαίοι σήμερα (107), οι Βρεταννοί είναι μέσος όρος και οι Ελληνες... πάτος, 95%.
Επειδή δεν είμαι ανθέλληνας στενοχωρήθηκα κάπως που το επεσήμανα (το τελευταίο) σε σχόλιο στο μπλογκ μου. Ισως θα έπρεπε να το συνοδεύσω και με μία... μούτζα προς την αφεντομουτσουνάρα μου (καθότι ΔΕΝ μέτρησα την ευφυία μου εδώ και πολλά χρόνια οπότε ΜΠΟΡΕΙ να έγινα κι εγώ βλαξ)!
Πάντως, ο λόγος που οι Ελληνες είναι πάτος μπορεί να έχει σχέση και με τη ζέστη, αλλά και με τους... φραππέδες. Κανένας άλλος λαός δεν σπαταλάει τόσες ώρες φραππεδιζόμενος (όχι εγώ τώρα, αλλά λέμε).
Παρόλ' αυτά, υπάρχουν "ειδικοί" όπως λες, με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ δείκτη ευφυίας. Κάποτε τους ονόμαζα "high-IQ idiots".
Η εξειδίκευση, αν γίνει λανθασμένα, σίγουρα αποβλακώνει.
Πάντως ένα πράγμα δεν σέβονται οι περισσότεροι άνθρωποι, κι αυτό είναι η τιμιότητα της ΜΕΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. Εγώ π.χ. μπορεί να είμαι βλαξ στην πολιτική (ειδικά για την πολιτική το θεωρώ... αποδεδειγμένο) αλλά σε άλλους τομείς διαπρέπω και... παρηγοριέμαι. Και σε ορισμένους άλλους τομείς, ΓΝΩΡΙΖΩ την άγνοιά μου, ΔΕΝ την κρύβω, ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΑΘΩ, έχω τα αυτιά ανοιχτά.
Εεε... τουλάχιστον έτσι θα καταφέρω να σε διαψεύσω εποικοδομητικά! :)