Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Η διόρθωση έφερε αποτέλεσμα

Tου Αθανασιου Ελλις στην Καθημερινή 12-6-2008

Την ημέρα που στην Αθήνα ο Νικολά Σαρκοζί εξέφραζε την υποστήριξή του στην Ελλάδα για το θέμα των Σκοπίων, στην Ουάσιγκτον το ίδιο έπραττε ο ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας μας στο Κογκρέσο, ο οποίος με επιστολή του ζητούσε από την Κοντολίζα Ράις να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης που να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα.

Λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών για το όνομα, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, προειδοποιώντας την κ. Ράις ότι όσο η εκκρεμότητα διαιωνίζεται δεν θα είναι εύκολη η επικύρωση συναφών συμφωνιών και συνθηκών που θα φέρει η κυβέρνηση Μπους ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Σας προτρέπω να συνεχίσετε να υποβοηθάτε τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του ονόματος μεταξύ των δύο χωρών. Η απουσία λύσης τραυματίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες και συνθήκες που έρχονται ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας», τονίζει ο κ. Μενέντεζ, που πρόσφατα δήλωσε ότι «όσο θα είμαι εγώ στη Γερουσία δεν θα περάσει νόμος με το όνομα Μακεδονία». Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, εμφανίζεται αποφασισμένος να αναγκάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποδώσει τη δέουσα προσοχή στην ελληνική θέση.

Η επιστολή του εστάλη την επομένη της δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην οποία ο τελευταίος επισήμαινε την ευαισθησία της Ελλάδας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης στην Κούβα, εξέφραζε λύπη για το γεγονός ότι η κουβανική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται στους πολίτες της διεθνώς αναγνωρισμένα αστικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, και καλούσε την Αβάνα, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να απελευθερώσει άνευ όρων όλους τους πολιτικούς κρατουμένους.

Ο γράφων είχε πρόσφατα επισημάνει την πικρία που ένιωθε ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής και υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων, για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν υιοθετούσε αυστηρή στάση έναντι της στέρησης των ελευθεριών στην Κούβα. Η αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος έσπευσε αμέσως να στείλει την επιστολή στην κ. Ράις, τη στιγμή μάλιστα που επανακινείται η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τους δύο διαπραγματευτές, και σύντομα θα μεταβεί σε Σκόπια και Αθήνα, την ώρα που οι νικητές των πρόσφατων εκλογών στην ΠΓΔΜ συνεχίζουν να θέτουν ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαράσσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα το προσεχές διάστημα, η Κοντολίζα Ράις καλείται να συνυπολογίσει το κόστος μιας σύγκρουσης με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, την οποία έχει ανάγκη για την έγκριση πρέσβεων, τον διορισμό συνεργατών της, αλλά και την επικύρωση συνθηκών ή πράξεων όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.