Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Τα Σκόπια δεν θα πάνε στον ΟΗΕ

του Γιώργου Δελαστίκ
Έθνος 23 Σεπ 2008

Αναπαράγουν πολλά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες υποβολιμαίες φήμες ότι δήθεν, αν η κυβέρνηση Καραμανλή δεν επιδείξει σημεία υποχώρησης στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, οι Αμερικανοί θα ενθαρρύνουν την ηγεσία των Σκοπίων να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να ζητήσει από αυτήν να αναγνωριστεί ως «Μακεδονία». Περίπου 120 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, άρα λείπουν μόνο 8 ακόμη για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 128 που αποτελεί τα απαιτούμενα δύο τρίτα των 192 κρατών - μελών του ΟΗΕ για να ληφθεί η απόφαση, οπότε σίγουρα θα βρεθούν αυτές οι 8 χώρες αφού τα Σκόπια θα έχουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ισχυρίζεται η τεθείσα σε κυκλοφορία φημολογία.

Λογικοφανές το σενάριο, απευθυνόμενο όμως μόνο σε αδαείς, αφού σκοπίμως υποβαθμίζει ή στρεβλώνει θεμελιώδεις πολιτικές και νομικές παραμέτρους του ζητήματος. Στην πραγματικότητα τα Σκόπια είναι αδύνατον να προσφύγουν στον ΟΗΕ για το θέμα αυτό, διότι θα υποστούν συντριπτική πολιτική ήττα με ενδεχομένως βαρύτατες συνέπειες για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας τους, ενώ και οι νομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν είναι ανυπέρβλητες.

Πρώτα πρώτα, αν χάριν συζητήσεως δεχτούμε ότι τα Σκόπια μπορούσαν να περάσουν μια τέτοια απόφαση στη ΓΣ του ΟΗΕ, θα είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν μια ανοικτά εχθρική Ελλάδα. Ουδέποτε θα τολμούσε ποτέ ελληνική κυβέρνηση πλέον να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ, ενώ θα διέκοπτε κάθε είδους σχέση με τα Σκόπια, σφραγίζοντας τα σύνορα στη διέλευση εμπορευμάτων και ανθρώπων, μην αναγνωρίζοντας κανενός είδους έγγραφο της ΠΓΔΜ και αναστέλλοντας κάθε είδους ελληνική οικονομική δραστηριότητα εκεί και μπλοκάροντας οποιοδήποτε κονδύλι της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ απαιτεί ομοφωνία για τη χορήγησή του.

Επί της ουσίας τώρα, είναι άκρως απίθανο να βρεθούν 128 χώρες στη ΓΣ του ΟΗΕ που θα ψήφιζαν μια τέτοια απόφαση. Είναι άλλο πράγμα μια χώρα να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία σε διμερές επίπεδο και εντελώς άλλο πράγμα η χώρα αυτή να ψηφίσει πλέον... εναντίον της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση! Να ψηφίσει ότι πρέπει να παύσουν οι προσπάθειες να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι η υπόθεση του ονόματος πρέπει να κλείσει σε βάρος της Ελλάδας.

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο θα θελήσουν να υιοθετήσουν μια τόσο εχθρική στάση εναντίον της Ελλάδας. Ας τολμήσουν τα Σκόπια να πάνε στον ΟΗΕ και θα διαπιστώσουν ότι ούτε οι... μισές από τις 120 χώρες, που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, δεν θα σταθούν αυτή τη φορά στο πλευρό τους. Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό, αν έκαναν μια τέτοια κίνηση οι ηγέτες της ΠΓΔΜ...

Χάριν συζητήσεως και πάλι, ας υποθέσουμε ότι κατά κάποιο μαγικό τρόπο περνούσε μια απόφαση ευνοϊκή για τα Σκόπια στη ΓΣ του ΟΗΕ. Στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι υποχρεωτικές για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ όμως για την ένταξη στον ΟΗΕ, όπως και την εντολή για τη διαμεσολάβηση με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, τις έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις αποφάσεις 817 και 845 του 1993.
Καμιά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναιρείται αυτοδικαίως. Απαιτεί νέα απόφαση και πάλι του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία πρέπει να συμφωνήσουν και τα πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα βέτο.

Η Γαλλία δεν έχει καν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, είναι δυνατόν να μην προβάλει βέτο τώρα σε σχέδιο απόφασης που θα δίνει εντολή να σταματήσει ο διάλογος και να λυθεί το θέμα της ονομασίας σε βάρος της Ελλάδας; Αλλά και η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμιά σχέση με την πλήρως εξαθλιωμένη, αμερικανόδουλη Ρωσία του Γέλτσιν που αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία. Θα τινάξει ο Πούτιν στον αέρα τις άριστες ενεργειακές σχέσεις με την Ελλάδα για χάρη της υποτελούς στις ΗΠΑ ηγεσίας των Σκοπίων; Ούτε κατά διάνοια!

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η Αθήνα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο σε οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να ωθήσουν την ΠΓΔΜ να φέρει το θέμα στον ΟΗΕ. Το βέτο της Γαλλίας και της Ρωσίας είναι δεδομένο, σε οποιαδήποτε απόπειρα αναίρεσης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το προσωρινό όνομα ένταξης της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ και το πλαίσιο διαλόγου για όνομα αμοιβαία αποδεκτό. Επιπροσθέτως, ούτε η πιο ψοφοδεής ελληνική κυβέρνηση δεν θα σκεπτόταν ποτέ να υποχωρήσει στις πιέσεις μιας αμερικανικής κυβέρνησης που είναι στην πόρτα εξόδου, όπως αυτή του Τζορτζ Μπους, στην οποία πλέον κανένας δεν δίνει σημασία και κανείς δεν κάνει συμφωνίες μαζί της, αφού σε λιγότερο από ενάμιση μήνα θα υπάρχει νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.