Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού ”Εν ονόματι της Μακεδονίας”, έχει θέμα το δεκαοκταετή διπλωματικό πόλεμο για το όνομα (1990-200). Ο συγγραφέας αναλύει συστηματικά τα γεγονότα με σκοπό να συνθέσει τη συνολική εικόνα, κατά τρόπο απλό και προσιτό για το μέσο αναγνώστη. Παρότι η αποκάλυψη επιμέρους στοιχείων δεν είναι κεντρικός στόχος, το βιβλίο προσκομίζει αρκετές νέες πληροφορίες για κρίσιμες καμπές της διπλωματικής διελκυστίνδας.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ανασκευάζει πολλές από τις κατεστημένες στερεότυπες αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης και κυρίως της επίσημης εξωτερικής πολιτικής.

Προσωπικά επειδή τα έχω ζήσει τα γεγονότα θα μπορούσα πως ότι είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο που έχει γραφεί σε ότι αφορά την υπόθεσης της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων. Φυσικά συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τις απόψεις του συγγραφέα. Ο Σταύρος Λυγερός υπογραμμίζει ότι η Μακεδονία δεν είναι Κουρδιστάν, δεν είναι κατακερματισμένη πατρίδα ενός έθνους, αλλά πολυεθνική από τα μεσαιωνικά χρόνια. Οι γείτονες, προσθέτει , δικαιούνται να είναι το μέρος, αλλά όχι το όλο. Και τάσσεται εναντίον της θέσης ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα, ενώ υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ισχυρά επιχειρήματα και επομένως θα μπορούσε να συζητήσει ακόμα και το ζήτημα της ιθαγένειας. Τα προβλήματα της ταυτότητας πρέπει να λυθούν για να μην επανεμφανιστούν,ενώ χαρακτήρισε στέρεη βάση την ευθυγράμμιση με την πραγματικότητα.

«Η Μακεδονία στους νεώτερους χρόνους είναι πολυεθνική. Δεν είναι η πατρίδα ενός και μόνο έθνους. Οι Σλαβομακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα είναι η ταυτότητά τους, επειδή μέσω αυτού νομιμοποιούν το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”… Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουμε. Ζητούμενο είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα. Δηλαδή, αυτή που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον…
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του ονόματος. Μπορεί, όμως, να καταστήσει την άρνηση των Σκοπίων επιλογή με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος. Το βέτο στο Βουκουρέστι έθεσε τους Σλαβομακεδόνες αντιμέτωπους με το πραγματικό δίλημμά τους: Από τη μία πλευρά, το συνταγματικό τους όνομα και η φαντασίωση της “Ενωμένης Μακεδονίας”, που αυτό αντιπροσωπεύει. Από την άλλη, τα απτά οφέλη της ένταξής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τα οφέλη αυτά είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή σε δύο κλαμπ προνομιούχων. Αφορούν την επιβίωση της FYROM με τη σημερινή της μορφή».


Καλό διάβασμα και θα τα πούμε σε καμμιά εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.