Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Μηδενισμός και Σκεπτικισμός

ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ(Nihilisme)

[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]
1. Φιλοσοφική αντίληψη που αρνείται κάθε θεωρητική ή πρακτική αξία: Hθικός / γνωσιολογικός / πολιτικός
2. Η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του μηδενίζω


[Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, Πολιτική Ορολογία, Λάβρυς]
Πολιτικοφιλοσοφικός όρος, διακρι­νόμενος σε γνωσιολογικό μηδενισμό, ηθικό και πολιτικό. Ο πρώτος εκφράζει μία ακραία μορφή Σκεπτικισμού κατά την οποία είναι αδύνατη η γνώση πάσης αλήθειας. Ο ηθικός μηδενισμός πρεσβεύει ότι πρέπει να απορριφθούν όλοι οι ισχύοντες κανόνες ηθικής. Ο πολιτικός μηδενισμός ο οποίος είναι και ο γνωστότε­ρος αποτελεί μία παραλλαγή του Αναρχισμού . Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, από τον Ρώσου λογοτέχνη Τουργκένιεφ στο μυθιστόρημα του «Πατέρες και Υιοί» (1862) προς χαρακτηρισμό των Ρώσων αναρχικών του 19ου αιώνος, οι όποιοι έκτοτε ονομάζονται μηδενιστές.
Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει οποιοδήποτε βίαιο επαναστατικό κίνημα το όποιον χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους και του όποιου οι σκοποί δεν είναι απόλυτα συγκεκριμένοι π.χ. η ομάδα Μπαάντερ-Μαϊνχοφ στην Δυτ. Γερμανίαν της δεκαετίας του '70.

[Μείζον Ελληνικό Λεξικό Φυτράκη]
1-Η άρνηση κάθε παραδεγμένης αξίας, θεωρητικής ή πρακτικής στο πεδίο της ανθρώπινης δράσης
2-Κοινωνικό κίνημα που αναπτύχιηκε στην τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα για την θεμελιακή ανατροπή της κοινωνικής δομής με την χρήση τρομοκρατικών μεθόδων




ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ

[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]
1. Φιλοσοφική θεωρία σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει αντικειμενική και απόλυτη γνώση, ούτε βεβαιότητα ότι μια πρόταση είναι πιο πιθανή από μία άλλη, και η οποία αναγορεύει την αμφιβολία σε αξίωμα: Tο μεταφυσικό, ηθικό και θρησκευτικό σκεπτικισμό χαρακτηρίζει κυρίως η τάση δυσπιστίας στα αξιώματα της λογικής, ηθικής και στα θρησκευτικά δόγματα.
2. Η τάση του ανθρώπου να αντιμετωπίζει τα πράγματα με δυσπιστία και αμφιβολία.

[Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, Πολιτική Ορολογία, Λάβρυς]
Η γνωσιολογική θεωρία κατά την οποία απορρίπτεται η δυνατότητα αποκτήσεως αληθινής γνώσεως. Ο σκεπτι­κισμός ήκμασε ως φιλοσοφική θεωρία κυρίως κατά την Αρχαιότητα με σπουδαιότερους εκπροσώπους τον Πύρρωνα, τον Αρκεσίλαο, τον Καρνεάδη, το Σέξτο, τον Εμπειρικό κ.ά. Στην Νεότερη εποχή εκπρόσωποι του σκεπτικισμού θεωρούνται οι Μονταίν (Montaigne) και Μπαίηλ (Bayle).

[Μείζον Ελληνικό Λεξικό Φυτράκη]
Φιλοσοφικό σύστημα που αρνείται την δυνατότητα της γνώσης των γενικά ισχουσών αληθειών.


ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.