Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Belomorska Macedonia ένας αλυτρωτικός όρος που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί ακτιβιστές στην Ελλάδα.

Οι ασχολούντες με το Μακεδονικό σίγουρα έχουν διαπιστώσει ότι οι Σκοπιανοί στην Ελλάδα πλέον ανοίγουν blogs προκειμένου να «διαφημίσουν» και στα Ελληνικά την ακραία αλυτρωτική τους προπαγάνδα. Έτσι εκτός από το ΜΑΚΙΒΕ και το Macedonian Abecedar έχουμε και το νέο blog με την ονομασία Belomorska Macedonia. Ενδιαφέρον έχει να δούμε την ιστορία αυτού του ονόματος μιας και πολλοί ίσως να μην την γνωρίζουμε.

Στην Ελλάδα ο όρος Belomorska έγινε γνωστός κατά τα έτη 1941-1944 όταν τα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πλην Αλεξανδρούπολης) ήταν υπό «βουλγαρική διοίκηση» κατά παραχώρηση των Γερμανών, οι οποίοι και ουσιαστικά τις κατέλαβαν. Ο όρος αυτός που μεταφράζεται στα Ελληνικά ως «Διοίκηση Αιγαίου» ή «Αιγαιΐς» χρησιμοποιούνταν από τους Βουλγάρους με σκοπό να υποδη­λώσει μεν γεωγραφικά την ίδια περιοχή, αλλά ως διοικητική περιφέρεια της Βουλγαρίας, με την έννοια που έδωσε σε αυ­τήν η βουλγαρική πλευρά και όπως ίσχυσε στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται στη μετάφραση κάποιων διοικητικών και νομικών αποφάσεων του βουλγαρικού κράτους και αποτελούν μετάφραση του βουλγαρικού όρου Belomorie. [1]

Ο όρος αυτός είναι μία διάδοχη κα­τάσταση του ευρύτερου γεωγραφικά βουλγαρικού όρου Εgeiska Makedoniia (Μακεδονία του Αιγαίου), ο οποίος καλύ­πτει όλο το τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας και ο οποίος μετά τον πόλεμο χρησιμοποιείται από την πνευματική και πολιτική ηγεσία της FYROM. Ο όρος Belomorie επινοήθηκε α­πό τους Βούλγαρους επιστήμονες-γεωγράφους της εποχής του πολέμου για να αποδώσει αρχικά τη γεωγραφική περιοχή μεταξύ του Θερμαϊκού κόλπου και του κόλπου της Αλεξαν­δρουπόλεως, κατ' αντιστοιχίαν των άλλων δύο περιοχών που «κατείχε» η Βουλγαρία κατά την περίοδο αυτή -της Δοβρουτσάς και της περιοχής της Νότιας Γιουγκοσλαβίας που είχαν επίσης συγκεκριμένα διακριτά ονόματα . Στη συνέχεια περιορίστηκε εκ των συνθηκών στο να προσδιορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ του ποταμού Στρυμόνα και της γραμμής Αλεξανδρουπόλεως-Σβίλενγκραντ. [2]

Καθίσταται λοιπόν τότε σαφής η προ­σπάθεια των Βουλγάρων πολιτικών και πνευματικών ηγετών να εξοικειώσουν το βουλγαρικό λαό στις δυνατότητες και τις συνθήκες της συγκυρίας, επαναπροσδιορίζοντας γεωγραφικά και γλωσσικά τις εκάστοτε βουλγαρικές «ιστορικές και εθνι­κές αλύτρωτες πατρίδες». Σήμερα τους Βουλγάρους τους αντικατέστησαν οι «Makedonskiot nacionalnosti» της FYROM.

Έτσι βλέπουμε πλέον οι Σκοπιανοί ακτιβιστές (οι οποίοι διαφημίζουν και την Φιλελεύθερη Συμμαχία όπου βρίσκουν και οι οποίοι τα έχουν σπάσει ως φαίνεται με τους Σκοπιανούς του Ουράνιο Τόξου) χρησιμοποιούν πλέον ανοιχτά όρους οι οποίοι φυσικά θυμίζουν την Βουλγαρική κατοχή στην Ελλάδα αλλά και τις Βουλγαρικές συμμορίες τύπου Οχράνα που όργωναν την Μακεδονία και εκτελούσαν Έλληνες υπό την κάλυψη του Γερμανικού Ναζισμού αλλά και του Ιταλικού φασισμού.

Άραγε η Φιλελεύθερη Συμμαχία γνωρίζει ότι στελέχη της χρησιμοποιούν τέτοιους ακραίους εθνικιστικούς διοικητικούς ορισμούς προκειμένου να διασπείρουν την επεκτατική τους προπαγάνδα ?

Σημειώσεις
[1]-Η βουλγαρική κατοχή στην Αν. Μακεδονία και Θράκη (1941-1944), Ξανθίππη Κοτζαγεώργη-Ζυμάρη,2002, ΙΜΧΑ, σελ 14
[2]- D. Jaranov, «Balgarskoto Belomorie kato geografsko poniatie» (Η βουλγαρική Αιγαίΐς ως γεωγραφική έννοια), Belomorski pregled 1942, n. 1, 1-10


6 σχόλια:

  1. Diorthosi Akrita:

    Ta edafh ANATOLIKHS MAKEDONIAS KAI THRAKHS (PLHN NOMOU EVROU) eixan PROSARTHTHEI apo tous Boulgarous (Oi opioi apla kai siopila me ena soma stratou akolouthisan tous nikites eisvoleis Germanous xwris na kirixoun polemo kai xwris na dosoun maxes afou oi Germanoi ekanan oli tin vromikh douleia kai eniosan kala ti tha pei antistasi oxiromatikhs grammis Roupel-Metaxa).

    Oso afora tin DYTIKH MAKEDONIA stin arxi itan ypo Italikh Katoxh an den kanw lathos alla vathmiaia kai me tin anaptyxi tou antartikou oi Boulgaroi epektinan tin epiroi tous me tin Oxrana-Kaltsev ktl kai prospathisan na lavoun apo tous Germanous tin eggrisi gia prosartisi tis stin Boulgaria.

    Poli endiaferouses kai oi plirofories pou mas dineis gia tous ethnikistes Skopianous-FiloSkopianous pou apo oti fenetai ta exoun spasei me to Ouranio Toxo. Boroume diladi na doume tin poria tou olou thematos ws exis:

    Dimiourgite kapoia stigmi to Ouranio Toxo. Meta apo kapoio diastima apoxwrei o Bulgarmak mazi me enan allon afou exefrazan ton kathara BOULGARIKO xaraktira. Stin sinexeia fenetai na dimiourgountai 2 taseis i mia opos ekfrazetai apo ton Filipov-Boskopoulo pou den aporiptei to SLAVIKO xaraktira stin katagogi tous exou profanos kai to epitheto FILIPOV kai oxi FILIPOFSKI opos tha protimousan oi FANATIKA PARANOIKOI ETHNIKISTES tis akreas tasis (oxi oti i katalikseis -ofski -efski den einai SLAVIKES alla leme twra...).

    Elpizw i anothen aploikh analysi na einai swsti se genikes grammes.

    Synepos exoume 3 reumata:

    1) Tous anoixta BOULGARIZONTES kai
    FILOBOURGAROUS pou einai mallon metrimenoi
    sta daktila me pio diasimo ekprosopo tous
    koryfaia prosopikotita tis Edessas me pappou
    Makedonomaxo yper Elladas

    2) Tous "SLAVOMAKEDONES" pou den aporiptoun tin
    SLAVIKH KATAGOGH kai paradosh tous alla
    prospathoun na prosdosoun tin idiotita tou
    GIGENOUS dia meso tis mixis Slavon kai
    Arxaion Makedonon (theorontas tous Arxaious
    Makedones mi Ellines)

    3) Kai ta...MAKEDONOIDH pou pistevoun metaxi
    allon oti ta BOULARIKA pou milane einai
    arxaia Makedonika kai oti einai oi gnysioi
    apogonoi tis leukhs Arias Fylhs ktl.


    Profanos oloi oi parapanw pistoi stin statheri axia tis reustis ethnikhs syneidhshs pou tous
    xaraktirizei borei kai na allazoun katigoria
    analogos xrimaton ktl...

    An tixon yparxoun alles katigories parakalo tous filous anagnostes tou blog na mas diafotisoun perisotero.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oσοι ειχαν και την τελευταια αμφιβολια για το που το πανε οι Σκοπιανοι με τον ονομα, ας ξυπνησουν πλεον. Κανεις συμβιβασμος στο θεμα του ονοματος με αλυτρωτικους εθνικιστες. ΒΕΤΟ σε ολους τους διεθνεις Οργανισμους! Ας το καταλαβουμε πως το παιχνιδι ειναι χοντρο και δεν ειναι μονον οι γελοιοι οι Σκοπιανοι στο κολπο, αλλα Αλβανοι, Βουλγαροι, Τουρκοι και ΦΥΣΙΚΑ Αμερικανοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε (28 Φεβρουάριος 2009 6:37 μμ) έχεις δίκιο.
    Λάθος μου ΜΕΓΑΛΟ και το διορθώνω αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α) Ο Stoyannov και ο Donne Katsorov (κάτοικος Καναδά) δεν ήταν ποτέ μέλη της ΜΑΚΙΒΕ ούτε του Vinozhito. Απλώς εκφράζουν την φιλοβουλγαρική εκδοχή των πραγμάτων που θέλει th FYRoM δεύτερο βουλγαρικό κράτος (όπως η Αυστρία είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά οι Αυστριακοί γλωσσικά και πολιτισμικά ανήκουν στη Γερμανική οικογένεια). Εκφράζουν μάλλον ελάχιστους πλέον κάτι που το παρατηρεί και ο Βούλγαρος ιστορικός Tchavdar Marinov - καθώς δεν υπάρχει σοβαρό σιγοντάρισμα από Βουλγαρία και το αντίστοιχης ιδεολογίας MPO έχει στηρίξει μέχρι στιγμής το Vinozhito.
    β) Οι του Vinozhito δεν έχουν ενιαία ιδεολογική γραμμή. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν ορισμένοι τους πιστεύουν τις χαζομάρες των Στέφοβ κλπ. - εδώ τους βάζουνε link στο maknews. Πουλάνε όμως με μεγάλη επιτυχία στους Φράγγους :-) μια μεταεθνική ευρωπαϊκή μπουρδολογία και επίτηδες συγχέουν το πολιτιστικό (εθνοτική ομάδα) με το πολιτικό (εθνική μειονότητα) - δες και το παλιό τους μανιφέστο. Σύμφωνα με αυτά που γράφουν πάντως στο site τους και αλλού (GHM) και λένε στην TV, κάποιοι εξ αυτών είναι προωθημένοι και θεωρούν όλα τα έθνη - το δικό μας και το δικό τους συμπεριλαμβανομένων - ως νεωτερισμούς (Λιθοξόου και θεωρητικά Φιλίποβ - αν και δε ξέρεις τι τελικά πιστεύει ο τελευταίος). Στις συνεντεύξεις και τη στάση άλλων (πχ. Πάντο, Βασιλειάδης και Αναστασιάδης) βλέπει κανείς πιο κλασσικού τύπου εθνικιστικες απόψεις αλλά επισήμως πάνε κι αυτοί με τη γραμμή Φιλίποβ γιατί βλέπουν πως πουλά στην ΕΕ (δυστυχώς για εμάς).
    γ) Ορισμένοι εξ αρχής ήταν πιο απροκάλυπτα εθνικιστές του κλασσικού τύπου (αλυτρωτισμός κλπ.) και είτε δε προσχώρησαν ποτέ στο Βινόζιτο (Τσαρκνιάς), είτε αποχώρησαν επιδεικτικά (Πασόης και Πρίτσκας) είτε αποχώρησαν αθόρυβα (Νατσουλίδου και λοιπός συρφετός του MAKIBE blog). Εδώ είναι πιο πιθανό να βρεις οπαδούς των Μακεδονοειδών (αλλά είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και στο γκρουπ (β) ενώ πρέπει να υπάρχουν και καρασλαβιστές στο (γ). Αχταρμάς βασικά ενωμένος από το μίσος τους για τους Έλληνες.
    δ) Υπάρχουν και αυτοί που για κάποιο μυστήριο λόγο ακόμα ψηφίζουν ΚΚΕ.

    Πάντως θα διαφωνήσω απόλυτα στο ότι πρόκειται για ρευστοσυνείδητους που πουλάνε την εθνική τους συνείδηση. Οι περισσότεροι ποτίστηκαν την έχθρητα προς τους Έλληνες από τους πατεράδες και παπούδες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ορος belomorie/belomorska makedonija = Μακεδονια της Ασπρης θαλασσας ειναι ο αρχικος ορος που χρησιμοποιουσαν παντοτε οι Βουλγαροι και οι Βουλγαρομακεδονες του VMRO για τα εδαφη της Ελληνικης Μακεδονιας.Ο ορος Ejeiska makedonija = Αιγαιακη Μακεδονια ειναι μεταγενεστερος του 1913.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Se euxaristw gia tin enimerosi file anonyme 01/03/09 10:17 pm.

    Nomizw eixa dei ena arthro stin wikipedia (elenxete fysika i egirotita tis) pou elege oti o filoBoulgaros Edesaios itane idritiko melos tis organosis kai apoxwrise argotera mazi me ton Kanado giati ekfrazane tin filoBoulgarikh grammh.

    Poli endiaferouses kai oi plirofories gia tis diafores omades kai ideologikes grammes stous kolpous tous. Pantos kai emena mou exei kanei entiposi to misos tous gia tous Ellines. Oli auti i drastiriotita kai o misEllinismos sigoura den exoun ws proeleusi to xrima i mono to xrima. Exeis apolyto dikaio. Prokeitai ousiastika gia tous apogonous KOMITATZIDON kai FILOKOMITATZIDON pou den apoxwrisan oute me tin sinthikh antalagis pleithismon metaxi Elladas-Boulgarias alla oute akousan ta keleusmata kai tis prostages tou httimenou EAM na eggatalipsoun ta xwria tous to 1949 akolouthontas tous "endoxous" katsapliades stin exoria.

    Ousiastika prokeitai gia ta apomeinaria tou Makedonikou agona. Einai diladi auto pou exw pei kai pio palia anthropoi pou DEN xeroun ti pragmatika einai xeroun omos poli kala ti DEN einai. DEN einai Ellines. DEN theorisan pote oute theoroun oute tha theorisoun pote tous eautous tous Ellines. Einai autoi pou entaxtikan AMESOS stin Boulgarikh Exarxia. Einai autoi pou sinergastikan me tous Boulgarous Komitatzides. Einai autoi pou organothikan apo tin Boulgarikh kai fasistikh OXRANA. Einai autoi pou apo fasistes tis OXRANA metatrapikan automata se "SlavoMakedones" komounistes katsapliades tou EAM. Ta panta arkei na min einai Ellines kai na min paraminoun Ellines polites.

    Einai dynaton i fanatikh arnish mia siggekrimenhs ethnikhs tautothtas na odigisei atoma pou den exoun katharh tautothta stin dhmiourhia mias neas tautotitas me klemena ylika apo alles tautothtes? Profanos nai afou h arnish mias tautothtas xwris ekdilosi mia allhs den exasfalizei tin yparxh sto mellon.

    Pws omos einai dynaton autoi pou syndethikan toso stena me tous Boulgarous (glossika-thriskeftika-politismika) na min apoktisoun katharh Boulgarikh syneidish? Diladh i megaliterh apostash apo thn mitera Boulgaria se sxesi me tous Boulgarizontes tis Anatolikhs Makedonias (Boria-Borioditika tmimata nomon Serron-Dramas) itane enas sovaros logos na apoxwrisoune oi teleutaioi me tis antalages pleithismon kai na meinoune oi protoi?

    Mipos diladi gia ironia tis Istorias autoi pou dextikan epidrasi kai apo tous Ellines (alla kai apo Servous) apodixtikan telika oi megaliteroi misEllines?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.