Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Η Σλαβομακεδονική οργάνωση «Ενωμένη Μακεδονία» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των Ελληνικών λεωφορείων

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενωμένη Μακεδονία» ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση εναντίον των λεωφορείων που μετέφεραν έλληνες τουρίστες στην Αχρίδα (με e-mails τα οποία έστειλε σε εφημερίδες της περιοχής). Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση, τη φύση και τη στελέχωση της οργάνωσης, το γεγονός και μόνο ότι στη γειτονική χώρα εμφανίζεται μια ομάδα που, όπως όλα δείχνουν, διαπνέεται από εθνικιστικά χαρακτηριστικά και το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» δημιουργεί έντονη ανησυχία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι ανάλογα περιστατικά ίσως να συμβούν ξανά ως τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με ορισμένες προκαταρκτικές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να έχει σχέση με μία άλλη οργάνωση του εξωτερικού, τους «Ενωμένους Μακεδόνες της Διασποράς», η οποία όμως έχει έδρα τον Καναδά. Οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» πρόσκεινται φιλικά στο εθνικιστικό κόμμα VΜRΟ- DΜΡΝΕ του πρωθυπουργούΝίκολα Γκρούεφσκι. Οποιοσδήποτε όμως συσχετισμός θα ήταν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον πρόωρος, επιμένουν άτομα που χειρίζονται τις σχέσεις με τα Σκόπια. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν στην άποψη ότι η στάση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, η οποία τροφοδοτεί τον εθνικισμό αλλά και έναν «λανθάνοντα μεγαλοϊδεατισμό» , είναι αυτή που δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου, οι οποίες με τη σειρά τους ευνοούν την εμφάνιση τέτοιων συμπεριφορών. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να έχουν ανεξέλεγκτες προεκτάσεις.

Ο κ. Γκρούεφσκι επενδύει, όπως φαίνεται, στον «μακεδονισμό» και στην ανθελληνική προπαγάνδα, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποβεί πολύ επωφελής, ώστε να καταλάβει και τον τελευταίο πυλώνα εξουσίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), την προεδρία. Οι εκλογές διεξάγονται στις 22 Μαρτίου και, όπως όλα δείχνουν, ο εκλεκτός του κ. Γκρούεφσκι, ο Γκιόργκι Ιβανόφ, θα επικρατήσει, έστω και στον δεύτερο γύρο. Θεωρητικά, δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο ο κ. Γκρούεφσκι, ελέγχοντας πλήρως το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, να κάνει μια κίνηση στο θέμα του ονόματος. «Η ως σήμερα εμπειρία δεν επιβεβαιώνει όμως κάτι τέτοιο» υπενθυμίζουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες. Ωστόσο η πρόβλεψη της Αθήνας είναι ότι το 2009 θα είναι μάλλον «έτος στασιμότητας» με τα Σκόπια, κάτι το οποίο φέρεται να έχει επισημανθεί και στον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Η εθνικιστική προπαγάνδα χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ο ευκολότερος τρόπος για τον σκοπιανό πρωθυπουργό να αποσπάσει την προσοχή του πληθυσμού από την υψηλή ανεργία και τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται. Σε αυτό τον διευκολύνει και ο έλεγχος που ασκεί στην πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. Δεν αποκλείεται δε να επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τη ρευστή πολιτικοοικονομική κατάσταση που επικρατεί και στην Ελλάδα ώστε να πείσει τρίτες χώρες για το δίκαιο των θέσεών του και να δείξει ότι είναι η Αθήνα που δεν επιθυμεί συμβιβασμό λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανάλογες διαπιστώσεις περί έξαρσης του εθνικισμού στην πΓΔΜ προβαίνουν και οι πρεσβευτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα Σκόπια. Ωστόσο θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» είναι η σταθερότητα των Βαλκανίων και για τον λόγο αυτόν εκτιμούν ότι η γειτονική χώρα πρέπει να λάβει έστω ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εντός του 2009. Εξάλλου, επισημαίνουν, τα Σκόπια δεν πρόκειται να επηρεάσουν τόσο δραματικά τη λειτουργία της ΕΕ. Η προοπτική αυτή πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να μεταβάλει συμπεριφορά, κάτι που ενδέχεται μελλοντικά να φέρει την Αθήνα σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους εταίρους της. Μια πρώτη ένδειξη επ΄ αυτού ήταν η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ, όπου η επιχειρηματολογία των Σκοπίων βρήκε πρόσφορο έδαφος.

συνέχεια στο ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.