Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ο μαγικός αριθμός των 180.000 ομιλούντων την Macedonian.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι όπως είναι γνωστό το 1995 έχει βγάλει μία μελέτη που αφορά τους Σλαβομακεδόνες(Macedonians όπως τους λέει). Στην σελίδα 18 αυτής της μελέτης δίνει ένα νούμερο των Σλαβομακεδονοφώνων (Macedonian speakers) όπου χρησιμοποιεί σαν αρχική πηγή την έκδοση της 1987 Encyclopedia Britannica Book of the Year όπου δίνει τον μαγικό αριθμό των 180,000 ομιλούντων. Χρησιμοποιεί μάλιστα σαν δευτερεύον πηγή τον Banfi και κάποια διάλεξη του 1994 με θέμα τις γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα.

Στα χέρια μου λοιπόν έφτασε η προηγούμενη έκδοση της Britannika (1986) όπου στην σελίδα 839 δίνει το παρακάτω νούμερο για τις γλώσσες στην Ελλάδα:

Σαν πηγή χρησιμοποιεί (σελ 959) την παρακάτω βιβλιογραφία :

Υποθέτοντας ότι και η 1987 έχει τα ίδια στοιχεία (αριθμοί και βιβλιογραφία) γεννιούνται ορισμένα ερωτηματικά όπως

  • στο που η Britannika βρήκε αυτά τα νούμερα διότι η βιβλιογραφία που χρησιμοποιεί είναι από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Εκτός εάν η Ε.ΣΤ.Υ. έκανε και άλλες μελέτες οι οποίες και ναι μεν δεν ήταν προσβάσιμες στο κοινό αλλά ήταν στην ομάδα της Britannika.
  • γιατί το ΕΠΣΕ δεν αναφέρει (στην περίπτωση που είναι σωστός ο αριθμός) ότι υπάρχουν και Έλληνες που ομιλούν την γλώσσα και δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους Σλαβομακεδόνες.
  • γιατί δεν αναφέρει τους Πομάκους ενώ αναφέρει τους Τούρκους
γενικά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για αυτό το θέμα αν αναλογιστούμε ότι στην έκδοση του 1988 (σελ 759) οι 180.000 γίνονται....150.000 χρησιμοποιώντας μάλιστα την ίδια βιβλιογραφία.!!!

Φυσικά βέβαια έχουμε και τα "λοιπά" και τον μαγικό αριθμό των 140.000!!!

Τώρα βέβαια στο τελευταίο ερώτημα το πως οι 180.000 ομιλούντες την Macedonian έγιναν 180.000 Macedonians το αφήνω στην κρίση σας .

11 σχόλια:

  1. ρε παιδιά 200.000 μακεδόνες υπάρχουν μόνο στη μακεδονία? οι υπόλοιποι τι είναι? πέρα από τους πρόσφυγες, πόσοι υπολογίζονται οι ντόπιοι μακεδόνες?
    και γιατί οι μακεδονική γλώσσα να έχει βουλγαροκεντρική αναφορά και όχι ελληνική?

    που ερείζονται όλα αυτά σε ποια λογική?
    στο δικαίωμα του ???? αυτοπροσδιορισμού?????

    δηλαδή η πλειοψηφία των ντόπιων ελλήνων, δεν έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ως μακεδόνες?

    και αυτά τα περί έλληνες μακεδόνες, όπου το έλλην προσδιορίζει την εθνότητα και το μακεδόνας την γεωγραφική περιοχή... είναι αστεία... Οι μακεδόνες δεν μπορούν να είναι κάτι άλλο παρά έλληνες...

    όσο αφήνεται η εκκρεμότητα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου τόσο περισσότερο οι έλληνες θα γίνονται αδιάλλακτοι και ανυποχώρητοι...
    και τούτο διότι τόσο περισσότερο θα ανακύπτουν ζητήματα όπως αυτά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να γίνουν οι ελληνες ανυποχώρητοι, διότι εγώ μέχρι τώρα το τελείως αντίθετο βλέπω, σταδιακή υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα...

    Καταρχάς αποδείχτηκε από την ψηφοφορία της Κυριακής ότι αυτοίπου θεωρούν τον εαυτό τους μειονότητα σλαβικη δεν ειναιπαραπάνω αό 2000 άτομα
    Τώρα το πως προκύπτουν ο αριθμοί ου δίνουν αυτές οι πηγές ειναι θέμα, εκτός αν συμπεριλαμβάνονται και Ελληνικής συνείδησης άτομα, που απλά γνωρίζουν τα σλαβικα ιδιάματα της μακεδονίας

    Γενικά το πιο ενοχλητικό είναι που αποκαλίται "macedonian"

    Από που κ ως που "macedonian" το κερατό μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Akrita,
    To Britannica Yearbook 1985 grafei (xrisimopoiontas TIN idia bibliografia) oti oi 'makedones' einai 160 000! Oi Ellinas meiothikan apo 9 640 000 se 9 540 000 se ena xrono kai oi 'makedones' apo 160 000 eginan 180 000!
    Panta to ebriska auto parakseno kai periergo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε (10 Ιούνιος 2009 4:19 μμ) έχεις στην κατοχή σου την έκδοση του 1985 ?
    εάν την έχεις θα ήθελα τις επίμαχες σελίδες(αυτή με την γλώσσα και της βιβλιογραφίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nai tis exw kai tis eixa steili se auton pou sou esteile ta parapanw. Den tis exei;

    Tha psaksw na dw tis selides. Pantws auti ti stigmi den tis exw brosta mou. Ean rwtsiseis auton pou sou esteile tis parapanw selides mborei na sou tis dwsei amesws.

    Oso afora to thema me tin Boeschoten stin Basileiada, milisa me to dimarxo tou xwriou kai perimenw apantisi - tha brei tous xwrikous pou itan stin omilia tis. Pantws o tileoptikos stathmos tis Kastorias den exei magnitofonimeno to sygkekrimeno gegonws.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τότε θα μιλήσω με τον κοινό μας φίλο ανώνυμε (10 Ιούνιος 2009 4:57 μμ).
    όσο για την Boeschoten καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ σοβαρό εάν έχει ειπωθεί από αυτήν τέτοιο πράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ ρε παίδες δεν καταλαβαίνω πώς και από που ισχύει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για όλους τους βαρβάρους αλλά δεν ισχύει για τους Έλληνες. Στην τελική κάποιοι Ελληνες μιλάνες και μια δεύτερη γλώσσα. Σύμφωνα με το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν θα έπρεπε οι ιδιοι να αποφασίζουν πως ακριβως ονομάζεται αυτή η γλώσσα; Στην τελική γιατί να λέγεται οτι ειναι ιδια γλωσσα με τη γλώσσα των Σκοπιανων από τη στίγμη που ο μόνος λόγος που η γλώσσα των Σκοπιανών θεωρείται διααφορετική απο τα Βουλγαρικά είναι γιατί οι ίδιο οι Σκοπιανοί το λένε ότι ειναι. Κατά τα άλλα ίδια γλώσσα είναι κατά 99%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από την στιγμή που δεν υπάρχει μαγνητοφωνημένο το γεγονός θα είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό. Εκτός αν βρεθούν αυθήκοοι μάρτυρες και μιλήσουν επωνύμως σε κάποιο τοπικό (ή άλλο)μέσο. Και παλι βέβαια θα της είναι εύκολο να βάλει μερικούς δικούς της από το ίδιο χωριό για να "διαψεύσουν" την όποια μαρτυρία.
    Κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός από τα Σκόπια δεν κάλυψε επίσης την ομιλία? Αν θυμάμαι καλά κυκλοφορούσαν με ολόκληρο συνεργείο μαζί της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσον αφορά στην Μπριτάνικα, είναι προφανές, ότι η παραπομπή είναι ψευδής, καθότι καμία επίσημη ελληνική απογραφή δεν κάνει λόγο για γλώσσα ή εθνικότητα. Το σημαντικότερο στην όλη ιστορία είναι αυτό. Ότι μια σειρά κύρους, όπως η Μπριτάνικα,δίνει ψευδή στοιχεία, γεγονός που φαίνεται και από τη δική σου παρατήρηση περί Πομάκων. Το 'other' ή είναι και αυτό πλαστό, ή αναφέρεται σε τσιγγάνους, Πομάκους και βλαχόφωνους. Τώρα γιατί η αναφορά δεν είναι πιο συγκεκριμένη ... Τί περιμένεις από τους υπεύθυνους μιας έκδοσης, που δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν την ακρίβεια των παραπομπών ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειναι προφανες οτι οι αριθμοι βασιζονται σε υπολογισμους και οχι σε απογραφη του 1981.

    Προφανως δεν μπορουν να χωνεψουν οι "διεθνεις" παραγοντες οτι για τους Ελληνες τα αρβανιτικα δεν ειναι αλβανικη διαλεκτος και οι σλαβικες διαλεκτοι της Μακεδονιας που μιλαμε δεν ειναι ουτε βουλγαρικες διαλεκτοι,ουτε διαλεκτοι της σλαβομακεδονικης.

    Και αυτο γιατι οριζουμε ως Ρωμιοι τον εαυτο μας στο εσωτερικο του ελληνικου εθνους και αρα ειμαστε γλωσσικη-πολιτιστικη ομαδα αυτου του εθνους και οχι γλωσσικη ή εθνικη μειονοτητα καποιου αλλου.

    Οι αριθμοι προερχονται κατ΄ εκτιμηση απο την απογραφη του 1951 και ειδικα για τις σλαβικες διαλεκτους ακολουθουνται οι εκτιμησεις για 180.000 ομιλητες το 1928 απο τους οποιους 82.000 πρωην εξαρχικοι καταγραφηκαν στην τοτε απογραφη ως Μακεδονοσλαβοι ενω οι αλλοι ως Ελληνες.

    Δεν καταλαβα επισης που βρισκονται οι 35.000 Πομακοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μου αρέσει αυτή η προσέγγιση... είναι και η πιο λογική...
    οι περισσότερες ιδιαίτερες γλωσσικές ή άλλες ομάδες τουλάχιστον θα ερυθριάζονταν από ντροπή αν τους έφερνες σε αντιπαράθεση με τους ελληνόφωνους... και οι ελληνόφωνοι θα αισθάνονταν προδωμένοι από τα αδέρφια τους... η σημερινή ελλάδα τελικά είναι το μόνο αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι εστί ρωμαίικος πολιτισμός..,.,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.