Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Βίζα... για «Μακεδονία»( στους Σκοπιανούς από την Μπακογιάννη)


Η ΥΠΕΞ έδωσε εντολή για «κατ' εξαίρεση» αποδοχή του αεροσκάφους με τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που θα μεταφέρει τον Α. Μιλοσόσκι στην Κέρκυρα

Με μια πρωτοφανή προσωπική απόφαση η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη έδωσε εντολή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές να αποδεχθούν... «κατ' εξαίρεση» τα διακριτικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο κρατικό αεροσκάφος με το οποίο ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι θα μεταβεί στην Κέρκυρα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στις 27-28 Ιουνίου.

Η Αθήνα εμφανίζεται έτσι να υποκύπτει στον εκβιασμό της σκοπιανής πλευράς, που απείλησε ότι θα απέχει από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ και θα καταγγείλει την Ελλάδα εφόσον δεν γίνει δεκτός ο όρος της να έρθει στην Κέρκυρα ο κ. Μιλοσόσκι με το κρατικό αεροσκάφος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή της κ. Μπακογιάννη έρχεται ενώ θα είναι σε εξέλιξη η επανάληψη της πρωτοβουλίας Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας, στέλνει απολύτως λανθασμένα μηνύματα στη σκοπιανή πλευρά, φαίνεται ότι έστω και «κατ' εξαίρεση» υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης... ελαστικοποίησης της ελληνικής θέσης.

Συγχρόνως δημιουργείται η αίσθηση διεθνώς (πολύ περισσότερο όταν παρούσα στην Κέρκυρα θα είναι και η κ. Κλίντον) ότι η Ελλάδα εύκολα μπορεί να κάνει και νέες «εξαιρέσεις» και παραχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας...

Εμβλημα
Το κρατικό αεροσκάφος με τα διακριτικά «ΜΚD», που φέρει και το επίσημο έμβλημα και το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», θα λάβει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με έγγραφα μάλιστα (Flight Plan) που θα αναφέρονται σε «Μακεδονία» και θα υποβάλλονται (χωρίς να υπάρξει διαγραφή της σχετικής ονομασίας) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της «Μακεδονίας».

Προβληματικό επίσης είναι και το έγγραφο «General Declaration», το οποίο είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν στις αρχές της ΥΠΑ στην Κέρκυρα οι πιλότοι του αεροσκάφους μόλις προσγειωθεί το αεροσκάφος, και με το οποίο γνωστοποιείται εκτός των άλλων η ταυτότητα και η ιδιότητα των επιβατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 1997 (μόλις δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας) είχε επιτραπεί υπό όρους η άφιξη και προσγείωση κρατικού αεροπλάνου της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», που μετέφερε τον πρόεδρο Κ. Γκλιγκόροφ στην Κρήτη για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής.

Μόλις πέρυσι μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε (ορθώς) στον εκβιασμό των Σκοπίων και έτσι ο τότε πρόεδρος της χώρας κ. Τσερβενκόφσκι δεν ήρθε σε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Ζάππειο που τον είχε προσκαλέσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι το επιχείρημα το οποίο επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Γρ. Δελαβέκουρας, για να δικαιολογήσει την απόφαση της κ. Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι η «εξαίρεση» γίνεται γιατί η άτυπη Σύνοδος του ΟΑΣΕ «είναι πολύ σημαντική, συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινή γνώμη και γι αυτό τον λόγο αυτή τη φορά, κατ εξαίρεση και χωρίς να αλλάζει έπ ουδενί η πολιτική μας στο συγκεκριμένο θέμα, θα επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους του κ. Μιλοσόσκι».

Με την επιχειρηματολογία αυτή όμως του υπουργείου Εξωτερικών η μεν πρόσκληση του ίδιου του κ. Παπούλια στον Σκοπιανό πρόεδρο θεωρείται ασήμαντη (γι αυτό προφανώς δεν υπήρξε και εξαίρεση), ενώ προαναγγέλλεται ουσιαστικά ότι, για όποια συνάντηση ή εκδήλωση θεωρεί «σημαντική» κάποιος υπουργός ή κρατικός παράγων, τότε θα γίνονται «εξαιρέσεις» και θα γίνεται αποδεκτή η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» οδηγώντας σε ντε φάκτο «λύση» του προβλήματος της ονομασίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Έθνος

3 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί για όλα φταίει η Μπακογιάννη! Γιατί αφήνετε τον πρωθυπουργό στο απυρόβλητο. Η γνώμη μου είναι ότι για ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και μετά οποιοσδήποτε άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις δίκιο Ηλία, ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Καραμανλή φαίνεται και είναι ο κύριος υπεύθυνος αυτού του διπλωματικού ατοπήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε, είστε σοβαροί; Αφήστε αυτές τις χαζομάρες για το αεροπλάνο. Ας βρεθεί λύση πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.