Αντών-τσαους τερλέρ πενίμ ισμιμέ
κέλμε Πούλγκαρ πουσμάν όλουρσουν
ουρούμ τσετελερινέ κουρπάν όλουρσουν
Βούλγαροι μην έρχεστε μην έρχεστε πάνω μου
Αντών-τσαους είναι το όνομα μου
Βούλγαροι μην έρχεστε γιατί πικρά θα μετανιώστε
Στους Ρωμιούς αντάρτες θα γίνετε πρόβατα για σφαγή
(ποντιακό τραγούδι στα τουρκικά για τον Αντώνη Φωστηρίδη)
Ο Αντώνης Κυριάκου Φωστηρίδης γεννήθηκε στο Ερουκλί Μπάφρας του Πόντου το 1912 και ήταν κάτοικος Κρηνίδων Καβάλας όπου εργαζόταν ως αγροφύλακας. Στον στρατό υπηρέτησε ως λοχίας και γι' αυτό πήρε το προσωνύμιο Τσαούς με το οποίο και ήταν κυρίως γνωστός. Ο πατέρας του, Κυριάκος, ήταν αντάρτης στον Πόντο το διάστημα 1916-1922. Το πιθανότερο είναι πως ο Φωστηρίδης εγκατέλειψε τις Κρηνίδες για να βγει στο βουνό το φθινόπωρο του 1942 καταδιωκόμενος από τις βουλγαρικές Αρχές με την κατηγορία της δολοφονίας της συζύγου του. Επειδή η φήμη αυτή είναι διαδομένη στην αριστερά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συκοφαντία των πολιτικών του αντιπάλων και δεν θα άξιζε ιδιαίτερης προσοχής καθώς η πλευρά αυτή προφανώς θέλει να μειώσει τα κίνητρα εξόδου του αρχηγού των εθνικιστών ανταρτών στην περιοχή στο αντάρτικο, αφού τον θεωρεί κοινό εγκληματία. Από την πλευρά της δεξιάς το γεγονός αποσιωπάται πλήρως, αφήνεται δε να εννοηθεί ότι ο Φωστηρίδης διωκόταν από τις βουλγαρικές αρχές για την αντιστασιακή του δραστηριότητα η οποία όμως, το 1942, δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την καταδίκη του από στρατοδικείο ερήμην στις 7.11.1942 (Φωνή των αγωνιστών Νοέμβριος 1984: αρ. φ. 178). Σχετικά με την κατηγορία για το φόνο της γυναίκας του, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι αποτελεί πραγματικό γεγονός, οπότε πρόκειται μάλλον για κοινό μυστικό. Το γεγονός της ποινικής δίωξης του Αντώνη Φωστηρίδη για το φόνο της γυναίκας του επιβεβαίωσε και ο Βούλγαρος ιστορικός Ντασκαλώφ που έχει μελετήσει τα σχετικά βουλγαρικά αρχεία ( προσωπική επικοινωνία του ιστορικού Τάσου Χατζηαναστασίου με τον βούλγαρο ιστορικό, Σόφια 17.9.1992). Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να μειώσει την προσφορά του Φωστηρίδη στην Εθνική Αντίσταση. Πρέπει εξάλλου να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι σε μια τόσο βίαιη υπόθεση όπως ο ανταρτοπόλεμος, αναδεικνύονται σε ηγετικές φυσιογνωμίες συνήθως αυτοί που μπορούν να ασκήσουν βία με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Σύντομα ο Φωστηρίδης αναδείχθηκε....
αρχηγός ανταρτικής ομάδα 15-17 αντρών, κυρίως συγχωριανών του. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με άλλες μικρές ανεξάρτητες ομάδες όπως του Παντελή Παπαδάκη που δρούσε στο Φαλακρό Δράμας, του Αναστάσιου Αβραμίδη που δρούσε στο δάσος ms Ελατιάς (Καρά-ντερε) και του Θεόδωρου Μικρόπουλου που δρούσε οτο Μπαϊράμ-τεπε. Η πρωτοβουλία του Φωστηρίδη να εξοντώσει με αιφνιδιαστική επίθεση το μικρό τμήμα του ΕΛΑΣ στο Τσάλ-νταγ την Πρωτοχρονιά του 1944, κυρίως όμως η σκληρότητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία ενήργησε στην προκειμένη περίπτωση, τον καθιέρωσαν ως αδιαφιλονίκητο αρχηγό των εθνικιστών ανταρτών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τον Φεβρουάριο του 1944 μάλιστα ορίστηκε και επίσημα Γενικός Αρχηγός των «Εθνικών Αντιστασιακών Ομάδων» (ΕΑΟ) με τις ευλογίες της κυβέρνησης του Καΐρου και του Συμμαχικού Στρατηγείου τη Μέσης Ανατολής. Το τελευταίο ανέλαβε να ενισχύσει τις ΕΑΟ σε όπλα, υλικά και χρήματα με εισήγηση του Βρετανού συνδέσμου αξιωματικού Μίλερ, που είχε στο μεταξύ μεταπηδήσει στους εθνικιστές αντάρτες εγκαταλείποντας τον ΕΛΑΣ. Ο Φωστηρίδης πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά του βουλγαρικού στρατού και τραυματίστηκε επανειλημμένα.
Φαίνεται πάντως ότι είχε αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα φιλική σχέση και προφανώς ιδεολογική ταύτιση με τον Βρετανό σύνδεσμο Μίλλερ, αφού ο τελευταίος εκτός από τις κολακευτικές αναφορές του προς τους ανωτέρους του, επιχείρησε κατά την απελευθέρωση να εξασφαλίσει την προνομιακή μεταχείριση των ΕΑΟ από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αλλά και τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση αποσκοπώντας παράλληλα στον αποκλεισμό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Εκεί έχουμε και την συμφωνία του Βουλγαρικού Στρατού με τον Φωστηρίδη-μέσω αντιπροσωπείας των ΕΑΟ- και κατόπιν της μεσολάβησης του Μίλλερ ώσπου τελικά η υπηρεσία του αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον Βρεττανό εξαιτίας και αυτού του γεγονότος δηλαδή της αυθαίρετης πρωτοβουλίας του. Ο Στέφανος Σαράφης(ΕΛΑΣ σελ. 425) παραθέτει έγγραφο του Αντών Τσαούς προς τον Θεόδ. Μητρόπουλο καπετάνιο των τμημάτων του όπου αναφέρει:
«Σήμερον μεσολαβούντος του ταγματάρχη κ. Μύλλερ (Αγγλος στρατιωτικός σύνδεσμος) ελάβομεν επαφή μετ’ αντιπροσώπου του βουγάρου στρατιωτικού διοικητού Δράμας. Αύριον από της 9ης ώρας θ’ αρχίσωσι διαπραγματεύσεις με βουλγάρους αξιωματικούς δεόντως εξουσιοδοτημένους εν Δράμα. Ως βάσιν των συνενοήσεων εθέσαμεν:
1) Την τήρησιν της τάξεως παρά των βουλγαρικών στρατιωτικών αρχών μέχρι νεωτέρας αποφάσεως εν Δράμα».
2) Την κατάληψιν παρ’ ημών των πέριξ της Δράμας χωριών προς απαγόρευσιν εισόδου εις αυτήν κομμουνιστών.
3) Την παρέλασιν τμήματος ανταρτών μας εν τη πόλει Δράμας και την έξοδον αυτού μετά την διά λόγου διαφώτισιν του λαού. Κατόπον των ανωτέρω παρακαλώ ν’ αποφύγετε πάσαν σύγκρουσιν μετά των βουλγάρων Νικηφόρου και περιφερείας. Ομοίως παρακαλούμεν όπως τηρήσετε την δύναμιν υμών συγκεντωμένην εις Ζαχαριές έτοιμην προς κίνησιν εις πρώτην διαταγή.
Ο αρχηγός Αντώνιος Φωστερίδης (Τσαούς Αντών)»,Ο Γρηγόρης Φαράκος γράφει για αυτό το ζήτημα (Σχέσεις ΚΚΕ και Διεθνούς Κομμουνιστικού Κέντρου, σελ. 137, σημ.559):
Με την εγκαθίδρυση της νέας εξουσίας (9 Σεπτεμβρίου 1944), σε αρκετά τμήματα του εν Ελλάδι βουλγαρικού στρατού σημειώνονται εξεγέρσεις υπέρ του νέου καθεστώτος και οι αρχηγοί του παίρνουν επαφή με τις αντίστοιχες οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, τις βοηθούν στην αντιμετώπιση των αντιπάλων τους (κυρίως του Αντόν Τσαούς) και τις διευκολύνουν ν’αναλάβουν αυτές τις διοικητικές υπηρεσίες των περιοχών τους, στο βαθμό που αποσύρεται ο βουλγαρικός στρατός. Έτσι, συμβαίνει, για παράδειγμα, στις Σέρρες, την Ξάνθη (12 Σεπτεμβρίου)Ο Φωστηρίδης ωστόσο δεν εγκατέλειψε την πολεμική δράση, ενώ παράλληλα καλλιεργούσε πολιτικές φιλοδοξίες. Τον Δεκέμβριο του 1944 βρέθηκε στην Αθήνα όπου πήρε μέρος σε μάχες κατά του ΕΛΑΣ όπου η πιο χαρακτηριστική ήταν αυτή στου Μακρυγιάννη(Τάσος Χατζηαναστασίου στο συλλογικό βιβλίο «Οι άλλοι καπεταναίοι»,σελ 310). Τον Αύγουστο του 1948 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη πυροβολικού και ορίστηκε διοικητής του «Τάγματος Φωστηρίδη» στο οποίο στρατεύτηκαν πολλά πρώην μέλη των ΕΑΟ. Το 1952 εξελέγη βουλευτής Δράμας με τον «Ελληνικό Συναγερμό». Πέθανε από ανίατη ασθένεια στις 30 Αυγούστου 1979 στη Δράμα.
Αντιθέτως, οι διοικήσεις άλλων τμημάτων, όπως του βουλγαρικού 2ου Σώματος στρατού (αρχηγός ο Ασέν Σιράκοφ), μένουν πιστές στο παλιό καθεστώς και υπογράφουν συμφωνία με τον Αντόν Τσαούς (18 Σεπτεμβρίου) για παράδοση σε αυτόν των μεγάλων πόλεων. Αργότερα, όμως, 29 Σεπτεμβρίου, ο Σιράκοφ, μετά την εξέγερση των υπ’αυτόν δυνάμεων, μεταστρέφεται υπέρ του νέου καθεστώτος και στέλνει διαταγή για “φιλικές σχέσεις με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ”.
Λόγω της αποφασιστικότητας αλλά και επιθετικότητας με την οποία αντιμετώπισε στην περίοδο της Κατοχής τον ΕΛΑΣ, καθώς και εξαιτίας της ενεργού συμμετοχής του στον Εμφύλιο Πόλεμο με τον Ελληνικό Στρατό, αντιμετωπίζεται με μεγάλη εχθρότητα από τις αριστερές πηγές (Βαλιούλης 1985, Χατζηκαλογιάννης 1986, ΠΟΑΕΑ Καβάλας 1995). Από την άλλη πλευρά όμως του πολιτικού φάσματος, αντιμετωπίζεται ως ήρωας (Παπαθανασίου 1988, Αντωνιάδης 1997: 1ος τόμος, 9-12). Το αποτέλεσμα της πόλωσης αυτής είναι να μην υπάρχει ως τώρα μια επιστημονική, νηφάλια και αμερόληπτη, παρουσίαση της ζωής και της δράσης του ανθρώπου που αποτέλεσε ηγετική μορφή στην ένοπλη αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής.
Για τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκε σαν βασική δευτερογενής πηγή το βιβλίο του Τάσου Χατζηαναστασίου με τον τίτλο «Αντάρτες και Καπεταναίοι» των εκδόσεων Κυριακίδη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 20-1-2010
Αυτήν η περίπτωση δεν είναι η μοναδική στην οποία απουσιάζει η νηφάλια προσέγγιση και η επιστημονική εμπεριστατωμένη μελέτη .Γενικά διαβάζοντας κανείς την ιστορία του Εμφυλίου από συγραφείς στους αντίποδες του πολιτικού φάσματος , ώρες -ώρες πραγματικά αναρωτιέσαι αν περιγράφουν τό ίδιο γεγονός.Τόση απόκλιση έχουν μεταξύ τους.Κυρίως αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να δούν τα γεγονότα και να τα ερμηνεύσουν μέσα από τα προσωπικά τους "πιστεύω" και βιώματα.Αυτό θα μπορούσα να το κατανοήσω εν μέρει ,ιδίως αν υπήρχε και προσωπική εμπλοκή στα γεγονότα. Σήμερα όμως είναι ασυγχώρητο νέοι συγγραφείς που θέλουν να ονομάζονται ιστορικοί , να υποπίπτουν στο σφάλμα της μεροληψίας και της μονομερούς προσέγγισης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρός κάποια στιγμή να μπορέσουμε να γράψουμε και να διαβάσουμε την πραγματική ιστορία. Μόνο αν δούμε την αλήθεια κατάματα θα εξορκιστούν οι δαίμονες.
Οι βαπτισμένοι Τούρκοι σαν Αντών-τσαούς... προστάτες του ελληνικού έθνους... βοήθειά μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚίτσος.
Μάλλον δεν γνωρίζεις τι σου γίνεται.
Διαγραφήόχι μόνο δεν γνωρίζεις αλλά δεν θές να διαβάσεις κ να μάθεις
Διαγραφή@ aldebaran συμφωνώ με τα λεγόμενα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@κίτσο γιατί τον λες Τούρκο ?
ο πατέρας του σαν αντάρτης ...τούρκους κυνηγούσε.
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
Ωραία παρουσίαση.
ΑπάντησηΔιαγραφή@κίτσος
αν ήταν μαχητής του ΕΛΑΣ όμως, θα τον εκθείαζες, ε?
Ζήτω ο Αντών Τσαους! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήaldebaran, ίσως να έχεις δίκιο αλλά να ξέρεις ότι η αντικειμενικότητα δεν εξυπηρετεί πάντα την αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι στα χωριά μου (Νευροκόπι) οι κάτοικοι προσχωρούσαν στις ομάδες του ΑντώνΤσαούς για να γλιτώσουν το πλιάτσικο σε χρήμα και παιδιά που έκαναν μερικοί φεύγοντας. Στα τέτοια μου αν αυτοί οι κάποιοι ήταν αριστεροί, δεξιοί ή Βούλγαροι. Για καλό δεν ήταν. Για αυτούς του ανθρώπους ο Φωστερίδης ήταν ήρωας και αυτό το άκουσα με τα αυτάκια μου.
υγ. οι αδαής και ιδεολογικά τυφλωμένοι να το βουλώσουν. Άκου βαπτισμένοι τούρκοι;;; 15 γενιές απαγορευόταν να μιλάνε Ελληνικά και κράτησαν την ταυτότητα τους και ήρθες ρε τρίμπαζο-γιουσουφάκι να τους πείς τούρκους. Σου είπε κανένας ρε βλάκα ότι μόνο στη Πάφρα και το Σούλι δεν πατήσαν τούρκοι ή μόνο για καπετάν "Βόλγα" ξέρεις;;;
<>κιτσο όταν αποκαλείς τούρκο τον αντών τσαούς αποκαλείς τούρκους και όλους τους πόντιους.Σας πειράζει που κάπιοι αντιστάθηκαν στους φίλους του κουμουνισμού και της ιδεολογιας που με τοζορι και το έτσι θέλω πήγανε να περάσουνε τότε κάπιοι Ελασιτες στους ΕΛΛΗΝΕΣ.Ολοι ξέρουμε πλέον οτι ο εμφύλιος ξεκίνεισε το 1943 οταν σε όλη την ευρώπη επεφτε σιγα-σιγα η γερμανικη κατοχη και το κκε ειχε βλεψεις εξουσιας.Ειχε αρχισει τοτε το Ελας της εκαθαρισεις των <> μεσα στους κολπους του,που απο εκει προεκυψαν τα ταγματα ασφαλειας και αλλες εθνικ0οαπελευθερωτικες δυναμειςπραγματικα πατριωτικες και οχι ξενοκινιτες κουμουνιστικες ,και αν χρειαζοταν θα κανανε συμφωνια και με τον διαολο γι να μην καταλαβουν την εξουσια τα αιμοσταγη παρακλαδια της σταλινικης ιδεολογιας.Βλεπεις ολη η ευρωπη ειχε πλεον αλλο φοβο και τρομο μπροστα της μην πεσει στα χερια του <> σταλιν.20.000.000 εκ.εφαγε μονο μεσα στην ρωσσια με της σιβιριες και τα αμετρητα γκουλακ που ειχε.Φαντασου οτι εξω απο το βερολινο σε ενα λοφο που λεγετε μου φενεται ζεεολοφ πολεμησαν στο πλευρο των γερμανων ολοι οι συμμαχοι των ρωσσων για να μην παισει η ευρωπη στα χερια του αιμοσταγη <>......
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΘΕΙΕ ΑΝΤΩΝΗ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΡΕΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ από την μεριά μου, που τυγχάνει να είμαι εγγονή του Αναστασίου Αβραμίδη, γνωστός ως καπετάν Αναστάσης, όπως θα δείτε πάνω τον αναφέρει, γνωρίζω πολύ κάλα από γράμματα της εποχής που έχω ότι ο γνωστός Αντόν Τσαούς τον σκότωσε γιατι ήθελε την εξουσία, και οι δικοί τους είπαν ότι τον σκότωσαν οι "αναρχοκομμουνιστάς" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μία επιστολή....
ΑπάντησηΔιαγραφήgia sou helen afta ta ipane i koumounistes oti ton skotose o anton tsaus opos ke gia alous kapetaneous ine mia megeli propagada psaxe kala ke tha vris ke gia alous opos o kapen lasaros apo tis krinides den thelo na se ipiriaso kalitera na ta psatsis monisou ligo poli apo emas imaste egonia kapious apo aftous tous kapetaneous ke pili sou leo psatse monisou ke tha ta fris
ΑπάντησηΔιαγραφήAporo pou akoma uperaspizeste h katigoritai ton Fosteridi kai vrizeste metaksi sas gia to poios lei tin alithia. Mipos na kanoume akoma enan emfilio gia to poios exei dikio. Akoma pisteuete sto: h fasistes h komounia?
ΑπάντησηΔιαγραφήKapoia sxoliazoun ontos san na einai sigenis tou Fosteridi (15.07.2010).
O ektelesis anthropon ston emfulio den dikaiologountai me kamia ethnosotiriki profasi.
Exo thimata stin oikogenia mou kai apo tis duo pleures. Na ntrepeste pou exete akoma to misos mesa sas, pionia!!!
ohi file mou den ehoume missos imaste sikenis tou .ehis ke esi dikio apo tin plevra sou alla tin alithia prepi na grafete sosta osso ke an den akougete kala
ΑπάντησηΔιαγραφήake kati akoma tin gineka tou tin skotose stin avli tou spitiou tou giati lene oti ton prodosse stous voulgarous
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήpios kserei na mou pei kati gia ton ,,anastasio abramidi ,,re paidia apo pou eitan,,
ΑπάντησηΔιαγραφήγιωργος λεοντιαδης κρηνιδες. ζητω ο αντωνης φωστηριδης υπηρξε ενας πραγματικος ηρωας ειναι αθανατος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝ ΤΣΑΟΥΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα καλοκαιρια απο το 1969 ,αν και παιδι της παλιοΑθηνας , στο μπουρλιασμα του καπνου , στην Καλλιφυτο (Ραβικα) Δραμας, ακουγα μονο καλα λογια και ηρωικα, απο ολους τους χωριανους για τον Αντων Τσαους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπαμαι μονο που δεν τον γνωρισα τοτε.......ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Η αντικειμενικοτητα δεν εξυπηρετει παντα την αληθεια???Μαλιστααααα..Γιατι προφανως εσυ απο τα γραφομενα σου θες να "φας τα κουμμουνια" και να επικρατησει η αποψη σου...Επισης η αποψη του καλυβα για τον εμφυλιο 1943-49 που ολοι γνωριζουμε(απο που??πως την υποστηριζει)...τοσο ακαιρη και ατεκμηριωτη αλλα βεβαια εσενα σε βολευει....Αυτη ειναι η αντικειμενικοτητα για εσενα.Να γραφει η ιστορια συμφωνα με τη παραταξη σου.....Προς τον τυπο που εστειλε 6/11/2009
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου είναι άκαιρη και ατεκμηρίωτη η άποψη του Καλύβα;
Διαγραφή