Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

«Όχι» από την Αθήνα στην τελευταία πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Αρνητική απάντηση φέρεται να έδωσε η Αθήνα στο τελευταίο, τροποποιημένο πακέτο προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την την πάγια θέση της για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Την ελληνική απάντηση επέδωσε σε συνάντησή του το βράδυ της Τρίτης με τον Μάθιου Νίμιτς ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβη Αδαμάντιος Βασιλάκης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Mega από τη Νέα Υόρκη, ο Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μόνο για διμερή χρήση, και η σταθερή της θέσης είναι υπέρ σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).

Σε γραπτή ανακοίνωση εκπροσώπου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι ο Μάθιου Νίμιτς έλαβε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδέες που συζήτησε στην Αθήνα τον Ιούλιο.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί, επίσης στη Νέα Υόρκη, με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ και πρέσβη της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι, για να συζητήσουν τις θέσεις της κυβέρνησής του.

πηγή:in.gr

=====================================================================
Η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την οριστική ονομασία της FYROM είναι απλώς ασύμβατη προς την διακηρυχθείσα πολιτική θέση ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία για κάθε χρήση, με άλλα λόγια στους πολυεθνείς οργανισμούς και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με όλες τις χώρες.
Φυσιολογικά η αντίδραση της ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να είναι ευθέως απορριπτική, διότι διατυπώσεις της μορφής ότι η πρόταση είναι "καλή αφετηρία" για περαιτέρω διαπραγμάτευση δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της θέσης των Αθηνών, όπως αυτή κατά επανάληψη έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη Βουλή και όχι μόνο.

Υποστηρίζουν ορισμένοι μια διευρυμένη ερμηνεία της πρότασης του αμερικανού διαμεσολαβητή. Κατά την άποψή τους η πρόνοια του Νίμιτς ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συστήσει την υιοθέτηση της προτεινόμενης ονομασίας “Βόρεια Μακεδονία” από όλα τα κράτη θα έχει ως συνέπεια την ανάκληση των αναγνωρίσεων που έγιναν ήδη στη βάση του “συνταγματικού” ονόματος της χώρας. Πρόκειται για εκτίμηση, αλλά οποιαδήποτε εκτίμηση απέχει πάντα από την πραγματικότητα. Το πιθανότερο είναι ότι, αντί το ζήτημα να κλείσει με την αποδοχή της πρότασης, όπως ευελπιστούν ορισμένοι, θα ταλανίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας επί δεκαετίες, δίχως να είναι βέβαιο ότι θα απολήξει υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδος. Σφάλματα κατά εξακολούθηση έχουν γίνει πολλά και σημαντικά στο παρελθόν. Στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων το γεγονός ότι η Ελλάς αναθεώρησε τη διαπραγματευτική αφετηρία της τασσόμενη υπέρ της σύνθετης ονομασίας, για λόγους που αφορούσαν την προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης, είχε ως συνέπεια να περιοριστεί το περιθώριο ελιγμών της χώρας.

Πέραν τούτου, η διεύρυνση των συνομιλιών, ώστε να περιληφθούν στη ατζέντα θέματα πέραν του ονόματος, είχε ως συνέπεια να περιληφθούν στην πρόταση του Νίμτς η “εθνότης”(nationality) και η “γλώσσα”(language), με αποτέλεσμα το όλο πακέτο να καθίσταται ακόμη πιο απαράδεκτο.