Αυξήθηκαν σημαντικά οι αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ [ΠΓΔ] Μακεδονίας και Ελλάδας για το ποιος είναι υπεύθυνος που μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη της αυριανής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους εθνικιστές των Σκοπίων,» «αν θέλουν Ευρώπη πρέπει να μάθουν να είναι καλοί με τους γείτονές τους», «Είναι σφάλμα της Ελλάδος που η διαφορά δεν έχει επιλυθεί». Αυτές οι κατηγορίες είναι μόνο ένα μέρος των δημοσίων δηλώσεων που κορυφώθηκαν και από τις δύο πλευρές μέχρι τώρα. Προκλήσεις που έρχονται από την επίσημη Αθήνα μπορεί να γίνουν κατανοητές γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αλλά εκπλήσσει η συμπεριφορά της [ΠΓΔ] Μακεδονικής ηγεσίας, η οποία τόνισε επανειλημμένα ότι ο νότιος γείτονας θα πρέπει να προβεί σε παραχωρήσεις και ότι η [ΠΓΔ] Μακεδονία έχει ήδη φθάσει στην κόκκινη γραμμή.
Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ίβανοφ ξαφνικά δήλωσε ότι η [ΠΓΔ] Μακεδονία έχει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα και πιστεύει ότι θα ήταν ανόητο για τη [ΠΓΔ] Μακεδονία να αποδεχθεί ό, τι η Ελλάδα ζήτησε από εμάς, ή να παραιτηθούμε από το συνολικό «κεφάλαιο» που μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει. Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτή τη στιγμή αυτό που η [ΠΓΔ] Μακεδονία χρειάζεται λιγότερο είναι να ρίξει λάδι στην φωτιά και πως η διεθνής κοινότητα αναμένει από εμάς να δείξουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση, αντί να δείχνουμε με το δάχτυλο την Ελλάδα ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουμε στο παιχνίδι της διπλής φόρμουλας. Επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι μόνο και μόνο να καθυστερηθεί η απόφαση με την οποία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κανείς δεν θα είναι 100% ικανοποιημένος, αλλά κανείς δεν πρέπει να αισθάνονται ηττημένος.
Ο Ζίντας Δασκάλοφσκι του Κέντρου για Έρευνα και Πολιτική είπε ότι η ελληνική θέση και οι έντονες δηλώσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι πολύ διαφορετική από τη γενική αντί-[ΠΓΔ] Μακεδονική στάση της Αθήνας. - Μην περιμένετε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα εξετάσει τη διαφωνία για το θέμα του ονόματος. Θα είναι σημαντικό αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει άνετα με πλεονέκτημα να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ανακοινώσεις για την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία αναφέρουν ότι η στάση έναντι της [ΠΓΔ] Μακεδονίας μπορεί να αλλάξει ελαφρώς - είπε ο Δασκάλοφσκι . Θετικά σήματα ότι οι χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές τους προέρχονται από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο σοβαρός υποψήφιος που θα διαδεχθεί τον σημερινό Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος είπε στην «Καθημερινή» ότι το βέτο θα είναι το τελευταίο όπλο τους. - Επιτυχία για μας θα είναι η λύση του ονόματος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα εργαστούμε για την εξεύρεση λύσης, με βάση τις περιγραφόμενες κόκκινες γραμμές - είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Ο πολιτικός αναλυτής Ριζβάν Σουλεϊμανί λέει ότι δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για τη σκληρή ρητορική της [ΠΓΔ] Μακεδονικής ηγεσίας, ειδικά όταν ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης έρχεται με θετικό τόνο για τη διαφορά του ονόματος. - Με τέτοιες δηλώσεις, αντί να "βοηθήσει" τον Παπανδρέου να αναλάβει την εξουσία, τον εμποδίζει. Ίσως στην περίπτωση αυτή είναι μια «αδελφική» βοήθεια που παρέχουν τα δεξιά συντηρητικά κόμματα σήμερα στην εξουσία - λέει ο Σουλεϊμανί. Πιστεύει ότι ο κύκλος γύρω από την εξεύρεση λύσης στη διαφωνία του ονόματος είναι πιο στενός, διότι ο διεθνής παράγοντας έχει ήδη εναρμονιστεί για το θέμα αυτό. - Το μόνο πράγμα που δεν ταιριάζει στο παζλ είναι η [ΠΓΔ] Μακεδονία με τη σταθερή θέση της - προσθέτει ο Σουλεϊμανί.
Λόγω παρουσίας Ελλήνων και [ΠΓΔ] Μακεδόνων εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να προγραμματισθεί μια συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Προβλέπεται ότι ο πρόεδρος Γκιόργκε Ίβανοφ, ο οποίος ηγείται της [ΠΓΔ] Μακεδονικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, μαζί με τον Πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι, θα έχουν άτυπη συνάντηση με τον Νίμιτς. Κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών θα πρέπει ο διαμεσολαβητής να γνωστοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ελλάδα και ότι οι δύο πλευρές αναμένονται να επιδείξουν εποικοδομητική προσέγγιση. Δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις σχετικά με μια πιθανή άμεση συνάντηση μεταξύ της [ΠΓΔ] Μακεδονικής και Ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη.
Οι Ευ. Βενιζέλος -Α.Λαφαζάνης, θέλουν να ξαναεκλεγούν για να συνεχίσουν το μισελληνικό τους έργο:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/0%209/091001%20Benizelos/Benizelos.htm