Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Βέτο κατά Σκοπίων στην ΕΕ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σε νέο γύρο όξυνσης της αντιπαράθεσης Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής χώρας αναμένεται να οδηγήσει η σημερινή έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την πρόοδο της ΠΓΔΜ, καθώς όλες οι πληροφορίες φέρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασισμένη να προτείνει οπωσδήποτε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών - Σκοπίων.

Οι εταίροι της ΕΕ δείχνουν να έχουν λησμονήσει ακόμη και τις αποφάσεις Συνόδων Κορυφής των «27», όπως π.χ. εκείνης του Ιουνίου 2008 που υπογράμμιζε την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Ετσι, αυτό που παρέμενε άγνωστο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ο βαθμός πίεσης που θα αποφασίσει τελικά να ασκήσει η Κομισιόν επί της... Ελλάδας (!), αν δηλαδή θα εισηγείται και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή αν θα προτιμήσει κάπως πιο αόριστες διατυπώσεις.

Στην πράξη, αν όντως η Κομισιόν υιοθετήσει τέτοια γραμμή και προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προβάλει βέτο στην πρόταση αυτή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αρνούμενη έτσι να επιτρέψει να έρθει το θέμα αυτό προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των «27», τον Δεκέμβριο.

Εννοείται ότι κάθε άλλο παρά ευχάριστο θα είναι για την κυβέρνηση Παπανδρέου να υποχρεωθεί να βάλει βέτο στην πρώτη κιόλας συζήτηση του θέματος αυτού από τότε που ανέλαβε την εξουσία, αλλά πολιτικά είναι αδύνατον να τηρήσει οποιαδήποτε άλλη στάση.

Δεν έχει ουσιαστικά καμία άλλη επιλογή. Αλίμονο, αν μετά την τόσο προκλητική στάση των ακραίων εθνικιστών του Γκρούεφσκι που κυβερνούν στα Σκόπια, η Αθήνα επιβράβευε την πολιτική τους τηρώντας πιο διαλλακτική στάση και επιτρέποντας να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους με την ΕΕ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα Σκόπια έχουν καταγγείλει την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων του 1995.

Η αδιαπραγμάτευτη και εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη προβολή του ελληνικού βέτο δεν αναιρεί φυσικά το γεγονός ότι, ως συνήθως, το διεθνές κλίμα είναι αρνητικό για τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάρτιο, προ επταμήνου, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα κατά των ελληνικών θέσεων στο θέμα αυτό - με 478 ψήφους υπέρ της απόφασης, 42 αποχές και 92 κατά. Στο ψήφισμα αυτό οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν ρητά την άποψη, αναφερόμενοι στη διαμάχη για την ονομασία, ότι «παρόμοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Αδιαφορούν προκλητικά δηλαδή για τις ελληνικές ευαισθησίες, οδηγώντας προφανώς και τους Ελληνες στη συντριπτική πλειοψηφία τους να αισθάνονται οργισμένοι με τη στάση αυτών των «εταίρων».

Οι ευρωβουλευτές μάλιστα υλοποιώντας αυτή τη γραμμή, με το ίδιο ψήφισμά τους ζητούσαν από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να ορίσει μια ημερομηνία εντός του 2009 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου 2009, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε επικρίνει το ελληνικό βέτο κατά της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας στη γερμανική Βουλή ότι «δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε ορισμένα κράτη-μέλη να καθιερώνουν δικούς τους κανόνες μέσω του βέτο και απαρχαιωμένων οπτικών».


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Ο λαός είναι συσπειρωμένος


Εχθρική ενέργεια προς την Ελλάδα συνιστά ενδεχόμενη πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ. Δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, καθώς υποχρεώνει τον Γ. Παπανδρέου να ξεκινήσει προβάλλοντας βέτο. Οσο δυσμενής και αν είναι όμως η στάση των Ευρωπαίων, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, τουλάχιστον το 90%-95%, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της προβολής βέτο, όπως αποδείχθηκε εμπράκτως και με το βέτο του απελθόντος πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κατά των Σκοπίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πέρυσι στο Βουκουρέστι. Μόνο με αποφασιστική στάση όμως μπορεί τελικά να βρεθεί ανεκτή λύση.

Πηγή ethnos.gr

8 σχόλια:

  1. Αντίο Μακεδονία, Καλημέρα Makedonski...
    Σιγά μην ασκήσει βέτο ο ΓΑΠ.. μακάρι να είμαι λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βετο Παπανδρεου αλλιως θα σε παρει ο .... (ξερεις εσυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βέτο είναι λίγο...καμία συνομιλία με τους κλέφτες της ιστορίας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κλείσει το Βόρεια Μακεδονία, χωρίς αναφορά σε γλώσσα και εθνικότητα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα πάρουν ημερομηνία τώρα, αλλά του χρόνου. Στο μεσοδιάστημα, θα έχει τελειώσει το θέμα της ονομασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριτα καπου διαβασα απο ενα σκοπιανο βασικα,οτι στη συνθηκη της Λισσαβωνας προβλεπεται πως μετα απο την Qualified Majority Voting οπως ειπε το Βετο στην ουσια θα καταργηθει.Γνωριζεις κατι επι του θεματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δίκιο έχει. Εάν τελικά πει το ναι στην Συνθήκη της Λισσαβώνας και η Τσεχία, σύμφωνα με το άρθρο 9Γ από το 2014 οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με το σύστημα διττής πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι, για να ληφθεί μια απόφαση, θα πρέπει να συγκεντρώνει το 55% των ψήφων των κρατών-μελών τα οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

    Η μειοψηφία αρνησικυρίας πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου,
    ειδάλλως θεωρείται ότι επιτυγχάνεται ειδική πλειοψηφία.

    Οι λοιποί λεπτομερείς κανόνες της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία καθορίζονται στο άρθρο 205,
    παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πάντως μου έδωσες μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι το βέτο από το 2014 μας τελειώνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριτα παντως ενας φιλος δικηγορος ο οποιος το γνωριζει καλα το θεμα σε μια συζητηση που ειχαμε χτες μου ειπε πως οσον αφορα στα διημερη θεματα,κ γενικα στα θεματα εξωτερικης πολιτικης μια χωρας,εκει αυτη η παραμετρος της συνθηκης δεν ισχυει.Δηλ το βετο ειναι εφικτο.Μαλλον για να το λεει θα το εχει διαβασει(πιστευω).Παντως ελπιζω να μην ειναι ετσι γιατι αν οντως ειναι τοτε εχει τελιωσει το θεμα απο τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείς να διαβάσεις την συνθήκη στο κάτωθι λινκ

    http://europa.eu/lisbon_treaty/full_text/index_el.htm


    Δεν διαβάζω πάντως να λέει κάτι για εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.