Αν τελικά υποστούμε μία εθνική ταπείνωση στη σύγχρονη φάση του μακεδονικού ζητήματος, τούτο θα οφείλεται στις συνεχείς και αδικαιολόγητες ελληνικές υποχωρήσεις. Οι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού θα μελετούν τη λανθασμένη συμπεριφορά μας σαν «μελέτη περιπτώσεως-case study), όπου μία χώρα σαφώς ισχυρότερη πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτιστικά διολισθαίνει σε θέσεις ενδοτικές επί σειρά ετών απέναντι σε ένα κράτος, το οποίο έχει εμφανή προβλήματα συνοχής και βιωσιμότητας.
Τον Δεκέμβριο του 1991, στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρ. Ένωσης στις Βρυξέλλες ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς κέρδισε με δυσκολία μία εθνική επιτυχία, για τη οποία τον συνεχάρησαν κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι. Στο επίσημο ανακοινωθέν υπήρχε η ομόφωνη δήλωση ότι δεν επιτρέπεται σε μία βαλκανική χώρα να χρησιμοποιεί όνομα , το οποίο υποκρύπτει εδαφικούς αλυτρωτισμούς. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση των ηγετών τής Ε.Ε. τον Ιούνιο του 1992 στη Λισσαβόνα. Αυτές τις δύο επιτυχίες όχι μόνο δεν τις αξιοποιήσαμε, αλλά τις υπονομεύσαμε και τις απεμπολήσαμε.
Πρώτα η λογική του ενδοτισμού ανακάλυψε το επιχείρημα Πινέϊρο. Ότι δήθεν τα Σκόπια είχαν αποδεχθεί την πρόταση του Πορτογάλου Υπουργού για όνομα «Σλαβομακεδονία», αλλά η δική μας αδιαλλαξία το απέρριψε. Διπλή αναλήθεια: Πρώτον, διότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ουδέποτε δέχθηκε να συζητήσει την πρόταση Πινέϊρο, όπως παραδέχεται ο τότε Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ στα Απομνημονεύματά του.
Δεύτερον, διότι δεν υπήρχε πιθανότητα να δεχθούν κάτι τέτοιο οι ηγέτες των Σκοπίων, αφού ο όρος Σλαβο-μακεδονία θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των Αλβανών, που δεν είναι Σλάβοι και αποτελούν το θορυβώδες 30% του πληθυσμού.
Στη συνέχεια η λογική των υποχωρήσεων ανακάλυψε πόσο κακό έκανα τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη Κι όμως προσωπικά άκουσα με τα αυτιά μου σε ομιλία του στη Αθήνα τον υπεύθυνο της Ε.Ε. για τα Βαλκάνια , τον Βρετανό Ντέϊβιντ Όοουεν, να δηλώνει ότι μόνον όταν είδε μια τέτοια κοσμοπλημύρα να διαδηλώνει συνειδητοποίησε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ενοχλεί ένα κράτος-μέλος της Ένωσης.
Από τον Σεπτέμβριο του 1995 παρακολουθούμε τα Σκόπια να παραβιάζουν ποικιλοτρόπως την Ενδιάμεση Συμφωνία ενώ εμείς τους παρέχουμε καλόπιστα κάθε πολιτική και οικονομική υποστήριξη. Η περίφημη επιχειρηματική μας διείσδυση δεν απέδωσε πολιτικά οφέλη. Αντί να πιέσουμε τα Σκόπια σε υποχωρήσεις τα καταστήσαμε πιο αδιάλλακτα ... με τα δικά μας χρήματα. Και όταν έληξε η επταετής διάρκεια της Συμφωνίας το 2002, την αφήσαμε να παρατείνεται σιωπηρά με αποτέλεσμα να τη χρησιμοποιούν σήμερα οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ και να μας ενάγουν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου. Η κατηγορία είναι ότι βάσει της Συμφωνίας δεν επιτρέπεται να θέτουμε βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.
Το καλοκαίρι του 2001 οι Αλβανοί των Σκοπίων εξεγέρθησαν ενόπλως και παρά την συνθηκολόγηση της Αχρίδας έδωσαν το μήνυμα και για το μέλλον ότι θα επιδιώξουν σε πρώτη φάση μία μορφή Αυτονομίας και σε δεύτερη φάση ίσως και την απόσχιση. Το παράδειγμα του Κοσσόβου ενθαρρύνει μελλοντικές αλβανικές κινήσεις για διάλυση της ΠΓΔΜ, ενώ και η Βουλγαρία με κάθε τρόπο υπενθυμίζει τη βασική της θέση: Δεν υπάρχουν «μακεδόνες» παρά μόνο Βούλγαροι, των οποίων άλλαξε βιαίως η ταυτότητα. Αντί, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τα διαλυτικά και αποσχιστικά φαινόμενα και να πιέσουμε καταλυτικά τους ηγέτες των Σκοπίων, εμείς κατασκευάσαμε τη θεωρία ότι μάς είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η βιωσιμότητα αυτού του τεχνητού κράτους. Δεν μπορώ να καταλάβω τί φοβούνται ορισμένοι συμπολίτες μας από την πιθανότατη διάλυση της ΠΓΔΜ. Ένας αλυτρωτισμός λιγότερος στην περιοχή! Ούτως ή άλλως τον αλβανικό εθνικισμό τον έχουμε παρόντα. Με τη στήριξη των ισχυρών στην δημιουργία ανεξαρτήτου Κοσσόβου η Μεγάλη Αλβανία -ή η Φυσική Αλβανία όπως ηπιότερα λέγεται- είναι γεγονός. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Ελλάδα είναι να κόψουμε με αυστηρότητα κάθε συζήτηση για τους Τσάμηδες εγκληματίες πολέμου.
Και η διολίσθηση των θέσεών μας συνεχίζεται. Αποδεχόμαστε ακόμη ως μεσολαβητή τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προσπαθεί να πιέσει περισσότερο την Ελλάδα παρά τα Σκόπια. Και αποδεχόμαστε δυστυχώς να συζητούμε επί προτάσεων αρνητικών για τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως η «?νω Μακεδονία», η «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ. Το 2007 διέρρευσε στον αθηναϊκό Τύπο μία πρωτοφανής πρόταση του Νίμιτς, ότι δηλαδή πρέπει να περιορίσει και η Ελλάδα τη χρήση του όρου Μακεδονία. Πόσο μεγάλη απόσταση από την απόφαση της Ευρ. Ένωσης του 1991! Από εκεί που όλοι πίεζαν τους πλαστογράφους της ιστορίας, τώρα πιέζουν τους νομίμους κατόχους! Και δυστυχώς η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τη νέα Κυβέρνηση (Οκτώβριος 2009) στέλνει νέα μηνύματα υποχωρητικότητας σε κάθε κατεύθυνση.
Η λογική των συνεχών υποχωρήσεων ενισχύεται δυστυχώς και από αστοχίες Ελλήνων αρθρογράφων. Στις 18-10-2009 διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μία ανάλυση του Φίλιου Στάγκου περί Μακεδονικού, η οποία μάλλον θα έκανε τα Σκόπια να πανηγυρίζουν. Ο αρθρογράφος προτείνει στους Έλληνες Μακεδόνες –δηλαδή και στον υπογράφοντα- να ονομαζόμαστε «Παλαιομακεδόνες» για να διευκολύνουμε την ΠΓΔΜ να αποδεχθεί το όνομα Νέα Μακεδονία! Καλεί επίσης την Ελλάδα να αναγνωρίσει «σλαβομακεδονική ταυτότητα» σε πολλούς κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Την ώρα που η Ευρώπη εορτάζει τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και του κομμουνισμού, κάποιοι συμπατριώτες μας προτείνουν να νομιμοποιήσουμε ένα κατασκεύασμα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο!
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
27η Οκτωβρίου 2009
Δίκτυο21
μέσω e-mail
Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1) Δεν λέει απαραίτητα την αλήθεια ο Γκλιγκόρωφ. Μπορεί να είχε αποδεχτεί την ονομασία "Σλαβομακεδονία", απλά για λόγους υστερφημίας να μην το παραδέχεται.
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Οι Αλβανοί ζούσαν σε κρατικές σλαβικές οντότητες από την εποχή του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξύπνησαν μια ημέρα και είπαν πως τους ξυνίζουν οι Σλάβοι. Δεν χάνουν την εθνική τους ταυτότητα αν ζουν στη Σλαβομακεδονία. Εξάλλου, λένε πως είναι Αλβανοί, όχι "Μακεδόνες", όπως οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ζουν στην Τουρκία, αλλά δεν είναι εθνικά Τούρκοι.
Νομίζω ότι το παρακάτω απόσπασμα από την μόνιμη στήλη μου "Γλωσσικά και ...άλλα" στην εφημερίδα "Ρήξη" αρ.37 (21-6-08) έχει σχέση με τον τίτλο της ανάρτησης:
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Θα αναφερθώ λοιπόν σε δύο εκφράσεις, που τις χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς «εν τη ρύμη του λόγου» και οι οποίες, όχι μόνον είναι λανθασμένες, αλλά ακυρώνουν και τα ίδια τα επιχειρήματά μας, όταν δεν είναι ακόμα και επικίνδυνες μια και θα μπορούσαν να «ανοίξουν την όρεξη» σε κάποιους «κακομαθημένους» γείτονές μας.
Η πρώτη έκφραση, που ακούγεται και συχνότερα, είναι αυτή περί «Μακεδονικού» ζητήματος ή προβλήματος και εν συντομία «το Μακεδονικό».
Πιστεύω ότι η διατύπωση αυτή πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να παύσει να χρησιμοποιείται, για προφανείς λόγους: Το «Μακεδονικό» έχει κλείσει οριστικά με τις συμφωνίες του Λονδίνου στις 17/30 Μαΐου του 1913 και Βουκουρεστίου στις 28 Ιουλίου / 10 Αυγούστου 1913 με τις οποίες τερματίστηκαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι.
Στα κείμενα αυτών των συμφωνιών περιέχεται και ο καθορισμός των λεπτομερειών, που αφορούσαν ειδικότερα στην περιοχή της Μακεδονίας. Οι συνοριακές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τότε ισχύουν μέχρι σήμερα, με την χρονική εξαίρεση μόνον του οδυνηρού διαλείμματος που σημειώθηκε κατά την περίοδο της Γερμανο-Βουλγαρικής κατοχής της Μακεδονίας.
Υπενθυμίζω ότι την τελική συνθήκη του Βουκουρεστίου υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Επομένως, νομιμοποιούμαστε να αναφερόμαστε στο «Μακεδονικό» ζήτημα ή πρόβλημα, εάν εννοούμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις της χρονικής περιόδου από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, μέχρι την λήξη των Βαλκανικών πολέμων. Καταχρηστικά ίσως, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην μονόπλευρη αναζωπύρωση του «Μακεδονικού», που σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, με την ημιεπίσημη προσπάθεια της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο να δημιουργήσει μια νέα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η οποία θα περιελάμβανε την ελληνική, την περιοχή των Σκοπίων και την περιοχή του Πιρίν της Βουλγαρίας.
Σήμερα όμως, «Μακεδονικό» θα προέκυπτε μόνον και εφ’ όσον έθεταν επισήμως ζήτημα αναδιάταξης των υπαρχόντων συνόρων, οι κυβερνήσεις της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και επομένως θέμα κατάργησης της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.
Εξ όσων γνωρίζω, τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα, ούτε και διαφαίνεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο άμεσα προβλεπτό μέλλον.
Για ποιο «Μακεδονικό» λοιπόν συζητάμε; Προσπαθούμε να «βγάλουμε τα μάτια μας» μόνοι μας;
Από την άλλη μεριά υπάρχει ασφαλώς το σοβαρό θέμα με τους (για πόσο άραγε) βόρειους γείτονές μας και όσους κρύβονται από πίσω τους. Με αυτούς λοιπόν υπάρχει μια Ελληνοσκοπιανή διαφορά, που για λόγους συντομίας μπορούμε να την αποκαλούμε το «Σκοπιανό». Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ακριβολογούμε και να αφήσουμε το «Μακεδονικό» εκεί που ανήκει: Στην Ιστορία...".
ΔΕΕ
" Δεν μπορώ να καταλάβω τί φοβούνται ορισμένοι συμπολίτες μας από την πιθανότατη διάλυση της ΠΓΔΜ."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστα τι να φοβηθουμε αν γινει εμφυλιος πολεμος μερικα χιλιομετρα απο τα συνορα μας. Το πολυ πολυ να αρχισουν να ερχονται καραβανια με εκτοπισμενους προσφυγες στη χωρα μας, να επεμβει το ΝΑΤΟ με ειρηνευτικες δυναμεις και κανενα βομβαρδισμο, να σκοτωθουν και μερικες χιλιαδες αμαχοι..μη Ελληνες.. οποτε τι μας νοιαζει εμας.
Kε Ευαγγελίδη ότι έχουμε βγάλει τα μάτια μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Δεν είναι μόνο το "μακεδονικό" αλλά και οι περιβόητες κόκκινες γραμμές που έχουν γίνει σαν τα φανάρια που τα "σεβόμαστε" όταν οδηγούμε στην Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς όμως "Macedonia issue" το λένε όλοι στο εξωτερικό και ειδικά τα ΜΜΕ. Επιπλέον οι Σκοπιανοί αμφισβητούν όπου μπορούν την Συνθήκη του Βουκουρεστίου(1913), την Συμφωνία του Ελσίνκι(1975) αφήνοντας το υπονοούμενο ότι δεν ήταν πουθενά σε αυτές τις συμφωνίες.
Μιχάλη, οι Αλβανοί δεν έχουν δικαίωμα στην εθνική τους ολοκλήρωση, όπως όλοι οι άλλοι λαοί του κόσμου, σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή; Εξάλλου η απόσχιση μπορεί να γίνει με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πληθυσμοι ειναι σχετικα αναμικτοι. Δεν μπορει να γινει διασπαση χωρις μεγαλο κοστος. Με την πολη των Σκοπιων που μενει τεραστιος αριθμος Αλβανων τι θα γινει? Κανεις δεν θελει μια νεα "Λευκωσια" στα βαλκανια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα ρε Μιχαλάκη τι κανεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 3% και μπήκε στην Ελληνική Βουλή (Μήπως ακούγεται πολύ εθνικιστικό το Ελληνική Βουλή και πρέπει να είναι σκέτο Βουλή? λέω μήπως).
Ο ΣΥΡΡΙΖΑ λοιπόν δεν πείρε μονο τα 3% αλλα έφτασε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 4.8% αν δεν κάνω λάθος? (Τι 4% τι 5% τι 6%?)
Όσο αφορά τα θέματα που θίγεις:
Το αν θα γίνει πόλεμος δεν το αποφασίζεις εσύ, εγώ η ο Ακρίτας αλλα οι Αμερικανοι και σε δεύτερο βαθμό οι Ευρωπαίοι. Ναι αυτοί οι κύριοι που για μια σειρά ετών ήτανε τα πρότυπα Ελευθερίας-Δημοκρατίας-Προοδευτισμού τών καλών συντρόφων και πρώην ευρωβουλευτών Αλαβάνου-Παπαγιαννάκη.
Θυμάσαι τότε πριν ο Συνασπισμός γίνει ΣΥΡΙΖΑ και αρχίσει να χαϊδεύει κάτι Αριστεριστές-Αναρχικούς χασικλήδες με κουκούλες (μπας και πάρει μερικές ψήφους παραπάνω και παραμείνει/ξαναμπεί στην βουλή?) Λες τελικά για αυτό να κατάφερε πάλι να μπει στην Βουλή (Σκέτο) επειδή των ψηφισαν οι κουκουλοφόροι? Τότε αλλα λέγανε για Ευρώπη.
Ποτε θα καταλάβεις ότι ο Ελληνικός Εθνικισμός ΔΕΝ είναι το πρόβλημα γιατί απλούστατα ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Εκτος και αν θεωρήσεις μια χούφτα γραφικούς επικίνδυνους. Από την άλλη υπάρχουν κάτι "παλικαρια-λαϊκοί ήρωες" και άλλες τέτοιες τρίχες που σκοτώνουν.
Στην προσπάθεια σου να καταπολέμησης κάτι που δεν υφίσταται γίνεσαι ένα φερέφωνο του Σκοπιανού αλλα και Τουρκικου Εθνικισμού Aλυτρωτισμού Σοβινισμού και Pατσισμού. Ουσιαστικά γίνεσαι αυτό που μισείς. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακή ειρωνεία...
A και που είσαι χαιρετίσματα στην Θεσσαλονίκη...
Η πρόταση του Πορτογάλλου υπουργού Πινέιρο δεν ήταν "Σλαβομακεδονία",αλλά "New Macedonia". βλ συνέντευξή του στη "Ελευθεροτυπία" 5 Ιουλίου 1993.
ΑπάντησηΔιαγραφή