Του Σταυρου Tζιμα
news.kathimerini.
Οχτώ χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Αχρίδας, με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων στη FYROM και η καυτή ζώνη των νοτιοδυτικών Βαλκανίων ηρέμησε κάπως τα φαντάσματα των εθνικισμών.
Τον τόνο σ’ αυτόν τον επικίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή σκοπό, δίνει τούτη τη φορά ο ηγέτης της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και η πολιτική του εξαρχαϊσμού που υλοποιεί και η οποία έχει φέρει το νεόκοπο κράτος του σε αντιπαράθεση με τις όμορες χώρες.
Μετά τα αγάλματα, τις μετονομασίες αεροδρομίων, δρόμων και σταδίων και τις γραφικότητες με τους Πακιστανούς φυλάρχους-«απογόνους» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έρχεται τώρα η ελεγχόμενη από την κυβέρνησή του Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU) να προκαλέσει με τις αμφιλεγόμενες και προπαγανδιστικές αναφορές της για τα γειτονικά έθνη θύελλα αντιδράσεων στο αλβανικό τόξο και τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα, η οποία αναγορεύεται στον υπ’ αριθμ. ένα εχθρό του «μακεδονικού έθνους», αντέδρασε επίσης κάνοντας λόγο για μισαλλοδοξία και εθνικισμό.
Η εγκυκλοπαίδεια χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, κυκλοφόρησε σε μικρό μέχρι στιγμής αριθμό αντιτύπων λόγω του ξεσηκωμού των Αλβανών του Τετόβου και τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για το περιεχόμενό της. Οι αναφορές για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προκλητικές και εκπέμπουν πρωτόγονο αλυτρωτισμό.
Μακεδόνες στην Ελλάδα
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», διατυπώνονται ισχυρισμοί όπως:
l «Η ελληνική κυβέρνηση συνομιλούσε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τον διαμοιρασμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας».
l Το «Αιγαιάτικο τμήμα της Μακεδονίας» (σ.σ. εννοεί την ελληνική Μακεδονία) τελεί «υπό ελληνική διοίκηση». Οι συγγραφείς της ισχυρίζονται ότι στο τμήμα αυτό της Μακεδονίας «ζούσε μακεδονικός λαός και εθνικές μειονότητες (Τούρκοι, Εβραίοι, Ελληνες, Βλάχοι, Ρομά) και για την «εξασφάλιση διαρκούς κυριαρχίας οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωξαν αλλαγή του εθνοτικού χαρακτήρα της περιοχής με εκδίωξη του μακεδονικού και τουρκικού πληθυσμού καθώς και με τον εποικισμό εις βάρος του τοπικού πληθυσμού». Αναφέρει μάλιστα ότι εκδιώχθηκαν από τη «Μακεδονία του Αιγαίου» 436.000 Μακεδόνες.
l «Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα, όσον αφορά το θρήσκευμά τους, διακρίνονται σε χριστιανούς ορθόδοξους και αυτούς που ασπάστηκαν το Ισλάμ». Ποιοι είναι αυτοί; «Οι αποκαλούμενοι Πομάκοι, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Ελλάδας, στην περιοχή της Θράκης»! Πρόκειται για καινοφανή θεωρία, αφού για πρώτη φορά τα Σκόπια κάνουν λόγο και για «Μακεδόνες», πέρα των ορίων της «Μακεδονίας του Αιγαίου» τα ανατολικά σύνορα της οποίας τοποθετούν στο Νέστο.
l Γράφεται ότι 200.000 αγροτικός πληθυσμός ομιλεί ή καταλαβαίνει τη μακεδονική γλώσσα και υποστηρίζεται ότι μετά τους Βαλκανικούς πολέμους «η Ελλάδα με ευρωπαϊκή υποστήριξη κατάφερε να λάβει το 51% της εθνικής Μακεδονίας» ενώ, «για να εξασφαλίσει το έδαφός της προχώρησε σε εθνική εκκαθάριση του πλειοψηφούντος μακεδονικού στοιχείου».
Διαβάζοντας τη «μακεδονική εγκυκλοπαίδεια», εφόσον αυτή καταστεί κρατικό εγχειρίδιο, οι μελλοντικές γενεές της ΠΓΔΜ θα μαθαίνουν για τους γείτονες ότι υπήρξαν ανέκαθεν εχθροί του «μακεδονικού έθνους» το οποίο προσπάθησαν στο παρελθόν να κατασπαράξουν, αλλά αυτό επιβίωσε και τώρα ορθώνει το ανάστημά του στους δυνάμει επιβουλείς του, που καραδοκούν και δεν είναι άλλοι από τους Ελληνες, Αλβανούς και Βούλγαρους.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι Αλβανοί, που ζουν στις δυτικές επαρχίες δεν είναι αυτόχθονες, αλλά άποικοι που εγκαταστάθηκαν βίαια εκδιώκοντας τους Μακεδόνες και άρα πρέπει να φύγουν, οι Βούλγαροι είναι σφετεριστές της ιστορίας αφού δεν τους αναγνωρίζουν ως «μακεδονικό έθνος», τους κλέβουν τον ένδοξο τσάρο Σαμουήλ που ήταν και αυτός όχι Σλάβος αλλά Μακεδόνας(!), ενώ οι Ελληνες καταδυναστεύουν 200.000 Μακεδόνες που κάποτε πρέπει να απελευθερωθούν.
Σε μια εποχή που οι βαλκανικοί λαοί μετά την οδυνηρή περιπέτεια της περασμένης δεκαετίας προσπαθούν να αφήσουν πίσω ιστορικές διαμάχες και αντιπαλότητες που τους στοίχισαν ποτάμια αίματος, η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων τις ανασκαλεύει.
Μερική απόσυρση
Οι Αλβανοί της χώρας του, που αποτελούν το 28% περίπου του πληθυσμού, προειδοποίησαν τη σλαβομακεδονική πλευρά ότι «παίζει με τη φωτιά». Τα Τίρανα σε αυστηρούς τόνους ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας, η Πρίστινα το ίδιο, η Βουλγαρία διαμαρτυρήθηκε επισήμως και σε υψηλούς τόνους. Ο ισχυρισμός δε των συγγραφέων ότι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν στα όπλα τους Αλβανούς στο Κόσοβο, κατά στον εμφύλιο πόλεμο, εξόργισε Ουάσιγκτον και Λονδίνο που αξίωσαν σε υψηλούς τόνους από την κυβέρνηση των Σκοπίων να παρέμβει για να απαλειφθεί. Αποτέλεσμα: Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (MANU) της ΠΓΔΜ πήρε πίσω τη «μακεδονική εγκυκλοπαίδεια» μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό και τις γύρω χώρες από τις αμφιλεγόμενες αναφορές της στην παλαιότερη αλλά και τη σύγχρονη Ιστορία. Οπως ανακοινώθηκε χθες από τη MANU, το σύγγραμμα ανακαλείται προκειμένου να διορθωθούν τα λήμματα που αναφέρονται στους Αλβανούς της χώρας και τον ρόλο των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο, όχι όμως και σε εκείνα για την Ελλάδα και Βουλγαρία τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση Αθήνας και Σόφιας.
Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.