Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Εξπρές του μεσονυχτίου σε σκοπιανή φυλακή...

Την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσκαλούσε τους ομολόγους του των Σκοπίων και της Αλβανίας στις Πρέσπες, σε μια τριμερή (δήθεν) για το περιβάλλον, αποκαλύπτονταν πράγματα για την ΠΓΔΜ, που σοκάρουν. Η "Ελεύθερη Ωρα", δημοσιοποιεί ένα νέο εξπρές του μεσονυκτίου, με θύμα τον συμπολίτη μας Ιωάννη Ζευγά. Πρόκειται για μια υπόθεση που εκθέτει και την (τότε αλλά και τη νυν) κυβέρνηση της χώρας μας, καθώς αυτή προσπαθεί (κατ’ εντολήν;) να προωθήσει, παρασκηνιακά έστω, την ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές, με κάθε μέσο…
Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα δικαιώματα ήταν ανέκαθεν υποκριτικό και χρησιμοποιήθηκε μόνο ως εργαλείο κοινωνικής μηχανικής (και υπονόμευσης του εθνικού κορμού). Όσοι διαφωνούν με αυτή μας την τοποθέτηση, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για την αιματηρή επέμβαση των τουρκικών αρχών ασφαλείας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της γείτονος. «Η τουρκική κυβέρνηση ρυθμίζει το καθεστώς των φυλακών προς τη σωστή κατεύθυνση», είχε πει τότε, αποτρέποντας μάλιστα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, την έκδοση σχετικής απόφασης, κατόπιν εισήγησης του Βέλγου ομολόγου του, τον Μάρτιο του 2001! Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου είχαν ξεσηκώσει σφοδρές διαμαρτυρίες από όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα. «Είναι ντροπή για την Ελλάδα, ντροπή για την κυβέρνηση, ντροπή για τους Έλληνες αυτή η δήλωση του κ. Παπανδρέου», είχε γράψει ο Στάθης στην «Ελευθεροτυπία», στις 16 Μαΐου 2001.

Εμείς, παρά τις φραστικές απειλές που δέχθηκε ο συντάκτης μας από κυβερνητικό στέλεχος στο ΥΠΕΞ, μόλις τον προσεγγίσαμε ζητώντας διευκρινίσεις για την υπόθεση, τη ....
...δημοσιεύουμε. Όσοι θεωρούν ότι θα μας αποτρέψουν από τη δημοσίευση του σχετικού ρεπορτάζ, πλανώνται πλάνη οικτρά… Εξάλλου, οι αγώνες για τη διαφάνεια και την ισχυροποίηση των θεσμών, απαιτούν θυσίες. Από εδώ και πέρα όμως, δεν θα ανεχτούμε άλλο «παραινέσεις» τέτοιου τύπου. Αν τους χαλάμε τα σχέδια, λυπόμαστε. Οφείλουμε όμως να απονείμουμε τα εύσημα στην ΕΛΑΣ, που το 2001, έκανε σωστά τη δουλειά της, ενημερώνοντας άμεσα αυτούς που έπρεπε για την αθωότητα του κ. Ζευγά (παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα) και προκαλώντας και την κινητοποίηση της Ιντερπόλ. Κύριε Οικονόμου, τα συγχαρητήριά μας, έχετε στη διάθεσή σας καλά και άξια στελέχη.

Η υπόθεση-κόλαφος για τα Σκόπια


Ο Γιάννης Ζευγάς συνελήφθη από Σκοπιανούς στη μεθόριο ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, στις 23 Ιουνίου 2001, περίοδος που είχαν ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρα εχθροπραξίες μεταξύ των Σλάβων και Αλβανόφωνων αυτονομιστών. Αιτία του ταξιδιού του κ. Ζευγά, η τακτοποίηση των απαιτούμενων εγγράφων για το ταξίδι παιδιών της ελληνικής ομογένειας στα Σκόπια. Τα παιδιά, θα φιλοξενούνταν για 20 ημέρες σε κατασκήνωση στα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου στη διάρκεια της παραμονής τους, θα διδάσκονταν την ελληνική γλώσσα. Ο κ. Ζευγάς βιαζόταν, προκειμένου να απομακρύνει τα παιδιά από την κόλαση του πολέμου. Στην προαναφερόμενη κατασκήνωση, θα φιλοξενούνταν παράλληλα και παιδιά από την ομογένεια της Βουλγαρίας.
Το πρόσχημα για τη σύλληψη του κ. Ζευγά, ήταν ένα ένταλμα που είχε αρχικά εκδώσει η Ιντερπόλ, μετά την κλοπή του διαβατηρίου στη Βουλγαρία του Έλληνα υπηκόου και τη χρήση του από έναν Βούλγαρο κακοποιό (Π. Κ., σωματέμπορος και πλαστογράφος), που είχε συλληφθεί στις Βρυξέλες και κρατείται στις φυλακές της Αντβέρπης (φωτό). Όμως, ο κ. Ζευγάς είχε δηλώσει έγκαιρα την κλοπή του ταξιδιωτικού του εγγράφου στο ελληνικό προξενείο στη Φιλιππούπολη και είχε εκδώσει νέο διαβατήριο στην αρμόδια Νομαρχία Καβάλας. Αυτό επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις αρμόδιες αρχές και προς την αστυνομία των Σκοπίων και προς την Ιντερπόλ, ενώ και ο Βούλγαρος κακοποιός είχε στο μεταξύ συλληφθεί. Οπότε, οι Σκοπιανοί όφειλαν να απελευθερώσουν αμέσως τον Έλληνα πολίτη. Κάτι που φυσικά δεν έκαναν. Αποκαλύφθηκε όμως στην πορεία, ότι είχαν ενοχληθεί από την (καθ’ όλα νόμιμη) δραστηριότητα του κ. Ζευγά, στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας στην ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια της κράτησής του προσπάθησαν να τον τρελάνουν, για να μην μπορέσει να αποκαλύψει τα όσα είδε στις φυλακές. Αυτός όμως, για κακή τους τύχη, άντεξε. Και η μαρτυρία του σήμερα, μετά των σχετικών εγγράφων, που μαρτυρούν του λόγου του το αληθές, είναι πολύτιμη.

Η κράτηση και τα βασανιστήρια
«Φχατιχμέ γκο». Με αυτή την έκφραση που στο ιδίωμα των Σκοπιανών σημαίνει «τον πιάσαμε», άρχισαν τα βάσανα του κ. Ζευγά (ο οποίος σημειωτέον μιλάει το σκοπιανό γλωσσικό ιδίωμα). Οδηγήθηκε αρχικά στις φυλακές της Κρίβα Παλάνκα, όπου η πλειοψηφία των κρατουμένων ήταν Αλβανόφωνοι, «ύποπτοι» για συνεργασία με τον UCK. Εκεί άρχισαν οι βαρβαρότητες εις βάρος του. Την πρώτη νύχτα της κράτησής του, τον κρέμασαν με χειροπέδες από το κάγκελο σε ανακριτικό κελί, όπου κακοποίησαν μπροστά του πολλούς Αλβανόφωνους, χτυπώντας τους στα νεφρά, στη σπονδυλική στήλη και στο κεφάλι με κλομπ. Όταν λιποθυμούσαν, τους έβρεχαν με λάστιχο με παγωμένο νερό για να επανακτήσουν τις αισθήσεις τους. Έβρεξαν και τον κ. Ζευγά πολλάκις, χωρίς όμως σε εκείνη τη φάση να τον κτυπήσουν.
Φυλακές Κουμάνοβο
Δύο ημέρες αργότερα, τον μετέφεραν στη φυλακή του Κουμάνοβο. Το μεταγωγικό σταμάτησε 200 μέτρα από την πύλη της φυλακής και τον έσυραν δέσμιο, φωνάζοντας στον κόσμο που παρακολουθούσε στο δρόμο «αυτός είναι βρομιάρης Έλληνας». Στη διάρκεια της διαδρομής, τον χτυπούσαν συνεχώς με κλομπ στα νεφρά, προκαλώντας του αφόρητο πόνο, με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω συνεχώς. Στην είσοδο της φυλακής, ένας βαθμοφόρος σωφρονιστικός υπάλληλος του είπε: «Εσύ είσαι ο Έλληνας, δεν θα βγεις ζωντανός από εδώ». Η ανάκριση άρχισε αμέσως:
«Από πού είσαι;»
«Από την Καβάλα της Ελλάδας».
«Ξέρεις ότι η Καβάλα ανήκει στο κράτος μας, στη Μακεδονία; Βάλτε τον Έλληνα στο χοιροστάσιο».
Όπου χοιροστάσιο, ένα κελί απομόνωσης, γεμάτο κόπρανα. Όταν ο κ. Ζευγάς ζήτησε νερό, ο δεσμοφύλακας του έδειξε δύο άδεια μπουκάλια και του είπε: «Τα βλέπεις αυτά; Κατούρα μέσα και πιες. Στην Ελλάδα έχετε καλύτερο νερό;»
Την επόμενη ημέρα, ο κ. Ζευγάς, λόγω των χτυπημάτων που είχε δεχθεί έξω από τη φυλακή, ούρησε αίμα. Μόλις είδε την κατάσταση αυτή ο δεσμοφύλακας, τον ειρωνεύτηκε: «Βλέπω ότι στην Ελλάδα κατουράτε κρασί», του είπε. Τον οδήγησε στην τουαλέτα, όπου ο κ. Ζευγάς μάταια προσπάθησε να βρει τρεχούμενο νερό. Ήπιε, αναγκαστικά, από τη λεκάνη της τουαλέτας… Ήθελαν να τον εξευτελίσουν οι Σκοπιανοί!
Την επόμενη, του έδωσαν για πρώτη φορά τροφή και ένα ποτήρι νερό. Την τέταρτη μέρα κράτησης, τον μετέφεραν συνοδεία ενόπλων, στο δικαστήριο του Κουμάνοβο. Στη διάρκεια της μετάβασης, τον κακοποίησαν εκ νέου βάναυσα, χτυπώντας τον με υποκόπανους όπλων. Μάλιστα, ο βαθμοφόρος που προΐστατο της μεταγωγής, φώναξε στον στρατιώτη που τον χτύπησε: «Δεν έπρεπε να τον χτυπήσεις και στο στομάχι. Θα τον σκοτώσουμε προτού πάει στη φυλακή». Ο στρατιώτης απάντησε στον αξιωματικό του: «Αυτά τα σκουλήκια τους Έλληνες πρέπει να τους σκοτώνεις και όχι να τους δικάζεις».


Νομική στην «ευρωπαϊκή» ΠΓΔΜ
Στο δικαστήριο, τον περίμεναν μια εισαγγελέας, μια δακτυλογράφος και ένας φοβισμένος Έλληνας μειονοτικός, μεταφραστής. Ο κ. Ζευγάς, βλέποντας τον ομοεθνή μας να τρέμει στην κυριολεξία, ζήτησε την απαλλαγή του, εξηγώντας στο τοπικό ιδίωμα: «Σας παρακαλώ κ. εισαγγελεύς, επιθυμώ να τηλεφωνήσω στο ελληνικό προξενείο, ώστε να μιλήσω για την κράτησή μου και να μου στείλουν ορκωτό μεταφραστή και δικηγόρο». Η εισαγγελεύς απάντησε οργισμένα: «Εδώ είναι Μακεδονία και στη Μακεδονία δεν έχουμε ελληνικό προξενείο». Ο κ. Ζευγάς επέμεινε: «Από τη στιγμή που μου αρνείστε άδικα την επαφή μου με το προξενείο μου, τότε λόγω και της ιδιότητάς μου ως μεταφραστή βαλκανικών γλωσσών, θα ήθελα να σας απαντώ εγώ στα σλαβικά στις ερωτήσεις σας». Η ανταπάντηση της εισαγγελέως, ήταν χαρακτηριστικής της λογικής των Σκοπιανών: «Αυτό έλειπε, να μη γνωρίζεις τα μακεδονικά. Βλέπω στα χαρτιά σου ότι είσαι γεννημένος στη Μακεδονία του Αιγαίου, στην Καβάλα». Η εισαγγελέας, με τη δικαιολογία ότι ο κ. Ζευγάς καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, διέταξε την προφυλάκιση του συμπολίτη μας για ένα μήνα. Οι Σκοπιανοί ήταν βέβαια ήδη ενήμεροι ότι δεν υφίστατο θέμα… Είχε αρχίσει ούτως ή άλλως η καταστρατήγηση κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου. Μόλις γύρισε στη φυλακή ο κ. Ζευγάς, του πήραν αποτυπώματα: τον έβαλαν και έσκυψε κάτω από ένα τραπέζι, του κάλυψαν το πρόσωπο με ένα πανί, τοποθέτησαν τα χέρια του πάνω σε μπαρούτι, και κατόπιν, πήραν τα αποτυπώματά του. Έτσι, φαινόταν καθαρά ότι στα χέρια του υπήρχε μπαρούτι, που σήμαινε ότι «χρησιμοποίησε» όπλο. Αυτό το έκαναν κυρίως στους Αλβανόφωνους, «στήνοντας» υποθέσεις για να πετυχαίνουν καταδίκες.

Φυλακές Σκοπίων και… νέα βάσανα
Άμεσα, έγινε η μεταγωγή του κ. Ζευγά στις φυλακές Σούτκα των Σκοπίων, ένα σωφρονιστικό κατάστημα όπου «φιλοξενούνταν» οι αντιστασιακοί την περίοδο διακυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας από τον Τίτο. Εκεί, αφού τον υπέβαλαν σε νέους εξευτελισμούς, του αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο το σταυρό που φορούσε: «Έλληνα, εδώ μέσα δεν υπάρχει Θεός για να σε βοηθήσει», του είπαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Τον οδήγησαν σε ένα κελί με άλλους δέκα κρατούμενους, μεταξύ των και ένας Αλβανόφωνος από το Τέτοβο, ένα παιδί 13 ετών, που κατηγορείτο για συμμετοχή στον UCK. Οι πόνοι στη σπονδυλική στήλη και στα νεφρά από την κακοποίηση που είχε υποστεί, τον θέριζαν, ενώ ουρούσε συνεχώς αίμα.

«Ανάκριση»
Το ίδιο βράδυ, τον πήγαν για ανάκριση, από τον επιθεωρητή Μπόμπι Αλεξόφσκι και μια ανακρίτρια, αγνώστου ονομασίας. Εκεί, του έδειξαν φωτογραφίες του ατόμου που είχε πλαστογραφήσει το διαβατήριό του: «Όπως καταλαβαίνεις Ζευγά, η ζωή σου τελειώνει εδώ. Αυτές οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι εσύ είσαι αυτός που καταζητείται». Ο κ. Ζευγάς, απάντησε: «Κύριε εισαγγελέα, όπως βλέπετε, δεν είμαι εγώ στις φωτογραφίες. Πρώτ’ απ’ όλα, αυτός είναι φαλακρός, υπέρβαρος και με ανοιχτόχρωμα μάτια». Ο εισαγγελέας κοντοστάθηκε και συνομίλησε με την ανακρίτρια. Ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ομοιότητα… Όμως, αποδεικνυόταν και η διαφορά στα δακτυλικά αποτυπώματα. Όμως, ο Αλεξόφσκι, επέμεινε: «Υπέγραψε ότι είσαι εσύ να τελειώνουμε». Ο κ. Ζευγάς, αρνήθηκε και ζήτησε να του επιτρέψουν να επικοινωνήσει με το ελληνικό προξενείο, ώστε να ειδοποιηθούν και οι δικοί του στην Ελλάδα. Η απάντηση του Αλεξόφσκι, ας τη δουν στο ΥΠΕΞ: «Θα σου το πω μια φορά μόνο και κατάλαβέ το: στη Μακεδονία, δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο κι εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα για τηλεφώνημα. Εδώ είναι Μακεδονία», του είπε κλωτσώντας μια καρέκλα με θυμό

Φοβισμένη δικηγόρος εν όψει…
Πέντε ημέρες αργότερα, εμφανίστηκε στη φυλακή μια ηλικιωμένη (και πολύ φοβισμένη) δικηγόρος, που όρισε το κράτος των Σκοπίων για την υπεράσπισή του. Στην παράκληση του κ. Ζευγά να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει με το ελληνικό προξενείο και τους οικείους του, του απάντησε: «Ξέρετε ότι αν ειδοποιήσω το ελληνικό προξενείο, θα διακινδυνεύσω τη θέση μου. Είμαι μια δικηγόρος που ο μισθός της δεν ξεπερνά τα 100 γερμανικά μάρκα το μήνα». Ο κ. Ζευγάς επέμεινε και της είπε να ενημερώσει τουλάχιστον τηλεφωνικά κάποιους γνωστούς του στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, που με τη σειρά τους θα ενημέρωναν την οικογένειά του και της υποσχέθηκε αμοιβή 300 γερμανικών μάρκων, λέγοντάς την παράλληλα ότι θα την απάλλασσε από την υπεράσπισή του. Μετά από μια εβδομάδα, έφτασε στα Σκόπια ο πατέρας Ζευγάς, συνοδευόμενος από έναν Σκοπιανό φίλο του Γιάννη (ο φίλος εκείνος, απολύθηκε, όλως τυχαίως, τις επόμενες ημέρες από τη δουλειά του) και κουβαλώντας τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την αθωότητα του κ. Γιάννη Ζευγά.

Στρατιωτική φυλακή
Αμέσως μετά, άρχισαν τα ψυχολογικά βασανιστήρια. Ο συμπολίτης μας, έπρεπε να αποφυλακιστεί, καθώς η υπόθεση είχε γίνει γνωστή στις ελληνικές υπηρεσίες. Είχε δει όμως πολλά στις φυλακές… Από την άλλη, δεν μπορούσαν να τον ξεκάνουν χωρίς πολύ σοβαρές πολιτικές & διπλωματικές επιπτώσεις. Έτσι, βάλθηκαν να τον τρελάνουν. Κι ενώ η βοή από τους βομβαρδισμούς στα γύρω αλβανικά χωριά ακουγόταν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο κ. Ζευγάς μεταφέρθηκε σε στρατιωτική φυλακή. «Έλληνα, νόμισες ότι θα σε αφήσουμε; Ξέρεις πως σιχαινόμαστε τους Έλληνες. Τώρα θα δεις τι θα πει στρατιωτική φυλακή. Στάθηκες τυχερός, τώρα θα δούμε πόσο θα αντέξεις». Ο κ. Ζευγάς οδηγήθηκε σε ένα κελί 2,5Χ2,5, με Αλβανόφωνους κρατούμενους από το αλβανικό χωριό Λούμποτεν (όπου το 2001 έγιναν από τους Σκοπιανούς φρικτά εγκλήματα πολέμου), όλους φρικτά και συστηματικά κακοποιημένους και βασανισμένους. Συνέχεια άνοιγε η πόρτα του κελιού και πέταγαν μέσα αιμόφυρτους ανθρώπους, μερικοί μάλιστα υπερήλικες, που μόλις ανέπνεαν. Εκεί έμαθε για τις πολλές δολοφονίες Αλβανόφωνων από Σκοπιανούς παρακρατικούς, (μεταξύ τους και ενός 6χρονου παιδιού, του Ερτζάν Αλιού), για τις συλλήψεις ανήλικων, για τα φρικτά βασανιστήρια, ενώ αργότερα έμαθε ότι κάποιοι ηλικιωμένοι Αλβανόφωνοι δεν άντεξαν τα βασανιστήρια και απεβίωσαν στη φυλακή. Οι ευρωπαϊκές αλλά και η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια γνωρίζουν, αλλά σιωπούν…

Νέα προφυλάκιση
Λίγες ημέρες αργότερα, με νέο έγγραφο διατάχθηκε η επιμήκυνση της προφυλάκισης για ακόμα ένα μήνα. «Εσύ Έλληνα θα βγεις μετά από 100 χρόνια από αυτό το κελί». Στα τέλη Αυγούστου, ήρθε εκ νέου στα Σκόπια ο πατέρας Ζευγάς. Πριν δει τον πατέρα του, ο κ. Γιάννης Ζευγάς οδηγήθηκε στον αξιωματικό υπηρεσίας της στρατιωτικής φυλακής. Αυτός, αφού τον έβαλε να διαβάσει τα στοιχεία του διαβατηρίου του, του είπε: «Πριν από λίγο διάβασες ότι είσαι γεννημένος στην Καβάλα. Άρα είσαι δικός μας, Μακεδόνας και όχι Έλληνας. Γιατί ρε προδότη μιλάς ελληνικά και όχι τη γλώσσα μας, τη μακεδονική; Τώρα που θα πας στον πατέρα σου θα μιλήσεις στα σλαβικά και όχι στα ελληνικά, αλλιώς όταν γυρίσεις, θα σου σπάσουμε το κεφάλι». Η συνάντηση έγινε, αλλά χωρίς ομιλίες…

Βασανιστήρια από Σκοπιανούς
Η αλληλεγγύη των Αλβανόφωνων στον κ. Ζευγά στη φυλακή, ήταν μεγάλη. Μέχρι και μίνι εξέγερση πήγε να προκληθεί, όταν κακοποιήθηκε και αυτό έγινε γνωστό. Όταν κατέφτασε ο Αλεξόφσκι για να τον ανακρίνει εκ νέου, ο κ. Ζευγάς γνώριζε πλέον ότι δεν μπορούσαν να του κάνουν τίποτα, καθώς η Ιντερπόλ των Βρυξελών πίεζε συνεχώς για την απελευθέρωσή του, απορώντας για την κωλυσιεργία των Σκοπιανών (στη φωτό το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. προς τη βελγική αστυνομία που διευκρινίζει ότι ο κ. Ζευγάς δεν είναια αυτός που αναζητά η βελγική αστυνομία και ζητά την παρέμβασή της στις αρχές των Σκοπίων για την απελευθέρωσή του). Όμως, ο Αλεξόφσκι, προσπαθούσε να βγάλει κάτι: «Εσύ Ζευγά σαν Μακεδόνας, μπορείς να μας πεις πόσοι απόδημοι Μακεδόνες κατοικούν στην Ελλάδα και στην Καβάλα; Οι Έλληνες σας καταπιέζουν; Πόσα σχολεία υπάρχουν όπου διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα;» Η απάντηση του κ. Ζευγά, οδήγησε στο βασανισμό του: «Μακεδονία είναι μόνο η Ελλάδα και δεν υπάρχουν σχολεία που να διδάσκουν τη δική σας γλώσσα, ούτε υπάρχουν Σλάβοι στην Ελλάδα». Οι δεσμοφύλακες έπιασαν τον κ. Ζευγά και έβαλαν το κεφάλι του ανάμεσα στην πόρτα και στον τοίχο, ενώ ένας σωφρονιστικός υπάλληλος τον πατούσε στο κεφάλι με τη μπότα του. Αμέσως, ο κ. Ζευγάς έπαθε ρινορραγία και όταν τον πέταξαν μισολιπόθυμο μετά στο κελί, παρουσίασε συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ακολούθησε χαμός, καθώς μόλις οι συγκρατούμενοί του είδαν την κατάστασή του, άρχισαν να κτυπούν τις πόρτες των κελιών και ζήτησαν φάρμακα από τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι τα χορήγησαν αμέσως.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, του ανακοινώθηκε άλλη μια (καταχρηστική) παράταση της προφυλάκισής του. Του δόθηκαν αυτή τη φορά όμως επίσημα έγγραφα, όπου αποδεικνυόταν ότι όλοι οι αρμόδιοι στα Σκόπια γνώριζαν από την πρώτη στιγμή την αθωότητά του. Μόλις του ανακοινώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα αποφυλακιστεί, οι Αλβανοί συγκρατούμενοί του, του είπαν: «Γιάννη, εσύ πέρασες ακόμη χειρότερα από εμάς, όμως είσαι ο μόνος που ξέρει τι έγινε μέσα σ’ αυτές τις φυλακές και θέλουμε όταν φτάσεις στην Ελλάδα να μην ξεχάσεις τι περνάνε οι μειονότητες σε αυτή τη χώρα. Κι εσείς οι Έλληνες έχετε εδώ 300.000 μειονότητα, που και αυτοί υποφέρουν, αλλά κανείς δεν τολμάει να μιλήσει επειδή φοβούνται για τη ζωή τους… Γιάννη πρόσεχε. Είσαι ο μόνος Ευρωπαίος που ξέρει τι έγινε εδώ. Μην ξεχάσεις τίποτε, πρόσεχε μέχρι να μπεις στην Ελλάδα. Αυτοί είναι ικανοί να σε σκοτώσουν στο δρόμο».

* Δεκάδες Αλβανόφωνοι των Σκοπίων, που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται το 2001 κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιδρομής των Σκοπιανών παρακρατικών στο Λούμποτεν, έχουν εξουσιοδοτήσει επισήμως τον κ. Ζευγά να τους εκπροσωπεί ενώπιον των αρμόδιων διεθνών αρχών.


Νίκος Χιδίρογλου

12 σχόλια:

 1. Του είπανε οι Αλβανοί "Κι εσείς οι Έλληνες έχετε εδώ 300.000 μειονότητα, που και αυτοί υποφέρουν, αλλά κανείς δεν τολμάει να μιλήσει επειδή φοβούνται για τη ζωή τους";

  Δε θέλω να γίνω ο σπαστικός της ιστορίας (γι'αυτό το ρόλο έχουμε το Μιχάλη κ.α.) αλλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να έχουν 300.000 άτομα ελληνική εθνική συνείδηση με αυτά που έχουν υποστεί, δεν φαίνεται πολύ πιθανό. Αντιθέτως, δεν είναι απίθανο να υπάρχουν τόσοι με ελληνική εθνική καταγωγή.

  Κάποιος πρέπει να μεταφράσει το άρθρο και να το στείλει σε ευρωβουλευτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας γινω ο σπαστικος της ιστοριας λοιπον... Κατ'αρχην περα απο το αν ο Ζευγας βρεθηκε οντως στις φυλακες των Σκοπιων και βασανιστηκε, εχουμε ενα δεδομενο. Ο Χιδιρογλου γραφει σιγουρα ψεμματα. Ο συγκεκριμενος εχει γραψει και μυθιστορημα προσφατα ( το "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ"), και διαθετει απο οτι φαινεται μπολικη φαντασια. Βεβαια το σεναριο που εγραψε για τον Ζευγα δεν ειναι ιδιαιτερα αληθοφανες και δεν νομιζω να χρειαζεται ιδιαιτερη αναλυση αυτο.

  Απο εκει και περα με το θεμα ειχε ασχοληθει και η Ελευθεροτυπια τον Αυγουστο του 2006

  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=02.08.2006,id=80365564

  Τσ γεγονοτα περιγραφονται σαφως με πιο ηπιο τροπο, και λειπει η λογοτεχνικη διασταση που μας εδωσε ο Χιδιριγλου. Βεβαια υπαρχουν καποιες χτυπητες διαφορες. Η "Ε" εγραφε οτι ο Ζευγας συνεληφθει στις 2 Αυγουστου 2001 και αφεθηκε στα τελη Οκτωβρη. Στην εκδοχη του Χυδιρογλου τον συνελαβαν 23 Ιουνιου και τον αφησαν αρχες Δεκεμβρη. Επιση στην "Ε" ο μαφιοζος που του εκλεψε το διαβατηριο ονομαζοταν Παναγιοτ Παναγιοτοφ. Σε αυτο το αρθρο δινουν τα αρχικα του μονο που δεν ειναι Π.Π. αλλα Π.Κ. Για καποιο λογο απο τα εγγραφα εχουν αποκρυψει το ονομα του μαφιοζου..προστασια προσωπικων δεδομενων να υποθεσω? (!). Θα προτιμουσαμε επισης τα εγγραφα να τα δουμε και σε υψηλοτερη αναλυση, γιατι ισα ισα που διακρινονται καποιες λεξεις.

  Μεσα στην ατυχια του ηταν και τυχερος ο Ζευγας. Ευτυχως που οι βασανιστες του δεν ηξεραν οτι ηταν και μελος της Χρυσης Αυγης. Υποθετω πως θα τον αντιμετωπιζαν χειροτερα...

  http://img22.imageshack.us/img22/9445/screenshotza.png

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μιχάλη το 2001 που έγινε το συμβάν ο Ζευγάς ήταν μέλος της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ;

  Μήπως τελικά από αυτά που υπέστει έφτασε και αυτός στο άλλο άκρο;

  Ερωτήσεις που μόνο ο Ζευγάς μπορεί να απαντήσει εκτός αν ξέρεις κάτι άλλο μιας που από ότι φαίνεται το έψαξες το θέμα.

  Επίσης σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία σαφώς οι Σκοπιανές αρχές υπέβαλλαν σε βασανιστήρια τον Ζευγά και δεν σε βλέπω να τα καταδικάζεις.Γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν προκύπτει από κάπου η ιδιότητά του ως μέλος της Χρυσής Αυγής. Από την εικόνα στην οποία παραπέμπεις, Μιχάλης, είναι ομιλητής σε μια εκδήλωση που διοργανώνει. Ένας βουλευτής της ΝΔ που μιλάει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ.

  Από εκεί και πέρα, μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση η αμφισβήτηση της φυλάκισής του. Ακόμη και στην εκδοχή της "Ε", δεν νομίζω να τον πήγαν για στις Πρέσπες τους μήνες που τον κρατούσαν εκεί. Έπειτα έχουμε τους "τυχαίους" εγκλεισμούς του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς στο ψυχιατρείο. Όλως τυχαίως, μετά από τόσα που τράβηξε, δεν είναι τόσο πολιτικά ενεργός πλέον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Μιχάλη

  Δεδομένο σημαίνει 'το αδιαμφισβήτητο στοιχείο'.
  Θα σε παρακαλούσα λοιπόν να αναφέρεις τις αποδείξεις βάσει των οποίων χαρακτηρίζεις τα γραφόμενα από τον Χιδίρογλου ως 'ψέματα'.
  Παραπάνω δεν παραθέτεις ούτε ένα στοιχείο, βάσει του οποίου αποδυκνύεται ότι ο Χιδίρογλου ψεύδεται.
  Υπονοείς, ότι αφού είναι μυθιστορηματογράφος, τότε και αυτή η δημοσίευσή του είναι μυθιστόρημα. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αυθαίρετο, αφού αν ήταν έτσι, όλοι όσοι έχουν γράψει έστω και ένα μυθιστόρημα στη ζωή τους, θα ήταν γενικά ψεύτες(!)
  Εκτός αυτού, με αυτή σου την σκέψη δείχνεις την αδυναμία σου να κατανοήσεις τη διαφορά μεταξύ ενός λογοτεχνικού μυθιστορήματος και μιας διαδυκτιακής ανάρτησης.
  Επίσης, αφ'ενός αμφισβητείς την υπόθεση κράτησης του Ζευγά, την οποία είχε αναδείξει η Ελευθεροτυπία -άρα αμφισβητείς τα στοιχεία του δημοσιεύματος- και αφ'ετέρου βασίζεσαι στο ίδιο δημοσίευμα, για να δείξεις ότι ο Χιδίρογλου λέει ψέματα, αφού οι περιγραφές του δεν συμφωνούν απόλυτα με την παρουσίαση της υπόθεσης από την Ελευθεροτυπία.
  Βασίζεις δηλ. τη θέση σου σε επιχείρημα το οποίο έχεις ήδη αμφισβητήσει. Επομένως η θέση σου καθίσταται αυθαίρετη.
  Πιο απλά μας είπες 'δεν ξέρω αν η 'Ε' γράφει αλήθεια, αλλά ο Χιδίρογλου γράφει ψέματα, αφού γράφει διαφορετικά πράγματα από την 'Ε''.

  Τραϊανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. …Και κάτι για το ρατσιστικό σχόλιο περί Χρυσής Αυγής. Είναι παραπάνω από προφανές, ότι η δικαιολόγηση ενεργειών βίας, εξευτελισμού και γενικά καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το επιχείρημα, ότι το αντικείμενο είναι φορέας ιδεών τις οποίες δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία, είναι ενδεικτικό νοοτροπίας ολοκληρωτικής, σκοταδιστικής και φασίζουσας, την οποία κάθε σόφρων άνθρωπος έχει καταδικάσει.

  Και τέλος, είναι τουλάχιστον άστοχος ο συλλογισμός, ότι όποιος προσκαλείται για να κάνει μια ομιλία για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, είναι χρυσαυγίτης. Υποθέτω, Μιχάλη, ότι αφού ο Ακρίτας σε δέχεται ως συνομιλητή στο ιστολόγιό του, τότε ανήκεις στον πατριωτικό χώρο...

  Εγώ, εντελώς διαισθητικά, δεν τείνω να πιστέψω ΟΛΑ όσα γράφει ο Χιδίρογλου, αλλά θέλω να πω, ότι τελικά ήταν μάλλον ατυχής η κατάργηση του μαθήματος της Λογικής από τη Μέση Εκπαίδευση...

  Tραϊανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ακρίτας είπε: "Μήπως τελικά από αυτά που υπέστει έφτασε κι αυτός στο άλλο άκρο;"

  -Δε διαφωνώ, αν αρχίζουμε να δικαιολογούμε τα πάντα έτσι, όμως, δε θα βγάλουμε άκρη.

  Ανώνυμος ειπε: "Δεν προκύπτει από κάπου η ιδιότητά του ως μέλος της Χρυσής Αυγής. Από την εικόνα στην οποία παραπέμπεις, Μιχάλης, είναι ομιλητής σε μια εκδήλωση που διοργανώνει"

  -Πολύ σωστή παρατήρηση. Ο λόγος που ο Μιχάλης γνωστοποίησε αυτό το στοιχείο είναι προφανής. Βέβαια, αν θέλουμε να αποφύγουμε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, κρατάμε και τις ανάλογες παρέες. Εκτός αν υπάρχει πλήρης κατανόηση εκ μέρους σου που ο Δημητράς, ο Ντάνφορθ κ.α. είναι ομιλητές και επίσημοι προσκεκλημένοι σε συνέδρια ακραίων εθνικιστών Σκοπιανών, που πολύ θα γούσταραν να μας πετάξουν έξω απ'τη "Solun", μόνο και μόνο γιατί "δεν είναι μέλη" (ο Μιχάλης πιθανώς να τους συγχωρεί, κάτι που είναι φυσικά αδιανόητο για το Ζευγά ;-).

  Το συγκεκριμένο άρθρο της Ελευθεροτυπίας φαίνεται πολύ σοβαρότερο απ'το αντίστοιχο της "Ελεύθερης Ώρας", το οποίο φαντάζει...μυθιστορηματικό σε πολλά σημεία. Τουλάχιστον μαθαίνουμε και απ'τα δύο ότι υπάρχει "φασισμός κατά της ελληνικής γλώσσας", ε; ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Βασικά και με αφορμή το σχόλιο του Τραϊανού, για το μάθημα της λογικής, θα ηθελα να πω τα εξής:
  Εμείς οι ΛΟΓΙΚΟΙ άνθρωποι που δεν έχουμε πρόσβαση σε ιδιαίτερες πηγές πληροφόρησης μπορούμε να πούμε βάση της ΛΟΓΙΚΗΣ και ΜΟΝΟ, ότι η ιστορία όπως περιγράφεται με λεπτομέρειες είναι "τραβηγμένη απ' τ' αυτιά", έχει δηλαδή πολλές υπερβολές, οι οποίες είναι εξόφθαλμες. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει και καπνός χωρίς φωτιά. Προφανώς του την είχανε στημένη οι Σκοπιανοί λόγω της δράσης του και με αφορμή το διαβατήριο του την πεσανε.
  Η συσχέτιση του Ζευγά όμως με τη Χρυσή Αυγή δεν είναι άσχετη. Η ΧΑ δεν είναι οποιαδήποτε τάση ή πολιτικός φορέας. Αν δεν είσαι σαν κι αυτούς, δεν μπορείς να ανεχτείς ούτε την ανάσα αυτών τον ανθρωποειδών ψευτοπατριωτών που εξεφτελίζουν τόσο την έννοια του πατριωτισμού όσο και πολύ περισσότερο την ΕΛΛΑΔΑ. Ουδείς από άλλο πολιτικό φορέα θα εκφωνούσε ομιλία σε εκδήλωση της ΧΑ.
  Το ότι βέβαια ο Ζευγάς ανήκει σε αυτόν το χώρο επ' ουδενί δεν τον κάνει άξιο να βασανιστεί μ΄αυτόν τον τρόπο, μας βάζει όμως σε σκέψεις. Εγώ προσωπικά πολύ δύσκολα θα πίστευα οτιδήποτε έβγαινε από το στόμα ενός Χυσαυγίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η ουσία είναι μία.

  Κρατήθηκε παράνομα;

  Τον κακομεταχειρίστηκαν;

  Τίποτα άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Στέφανε,

  Τα σημεία του δημοσιεύματος της Ε.Ω., όπου υπάρχει υπερβολή, είναι προφανή. Σε αυτό συμφωνούμε πιστεύω.
  Ωστόσο ο Μιχάλης δεν είπε αυτό. Είπε ότι όλα όσα γράφει ο Χιδίρογλου είναι ψέματα. Κι επειδή το υποστήριξε αυθαίρετα, απλά έκρινα αυτή την άποψή του.

  Σε ότι αφορά στην ΧΑ έχω να πω 3 πράγματα:
  Έχω παρευρεθεί δύο φορές σε εκδηλώσεις, όπου με εντελώς τραμπούκικο τρόπο παρενέβησαν χρυσαυγίτες καταφέρνοντας να προκαλέσουν μόνο φασαρία. Πίστεψέ με, είναι αδύνατον να φανταστώ έστω, ότι στις ίδιες ομάδες τραμπούκων και 18χρονων νέων, που εντάσσονται σε διάφορες οργανώσεις, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να ανήκουν κάπου, θα μπορούσε να ανήκει ένας μορφωμένος και γλωσσομαθής συμπολίτης μας με ανθρωπιστική δράση, ο οποίος σημειωτέον κοντεύει τα 50(!)

  Η ΧΑ, όπως βλέπω στα βίντεό της, έχει καλέσει και τον Κ.Πλεύρη, κάτι αρθρογράφους, ακόμα και τον Βρακά, οι οποίοι βεβαίως δεν είναι μέλη της. Κι εγώ που είμαι φιλόλογος-γλωσσολόγος και με καλούσαν για κάτι σχετικό με την ειδικότητά μου (λέμε τώρα ...), θα πήγαινα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ασπάζομαι τις θέσεις της ΧΑ.
  Γενικά η ΧΑ είναι απίστευτα υπερεκτιμημένη και αν πράγματι ήταν σε θέση να κάνει, όλα όσα της έχουν χρεώσει, απορώ πώς ακόμα δεν είναι 1ο κόμμα(!!!)

  Τέλος, αλήθεια πιστεύεις πως η Ελευθεροτυπία θα έκανε θέμα για την σύλληψη ενός χρυσαυγίτη;;; Ή μήπως γνωστοί κύκλοι, που μονοπωλούν τον 'αντιφασισμό' και τον 'αντιναζισμό' δεν θα τον είχαν ανακαλύψει από τότε;;;
  Να δούμε εως πότε θα ψαρώνουμε με την κάθε ασυναρτησία που πετάει ο καθένας ...

  Τραιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. χρυσαυγιτης που βασανιστηκε στα σκοπια....αν σας αρεσε αυτη η ταινια μπορειτε να δειτε και την ταινια με τιτλο.....ενας πιγκουινος στο φεγγαρι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.