Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Δημοψήφισμα είναι ο ......


.......θεσμός ο οποίος αποτελεί άμεσο τρόπο συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας και που συνίστα ται σε γενική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη κάποιου σημαντικού μέτρου που προτείνει η εκτελεστική εξουσία.(Λεξικό Τριανταφυλλίδη) Στην Ελλάδα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προβλέπεται από το Σύνταγμα με πρόταση 180 βουλευτών και όχι μέσω υπογραφών, αλλά δυστυχώς  το τελευταίο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ήταν αυτό του 1974 για το θέμα της Βασιλευόμενης ή μη Δημοκρατίας.

Στις χώρες που επικρατεί η πραγματική συλλογική δημοκρατία όταν απαιτείται να υποβληθεί σε κρίση ένα νομοθέτημα της εκτελεστικής εξουσίας πραγματοποιείται η μέθοδος της  αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα (referendum petition). Όταν το νομοθετικό σώμα δεν έχει την πρόθεση να υπαγάγει ένα νόμο στη λαϊκή κρίση, οι πολίτες μπορούν να θέσουν σε κυκλοφορία μία αίτηση προσφυγής, για να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών ψηφοφόρων, με αίτημα να υποβληθεί ο νόμος σε ....
 ....δημοψήφισμα. Ο αριθμός των καλής πίστεως υπογραφών που απαιτείται, κυμαίνεται από το 5 έως το 15% του ολικού αριθμού ψηφισάντων στην τελευταία γενική εκλογή, ανάλογα με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος και τούς ισχύοντες κανονισμούς του δημοψηφίσματος. Η συμπληρωμένη αίτηση προσφυγής πρέπει να εγχειρισθή στο γραφείο του αρμόδιου δημοσίου λειτουργού (π.χ. υπουργού ή γραμματέως, προκειμένου περί δήμου) συνήθως εντός ενενήντα ήμερων από την ψήφιση του νόμου. Έφ' όσον ο αρμόδιος λειτουργός πιστοποίηση την επάρκεια των υπογραφών η ισχύς του νόμου αναστέλλεται, όσο εκκρεμεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η εκτελεστική εξουσία μεριμνά για να υπαχθεί ο νόμος που έχει αμφισβητηθεί στην κρίση των εκλογέων, είτε με διενέργεια «επί τούτω» δημοψηφίσματος είτε με την ευκαιρία γενικής ψηφοφορίας.

Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι άτομα ή οργανώσεις(ΜΚΟ) ή κόμματα  που δήθεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις κοινωνικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών  ποτέ δεν έχουν οργανώσει  την μέθοδο της αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα.

Το λεξικό Κοινωνικών Επιστημών της UNESCO  σημειώνει ότι το δημοψήφισμα που ανταποκρίνεται στον όρο referendum υπονοεί τη μέθοδο με την οποία τα μέλη, πού συγκροτούν μια οργάνωση, μπορούν να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν μια πολιτική, την οποία προτείνουν οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι τους. Με το δημοψήφισμα αυτό ένα συγκεκριμένο κοινό (public) μπορεί να προστατευθεί από μια βλαπτική ή αντιλαϊκή νομοθεσία.

Υπάρχουν δύο ειδικοί τύποι δημοψηφισμάτων:
  • Το υποχρεωτικό δημοψήφισμα (compulsory referendum) εφαρμόζεται γενικά για την επικύρωση νέων συνταγμάτων και τροπολογιών, που προτείνονται για υφιστάμενα γραπτά συντάγματα.
  • Το δυνητικό δημοψήφισμα (optional referendum) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφρασθεί η λαϊκή γνώμη σε νομοσχέδια που δεν προβλέπεται ότι πρέπει να κυρωθούν υποχρεωτικά με δημοψήφισμα. Το νομοθετικό σώμα μπορεί ν' άσκηση την ευχέρεια του να υποβάλει στην κρίση του εκλογικού σώματος ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, όπως π.χ. την απονομή Ελληνικής ιθαγένειας και δικαίωμα ψήφου σε 960.000 αλλογενείς.
Έτσι λοιπόν όποιος πραγματικά επιθυμεί δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό είτε είναι οργάνωση , είτε είναι κόμμα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει υπογραφές. Η Ελλάδα πλέον δεν βαδίζει οικονομικά μόνο μέσω της Συνθήκης του Μααστριχτ αλλά και πολιτικά μέσω της Συνθήκης της Λισαβώνας. Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη ισχυρότερη φωνή των πολιτών όπου, εφόσον συγκεντρωθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέες προτάσεις πολιτικής.΄Ενα από αυτά είναι η χορήγηση  1 εκ ιθαγενειών σε βάθος τριετίας σε μη Ευρωπαίους ιθαγενείς.

«Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα» για αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο.

11 σχόλια:

  1. Ο ΛΑΟΣ αρχίζει συλλογή υπογραφων και ενημέρωση πολιτών από αύριο.

    http://www.adonisgeorgiadis.gr/wordpress/?p=53

    Και από ότι ξέρω παρόμοιες κίνησης ετοιμάζονται και από Blogs.

    Όμως στο τέλος όλες οι υπογραφές θα πρέπει να κατατεθούν στην βουλή από τα/το κόμμα/τα που ζητούν Δημοψήφισμα...αλλιώς θα καταλήξουν σε κάποιο ντουλάπι της βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γνωρίζεις ότι για στην Ελλάδα για δημοψήφισμα, ως γνωστόν, για ψηφισμένο νομοσχέδιο προκηρύσσεται μετά από απόφαση των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών;

    Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο μέσω Ευρώπης πλέον μας δίνεται η δυνατότητα δημοψηφίσματος.

    Εκτός εάν καταφέρει το ΛΑΟΣ(και οποισδήποτεάλλος) να το ανάγει σε εθνικό θέμα (που είναι) μέσω του ν. 350/1976 «περί του τρόπου διεξαγωγής των κατά το Σύνταγμα προκηρυσσομένων δημοψηφισμάτων». Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση του 1986.
    Η Συνταγματική εκείνη αναθεώρηση εισήγαγε το καλούμενο «νομοθετικό δημοψήφισμα». Υπήγαγε μάλιστα το άλλο είδος, «το συμβουλευτικό δημοψήφισμα» («για κρίσιμα εθνικά θέματα»), στον κανόνα της υπουργικής προσυπογραφής.
    Από το 1986 όμως έχουν περάσει 22 χρόνια. Καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν φρόντισε να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο περί δημοψηφίσματος για λόγους ευνόητους. Ο νέος αυτός νόμος θα συντονιζόταν με τις συνταγματικές ρυθμίσεις του 1986. Συνεπώς σήμερα δεν μπορεί να γίνει νομοθετικό δημοψήφισμα κανονικά πριν ψηφισθεί νέος εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος.

    Κατάλαβες γιατί ο Ελληνικός λαός είναι φυλακισμένος στην βούληση της κάθε κομματικής επιλογής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητάνε δημοψηφίσματα μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση διότι ξέρουν ότι Συνταγματικά δεν μπορούν να το πετύχουν.
    Ήταν, είναι και θα είναι εναντίον των δημοψηφισμάτων. Σιγά μην αφήσουν την αληθινή δημοκρατία να περάσει στα χέρια άλλων όπως είναι ο Ελληνικός λαός. Ελβετία δεν γίνουμε ποτέ , ούτε καν στα εθνικά μας ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. **Γνωρίζεις ότι για στην Ελλάδα για δημοψήφισμα, ως γνωστόν, για ψηφισμένο νομοσχέδιο προκηρύσσεται μετά από απόφαση των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών;

    Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο μέσω Ευρώπης πλέον μας δίνεται η δυνατότητα δημοψηφίσματος.**

    Όντως έτσι είναι...και ίσος να είναι και η τελευταία ευκαιρία πραγματικής διαμαρτυρίας του Ελληνικού λαου πριν Ισλαμοποιηθεί η Ελλάδα και γίνουμε ένα πολυπολιτισμικό μπάχαλο και ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης.

    Όσο περισσότερες υπογραφές τόσο περισσότερη πίεση θα μπορέσει να ασκηθεί...με το να λέμε δεν γίνετε τίποτα δίνουμε άλλοθι στην "Δημοκρατική" Ολιγαρχία. Το νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει το ΠΑΣΟΚ είναι αντισυνταγματικό σε αρκετά σημεία...μια πρόσφυση στο ΣΤΕ δεν θα βλάψει κανέναν.(Ένα καλο μέσο να μπει κάποιο φρένο). Μια προσφυγή σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο επιβάλλεται.

    Ο αγώνας δεν είναι εύκολος ούτε υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα μπει κάποιο φρένο αλλα προς θεού να μην σιωπήσουμε, έχουμε υποχρέωση και προς τις προηγούμενες γενεές και τις επόμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά υπάρχει και το άλλο σενάριο...Εκλογές το Μάρτιο(κάτι που είναι πραγματοποιήσιμο και εφικτό με τους υπάρχοντες νομους).

    Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει πραγματικότητα μονο εάν ο κύριος Σαμαράς θέλει να ασκήσει πραγμτική Εθνική αντιπολίτευση και όχι Ευχολόγια.

    Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το... μεταναστευτικό στοίχημα του Σαμαρά

    http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1824:2009-12-26-11-35-32&catid=5:hellas&Itemid=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πρώτη ρητορική αντίδραση εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ, ήταν στη σωστή γραμμή:

    «Αλλοίωσαν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Αλλοίωσαν το φρόνημα του λαού. Τώρα αλλοιώνουν και το εκλογικό σώμα. Αν πιστεύουν πως τους ψήφισε γι' αυτό ο ελληνικός λαός, τους προκαλούμε να θέσουν την πρότασή τους σε δημοψήφισμα. Ο ΛΑΟΣ θα απευθυνθεί στο λαό για να σταματήσει το ξεπούλημα της ψήφου του».

    Η θέση για δημοψήφισμα είναι σωστή, φτάνει να πλαισιωθεί και από άλλες ενέργειες. Η ρητορική καταδίκη της εθνομηδενιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση! Ο ΛΑΟΣ, οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, που απειλείται ευθέως από αυτή την εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημοψηφίσματα διενεργούνται σε χώρες όπου υπάρχει πραγματική δημοκρατία, όπως π.χ στην Ελβετία πρόσφατα η πλειοψηφία του Ελβετικού λαού απεφάσισε να μην χτισθούν μιναρέδες στα τζαμιά γιατί θα αλλοιωθεί η πολιτιστική δομή (ουσία) της χώρας. Στις τριτοκοσμικές χώρες υπάρχει κληρονομική «δημοκρατία» φεουδαρχικού τύπου. όπου οι βουλευτές-βολευτές, συνεπικουρούμενοι από τα γκεμπελικά-σταλινικά τηλεοπτικά μέσα αποβλάκωσης, ψηφίζουν νόμους για να αποφασίζουν νομότυπα με βάση τα προσωπικά τους συμφέροντα.

    Το οικονομικό συμφέρον της ρηχής αριστερής «αστικής» τάξης των βολευτών-βουλευτών ελέγχει στην χώρα μας τα μέσα παραγωγής μέσω του γιγαντωμένου σοβιετικού τύπου μαφιόζικου κράτους που έχει χτίσει τα τελευταία 35 χρόνια κατορθώνοντας να χωρίσει την χώρα σε προνομιούχους Έλληνες που εργάζονται με την λογική της ήσσονος προσπάθειας στο αριστερό κρατικό παρακράτος (δημόσιο) και στους μη προνομιούχους του ιδιωτικού τομέα, που συντηρούν τους πρώτους. Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης λειτούργησε για 35 χρόνια επειδή οι «αριστερές» ιδέες λοβοτόμησαν τον Ελληνικό λαό. Παρά την ομαδική αποβλάκωση, ο λαός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι εξουσίας της τηλεοπτικής δημοκρατίας των βουλευτών-βολευτών με αποτέλεσμα να δρομολογεί κατευθύνσεις οι οποίες σύντομα θα εκθρονίσουν την άχρηστη και διεφθαρμένη γενιά του πολυτεχνείου από την εξουσία. Η αποτροπή της επερχόμενης αλλαγής μπορεί μόνο να αποφευχθεί με την μετατροπή της Ελλάδος σε πολυεθνική χώρα, αφού μία τέτοια κατάσταση θα μετατρέψει μία μονοεθνική και πολιτισμικά ομοιογενή χώρα, σε πολυπολιτισμική αναρχία. Έτσι η εξουσία των κοινοβουλευτικών δικτατόρων θα διαιωνιστεί μέχρις ότου το νέο κρατικό μόρφωμα, πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, να καταρρεύσει, αντικαθιστούμενο από μία πολυπολιτισμικού τύπου κοινοβουλευτική δικτατορία.

    Σε συνέντυξη του στο περιοδικό KLIK (Αύγουστος 2009) ο κ. Παπανδρέου, τότε υπουργός εξωτερικών, ήταν ειλικρινείς ώστε να εκφράσει τα μελλοντικά του σχέδια για την χώρα. «…το σημαντικότερο όλων είναι η συνύπαρξη των λαών. O πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών. Aνοχή στο διαφορετικό, ανοχή στον διπλανό σου ασχέτως αν είναι άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, άλλης εθνότητας και άλλης πολιτικής άποψης. Aυτά είναι και τα ιδανικά που πρέπει να προωθεί η Ελλάδα».

    Επίσης στην πρόσφατη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:
    «Θα δημιουργήσουμε έναν νέο πολυπολιτισμικό πατριωτισμό με την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες».

    Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν ο Ελληνικός λαός θα επιτρέψει στους γραικύλους να σχεδιάσουν την γενοκτονία που εξελίσσεται και με ποιόν τρόπο. Άλλος από αυτόν της καθολικής αντίστασης, πρώτα με την οικονομική υπονόμευση του Ελληνικού κρατικού μορφώματος από τον λαό με τον περιορισμό της κατανάλωσης και την αύξηση της φοροδιαφυγής δεν νομίζω ότι υπάρχει. Μετά βλέπουμε τις νέες μορφές πάλης. Η οικονομική κατάρρευση του Ελληνικού αριστερού κρατικού μορφώματος είναι η μόνη ατραπός η οποία θα αποτρέψει τον μελλοντικό εφιάλτη που μας ετοιμάζουν. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια, είναι η άντληση πόρων από την Ελληνική μεσαία αστική τάξη κι η διοχέτευση των για την συντήρηση των λαθρομεταναστών με στόχο την οικονομική αποκατάσταση τους στο μέλλον. Ας τους εμποδίσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει η δυνατότητα να προσβληθεί ο εκλογικός νόμος ως αντισυνταγματικός, καθώς η εκλογή κυβέρνησης και ο αριθμός των βουλευτών της, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη βούληση του ελληνικού λαού.

    Κορυφαίοι συνταγματολόγοι σε πανεπιστημιακά πηγαδάκια με φοιτητές, έχουν παραδεχτεί πως υπάρχει μια σειρά από τρύπες, που κανείς δεν τις έχει αξιοποιήσει ως σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι πρέπει να επισημάνουμε την προχειρότητα και επιπολαιότητα του κυβερνητικού σχεδίου στη δημόσια διαβούλευση του opengov.gr όταν αναρτηθεί το νέο νομοσχέδιο. Μαζική αποστολή σχολίων, προτάσεων, και αιτημάτων διαλόγου και δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη απάντηση των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.