Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πιέστε τους Έλληνες τώρα που σας έχουν ανάγκη

·         Αποκάλυψη. Οι μυστικές συνομιλίες του Γκρούεφσκι με ευρωβουλευτές.
·         Τελική προθεσμία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο.
·         Πρόταση των Σκοπίων για “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

- Στην ελληνική δημοσιονομική κρίση επενδύει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, διεκδικώντας ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σκοπιανό, με τη φιλοδοξία η ελληνική πλευρά, επειδή βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, να είναι ευεπίφορη σε κοινοτικές πιέσεις ως προς το πρόβλημα της ονομασίας.

- Ο Μάθιου Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, στην οποία θα μεταφέρει τα μηνύματα που έλαβε από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Της Αγγελικής Σπανού
Εφημερίδα "Μακεδονία"

Στην ελληνική δημοσιονομική κρίση επενδύει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, διεκδικώντας ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σκοπιανό, με τη φιλοδοξία η ελληνική πλευρά, επειδή βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, να είναι ευεπίφορη σε κοινοτικές πιέσεις ως προς το πρόβλημα της ονομασίας.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στα Σκόπια αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι μετέφερε στους ευρωπαίους συνομιλητές της το μήνυμα: “Τώρα που σας έχουν ανάγκη για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, πατήστε τους στον λαιμό για το Σκοπιανό”. Αυτή η.....
πρωτόγονη σκέψη διατυπώθηκε άλλοτε με έμμεσους και άλλοτε με άμεσους τρόπους κατά τις επαφές που είχαν οι ευρωβουλευτές με υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΠΓΔΜ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι διατύπωσε την προσβλητική εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δείξει διαλλακτικότητα επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και πως θα χρησιμοποιήσει το εθνικό θέμα για αποπροσανατολισμό.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συμφωνούσαν στη διαπίστωση ότι τώρα είναι η ώρα για τη λύση, κάτι που επεσήμαναν και αμερικανοί γερουσιαστές που επισκέφθηκαν τα Σκόπια τις ίδιες μέρες.

Μάλιστα, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις διαλλακτικότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παρουσίασε -σύμφωνα με πληροφορίες- πρόταση η οποία περιλαμβάνει το όνομα “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και τεμαχισμό της διαδικασίας, δηλαδή πρώτα το όνομα και μετά όλα τα άλλα.

Ο συντάκτης της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ κ. Τάλερ, ο συμπροεδρεύων της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-ΠΓΔΜ, ομογενής γερμανός ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Γ. Χατζημαρκάκης και το μέλος της επιτροπής, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, κ. Πέτερλε μετά τη συνάντησή τους την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεβσκι και τους αντιπροέδρους της χώρας, κ. Ναούμοσκι και Αντέμι, είπαν ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη σύντομη περίοδο λίγων μηνών ώστε να επιλύσει το ζήτημα με την Ελλάδα και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Είπαν επίσης ότι θα αυξηθεί η άσκηση πίεσης τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα για τη διευθέτηση του προβλήματος, ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον διμερές αλλά περιφερειακό και ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ “έδειξε θετική διάθεση, την οποία, εάν αποδειχτεί πραγματική, θα πρέπει να δείξει και ο έλληνας ομόλογός του”.

Κρατώντας ίσες αποστάσεις, καταλόγισαν ευθύνες για το αδιέξοδο και στις δύο πλευρές, ενώ τάχθηκαν υπέρ της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Σκοπιανό, χωρίς να συμμερίζονται την εκτίμηση ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα ως μοχλός πίεσης.

“Αναμένουμε αποτελέσματα στις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημαρκάκης. Δεν θέλουμε να βαλκανιοποιήσουμε την Ευρώπη αλλά να εξευρωπαΐσουμε τα Βαλκάνια. Εάν αυτή η ευκαιρία, η οποία θα διαρκέσει 3 με 4 μήνες, δεν αξιοποιηθεί, η καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα”.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου -και όχι μόνο ενόψει της επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια την Τετάρτη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση, στην οποία θα μεταφέρει τα μηνύματα που έλαβε από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Αμετακίνητη η κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αν και διαφημίζει την -σε θεωρητικό επίπεδο- διαλλακτικότητά της, δεν δείχνει να έχει μετακινηθεί σοβαρά επί της ουσίας του προβλήματος από την άκαμπτη στάση της. Φαίνεται ότι μπορεί να αποδεχτεί σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ δεν συζητά την κατάργηση του συνταγματικού της ονόματος, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να αμβλύνουν τις προσδοκίες από την επικείμενη αναθέρμανση της διαδικασίας Νίμιτς, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

4 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς είναι Ακρίτα. Φαντάσου να μπουν και οι Τούρκοι στο παιχνίδι , για Αιγαίο , Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες ,Θράκη κλπ.
    Εδώ ταιριάζει αυτό που λένε :
    "Μάθανε ότι πηδιόμαστε και πλάκωσαν και οι γύφτοι".

    Εξάλλου όταν ο άλλος είναι πεσμένος στα γόνατα , τότε είναι ευκαιρία να τον ξαπλώσεις.
    Μόνο εμείς όταν τους είχαμε στα γόνατα , κάναμε πίσω και τους αφήσαμε να ξανασηκωθούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Τούρκοι έχουν μπει εδώ και 20 χρόνια στο παιχνίδι έχοντας καταλάβει πόσο αδύνατη σε ισχύ είμαστε όταν λέμε το τροπάρι "περί δικαίου αισθήματος". Η Ελλάδα μένει μόνη διότι δεν αντιδρά αποφασιστικά στην κάθε είδος επιθετικότητα. Κι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο είναι να δείξουμε ότι ο επιτιθέμενος παίρνει μεγάλα ρίσκα όταν θεωρεί "δεδομένη" την παθητικότητα της ελληνικής πλευράς στις προκλήσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά νομίζω ότι η διαχείρηση του θέματος από την παρούσα κυβέρνηση δεν είναι κακή.
    Το μόνο που χρήζει επανεξέτασης είναι αυτή η παράξενη συνήθεια, που έχουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, να ανακοινώνουν τους σκοπούς τους, πριν προβούν σε κάποια ενέργεια.
    Σκοπεύεις να πετύχεις με μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων; Ωραία!
    Γιατί είναι ανάγκη να το διατυμπανίζεις;;
    Έχεις ορίσει μια "κόκκινη γραμμή"; Πολύ ωραία!
    Γιατί θα πρέπει να την ξέρει όλη η υφήλιος;;
    Θες να μπεις στο παιχνίδι με τους αγωγούς;
    Τέλεια!
    Γιατί να το πεις αμέσως και στους Αμερικάνους;

    Ή οι διπλωμάτες μας είναι ανεπαρκείς ή δουλεύουν και για άλλον εκτός από την Ελλάδα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιος που γνώριζε τα πράγματα από μέσα, είπε σχετικά πρόσφατα (πρίν λίγα χρόνια): "Ο καλύτερος που μπορείς να βρείς μέσα στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι ίσως...φιλέλληνας!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.