Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η δράση του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ στη Μακεδονία κατά την διάρκεια της Κατοχής

Στην τελική ανασκόπηση των προβλημάτων που ανέκυψαν από τη δράση του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ στη Μακεδονία κατά την διάρκεια της Κατοχής, ο συγγραφέας του παρόντος, έστω και με τα περιορισμένα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, κατέληξε στις ακόλουθες απόψεις.
Δεν πιστεύει, ότι ακόμα και μεταξύ στελεχών του ΚΚΕ ή του ΕΛΑΣ που πίστευαν σε «Βαλκανικές Ομοσπονδίες» κ.τ.τ. υπήρχαν Έλληνες διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τμήμα του Ελληνικού εδάφους στους γείτονες μας. Ωστόσο διολίσθησαν συχνά σε επαφές μ ' αυτούς, ιδιαίτερα επιλήψιμες, λαμβανομένης υπόψη της ευαισθησίας που έχει ο ελληνικός λαός για την ακεραιότητα της Μακεδονίας. Η ανώτατη ηγεσία του ΚΚΕ διαισθάνθηκε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το λάθος της και με την προσφιλή της τακτική επέρριψε τις ευθύνες σε κατώτερα στελέχη. Κατά τη γνώμη του συγγραφέα οι τρεις κυριότερες περιπτώσεις ήταν οι ακόλουθες....

Η παρά λίγο σύμπηξη ενιαίου Βαλκα­νικού Στρατηγείου ΕΛΑΣ, Γιουγκοσλάβων και Αλβανών το κα­λοκαίρι του 43. Η οποία ασφαλώς θ' απέληγε εις βάρος μας με δεδομένη τη συντριπτική ισχύ των Γιουγκοσλάβων.
Δεύτερο, ο συνεχής και απαράδεκτος διαχωρισμός των Βουλγάρων σε φα­σίστες και αντιφασίστες, ενώ ο πληθυσμός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έβλεπε καθαρά ότι οι Βούλγαροι —είτε φασίστες είτε αντιφασίστες— ένα μόνο στόχο είχαν, την προσάρτηση της στη Βουλγαρία.
Και τρίτο, την ανεπίτρεπτη ανοχή απέναντι στους Σλαβομακεδόνες που εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Τους οποίους στο τέ­λος, αναγκάστηκε να αποπέμψει ο ίδιος ο ΕΛΑΣ αντί να τους διαλύσει και τιμωρήσει.
Κατά την άποψη του φίλου ε.α. Ανώτε­ρου Γενικού Αρχιάτρου Π. Παπαθανασίου, ο οποίος κατέχει μοναδικά ντοκουμέντα για τα Μακεδονικά της Κατοχής, το Τάγμα Σλαβομακεδόνων του Γκότσεφ πράγματι διαλύθηκε. Όχι όμως κατόπιν εντολής τον ΕΛΑΣ, αλλά από πρωτοβουλία αξιωματικών του ΕΛΑΣ οι οποίοι ήταν πατριώτες πρώην αξιωματικοί της ΥΒΕ και ΠΑΟ και οι οποίοι είχαν από καιρό ενταχθεί υποχρεωτικά στον ΕΛΑΣ.
Τα σοβαρότατα αυτά ολισθήματα δημιούργησαν σε όλους τους πατριώτες Έλληνες μια τέτοια δυσπιστία απέναντι στο ΚΚΕ, ώστε ακόμα και αμφιλεγόμενες περιπτώσεις όπως το σύμφωνο Ιωαννίδη-Δασκάλωφ στο Πετρίτσι ή μια άλλη συμφωνία τον Ιανουάριο του 44 μεταξύ Τζήμα και Κάλτσεφ να βρουν
άνετα γόνιμο έδαφος.

Τέλος, όσον αφορά στη συμπεριφορά του ΕΛΑΣ απέναντι Των άλλων αντιστασιακών ομάδων, η ιστορία επανεληφθη οπως στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Ρούμελη και όπως θα δούμε στα αμέσως επόμενα και στην Πελοπόννησο. Πάντα οι αντίπαλοι ήταν «συνεργάτες του εχθρού». Κλασικό παράδειγμα η φθηνή  φιλολογία γύρω από τη συμφωνία του Τσαούς Αντων με τον Σταρτηγό Σιράκωφ. Αν ήταν δυνατό ο νέος αυτός «Βουλγαροκτόνος» να συνεργαστεί με τους Βουλγάρους.

Αλέξανδρος Ζαούσης
Οι δύο Όχθες 1939-1945,
Σελ 506-507
Εκδόσεις Παπαζήσης, 1987


 *Πηγές αλλά και περισσότερες αναλύσεις στο βιβλίο του Αλέξανδρου Ζαούση.

14 σχόλια:

  1. Τι σημαινει ΠΑΟ και ποιος ο ρολος? Μηπως αυτα που αναφερονται στο Bundesstaatsarchiv?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Η ανώτατη ηγεσία του ΚΚΕ διαισθάνθηκε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το λάθος της και με την προσφιλή της τακτική επέρριψε τις ευθύνες σε κατώτερα στελέχη...».

    Και το ψήφισμα της 5ης Ολομέλειας του ΚΚΕ, το 1949, που μιλούσε και πάλι για ανεξάρτητη Μακεδονία, τι ήταν; Αναγνώριση «λάθους»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικο το αρθρο και οι επισημανσεις Ακριτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 12:17 μπορείς να μας πεις τι λένε τα Γερμανικά αρχεία. Ελληνικές αλλά και αγγλικές πηγές λένε ότι η ΠΑΟ ιδρύθηκε την άνοιξη του 43. Στα βουνά βγήκαν αντάρτες είτε από ιδεολογία είτε από προσωπικούς λόγους, λιγότεροι κάτω από τη σημαία της αντιβουλγαρικής και αντικομουνιστικής οργάνωσης ΥΒΕ (Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος) που μετά έγινε ΠΑΟ (Πανελλήνιος Απελευθερωτική Οργάνωσις) (Παπαθανασίου –Κολιόπουλος ) και περισσότεροι κάτω από τη σημαία του αριστερού ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ήρθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους.
    Τον Μάρτιο του 1943 η ΠΑΟ πρωταγωνίστησε, με την συνδρομή και του ΕΛΑΣ, στην μάχη του Φαρδύκαμπου Σιάτιστας εναντίον των Ιταλών, τσακίζοντάς τους. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη της Εθνικής Αντίστασης.Το 1943 αναγνωρίστηκε από το Γενικό Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής σαν "συμμαχική αντιστασιακή οργάνωση" όπως ομολογεί και ο Άγγλος Κρις Γουντχάουζ στο έργο του "Το μήλον της έριδος" που λέει ότι η ΠΑΟ εξασφάλισε στους Συμμάχους ένα αξιόλογο δίκτυο πληροφοριών.

    Η ΠΑΟ οριστικά διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 1944 μετά από τα πισώπλατα χτυπήματα του ΕΛΑΣ. Ένα μικρό μέρος της, όπως η ομάδα του Μιχάλαγα συνεργάστηκε ευθέως με τους Γερμανούς.
    Όπως όμως και μέρος της πήγε στον ΕΛΑΣ και ήταν αυτή που έδιωξε τον Γκότσεφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΠΑΟ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1941, και όχι το 1943. Το ιδρυτικό της οργάνωσης υπογράφηκε στο υπόγειο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται στο Ντεπώ της Θεσσαλονίκης. Τα αρχικά σημαίνουν, Π(ανελλήνια) Α(πελευθερωτική Ο(ργάνωσις). Ενας από τους συνιδρυτές ήταν ο τότε ταγματάρχης του ΕΣ Ιω. Παπαθανασίου, πατέρας του αρχιάτρου Παρμενίωνος Παπαθανασίου για τον οποίο γίνεται μνεία στην ανάρτηση.
    Σε ό,τι αφορά τον ταγματάρχη Παπαθανασίου, ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι, μετά την απελευθέρωση τοποθετήθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας στη Σόφια, πλήν όμως δεν έγινε αποδεκτός από την κομμουνιστική (πλέον)Βουλγαρία. Καί αυτό γιατί η ΠΑΟ ήταν εμπόδιο για τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας, παρά το ότι στα χρόνια της κατοχής, η Βουλγαρία δεν ήταν κομμουνιστική. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Τχη Παπαθανασίου στην κομμουνιστική Σόφια - μαζί με τον άγγλο Μύλλερ- κατά την οποία ζήτησαν τα βουλγαρικά (κομμουνιστικά πλέον) στρατεύματα κατοχής να μην παραδώσουν την εξουσία στο ΕΑΜ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την ανάκληση του Μύλλερ, καθότι δεν υπήρχε αγγλική έγκριση για την έν λόγω αποστολή στην Σόφια.
    Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινησθεί το εδάφιο της ανάρτησης που λέει ότι μετά την δάλυση της ΠΑΟ , "Ένα μικρό μέρος της, όπως η ομάδα του Μιχάλαγα συνεργάστηκε ευθέως με τους Γερμανούς" Οι (μερικοί) άνδρες της διαλυθείσας ΠΑΟ δεν συνεργάσθηκαν με τους για λόγους ιδεολογικής ταυτότητας, αλλά τις περισσότερες φορές για λόγους εκδίκησης (ή αντεκδίκησης) για βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν από την αριστεράς. Δηλαδή, είναι ένα σημείο στο οποίο ανοίγονται πλέον προσωπικοί λογαριασμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κούμουλους το ότι είχαν πρόβλημα με το κομμάτι αυτό της αριστεράς(στην ουσία το ΚΚΕ) δεν τους έδινε το δικαίωμα να πάνε να συνεργαστούν με τους Ναζί.
    Θα μπορούσανε να πάνε στον Φωστερίδη ή στον ΕΔΕΣ(όπως πήγε μέρος της ΥΒΕ/ΠΑΟ).
    Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τους Ναζί να πας και να συνεργαστείς μαζί τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

    Και γνωρίζεις βέβαια την περίπτωση Συνταγματάρχη Παπαπέτρου (πρώην μέλος του ΥΒΕ/ΠΑΟ) όπου προσπάθησε κυνηγούμενος από τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το Σεπτέμβρη του 1944 να βρει τον Φωστερίδη, τον έπιασαν οι Βούλγαροι, αυτοί δε τον παρέδωσαν μαζί με τους 300 άντρες του στους Ελασίτες όπου και τους εκτέλεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρίτα, ΔΕΝ δικαιολογώ. Αν είναι δυνατόν. Απλή καταγραφή ιστορικού γεγονότος κάνω. Και μιά διόρθωση. Η αρχική ονομασία της ΠΑΟ ήταν Υ(περασπισταί Β(ορείου) Ε(λλάδος). Με αυτήν την επωνυμία συμπτήχθηκε η οργάνωση στο υπόγειο της εκκλησίας του αγ. Ελευθερίου. Η ονομασία ΠΑΟ, προέκυψε αργότερα από αντιδράσεις της αριστεράς, χωρίς να θυμάμαι ακριβώς το γιατί. Ο στρατηγός στο βιβλίο του, το γράφει. Για τον Παπαπέτρου, ναί γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενα αλλο θέμα είναι ο όρκοσ που έδιναν οι μαχητές του Δ.Σ: "Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας,... θα χύσω και την τελευταία ρανίδα γιά να υπερασπιστώ την εθνική ανεξαρτησία καί εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτός ο όρκος ήταν του ΔΣΕ και όχι του ΕΛΑΣ που καθιερώθηκε μάλιστα το 1944 από την ΠΕΕΑ. Μάλιστα απευθυνόταν στους Έλληνες αντάρτες του ΔΣΕ. Αλήθεια οι σλαβομακεδόνες αντάρτες του ΔΣΕ ποιον όρκο έπαιρναν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφανώς τον ιδιον εφοσον ηταν μαχητες του ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δηλαδή έλεγαν «Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας,...» ;
    δεν το νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τι ορκο εδιναν οι ταγματασφαλητες ακριτα και σε ποιον γραψε και για αυτα και μην αναφερεις μονο δεξιες και ακροδεξιες πηγες.Ο ορκος ηταν του ΕΛΑΣ οχι του ΔΣ.Το ΚΚΕ πληρωνει και θα πληρωνει για πολλα χρονια ακομα τις θεσεις του για το μακεδονικο γιατι ποτε δεν κανει αυτοκριτικη.Στον ΕΛΑΣ οι κομμουνιστες ηταν ελαχιστοι σε σχεση με το μεγεθος του.Στις ταξεις του ΕΛΑΣ υπηρχαν και βασιλοφρονες και δεξιοι και κεντρωοι και μαλιστα ψηλα στην ιεραρχια.Δυστυχως για τους νεοδεξιους αναθεωρητες υπαρχουν πολλα ντοκουμεντα στα γερμανικα ομοσπονδιακα αρχεια για το ποιος εκανε αντισταση και ποιος υπηρετησε πιστα τους ναζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποια είναι η ακροδεξιά πηγή που χρησιμοποίησα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μηπως ο Ζαουσης ειναι κομμουνιστης και ο γουντχαους συγγενης του μαο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.