Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Προς συμφωνία για «Μακεδονία του Βαρδάρη»

Κοντά σε συμφωνία στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» βρίσκονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ, υπό την πιεστική παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία). Αλλωστε, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ, Ρίστο Νίκοβσκι, είχε δημόσια ταχθεί υπέρ του «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Υπό αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ακριβής μορφή που θα έχει η αναγραφή της ονομασίας.

Η χρήση γεωγραφικών περιοχών ή ποταμών ως συστατικό της επίσημης ονομασίας βρέθηκε επανειλημμένα στην.....
 τράπεζα των διαπραγματεύσεων, τόνισε στην «Κ» άριστα ενημερωμένη δυτική διπλωματική πηγή που περιέγραψε ως καθοριστικό παράγοντα της πορείας προς τη λύση την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να εγκαινιάσει απ’ ευθείας συναντήσεις με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έσπασαν τον πάγο», και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου είχαν μεγάλη συμβολική σημασία. Ξαφνικά, οι γείτονές σας δεν αισθάνονταν ούτε αποκλεισμένοι ούτε ταπεινωμένοι». Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι συχνές επαφές των κ. Δρούτσα και Μιλόσοσκι.

Ο ρόλος του Στάινμπεργκ

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχουν αποδώσει καρπούς. Από αμερικανικής πλευράς με το θέμα ασχολήθηκε εκτενώς ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο επισκέφθηκε επανειλημμένα τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα βρέθηκε τρεις φορές: τον Μάιο, τον Ιούνιο, και τον Δεκέμβριο του 2009 και συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Στάινμπεργκ, που τιμήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες από την «Ελληνική και Κυπριακή Ηγεσία» στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πρόσφατα ότι «επίκειται η λήψη δύσκολων αποφάσεων» από τον κ. Γκρούεφσκι, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τα Σκόπια στη σημερινή περίοδο αβεβαιότητας η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ χαιρέτισε τη θετική στάση του κ. Παπανδρέου και το όραμά του για πλήρη ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. έως το 2014. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει την ανάγκη η νέα, σύνθετη ονομασία να χρησιμοποιείται έναντι όλων, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση των πολλαπλών ονομάτων, θέση στην οποία προσχωρούν σταδιακά και σημαντικές χώρες που επηρεάζουν. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη» παρουσιάζει τα λιγότερα εμπόδια, και θα μπορούσε να κατοχυρωθεί συνταγματικά αφού αποτελεί οικεία περιγραφή της χώρας για τους ίδιους τους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, τον Μάρτιο, η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε την πρόθεσή της να υιοθετήσει τόσο στα διεθνή φόρουμ όσο και στις διμερείς σχέσεις τη συμβιβαστική ονομασία, είτε το «Βόρεια Μακεδονία», που είχε προτείνει πέρυσι ο κ. Νίμιτς, είτε το «Μακεδονία του Βαρδάρη», που φαίνεται να είναι η ονομασία στην οποία πιθανώς να καταλήξουν οι δύο χώρες.

Του Αθανασιου Eλλις
Πηγή :Καθημερινή
=============================================
Την γνώμη μου την έχω πει πολλές φορές και την ξαναλέω σε ότι αφορά την συμφωνία:
  • Η αλλαγή του ονόματος πρέπει να είναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ και όχι τύπου ενδιάμεσης του 1995.
  • Ταυτότητα και γλώσσα δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.
  • Συνθετικό που να έχει πρώτα το «Μακεδονία» είναι καθαρή ΝΕΑ ήττα της Ελλάδας, μιας και δεν διαχωρίζει καθαρά την «γεωγραφική Ελληνική Μακεδονία» από την «Σλαβική» και έτσι αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους Σκοπιανούς για νέο σφετερισμού του ονόματος. Άρα το νέο φερόμενο όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» είναι ήττα.
  • Η συμφωνία να μιλάει καθαρά για αναγνώριση της εδαφικής κυριότητας της Ελληνικής Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων. Είναι το δεύτερο κομβικό σημείο που σπάει τον όποιο αλυτρωτισμό τους. Μην ξεχνάμε της στρατηγική διείσδυση της Τουρκίας στα Σκόπια και ότι η πλειοψηφία των Σκοπιανών είναι δηλητηριασμένη από την ιδεολογία του Σλαβομακεδονισμού.

7 σχόλια:

  1. Ωραια τα λες Akrita αλλα με τον George Papandreou στην εξουσια οτι και να λεμε παει στραφει...
    Ο Θεος βοηθος με την δικτατορια του ΠΑΣΟΚ που κανει οτι γουσταρει χωρις να ρωταει τον λαο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποια στιγμή θα μας σταματήσει να μας βοηθάει και ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαρδαρομακεδόνες λοιπόν, όπως λέμε φυρομιανοί. Οι σκοπιανοί τρίβουν τα χέρια τους και ανοίγουν σαμπάνιες.

    Ο Θεός έχει ξεχάσει την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια φίλοι. Ότι έχει απομείνει όρθιο, κατα τύχη στέκεται ή λειτουργεί. Slavomacedonians και North Macedonians δεν τους βόλευε γιατί κολλούσε καλά γλωσσικά στη διεθνή κοινότητα...ξέρουν καλά οι γενίτσαροι ότι βαρδαρομακεδόνες δεν θα τους λέει ούτε το ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Μπράβο Giorgo, δώστα όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με λίγα λόγια τον "ήπιαμε" και πετάνε και το "του Βαρδάρη" για να μας το παρουσιάσουνε σαν επιτυχία του μεγιστάνα της εξωτερικής πολιτικής ΓΑΠ (δεν ξέρω ποιανής χώρας όμως....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. gipsy makedonija θα του πήγαινε γάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» για το νέο κράτος της Κεντροβαλκανικής Δημοκρατίας, βορείως της Ελλάδας


    Συνεχίζονται οι ψυχολογικές επιχειρήσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων για να σπάσει το ηθι-κό των Ελλήνων και να αποδεχτούν οποιαδήποτε λύση του «Μακεδονικού ζητήματος» σαν λύτρω-ση.
    Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, μόλις επτά ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μπορεί να παρθούν οριστικές αποφάσεις, εμφανίζεται πρωτοσέλιδο άρθρο έγκριτης εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας που ξεκινάει με την ασαφή φράση: «Κοντά σε συμφωνία στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” βρίσκονται Ελλάδα και ΠΓΔΜ…». Επίσης αναφέρει ότι «Η συγκεκριμένη ονομασία καλύπτει την Ελληνική απαίτηση…» χωρίς να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ονομασία βαπτίζει “Μακεδόνες” τους Σλάβους της ΠΓΔΜ και ενισχύει τις ε-δαφικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών εις βάρος της Ελλάδος.
    Εμείς, ως Μακεδόνες που σεβόμαστε την Ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά, δηλώνουμε προς τους λίγους ενδοτικούς Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να αποδε-χτούμε την παραχώρηση του ονόματός μας στους Σλάβους της ΠΓΔΜ μέσω σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού και κάνουμε έκκληση στους υπόλοιπους Έλληνες πολιτικούς και δη-μοσιογράφους να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές.

    Σωματείο "Ίων Δραγούμης" Έδεσσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αξίξει να ξαναθυμηθούμε τη θέση της πολιτικής παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για το Σκοπιανό που είναι οριστική λύση

    http://www.koinwnia.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.