Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Οι Βλάχοι κατά τον Αχιλλέα Λαζάρου

Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους η πληθυσμιακή σύνθεση της Βαλκανικής δεν αλλοιώνεται φυλετικά. Ήδη απορρίπτονται οι πολυθρύλητες μαζικές εγκαταστάσεις Ρωμαίων68. Ωστόσο στους προϋπάρχοντες λαούς ασκείται πολιτισμική και γλωσσική ρωμαϊκή επίδραση. Λαμβάνει δηλαδή χώραν εκρωμαϊσμός, πού στην περίπτωση των Ελλήνων ή πρώτη μορφή μόνον επιφανειακά και απότομα σημειώνεται69. Οι Ρωμαίοι άλλως τε έρχονται στη Βαλκανική εξελληνισμένοι70. Η δεύτερη περιορίζεται σε νησίδες και ζώνες, στις όποιες συντρέχουν οι παράγοντες έκλατινίσεως. Όμως, πλην σπανίων εξαιρέσεων, η λατινική είναι δευτερεύον καί βοηθητικό γλωσσικό όργανο γιά πρακτικούς σκοπούς71, ενώ διαφυλάσσεται ή ελληνική γλώσσα, ή οποία παράλληλα χρησιμοποιείται και από Ρωμαίους72. Επί αιώνες δε ή Ρώμη καλείται πόλη « Ελληνίς»73.

Χρήστες της λατινικής γίνονται κατ' εξοχήν οι Έλληνες έμποροι, επιστήμονες, εργολάβοι δημοσίων έργων, μεταφορών και παρόδιων επιχειρήσεων, παλαίμαχοι τού ρωμαϊκού στρατού74. Ή στρατιωτική υπηρεσία θεωρείται επικερδής και δελεαστική χάρη και στα παρεπόμενα προνόμια75.

Εύλογα και η εθελουσία στράτευση76 είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη άλλων λαών. Συμβάλλει δε και η προφανής προτίμηση των Ρωμαίων προς τούς Έλληνες, ιδίως τούς Μακεδόνες,77 των οποίων θαυμάζουν το αξιόμαχο.

Εκπληρώνοντας την πολυετή θητεία, κατά την οποία αποκτούν....
σημαντικές οικονομίες και αναγορεύονται Ρωμαίοι πολίτες με αναγκαστική εκμάθηση και χρήση τής λατινικής78, επιστρέφουν στις γενέτειρες τους, όπου δεν αδρανούν. Διότι προτιμώνται ώς φύλακες συγκοινωνιακών κόμβων και οδικών διαβάσεων διαδίδοντας αβίαστα στο οικογενειακό και κοινωνικό - επαγγελματικό περιβάλλον την επίκτητη, επίσημη γλώσσα.

Κατά τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου G. Bratianu79 η λατινική και ομιλείται και γράφεται στον χώρο Μακεδονίας και νοτιώτερα, όπου παρατηρείται διγλωσσία. Η χρήση της λατινικής στη Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο διαπιστώνεται μεταπολεμικά και με τη μελέτη του επιγραφικού υλικού, όπως μάς διαβεβαιώνουν ό Γάλλος καθηγητής τού Πανεπιστημίου Λυών Bruno Helly80, ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος τού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελλάδος Μιλτ. Χατζόπουλος81 κ.ά. Ο δε Poghirc επισημαίνει την έναρξη της εκλατινίσεως Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο ήδη το 229 π.Χ., προ της ρωμαιοκρατίας, ως επακόλουθο στρατιωτικής συμπράξεως Ρωμαίων - Ελλήνων προς αποσόβηση ιλλυρικών επιδρομών82.

Επίσης λατινοφωνία Ελλήνων μαρτυρούν και ιστορικοί συγγραφείς. Ο Βυζαντινός χρονογράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως και διοικητής τής Ευρώπης, ήτοι της Βαλκανικής, Ιωάννης Λυδός, αναφερόμενος στους κατοίκους τής διοικητικής περιφέρειας του, μεταξύ άλλων γράφει: «...και περ Έλληνας εκ του πλείονος όντας, τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή...»83. Την απόλυτη δε αξιοπιστία του αποδέχονται ό Ρουμάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης Ε. Lozovan84, ό καθηγητής του Πανεπιστημίου Λιέγης Michel Dubuisson85, ο Poghirc86 κ.ά.

Αυτοί οι δίγλωσσοι Έλληνες, όπως και οι λατινόφωνοι των λοιπών επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αποκαλούνται Βλάχοι87. Την επιτυχή σκιαγράφηση εξαπλώσεως τής λατινικής καί τήν ορθή ερμηνεία τής ονομασίας Βλάχοι, καθώς και γενέσεως Βλάχων (=λατινοφώνων) ελληνικής καταγωγής, χρεωστούμε καί στον πρώτο Νεοέλληνα ιστορικό Κωνσταντίνο Κούμα (1777-1836)88, διδάκτορα δύο γερμανικών πανεπιστημίων και αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Μονάχου και Βερολίνου89. Την δ' εγκυρότητα της απόψεως Κούμα ασπάζονται σύγχρονοι μας ομόλογοι του, οι ομότιμοι καθηγητές τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος90 και Κωνσταντίνος Βαβούσκος91, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου92 κ.ά.

Οι Έλληνες Βλάχοι αρχικά ονομάζονται Ρωμαίοι, έπειτα δε Ρωμάνοι, που σώζεται με τη μορφή Αρμάνοι, όπως μέχρι σήμερα αυτοαποκαλούνται, και θυμίζει τον όρο 'Αρμανία, εύχρηστο από τούς Έλληνες των βυζαντινών χρόνων για την ονομασία τής χώρας τους, σύμφωνα με την αποκάλυψη τού Ρωσοαμερικανού βυζαντινολόγου Α. Vasiliev93. Κατά δε τον Ούγγρο καθηγητή τού Πανεπιστημίου Βουδαπέστης Mathias Gyoni, «όλα συνηγορούν στο να πιστεύσουμε ότι οι Βλάχοι πρέπει να ήσαν δίγλωσσοι καθ' όλη τη διάρκεια τής ιστορίας τους»94.

Πηγή:«Εθνικά θέματα και κρατική ακηδία» και σελ 54-57.Παραπομπές και βιβλιογραφία στο βιβλίο.Στην  εικόνα βλέπουμε την εγκατάσταση των Βλάχων στις ορεινές περιοχές της Ελληνικής χερσονήσουκαι την "αμυντική γραμμή" που δημιουργούσαν τα βλαχοχώρια, (με το σκούρο μαύρο χρώμα- από το βιβλίο του Μ.Χρυσοχόου «Βλάχοι και Κουτσόβλαχοι,)

127 σχόλια:

  1. Υποθέτω ότι ο k. Αχιλλέας Λαζάρου αν έχει ασχοληθεί με τους Βαλκανικούς πολέμους δεν θα διστάσει να πει ότι την πόλη του Κukush εμ... συγγνώμη Κιλκίς ήθελα να πω την κάψανε οι Βούλγαροι.

    Είναι αλήθεια ότι οι Βούλγαροι κάνανε παρα πολλά εγκλήματα ειδικά στην A. Μακεδονία. Η επίσημη όμως Ελληνική Ιστορία τους χρεώνει και την καταστροφή του Κιλκίς το 1913.

    Τώρα το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο Μόδης παραδέχεται ότι το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού του είχε ενταχτεί στην Βουλγαρικη Εξάρχεια (και είχε αναπτύξει ισχυρά Βουλγαρικα αισθήματα-βλέπε και Γκότσε Delchev-Dimitar Βlahov) το αποκρύπτουν επιμελώς.

    Κάτι αντίστοιχο έχουμε και με την καταγωγή των Βλάχων οι οποιοι εμφανίζονται ως Λατινόφωνοι απόγονοι Αρχαίων Ελλήνων. Έτσι γενικός και αόριστος...

    Αλήθεια με πια λατινική γλώσσα τα Βλάχικα είναι αμοιβαία κατανοητά? Τα Πορτογαλικά, τα Ισπανικά, τα Καταλανικά, τα Γαλλικά, τα Προβηγκιανά, τα Ιταλικά?

    A υπάρχουν και τα Ρουμανικα...

    Κάτι ανάλογο έχουμε και με τους πρώην Βουλγαρόφωνους της Βόρειας Μακεδονίας οι οποιοι χαρακτηρίζονται γενικός και αόριστος δίγλωσσοι, η σλαβόφωνοι, η ομιλούντες σλαβοφανες ιδίωμα, η ανάμεικτο ιδίωμα, η ντόπια, η εντοπικα :):):) Εδώ βάζουμε τα γέλια.

    Από ποτε τα Βουλγαρικα γινανε η ντόπια γλώσσα της Μακεδονίας? Αν αυτά είναι ντόπια τότε η γλώσσα που μιλούσανε στο Ρουμλούκι τι είναι? και γιατί οι Οθωμανοί ονόμασαν την συγκεκριμένη περιοχή της Μακεδονίας Ρουμλούκι?

    Εντάξει οι Σκοπιανοί δεν παίζονται στην propaganda και την διαστρέβλωση. Αλλα και οι δικοί μας δυστυχώς δεν είναι πάντα σωστοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τελικα ασχετος εισαι! πηγενε σε καποιο ανταμωμα των βλαχων και θα δεις τη διαφορτικοτητα απο τοπο σε τοπο και στη γλωσσα και στα εθιμα! εκει να δεις οτι η συνεχεια της αρχαιοτητας βρισκετε μεσα στις βλαχικες παραδοσεις! τα αλλα ειναι εκτ του πονηρου!

      Διαγραφή
  2. Γιατί οι Ρουμάνοι που μιλούν σήμερα 80% λατινικά είναι απόγονοι Ρωμαίων;Εκλατινισμένοι Δακοί είναι,οι οποίοι πότε δε κατέβηκαν να κατοικήσουν στην Ελλάδα όπως είχαν επιχειρήσει πχ οι Σλάβοι αρά είναι αντιιστορικό να μιλάμε για Ρουμανικές μειονότητες.Οι Βλάχοι ούτε έθνος είναι αλλά ούτε ανήκουν σε ένα μόνο έθνος.Ντόπιοι πληθυσμοί ανά την Ευρώπη είναι που υιοθέτησαν την δημώδη λατινική σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόγονε ποιο έντυπο διατυπώνει την «επίσημη Ελληνική ιστορία»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟΙ ειναι οι Ελληνες ετσι "γενικος και αοριστος"?

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεια που να τεκμηριώνουν την θεωρεία ότι οι Βλάχοι είναι γηγενείς πληθυσμοί του Ελλαδικού χώρου που εκ-"λατινιστικαν". Ούτε όμως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεια που να τεκμηριώνουν την Ρουμανικη propaganda περί καθόδου Ρουμάνων στον Ελλαδικό χώρο. Πολύ σωστό και το σχόλιο για τον εκ-Λατινισμό των Δάκων. Σε ότι αφορά τους Βλάχους του Ελλαδικού χώρου υπάρχει η άνωθεν διχογνωμία. Παρόλα αυτά ας μην ξεχνάμε και το Ιστορικό τοπωνύμιο Βλαχιά που περιγραφει την Νότια Ρουμανια. Αλλα ακόμη και η λέξη Βλάχος είναι μάλλον Γερμανικής προέλευσης και μάλλον έχει να κάνει με την επαφή Γερμανών/Αυστριακών με αντιστοιχους πληθυσμούς (πιο παλιά χαρακτήρισαν έτσι μάλλον τους Κέλτες). Σε κάθε περίπτωση τους τελευταίους αιώνες είχαμε διασπορά Βλάχων σε όλη την Χερσόνησο του Αίμου. Αν όλοι αυτοί είναι γηγενείς τότε γεννάται το ερώτημα πως ανέπτυξαν την ίδια γλώσσα, ήθη έθιμα, παραδόσεις, μουσική κτλ Πρόκειται όντως για γηγενείς πληθυσμούς η μήπως όλοι είχανε μια κοιτίδα? και αν ναι που?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αρχαία εθνική παράδοση εμφανίζει τον Έλληνα να έχει βασιλεύσει στην κοιλάδα του Σπερχειού στην πόλη Έλλα ή Ελλάς, η οποία μεταλαμπάδευσε την εθνική ονομασία «Έλληνες» σε όλα τα συγγενικά, αδελφά φύλα που κατοικούσαν τότε τον Ελλαδικό χώρο.
      Το όνομα Ελλάς και Έλληνες πρωτοεμφανίστηκε στην Ιλιάδα του Ομήρου και συνδέεται μόνο με τους υπηκόους του Αχιλλέα, σαν ένα μικρό πολεμικό φύλο και συμβιώνει μαζί τους στη Φθία έχοντας ως βασιλιά τον ίδιο τον Αχιλλέα.
      Και όμως υπάρχουν αδιάσειστα γλωσσολογικά και ανθρωπολογικά στοιχεία
      http://www.almyros.vlahoi.net/language.htm
      και Έρευνα Αρη Πουλιανού,η οποία καταδεικνύει του λόγου το αληθές - πως οι Βλάχοι καθώς και Σαρακατσάνοι - Αρβανίτες- Πομάκοι - και οι Πόντιοι που ζούσαν τόσο μακριά απ΄την Βλάχικη κοιτίδα είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλάνων Περραιβών-Αθαμάνων- Αιακίδων - Πελασγών - που ονομάζονται απο τον Όμηρο θεϊκοί .. Η μητέρα τιου Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα καταγόταν απο την Πίνδο - ο πατέρας της, Νεοπτόλεμος Β¨, ο Βασιλιάς των Μολοσσών - Περραιβών- Βλάχων.. Οι Δωριείς - Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες; Οι Σπαρτιάτες απο που κατέβηκαν; Και πού ζούσαν πρίν μετακινηθούν απο Βόρεια στα Νότια ξανά;
      Η ανθρωπολογική επιστήμη μίλησε .. είναι οι ίδιοι τύποι ανθρώπων ( μετρήσεις κρανίων αποστάσεων οφθαλμών και ώτωνκλπ ) που βρέθηκαν 2000-1000 π.Χ με τους ανθρώπους που κατοικούν και σήμερα την Ηπειρό και την Μακεδονία. Οι Βλάχοι .. Και εφόσον ηταν και απροσπέλαστα ανα τους αιώνες διατηρήσανε και την καθαρότητα διοτι δεν είχαν γενικώς επιμιξίες..
      Η αρχέγονή ιστορία επαναλαμβάνεται.. Μη προσβάλετε τους Βλάχους που σηκώνουν τα λάβαρα της Ελληνικότητας -
      http://www.almyros.vlahoi.net/fighters.htm
      http://www.almyros.vlahoi.net/evergetes.htm

      Προέλευση από την αρχαιο-ελληνική λέξη ¨Βληχή¨: Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι ότι η λέξη Βλάχος είναι ίσως εξέλιξη της αρχαιοελληνικής λέξης ¨βληχή¨ παράγωγη του ρήματος Βληχάομαι-βληχωμαι (με περισπωμένη) που θα πει βελάζω. Από το ουσιαστικό ¨βληχή¨ (δωρικά ¨βλαχά¨) της δωρικής διαλέκτου ίσως προήλθε η λέξη βλάχα. Φυσικά ο άνθρωπος δε βελάζει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο κτηνοτρόφος Βλήχος ή Βλάχος μιμείται το βέλασμα του προβάτου, και με αυτό τον τρόπο το καλεί όταν χάσει ένα από το κοπάδι.

      Βλέπουμε λοιπόν ότι ο όρος υπήρχε πολύ πριν την αττική διάλεκτο, και μάλιστα υπήρχε αυτούσιος στους αρχαίους συγγραφείς μας. Οπότε κάθε αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την επακριβή λέξη 2.000 – 2.500 χρόνια πριν, και να αναρωτηθεί μήπως Βλάχοι προβατοτρόφοι πήγαν από την Νότια Ελλάδα προς τον Βορρά και πήραν μαζί τους τον όρο. Γιατί η πιθανότητα να ήρθε ακριβώς η ίδια λέξη από αλλού είναι μάλλον αρκετά δύσκολο να συνέβη.

      Η εκλατίνιση των κατακτηθέντων λαών κατά την εξάπλωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είναι ιστορικά αποδεδειγμένη, και πιστεύω ότι αποτελεί το σημείο κλειδί στην ιστορία των Βλάχων.

      http://www.almyros.vlahoi.net/history.htm

      Διαγραφή
  6. Απόγονε κάτι σε ρώτησα,
    μπορείς να απαντήσεις ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Akrita

    Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει αναφορά Ελλήνων Ιστορικών που να χρεώνει την καταστροφή του Κιλκίς στον Ελληνικό Στρατό. Διόρθωσε με αν κάνω λάθος. Κάποια γράμματα όμως Ελλήνων Στρατιωτών λένε αλλα...

    Ας χρησιμοποιήσουμε όμως την Λογική. Ποιος ήτανε ο αντικειμενικός σκοπός των Βουλγαρων στην μάχη του Λαχανα? να ανακόψουνε την προέλευση του Ελληνικού Στρατού και να υπερασπιστούνε την δυστυχώς για εμάς Βουλγαρικη πόλη του Κιλκίς (Ο ίδιος ο Μόδης παραδέχεται ότι το Κιλκίς ήτανε ουσιαστικά μια Βουλγαρικη πόλη. Αναφέρει δε ότι η Ουνία είχε συντελέσει σε αυτό). Από ότι φαίνεται τουλάχιστον ο Ελληνικός στρατός βομβάρδισε το Κιλκίς. Οι Βούλγαροι δεν θα μπορούσανε να καταστρέψουνε μια Βουλγαρικη πόλη. Ο άμαχος πληθυσμός τους ακολούθησε. Οι Βούλγαροι κάνανε παρα πολλές καταστροφές, σφαγές και λεηλασίες όχι όμως στο Κιλκίς. Κύριος στην Ανατολική Μακεδονία. Εσύ τι θεωρείς ως επίσημη Ελληνική θέση? Τα άρθρα της εφημερίδας Εμπρός της εποχής εκείνης? κάποιους μεταγενέστερους Ιστορικούς? Έχεις διαφορετική άποψη επί του θέματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ από όσο ξέρω το Βλάχος είναι όντως γερμανικής προέλευσης αλλά σημαίνει τον εκλατινισμένο μη Ιταλό.Μπορεί το Βλάχος να συνδέθηκε με τους Ρουμάνους όπως το Ρωμιός ενώ στην αρχή σήμαινε όλους τους χριστιανούς κατοίκους του Βυζαντίου τελικά κατέληξε να σημαίνει τους ελληνόφωνους.Άλλωστε Βλαχία λεγόταν και η Θεσσαλία μια περίοδο.Από κει και πέρα η γλώσσα λογικό να είναι παρόμοια γιατί όλοι τους εκλατινίστηκαν κάποια στιγμή οπότε ο πυρήνας είναι τα λατινικά.Τώρα για τα έθιμα που λες,τουλάχιστον για τους Βλάχους της Πίνδου,έχω παρακολουθήσει πολιτιστικά τους δρώμενα και δε μου φένονται διαφορετικά από τους άλλους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Έλληνες κύριε Tσαπανε είναι όσοι έχουν καταγωγή από τους Αρχαίους Έλληνες. Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι Αρχαίοι Έλληνες δεν μιλούσανε ούτε Βουλγαρικα, ούτε Ρουμανικα, ούτε Αλβανικά, ούτε Τουρκικα ούτε Ιταλικά. Αν ήτανε εν ζωή σήμερα θα χαρακτήριζαν όλες αυτές τις γλώσσες βάρβαρες (χωρίς ίχνος ρατσισμού. αυτήν την έννοια είχανε οι βάρβαροι αρχικά. Μιλούσανε ba-ba-ba. Έτσι τουλάχιστον ακούγονταν στους Αρχαίους).

    Είναι καταγεγραμμένο Ιστορικά ότι υπήρξανε μετακινήσεις μη Ελληνικών πληθυσμών στον Ελλαδικό χώρο. Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι οι πρώην αλλόγλωσσοι είναι γνήσιοι απόγονοι Αρχαίων Ελλήνων και όχι απόγονοι των άνωθεν μη Ελληνικών πληθυσμών?

    Εκτος και αν οι Αρχαίοι είχανε τόσο μεγάλη έφεση στις ξένες και ευγενείς γλώσσες όπως τα Βουλγαρικα, τα Ρουμανικα, τα Αλβανικά, τα Τουρκικα η τα Ιταλικά (όσο αφορά τα Ιταλικά αποτελούνε μάλλον εξαίρεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γνήσιε, χαλάρωσε λίγο με τα ρατσιστικά, γιατί μπορεί να βγει το δικό σου καταγωγικό διαδικτυακό δέντρο και θα πρέπει να βρεις καινούριο παιχνιδάκι μετά. Δεν υπάρχουν διπλές συνεπαγωγές σε γλωσσικούς και φυλετικούς δεσμούς. Δεν είναι μαθηματικά, χρειάζεται συνεκτίμηση πολλών στοιχείων και κριτική ικανότητα.

    Σε άλλα επεισόδια, λίγο εκτός θέματος για το βίντεο που πρόλαβε να πάρει το κυνηγημένο γαλλικό συνεργείο στα Πομακοχώρια.

    http://www.youtube.com/watch?v=GbcLUeBPb7E

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εαν θελεις να βρεις Ελληνες εξ αιματος, τοτε κανε μια αναλυση του γεννητικου σου υλικου (DNA), στοιχιζει καμμια εκατοστη δολλαρια, και βρες την καταγωγη σου και τον χρονο παραμονης της οικογενειας σου στον Ελληνικο χωρο.

    Προσοχη ομως, γιατι Ελλαδα ηταν η Θεσσαλια και η Πινδος, πατρογονικες εστιες πληθυσμων οι οποιοι προυπηρχαν της γενικης ονομασιας των Ελληνων η οποια συνεβη μετα τα Τρωικα. (Βλεπε Θουκιδιδη 1-3), και οι οποιοι πληθυσμοι κατα την πλειοψηφια των ησαν διγλωσσοι ομιλουντες την ελληνικη και την Βλαχικη.

    Τωρα, εαν θεωρεις Ελληνες τους ομιλουντες μιαν των (τουλαχιστον) 150 διαλεκτων, αλλα ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΝ, καθοσον ο Ελληνισμος ολοκληρος κατα την Ιουστινιανην εποχην την ωμιλει, τοτε θα πρεπει να μας εξηγησεις γιατι σημερα θεωρουμε Ελληνες αυτους οι οποιοι ωμιλουν μιαν γλωσσα η οποια εχει σκαρτεψει και την οποιαν βεβαια ωμιλουν οι Πακιστανοι, Νηγηριανοι, Μπανγκλαντεσιανοι, και ενα σωρο αλλοι μουσαφιρηδες των αμοιρων Ελλαδιτων.

    Οσο για την λεξη Βλαχοι, δεν εχει να κανει τιποτα με Γερμανικες προελευσεις, οι Γερμανοι δεν μπορουν καν να την προφερουν, εχει να κανει με την --βληχη-- των προβατων, αρχικη απασχοληση των Βλαχων.
    Κροαστες οι τον βατραχον μιμουμενοι στην ομιλιαν των, Βλαχοι οι μιμουμενοι την των προβατων βληχη.

    Ο λογος βεβαια για τον οποιον υπαρχει η αρνητικη στασις των Ελλαδιιτων προς τους Βλαχους βασιζεται στα εξης γεγονοτα

    ¨
    1. Στο οτι οι Βλαχοι αποτελουν αδιαψευστη αποδειξη της ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ του Ελληνικου Εθνους.
    Το αιμα δεν σωζεται στις πεδιαδες και στα κατακουρσαρισμενα νησια, σωζεται στα απατητα ορη της Χωρας, σκεψου το.

    2. Στην τοποθετηση του Βενιζελου κατα τους Βαλκανικους, οποτε και ξεπουλησε τον Ελληνισμο της Πελαγονιας.Βλεπεις η ραχοκοκκαλια του Εθνους ηταν η Πελαγονια και η Μοσχοπολη με την Ακαδημια της και την αναγεννηση του Ελληνισμου.
    Πως να το δεχτει αυτο η Αθηνα των 46 κατοικων,και ο Βενιζελος την Βασιλικοτητα των?
    Κι' ετσι ξεπουλησε την μιση Ελλαδα στους Δακορουμανους, αλλα αυτοι ξεχασαν να μας πουν απο ποιους εμαθαν την μπασταρδεμενη Λατινικη των.
    Μηπως απο την Μακεδονικες λεγεωνες που τους κατεκτησαν?

    3. Στην θεση της Εκκλησιας η οποια ανεκαθεν φοβοταν την ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ των Βλαχων, και ας ηταν οι μονοι που την υποστηριξαν στην υπερχιλιετη παρουσια της στην Μακεδονια, για να παιξουν τον ρολο της Ιφιγενειας.

    4. Στα διαφορα ακραιοδεξια καθεστωτα της Μικρασιατικομετακαταστροφικης υποθεσεως, οταν οι Ελληναρες της Αθηνας προσπαθησαν να δημιουργησουν μια Αθηναικη Ελλαδα με τον Σταυρο και την πολυμπασταρδεμενη γλωσσα.
    Αυτος αλλωστε και ο λογος που διδασκαν τρεις Ελληνικες γλωσσες, με αποτελεσμα ο Ελληνας να μην ωμιλει ακομα και σημερα την Ελληνικη.

    Θα μπορουσα να προσθεσω πολλους αλλους λογους, αλλα ας ξεκαθαρισωμε πιο ειναι το Ελληνικο στοιχειο που θα επρεπε να θεωρηθει σαν ταυτοτητα¨
    1.Το ΑΙΜΑ?
    2.Η ΓΛΩΣΣΑ (και ποια απ ολες)?
    3.Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ με βαση της οποιας ηρθαν οι εξ Ανατολης.
    4. Η πολυκοσμικοτητα , πολυγλωσσια και πολυθρησκευτισμος?

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    Υ.Γ.
    Εκανα την γενητικη μου αναλυση. Το ΑΙΜΑ μου βρισκεται στην Πινδο απο 16000 χρονια, χωρις αναμειξεις με αλλους μπαγαμποντηδες και κατεργαραιους, λαμογια και γκαντεμηδες.
    Η οικογενεια μου προσεφερε στον Ελληνισμο, αιμα και χρημα.
    Και βεβαια ειμαι ΒΛΑΧΟΣ.
    Γνωριζεις κανεναν ΕΛΛΗΝΑ που να μου μοιαζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενδιαφέρουσες απόψεις, οί οποίες όμως δέν στηρίζονται πάντοτε σέ επιστημονικά δεδομένα.
    Κατ'αρχήν τό πρόβλημα τής γεωγραφικής εξάπλωσής τους στήν Ελλάδα. Παραλείπεται η παρουσία τους στήν Στερεά Ελλάδα (Πουκεβίλ), στήν Εύβοια (όπου συχνά ταυτίζονται λανθασμένα μέ τούς Αρβανίτες καί διάφοροι ιστορικοί θεωρούν τό βλαχικότατο επίθετο Φλώκας ώς αρβανίτικο), στήν Πελοπόνησσο, όπου μεταφέρθηκαν από τόν Μοροζίνι (Δολιανά, Βλαχοκερασιά, Φιγάλεια=Τζούρτζια κατά τούς ντόπιους κλπ), στήν Κρήτη ( Ι. Βλάχος Δασκαλογιάννης, Βλάχοι τής Ανώπολης κλπ).
    Η γλώσσα τους είναι παράγωγο τής vulgaris λατινικής τής εποχής τής ρωμαϊκής κατάκτησης καί προφανώς διαφέρει τής vulgaris λατινικής τής Δακίας, η οποία εκρωμαϊζεται αρκετούς αιώνες αργότερα. Η παρουσία τών Ρωμαίων στήν Δακία είναι βραχεία, περίπου 2 αιώνες. Η κάθοδος τών Σλάβων στήν Ρουμανία εξαφανίζει τήν λατινική, η οποία επενεμφανίζεται μετά τό 1700, άγνωστο πώς. Οί ειδικοί γλωσσολόγοι διαφωνούν γιά τήν διαδικασίς επανεμφάνισής της, η σημερινή εξισορροπιστική θεωρία υποστηρίζει ότι η Ρουμανία επανεποικίζεται από λατινόφωνους πληθυσμούς τής Βουλγαρίας.
    Τό ότι σήμερα ορισμένες λατινόφωνες ορεινές περιοχές τής Ιταλίας (Frioul, Val Gardena στό Ν. Τυρόλο) καί τής Ελβετίας (Graubuenden, όπου ομιλείται η Rumantsch) αντικατοπτρίζουν γλωσσικά τά στοιχεία τής εκάστοτε vulgaris λατινικής κατά τήν εποχή τής ρωμαϊκής κατάκτησης, έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Κοινό χαρακτηριστικό τών ανωτέρω Λατινοφώνων μέ τούς Βλάχους τής Ελλάδος είναι η λατρεία τής αγίας Παρασκευής San Veneri (Αφροδίτη) καί τά σχετικά πανηγύρια. Βέβαια παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμη πώς καί γιατί αγροτοκτηνοτροφικοί πληθυσμοί υιοθετούν τήν λατινική!
    Η γενετική έρευνα (DNA), ακόμη στίς αρχές της, έχει ενδιαφέροντα πρώτα αποτελέσματα. Π.χ. τήν πιθανή κοινή καταγωγή Βλάχων καί Σαρακατσάνων, λόγω τής γενετικής ομοιότητας, η οποία συνεπικουρείται από τά ισχυρά λατινικά κατάλοιπα στήν κτηνοτροφική ορολογία τών δεύτερων, αλλά καί στά επίθετα (Ρούφος, Φελίνα κλπ). Δέν είναι παράτολμο νά πεί κανείς ότι περισσότερα λατινικά στοιχεία τής καθημερινότητας διατηρούνται στούς Σαρακατσάνους.
    Οί υπόλοιποι σύγχρονοι Βλάχοι τής Βαλκανικής είναι αποδεδειγμένα απόγονοι μεταναστών κυρίως από τήν Ηπειρο. Εξαίρεση οί λατινόφωνοι τής ΒΑ Σερβίας (Timok κλπ), τής Δαλματίας καί τής Ιστρίας (αν καί Capo d' Istria=Καποδίστριας). Αλλά τά ιστορικά στοιχεία είναι ανεπαρκή γιά μία συνολική θεώρησή τους.
    Επειδή μέχρι σήμερα η έρευνα περί Βλάχων βρίσκεται στά όρια τού ερασιτεχνισμού, ας περιμένουμε εως ότου συγκεντρωθούν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 1. Η Πελοποννησος ηταν αδεια απο πληθυσμο την εποχη της 4ης Σταυροφοριας, ο ανεψιος του Βελλαρδουινου την κατεκτησε με 120 ιππεις περιπου για να πλακωσουν μετα οι Βενετσιανοι και οι Γενοβεζοι. Μετα το 1340 αρχισαν να κατεβαινουν οι Αρβανιτοβλαχοι (βλεπε Κολοκοτρωνηδες και πιθανως Καρα-Τζαφερηδες.)Βλεπεις οι Βλαχοι οχι μονον δεν ειχαν εκει βοσκη ανωτερη της Πινδικης, αλλα ειχαν ηδη μεταβληθει σε στρατιωτες, και εμπορους,δεν υπηρχαν λογοι παρουσιας των δηλαδη τοσο ισχυροι οσο στην Θεσσαλια,Πινδο,Πελαγονια.

    2. Φαινεται οτι θεωρειτε τους Βλαχους σαν ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΥΣ, τιποτα το πλεον απατηλο. Οι Βλαχοι ηταν ανεκαθεν ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ-ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟΙ και αυτοι οι της Μοσχοπολεως ηταν οι διαχειριστες του δευτερου Τυπογραφειου στα Βαλκανια το οποιον και αρχισε να παραγει διαφορα εργα στην Ελληνικη και αλλες γλωσσες ωστε να ξυπνηση η Ευρωπη και να αρχισει η Αναγεννηση της Ελλαδας με αποτελεσμα την δημιουργια του Μοναδικου Ελληνικου Κρατους.
    Ας μην ξεχναμε βεβαια οτι σχεδον ολοι οι της Φιλικης Εταιρειας αλλα και οι "Ρωσσοι" της Επαναστασης ειχαν καταγωγη απο Βλαχικα μερη.
    Και να σκεφθει κανεις οτι εκεινη την εποχη στην Αθηνα δεν υπηρχε ουτε ενα σπιτι.
    Την κατεστρεψε ο Αλη-Πασας, και την θελουν καταστραμενη ολοι οι Ανθελληνες μιαν πολη τουλαχιστον 100.000 κατοικων με κυρια γλωσσα την σωστη Ελληνικη και ενδοοικογενειακη την λεγομενη "κιμπαρικη" βλαχικη γιατι και εμεις εχωμε ενα σωρο κατα μερους διαλεκτους.

    3.Δεν υπηρξε "επανεμφανηση της Λατινικης στην Ρουμανια, η Ρουμανια ηταν η μονη χωρα στην οποια η Κωνσταντινουπολη επετρεψε την χρηση της Λατινικης,την οποιαν καταπολεμησε στο υπολοιπο του Βυζαντιου απο φοβο μη τυχον και οι υπηκοοι του Βυζαντιου θα επιθυμουσαν εξαρτηση εκ Ρωμης.
    Ελλαδα, ΔΕΝ ηταν το Βυζαντιο και τα ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΑ του καθεστωτα, Ελλαδα και Ελληνισμος ηταν η Πρωτη Ιουστινιανη, το Ιλλυρικον, η Πελοποννησος του Πληθωνα, τα Δεσποτατα Ηπειρου και Θεσσαλονικης, και ολα αυτα......τι περιεργη συμπωση, μερη παραδοσιακα διγλωσσικης ομιλιας των κατοικων των.

    4.Η γενετικη ερευνα θα αποδειξει οτι οι Βλαχοι και οι Σαρακατσανοι ειναι ενα και το αυτο. Απλουστατα, οι Σαρακατσανοι παρεμεναν οι κτηνοτροφοι, ενω σαν Βλαχοι εγιναν γνωστοι οι Εμποροι οι οποιοι και δημιουργησαν την Νεωτερη Ελλαδα με τις δωρεες τους, και ενωριτερα ολες τις μεγαλοπρεπεις εκκλησιες, ολες Ορθοδοξες ανα την Ευρωπη.
    Αλλα..................οι ταγοι της Αθηνας ηθελαν την συνεχεια του Ελληνισμου, αλλα......πως να αποδεχτουν σαν λαμπαδοφορους του Ελληνισμου ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ πληθυσμους και μαλιστα ωμιλουντες και ΑΝΤΟΡΘΟΔΟΞΟΝ λαλια?
    Κι' ετσι πηραν τους αμορφωτους, σε γενικοτητα κτηνοτροφους, τους βαπτισαν σαν Αρχαιο-Ελληνες και τους ειπαν μη βγαλετε τσιμουδια απο δω και μπρος στην Βλαχικη, κι' ας λεν το "καλημερα" ακομα και σημερα "μπουον-ορα" στο Σαρακατσι και γειτονικες περιοχες, αλλα..........Ελληνες δεν ειμαστε?
    Εξ αλλου, πως θα ηταν δυνατον επι χιλιετηριδες σε ενα μερος τοσο περιορισμενο να δημιουργηθουν και να συνυπαρξουν δυο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ λαοι?

    5.Ας περιμενωμε για οτι θελετε. Πολλοι ειχαν υπολογισει σε πολλα, αλλα δεν ειχαν υπολογισει στο DNA, την γενετικη αναλυση, η οποια ΠΟΤΕ δεν λεει ψεμματα, δεν ξερει απο πολιτικη βλεπεις η γενετικη.
    Το γενετικο υλικο των Βλαχων κανει μπαμ! που λενε.
    Το μονο που εχωμε να κανωμε οπως εγραψα και στο προηγουμενο μηνυμα μου, ειναι να αποφασισωμε στον --ορισμο-- του ΕΛΛΗΝΑ, και τα αλλα ειναι ευκολα.
    Οπως εδω στο Αμερικα οι εξ Αφρικης Μαυροι ωμιλουν την Αγγλικη,αλλα θεωρουνται Αμερικανοι και οχι Εγγλεζοι, ας αποφασισωμε αν θελωμε σοκολατενια παιδια και Κογκολεζους Ελληνες, η αν θελωμε πληθυσμους οι οποιοι προυπηρχαν στις Πινδικες Ελληνικες Αλπεις, 10,000 ΠΡΙΝ απο την εποχη του Δευκαλιωνα και την γεννηση του Ελληνα ο οποιος και ηταν ο νουνος των Ελληνων και του Ελληνισμου.Σκεφθειτε αυτα που σας λεω και μεταβιβαστε τα, ο Ελληνισμος ΔΕΝ εχει πεθανει ακομα, και ας ειναι πολλες οι Ερινυες των "εξω".

    Γιωργος Τσαπανος
    Ο εκ Καλιφορνιας.

    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Τσαπάνο, είμαι καί εγώ Βλάχος καί έμαθα νά κάνω υπομονή.
    1.Η μεταφορά τών Βλάχων από τόν Μοροζίνι είναι ιστορικό γεγονός καί μάλιστα αναγράφονται καί οί χώροι τής Ηπείρου, από όπου έγινε η "αναγκαστική" μετανάστευση. Τά ηπειρωτικά τοπωνύμια στήν Πελοπόνησο είναι πάρα πολλά, ιδίως στήν ορεινή Αρκαδία. Η μεταφορά γίνεται μετά από μία επιδημία πανώλης(?), η οποία αποδεκατίζει τόν ιθαγενή πληθυσμό. Βεβαίως καί υπήρχαν έμποροι κλπ, αλλά τό βασικό επάγγελμα εκείνη την εποχή είναι τό κτηνοτροφικό. Πολύ αργότερα ανθίζει τό εμπορικό στοιχείο. Ξεχνάμε τούς Βλάχους οδίτες, τούς οποίους αναφέρει και ο Ιωσήφ τής Τουδέλης.
    2. Δέν τούς θεωρώ μονο- ή πολύγλωσσους, απλώς δέν γνωρίζουμε τίποτε, έως ότου, όπως σωστά αναφέρετε, αρχίζει νά λειτουργεί η Ακαδημία καί τό τυπογραφείο τής Μοσχόπολης. Η διγλωσσία δέν ήταν γενικευμένο φαινόμενο, ιδίως στίς γυναίκες, καί προφανώς αναπτύχθηκε εκεί πού οί περιστάσεις τό επέβαλλαν. Μήν ξεχνούμε ότι καί ο Κοσμάς ο Αιτωλός, περιοδεύει στά Ζαγοροχώρια κατακεραυνώνοντας τήν "γλώσσα τού Διαβόλου" καί προτρέποντας νά μάθούν ελληνικά.
    3. Εδώ κάνετε λάθος. Η σημερινή Ρουμανία δέν υπήρξε παρά ευκαιριακά τμήμα τού Βυζαντίου. Η επανεμφάνιση τής Λατινικής στήν Ρουμανία μετά περίπου 800-1000 χρόνια δέν αμφισβητείται από κανέναν Ρωμανιστή.
    4. Συμφωνώ, αλλά μέχρι στιγμής δέν υπάρχουν παρά λίγα ερευνητικά αποτελέσματα. Κανείς δέν υποστηρίζει ότι υπάρξαν δύο λαοί, άν καί γνωρίζουμε ότι δημιουργήθηκαν ρωμαϊκές αποικίες στήν Ελλάδα (Φίλιπποι, Κόρινθος, Πάτρα, Νικόπολις κλπ) από Ιταλιώτες, αλλά γρήγορα απαγορεύτηκε από τήν Σύγκλητο ο αποικισμός τών Ρωμαϊκών κτήσεων.
    5. Τώρα εάν τό γενετικό υλικό τών Βλάχων κάνει "μπάμ" δέν τό ξέρω ακόμη, γι' αυτό εγώ τουλάχιστον θά περιμένω, ώσπου νά συγκεντρωθούν οί απαραίτητες αποδείξεις. Υπενθυμίζω ότι ο αδελφός τού Ελληνα ονομάζονταν Λατίνος. Εγώ πάντως δέν γνωρίζω πότε ακριβώς έγινε ο κατακλυσμός τού Δευκαλίωνα!
    Στό Βλαχικό Ιδεώδες συμφωνούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Apogonos

    Βλαχος = Walache kai ine mia germanikia leksi.
    o polonos apokali tin Italia Wlochi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οντως τό όνομα Βλάχος λέγεται ότι έχει σλαυική ρίζα. Πάντως ο Γ. Εξαρχος εντόπισε όνομα επισκόπου "Βλάχος" στήν Παλαιστίνη περί τόν 4ο αιώνα μ.Χ. Αρα μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Ουσιαστικά δέν γνωρίζουμε τήν προέλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητε xirot

    1.Αναφορα σε Βλαχους γινεται απο τους πρωιμους μετα Χριστον αιωνας (βλεπε Κεραμοπουλον)οσον αφορα δε την μεταστροφη των σε στρατιωτας και γαιοκτηματιες, αυτη γινεται 25 χρονια μετα την συμμετοχη των Μακεδονικων,Ιλλυρικων,και Ευρυτανιο-Αιτωλιακων λεγεωνων τοσον κατα τους πρωιμους χρονους αφιξεως των Ρωμαιων εν Πελαγονια οσον και μετα την αφιξη των εις την περαν του Δανουβεως Δακιαν και εκτοτε παραμονη αρκετων εξ αυτων εκει.
    Η δε μεταφρασις της λεξεως --ΟΔΙΤΕΣ-- σαν --ΕΜΠΟΡΟΙ-- μας αποδεικνυει την παρουσια κατα και υπευθηνοτητα Βλαχων Εμπορων του θανατου του Πρωην Τσαρου Δαυιδ (αδελφου του εν θρονω Τσαρου Σαμουηλ) στα στενα τα οποια οδηγουν απο το Πισοδερι προς την Καστορια.Οι του της Τουδελης αναφερονται πολυ αργοτερα.

    2.Δεν μπορει λαος εκ του μηδενος να αρχισει να ωμιλει ξενη γλωσσαν! Εαν υπηρχε λαος στην Μοσχοπολη σε βαθμο εκδοσεως προπαγανδιστικου υλικου υπερ μιας Ανεξαρτητου Ελλαδος, σημαινει και παρουσια Ελληνικου στοιχειου μορφωμενου σε ανωτατο επιπεδο.Και εαν οι Βλαχοι ΔΕΝ ειχαν σχεση με τον Ελληνισμο, γιατι να τον δεχτουν και να επιτρεψουν την αναπτυξη της Ελληνικης? Ας διαλεγαν την Κινεζικη, Αραβικη,Γερμανικη.......
    Οσο για τον Κοσμα, σηκωτο τον κατεβασαν απο τα βουνα της Πινδου, αλλος ενας που δεν ειχε καταλαβει την σχεση μεταξυ ενδο-οικογενειακης λαλιας με την κατασκευη εκκλησιων,νοσοκομειων,θωρηκτων,φυλακων,κ.τ.λ.
    Αλλα....τι να περιμενωμε απο λαο ο οποιος τα Θωρηκτα της απελευθερωσης τα χρησιμοποιει για γαμηλια παρτυ?

    3.Σας προτρεπω να διαβασετε το βιβλιο της Μαριας Παπαγεωργιου "Δελτιον Ρουμανικης Βιβλιογραφιας"(εκδοσεις ΙΜΧΑ-1970).
    Εκει θα μαθετε πολλα για την Ρουμανικη γλωσσα, (την οποιαν πολλοι ηθελαν να την αντικαταστησουν με την Ελληνικην !) οπως και τον συσχετισμο της με την Σλαυικη, συσχετισμο ο οποιος ειναι ασημαντος εν σχεσει με την Βλαχικην.(17,5% Σλαυικη στα Ρουμανικα με 0,26% Σλαυικη στην Βλαχικη).

    4. Μιας και εγινε αναφορα στο προσωπο του Κου Λαζαρου, η μελετη της διδακτορικης του διατριβης"Η Αρωμουνικη" θα μπορεσει να ριξει απλετο φως στην δημιουργια της Βλαχικης.
    Δεν γνωριζω εαν ο "Ακριτας" εχει η μπορει να βρει το βιβλιο ωστε να παραθεσει ορισμενα αποσπασματα, αλλα θα μπορουσα να του στειλω ορισμενα.

    5. Το γεννητικο υλικο κανει "μπαμ" λογω του περιορισμενου πληθυσμιακου στοιχειου των Βλαχων και της ενδο-οικογενειακης των εις γαμους σχεσεις.
    Το Βλαχικο στοχειο υποφερει απο πλειστα οσα νοσηματα , χαρακτηριστικα τετοιων περιπτωσεων, και ομως καμμια Κυβερνηση δεν εχει ενδιαφερθει μεχρις τωρα και ας κυβερνησαν ολες με Βλαχικο χρυσο.
    Οσο για τον κατακλυσμο του Δευκαλιωνα, τοποθετειται σχεδον ταυτοχρονα με αυτον του Νωε, οταν ανοιξαν τα Δαρδανελλια γυρω στα 5600 π.χ. . ολο και περισσοτεροι μυθοι γινονται πραγματικοτητες με την προοδο της επιστημης.

    Και 6. για τον "Απογονο".

    Γιατι να δεχτω τον ορο Βλαχος σαν Γερμανικο η Πολωνικο οταν εχω τον ορο ΒΛΗΧΗ και ΒΛΑΧΑ στην Δωρικη?
    Γιατι δηλαδη να απορριψω μια αυθεντικα ΕΛΛΗΝΙΚΗ λεξη και να ψαξω στην Γερμανικη η την Πολωνικη η πιθανως αυριο και στην Κινεζικη εαν βεβαια υπαρχει παρεμφερης λεξις.
    Εκτος βεβαια εαν ο σκοπος ειναι ακριβως αυτος, να παρουσιασουν τους Βλαχους σαν εκ του Βορρα ορμωμενους ωστε να καταστρεψουν την ΣΥΝΕΧΕΙΑ του Ελληνικου Εθνους.
    Ας μην ξεχναμε βεβαια και τον Ηροδοτο Βιβλιο 1-56
    ".............και κατοπιν θελησε να μαθει για το Εθνος των Ελληνων....το οποιον κατα την βασιλειαν του Δευκαλιωνος κατοικουσε στην Φθεια, και το οποιον κατα την εποχην του Δωρου υιου του Ελληνα κατοικουσε περι τα ορη Οσσα και Ολυμπον στην Εστιαιοτηδα.Εκδιωχθεντες δε (το Εθνος των Ελληνων) απο εκει απο τους Καδμιους κατεληξαν στην Πινδο οπου και ωνομασθησαν Μακεδονες, και απο κει πηγαν στην Δρυοπια και απο την Δρυοπια επιτελους κατεληξαν στην Πελοποννησο οπου και ωνομασθησαν Δωριεις.....¨".
    Πινδος, στα ψηλα βουνα διατηρειται ενα Εθνος.
    Εκτος βεβαια και εαν το θελωμεν πολυχρωματικο,πολυπολιτισμικο και παμε λεγοντας.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ θα χαρακτήριζα ως μύθο την περίφημη διγλωσσία τόσο των Βλάχων όσο και των Σλαβόφωνων (ουσιαστικά Βουλγαροφώνων. Γιατί Σλαβικά είναι και τα Τσεχικα, Πολωνικά και Σλοβενικά...).

    Δίγλωσσοι προφανώς και υπήρχαν αυτοί όμως ήτανε μάλλον ένα πολύ μικρό ποσοστό όπως γραμματιζούμενοι, έμποροι και κάποιοι προεστοί και φυσικά οι πολύ πλούσιοι Τσέλιγγες που είχανε την δυνατότητα να μορφωθούνε. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε οι περισσότεροι ήτανε αγράμματοι. Δεν γνωρίζανε να γράψουνε το όνομα τους σε 1 γλώσσα. Ποσο δε να γνωρίζουνε και να ομιλούνε 2 γλώσσες.

    Πολύ σωστή και η παρατήρηση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Εγώ θα πρόσθετα και τον Βλάχο γεννημένο στην Καβαλα λόγιο Θεόδωρο Καβαλιώτη που δίδαξε στην Μοσχόπολη έκδωσε Λεξικό σε 4 γλώσσες και παρακινούσε τους Βλάχους αδερφούς του να πάψουν να ομιλούν την ούτε λίγο ούτε πολύ βάρβαρη Βλάχικη γλώσσα και να μάθουν Ελληνικά. Την γλώσσα των ιερών κειμενων.

    Για την δράση του ο Άγιοs Κοσμάς ο Αιτωλός αποτελεί κόκκινο πανί για την Ρουμανικη propaganda η οποια θεωρεί και τους Ελληνόφωνους Σαρακατσάνους ως Ρουμάνους που Eλλινοφονισαν.

    Κρατώ επίσης από τα λεγόμενα του κυριου Τσάπανου την εξής φράση "Δεν μπορει λαος εκ του μηδενος να αρχισει να ωμιλει ξενη γλωσσαν!"

    Ερώτηση οι Βλάχοι που κατέφυγαν στις Βόρειες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας τότε γιατί Bουλγαροφονισαν? και γιατί κάποιοι εξ αυτών υπήρξαν ηγέτες Boulgarokomitadjides? (βεβαια εδώ σε αυτό το σημείο αρχίζω να προσεγγίζω τις θέσεις σου και εσύ τις δικες μου :):):))

    Έχω αναφέρει στο παρελθόν μια μικρή λίστα από δαύτους. Για πείτε μου και τη εθνικότητας φέρεται να ήτανε αυτοί που σκοτώσανε τον Paulo Mella αλλα και τον Τελο Agra?

    Όσο για αυτήν την Δωρική ήμαρτον ρε ήμαρτον. Κοντεύετε να την κάνετε μητέρα της Αλβανικής και της Ρουμανικης ταυτόχρονα :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ κ. Τσαπάνο,
    χαίρομαι γιά τόν γόνιμο διάλογο, έστω καί εάν παρεισφρύουν ενίοτε μερικά συναισθηματικά στοιχεία.
    1. Χωρίς νά θέλω νά μειώσω τό έργο τού Κεραμόπουλου, δέν είναι σωστή η άποψη γιά τήν πρώιμη "εμφάνιση" τών "Βλάχων". Τά στοιχεία πού διέθεταν τότε, βασισμένα σέ βυζαντινές πηγές, γνωστές γιά τήν μεροληψία τού εκάστοτε γράφοντος, δέν είναι αξιόπιστες πηγές καί γενικά αναφέρονται σέ πολύ μεταγενέστερες εποχές από τούς πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Οί οδίτες, κοινώς ληστές, δέν είναι έμποροι, γι' αυτό αναφέρω καί τόν εκ Τουδέλης, διότι αναφέρεται σέ παρόμοια γεγονότα ληστειών καί θεωρεί ότι οί Βλάχοι οδίτες πιθανόν είναι Εβραίοι, γιατί δέν ληστεύουν τούς Εβραίους!! Λόγω δέ αυτής τής προϊστορίας τους, τά περισσότερα αρματολίκια επανδρώνονται μέ Βλάχους.
    2. Δέν έχετε δίκιο γιά τήν Μοσχόπολη, μόνο βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου εξέδιδε. Προφανώς οί μορφωμένοι ιερωμένοι γνώριζαν τήν γλώσσα τής εκκλησίας, αλλά αυτά όλα αφορούν γεγονότα πολύ πολύ μεταγενέστερα, όταν όντως οί κυρατζίδες γίνονται πολύγλωσσοι. Μήν ξεχνάτε τό torna torna frate, τήν γλώσσα δηλαδή πού μιλούσαν τότε στήν σημερινή Ελλάδα. Μήν ξεχνάτε τί γράφει σχετικά ο Ι.Λυδός αλλά καί τίς επιτύμβιες πλάκες τών νεκροταφείων τών πρώτων μ.Χ. αιώνων μέ τά 95% ρωμαϊκά ή μικτά ονόματα. Επαναλαμβάνω ότι δέν γνωρίζουμε τήν γλωσσική κατάσταση στήν Ελλάδα μέ ακρίβεια καί οί πληροφορίες πού έχουμε είναι ανακριβείς καί αλληλοσυγκρουόμενες. Αλλά γιατί αγαπητέ φίλε επικεντρώνεστε τόσο στήν διγλωσσία? τί σημασία έχει? καί οί Καραμανλήδες μιλούσαν μόνο τουρκικά, αλλά κανείς δέν αμφισβήτησε τήν ελληνικότητά τους!
    3. Τό γνωρίζω, ήμουν "υπεύθυνος" γιά τήν ανθρωπολογική βιβλιογραφία.
    4. Δέν νομίζω.
    5. Τουλάχιστον από τήν εμπειρία μου δέν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερη νοσηρότητα. Δέν υπήρξε καμμία διαφορά στήν αναλγησία τού αθηνοκεντρικού κράτους απέναντι σέ όλους τούς εκτός Αθηνών Ελληνες, όλοι στό ίδιο τσουβάλι. Τά περί κατακλυσμών, αν καί αναφέρονται στίς μυθοπλασίες πολλών πολιτισμών, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα καί αθεμελίωτα.
    6. Η ετυμολόγηση λέξεων καί ονομάτων είναι ολισθηρός δρόμος. Αλλά η διασύνδεση βληχή=βλάχος είναι παρακεκινδυνευμένη, όπως καί η αναφορά στούς Δωριείς.
    Σαφώς καί είμαι αντίθετος στίς αμερικανιές τής πολυπολιτισμικότητας καί τού melting pot. Αλλά αυτά δέν έχουν σχέση μέ εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @k. Tsapano

    Δεν είχα διαβάσει ένα από τα πιο πάνω σχόλια σου αρκετά επιθετικό. Θα ήθελα λοιπόν να σου ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και να σου υπενθυμίσω κάποια αλλα:

    πιστευεις ότι εγώ που θεωρώ ως ένα βαθμό παρακμιακό τον νέο-Ελληνικό πολιτισμό όπως ακόμα και αυτή την ίδια την νέο-Ελληνική γλώσσα (μείγμα Ελληνικών-Ιταλικών-Τουρκικων) και δεν exw ιδιαίτερη εκτίμηση για τους γείτονες μας, έχω θετική άποψη για τους τριτοκοσμικούς που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα?

    Ακόμη ζω σε πολυπολιτισμική-πολυεθνική μεγαλούπολη στο εξωτερικό. Όπως φαντάζομαι και εσύ έτσι και εγώ γνωρίζω ότι η μεταναστευτική πολιτική όλων των προηγμένων κρατών έχει αποτύχει.

    Υστερόγραφο:

    Μια που έκανες κάποιες νύξεις σε ότι αφορά την δικη μου καταγωγή να σου υπενθuμισω ότι εγώ δεν έχω καμια σχέση με τους κάτωθεν "Ελληναράδες" Βλάχους:

    Mitre Vlaot (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Μακροχώρι Καστοριάς

    Πίτου Γουλί (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Κρούσεβο

    Ντιμίταρ Βλάχων (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Κιλκίς (Κουκούση)

    Petre Chasoule (Βούλγαρο-Komitadzis) από την Αχρίδα

    Αδερφοί Mιλαδινη (Βούλγαροι ποιητές) από την Στρούγκα

    Μίρκα Γκίνοβα (Nοφιτο-Eamo-Βουλγάρα)

    Mencha Carnitsiou(Γυναικα του Βούλγαρου Αρχή-Komitadji Ηγέτη του VMRO Ivan Mihailov)!!!!!

    Βλάχοι Νομου Ημαθίας (Pουμανοφρονες). Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και σήμερα στους ηλικιωμένους Έλληνες του νομου Ημαθίας ο τρόπος με τον οποιο αυτά τα υποκείμενα πανηγύριζαν την είσοδο των Γερμανών κατακτητών στην Ελλάδα υψώνοντας τεράστιες Ρουμανικες σημαίες μπροστά στα σπίτια τους (Η Ρουμανια ήτανε σύμμαχος των Γερμανών στον 2 Παγκόσμιο πόλεμο)!!!

    Μελh Βλάχικης λεγεώνας κατά την διάρκεια της κατοχής που προωθούσε διά των οπλων, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών την δημιουργία 4 ζώνης κατοχής στην Ελλάδα και δημιουργία ανεξαρτητου Εθνικά Ρουμανικου κρατικού μορφώματος-Πριγκιπάτου της Πίνδου (Συνοθύλευμα από κλεφτες, Πλιατσικολόγους, δολοφονους του κοινού Ποινικού Δικαιου).

    Roumounoi τις Πηνελόπης Δέλτα όπως αυτοί παρουσιάζονται στα διηγήματα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Η γενετική έρευνα (DNA), ακόμη στίς αρχές της, έχει ενδιαφέροντα πρώτα αποτελέσματα."

    Μπορείτε να αναφέρετε τις συγκεκριμένες έρευνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρακαλώ νά μήν ξεφεύγουμε. Προδότες υπήρξαν πάντοτε στήν Ελλάδα, ακόμη καί σήμερα, όπου το βιώνουμε μέ μία πιό εκλεπτυσμένη μορφή. Επομένως άς μήν γενικεύουμε καί μήν επικεντρωνόμαστε σέ ορισμένες μαύρες στιγμές τών Βλάχων. Δέν έχει σχέση μέ τήν συζήτηση πού κάνουμε.
    Μπορώ νά αναφέρω, μερικές δημοσιεύθυκαν, άλλες είναι υπό δημοσίευση, αλλά είναι εξειδικευμένες καί απαιτούν, γιά νά κατανοηθούν από μή ειδικούς, πολλές γνώσεις χημείας, γενετικής κλπ. Εάν είσθε ειδικός, πολύ ευχαρίστως να σάς στείλω όσα links έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προς τον "Γνησιοι....."

    1. Η διγλωσσια και μαλιστα της Ελληνικης με την Λατινικη, ειναι ενα απο τα κυρια χαρακτηριστικα του Ελληνικου χωρου.
    Δεν ειναι μονον η του Λυδου φρασις, ειναι
    και τα της πρωιμου εποχης της Χριστιανοσυνης (βλεπε Κορινθος Λατινογλωσσος, Φιλιπποι Ελληνογλωσσος), ειναι και η κατοπινη γλωσσα της Εκκλησιας, οπως και η εκφυλισμενη Δημοτικη.

    2. Οι Βλαχοι ΔΕΝ βουλγαροφωνισαν, στην πραγματικοτητα ουτε οι ιθαγενεις της Δυτ.Μακεδονιας το επραξαν.
    Εχωμεν πλειστες οσες αποδειξεις οτι τα ΝΑΣΙ τα "εν τω οικω" ομιλουμενα επροκειντο περι Ελληνικης διαλεκτου οπως αυτη διεμορφωθη στις αναγκες του χρονου, μια διαλεκτος δηλαδη η οποια ωμιλειτο απο τα κατωτερα στρωματα με 500 λεξεις και 300 ρηματα το πολυ-πολυ.
    Το θεμα ειναι οτι αν και οι Στανφορντ, Πυρζας,Δραγουμης,Μελας,Τσιουλκας κ.α. τα χαρακτηρισαν σαν Ελληνικη διαλεκτο, γιατι το Αθηναικο κατεστημενο απεκρυψε το γεγονος.
    Βεβαια το κατεστημενο ηταν αυτο το οποιο δεν εμπιστευοταν τους Μακεδονες απο το 1912, αυτος και ο λογος που ανεβασε Κρητες χωροφυλακες.
    Αλλα...........το ιδιωμα ΝΑΣΙ (εκ του ελληνικωτατου ρηματος ΝΑΙΩ)υπεστη βαρβαρον προσπαθειαν εκφυλησεως του απο το 1850 οταν μετα την αναμιξιν των Ρωσσων δημιουργηθηκαν ενα σωρο Βουλγαρικα σχολεια, σκοπευοντας να προωθησουν τα Ρωσσο-Βουλγαρικα χαρακτηριστικα του ιδιωματος, να το ανα-δημιουργησουν και na to καταστησουν γλωσσα, και το παρουσιασουν σαν αυτην ολων των Δυτικο-Μακεδονων.
    Αλλο ενα θεμα το οποιο δεν εχει εξερευνηθει ειναι οι σχεσεις της Σερβικης με την Ελληνικη και της Βουλγαρικης με την Ελληνικη (οπως βεβαια και της Σκοπιανης με την Ελληνικη)
    Ο Ανδριωτης βεβαια εγραψε το βιβλιο του , αλλα ηταν αλλοι οι καιροι και δεν ειχαμε ακομα ανεξαρτητα Σκοπια.

    3.Στην Δυτικη Μακεδονια ειχαμε γενικως εμφυλιο-αιμα-θρησκευτικο αγωνα.Το χειροτερο ειδος δηλαδη, ουτε οι Λυκοι δεν αλληλοτρωγωνται μεταξυ των οπως τα λεει και ο Καζαντζακης.
    Για τον Αγρα επροκειτο περι καθαρας προδοσιας.
    Για τον Μελα, οπως εχω γραψει προ πολλου, επροκειτο για ΕΛΛΗΝΙΚΗ σφαιρα.Αυτο το οποιο δεν θα μαθωμε ποτε ειναι εαν οντως ηταν ατυχημα, η η σφαιρα ηταν ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ, οπως υποστηριζει ο Γυπαρης.
    Αυτο που με ενοχλει με την θεση του Γυπαρη ειναι το γεγονος οτι οταν εγραψε το βιβλιο του ηταν μιας καποιας ηλικιας--are ta hjere ta pragmata--, και επιπλεον, σαν ηθικος αυτουργος της δολοφονιας του Ιωνα, γνωριζε απο δολοφονιες.
    Να του "ξεφυγε" αραγες η προταση στο βιβλιο του?
    Δεν το πιστευω!Αλλα, σε αυτη την περιπτωση ανοιγωμε αλλες πληγες.

    4.Για την Ιλλυρικη (εαν εννοειται αυτην σαν Αλβανικη) γνωριζωμε πολυ λιγα, και ομως ενα σωρο κοσμος ετρεξε να την καταταξη.
    Για την Αλβανικη εχωμε πλειστα οσα στοιχεια, και οταν εχωμε 16% του λεξιλογιου των
    Νεο-ελληνικης προελευσεως, 27%Λατινο-Ιταλικο-Βλαχικης, με ενα 10% Σλαυικης (βλεπε Gustav Heye)ωμιλουμε περι τοπικων Βαλκανικων αναμεμιγμενων λαων. Οποτε, η Δωρικη, βρισκει την θεση της εκει μεσα.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προς τον "xirot"

    1. Μια των μεταφρασεων του "οδιτες" ειναι αυτη που τους θελει σαν ΕΜΠΟΡΟΥΣ.
    http://groups.google.com/group/alt.news.macedonia/browse_thread/thread/64e9df9a954edade/5bfc2679837216d9?lnk=gst&q=odites%2Clyngos#5bfc2679837216d9

    2.Και τα βιβλια του Μαρτινιανου?Τα λεξικα των διαφορων Καββαλιωτη,Ροζια, Μοσχοπολιτου,(παρ'ολον που ετυπωθη αρχικα στην Βενετια) κ.τ.λ.?
    Οπως γραφει ο Αχιλλεας Λαζαρου στην "Αρωμουνικη" του, σελις 148¨
    ".....Η σκοπιμοτης της συγγραφης των βιβλιων τουτων γινεται προφανης.Ειναι η εποχη του νεοελληνικου διαφωτισμου.............." !
    Αυτο ομως το οποιον ειναι ιδιαιτερως αξιοσημειωτεον ειναι η σχεδον πληρης(και λεω σχεδον κατα αντιστοιχιαν) ελλειψις οιασδηποτε μορφης διαφωτισμου στην Κυρια Ελλαδα κατα την εποχη εκεινη.

    3.4. Γαι την "επαναφορα" της Ρουμανικης εν Ρουμανια, μαλλον πρεπει να αναφερεσθαι εις τα Εκκλησιαστικα. Μεχρις της δημιουργιας ανεξαρτητου Ρουμανικου Κρατους κατα τον 19ον αιωνα, η επισημη γλωσσα της Ρουμανικης Εκκλησιας ηταν η Σλαυονικη.

    5.Ποσα λιγα πρεπει να γνωριζετε για το Αθηναικο κατεστημενο!
    Γιατι ο Μελας αραγες προκαλεσε τον Κολοκοτρωνη σε μονομαχια?
    Τι αμαρτημα ειχε κανει αραγες ο Κολοκοτρωνης ωστε ΕΞΙΛΕΩΘΗ μετα θανατον?
    Ποσο ΕΛΛΗΝΙΚΟ αιμα εδιωξε η Αθηνα σε Τουρκια,Βουλγαρια,Ντομπρουτσα,βασιζομενη σε γλωσσολογικα χαρακτηριστικα, σε ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ? για να μην παμε βεβαια και στα πολιτικα!
    Ποσοι μουσαφιρηδες Τουρκικων φυλακων κατεληξαν στον Ελληνικο χωρο σαν δηθεν Ελληνο-Ορθοδοξοι?
    Και ποσοι δεν θελησαν και δεν υπηρετησαν καν στον Ελληνικο Στρατο?
    Πρεπει να υπαρχει λογος για να μην μπορει η Αθηνα να βρει τοποθεσια να τοποθετησει το αγαλμα του Αλεξανδρου, η αυτο του Καραμανλη να κανει βολτες πανω-κατω στην Θεσσαλονικη, με αυτο του Βενιζελου να χαμογελαει!
    Κακα τα ψεμματα, οι Αγγλοι εβασισαν την συγχρονη Ελλαδα στο Αιγειακο μοντελο, βλεπεις εξ αρχης ηθελαν και θελουν μιαν Μακεδονιαν εκτος Ελλαδος.
    Εξ' ου, και αι των Αθηνων τοποθετησεις.

    6. Η διασυνδεση ΒΛΗΧΗ=ΒΛΑΧΑ=ΒΛΑΧΟΙ, δεν ειναι κατι δικο μου,το παλαιοτερο βιβλιο στην βιβλιοθηκη μου με αναφορα στον συνδυασμο ειναι αυτο του Μιχαηλ Χρυσοχοου απο το 1909., σελιδες 14+15(....Βληχος η Βλαχος ο απομιμουμενος την φωνην των προβατων, η ο εχων την ιδιοτητα ταυτην............"
    (θα μπορουσα να στειλω μερικες σελιδες του Ακριτα).

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς τον (Γνησιοι.......).

    Ποσο περιεργο να εχεις αποστηθισει τα ονοματα μερικων Βλαχων!
    Που ειναι τα ονοματα ολων αυτων οι οποιοι εδωρησαν στην και κατασκευασαν την συγχρονη Ελλαδα?

    Ακομα πιο περιεργο ομως ειναι το γεγονος, οτι οι Βλαχοι απο την Φλωρινα μεχρις Μεσολογγιου, ξεπουληθηκαν απο τον Βενιζελο με την συνθηκη του Βουκουρεστιου, Εκκλησιαστικων και Μορφωτικως με τις ευλογιες του Ελληνικου Κρατους, στους................Ρουμανους,χωρις να πουν κουβεντα...αφες αυτοις ου γαρ οιδουσι τι ποιουσι !

    Πως και ΥΠΕΜΕΝΑΝ ολην αυτην την ΠΡΟΣΒΟΛΗ, επι δεκαετιες, ΠΩΣ τα καταφεραν χωρις υποστηριξη απο την Αθηνα να επιζησουν , και ΠΩΣ βρεθηκαν στις πρωτες γραμμες του Αλβανικου Μετωπου να υποστουν τις πρωτες τρομερες επιθεσεις των Ιταλων, μιας και τα σοκολατοπαιδα της Αθηνας και της Πελοποννησου δεν ηθελαν να παρους τα τραινα και τα λεωφορεια για το μετωπο (μπας και πεθανουν πρωτοι και εκλεκτοι...) αυτο ειναι το μεγαλο ΘΑΥΜΑ αγαπητε μου.

    Δεν εχεις τιποτα ονοματα Βλαχων που πεθαναν για την Ελλαδα απο το 1850 και εντευθεν (συμπεριλαμβανομενων των Τσαπαναιων), εχεις?

    Να βαλω εγω μερικα?

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στον "Αλογο"

    http://groups.google.com/group/alt.news.macedonia/browse_thread/thread/eedf75f229cc5e7e/3c3e3d7deb073135?lnk=gst&q=national+geographic%2Clyngos#3c3e3d7deb073135

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. κ. Τσαπάνο,
    Οί ρωμαϊκές αποικίες (Κόρινθος, Φίλιπποι κλπ) κάποια στιγμή εξελληνίζονται. Πότε καί πώς ΑΓΝΩΣΤΟ πρός τό παρόν.
    1. ο όρος έμπορος είναι πανάρχαιος, άρα θά μπορούσε νά χρησιμοποιηθεί στήν περίπτωση τών Καλών Δρυών αντί τού όρου οδίτης. Μάλιστα ο όρος έμπορος είναι σήμερα σέ χρήση, ενώ ο όρος οδίτης, πού χρησιμοποιήθηκε γιά νά εκφράσει κάτι άσχετο μέ τόν έμπορο, έχει εξαφανισθεί, γιατί προφανώς ήταν συνδεδεμένος μέ ορισμένες χωροχρονικές καταστάσεις πού έπαψαν νά υφίστανται.
    2. τά βιλία τών αναφερομένων είναι καθαρά θρησκευτικού καί λεξικογραφικού περιεχομένου καί δέν έχουν καμμία σχέση μέ τόν νεοελληνικό διαφωτισμό, τόσο χρονικά όσο καί από άποψη ουσίας. Αυτό δέν μειώνει βεβαίως τήν αξία τους.
    3.4. ΟΧΙ. Μέ τήν αποχώρηση τών Ρωμαίων από τήν Δακία, κατά τούς τότε καί μετέπειτα "χρονογράφους", εξαφανίζεται καί η λατινική από τήν περιοχή, κάτι πού δέν αμφισβητεί κανένας Ρωμανιστής. Τά υπόλοιπα είναι ρουμανικά τερτίπια, όπως η πρωτορουμανική καί λοιπές φαντασιώσεις, γιά νά αποδειχθεί μία εθνογλωσσική διαχρονική συνέχεια από τήν ρωμαϊκή κατάκτηση έως τήν ίδρυση τού Ρουμανικού κράτους. Καί στήν φαντασίωση αυτή συνέβαλλαν καί έλληνες διανοούμενοι, όπως ο Μυσοιόδαξ, ο οποίος είναι ο πρώτος πού αναφέρει ότι οί λατινόφωνοι τής Ρουμανίας μετανάστευσαν στήν Ελλάδα μέ τήν αποχώρηση τών Ρωμαίων!!
    5. τό αθηναϊκό κατεστημένο, sorry, τό γνωρίζω πολύ καλύτερα από σάς, βιώνοντας καθημερινά, μέ πόνο, τήν προδοσία του, ζώντας εδώ καί 20 χρόνια ώς μέτοικος στήν Κομοτηνή. Αλλά αυτό δέν έχει σχέση μέ τούς Βλάχους.
    6. επειδή ο Χρυσοχόου δίνει μία φιλολογική ερμηνεία, δέν σημαίνει αναγκαστικά ότι αυτή είναι καί η σωστή. Υπάρχει μία λογική άβυσσος μεταξύ τής φιλολογικής ερμηνείας καί τής αποδοχής της ώς προσωνυμίου ή εθνωνυμίου από μία πληθυσμιακή ομάδα μέ ανύπαρκτες φιλολογικές γνώσεις. Ανάλογο παράδειγμα τό εθνωνύμιο Πομάκοι καί η φαιδρή παραφιλολογία πού τό συνοδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @k. Tsapano

    Ψεύδεσαι όταν λες ότι οι Βλάχοι που κατέφυγαν σε Βόρειες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για να γλυτώσουνε από τον Άλλη Πασα δεν βουλγαροφονησαν.

    Επίσης χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα αν δεν παραδέχεται ότι την γλώσσα που μιλούσανε σε αυτές τις περιοχές ήτανε Βουλγαρικα. Ο ίδιος ο Βλάχος την καταγωγή Μόδης τα χαρακτηρίζει ως Βούλγαρο-Μακεδονικά (Η Βουλγαρικη διάλεκτος της Μακεδονίας). Ουσιαστικά πρόκειται για μια Δυτικό-Βουλγαρικη διάλεκτο την οποια μιλούσανε αλλα και μιλάνε ακόμη οι Sοπιδες (Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Σοφιας ως τα Ellino-Boulgarika σύνορα). Για περισσότερες πληροφορίες σε παραπέμπω σε σχετικές αναρτήσεις του Ακριτα. (Κάποιοι μάλιστα που έχουν ερευνήσει αρκετά το θέμα πιστέουν ότι ακόμη και αυτός ο Γκότσε Delchev αλλα και ο Δήμο Xatzidimov από το Γκόρνο-Μπρόντι μπορεί να είχανε και Βλάχικο αίμα). Πολλά πρωτοπαλίκαρα Boulgarokomitadjides που ηγούνταν τσέτας ήτανε Βλάχοι. Για αυτό άλλωστε τώρα τελευταία φρόντισε η Σκοπιανή propaganda να αποφανθεί ότι είναι 100% "Εθνικά Μακεδόνες" και οι Βλάχοι.

    Για πες και πόσοι στρατιώτες μετά την συνθηκολόγηση του στρατού που πολεμούσε τους Ιταλούς στην B. Ήπειρο έπεσαν θύματα επιθέσεων από Βλάχους για να τους κλέψουνε την χλαίνη που φοροuσοανε.

    Πήγαινε και ρωτα στο Ρουμλούκι ηλικιωμένους ντόπιους και προσφυγες που ζήσανε την περίοδο της κατοχής να σου πούνε τι εθνικότητας είναι οι Βλάχοι. Ακόμα έχουνε να λένε για συγκεκριμένους Βλάχους που κρεμούσανε μεγάλες Ρουμανικες σημαίες και πανηγυρίζανε έχω από τα σπίτια τους όταν μπαίνανε οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Ρwτα όμως και τους Βλάχους στο Ρουμλούκι γιατί χαρακτηρίζανε εαυτούς Armani και όλους τους υπολοιπους Greki.

    Τέλος σε ότι αφορά τους Φιλίππους ιδρύθηκαν από τον Φίλιππο και ήτανε Ελληνική πόλη και όχι Ρωμαϊκή αποικία. Άσχετα αν αργότερα επί Ρωμαιοκρατίας εγκαταστάθηκαν και Ρωμαίοι. Ο Απόστολος Παύλος στις επιστολές τους προς Φιλιππησίους απευθύνεται στα Ελληνικά (Όχι στα Λατινικά η στα "Βλάχικα"). Η Lydia η Φιλιππισία ήτανε Μακεδόνισσα-Ελληνίδα.

    Υστερόγραφο:
    Η Rhaeto-Romanic γλώσσα της Ελβετίας συνδέεται στενά με τα Ιταλικά και λιγότερο με τα Ρουμανικα η τα Βλάχικα. Ουσιαστικά είναι μια Ιταλική διάλεκτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που τα ειδες αυτα που γραφεις για το ρουμλουκι ρε συ και δεν τα γνωριζω εγω κατοικος μελικης ρουμλουκιου με προγονους γεννημενους στο ρουμλουκι(βλαχους) ε; ελεος!

      Διαγραφή
  29. Γνήσιε Αgogone,
    δέν κατανοώ τήν επιθετικότητά σου γιά τούς Βλάχους, πού σέ ωθεί σέ ακρότητες. Δηλαδή κατ΄εσένα τί είναι οί Βλάχοι τελικά?
    Οντως υπάρχει η διάκριση σέ Αρμάνους καί Γκρέκους, τήν σημασία τής οποίας δέν γνωρίζουμε σήμερα. Εάν όμως αναλογισθείς ότι η Ελληνική Ιστορία από τόν 18ο αιώνα είναι ουσιαστικά βλαχική ιστορία,τότε ηρέμησε. Εγραψα ήδη ότι τά μαύρα πρόβατα, οί Εφιάλτες, είναι ενδημικό είδος στήν χώρα μας. Τά παραδείγματα δέν πρέπει να σού διαφεύγουν.
    Οί Φίλιπποι, η Κόρινθος κλπ προφανώς ιδρύθηκαν από Ελληνες, αλλά επανιδρύθηκαν από τούς Ρωμαίους μετά τήν καταστροφή πού τούς προκάλεσαν. Η προσφυγή σέ κάποιο ιστορικό βιβλίο δέν βλάπτει.
    Τό πότε καί εάν γράφθηκαν οί επιστολές τού Παύλου, άστο καλύτερα, σήμερα οί περισσότερες θεωρούνται πολύ μεταγενέστερες. Αλλωστε ο Παύλος στήν εποχή του, στούς Εβραίους απευθύνονταν καί στούς Ρωμαίους. Εάν γνώριζε ελληνικά αμφισβητείται, λατινικά πάντως ήξερε.
    Προφανώς καί δέν γνωρίζεις τά Ρετο-ρωμανικά, επίσημη γλώσσα τής Ελβετίας μαζί μέ τά Ιταλικά! Προέρχονται από τήν latina voulgaris τού 10μ.Χ. καί είναι συγγενής γλώσσα μέ τά ιταλικά, όπως καί τά λατινικά τού Friaoul καί τού Νότιου Τυρόλου. Αλλά γλωσσολογικά είναι άλλη γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πραγματικά η κουβέντα είναι πολύ εποικοδομητική. Θα ήθελα να βάλω έναν χάρτη από το βιβλίο του Wilkinson, όπου δείχνει 12 συνολικές γνώμες για το που υπήρχαν Βλάχοι την περίοδο 1821-1940.
    Ο χάρτης είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προς "XERIOT"

    1. Ο Κος Αχιλλεας Λαζαρου,εχει χρονοδριαγραμμα στο βιβλιο του για το τι συνεβη,ποτε.

    2.Ο ορος "εμπορος" μπορει να ειναι παναρχαιος, αλλα αυτον ηθελαν να χρησιμοποιησουν οι Κεδρηνος-Σκυλιτσης, αυτον και εχρησιμοποιησαν.

    3. Μιας και ανοιξες το κουτι περι "Καλων Δρυων" επετρεψε μου να σου αποδειξω οτι απλως επαναλαμβανομε λαθη και ως εκ τουτου βγαζουμε λανθασμενα συμπερασματα.
    Σας δινω τα βιβλια του Σκυλιτση-Κεδρηνου, περιμενετε να ανοιξουν, περνει αρκετη ωρα το ανοιγμα τους.
    Στην αγγλικη εκδοση πηγαινετε στην σελιδα --312-- ενω στο αλλο, Λατινικη και Ελληνικη στις σελιδες 434-435.
    Εκει θα ανακαλυψετε τα περι --κομητοπουλαιων--(μικροι κομητες) και οχι Κομητοπουλαιων δηλαδη επιθετο.
    Επισης θα ανακαλυψετε οτι δεν προκειται περι "Καλων Δρυων" αλλα περι "Καλας δρυς".
    Βγαλετε τα συμπερασματα σας.

    http://books.google.com/books?id=vGE8Xq832A0C&printsec=frontcover&dq=skylitzes&hl=en&ei=VF-_TLmhEYjHnAffzp2KDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCUQ6AEwAA#v=onepage&q=prespa&f=false

    http://books.google.com/books?id=bxMbAAAAIAAJ&dq=inauthor%3A%22Georgius+Cedrenus%22&q=prespa#v=onepage&q=prespa&f=false

    4.Ας...............ας υποθεσωμεν οτι πραγματι ειναι τοιουτου ειδους βιβλια. Το γεγονος και η σημασια δεν παυει να ειναι οτι η Μοσχοπολη εβγαζε βιβλια για ολοκληρη την Ευρωπη, οταν η Νοτια Ελλαδα ευρισκετο σε ληθαργο.
    Δεν παυει η πλευσις βιβλιων στην Ελληνικη να κατακλυζει την Ευρωπη.
    Δεν παυει το γεγονος οτι ξαφνικα η Ελλαδα και ο Ελληνισμος ΔΕΝ ειναι πλεον νεκρες εννοιες.

    5.Ασφαλως και ΕΠΑ-μεταναστευσαν στον Ελληνικο χωρο.
    Πολλοι απο τους "Ρωμαιους" λεγεωναριους παρεμειναν στην εκειθεν του Δανουβεως χωραν, αλλοι προτιμησαν την επιστροφη στους χωρους απ οπου ξεκινησαν.
    Γιατι να μιλαει αραγες η Μεγαλη και Μικρα Βλαχια δηλαδη σχεδον ολοκληρος η Ελλαδα την διαλεκτο?
    Απλουστατα στρατιωτες ησαν οι ανθρωποι και οχι λογιοι,δικαστες,νομομαθεις, ΚΑΤΩΤΕΡΗ διαλεκτο εμαθαν να ωμιλουν (συμπεριλαμβανομενου και του τορνα-τορνα φρατε).
    Γυρισαν στα χωρια τους στην Πινδο, συνεχισαν την διαλεκτο για να μην τους καταλαβαινουν οι υπολοιποι, αλλα, ταυτοχρονα ΔΕΝ ξεχασαν την μητρικη Ελληνικη, και ετσι αυτη διασωθηκε , ανθησε και μεγαλουργησε στην Μοσχοπολη.

    6.Ο Χρυσοχοου δινει μια παρα πολυ πειστικη εκδοχη.
    Η πρωτη απασχοληση των Πινδικων πληθυσμων ηταν το προβατο.
    Ωμιλουσαν με μια ωρισμενη ¨αγροικια" προφορα για τους "πεδινους" πιθανως και καπως "τραχεια", τα προβατα βελαζαν και απο την Βληχη-Βλαχα κατελειξαν να τους ωνομασουν Βλαχους.Δηλαδη ενω εχωμε ΑΥΤΟΥΣΙΑ την λεξη ΒΛΑΧΑ (της Δωρικης), ψαχνωμε ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ με λεξεις που...........μοιαζουν με την ελληνικη, για να την παρουσιασωμε σαν πλεον ελληνικη απο την προ-υπαρχουσα ελληνικη..............σημεια και τερατα δηλαδη!
    Το γεγονος οτι οι ΙΔΙΟΙ ακριβως πληθυσμοι επελεξαν να παρατησουν την μιζερια της Πινδου και το αρμεγμα των προβατων των, να γινουν στρατιωτες του Ρωμαικου Κρατους, στρατηγοι, αυτοκρατορες,εμποροι, και μεγαλοδωρητες προς την Ελλαδα, ηρθε αργοτερα.
    Το ερωτημα ειναι ΓΙΑΤΙ ενω ζουσαν και μεγαλουργουσαν σε ολοκληρο τον Κοσμο ΓΙΑΤΙ να αφησουν τα λεφτα τους στον Ελληνισμο και την Ορθοδοξια?
    Ας τα εδιναν στους Γερμανους βρε αδερφε, εφ' οσον κατεβηκαν απο εκει πανω (κατα ορισμενους).
    Ας τα εδιναν στους Ρωσσους βρε ξαδερφε, και εκεινοι Χριστιανοι ησαν!
    Η..........ας τα εδιναν στους Αρμενηδες,τους Συριους και τους Καππαδοκες της Ασιας.

    ΟΧΙ, τα εδωσαν για τους γκαντεμηδες τους Ελληνες, για να φτιαξουν Κρατος, για να αγορασουν Θωρηκτα.................
    Γιωργος Τσαπανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εξαιρετικά ενδιαφέρον χάρτης, δέν τόν γνώριζα. Περιορίζεται όμως στήν Μακεδονία καί τίς γειτονικές περιοχές, δέν επεκτείνεται σέ όλη τήν Ελλάδα. Δέν αποτυπώνονται Βλάχοι στούς νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλλας, στην Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο. Ιδίως στόν Εβρο συναντάμε πολλά βλαχικά επίθετα καί στήν περί τό Διδυμότειχο περιοχή τά Ραγγουσάρια, τά οποία τελούνται μέ τό ίδιο τυπικό όπως καί στήν Καστοριά. Δέν είναι μάλλον βλαχικό έθιμο, σίγουρα όμως κατάλοιπο τής ρωμαιοκρατίας. Δυστυχώς η έρευνα γιά τίς επιδράσεις τής ρωμαιοκρατίας καί τής λατινοφωνίας στήν Ελλάδα είναι μηδαμινή καί μή αρεστή, ίσως καί νά υπάρχουν αναστολές λόγω τής "φοβίας τού μιάσματος τού Καθολικισμού(sic!)" καί άλλων επίκτητων φοβιών τής ελληνικής κοινωνίας καί πολιτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Προς τον "Γνησιοι..........."

    1. Οι Βλαχοι ΔΕΝ Βουλγαροφωνισαν, γιατι οπως εγραψα η διαλεκτος ΔΕΝ ηταν Βουλγαρικη.
    Ηταν (το 1850) Ελληνικη παθουσα εν τη εξελιξει,οπως την ονομαζει και ο Τσιουλκας.
    Προς τα Ανατολικε της Μακεδονιας, ειχε περισσοτερα βουλγαρικα στοιχεια, προς την Δυτικη Μακεδονια περισσοτερα Λατινικα και αρχαιοελληνικα.
    Να και η ΣΛΑΥΟΦΑΝΗΣ και οχι ΣΛΑΥΟΦΩΝΟΣ γλωσσα του 1850 υπο ΤΣΙΟΥΛΚΑ¨

    http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Ftkl-portal-neo%2F%2Fmetadata%2F1%2F6%2Ff%2Fattached-metadata-292-0000004%2F99867_w.pdf&width=841&height=595&pagestart=1&maxpage=200&lang=en&pageno=1

    2. Επειδη τυχαινει να εχω σχεδον ΟΛΑ τα βιβλια του μοδη, γιατι δεν μας λες τιτλο και σελιδα?
    Και μην ξεχνας οτι εγω ημουν αυτος ο οποιος μετεφραζε εργα του Μοδη μεσα σε μια νυχτα και τα εβαζε στο διαδυκτιο......ακομα εκει ειναι!

    3.Πως θα ηταν δυνατον! Οι ΜΟΝΟΙ που ειχαν ρουχα ηταν οι Βλαχοι γιατι πολεμουσαν στην χωρα τους.
    Οι Ελληνες μουλαραδες εγιναν βεβαια μερος της Ιστοριας του ελληνο-Ιταλικου πολεμου, αλλα.....ποσοι αγωγιατες αραγες στην Ηπειρο ησαν γνωστοι σαν Βλαχοι ?

    4. Ωστε ετσι? Ανακαλυψες και το χωριο στο οποιο οι κατοικοι του γνωριζουν για την Βλαχικη ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ!
    Για να τους κανουμε μια αναλυση γενετικου υλικου να δουμε απο που στο διαολο μας εχουν ερθει αυτοι εκει περα !

    5.Οι Φιλιπποι ηταν η κατ' εξοχη Λατινιζουσα πολις την ενωρις επ[οχη. Αυτο εγραψα, αλλα εαν σε πειραζει η Λατινογλωσσια της Ελληνικης Χερσοννησου, καλλιτερα να συνειθισεις με την ιδεα, γιατι ηταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    6.Ποιος ο λογος που ανακατευεις τωρα την Ελβετια?
    Οι μισες λεξεις στα μοντερνα λεξικα ειναι Λατινικης προελευσεως και το ενα τεταρτο Ελληνικης.
    Απο σημερα μαλιστα εωγαλε διαταγη το Υπ.Παιδειας και καθιερωνει σαν ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΓΛΩΣΣΑ στα Δημοτικα την Αγγλικη.
    Σε λιγο θα μιλαμε και θα γραφωμε ολοι στην Αγγλικη.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "Γνήσιε" τρόμπα με τις εμμονές σου στις αρχαίες καταγωγές θα με κάνεις να συμπαθήσω τον Τσάπανο και δε το θέλω με τίποτα γιατί έχει κι αυτός τρελλά κολλήματα και επιπλέον την εμμονή να βρίσκει παντού προδότες όταν εντοπίζει διαφωνία. Με τη λογική σου της καταγωγής (άντε να την αποδείξεις βέβαια) και οι παρακάτω ήταν-είναι Έλληνες.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cretan_Turks#Notable_Cretan_Turks
    Σε συμβουλεύω να πας στον Hüsamettin Cindoruk να τον ξυπνήσεις από τον εθνικό του λήθαργο.

    Και ένα ενημερωτικό: Ρουμανόβλαχοι Λεγεωνάριοι υπήρξαν και στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αλλά στις τάξεις τους (εκτός της ηγεσίας) είχαν ένα σωρό μη-Βλάχους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και βιαίως στρατολογημένους νέους της περιοχής που βρέθηκαν σταμπαρισμένοι ως προδότες μετά. Στις τάξεις του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας που τους κυνηγούσε υπήρχαν πολλοί Βλάχοι, σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά των προαναφερθέντων λεγεωνάριων. Απόδειξη πως ο πατριωτισμός και η εθνική συνείδηση δεν είναι θέμα γονιδίων όσο κι αν εσύ (και ο Στέφωβ) κουβαλάτε τέτοιες κουράδες στα μυαλά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Βρε Τζαφέρι το «τρόμπα» τι το θέλες;
    ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κύριε Τσαπάνο,(1)
    1.2. Δέν μού απαντάτε.
    3. "(τάς) Καλάς Δρύς", χρησιμοποίησα στήν φράση μου τήν γενική! Δέν έκανα παράθεση τού original.
    4. Δέν είπα κάτι διαφορετικό
    5. Ο Ι. Λυδός (6ος αιώνας μ.Χ.) γράφει "..καί δή οί δημοσιεύοντες.." γράφουν καί ομιλούν τήν λατινική, δηλαδή οί μορφωμένοι. Ας ξεχάσουμε λίγο τήν ασαφή δοξασία περί εγκαταστάσεως λεγεωναρίων, γιατί, όπως θά ξέρετε οί Ρωμαίοι δέν χρησιμοποιούσαν Λεγεώνες εξ εντοπίων στόν χώρο καταγωγής τους, γιά προφανείς λόγους. Ειδικά στήν κατάκτηση τής Δακίας δέν γνωρίζουμε τόν τόπο καταγωγής τών Λεγεωναρίων. Τό πρόβλημα είναι, όπως έγραψα ήδη, πώς λατινοποιούνται γλωσσικά αγροτοποιμενικοί πληθυσμοί τών βουνών. Προφανώς υπάρχουν καί άλλοι μηχανισμοί, τούς ερευνούμε. Μετακινήσεις πληθυσμών καί εξαπλώσεις γλωσσών δέν είναι απλά φαινόμενα, ούτε μπορούμε νά τά ερμηνεύουμε ελαφρα τή καρδία.
    6. Επιμένω σέ αυτά πού ήδη έγραψα.
    Νά σάς διορθώσω: "τά έδωσαν στούς γκαντέμηδες τούς Ελληνες", δηλαδή αμφισβητείτε τήν ελληνικότητα τών Βλάχων? Τί συμβαινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κύριε Τσαπάνο (2),
    1. Στήν περιοχή τής Καστοριάς υπήρχαν βουλγαρόφωνα βλαχοχώρια. Είναι γνωστό ότι η γλώσσα καί η θρησκεία αλλάζουν πολλοί εύκολα. Παράδειγμα η Μικρά Ασία τούς 2 τελευταίους αιώνες τού Βυζαντίου. ομαδικές αλλαξοπιστίες. Γνωστή η περίπτωση τών οικισμών τού ποταμού Μαιάνδρου, όπου έχουμε ομαδική προσχώρηση στό Ισλάμ καί αλλαγή γλώσσας, ή τού βλαχοχωρίου τής Νότιας, όπου ο παπάς τους είναι επικεφαλής τής διαδικασίας εξισλαμισμού. Σήμερα αυτοί οί μουσουλμάνοι βλάχοι ζούν στήν ανατ. Θράκη.
    Δέν αποτελεί έγκλημα η αλλαγή γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας, είναι απλώς στρατηγική επιβίωσης, καταδικαστέα μέν από εμάς, αλλά ενδεχομένως όχι γιά αυτούς πού τήν έκαναν. Ξέρετε πόσους "βουλγαρογραμμένους" έχουμε αναμέσα μας σήμερα στήν Ξάνθη καί Κομοτηνή, οί απόγονοι τών οποίων είναι σημαντικά στελέχη τής τοπικής κοινωνίας?
    6. Εγώ ανακάτεψα τήν Ελβετία, γιατί οί διαδικασίες λατινοποιήσεως φαίνεται ότι είναι οί ίδιες στούς ορεινούς πληθυσμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Προς χιροτ

    1.2. Εαν διαβασετε προσεκτικα σας απαντησα.
    3. σας παρεθεσα τρια γνησια βιβλια οχι μονον για να σκαλισετε το "οριτζιναλ" , αλλα για να μπορεσουν και οι αναγνωστες να τα χρησιμοποιησουν.

    4. Στον Λυδο η κυρια λεξις ειναι το ΔΗ.
    5. Οι Γκαντεμηδες ειναι αυτοι που τα ΕΦΑΓΑΝ και τα κατεστρεψαν.
    Εφ΄οσον μιλαμε για Βλαχους με συνεχη αναφορα στην Γλωσσα, τοτε και η Αθηνα πρεπει να αναφερεται με την δικη της χαρακτηριστικη τοπολαλια.
    Παλι καλα που δεν το εβαλα και "Γραικους".

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Προς χιροτ
    1.Συνεχιζετε να αποκαλειτς το ιδιωμα του 1850 της Δυτικης Μακεδονιας σαν Βουλγαρικο.
    και ομως δεν εχετε αποδειξει την ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΤΗΤΑ του τοτε ιδιωματος.
    αντιθετως, σας παρεθεσα βιβλιο Γυμνασιαρχου της τοτε εποχης ο οποιος το θελει ΣΛΑΥΟ-ΦΑΝΕΣ- και οχι ΣΛΑΥΟ-ΦΩΝ0.
    Το εξετασατε?

    2.Τα χωρια εγιναν Φιλο-Βουλγαρικα δηλαδη να περνουν διαταγες απο Σοφια περισσοτερο απο την ελανασταση των χωρικων μας εναντιον του Πατριασρχικου κληρου και ολιγωτερον διοτι πραγματι ησαν "Βουλγαροι"
    Μεχρις της εποχης του Παισιου, δεν υπηρχαν ΕΘΝΙΚΑ Βουλγαρικα αισθηματα, παρ'ολον που στα Σκοπια και το βορειον τμημα της σημερινης ΠΓΔΜ υπηρχαν και η Σερβικη και η Βουλγαρικη και η Λατινικη γλωσσα.
    (Βλεπε Δημητριαδη, σχετικα με Εβλιγια Τσελεμπη).

    3. Το θεμα δεν ειναι η γλωσσα θα ελεγα μαλιστα ακομα και το αιμα, το θεμα ειναι ΦΙΑΤΙ η ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ θελει οιοσδηποτε να θυσιασει την ζωη του και του μοχθους του.

    Και εδω ακριβως, οι Βλαχοι, θυσιασαν τα παντα για την Ελλαδα και τον Ελληνισμο .
    Με ελαχιστα σαπια μηλα ωστε να ικανοποιησω και ορισμενους υπερ-παπικους).
    Και ειναι αυτοι οι οποιοι οταν το Βυζαντιο διαλεξε το τουρκικο φακιολι απο την μητρα του Παπα, αυτοι διετηρησαν την Ορθοδοξιαν, μιαν Ορθοδοξιαν η οποια τους προδωσε και τους πληγωσε ξανα και ξανα.
    Να σκεφθει κανεις οτι στο μνημοσυνο των εκατο χρονων απο τον θανατον του Μελα, δεν εστειλε ουτε Εναν Διακο η πολισ, να κανει ενα μνημοσυνο βρε αδερφε, σε αυτους οι οποιο πεθαναν για την Ορθοδοξια.
    Αλλα.................!

    Γιωργος Τσαπανοσ
    Καλιφορνια.

    (Επειδη ετοιμαζομαι για ελαφοκυνηγι στις 3000 μετρα και πρεπει να την κοπανισω, δεν ξερω ποτε θα δωσω αλλες απαντησεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μια που μαζεύτηκε κόσμος εδώ, να σας ζητήσω να μου πείτε αν γνωρίζετε κάποια βιβλιογραφία σχετικά με τα βουλγαρικά Δαμασκηνάρια. Στο διαδίκτυο βρήκα αυτές τις δύο αναφορές,του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεος και του Πάνου Θεοδωρίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ Τσάπανε ο xirot είναι ο καθηγητής Ν.Ι.Ξηροτύρης Δ/τής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

    @ SLY τι σχέση έχει αυτό με τους Βλάχους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @Akritas, επειδή βλέπω κάποιους να επικαλούνται πηγές λέω μήπως γνωρίζει κανείς γι αυτό που ψάχνω. Αλλιώς θα πάω να βρω τον πατέρα Μεταλληνό και να τον ρωτήσω.

    Να κάνω μόνο μια παρατήρηση για τους Βλάχους, βλέπω πως και ακόμα ανάμεσα στους Βλάχους υπάρχουν έντονες διενέξεις για την καταγωγή τους και η επιστήμη της γλωσσολογίας δεν έχει βγάλει οριστικό πόρισμα για την προέλευση της αρωμουνικής.

    Να συνοψίσω τις κυριότερες επίσημες απόψεις για την καταγωγή των Βλάχων που είναι οι εξής:

    1. Είναι Ρουμάνοι, που είναι άλλη ιστορία η προέλευση των Ρουμάνων, που κατέφυγαν προς το νότο λόγω των βαρβαρικών επιδρομών.

    2. Η άποψη του Παπαρρηγόπουλου που λέει ότι προέρχονται από τον Ίστρο (τον Δούναβη) και είναι ανάμιξη Δακών και ρωμαίων εποίκων κατά την αυτοκρατορία του Τραϊανού.

    3. Ο επίσης βλάχος Ευάγγελος Αβέρωβ λέει ότι είναι ντόπιο στοιχείο (δηλαδή εμμέσως παραδέχεται πως είναι αρχαιοελληνικό στοιχείο).

    4. Η Λένα Διβάνη δεν παίρνει θέση αλλά θεωρεί σίγουρο ότι οι Βλάχοι "ήταν αρχικά συνδεδεμένοι μόνο με το άμεσο περιβάλλον και όχι με κανενός είδους εθνικιστική ιδέα" (που γεννήθηκε αργότερα κατά τον 19ο αιώνα με την άφιξη ρουμανίζοντα δασκάλου Απόστολου Μαργαρίτη).

    5. ούτε ο Βασίλης Ραφαηλίδης είναι βέβαιος (το κακό με αυτόν είναι πως δεν αναφέρει τις πηγές του) αλλά γράφει πως "οι Ρουμάνοι της Βλαχίας και οι υπόλοιποι Βλάχοι της Βαλκανικής, πολύ μικρή σχέση έχουν μεταξύ τους, παρόλο που η ρουμανική και η βλάχικη γενικώς είναι συγγενικές γλώσσες".

    6. Δεν χρειάζεται να αναφέρω και τις πολυπληθείς απόψεις στο διαδίκτυο, τις βρίσκετε εύκολα. Αλλά ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του (ναι ξέρω πως τον χαρακτηρίζετε) Δημήτρη Λιθοξόου εδώ και εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Διόρθωση στο δεύτερο λινκ του Λιθοξόου, εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μου κάνει εντύπωση η λογική ορισμένων. Όταν μιλάμε για εθνοτικές/γλωσσικές/θρησκευτικές ομάδες εκτός Ελλάδας, πρέπει να δεχόμαστε τον αυτοπροσδιορισμό τους. Όταν μιλάμε για εθνοτικές/γλωσσικές/θρησκευτικές ομάδες εντός Ελλάδας, οι οποίες από μόνες τους παίρνουν θέση στο σημερινό εθνικό κορμό, είμαστε ακροδεξιοί.

    Πλήρης διαστροφή. Λένε πως Έλληνας γίνεσαι (για τους άρτι αφιχθέντες μετανάστες), αλλά έχουν πρόβλημα με Βλάχους/Αρβανίτες/Πόντιους και δεν συμμαζεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κύριοι, η συζήτηση αρχίσει νά ξεφεύγει από τά αρχικά της όρια καί νά λαμβάνει καί μία ελαφρά χροιά μή αναγκαίας αντιπαράθεσης.
    Η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ή καταρρίπτει τίς εκάστοτε γνώσεις μας. Δέν υπάρχουν αιώνια θέσφατα καί πίστεις, τά πάντα ρεί. Επομένως ότι είπε ο Α ή ο Β, καλή ή κακή τή πίστη, δέν αποτελούν αιώνιες αλήθειες, παρά πρόκληση γιά νά διαπιστωθεί η εκάστοτε αλήθεια.
    Επειδή γιά τούς Βλάχους έχουν γραφεί πολλά, έχουν παρανοηθεί ακόμη πιό πολλά καί έχει δημιουργηθεί μία παραφιλολογία, ενίοτε μέ έντονη πολιτική χροιά, αποφασίσαμε νά τούς μελετήσουμε σέ βάθος, επιλέγοντας όσο τό δυνατόν πιό αξιόπιστους βιολογικούς δείκτες (γενεαλογίες, δημογραφία, DNA, κλπ). Μελετήσαμε αρχικά τό Μέτσοβο, Συρράκο καί τήν Καρίτσα, η έρευνα εκεί συνεχίζεται, λιγα προκαταρκτικά δημοσιεύθηκαν καί έπονται καί άλλα.
    Παράλληλα αρχίσαμε νά μελετάμε καί τίς διαχρονικές πολιτικές επιπτώσεις τού θέματος στόν περίγυρο. Μέχρι καί ο Trotzky, ανταποκριτής τότε στήν Θεσ/νίκη (Α' Παγκόσμιος) είχε ασχοληθεί μαζί τους!
    Βεβαίως μερικοί θά θεωρήσουν "ανατριχιαστικές" τέτοιου είδους προσεγγίσεις, αγνοώντας ότι μέ τήν ίδια μεθοδολογία καί παραμέτρους γίνεται η μελέτη τής έμβιας ζωής.
    Αυτά απλώς πληροφορικά, γιά νά μήν δημιουργούνται άσκοπες παρεξηγήσεις.
    Ενδιαφέρον θά ήταν κ. Ακρίτα νά συζητηθεί η σημερινή "εθνοπολιτική" κατάσταση σχετικά μέ τούς Βλάχους στήν Ελλάδα καί στίς γειτονικές χώρες, ιδίως στά Σκόπια καί τήν Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ Tsapano kai Alvano-onomato Tzaferi

    Αυτό για αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες απαντήσεις διά μέσω του Μόδη:

    Σελίδα 5-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    Πως έβλεπαν και πως αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι τους Ελληνόφωνους Έλληνες εντός Ελληνόφωνης ζώνης της Μακεδονίας και πως έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους Σέρβο-Βούλγαρο-Aρβανιτο-Βλάχους εντός Βουλγαρόφωνης ζώνης:

    "Τούρκοι και Τουρκαλβανοί έφεραν με τις υπερβασίες και τις βαρβαρότητες των το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη και επέκταση του κομιτατζιδισμου."

    "Ήταν ιδιαιτερα βάρους και σκληρός ο Τουρκικος ζυγός σε όλα εκείνα τα μέρη προς βορρά της Κοζάνης και Καστοριάς όπως το Μοναστήρι, η Φλώρινα, η Ρέσνα, η Οχρίδα, ο Περλεπές, το Kirtsovo κτλ στην Ελληνόφωνη ζώνη οι Τούρκοι είχανε διατηρήσει κάποιο σεβασμό για το <>. Βορειότερον ήσαν Τούρκοι και Τουρκαλβανοί αχαλίνωτοι και ασύδοτοι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @"Tσαπανο και Αλβανό-ονόματο Τζαφέρι-Take 2

    Σελίδα 23-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    "Ακόμη και στα χωρια όσοι και όσες ήθελαν να ξεχωρίσουν από τους άλλους και να παριστάνουν τον ανώτερο και αριστοκράτη μιλούσανε Ελληνικά. Ολόκληρα χωρια έχουνε αλλάξει γλώσσα. K σλαβόφωνη σήμερα Καστανερή (Mπαροβιτσα) του Πάικου μιλούσε πριν 150 χρονια Βλάχικα, όπως με είχε διαβεβαιώσει ο καπετάν Λάζος και το μαρτυρούν οι τοπωνυμίες της. Για πολλά αλλα χωρια λέγεται το ίδιο. Υπάρχει στο Μοναστήρι (Βιτώλια) μια ακραία συνοικία, που λέγονταν Arnaout μαχαλάς, γιατί οι κάτοικοι της προέρχονταν από το Μπιθκούκι και αλλα Αλβανό-φωνά κέντρα της περιοχής Κορυτσάς. Τα τελευταία χρονια της Τουρκοκρατίας πολλοί λίγοι ήξεραν τα Αρβανίτικα. Στην Βλαχόφωνη Τζουμάγια (Hρακλεια) των Σερρών η ευπορότεροι και περισσότερο μορφωμένη μερίδα είχε αποδεχτεί την Ελληνική, όπως και εκείνη, που επιδόθηκε στην γεωργία, το Σλαβικό ιδίωμα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Για να έχουμε ολόκληρα τα γραφόμενα του Μόδη:

    "Ήταν ιδιαιτερα βάρης και σκληρός ο Τουρκικος ζυγός σε όλα εκείνα τα μέρη προς βορρά της Κοζάνης και Καστοριάς όπως το Μοναστήρι, η Φλώρινα, η Ρέσνα, η Οχρίδα, ο Περλεπές, το Kirtsovo κτλ στην Ελληνόφωνη ζώνη οι Τούρκοι είχανε διατηρήσει κάποιο σεβασμό για το βασιλικό γένος των Ouroum (Ελλήνων). Βορειότερον ήσαν Τούρκοι και Τουρκαλβανοί αχαλίνωτοι και ασύδοτοι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κύριε Ξηροτύρη και εγώ θα ήθελα ήθελα μία συζήτηση για την «εθνοπολιτική» κατάσταση σχετικά μέ τους Βλάχους εδώ και στις γύρω περιοχές, αλλά φοβάμαι μην πέσουμε σε παγίδες λόγω της άγνοιας αλλά και της αντιφατικότητας των πληροφοριών που υπάρχουν.
    Και φέρνω σαν παράδειγμα τοΝ αριθμό των Ελλήνων που ζουν στην FYROM όπου μέσα σε αυτούς βάζουν και τους Βλάχους. Αυτό εγείρει ερωτήματα όπως στο πόσοι είναι οι Έλληνες Βλάχοι και γιατί δεν έχουν δραστηριοποιηθεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. κ. Ακρίτα έχετε δίκιο, διαπιστώνω ότι υπάρχει μία επιλεκτικότητα στήν χρήση τών πηγών, όσο μάς βολεύει, καί δέν βλέπουμε τό δάσος. Στά Σκόπια κινητοποιήθηκαν οί Βλάχοι επί πρέσβεως Μαλλιά, μοιράσθηκαν δελτία ομογενούς, αλλά επι ΥΠΕΞ Παπανδρέου καί Μπακογιάννη σταματησαν τά πάντα. Τώρα δειλά δειλά κάτι πάει νά γίνει. Φταίμε καί εμείς, ορισμένοι ημέτεροι βλαχοπατέρες κάνουν "δουλειές" στά Σκόπια καί συνεργάζονται μέ τούς ρουμανόβλαχους, χάριν τού κέρδους καί άλλα πολλά. Δυστυχώς είμαστε άξιοι τής μοίρας μας.
    Κύριε Γνήσιε, αυτά τά συγκεκριμμένα πού αναφέρει ο Μόδης είναι εκτιμήσεις του, δέν βασίζονται σέ στοιχεία, απλά δέν ενδείκνυνται γιά επιστημονική έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Από όσο ξέρω δελτία ομογενούς σαν κι αυτά για τους Βορειοηπειρώτες (που έχουν νομική αξία και σου αναγνωρίζουν προνόμια κοντά σε αυτά του πολίτησε ελληνικό έδαφος δε μοιράστηκαν ποτέ στην πΓΔΜ). Για δελτία μέλους ελληνικής κοινότητας ξέρω που είναι παντελώς διαφορετικά - και γι' αυτό και διαμαρτυρήθηκαν ορισμένοι για τη διάκριση (πιο Έλληνες οι μεν από τους δε;). Και πάλι πάντως τα νούμερα δεν ήταν ούτε κατά διάνοια κοντά σε αυτά που μας σερβίρουν ορισμένοι που μιλάνε για 100 και για 200χλδ. Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. "Ακριτα"
    Για τον "χιροτ" το ξερω, μαλιστα μερικες φορες παρακολουθω και την ιστοσελιδα του.

    Για "χιροτ".
    Συμφωνω οτι η συζητηση εχει αρχισει να ξεφευγει και πιθανως να χρειαστουμε καινουργιο νημα.

    Για τον "Γνησιοι......."
    Αντε να κανεις μια αναλυση του γεννητικου σου υλικου, για να δουμε αν το "αιμα" σου ειναι περαν των 16.000 χρονων στον Ελληνικο χρονο.
    Τοτε, και εαν μιλαμε περι αιματος,τοτε εισαι πιο "γνησιος".

    Εαν μιλαμε βεβαια για προσφορες στον Ελληνισμο και τους αγωνες του, ας ανοιξωμε τα κιταπια να δουμε τι λενε.
    Επειδη γραφω ανεκαθεν με το πραγματικο μου ονομα, οι προσφορες της οικογενειας μου ειναι γνωστες.
    Οσο για Μοδη.....(οπως και Σωκρατη Λιακο και Αχιλλεα Λαζαρου), κανενας δεν τους εχει διαβασειπερισσοτερο, ακομα και αποστηθησει θα ελεγα, οπως εχω κανει εγω.
    Και μην ξεχνας, οτι γλωσσα δεν σημαινει Εθνικη συνειδηση, ασε δε βεβαια οτι κανενας δεν εχει αποδειξει απολυτη ομοιοτητα μεταξυ ολων των τοπικων εν Μακεδονια "Νασι" πολυ δε λιγωτερον ομοιοτητα των στην Γραμματικη και Συντακτικο κυρια χαρακτηριστικα του ορισμου μιας γλωσσας.

    Την εκαναν την γλωσσα Βουλγαρικη, την εκαναν Σλαυομακεδονικη, και ετσι εκαναν τους ωμιλουντας την, Βουλγαρους και Εθνικους Μακεδονες.
    Βλεπεις, το επιθετο Σλαυος φανερωνει γλωσσικο συσχετισμο, και οταν οι Βενιζελικοι κουτσουλιασαν μερικους Μακεδονες σαν Σλαυο-Μακεδονες, η δεν καταλαβαν, η καταλαβαν πολυ καλα οτι ωμιλουσαν περι ΕΘΝΙΚΩΝ Μακεδονων ωμιλουντων την Σλαυικη, σαν να λεμε, Σλαυο-Ελληνες, Σλαυο-Ιταλοι.............και παμε λεγοντας δηλαδη.
    Καιρος να κοπει τελειως αυτο το "Σλαυο-Μακεδονες), εκτος βεβαια και εαν υποκρυπτονται αλλες σκοπιμοτητες.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σελίδα 9-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    "Οι Βούλγαροι κυριότερο όπλο είχανε το Σλαβόφωνο και ανάμικτο ιδίωμα. Όπου όμως έβρισκαν αντιμέτωπους τους Σέρβους, οι τελευταίοι διεκδικούσαν τους Σλαβόφωνους πληθυσμούς με την γλωσσική επίσης συγγένεια, αν και μακρινότερη, και κύριος με την εορτή του οικογενειακού αγίου, που υπήρχε στην Μακεδονία και Σερβία, ενώ ήτανε άγνωστη στην Βουλγαρία, και με τους θρύλους του Μάρκο Kραλλε, που ήσαν όμως γνωστοί και στους Ελληνόφωνους και στους Βλαχόφωνους."

    Σχόλιο: εδώ ο Μόδης παραδέχεται την Σλαβόφωνη υφή αυτού του ιδιώματος και την πιο στενή συγγένεια που είχε με τα Βουλγαρικα παρα με τα Σερβικα (αποφεύγει να το ονομάσει όμως Βούλγαρο-Μακεδονικά). Κάτι όμως που δεν συμβαίνει στην σελίδα 2 είτε επειδή του ξέφυγε είτε ηθελημένα λέει τα εξής:

    "Ο παράδεισος των προπαγανδιστών βρίσκονταν ίδια στα Βόρεια της Ελληνόφωνης ζώνης (Καστορια, Κοζάνη, Νάουσα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες) όπου ήτανε το ανακάτωμα μεγαλύτερο. Στο Μοναστήρι εμάθαινε κανεις χωρίς καθόλου κόπο πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Τουρκικα, Κουτσό-Βλάχικα, Βούλγαρο-Μακεδονικά, Αρβανίτικα). Μερικοί μιλούσανε και τα Ισπανικά των Εβραίων και τα γύφτικα των Αθίγγανων."

    Συμπέρασμα no 1: Ο Μόδης καταρρίπτει 2 επιχειρήματα του k. Τσάπανου (Του οποιου τα γραπτά πιστεύει ότι γνωρίζει άριστα και τα έχει μεταφράσει. Τα έχει μεταφράσει??? από πια γλώσσα σε πια? Σε πια γλώσσα έγραψε το άνωθεν έργο ο Μόδης???)

    1) Δεν μπορει λαος εκ του μηδενος να αρχισει να ωμιλει ξενη γλωσσαν!

    2) Ότι δεν πρόκειται για Σλαβική διάλεκτο.

    Όχι μονο είναι Σλαβική (αφού Σλαβική είναι η γραμματική και το Συντακτικό της) αλλα έχει και στενή συγγένεια με τα Βουλγαρικα. Στην πραγματικότητα οι Βουλγαρόφωνοι Δυτικά του Αξιου ομιλούσανε Δυτικό-Βουλγαρικη Διάλεκτο οι δε Ανατολικά του Αξιου Ανατολικό-Βουλγαρικη Διάλεκτο. Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπω σε παλιότερες αναρτήσεις του Ακριτα (Πολύ καλές αναρτήσεις).

    Συμπέρασμα no 2: Από την μια έχω απέναντι μου έναν δυστυχώς φαντασιόπληκτο τον κ. Tσαπανο και από την άλλη δυστυχώς έναν άξεστο που βρίζει, τον Αρμπέν Τζαφέρι. Από τις ύβρεις του πιθανολογώ ότι μπορεί να πρόκειται για τον ίδιο που χρησιμοποιεί το nickname ΚE.

    342 Σελίδες είναι το έργο του Μoδη. Αν θέλετε να παραθέσω και αλλα επιχειρήματα κανένα πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Άντε στις 3 παραπομπές από τον Μόδη η 4 δώρο:

    Σελίδες 26-27-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    "Ο ξενόφωνος λοιπόν χωρικός, έβλεπεν Ελληνική ετικέτα στα νήματα και τα πανιά που αγόραζε, σε Έλληνα γιατρό, φαρμακοποιό, δικηγόρο ήταν υποχρεωμένος να προσφύγει, από Έλληνα έμπορο ψουνιζε η δανείζονταν και τα κτίρια μόνον των Ελληνικών σχολειων και ιδρυμάτων είχε να θαυμάσει και να καμαρώσει. Εάν πάλι είχε ανάγκην από νοσοκομειακήν περίθαλψη και χειρουργική επέμβαση για τον εαυτό του η ένα μέλος της οικογενειας του, δεν υπήρχε άλλο καταφύγιο παρα το Ελληνικό κοινοτικό νοσοκομείο, όπου τον δέχονταν αμέσως και δωρεάν. Εκτος δηλαδή από τις παραδόσεις και την εκκλησια, που ασκούσαν πάντοτε σοβαρή επιρροή, ο Σλαβόφωνος χωρικός παντού και σε όλα αντίκριζε και την αδιαφιλονίκητη και καταθλιπτική Ελληνική υπεροχη, που την θεωρούσε και δικη του."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Περιέργως πως με τον Τσάπανο θα συμφωνήσω περιέργως 100% στο ότι γλώσσα δε σημαίνει εθνική συνείδηση και το πως αυτό που μετράει είναι η προσφορά στους αγώνες του Γένους:

    Όταν έφευγαν οι Ελληνόφωνοι Τούρκοι της Καρύστου το 1833 έγραψαν σε δημώδη ελληνική ένα χαρακτηριστικότατο θρήνο

    Κατακαημένη Κάρυστο με τα κρύα τα νερά σου,
    φύγαν τα παλικάρια σου τσε καίγεται η καρδιά σου.

    Κατακαημένη Κάρυστο, πούσουν μισό Μισίρι,
    τσε τώρα εκατάντησες να γίνεις Ρωμιοσύνη.
    Που σ´ έτρεμε μια Έγριπο, μια ζηλεμέν´ Αθήνα
    τσε τώρα σ´ εδώσανε στο Φράγκο, στη Ρουσία.
    Νάταν ο κάμπος θάλασσα, τσε τα βουνά ποτάμια,
    να πνίγανε τον Τάταρο που ´ φερε το χαμπέρι,
    να φύγουν οι Καρυστινοί τούτο το καλοτσαίρι.
    Ομέρ Πασάς που τ´ άκουσε, μηνάει ένα χαμπέρι,
    του μπέη μας του μήνυσε τσε του στραβιντζιντάρη.
    Όντας αποδιαβάσανε το μαύρο το φερμάνι,
    μικροί, μεγάλοι κλαίανε, τσ’ οι δυο μας ζαμπιτάδες,
    τρέχουν τσε παν τα μάτια τους ωσάν τις αργαστάρες.
    Δεν κλαίμε μεις τον τόπο μας, στο Φράγκο π´ απομένει,
    μον´ κλαίμε το κρύο νερό που ’μαστε μαθημένοι.
    Τσε τον Μπεκήρ αγά πελάει στη Σμύρνη για καράβια,
    στο μπούρτσι μας τ’ άραξε τα δώδεκα καράβια,
    Καρυστινοί που τα ’δανε, τριτσάνα τους τινάζει
    μπαρκάραν οι Καρυστινοί και πήγαν στο μπογάζι.
    Πήγανε στο Βενέτικο, τσε μια μπουνάτσα πιάνει.
    τσε πήγανε στ´ Αλάτσατα, το κάτου Σιβρισάρι.
    Αλλά, Αλλάχ, βρε βασιλιά, που θα σε πάη το κρίμα,
    που χώρισες αντρόγενα, παιδιά απ´ τα σκαφίδια.
    Σεμπέτι όποιος γένηκε να δώσ´ το Γριπονήσι,
    όποιος ριτζάλι το´ καμε, σαν σκύλος να βαβίσει.

    Αυτοί που τους πολέμησαν στη Νότιο Εύβοια (που έγινε "Ρωμιοσύνη") ήταν οι ντόπιοι Αρβανίτες, όχι "γνήσιοι" σαν την αφεντιά σου αλλά με τις πράξεις τους πιο πατριώτες από όσο θα μπορούσες να γίνεις ποτέ. Γκέκε; Ρητορικό το ερώτημα καθώς με τα μυαλά που κουβαλάτε οι φυλετιστές νούκου γκέκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Έλα ρε "γνήσιε" Σέρλοκ (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;) τι να σου κάνω που έχω μάθει από πάρα πολλά χρόνια πως με φυλετιστές σαν την αφεντιά σου οι ευγένειες πάνε χαμένες είτε σε λένε Στέφωβ είτε Μιχαλιολάκο (άλλη ταμπέλα, ίδια χαβούζα).

    Σε αντίθεση με τη δική σου σιγουριάς "καθαρότητας" εγώ αμφιβάλλω ακόμα και για το κατά πόσο οι ελληνόφωνοι από πριν το 1821 πρόγονοι μου δεν κατάγονται μερικώς ή και ολικώς από άτομα με μητρική γλώσσα Σλαβική ή Βλαχική. Και δε με χαλάει ποσώς το να μην έχω καθόλου (0% που λέμε) σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Και πες πως είχα πχ. καταγωγή από κάποιους κακομοίρηδες αρχαίους Θεσσαλούς (και δη Μυρμιδόνες) - σιγά μην τρέχει και το αίμα του μυθικού Αχιλλέα στις φλέβες μου. Χέστηκε η φοράδα στο αλόνι... Δεν ήταν όλοι οι αρχαίοι Περικλήδες και Φειδίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Όσοι από εσάς τέλος τη βρίσκετε με γενετικά τεστ - δικά σας τα χρήματα, δική σας η χασούρα. Εγώ θα τα ακούω και θα γελάω - ιδίως με κάτι igenea που βγάζουν και καταγωγές από αρχαίους λαούς απουσία:
    α) Μελετών του γενετικού κώδικα αρχαίων λαών με στατιστικά σοβαρό (στις χιλιάδες) δείγμα (σκεφτείτε δείγμα με Θουκιδίδη, Κίμωνα, Δημοσθένη πχ. που θα τα έφερνε όλα τα πάνω-κάτω με την ανάμειξη του).
    β) Error bars (ακόμα και οι σημερινές μελέτες τα αποφεύγουν για κάποιο λόγο πολύ συχνά) που να λαμβάνουν υπόψη την αλλοίωση του γενετικού υλικού με το χρόνο και τις συνθήκες.
    γ) Συγκριτικές μελέτες (προϋποθέτει το (α)) μεταξύ των αρχαίων λαών όπως αυτές που γίνονται για τους σημερινούς.

    Και βέβαια κανείς δε μας λέει πως τέτοιες μελέτες στους αρχαίους Έλληνες δε θα τους έβγαζαν τόσο διαφορετικούς όσο βγάζουν τους σημερινούς (όχι 1, όχι 2 αλλά 8 διαφορετικές "συνταγές" στο
    http://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_by_ethnic_groups
    με Πελασγικό και Μινωϊκό υπόστρωμα, Αχαιούς, Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς να φτιάχνουν ένα ωραιότατο αχταρμά.

    Τότε μάλιστα να σας πάρω πιο σοβαρά. Ως τα τότε είσαστε "γνήσια" φαντασιοπληκτοι όσοι πιστεύετε πως είσαστε καθαρόαιμοι (στα άλογα και στα σκυλιά τουλάχιστον έχει και χρηματικό ώφελος η "καθαρότητα" τους)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. "Μπορώ νά αναφέρω, μερικές δημοσιεύθυκαν"

    Εφόσον δημοσιεύθηκαν, θα μπορούσατε να τις αναφέρετε; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Alogo, κρίνοντας από τό αμέσως προηγούμενο σχόλιο τού Αρμπέν Τζαφέρι, ορθότατα δέν τίς αναφέρω, γιατί θά προκαλούσαν τρελλές παρανοήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Προς τον "Γνησιοι.....".

    Συγνωμη που σου χαλαω την σουπα, αλλα αυτα που ελεγε ο Μοδης, λεω κι' εγω!
    Και εαν θελεις αναφορες στον Μοδη απο Τσαπανο, ψαξε εδω¨
    http://groups.google.com/group/alt.news.macedonia/search?group=alt.news.macedonia&q=modis%2Clyngos&qt_g=Search+this+group

    Τα ΝΑΣΙ δηλαδη τα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ κατα Παυλο Μελα, ηταν η γλωσσα του τοπου, η τοπολαλια, απο την οποια στην Μακεδονια ειχαμε πλειστες οσες.

    Αυτα τα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ, απο "ελληνικη του 1850 παθουσα εν την εξελιξει", οπως Τσιουλκας, διεμορφωθη λογω της ιδρυσεως πλειστων οσων Βουλγαρικων σχολειων, του Γυμνασιου των εν Θεσσαλονικη και λογω της Βουλγαρικης Εξαρχιας, κατα πρωτον σε Σλαβο-ΦΑΝΗ, μετα σε Σλαυο-ΦΩΝΟ, μετα σε Βουλγαριζουσα και αργοτερον σε Βουλγαροφωνον για να καταληξη σε.........Βουλγαρικη γλωσσα και ιδιωμα.

    Πως συνετελεσθησαν ολα αυτα τα Θαυματα?
    Αναλογως των συμμαχιων των Αθηνων και οι χαρακτηρισμοι.
    Ιδιως μαλιστα, μετα την αφιξη των ξαδερφων και των αλλων μουσαφιρηδων εξ Ανατολων, η Αθηνα τοποθετησε τους περισσοτερους απο αυτους στην Μακεδονια.
    Τους βαπτισε πιο Ελληνες και απο τον Ελληνα γιο του Δευκαλιωνα, και τους ειπε οτι απο δω και μπρος θα φυλαγουν τα Βορεια συνορα απο τις απειλες των εκ Βορρα βαρβαρων.
    Βλεπεις οι επι χιλιετηρηδες φρουροι εκει επανω οι μεν ωμιλουσαν την "Βουλγαρικη" οι δε διγλωσσοι την γλωσσαν του Σατανα Παπα,απα δεν ησαν ΠΛΕΟΝ εμπιστευσιμοι.

    Ετσι, και επειδη τα χωραφια της Κρητης,της Αθηνας και της Πελοποννησου δεν παραγουν οσο παραγουν τα χωραφια της Μακεδονιας, τα πηραν και τα εδωσαν στους Ανατολιτες, αφου βεβαια εκαμαν αντιχριστους και Σλαυο-Βουλγαρους τους ντοπιους.

    Οσοι βεβαια εξ ανατολων ειχαν και μερικα γροσια στην τζεπη τους, κατεληξαν να μπαζωσουν τα ρεμματα της Βουλας, του Αλιμου, της Γλυφαδας, και της Φιλαδελφειας και να εγκατασταθουν εκει, οι υπολοιποι στους ανοιχτους Μακεδονικους καμπους να τους τρωει το αγιαζι.

    Αλλα, η μετα την Καταστροφη Ελλας, για να πεισθει για το δικαιο της αρπαγης, και τον οστρακισμο και εξαπατρισμο ΕΛΛΗΝΩΝ εξ ΑΙΜΑΤΟΣ, απο τις πατρογονικες εστιες τους προς Βουλγαρια (οπως και απο Κρητη σε Τουρκια), επρεπε να πεισθει για το δικαιο του εγχειρηματος.

    Κι' ετσι, φτιαξαμε τους Δυτικο-Μακεδονες Ελληνες, καλλιτερα τους πολυκατασκευασαμε, οπως ανεφερα και παραπανω σαν εχθρους του Ελληνισμου και βεβαια της Ορθοδοξιας.

    Οι ωμιλουντες τα Μακεδονικα εγιναν Βουλγαροφωνοι, οι Βουλγαροι ειχαν ηδη γινει οι εχθροι της Αθηνας, αρα οι Μακεδονοφωνες εγιναν οι εχθροι.
    Οι Μουσουλμανοι ηταν ο εχθρος, ολοι οι Μουσουλμανοι εξεδιωχθησαν, οι Βλαχοι ωμιλουσαν την Παπικη γλωσσα......παρεδωσε τους στην Ρουμανια να ησυχασουμε βρε αδερφε.....α........ησαν βλεπεις και φιλοβασιλικοι.............!

    Ετσι κατασκευασαμε την Ελλαδα αγαπητε "Γνησιε" (ποθεν αραγες και ποσον γνησιος να εισαι?) και να ενα ακομα κατορθωμα της Αθηνας ¨
    Στην σημερινη ηλεκτρονικη εκδοση της Ελευθεροτυπιας (Μια ιστορια με πολλες πτυχες)αναφερεται οτι¨

    " Το 2000, κατά τη διάρκεια εργασιών στο επιβλητικό σύμπλεγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου, οι συντηρητές ανακάλυψαν χαραγμένη μία σημείωση με την οποία ο γλύπτης Λάζαρος Σώχος δικαιολογείται στον Γέρο του Μωριά για την περικεφαλαία που τον ανάγκασαν να προσθέσει στο άγαλμα! Οι πολιτικοί της εποχής ήθελαν φουστανέλα με αγγλική μεγαλοπρέπεια... "

    Αντε εσυ τωρα να βγαλεις την περικεφαλαια απο τα σχολεια.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @Tsapano

    Τελικά ο φανατισμός κάποιων είναι παροιμιώδης: 3 επισημάνεις πριν παραθέσω κάποια ακόμη στοιχεια από τον Μόδη τον οποιο ο k, Τσάπανος έχει αποστηθίσει:

    1) Οι Βλάχοι k. Tσαπανε δεν είναι ντόπιοι της Μακεδονίας. Προέρχονται κύριος από την Ήπειρο και λιγότερο από την ορεινή Θεσσαλία. Συνεπώς δεν είναι εις θέση να κάνουν κήρυγμα στους "μουσαφίρηδες εξ ανατολών" περί εντοπιότητας εις την Μακεδονία.

    2) Οι ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας έγιναν με καθαρά θρησκευτικά κριτήρια. Κάτι το οποιο επιδίωξε και πέτυχε η νικήτρια Τουρκια.

    3) Πόσες ακόμη παραπομπές από τον Μόδη πρέπει να χρησιμοποιήσω για να σε πείσω ότι πρόκειται για Βουλγαρικη διάλεκτο?

    Εγώ με τα ελάχιστα Βουλγαρικα που γνωρίζω καταλαβαίνω ότι πρόκειται για Βουλγαρικη=Σλαβική διάλεκτο!!!

    Ακριτα όπως βλέπεις δεν υπάρχουν μονο στα Σκοπια φενακιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Σωστές και κάποιες παρατηρήσεις του ευγενικοτάτου Αρβανίτη ΚE η Αρμπέν Τζαφέρι η Enver Χότζα και οποιουδήποτε αλλου nickname χρησιμοποιεί:

    Πράγματι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχαμε είτε βίαιους είτε ειρηνικούς εξισλαμισμούς (κύριος βίαιους). Οι Ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι της Kαρύστου έκαναν την επιλογή τους. Κατά συνέπεια ως συνεργάτες των βαρβαρων κατακτητών Οθωμανών ξέρανε και οι ίδιοι ότι δεν έχουνε θέση στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

    Το ίδιο δυστυχώς συνέβη και με τους Τούρκο-Κριτές και τους Bαλααδες της Μακεδονίας.

    Για τους τελευταίους αυτό απαίτησαν οι νικητές Τούρκοι που θέλανε να εξαφανίσουνε όλους τους Χριστιανούς από τα εδάφη τους.

    Η Ελλάδα αναγκάστηκε να αποδεχτεί την άνωθεν συνθήκη αλλα πέτυχε να εξαιρεθούν οι Έλληνες της πόλης.

    Οι Τούρκοι πέτυχαν να μας αφήσουν πεσκέσι τους Τουρκογενείς της Θράκης καθώς επίσης και τους Βουλγαρόφωνους Πομάκους που ούτoς η άλλος δεν τους θεωρούσανε τότε Τούρκους καθώς επίσης και τους Τσάμηδες. Ποιος Τούρκος άλλωστε θα ήθελε αυτούς τους Tourk-Αλβανούς Αρναούτηδες στην περιοχή του?

    Πολύ σωστά λες ότι οι Αρβανίτες που κατοικούσανε στην νότια Εύβοια πολέμησαν τους άνωθεν Ελληνόφωνους Μουσουλμάνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Έ όχι και Χότζα "γνήσιε" (και υποθέτω και) Ειδωλολάτρη μου :-).

    Λάθος τα λες:
    α) Πάρα πολλοί από τους εξισλαμισμούς ήταν ειρηνικοί (για φορολογικούς και κοινωνικούς λόγους - έξοδος από την κατηγορία του ραγιά).
    β) Πολλοί Βαλαάδες θέλανε να μείνουνε (γιατί είχαν μεγάλες περιουσίες) αλλά το ελληνικό κράτος δεν τους εμπιστευόταν να τους αφήσει στα αυγά τους. Αντιστοίχως παρά τις πιέσεις (κυρίως του παπά Εφτίμ) να αφεθούν οι Καραμανλήδες στα αυγά τους οι Τούρκοι τους έστειλαν κι αυτούς από εδώ.
    γ) Η εξαίρεση των Κων/πολιτών (οι της Ίμβρου-Τενέδου ήταν από άλλη σπόντα) ήταν κυρίως για οικονομικούς λόγους (μεγάλες περιουσίες που δεν μπορούσαν να αντισταθμιστούν από ανταλλάξιμες στην Ελλάδα). Αλλά ακόμα κι έτσι και παρά τα διάφορα τσιφλίκια που άφησαν πίσω τους η αντιστοιχία περιουσιών μάλλον ξεκάθαρα σε βάρος των Ελλήνων βρέθηκε.
    δ) Τους Πομάκους καθώς και κάθε άλλο μουσουλμάνο τον θεωρούσαν (εν δυνάμει τουλάχιστον) Τούρκους. Αν είχε μείνει η Δ. Θράκη στα χέρια τους θα τους είχαν αφομοιώσει όπως αφομοίωσαν τους Σλαβόφωνους μουσουλμάνους της Βορειοδυτικής Μικράς Ασίας και όσους Σλαβόφωνους τους ήρθαν πρόσφυγες από τα Βαλκάνια. Αντιστοίχως ο Βενιζέλος θεωρούσε πχ. κάθε Ορθόδοξο της Αλβανίας (εν δυνάμει τουλάχιστον) Έλληνα κι ας ήταν μητρική του γλώσσα τα Τόσκικα Αλβανικά ή τα Βλάχικα. Στις περιπτώσεις που ο Αλβανικός (ή ο Ρουμανικός) εθνικισμός δεν είχαν ακόμα τοπικές επιτυχίες δεν είχε και άδικο. Από την άλλη ο πατέρας του Αλβανικού Έθνους Φαν Νόλι Ορθόδοξος (από τη Θράκη μάλιστα) ήταν.
    ε) Τέλος οι Τούρκοι δε ζήτησαν την εξαίρεση των Τσάμηδων - οι Ιταλοί (παρέα με τους Αλβανούς) τη ζήτησαν και τελικά ο Πάγκαλος (παππούς) τους τη χάρισε πολύ χαζά (πιστεύοντας πως μπορούσε να αποσπάσει την Αλβανία από την Ιταλία και να την προσδέσει στο άρμα της Ελλάδας). Πριν γίνει αυτό ήδη κάποιοι Τσάμηδες είχαν ανταλλαχθεί και οι απόγονοι τους ζουν ως Τούρκοι στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δεν τα λέω λάθος. Οι Τούρκοι ήθελαν οπωσδήποτε να καθαρίσουνε πλήρως από όλη την επικράτεια που ελέγχανε όλους τους Χριστιανούς. Μάλιστα επέμεναν να καθαρίσουνε και την Κωνσταντινούπολη από όλους τους Χριστιανούς (Έλληνες). Η δικη μας αντιπροσωπεία ούτε λίγο ούτε πόλυ έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί τους Τούρκους λέγοντας πως δεν θα ήτανε προς το συμφέρον της Τουρκίας (οικονομικό συμφέρον) να εγκαταλείψουνε την Κωνσταντινούπολη αφού ουσιαστικά έλεγχαν ένα μεγάλο μέρος του εμποριου και κάποιων υπηρεσιών.

    Δεν είμαι ειδωλολάτρης.

    Επίσης μην με παρομοιάζεις με τον Bουλγαροσπορο και φαντασιομανη Ρίστο STEVOV (τι επίθετο!!!) που πιστεύει ότι είναι γνήσιος απόγονος Αρχαίων Μακεδόνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @Tσαπανο

    Πίστευα ότι είναι δυνατόν να κάνω μαζί σου μια συζήτηση που να βασίζεται στην λογική. Δυστυχώς έχεις χάσει επαφή με την πραγματικότητα. Έχεις χαθεί μέσα στις φαντασιώσεις σου. Λες ξανά και ξανά ότι έχεις μεταφράσει/αποστηθίσει τον Μόδη αλλα οι παραπομπές μου δυστυχώς για σένα σε κάνουν να ακούγεσαι το λιγότερο γραφικός.

    Άλλη μια λοιπόν παραπομπή από την σελίδα 22.

    "Το κυριότερο πάντοτε επιχείρημα των Βουλγαρων ήτανε η γλώσσα, το ΣΛΑΒΙΚΟ ιδίωμα. Μην απαρνείστε την γλώσσα σας εκραύγαζαν. Η τοπική αυτή διάλεκτος είναι ΣΛΑΒΙΚΗ και συγγενεύει αρκετά με την ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ γλώσσα."

    Σχόλιο: Στην άμεσως επομενη πρόταση ο Μόδης για να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα υποπίπτει σε σφάλμα. Λέει λοιπόν ο Μόδης στην συνεχεια:

    "Είναι όμως τόσο πρωτόγονη και πτωχή και έχει τόσες λέξεις Ελληνικές και μάλιστα παλιές, καθώς και Τουρκικες και άλλες, ώστε μπορεί να χαρακτηριστεί γλωσσικό μωσαϊκό."

    Με την ίδια λογική η Νέο-Ελληνική Δημοτική που βρίθει Ιταλικών και Τουρκικων λέξεων ειδικά σε ότι αφορά την καθημερινότητα είναι Ελληνό-Ιταλό-Τουρκικο μωσαϊκό.

    Ο Μόδης στην επομενη πρόταση διαπράττει και το εξής λάθος:

    "Πολλές ομοιότητες και εκφραστικές ταυτότητες έχει και με την Κουτσό-Βλάχικη και Αλβανική. Το άρθρο p.x. επιτάσσεται και ακολουθεί."

    Λάθος αυτό είναι στοιχειο της Βουλγαρικης γλώσσας. Παράδειγμα:

    ΖΑ ΝΤΟΜΠΡΟ ΝΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΑ-ΤΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ έλεγε ο άλλος στο προεκλογικό βιντεάκι του Vinozhito το ίδιο θα πει και ένας Βούλγαρος.

    Συμπέρασμα: Αν αποδεχτούμε την λογική του κυριου Τσάπανου πέρι Νάση τότε τέρμα η προσφώνηση Αδερφές, Αδερφοί Έλληνες. Τέρμα-τελειωσε.

    Μονο SESTRI, BRATKI GRTSKI (Αυτή είναι γλώσσα. Σλάβιka όχι αστεία. 3-4 σύμφωνα στην σειρά. Κανονικά γρυλίσματα) :):):)

    Η άνωθεν προσφώνηση κατ αναλογια του Sestri Bratki Makedontsi που έλεγε και ο άλλος στο Βιντεάκι :):):)

    Η πως θα σου φαίνονταν το Gore Γκλάβα-τα Armani :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @Tσαπανο

    Πίστευα ότι είναι δυνατόν να κάνω μαζί σου μια συζήτηση που να βασίζεται στην λογική. Δυστυχώς έχεις χάσει επαφή με την πραγματικότητα. Έχεις χαθεί μέσα στις φαντασιώσεις σου. Λες ξανά και ξανά ότι έχεις μεταφράσει/αποστηθίσει τον Μόδη αλλα οι παραπομπές μου δυστυχώς για σένα σε κάνουν να ακούγεσαι το λιγότερο γραφικός.

    Άλλη μια λοιπόν παραπομπή από την σελίδα 22.

    "Το κυριότερο πάντοτε επιχείρημα των Βουλγαρων ήτανε η γλώσσα, το ΣΛΑΒΙΚΟ ιδίωμα. Μην απαρνείστε την γλώσσα σας εκραύγαζαν. Η τοπική αυτή διάλεκτος είναι ΣΛΑΒΙΚΗ και συγγενεύει αρκετά με την ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ γλώσσα."

    Σχόλιο: Στην άμεσως επομενη πρόταση ο Μόδης για να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα υποπίπτει σε σφάλμα. Λέει λοιπόν ο Μoδης στην συνεχεια:

    "Είναι όμως τόσο πρωτόγονη και πτωχή και έχει τόσες λέξεις Ελληνικές και μάλιστα παλιές, καθώς και Τουρκικες και άλλες, ώστε μπορεί να χαρακτηριστεί γλωσσικό μωσαϊκό."

    Με την ίδια λογική η Νέο-Ελληνική Δημοτική που βρίθει Ιταλικών και Τουρκικων λέξεων ειδικά σε ότι αφορά την καθημερινότητα είναι Ελληνό-Ιταλό-Τουρκικο μωσαϊκό.

    Ο Μόδης στην επομενη πρόταση διαπράττει και το εξής λάθος:

    "Πολλές ομοιότητες και εκφραστικές ταυτότητες έχει και με την Κουτσό-Βλάχικη και Αλβανική. Το άρθρο p.x. επιτάσσεται και ακολουθεί."

    Λάθος αυτό είναι στοιχειο της Βουλγαρικης γλώσσας. Παράδειγμα:

    ΖΑ ΝΤΟΜΠΡΟ ΝΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΑ-ΤΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ έλεγε ο άλλος στο προεκλογικό βιντεάκι του Vinozhito το ίδιο θα πει και ένας Βούλγαρος.

    Συμπέρασμα: Αν αποδεχτούμε την λογική του κυριου Τσάπανου πέρι Νάση τότε τέρμα η προσφώνηση Αδερφές, Αδερφοί Έλληνες. Τέρμα-τελειωσε.

    Μονο SESTRI, BRATKI GRTSKI (Αυτή είναι γλώσσα. Σλάβιka όχι αστεία. 3-4 σύμφωνα στην σειρά. Κανονικά γρυλίσματα) :):):)

    Η άνωθεν προσφώνηση κατ αναλογια του Sestri Bratki Makedontsi που έλεγε και ο άλλος στο Βιντεάκι :):):)

    Η πως θα σου φαίνονταν το Gore Γκλάβα-τα Armani :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Προς τον "Γνησιοι......".

    ΟΛΟΙ οι πληθυσμοι απο την γραμμη Τζιρεσεκ περιπου και Νοτια, ειναι ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ.

    Δεν εχωμε εισβολες βαρβαρικων φυλων κατα εκατομμυρια,ακομα και μετα την Οθωμανικη περιοδο, ωστε να νερωσουν το ΑΙΜΑ των αρχικων πληθυσμων.

    Οι περισσοτεροι απο αυτους ηταν αυτοι που εγκατασταθηκαν στο Κοσσοβο, κατα τα αλλα ακομα και οι Σερβοι οταν εκαναν τα Σκοπια πρωτευσουσα του Βασιλειου των, το ονομασαν Βασιλειο ΕΛΛΗΝΩΝ +..+....

    Το γεγονος οτι οι κατοικοι της Χερσοννησου ωμιλουσαν Λατινικα, σημαινει οτι ησαν ΒΛΑΧΟΙ, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.
    Τωρα, ειτε σε αρεσει ειτε δεν αρεσει, αυτη ηταν η αληθεια.
    Τυχον ΕΠΗΛΥΔΕΣ πληθυσμοι ηταν αριθμητικα κατωτεροι ωστε να επιβαλουν ΓΛΩΣΣΑ, και τι περιεργο, συνεχιζεις να μιλας για την γλωσσα οπως την εβιασαν οι Ρωσσο-Βουλγαροι μετα το ανοιγμα των σχολειων των, ΚΑΙ (το χειροτερο) συνεχιζεις να συγχεεις την γλωσσα με τα ΕΘΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.

    Τα ιδια δηλαδη που εκανε η Αθηνα με τον Βενιζελο, τον Γουναρη, τον Πολιτη,τον Μανιαδακη, και μερικους αλλους χαζοτρελλους,για να μην ξεχναμε βεβαια και την ΕΚΚΛΗΣΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ αλλα και το Πατριαρχειο, ιδιως μετα την αναγορευση του ανηψιου του Βενιζελου στον Πατριαρχικο θρονο (βλεπε Μεταξακης), τα κανεις και εσυ, αναμασωντας θεσεις εναντιον του Ελληνικου αιματος.

    Τα ΝΑΣΙ ηταν ο τροπος συννενοησεως των ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 1850.
    Καταλαβε το αυτο και θα καταλαβεις πολλα.

    Συνεχιζεις το πιπιλισμα περι Βουλγαροτητας και Σλαυοτητας, (γιατι αραγες οχι ΣΕΡΒΟΤΗΤΑΣ ? αλλα βλεπεις οι Σερβοι ησαν συμμαχοι), αλλα δεν βαζεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ την λεξη ΚΛΕΙΔΙ και αυτη ειναι "ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ" ?

    Τι ελεγε λοιπον ο Μοδης? Οτι ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ?
    Και λοιπον? Τι παει να πει ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ?
    Να σου πω εγω τι παει να πει.
    Παει να πει οτι μετα τον ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΝ ΙΗ'-ΙΘ' ΑΙΩΝΑ (Βλεπε Γ.Χ. ΜΟΔΗ, Εκδοσις Φ.Σ.Φ."ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" ΦΛΩΡΙΝΑ 1964)(ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ----ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ,ΣΥΜΒΟΛΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ", στον γεωγραφικο χωρο μεταξυ Βελιγραδιου και Μακεδονιας αναπτυχθηκε μια υποτυπωδης γλωσσα για τα κατωτερα στρωματα η οποια με τα αλλα τοπικα ιδιωματα κατεληξε στα ΝΑΣΙ.
    Συγγενευει η Σερβικη με την
    Ελληνικη? Και ΒΕΒΑΙΑ συγγενευει, ας κανωμε λοιπον την Σερβικη...Ελληνικη!
    Συγγενευει η Βουλγαρικη με την Ελληνικη? Και βεβαια συγγενευει!
    Ας αντιστρεψωμε λοιπον τους ορους και ας κανωμε την Σερβικη και Βουλγαρικη γλωσσες......Ελληνικες.
    Και κατι αλλο, σε περιπτωση που δεν το γνωριζετε, η ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΗΤΑΝ ΟΜΗΡΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ (βλεπε κειμενα Αχιλλεα Λαζαρου).
    Δηλαδη, οσες γλωσσες πηραν αυτην την επιταση, να εχουν αραγες παππου και γιαγια την ΟΜΗΡΙΚΗ?

    Δεν ειχαμε ξενες αφιξεις, ειχαμε μετακινησεις ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ.
    Ειχαμε μετακινησεις ΕΛΛΗΝΩΝ προς Βουλγαρια, ειχαμε μετακινησεις Ελληνων προς Ντοβρουτσα,ειχαμε μετακινησεις Ελληνων απο Κρητη προς Τουρκια, ειχαμε μετακινησεις Ελληνων απο Μακεδονια λογω Θρησκευματος προς Τουρκια και τις ΜΟΝΕΣ μετακινησεις που ειχαμε ΠΡΟΣ Ελλαδα ηταν αυτες του 1922 (συμπεριλαμβανομενων των μουσαφιρηδων).

    ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ Ελλαδα προς τις γειτονες χωρες, τους απαξιωσαμε, τους καναμε Σλαυους, Βουλγαρους,Εξαρχικους,Μουσουλμανους, ωστε να δημιουργησωμε ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΘΝΙΚΗ, (βλεπε ΑΙΜΑ).

    Αλλα το αιμα νερο δεν γινεται. Μπορει να δυσκολευτουμε να πεισωμε τα Ελληνοπουλα οτι ο Γερος του Μωρηα δεν φορουσε περικεφαλαια αλλα Βλαχο-Αρβανιτικο φεσακι, οπως δηλαδη και το οτι οι ΜΕΓΑΛΟ-ΒΛΑΧΙΤΕΣ ησαν απογονοι των Μυρμιδονων (βλεπε Παχυμερη).
    Και οταν λεω Μεγαλοβλαχιτες, εννοω σχεδον 90% του τοτε γνωστου εν Ελλαδι πληθυσμου.
    αλλα εσεται ημαρ.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Και μιας το νημα ασχολειται με τον Αχιλλεα Λαζαρου, να μερικες προτασεις του απο το βιβλιο του "Βαλκανια και Βλαχοι" (Παρνασσος-Αθηναι 1993),σχετικες με την επιταξη του αρθρου και τους Βλαχους.

    Σελις 81.
    ".....Δεν ειναι εσφαλμενη η παρατηρηση του Κεραμοπουλου κατα την οποια η λατινικη δεν εχει αρθρο, την δε αντωνυμια ille,illa,illud και προετασσε των ονοματων και επετασσε. Ετσι απο το ονομα Τρικκα και την επιταξη της λατινικης αντωνυμιας illa ,την οποια θεωρει ιλλυρικο γλωσσικο γνωρισμα,παραγει τον μεικτο-ελληνολατινικο τυπο Τρικαλα. Ταυτοχρονα προσθετει οτι "Η επιδρασις της Ιλλυρικης ειναι γενικως λεξιλογικη,φωνητικη,μορφολογικη,συντακτικη".33 (Κεραμοπουλλου,Κουτσοβλαχοι,43............(το εχω και αυτο το βιβλιο εδω, σε περιπτωση λεπτομερειων).
    ................................................Σελις 82.
    "Το παραδοξοτερο ειναι οτι ο Κεραμοπουλλος δεν ελαβε υπ' οψη μελετη του συναδελφου του στο πανεπιστημιο Αθηνων,του γλωσσολογου Γ.Αναγνωστοπουλου,στην οποια παρατιθενται δειγματα αρθρου-δεικτικης αντωνυμιας,επιτασσομενης ηδη στα Ομηρικα Επη.36 (Περι του αρθρου, Αθηνα 34 (1922) 170,187......).
    Η υπαρξη αυτου υποδηλωνει αφ' ενος οτι ειναι παναρχαιο γλωσσικο φαινομενο, αφ' ετερου οτι ειναι δημωδες και επιδιδει κατα την εκλατινιση Ελληνων,οπως συμβαινει και στο βλαχικο αριθμητικο συστημα.37 (του ιδιου Κουτσοβλαχικα--Ελληνοβλαχικα και ρουμανικες κρισεις,Γλωσσολογια 5-6 ---1988).
    Αλλα δεν ισχυει στην ετυμολογηση του τοπονυμιου Τρικαλα. Διοτι το θηλυκο της λατινικης δεικτικης αντωνυμιας illa ως αρθρο επιτασσομενο συρρικνωνεται σε απλουστατο --α-- και οχι --la--.
    Επειδη δε στην δημωδη λατινικη η ονομαστικη προηλθε, οπως και στην νεοελληνικη,απο την αιτιατικη, η υβριδοποιηση,την οποια προτειενει ο Κεραμοπουλος,θα κατεληγη στον ακολουθο τυπο:
    Tricca[m+i]lla[m>*Triccalla>Triccaa>Tricca.
    Εφ' οσον ομως οι Βλαχοι προφερουν Tricolu,συνεπαγεται οτι ο αρχικος τυπος ειναι Τρικαλος (Αρτεμις).
    Αυτος μετα την επιταξη του λατινικου αρθρου υφισταται τις ακολουθες εξελιξεις.39 (Ιδε και "Αρωμουνικη"
    Τricalu(m-illu(m και με τροπη του ατονου--α-- του αρχικου τυπου σε--ο-- τονιζομενο συνεπεια του επομενου αρθρου γινεται:
    Tricolullu
    Tricolulu
    Tricolulu
    Trikolul
    και αναρθρο
    Tricolu.
    ...........................................
    Συνεπως και το τοπωνυμιο Tricolu μαρτυρει την εκλατινιση αυτοχθονων Ελληνων,συναμα δε την συνεχειαν μεσω της δημωδους λατινικης του αρχαιου ελληνικου Τρικαλος.
    Δεν απεχει απο την αληθεια και η ακολουθη γνωμη του Κεραμοπουλου,την οποιαν ανακοινωνει σε συνεδρια της Ακαδημιας Αθηνων το 1953:
    "Κατα τον 14ον αι. μ.Χρ. η ΒΔ Θεσσαλια με πρωτευουσα τα Τρικαλα ελεγετο Βλαχια.
    Κατωκειτο κατα το πλειστον υπο Βλαχων,τους οποιους ειχε δημιουργησει η επι αιωνες φυλαξις της γειτονικης Πινδου και των γειτονικων ορεινων συγκοινωνιων δια στρατου,οστις εσχηματιζετο εξ Ελληνων κυριως η εντοπιων της Ελληνικης χερσοννησου λαων............."..........


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ξεροκεφαλιά που αγγίζει ίσως και την paranoia. Δεν είναι αστεία πράγματα...

    Λες:
    "Δεν εχωμε εισβολες βαρβαρικων φυλων κατα εκατομμυρια,ακομα και μετα την Οθωμανικη περιοδο, ωστε να νερωσουν το ΑΙΜΑ των αρχικων πληθυσμων."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Οποιοσδήποτε γνωστης Βυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας γελάει μαζί σου. Κατά την διάρκεια του Βυζαντίου είχαμε μαζική κάθοδο Σλάβων στην Χερσόνησο του Αίμου και στον Ελλαδικό χώρο. Λίγο Αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτο-Βούλγαροι. Η μίξη Σλάβων και πρώτο-Βουλγαρων έδωσε τους σημερινούς Βουλγαρους και Σκοπιανούς με το Σλαβικό στοιχειο να υπερέχει σαφώς του πρώτο-Βουλγαρικου. Αυτό είναι εμφανές και από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Υπάρχουν βεβαια και κάποιες εξαιρέσεις όπως ο Βούλγαρο-Βλάχος Γκρούγια γνωστός και ως Γκρούεφσκι :):):). Στην συνεχεια εμφανίστηκαν οι Σέρβοι και η Αυτοκρατορία του Ντούσαν. Οι Οθωμανοί επίσης εγκατέστησαν στην Μακεδονία Κονιάρους στο Καιλαρ, Gioroukous, Σεφαρδίτες Εβραίους στα αστικά κέντρα κτλ. Επίσης κατά την διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου είχαμε μετακινήσεις Βουλγαρων εργατών που εργάζονταν στα τσιφλίκια Τούρκων και Τουρκαλβανών ακόμη και...Καραμανλήδων. Για αιώνες τμήμα της σημερινής Ελληνικής Μακεδονίας κατέχονταν από τους Βουλγαρους. Χαρακτηριστική περίπτωση το Βόντεν

    ΛΕΣ
    "Οι περισσοτεροι απο αυτους ηταν αυτοι που εγκατασταθηκαν στο Κοσσοβο, κατα τα αλλα ακομα και οι Σερβοι οταν εκαναν τα Σκοπια πρωτευσουσα του Βασιλειου των, το ονομασαν Βασιλειο ΕΛΛΗΝΩΝ +..+...."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Για την ακρίβεια το ονόμασαν Βασίλειο Σέρβων-Ρωμαίων και Βουλγαρων

    ΛΕΣ
    “Το γεγονος οτι οι κατοικοι της Χερσοννησου ωμιλουσαν Λατινικα, σημαινει οτι ησαν ΒΛΑΧΟΙ, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Τωρα, ειτε σε αρεσει ειτε δεν αρεσει, αυτη ηταν η αληθεια. Τυχον ΕΠΗΛΥΔΕΣ πληθυσμοι ηταν αριθμητικα κατωτεροι ωστε να επιβαλουν ΓΛΩΣΣΑ, και τι περιεργο, συνεχιζεις να μιλας για την γλωσσα οπως την εβιασαν οι Ρωσσο-Βουλγαροι μετα το ανοιγμα των σχολειων των, ΚΑΙ (το χειροτερο) συνεχιζεις να συγχεεις την γλωσσα με τα ΕΘΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.”

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Από ποτε στην Ελληνόφωνη ζώνη της Μακεδονίας οι πληθυσμοί μιλούσανε Βλάχικα (Κουτσό-Βλάχικα κατά τον Μόδη)?

    ΛΕΣ
    “Τα ιδια δηλαδη που εκανε η Αθηνα με τον Βενιζελο, τον Γουναρη, τον Πολιτη,τον Μανιαδακη, και μερικους αλλους χαζοτρελλους,για να μην ξεχναμε βεβαια και την ΕΚΚΛΗΣΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ αλλα και το Πατριαρχειο, ιδιως μετα την αναγορευση του ανηψιου του Βενιζελου στον Πατριαρχικο θρονο (βλεπε Μεταξακης), τα κανεις και εσυ, αναμασωντας θεσεις εναντιον του Ελληνικου αιματος. Τα ΝΑΣΙ ηταν ο τροπος συννενοησεως των ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 1850. Καταλαβε το αυτο και θα καταλαβεις πολλα. Συνεχιζεις το πιπιλισμα περι Βουλγαροτητας και Σλαυοτητας, (γιατι αραγες οχι ΣΕΡΒΟΤΗΤΑΣ ? αλλα βλεπεις οι Σερβοι ησαν συμμαχοι), αλλα δεν βαζεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ την λεξη ΚΛΕΙΔΙ και αυτη ειναι "ΣΥΓΓΕΝΕΥΕΙ" ?”

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Τόσες παραπομπές στον Μόδη για Σλαβόφωνο ιδίωμα δεν σου φτάνουν? Αλλα ξέχασα τον έχεις αποστηθίσει και μεταφράσει :):):) Όπως έχουν αποφανθεί όλοι οι Σλαβολόγοι τα Σκοπιανά και οι Σλαβόφωνες διάλεκτοι της Μακεδονίας συγγενεύουν περισσότερο με τα Βουλγαρικα παρα με τα Σερβικα. Για αυτό τον λόγο οι Σλαβόφωνοι αυτοαποκαλούνταν Βugari (αν θες την προέλευση της ονομασίας τους κανένα πρόβλημα να στην δώσω). Καμια σχέση δεν έχει το ότι οι Σέρβοι ήταν σύμμαχοι μας στους Βαλκανικούς πολέμους. Άλλωστε πρώτοι αυτοί για να προσεταιριστούνε τους Βugari τους αρχίσανε πλύση εγκεφαλου ότι είναι Makedontsi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ΛΕΣ
    “Δεν ειχαμε ξενες αφιξεις, ειχαμε μετακινησεις ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ. Ειχαμε μετακινησεις ΕΛΛΗΝΩΝ προς Βουλγαρια, ειχαμε μετακινησεις Ελληνων προς Ντοβρουτσα,ειχαμε μετακινησεις Ελληνων απο Κρητη προς Τουρκια, ειχαμε μετακινησεις Ελληνων απο Μακεδονια λογω Θρησκευματος προς Τουρκια και τις ΜΟΝΕΣ μετακινησεις που ειχαμε ΠΡΟΣ Ελλαδα ηταν αυτες του 1922 (συμπεριλαμβανομενων των μουσαφιρηδων).”

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Στην Δοβρουτσά πήγανε οι Βλάχοι που είχανε διαμορφώσει Ρουμανικη συνείδηση.
    Τμήμα των "μουσαφίρηδων" ήτανε Ελληνόφωνοι

    ΛΕΣ
    “Αλλα το αιμα νερο δεν γινεται. Μπορει να δυσκολευτουμε να πεισωμε τα Ελληνοπουλα οτι ο Γερος του Μωρηα δεν φορουσε περικεφαλαια αλλα Βλαχο-Αρβανιτικο φεσακι, οπως δηλαδη και το οτι οι ΜΕΓΑΛΟ-ΒΛΑΧΙΤΕΣ ησαν απογονοι των Μυρμιδονων (βλεπε Παχυμερη). Και οταν λεω Μεγαλοβλαχιτες, εννοω σχεδον 90% του τοτε γνωστου εν Ελλαδι πληθυσμου. αλλα εσεται ημαρ.”

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Δηλαδή οι Στρατιώτες εύζωνοι της Εθνικής Φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη τη Φοράνε στην κεφαλή τους? Η μήπως θα προτιμούσες να φοράνε τον Άστρο σκούφο των Τουρκαλβανών? Των μαύρο σκούφο των λεγεωνάριων του πριγκιπάτου της Πίνδου ίσως? (Τον τελευταίο τον φόρεσαν και οι αντάρτες του Άρη) :):):)

    Τελικά τους Sοπιδεs μπορεί να λένε ξεροκέφαλους αλλα μου φαίνεται οι Βλάχοι είναι το κάτι άλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Προς τον "Γνησιοι........."

    1.Να λοιπον που ακομα μια φορα επιστρεφουμε στο ΠΑΡΑΜΥΘΙ περι μαζικης εισβολης ΣΛΑΥΩΝ μεχρις τον Ελλαδικο χωρο. Φερε λοιπον ΜΙΑ, ΜΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αρχετυπον,πρωτοτυπον μαρτυρια περι ΣΛΑΥΩΝ.
    Και μην ψαξεις για παραμυθια περι ΣΚΛΑΒΗΝΩΝ η αλλων λαων αποτελουντων ΔΗΘΕΝ ΕΘΝΙΚΟ συμπλεγμα , οταν οτιδηποτε Σλαυικο ειναι συνδεδεμενο ΓΛΩΣΣΙΚΩΣ και μονο.
    Ενθυμου, μιαν μονην αναφορα.

    2. Βλεπω οτι πολυ ευκολα διαστρεφεις, διαστρεβλωνεις,διαφθειρεις,παραλασσεις,μεταλασσεις και παραχαρασσεις τα γραφομενα μου.Ομιλεις περι καταγραφης απο την ιστορια εκατομμυριων Βουλγαρων, οι οποιοι αλλαξαν το Ελληνικο αιμα.
    Δεν εχεις καταλαβει ακομα οτι οι αρχικες 30,000 Τουρκοταταρομογγολοι αλλα και αυτοι που εφερε ο Μιχαηλ ο 8ος μετονωμασθηκαν σαν Βουλγαροι απο τους Βυζαντινους πολυ αργοτερα απο την αρχικη των αφιξη, ΜΑΖΙ με ΟΛΟΥΣ τους ΤΟΠΙΚΟΥΣ Θρακικους,των εν Μυσια πληθυσμους, Τρυβαλλους, και αλλους ΤΟΠΙΚΟΥΣ ?
    Και οτι αυτοι οι Τουρκοταταρομογγολοι ΔΕΝ ησαν αρκετοι να νερωσουν το Ελληνικο αιμα?
    Αποδειξη? Το γεγονος οτι και η Ελληνικη, και η Λατινικη επεζησαν, οπως και το Ελληνικο αιμα στους Βλαχους,Βλαχο-Αρβανιτες και Αρβανιτες, και ισως αυτο ειναι που σε πειραζει!

    3.Συμφωνεις δηλαδη με αυτα που γραφω εγω,βεβαια δεν ξερω εκεινο το "Βουλγαρων" που το βρηκες, γιατι ο τιτλος ηταν "Βασιλευς και αυτοκρατωρ Σερβιας και Ρωμανιας". εκτος βεβαια και εαν θελεις να κανεις και τους Βουλγαρους....Ρωμανους/Ρωμαιους (που απο δημογραφικης αποψεως θα ηταν και σωστο!).

    4.Μα εσυ δεν εβαλες την αλλη μερα οτι οι Βλαχικοι πληθυσμοι το γυρισανε στα..."Βουλγαρικα"?
    Αλλα για του λογου το αληθες, εχωμε δυο τουλαχιστον μαρτυριες περι του γεγονοτος οτι οι κατωτεροι Βλαχικοι πληθυσμοι πραγματι το "γυρισαν" στα ΝΑΣΙ.
    Μια απο τις δυο τουλαχιστον μαρτυριες ανηκει στον Μοδη, σε διαλεξη της οποιας το περιεχομενο το εχω εδω μαζι μου.
    Η δευτερη ανηκει σε απογονο Μακεδονομαχου απο την περιοχη Μογλενων αν θυμαμαι καλα, και αν θυμαμαι καλα επισης υπαρχει και η μαρτυρια του Σωκρατη Λιακου.
    Αλλα ακομα καλλιτερα, εμεις οι Βλαχοι γνωριζωμε πολυ καλα ποιος μιλουσε τι, που και ποτες.

    5.Συνεχιζεις να παραποιεις τα γραφομενα μου περι της γλωσσας του 1850 και του πως αυτη διεμορφωθη μετα την ιδρυση των σχολειων και του Γυμνασιου των Βουλγαρων.
    Αλλα, θα συνεχισω την απαντηση στο επομενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. 5.Συνεχιζωμε λοιπον επι της γλωσσης, για να δεις οτι τα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ωμιλουνταν απο ΕΛΛΗΝΕΣ,και οτι δεν ησαν Βουλγαρο-Σλαυικα και οτι "εγιναν και αποκαλεσθηκαν" σαν τετοια αργοτερα.

    Οι ανδρες ολοι λεγουν οτι ειναι Ελληνες.................................
    ΣΕΛΙΣ 255
    Αι γυναικες ιδιως εχουν φοβερα ανεπτυγμενον το αισθημα το ελληνικον και ορθοδοξον.
    ΣΕΛΙΣ 258-259
    Ο Γιαννης ομιλει ωραια τα ελληνικα,αλλ' ο αγροφυλαξ διολου' με τον Κοντουλην ομιλει αρβανιτικα.
    ΣΕΛΙΣ 259
    Ολιγοι εξ αυτων γνωριζουν την ελληνικην και αλλοι ομιλουν αλβανικα.
    ΣΕΛΙΣ 259-260
    Διασχιζομεν την κατω συνοικιαν Γερανειαν. Μας κοιταζουν με περιεργειαν ολοι οι κατοικοι,ολοι Ελληνες με ωραια αναστηματα και υπερηφανον οψιν.

    ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΜΕΛΑ
    "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ"
    ΑΘΗΝΑ 1964
    ................................................
    Ισην καταπληξιν εμποιει η επιπολαια εστω εξετασις της λαλουμενης εν τη ελληνικη Μακεδονια διαλεκτου. Ειναι απορον πως εξακολουθη ολοκληρος ο Ελληνισμος ν' αποκαλη αυτην Βουλγαρικην, πως μεχρι σημερον διακηρυττει οτι ο δηθεν βουλγαροφωνος ημων πληθυσμος απωλεσε καθ' ολοκληριαν την γλωσσαν του και πως δεν ευρεθη εισετι ουδε εις λογιος Ελλην Σλαυομαθης οπως ν' αποκαλυψη και διασαλπιση αρμοδιως ανα τον κοσμον την επικρατουσαν ολεθριαν πλανην.
    Μακραν τουτου φοβουμαι μη αποδειχθη ημεραν τινα οτι ο Μεγας Αλεξανδρος εγειρομενος εκ του ταφου θα εννοη ευκολωτερον την δηθεν βουλγαρικην ταυτην διαλεκτον η οσον θα εννοη τα δηθεν ελληνικωτερα ιδιωματα του Κυπριου η και του Πελοποννησιου αγροτου.

    ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
    "ΤΑ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ"
    ΣΕΛΙΣ ΚΣΤ'
    ................................................
    Ταυτα ημεις ραστα και πρωτα περιεγραψαμεν,ειησαν δε κριται οι επα'ι'οντες, εαν η σλαβοφανης μακεδονικη
    ειναι σλαβωνικη η ελληνικη παθουσα εξελιξιν εξ επηρειας πολλων περιπετειων.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΟΥΛΚΑΣ
    "ΣΥΜΒΟΛΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
    ΕΚ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΣΛΑΒΟΦΑΝΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ
    ΓΛΩΣΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ."
    ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
    ................................................
    Το οτι αρχικα και μαλιστα προτου αρχιση η βουλγαρικη προπαγανδα ,το τοπικο αυτο γλωσσικο ιδιωμα
    ειχε ως βαση την ελληνικη,τονιζεται και απο τον Αγγλο γλωσσολογο και γεωγραφο (Edward) Stanford,που σε εργο του του 1877 γραφει μεταξυ αλλων οτι το ομιλουμενον υπο των κατοικων ωρισμενων περιοχων της Μακεδονιας σλαβικο ιδιωμα εχει στενοτατη σχεση με την ελληνικη γλωσσα.

    ΠΑΥΛΟΥ Λ. ΤΣΑΜΗ
    "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
    ΣΕΛΙΣ 30
    ................................................
    Ευστοχως υπεδειξεν ο ε.α. αντιστρατηγος κ. Σ. Λιβας (επιστολη του εις φυλλον 31ης Ιανουαριου 1962 της εφημεριδος "Η Καθημερινη") την εγκαιρον ηχογραφησιν των λεξεων αυτων,"διοτι ειναι λιαν πιθανον οτι οι ομιλουντες το ιδιωμα πληθυσμοι της Βουλγαριας και Σερβιας θα αφησουν να εκπεσουν αυτοματως (η κατα συστημα) τας ομηρικας-ελληνικας λεξεις,παρεισαγοντες εις την θεσιν των σλαυικας και θα λεγουν μετα 2 η 3 γενεας οι Βουλγαροι (η και αλλοι) οτι το ιδιωμα ειναι αμιγως σλαυικον.........."

    ΑΛΕΞΗ ΑΔ. ΚΥΡΟΥ
    "ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ".
    ΣΕΛΙΣ 219.
    ................................................
    Και δη πρωτιστως παντων,Εξοχωτατε,προσπιπτει εις την αντιληψιν και του αφελεστερου παρατηρητου της καταστασεως,οτι οι τε ιθυνοντες και οι ιθυνομενοι εισετι δεν κατωρθωσαν να εξοικειωθωσι με το γεγονος οτι οι εν Μακεδονια εις μυριαδας ανερχομενοι,σλαυοφωνοι λεγομενοι πληθυσμοι,ειναι ελληνες απολεσαντες,ουχι εξ ολοκληρου ομως,την ελληνικην αυτων γλωσσαν ενεκα πολλων και ποικιλων πολιτικων περιπετειων και ουχι βουλγαροι, ως τους αποκαλουσιν αναφανδον...............................................

    ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΡΑΒΙΤΗ
    "Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
    ΤΟΜΟΣ Β'
    ΣΕΛΙΣ 934
    ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ 13ο
    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΥΡΖΑ ΑΠΟ 2 ΜΑΙΟΥ 1906
    ................................................

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Τελειωνω λοιπον τις απαντησεις στο προηγουμενο "ποστινγκ" σου.

    6. Στην Ντοβρουτσα δεν πηγαν Βλαχοι που ειχαν διαμορφωσει Ρουμανικη συνειδηση.
    Στην Ντοβρουτσα ΕΞΕΔΙΩΧΘΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ λογω της ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΣ των η οποια και τους ειχε καταστησει"ανεπιθυμητους" στην Ελλαδα των Ελληνων Χριστιανων,ωμιλουντων την πολυμπασταρδεμενη Γραικικη γλωσσα.
    Το ΘΑΥΜΑ ειναι το πως τετοιου ειδους πληθυσμοι ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ Ελληνικοι, μετα ολο το κυνηγητο απο το Κρατος των Αθηνων και την Ελλαδικη Εκκλησια!
    ΠΩΣ, αν και παραδοθεντες ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ* απο το Βενιζελικο κρατος μετα την συμφωνια/συνθηκη του Βουκουρεστιου,εκκλησιαστικως και μορφωτικως στην Ρουμανικη προπαγανδα,και εκκλησια,εν τουτοις παρεμειναν πιστοι στην διγλωσσια τους,στην ιστορια τους,στην ιδεολογια τους,στον Ελληνιμο τους, αλλα και στις ΔΩΡΕΕΣ των προς την........ΑΘΗΝΑ.
    Και αν μερικοι απο αυτους υπεγραψαν με τους Ιταλους τα της Ρωμαικης Λεγεωνας, το ΘΑΥΜΑ ειναι ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ αριθμος αυτων.
    Και εαν θελεις συζητηση περι αυτου, να την εχωμεν.
    Βεβαια ο Σοφοκλης Βενιζελος, ζητησε ΣΥΓΝΩΜΗ, αλλα......τι να την κανεις!


    7.Πως απο την περικεφαλια του Κολοκοτρωνη πηδας στους ευζωνους, δεν μπορω να καταλαβω.
    Οσο για Σιωπηδες, τι ξερεις αραγες?
    Διαβασε Σωκρατη Λιακον θα μαθεις και για το χωριο τους ΣΟΠΟΤΣΚΟ διπλα στην Ρεσνα.
    (ΣΕΛΙΔΑ 72 "Τα εκατον δεκα ονοματα οικισμων Κουρεστιας-Στενων Πισοδεριου και Πρεσπας.
    Θεσσαλονικη--Οκτωβριος 1976") και αρκετες αναφορες σε μερικα αλλα βιβλια του.

    *Και λεω "ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ" διοτι ο Βενιζελος ΔΕΝ ΕΙΧΕ δικαιοδοσια για πραγματα τα οποια υπηγοντο στο Οικουμενικο Πατριαρχειο.
    (Βλεπε Τηλεμαχου Κατσουγιαννη "Περι των Βλαχων των Ελληνικων χωρων, Τομος Β' Θεσσαλονικη 1966 , σελις 81)
    (Προσπαθειστε να διαβασετε τουλαχιστον το βιβλιο του εαν δεν μπορειτε να το αγορασετε. Πιθανος τοπος ευρεσεως του το ΙΜΧΑ.)


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Επειδή εμφανίζεις αρκετή δόση φενακισμού υπαινισσόμενος ότι τα Ρουμάνο-Βλάχικα προέρχονται από την Αρχαία Ομηρική Γλώσσα καλο θα ήταν να ακούσεις τα ακόλουθα:

    1) Σε ότι αφορά τους Σοπιδες:
    Θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ως οι Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Σοφιας ως τα Ελληνό-Βουλγαρικα σύνορα ομιλούντες Δυτικό-Βουλγαρικη διάλεκτο.

    Φημίζονται σε όλη την Βουλγαρία για την ξεροκεφαλιά τους. Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα και πειράγματα για αυτούς. Γνωστη είναι επίσης και μια σαλάτα τους κάτι αντίστοιχο με την δικη μας χωριάτικη η οποια είναι γνωστη ως Sopska Σαλάτα.

    Μην λοιπόν κανεις τον έξυπνο και πουλάς πνεύμα για τους Σοπιδες-γελοιοποίησε.

    Την γλώσσα των Σοπιδων μιλούσανε όλοι οι Σλαβόφωνoi εντός της Βουλγαρόφωνης ζώνης της Μακεδονίας από τον Άξιο ως τις Πρέσπες.

    Τέλος δεν σου προκαλεί εντύπωση γιατί άuτοι οι Σλαβόφωνοι αποκαλούσανε τους Σέρβους Serbi, τους Έλληνες Grtski του Βουλγαρους όμως μονο Σοπιδες?

    2) ΛΕΣ
    "Στην Ντοβρουτσα δεν πηγαν Βλαχοι που ειχαν διαμορφωσει Ρουμανικη συνειδηση. Στην Ντοβρουτσα ΕΞΕΔΙΩΧΘΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ λογω της ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΣ των η οποια και τους ειχε καταστησει"ανεπιθυμητους" στην Ελλαδα των Ελληνων Χριστιανων,ωμιλουντων την πολυμπασταρδεμενη Γραικικη γλωσσα."

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Η πολυμπασταρδεμενη Γραικικη γλωσσα αγαπητέ αν και όντως είναι τέτοια παραμένει Ελληνική δεν είναι Μπάσταρδο-Ρουμάνο-Βλάχικη και ως Ελληνική είναι προτιμότερη από την Μπάσταρδο-Ρουμάνο-Βλάχικη.

    Όσο για τους Ρουμάνο-Βλάχους σε ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΣΧΟΛΙΑ:

    "Ένας στιχουργός του 14ου αιώνα, ο Ιωάννης Κατράρης, σατιρίζοντας το ρήτορα και φιλόσοφο Νεόφυτο, γράφει γι' αυτόν τα ακόλουθα σκωπτικά: Την μεν γεννην εστι Βλαχος, Αλβανiτης δε την oψιν, του δε σώματος την θεσιν Βουλγαραλβανιτοβλaχος!"

    "Ενώ ο Αλβανός που μετά το θάνατο του Γκίνου Μπούα Σπάτα κατέλαβε το 1400 για βραχύ διάστημα την Άρτα, που λεγόταν Βογκόης, είχε και το εθνικό προσωνύμιο Σερβαρβανιτοβουλγαρόβλαχος!"

    www.lykawn.blogspot.com

    Επίσης αληθεύουν τα κάτωθεν σχόλια?

    "Το των Βλάχων γένος άπιστον τε παντελώς και διεστραμμένον, μήτε εις Θεόν έχον πίστιν ορθήν, μήτε εις Βασιλέα, μήτε εις συγγενή ή εις φίλον, αλλ' αγωνιζόμενον πάντα καταπραγματεύεσθαι ψεύδεται δε πολλά και κλέπτει πάνυ, ομνύμενον καθεκάστην όρκους φρικωδεστάτους προς τους εαυτού φίλους και αθετούν ραδίως ποιούν τε αδελφοποιήσεις και συντεκνίας και σοφιζόμενον δια τούτων απατάν τους απλουστέρους, ουδέποτε δε εφύλαξε πίστιν προς τινα, ουδέ προς τους αρχαιοτέρους βασιλείς των Ρωμαίων"

    "Πολεμηθέντες παρά του βασιλέως Τραϊανού και παντελώς εκτριβέντες εάλωσαν, και του βασιλέως αυτών του λεγομένου Δεκαβάλου αποσφαγέντος και την κεφαλήν επί δόρατος αναρτηθέντος εν μέση τη πόλει Ρωμαίων. Ούτοι γαρ εισιν οι λεγόμενοι Δάκαι και Βέσοι. Ώκουν δε πρότερον πλησίον του Σάου, ον νυν ποταμόν Σάβαν καλούμεν, ένθα Σέρβοι αρτίως οικούσιν, εν οχυροίς και δυσβάτοις τόποις. Τούτοις θαρρούντες υπεκρίνοντο αγάπην και δούλωσιν προς τους αρχαιοτέρους των Ρωμαίων βασιλείς και εξερχόμενοι των οχυρωμάτων ελεΐζοντο τας χώρας των Ρωμαίων, όθεν αγανακτήσαντες κατ’ αυτών, ως είρηται, διέφθειραν αυτούς, οι και εξελθόντες των εκείσε διεσπάρησαν εν πάση τη Ηπείρω και Μακεδονία, οι δε πλείονες αυτών ώκησαν την Ελλάδα"

    Κατακαλών Κεκαυμένος, ιστορικός 11ου αιώνα: Στρατηγικόν

    "Tους κατά τον Αίμον το όρος βαρβάρους, οι Μυσοί πρότερον ωνομάζοντο, νυνί δε Βλάχοι κικλήσκονται οι οποίοι τα Θετταλίας κατέχων μετέωρα, α νυν μεγάλη Βλαχία κικλήσκεται"

    Νικήτας Χωνιάτης, ιστορικός 11ου αι. : Ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Προς τον "Γνησιοι.............."
    Ασε τα της "φενακης" και επετρεψε στους αναγνωστες να κρινουν τα περι εξυπναδας και γελοιοποιησεως.
    Θα σου απαντησω με δυο-τρια "ποστινγκς" λογω του περιορισμου σε "μπαιτς".

    1. Ασε τους χαρακτηρισμους περι "Ρουμανο-Βλαχικων", για τον απλουστατο λογο οτι και η ελληνικη συνδεεται με την λατινικη, αλλα και διοτι ολοι οι Ελληνες (ειτε σε αρεσει ειτε δεν σε αρεσει) ωμιλουσαν την λατινικη απο το 148 π.χ. περιπου, μεχρις τις "Νεαρες" του Ιουστινιανου.Δηλαδη ωμιλησαν την λατινικην ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΑΠ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ!

    2.Ο Τζβιγιτς σε διαψευδει για τους Σιωπηδες.
    Σαν Σιωπηδες ηταν γνωστοι οι ΟΡΕΙΝΟΙ των περιοχων Βρατσα (βορειως Σοφιας),Σοφια,Ζνιεπολε, της Βουλγαριας, Λοσνιτσα, Πιροτ,Μπουκοβινα Βλασινια και Βρανια της Σερβιας,Κραινα,Κοτζιακ,Εγρη-Παλανκα,Κιουστεντηλ,Οφτσιε-πολιε,Κοτσιανα,Ιστιπ,Ραντοβιτσα,Στρωμνιτσα και Μαλες της ΒΑ Μακεδονιας.
    Οι Σιωπηδες προερχονται απο διασταυρωση Βλαχων,Σλαυων,και Πετσενεγων..............Οι πεδινοι αυτων λεγονταν Τορλατς (Τορλακηδες).
    Αυτα κατα Τζβιγιτς. Αρα, οι Τορλακηδες ησαν το Σλαυικο στοιχειο των Σιωπηδων, ενω οι Κοτζιακ ησαν το Πετσενεγικο τοιουτο.
    Θα μπορουσα νε σου κανω μαθηματα επι μιαν εβδομαδα, αλλα απο οτι φαινεται εσυ εστιαζεις στοχους οι οποιοι εξυπηρετουν τα συμφεροντα σου.
    Εαν θελεις απο μονος σου να διαβασεις και να μαθεις πολλα για τους κατοικους των Βαλκανιων, διαβασε Λιακο (αν και δεν συμφωνω με πολλες αποψεις του).Συνεπως, η τελευταια σου παραγραφος περι Βουλγαροι=Σιωπηδες, δεν αληθευει.
    Και δεν αληθευει για εναν ακομα λογο.Διοτι συμφωνα με τον Αυστριακο Χαν, μια απο τις ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΕΣ φυλες που κατοικουσαν στις περιοχες Νυσσας--Βρανιας--Προκουπλιε----Κουρσιουμλε--Νοβο-Μπαρντο της σημερινης Σερβιας, ηταν και η πατρια των Σιωπηδων.
    Συμπληρωνει βεβαια και ο συνεργατης του Τζβιγιτς, Ντεντιγιερ, οτι εικοσι-τρεις Αρβανιτικες οικογενειες του μεταξυ Πριστινας και Νοβομπαρντο χωριου Γιανεβο, ηταν τετοιες της φυλης των Σιωπηδων. "Αρβανιτικο κεφαλι" που λεμε.

    3.Ειναι θεμα εκλογης, αλλα μην πολυσυγχεεις την Ελληνικη με τα Γραικικα.
    Ο Ιουστινιανος, θα μπορουσε καλλιστα μετα τις "Νεαρες" του να επιστρεψει το Θεοκρατικο του Κρατος στην πραγματικη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΑ γλωσσα. Δεν το εκανε, επετρεψε στους Ιουδαιους της Νεας Θρησκειας να επιβαλλουν την δικη τους γλωσσα, για να καταληξουμε στο σημερινο εκτρωμα, το οποιο οι Νεοελληνες ουτε να το χειριζωνται γνωριζουν αλλα και το αποδυναμωνουν ετι των ελληνικων του συσχετισμου, λογω "κουλτουρας" βλεπεις, αλλα και λογω εισβολης μαυρων φουστανελλοφορων, και Τριτο-Ρωμαικων (εκ Ρωσσιας) "Ελληνων".
    Αρκει να διαβασεις μερικες απο τις 12 εφημεριδες (στο διαδυκτιο) τις οποιες διαβαζω καθημερινως για να διαπιστωσεις τον βαθμο γνωσεως της Γραικικης.

    Με ευχαριστηση βλεπω οτι προτιμας αντι να φερνεις εδω μεσα πηγες Ελληνικες σχετικα με αυτους που αποκαλεις "Ρουμανο-Βλαχους" (τι σχεση να εχουν αραγες με τους διγλωσσους ΕΛΛΗΝΕΣ δεν το γνωριζω και πολυ καλα), προτιμας να φερνεις σχολια απο την πηγη του "Λυκαονα"σχετικα με τον Κεκαυμενο απο οικογενεια Αρμενο-Γεωργιανη, ο οποιος βεβαια γραφει μεταξυ 1075 και 1078 για θεματα και αναφορες της εποχης περι την βασιλειαν του Κωνσταντιου δηλαδη περιπου 1000 χρονια ΕΝΩΡΙΤΕΡΟΝ !

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Προς "Γνησιοι...." Μερος Δευτερον.

    1.Ωστε ο Κατραρης σατιριζει τον Νεοφυτο?
    Και οι Πελοποννησιοι σατιριζουν τους Κρητικους αποκαλωντας τους......ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ.
    Απο το αλλο μερος,τι ειδους Βουλγαρβανιτοβλαχος να ηταν αυτος ο Νεοφυτος?
    Μου θυμιζει τον Κεραμοπουλο (σελις 59, Οι Ελληνες και οι Βορειοι γειτονες) ο οποιος γραφει:
    "...Την ελληνικη ιδιοτητα των Βλαχων ανεκαθεν δεικνυει και η συνθεσις του ονοματος του Καλογιαννη η Σκυλογιαννη, ητις ειναι ελληνικη και κατα το πρωτον συνθετικον και κατα τον γραμματικον νομον της συνθεσεως. Πρβλ. το βυζαντινον Καλοπετρος και τα νεωτερα Κοντογιαννης,Βλαχογιαννης, κ.τ.λ.
    Οι Ασσενιδες βεβαια για τους Ανατολιτες Αυτοκρατορες ησαν "Βουλγαροι".
    Και βεβαια δεν ειδα πουθενα απο εσενα αναφορα στον Ανσβερτιο(Ansbert)και τα σχετικα με τον Νικητα Χωνιατη περι του γεγονοτος οτι ο Πετρος (Καλοπετρος)ωνομαζετο Αυτοκρατορας των Βλαχων και του μεγαλυτερου μερος των Βουλγαρων, η Αυτοκρατορας των Βλαχων και Κομανων, η απλα Αυτοκρατορας των Βλαχων που ονομαζετο απο αυτους Αυτοκρατωρ των Ελληνων....!!!!!!!!!!! "
    (Kalopetrus Bachorum [Blachorum]dominusitemque a suis dictus Imperator Grecie).(A. Vasiliev Τομος Α-Β.σελιδες 543+544 εις την ελληνικη).
    Κατι τετοια ομως σου "ξεφευγουν".

    2.Οσο δε για τον φτωχο-Σερβαρβανιτοβουλγαροβλαχο Βογκοη για να εχει το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ θα επρεπε να ανηκει σε τετοιο ΕΘΝΟΣ.
    Εχεις τιποτα για αυτο το εθνος?

    3. Και τωρα στον Αρμενο-Γεωργιανο (βλεπε Κεκαυμενος-Στρατηγικον, εκδοσεις Κανακη,σελις 18)τα κειμενα του εχουν παρουσιασθει ξανα και ξανα και εχουν αντικρουσθει επισης αλλες τοσες φορες. Θα μπορουσες να διαβασεις Λαζαρου, σελιδες 46-47, θα μπορουσες να διαβασεις Λιακο σελιδες 128,129, κ.τ.λ. θα μπορουσες να διαβασεις Κεραμοπουλο και ενα σωρο αλλους, αλλα ΔΕΝ ενδιαφερεσαι για την ελληνικη πλευρα του θεματος, εισαι ΕΧΘΡΟΣ των Βλαχων, και συνεπως των Ελληνων και του Ελληνισμου.
    Αλλα για να σου ξεκαθαρισω μερικα πραγματα:

    Α. Ο Κεκαμευνος εγραφε τον 11 αιωνα για πραγματα τα οποια συνεβησαν τον 1ο,2ο,και 3ο αιωνα Μ.Χ. (απο τις αναφορες στους Αυτοκρατορες).
    Συνεπως αναφερετο σε πληθυσμους και γεγονοτα και τα ονομαζε οπως επι της εποχης του.
    Οι "βλαχοι" του ηταν βλαχοποιμενες και οχι ΕΘΝΙΚΟΙ ΒΛΑΧΟΙ του ΠΡΩΤΟΥ Μ.Χ. αιωνος.

    Β. Η αποδοσις σου εχει γραμματικα λαθη οπως και σε πολλα αλλα βιβλια οπου και γινεται συνεχης αντιγραφη αντι αναγνωση του σχεδον αδυνατου να ευρεθει αρχικου ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ κειμενου του (μαλλον) 14ου αιω.Ο Κανακης σελις 19 αναφερει ξεκαθαρα οτι η εκδοση του "Στρατηγικου" παρουσιαζει προβληματα απο πολλες αποψεις.
    Αλλα ας, ΑΣ υποθεσωμε οτι τα γραφομενα σου ειναι οπως πραγματι τα εγραψε ο Κεκαυμενος.
    Επειδη σε προηγουμενς προτασεις του ειχε ηδη κανει την αναφορα του προς τους νομαδοκτηνοτροφους, ειναι ξεκαθαρο οτι το Βλαχοι, δεν ειναι με κεφαλαιο --Β-- αλλα με μικρο (βλαχοι).Δηλαδη αναφερεται σε Δακους και Βεσσους νομαδοκτηνοτροφους, οι οποιοι ειχαν ηδη ονομασθει με τους υπολοιπους τοιουτους της Βαλκανικης και εγνωριζοντο σαν -βλαχοι- την εποχη της συγγραφης του κειμενου.

    Β.Εαν τα πραγματα ησαν διαφορετικα δικαιολογημενα ο Ουγγρος ρωμανιστης-βαλκανιολογος M.Gyoni διερωταται:Πως ειναι δυνατον να νικησαν οι Ρωμαιοι τους Δακες και μετα την νικη να επετρεψαν την καθοδο τους στα ενδοτερα της αυτοκρατοριας,Ηπειρο,Μακεδονια,Θεσσαλια,αντι να τους διωξουν πιο περα απο τους ποταμους Σαβα και Δουναβη, οπου και κατοικουσαν?"
    (Την ανωτερω ερωτηση την πηρα κατ ευθειαν απο το βιβλιο του φιλου μου Αχιλλεα Λαζαρου, σελις 47 "Βαλκανια και Βλαχοι, βλεπεις κληρονομησα ανω των 10,000 βιβλιων,σημειωσεω,εφημεριδων,κ.τ.λ., ξεχωρα βεβαια και τα δικα μου, και ετσι εχω τις περισσοτερες απαντησεις, ετοιμες σε ασημενιους δισκους !)

    Γ.Συνεχιζει ο Αχιλλεας σε σχολια του ανωτερου συγγραφεα, "Θα μπορουσε επισης να διερωτηθει κανεις: Μηπως στην περικοπη αυτη διασωσεται αναμνηση καποιας μεταναστευσεως Δακων εκλατινισμενων,που ελαβε χωρα μεταγενεστερα με κατευθυνση προς νοτο ?

    (συνεχιζεται)

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Δ. Τα περι Δεκεφαλου,Τραιανου,Δακων, κ.τ.λ. δεν υπαρχουν σε καμμια Βλαχικη παραδοση στους Θεσσαλικους Βλαχους (οπου τριγυρνοφερνε η οικογενεια του Κεκαυμενου), μηπως λοιπον ο Κεκαυμενος εχει δανεισθει εμμεσως η αμεσως απο το εργο του Διωνος Κασσιου?

    Ε.Με αφετηρια την ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ του χωριου του Κεκαυμενου και ενος αλλου του Χαλκοκονδυλη επινοηθηκε με προφανη σκοπιμοτητα,εθνολογικη και πολιτικη, η θεωρια για ξενικη καταγωγη των Βλαχων η οποια προκαλεσε αντεκλησεις και απασχολησε πολλους επιστημονες διαφορων ειδικοτητων και εθνοτητων, κυριως δε Ρουμανους που με τις αλλεπαλληλες βλαχολογικες δημοσιευσεις δημιουργουσαν ευνοικο για τις επιδιωξεις τους κλιμα στη διεθνη επιστημονικη γνωμη" (σελις 48)κλεινω με Αχιλλεα.

    Βεβαια, πως θα μπορουσαν Ελληνες επιστημονες να αντιταχθουν στις οδηγιες και διαταγες του Πολιτικου κατεστημενου οταν οι φονταμενταλιστικες αρχες απο τον μετα Βλαχο Κωλλετη, αποτελεσθησαν απο τα γραπτα των δυο αρχων του Παπαρρηγοπουλου, περι ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, αλλα με μιαν μικρη υποσημειωση, αυτη η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ευρισκονταν απο τις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΣ.
    Κατ' αυτον τον τροπον, οχι μονον οι Βλαχοι, αλλα και οι Μακεδονες οπως και οι Θεσσαλοι ,οι Ηπειρωτες και οι Θρακες εγιναν οι Ιφιγενειες του μοντερνου Ελληνικου κρατους.
    Με τετοιου ειδους βλακειες βεβαια βρηκαν ευφορο εδαφος οι θεωριες της Γερμανικης σχολης και μας κρατουν ακομα χωρισμενους.

    Θα μπορουσα να συνεχισω βεβαια με το γεγονος οτι ΠΡΑΓΜΑΤΙ διαφοροι Ανατολιτες Βυζαντινο-Αυτοκρατορες μετωκεισαν πληθυσμους ωστε να υπαρχει συνεχης παραγωγη προιοντων για την Αυτοκρατορια.
    Για αλλη μια φορα, ομως το γεγονος παραμενει οτι ολοι αυτοι οι επηλυδες πληθυσμοι, ηρθαν σε περιωρισμενο αριθμο και ΠΗΡΑΝ, ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ στον Ελληνισμο. Εαν ειχαν υπερισχυσει η καταστασις σημερα θα ητο διαφορετικη.

    4. Και μιας και εφερες εδω μεσα και τον Χωνιατη, οι Μυσοι εγιναν οι βλαχοι νομαδοκτηνοτροφοι εξ ου και το --β-- και κατεληξαν στην Μεγαλη Βλαχια εις την οποιαν οι κατοικοι της, οπως ΠΑΧΥΜΕΡΗΣ, οι ΜΕΓΑΛΟΒΛΑΧΙΤΕΣ δηλαδη ησαν απογονοι των ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ, των ΜΟΝΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΩΝ του Τρωικου πολεμου (Θουκυδιδης Βιβλιο 1-3).

    Και για να κλεισω, μια ακομα παραγραφος απο τον Κεραμοπουλο,σελις 202:
    "Επειδη μετα τον Ιουστινιανον ητο αδυνατον να παραχθωσι Βλαχοι, Βλαχοι δ'ειναι οι κατοικοι του Δυρραχιου,μανθανομεν παρα Προκοπιου,οτι τους Βλαχους τοτε εθεωρουν και ωνομαζον Ε λ λ η ν α ς .

    Ζητω η αυριανη ημερα.


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. @Tσαπανο

    Αν ΔΕΝ το κατέχεις το αντικείμενο και ΔΕΝ κατάγεσαι ούτε καν από την Μακεδονία μην συνεχίζεις γελοιοποίησε ακόμη περισσότερο.

    Μην λοιπόν παραθέτεις τις ασυναρτησίες Σέρβων οι οποιοι διεκδικούσαν τόσο τους Tορλακιδες όσο και του Σλαβικούς πληθυσμούς του Pirot αλλα και τους ΒUGARI της Μακεδονίας με τους ΣΟΠΙΔΕΣ.

    Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Βουλγαρία αρκετές φορες και μάλιστα πριν την πτώση του Kομονισμου.

    Γνωρίζω επίσης Έλληνες που έχουν ζήσει εκεί αρκετά χρονια.

    Είχα επίσης και την δυνατότητα να μάθω κάτι λίγα Βουλγαρικα και να εξοικειωθώ στο άκουσμα αυτής της γλώσσας.

    Συνεπώς ΜΗΝ κανεις τον έξυπνο γιατί γελοιοποίησε. Οι ΣΟΠΙΔΕΣ είναι αυτοί που ανέφερα παραπάνω. Ντόμπρε?

    Τη δε γλώσσα των ΣΟΠΙΔΩΝ μιλούσανε οι Σλαβόφωνοι στην Βουλγαρόφωνη ζώνη της Μακεδονίας από τον Άξιο ως τις Πρέσπες.

    Ανατολικά του Αξιου μιλούσανε Ανατολικό-Βουλγαρικη διάλεκτο.

    Όλα όσα έχω αναφέρει σε όλα τα άνωθεν σχόλια μου είναι αληθή είτε κάποια αρέσουν είτε δεν αρέσουν σε κάποιους (Μια μικρή μονο διασταύρωση χρειάζομαι ακόμη για τα λεγόμενα του Kατακαλων και του Χανιώτη).

    Αυτός είναι και ο λόγος που εκτος από εσένα που λόγο φανατισμού συνεχίζεις κανένας άλλος δεν τολμάει να αμφισβητήσει τα λεγόμενα μου.

    Δώσε μου λίγο χρόνο και θα επανέλθω σε ότι αφορά τα ΣΛΑΒΙΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ που έχουν πολλά από τα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο τα οποια κατοικούνται από Βλάχους.

    ΖΑ-ΓΚΟΡΑ-χωρια κοινός εις του Βουνού τα χωρια :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. ¨))))))))

    Ωστε ξερεις μαλιστα και το γεγονος οτι ΔΕΝ καταγομαι απο την Μακεδονια !!!!!
    Το βιβλιο της "Εθνικης Εταιρειας" το ανοιξες?
    Αυτο του Καραβιτη? Τις δημοσιευσεις του Γ. Μοδη στο περιοδικο του "Αριστοτελη"?
    Το βιβλιο της Ναταλιας Μελα?

    Το θεμα ειναι οτι ΑΝΩΝΥΜΩΣ αναμυρικαζεις ανθελληνικες θεσεις εναντιον του κορμου του Ελληνισμου οπως υπηρξαν και ειναι οι Βλαχοι.

    Φερνεις εδω μεσα τις ιδιες προτασεις που κυκλοφορουν ανεκαθεν εναντιον του διγλωσσου Ελληνισμου, αλλα μολις σε σπρωχνω στην γωνια, πηδας σε αλλα κειμενα.

    Εχω μεγαλη υπομονη, ανω των 10.000 πηγων οπως εγραψα και μιας και μου διδεται η ευκαιρια να σε αποστομωσω, γιατι οχι? θα συνεχισω να το καμνω.

    Για του λογου το αληθες βεβαια, γεννηθηκα στην Φλωρινα απο Μακεδονομαχικη οικογενεια εκ πατρος και μητρος.
    Πηγα στο Γυμνασιο Φλωρινης, στο Ε" Θεσσαλονικης και στο Ε' Αθηνων.
    Υπηρετησα καπου στο Γαλατσι, 32 μηνες και κατι,και παρουσιαστηκα εθελοντικως αμεσως μετα τα Ιμια παρατωντας τις σπουδες μου στην Ιταλια.
    Υπηρξα γραμματεας της Νεολαιας της Ε.Ρ.Ε. στα Εξαρχεια-Νεαπολη, μιλαω και γραφω αρκετα καλα τις Ελληνικη,Αγλλικη και Ιταλικη, και ορισμενοι μαλιστα με "κατηγορουν" οτι μιλαω και τα "Νασηι" την Λατινικη οπως και τα Βλαχικα.
    Μπηκα στο διαδυκτιο με την δευτερη γενεα και εχω γραψει ανω των 30,000 αρθρων για τους Βλαχους,την Μακεδονια,τον Μακεδονικο αγωνα, κ.τ.λ.
    Εαν ενδιαφερεσαι να διαβασεις μερικα απο τα αρθρα μου (που πολλες φορες γραφονταν εν νυκτι και δημοσιευονταν ανευ διορθωσεων στο ΑΝΜ και Social Culture Greece,--λογω της προπαγανδας των "αλλων") ριξε μια ματια εδω μεσα:
    http://groups.google.com/group/alt.news.macedonia/search?group=alt.news.macedonia&q=lyngos&qt_g=Search+this+group

    http://groups.google.com/group/soc.culture.greek/search?group=soc.culture.greek&q=lyngos&qt_g=Search+this+group

    Αυτα βεβαια σε απαντηση στο δικο σου "ΔΕΝ καταγεσαι καν απο την Μακεδονια.....".

    Kαι τωρα περιμενω το επομενο "ποστινγκ" σου, αλλα και τον ρολο περι "Σλαυικης" γλωσσας και ποιοι την ωμιλουσαν, αλλα και το γιατι ανθρωποι οι οποιοι ωμιλουσαν τα ΝΑΣΗΙ και τα ΒΛΑΧΙΚΑ, πριν 70 ακριβως χρονια σαν σημερα, ηταν απο τους πρωτους στις γραμμες της Πινδου με το 33ο και 28ο συνταγματα της 15ης Μεραρχιας.

    Τους κλωτσησαν βεβαια απο τα κρεββατια των Νοσοκομειων αποκαλωντας τους "Βουλγαρους" (οι εκ Νοτου καλαμαραδες,μπασκινες και καραβαναδες)αλλα αυτοι οι "Βουλγαροι" εγραψαν το Επος των Βλαχικων βουνων και χαραδρων της Πινδου.

    Αλλα...ορισμενοι ορισμενοι, εθελοτυφλουντες, ακομα να καταλαβουν ορισμενα-ορισμενα πραγματα και καταστασεις του και στο αμοιρο Ελληνικο Κρατος, ωστε να το κανωμε καλλιτερο.

    Οπως ειπα, ΖΗΤΩ και ΤΙΜΗ στους ΑΦΑΝΕΙΣ της Πινδου.


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @Tsapano

    Σελίδα 127-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    ""Στις 28 Φεβρουαρίου 1903 έγραφε ο Άγγλος γενικός πρόξενος Θεσσαλονίκης Σερ Mπιλιωτης από την Γευγελή που είχε πάει περιοδεία "Εδώ στην Γευγελή, όπως και στη Στρώμνιτσα, συνεχίζεται το σύστημα των εκβιασμών. Οι Κομιτατζήδες ζουν σε βάρος των Ελλήνων, για να τρώγουν καλά και να τους εκθέτουν. Οι περισσότεροι μένουν στα ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ, όπου οι ΡΟΥΜΑΝΙΖΟΝΤΕΣ (Roumanophiles) δηλ. οι ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΤΕΣ (Panslavists) υποστηρίζονται από τους Κομιτατζήδες και καταπιέζουνε δυνατά (actively) τους ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΟΥΣ (Grecophiles or Greco-Vlahs)". Η ίδια Αγγλική βίβλος δημοσιεύει και άλλη έκθεση του διαδόχου του Mπιλιωτη, Graves που αναφέρει: "Ενώ οι ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΟΙ ταυτίζονται με τους Έλληνες και παρα τα δεινοπαθήματα τους από τον Τουρκικο στρατό και τους Bασιβουζούκους δεν κινούνται κατά του Τουρκικου κράτους, οι ΒΛΑΧΟΙ που έχουν παρασυρθεί από την ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ propaganda, δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις φανερή συμπάθεια προς τους Κομιτατζήδες. Αναφέρεται μάλιστα ότι αυτοί τους εκκάλεσαν κατά το επαναστατικό κίνημα της 20ηs Ιουλίου 1903 στις Βλάχικες πόλεις Κρούσοβο, Κλεισούρα, Νέβεσκα, Μηλόβιστα κτλ.""

    Σελίδα 127--Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    “Ο Παγιαρές επίσης αναγραφει ότι πολλοί ΡΟΥΜΑΝΟΒΛΑΧΟΙ και ιδιαιτερα στην Καράτζοβα ήσαν τακτικοί ένοπλοι Κομιτατζήδες, μερικοί μάλιστα, που τους αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τα ονόματα, και αρχηγοί Βουλγαρικών συμμοριών. Ημπορεί εξάλλου να λεχθεί ότι οι Κομιτατζήδες και Aρχι-Κομιτατζήδες αυτοί της Καρατζόβας (Αλμωπίας) είχαν στο τέλος εκβουλγαριστεί και ήσαν περισσότερο ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ παρα Ρουμάνοι”

    Σελίδες 128-129-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί:

    "Η στάσης αυτή των αρχηγών της ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ προπαγάνδας είχε, όπως ήτανε αναπόφευκτο, και οδυνηρό αντίκτυπο για αρκετούς οπαδούς των. Στην ταραγμένη εκείνη εποχή, που εβασίλευε ο νομος της ζούγκλας και η ζωή των ανθρώπων δεν εστοιχιζε και πολλά πράγματα, έπεσαν μερικοί ΡΟΥΜΑΝΙΖΟΝΤΕΣ νεκροί από Ελληνική ενέργεια σε χωρια και πολιτείες. Ήσαν εχθροί! Τους είχαμε για συμμαχους των ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ και κατασκόπους των ΤΟΥΡΚΩΝ. Κάποτε ήσαν περισσότερο επικίνδυνοι από τους Βουλγαρους. Άνθρωποι, χωρια, στάνες, ποίμνια δέχτηκαν επιθέσεις."

    Ο Βλάχος την καταγωγή γεννηθείς εις Φλώρινα του οποιου οι πρόγονοι ΔΕΝ ήταν γηγενείς της Μακεδονίας και βρέθηκαν κυνηγημένοι στην Δυτική Μακεδονία πουλάει πνεύμα για τους "μουσαφίρηδες εξ Ανατολών"...

    Με βάση τα ίδια τα λεγόμενα του Βλάχου Μόδη:

    1) Η γλώσσα που ομιλούνταν στην Βόρεια Μακεδονία ήτανε ΣΛΑΒΙΚΗ διάλεκτος

    2) Εκτος από τους Ελληνοβλάχους όπως οι πρόγονοι του k. Τσάπανου υπήρχανε και ΡΟΥΜΑΝΙΖΟΝΤΕΣ χειρότεροι και από αυτούς τους Βούλγαρο-Κομιτατζήδες.

    Αυτοί κύριε Tσαπανε πήγανε στην Δοβρουτσά και αυτοί προσπάθησαν να δημιουργήσουνε 4 ζώνη κατοχής στην Θεσσαλία κατά την διάρκεια της κατοχής.

    Αυτοί k. Tσαπανε και k. Aρπεν Τζαφέρι ΔΕΝ ήτανε προδότες όπως οι Καρυστινοί, Τούρκο-Κριτικοί, Balaades γιατί πολύ απλά ΟΥΤΕ ήτανε ΟΥΤΕ αισθάνθηκαν ποτε Έλληνες.

    Νομάδες ήτανε ΞΕΝΟΙ, ΒΑΡΒΑΡΟΙ, ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ που βρέθηκαν στον Ελλαδικό χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Προς "Γνησιοι......."
    Μα καλα...τι προσπαθεις να μας πεις εδω μεσα?
    1. Οτι υπηρχαν Βλαχοι με φιλορουμανικα αισθηματα και Βλαχοι με φιλοκομητατζηδικα αισθηματα?
    Η το γεγονος οτι υπηρχαν ντοπιοι με τα ιδια ακριβως αισθηματα?
    Δεν εχεις καταλαβει οτι ο Μακεδονικος Αγωνας ηταν αγωνας μεταξυ αδερφων, μεταξυ ανθρωπων των ιδιων χωριων, μεταξυ ανθρωπων με την ιδια γλωσσα αλλα διαφορετικα Θρησκευτικα αισθηματα και συναισθηματα?
    Δεν το πηρες χαμπαρι οτι ο πληθυσμος ηταν αμφιταλαντευομενος και κυριος λογος ηταν η αδιαφορια της Αθηνας και των Νοτιων Ελληνων?
    Δεν εμαθες οτι η Αθηνα ετρεμε τον Τουρκο κατα το 1903 και οχι μονον δεν υποστηριζε την Ανεξαρτησια της Μακεδονιας, οχι μονον δεν ηθελε εμπλοκες στην Μακεδονια, αλλα εκαμνε και τα στραβα ματια στον ανεφοδιασμο του Τσακαλαρωφ με οπλα και πυρομαχικα απο το Πυριτιδο-καλικοποιειο των αδερφων Μαλτσινιωτη.
    Η Αθηνα δεν ηθελε επισημη αναμειξη, μαλιστα διελυσε την Εθνικη Εταιρεια ακριβως λογω αυτου του φοβου της.
    Δεν ηθελε η εξ Αξιωματικων επιτροπη για τα της Μακεδονιας να επιτυχη στο εργο της, εξ ου και η προδοσια για τους σκοπους του Παυλου Μελα και το διαβημα της Τουρκικης Κυβερνησεως για την αμεση ανακληση του τελευταιου τροχου της "αμαξας". Οπως δεν ηθελε την Μακεδονια και το Αθηναικο κατεστημενο, εξ ου και η προκληση σε μονομαχια του Κολοκοτρωνη απο τον Μελα.
    "ΗΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΜΕΝ ΑΝΑΓΚΗΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ , ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ............... σελις 937, Τομος Β' Απομνημονευματα Καραβιτη, επιστολη Πυρζα, ωμιλων μελος αντιπροσωπευον την Επιτροπην).
    Αυτη ηταν η θεσις της Αθηνας!

    2. Ξεκαθαριζεις ακριβως αυτα τα οποια λεγω, αλλα προφανως δεν καταλαβαινεις η συγχεεις τις καταστασεις.
    Καταστασεις τις οποιες ακριβως ξεκαθαριζει ο Γ. Μοδης. Στην Μακεδονια του 1903, υπηρχαν Ορθοδοξοι, Εξαρχικοι, και απο κοντα κολλησαν οι Ρουμανοι αλλα και οι Σερβοι για να φανε την Μακεδονια ΜΕ τους Μακεδονες της. Η Αθηνα εκοιματο υπνον βαθυν, και εδιδε οπλα στους Βουλγαρους Κομητατζηδες για να την απελευθερωσουν απο τους .......Τουρκους.
    Η ημερα κηρυξεως του Τουρκικου Συνταγματος υπηρξε μια των καλλιτερων για τον Ελληνισμο της Μακεδονιας, λογω του οτι επιστευσαν στις διακηρυξεις των Νεοτουρκων. Καταλαβαν, ευτυχως ενωρις τα πραγματικα σχεδια των και οταν πολεμησαν το 1912 για την ανεξαρτησια της Μακεδονιας, βρεθηκαν ενωπιων νεων προβληματων, ενωπιων των Νοτιων οι οποιοι δεν τους εμπιστευονταν σαν Ελληνες.

    3, Καλεσαν οι Ρουμανοβλαχοι τους Κομιτατζηδες στο Κρουσοβο ? (Ξεχνας βεβαια να μας πεις αυτο το οποιο εχει αναφερει ο Μοδης, για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ του Κρουσοβου), και ΒΕΒΑΙΑ μπορει και να τους καλεσαν, αυτες ηταν οι πραγματικοτητες της εποχης, οπως και οι Κομμουνισται του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ καλεσαν τους Ρωσσους και τους Βουλγαρους.

    Το θεμα με εσενα ειναι, γιατι συνεχιζεις να φερνεις τους λιγους των Βλαχων αλλα και το χειροτερο γιατι τους βαζεις ΟΛΟΥΣ στο ιδιο τσουβαλι, οταν ο Μοδης σου ξεκαθαριζει τις καταστασεις?

    (Συνεχιζεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. 4.Και τι συνεβει σε ......ολους αυτους τους Ρουμανοβλαχους οι οποιοι το γυρισαν σε περισσοτερο Βουλγαρους παρα Ρουμανους?
    ΝΙΚΗΘΗΚΑΝ απο τους ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΟΥΣ ετσι δεν ειναι ?
    Για σκεψου το...........οι Ρουμανιζοντες πολεμουσαν για να γινει η Μακεδονια Ρουμανικη με λεφτα της Ρουμανιας.
    Οι Βουλγαριζοντες (Νασηι και βλαχοφωνοι) πολεμουσαν για να γινει η Μακεδονια Βουλγαρικη με λεφτα της Βουλγαριας και της Ρωσσιας.
    Και οι Ελληνοβλαχοι και οι Πατριαρχικοι ντοπιοι, πολεμουσαν για να γινει η Μακεδονια ΕΛΛΗΝΙΚΗ , αλλα..........οχι μονον ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ απο την αΘΗΝΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ.
    Ξερεις ποιοι αγοραζαν τα οπλα για να γινει η Μακεδονια Ελληνικη?
    "Γ. Λυριτζη: Η Εθνικη Εταιρεια και η Δρασις αυτης, Κοζανη 1970, σελις 259:
    Ο Ταγματαρχης Λαπαθιωτης με εβεβαιωσεν οτι ο κ.Τσαπανος εδωκεν αυτω εντολην να παραγγειλη εις Ευρωπην την αποστολην 500 οπλων επαναληπτικων μετα των αναγκαιων φυσιγγιων ακαπνου πυριτιδος,αγνοων τα διατρεχοντα (δηλαδη τις αποφασεις και ενεργειες της ΕΕ για τον καταρτισμο και αποστολη στη Μακεδονια ανταρτικων σωματων) και θελων απλως εκ προνοιας οπως εξοπλιση τους ανθρωπους του και συγγενεις του και εν δεδομενη στιγμη φανη ωφελιμος τη πατριδι του (Μακεδονια)
    Εν Βολω τη 1 Ιουλιου 1896..........................."

    Και ετσι, εμεις αγοραζαμε τα οπλα και η Αθηνα ΔΙΕΛΥΕ την ΕΕ (Εθνικη Εταιρεια).

    5.Αναφερεις ωρισμενους Ρουμανιζοντες οι οποιοι "επεσαν" νεκροι απο ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ενεργειες.
    Δεν βλεπω ομως ονοματα. Θελεις ενα?
    Ανοιξε "Καραβιτη, σελις 601-602-603 "Ο Αγνωστος Ηρωας"
    "....................και το μονο που ηξερε ηταν οτι ελεγετο Τσαπανος και οτι ηταν ελλην.
    Τσαπανος! σκεπτομαι απο το Μεγαροβο, απο την πατριωτικη οικογενεια των Τσαπανων,συγγενης του Τακη Τσαπανου,που δρα μονος του εις Μεγαροβο,ανταρτης,καπετανιος,ποιητης,ονειροπολος,τιμιος,ευσυνειδητος,εθνικος αγιος!
    ----Πως σε ελενε, τον ερωτω.
    ----Γιωργο.
    ----Και πως βρεθηκες εδω βρε Γιωργο?
    ----Στη Χαλκιδικη εσκοτωσα εναν κατα διαταγη του "Κεντρου" της Θεσσαλονικης. Δεν ξερω τι ηταν, βουλγαρος η ρωμουνος, και επειδη με ειδαν,με εστειλαν εδω στο "Κεντρο" Μοναστηριου που διεταξε και σκοτωσα εναν προδοτη που τον ελεγαν Χαραλαμπο!
    ----Εσυ βρε σκοτωσες τον Χαραλαμπο? τον ρωτησα.
    ----Εγω, μου απαντα.
    Βρε το βρασμενο, σκεπτομαι!Τι καρδια κλεινει στα αρρωστιαρικα στηθη του! Αν εχει γνωση του κινδυνου,αν δεν ειναι δηλαδη ηλιθιος,ειναι καρδια και ψυχη υπεροχη....................................'

    Τετοιου ειδους, ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ γιατι δεν τους μνημονευεις, αλλα συνεχιζεις με οτι αρνητικο μπορεις να βρεις, και ενω γνωριζεις οτι επροκειτο και προκειται για ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ομαδες?

    6.Ωστε τωρα, ο Βλαχος που ΔΕΝ γεννηθηκε στην Μακεδονια, εγινε ο Βλαχος του οποιου οι ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΓΗΓΕΝΕΙΣ της Μακεδονιας! Γιατι λοιπον δεν μας λες απο ΠΟΥ καταγωνταν οι προγονοι μου, και εαν ησαν Μακεδονες η οχι, και ακομα καλλιτερα αν ησαν ΕΛΛΗΝΕΣ η οχι.
    Βεβαια η αναλυσις της γενετικης μου ταυτοτητας αποδεικνυει περαν οιονδηποτε αντιθεσεων την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ της οικογενειας μου, αλλα, για να δουμε τι αλλο εχεις να σκαρφιστεις ωστε να βγεις απο την θεση στην οποιαν εχεις παραπεσει.

    (Συνεχιζεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. 7. Εσυ εκει............το δικο σου............ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟΣ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ, αντιθετως .οι διαφορες διαλεκτοι σε ορισμενα μερη και ορισμενο χρονο ηταν ΝΑΣΙ δηλαδη Ελληνικη παθουσα εν τη εξελειξει , σε αλλα και αλλους καιρους, πλησιαζε την Σερβικη, σε αλλα και αλλους καιρους πλησιαζε την Βουλγαρικη.
    Ακομα και ΣΗΜΕΡΑ σε χωρια που ακομα ομιλουνται τα ιδιωματα η καταστασις ειναι η ιδια.
    Ασε δε, που οι χωριανοι των Κορεστιων ΔΕΝ καταλαβαινουν αυτους του Κιλκις και αυτοι της Φλωρινας ΔΕΝ καταλαβαινουν την γλωσσα του Πανεπιστημιου των Βιτωλιων, ιδε Μοναστηρι,ιδε Μπιτολα.
    Βεβαια, μετα το 1991 οι Σκοπιανοι "ξεκαθαρισαν" την διαλεκτο του Μοναστηριου απο τα ελληνικα και βουλγαρικα της στοιχεια, ωστε να δημιουργησουν την Μακεδονικην, την οποιαν βεβαια εχουν ασπασθει οι του Ουρανιου Τοξου (και ας μην την καταλαβαινουν, οπως ΔΕΝ την καταλαβαινουν και οι χωρικοι μας οι οποιοι ωμιλουν και ομιλουν ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ, οπως τα εχαρακτηρισε και ο Παυλος Μελας.

    8.¨))))) Ρουμανιζοντες ΔΕΝ υπηρχαν, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ, με την εισοδο της Ρουμανιας στο παιχνιδι αποκτησεως της Μακεδονιας, ιδιως δε λογω της ΑΠΟΧΗΣ της Αθηνας απο τα γενομενα στην Μακεδονια.
    Βλεπεις, τα 90% των αγαλματων των ΗΡΩΩΝ του Μακεδονικου Αγωνα μιλουσαν η τα Βλαχικα η τα Ντοπια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ.

    9.¨)))))) Μη φερνεις αστειοτητες εδω μεσα, στην Ντομπρουτσα εξεδιωχθησαν η επεισθησαν να οστρακισθουν λογω "μαυρου μελλοντος" στον Ελληνικο χωρο οι περισσοτεροι φιλο-βασιλικοι , Αντι-Βενιζελικοι διγλωσσοι.
    Μαλιστα ησαν τοσο της "δεξιας" που ακομα και σημερα συνδεονται με πρωην Βασιλικους οικους της Ρουμανιας και αντικομμουνιστικες οργανωσεις.
    Στην Θεσσαλια τις υπογραφες τις εβαλαν αν θυμαμαι καλα 39 ατομα.
    ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ σαπια Βλαχικα μηλα της εποχης εκεινης,οταν αλλοι Ελληνες ξεπουλουσαν την Μακεδονια στους Ρωσσους κατα ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!
    Διαβασε Ευαγγελου Αβερωφ "Η πολιτικη Πλευρα του Κουτσοβλαχικου Ζητηματος,Αθηνα 1948", εαν θελεις περισσοτερες πληροφοριες περι του συγχρονου Βλαχισμου στον Ελληνικο χωρο.

    10.Ειχαμε διγλωσσους Βλαχους οι οποιοι ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ το Βουκουρεστι και την Σοφια αντι Αθηνα?
    Ειχαμε! Και λοιπον ?
    Ειχαμε αλλους που προτιμησαν Βελιγραδι, Βιεννη,Παρισι,Πραγα,Βουδαπεστη,Οδησσο και Αλεξανδρεια.
    Τα ΕΡΓΑ...........τα ΕΡΓΑ και οι ΔΩΡΕΕΣ μιλαν και οχι η φτηνη προπαγανδα απο τυπους σαν εσενα.
    Στο μυαλο σου οταν μιλας για Βλαχους, να φερνεις τους Αβερωφ,Τοσιτσα,Ζαππα,Στουρναρη,Κωλλετη,τις χιλαδες αλλων μεγαλο-ευεργετων αλλα και τις εκατονταδες αλλες χιλιαδες που διετηρησαν ανεπαφο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ αιμα στα απατητα βουνα και βουνοκορφες της Πινδου, ζωντας σε καθε ειδους αντιξοοτητες, γιατι αυτη ηταν και ειναι η ΠΑΤΡΙΚΗ τους γη.Αυτην υπερασπισθηκαν και απο αυτην ξαναγεννηθηκε ο Ελληνισμος ωστε να κατορθωσωμε να φτιαξωμε επιτελους Ελληνικο Κρατος, το οποιον τυποι σαν εσενα προσπαθουν να το διαλυσουν. Εκτος βεβαια και εαν δεν θεωρεις την Πινδο απο τον Γενουσο μεχρις το Μεσολογγι σαν Ελλαδα.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. @TSAPANO

    Δυστυχώς με τον φανατισμό πού σε διακρίνει και στην προσπάθεια σου να δείξεις ποσο εσύ και οι πρόγονοι σου αισθάνονταν Έλληνες υποπίπτεις σε σωρεία λαθών.

    Τμήμα της καταγωγής του Ακριτα είναι από τον νομο Dramas και το άλλο τμήμα προφανώς από την Δυτική Μακεδονία όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

    Ρώτησε τον τη γλώσσα μιλούσανε στο Βόρειο και μεγαλύτερο τμήμα του νομου Dramas.

    Ρώτησε τον τη γλώσσα μιλούσανε στο Βόρειο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας.

    Ρώτησε τον τη αισθάνονταν η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του Κιλκίς.

    Ρώτησε τον τι πιστεύανε ότι είναι οι κάτοικοι του ZELENITS και της ZAGORITSANI.

    Ρώτησε τον για τα τοπωνύμια του Βορειου τμήματος της Μακεδονίας.

    Αλήθεια γιατί χωρια στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου που κατοικούνται από Βλάχους έχουν τα εξής ονόματα:
    ΒΙΤΣΑ
    ΒΙΤΣΙΚΟ
    ΚΟΥΛΑ
    ΚΟΝΙΤΣΑ
    ΚΑΠΕΣΟΒΟ!!!
    ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ!!!
    ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
    ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

    Προφανώς στο επόμενο σχόλιο μου θα πρέπει να παραθέσω τις διαφημίσεις από τις Βούλγαρο-Μακεδονικές εφημερίδες του Illinois στις αρχές του προηγουμενου αιώνα.

    Οι Ελληνόφωνοι της Μακεδονίας δυστυχώς για εμάς δεν είχανε καμια σχέση με πολλούς ΒΟΥΛΓΑΡΟΦΩΝΟΥΣ.

    Όσο για τους Βλάχους ένα μεγάλο ποσοστό ανέπτυξε ισχυρή Ελληνική συνείδηση (Grecophiles) χαρακτηρίζονται από τον Mπιλιωτη.

    Oι υπόλοιποι ανέπτυξαν ισχυρή Ρουμανικη, Ρουμάνο-Βουλγαρικη, Βουλγαρικη συνείδηση.

    Ποιος ο λόγος άλλωστε να αισθάνονται Έλληνες όταν δεν είχανε κοινή γλώσσα ούτε αλλα κοινά στοιχεια με αυτούς?

    Αυτές είναι κάποιες πικρες αλήθειες. Είναι όμως αλήθειες.

    Δεν χρειάζεται να ανταγωνιζόμαστε σε φενακισμό για να μην πω τίποτε άλλο τους Βούλγαρο-Servo-Βλάχο-σπόρους των Σκοπιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. O προδότης "γνήσιε" φυλετιστή είναι προδότης της ιδεολογίας και όχι του "αίματος". Υπ' αυτή την έννοια ο Βλάχος ή ο Σλαβόφωνος ή η ακόμα πιο σπάνια περίπτωση Αρβανίτη που εγκατέλειψε τη Ρωμιοσύνη μέλος της οποίας ήταν η οικογένεια του είναι προδότης. Τα παιδιά του προφανώς και δεν είναι προδότες - με άλλη ιδεολογία γαλουχήθηκαν. Τον Τουρκοκρητικό που αλλαξοπίστησε να τον πεις προδότη αλλά τον εγγονό και δισέγγονο του αλίμονο. Έλληνα δε σε κάνει ούτε η γλώσσα ούτε το "αίμα" - έχεις μαύρα μεσάνυχτα... Το Γένος αλλού στηρίχτηκε.

    Και Τσάπανε - όσο κι αν περιέργως βρίσκομαι να συμφωνώ μαζί σου σε περισσότερα από όσα περίμενα - στη Δοβρουτσά κατέφυγαν και πολλοί βέροι Ρουμανόβλαχοι. Δεν ήταν όλοι εκδιωχθέντες φιλοβασιλικοί. Και μας ξέμειναν και λίγοι, ακόμα και σήμερα (πχ. Μπλέτσας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Προς τον "Γνησιοι...........".
    Μυριζες ασχημα απο την πρωτη στιγμη που εκανες ανοικτη επιθεση στον φιλο μου Κο. Αχιλλεα Λαζαρου.
    Δεν ηταν μονον αυτο, ηταν και η ορθογραφια σου, το συντακτικο σου, ο τονισμος των λεξεων και ενα σωρο αλλα τα οποια και με εβαλαν σε υποψιες, και χτες εκανα συγκριση με τα κειμενα του Μοδη τα οποια εσυ ανεβασες εδω μεσα, και οπως αυτα ειναι στο βιβλιο του.
    Σε καταγγελλω λοιπον επισημα οχι μονον σαν προβοκατορα, οχι μονον σαν καποιον ο οποιος αφησε ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ λεξεις εκτος κειμενου του Μοδη, οχι μονον σαν καποιον ο οποιος επερνε προτασεις απο το μεσον παραγραφων χωρις να τελειωσει ολοκληρον την παραγραφον,αλλα και διαλεκτικη ΜΕΡΙΚΗ παρουσιαση των γραφομμενων του, προς υπερασπιση των θεσεων σου.
    Παραδειγματα:¨

    1.22 Οκτωβριου. Αναφορα στην σελιδα 5.

    Πως έβλεπαν και πως αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι τους Ελληνόφωνους Έλληνες εντός Ελληνόφωνης ζώνης της Μακεδονίας και πως έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους Σέρβο-Βούλγαρο-Aρβανιτο-Βλάχους εντός Βουλγαρόφωνης ζώνης:

    "Τούρκοι και Τουρκαλβανοί έφεραν με τις υπερβασίες και τις βαρβαρότητες των το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη και επέκταση του κομιτατζιδισμου."

    Η πρωτη προτασις ειναι ΔΙΚΗ σου, ενω η αναφορα του Μοδη, ΔΕΝ αναφερεται στα γραφομενα σου.

    2.Συνεχεια στο ιδιο ποστινγκ σου στο οποιον γραφεις:

    ""Ήταν ιδιαιτερα βάρους και σκληρός ο Τουρκικος ζυγός σε όλα εκείνα τα μέρη προς βορρά της Κοζάνης και Καστοριάς όπως το Μοναστήρι, η Φλώρινα, η Ρέσνα, η Οχρίδα, ο Περλεπές, το Kirtsovo κτλ στην Ελληνόφωνη ζώνη οι Τούρκοι είχανε διατηρήσει κάποιο σεβασμό για το <>. Βορειότερον ήσαν Τούρκοι και Τουρκαλβανοί αχαλίνωτοι και ασύδοτοι." .

    Η προτασις ειναι ως εξης: (Με κεφαλαια μου τα κυρια λαθη σου.)
    "Ηταν ιδιαιτερα ΒΑΡΥΣ και σκληρος ο τουρκικος ζυγος σ' ολα εκεινα τα μερη προς βορραν της Κοζανης και Καστοριας,οπως το Μοναστηρι,η Φλωρινα,η Ρεσνα,η Οχριδα, ο Περλεπες,το Κιρτσοβο,κλπ. .
    ΣΤΗΝ ελληνοφωνη ζωνη οι Τουρκοι ειχαν διατηρησει καποιο σεβασμο για το "βασιλικο γενος των Ουρουμ" (Ελληνων).
    Βορειοτερον ησαν Τουρκοι και Τουρκαλβανοι αχαλινωτοι και ασυδοτοι.

    α.Καθως βλεπεις, ο Μοδης ΔΕΝ αναφερει ΠΟΥΘΕΝΑ για "Ελληνοφωνους Ελληνες εντος Ελληνοφωνης ζωνης της Μακεδονιας" Μαλιστα, η προτασις του με τα ονοματα των πολεων, αναφερεται σε πολεις στις οποιες υπηρχε ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ Η ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΙΑ.

    β.Καθως βλεπεις, ο Μοδης ΔΕΝ αναφερει ΠΟΥΘΕΝΑ το "ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΑΡΒΑΝΙΤΟ-ΒΛΑΧΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΦΩΝΗΣ ΖΩΝΗΣ"οπως γραφεις.

    γ. Το πιο ενδιαφερον απ ολα βεβαια ειναι η γραφη του ΚΙΡΤΣΟΒΟ (οπως ειναι στο βιβλιο του Μοδη) σαν KIRTSOVO στο ποστινγκ σου.
    Καταλαβα αμεσως οτι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ το βιβλιο του Μοδη, αλλα πιθανη σελιδα "scanning" στο οποιο ομως καποιος εκανε ολεθρια λαθη τα οποια και σε ΠΡΟΔΩΣΑΝ.

    δ.Το γεγονος οτι ΔΕΝ εχεις το βιβλιο φαινεται επισης απο την ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ της προτασεως σχετικα με το "ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΟΥΡΟΥΜ".
    Η προτασις ειναι εντος εισαγωγικων παλαιου ελληνικου τυπου στο βιβλιο του Μοδη, ΑΛΛΑ, οταν εκαναν το "scanning" ο υπολογιστης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΣΥ ΤΑ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ ΣΑΝ < >.

    Γκε γκε ?
    Δεν εχω πολυ καιρο, αλλα επειδη θελω να σε χορεψω στο ταψι και να σε κτυπησω σαν χταποδι, θα επανελθω με την συνεχεια της προβοκατσιας σου.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Θα απαντησω συντομα στον "Αρμπεν Τζαφερι".

    Αρμπεν, αυτοι που ΕΦΥΓΑΝ οικειοθελως στην Ντομπρουτσα οπως εγραψα εφυγαν γιατι η Νοτιος Ελλαδα και οι Κυβερνησεις των δεν τους ηθελαν.
    Οπως εφυγαν και τα αμουστακα παλληκαρια απο τα μερη μας, επειδη η Αριστερα τους μεταμορφωσε σε ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ωστε η Μακεδονια να γινει μελος των Σοσιαλιστικων Δημοκρατιων της Σοβιετικης Ενωσεως.
    Οπως εφυγαν και ενα σωρο Πελοποννησιοι γιατι ο Κανελλοπουλος (της ΕΡΕ), τους ειπε, ΝΑΙ ανεβητε στα βουνα με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και με τον Βελουχιωτη.
    Επι Ανδρεα, οι "Ελληνες" αριστεροι και δολοφονοι, επεστρεψαν και εγιναν μαλιστα και βουλευτες...........

    Οι Βλαχοι της Ντομπουτσας ΔΕΝ επεστρεψαν, γιατι η Δευτερη και η Τριτη τους Πατριδα τους φερθηκε καλλιτερα απο την Ελλαδα του 1912 μεχρις την σημερινη.

    Οσο για τους φιλοβασιλικους που μας εχουν "ξεμεινει", εαν παρακολουθησες την δικη Μπλετσα εναντιον Αχιλλεα Λαζαρου, και την Πανηγυρικη ΑΘΩΩΣΗ του Αχιλλεα, τοτε θα ηξερες οτι το ονομα Γεωργιος Τσαπανος ευρισκεται στα Πρακτικα της δικης, συνδεδεμενο(με την αμεριστο βοηθεια και αλλων φιλων) με τις πληροφοριες τις οποιες παρουσιασε ο Αχιλλεας για την ΑΘΩΩΣΗ του.


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Τα κάτωθι απευθύνονται πρωτίστως προς τους Σκοπιανούς, τους εν Ελλάδι φιλοσκοπιανους, τους εθνομιδενιστες και δευτερευόντως προς τον k. Tσαπανο.

    Αυτή είναι και η απάντηση στο τι γλώσσα μιλούσανε όλοι αυτοί και το αν υπήρχανε μετακινήσεις ΣΛΑΒΙΚΩΝ πληθυσμών εν Ελλάδι κτλ

    Early Bulgaro-Macenonian Immigration to the United States:

    “Some of the immigrants were masters of a craft or a profession and managed to develop their own small business in the New World. Others opened hotels or restaurants. They used the emigrant newspapers as a way to become more popular among the community by publishing there different kinds of advertisements, in which they clearly stated their national origin and identity.”

    “Here you can see examples of their advertisements from the beginning of the 20th Century.”

    BULGARIAN Hotel and Restaurant MACEDONIA belonging to ATANAS SHINKOV from KOSINETS, KOCTYRCKO

    VASSIL DIMITROV The only BULGARIAN prosthetic dentist from STATITSA, KOCTYRCKO

    BULGARIAN Hotel and Restaurant property of DIMITAR YANOV from GORNO BRODI, CIARCKO

    BULGARIAN Barber Shop property of ALEXANDER TERZIOVSKI from the village of KOSINETS, KOCTYRCKO

    BULGARIAN Shoe Shop belonging to TRAYCHE TRAYANOV from KUKUSH

    BULGARIAN Hotel and Restaurant Ocean property of MILAN PECHULOV from PRILEP

    BULGARIAN Bakery owned by GEORGI GEONDEV, KOSTA ZANASHEV and TASHO METLAROV from VODEN

    BULGARIAN Hotels owned by TOMA DIMOV from TETOVO

    Hotel, Coffee and Restaurant BULGARIAN home property of FOTI MITREV from EMBORE, KAYLARCKO

    BULGARIAN Tailor Shop belonging to MARKO MARKOFF from PATELE, LERINCKO

    BULGARIAN Coffee House and Barber Shop BITOLA owned by A. BOSHEV from BITOLA and G. KAMBUROV from GORNA ORYAHOVICA

    BULGARIAN Drugstore, Ice Cream Parlor and Lunch Room property of YOVAN PETROV from BITOLA, KIRO TIMIOV from KRUSHEVO and STEFAN IVANOV from BERBOVO

    Dr. GITSCHOV-BULGARIAN Dentist from SMRDESH, KOCTYRCKO

    BULGARO-MACEDONIAN Trade House owned by YANO, GEORGI, NAUM and HRISTO GITCHEV from SMRDESH, KOCTYRCKO

    BULGARIAN Warehouse belonging to KOSTA TEOHAROV from APOSKEP and LAMBO VASILIEV from DAMBENI, KOCTYRCKO

    BULGARIAN Warehouse property of HRISTO LABANICHAROV from SMRDESH, KOCTYRCKO

    BULGARO-MACEDONIAN Trade House owned by MISHO MITSEV from SUROVITSHEVO, LERINCKO

    BULGARO-MACEDONIAN Trade House property of KRSTE KOLEV and sons from BANITSA, LERINCKO

    BULGARIAN Bakery owned by ATANAS PETLICHKOV from BUFF, LERINCKO

    BULGARIAN Grocery OHRIDA LAKE owned by MILENKO YOLEV, BOGATIN DAMYANOV and KOSTA IVANOV from SLATINA, OHRIDCKO

    BULGARIAN Cofffee House owned by ANDRO KYURAPOV and brothers from TETOVO

    BULGARIAN BUFFET property of ATANAS KOTCHEV from the village of BREZNITSA, KOCTYRCKO

    BULGARIAN Restaurant NEW BULGARIA owned by DIMITAR STAVREV from LERIN

    Στο youtube υπάρχουνε και οι φωτογραφίες των εφημερίδων με αυτές τις διαφημίσεις
    http://www.youtube.com/watch?v=_YWjZQosBw8

    Υστερόγραφο: Ρε τι Bουλγαροχωρι ήτανε το Smrdesh. Ήμαρτον ρε ήμαρτον!!!
    Isaaa ρε Βούλγαροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. 3.Στις 22 Οκτωβριου, και περιπου 8 ωρες αργοτερα απο το προηγουμενο σου "ποστινγκ", ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ το ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ απο καποιον (Το κεντρο μαλλον) το οποιον ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΔΗ και το οποιον σου στελνει τις "σκαναρισμενες" σελιδες. Αλλα..........ΔΕΝ αλλαζεις αυτα τα οποια συνεδεσες κατα ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΟΔΗ. Τα αφηνεις οπως τα ειχες πρωτογραψει.!

    4. 22 Οκτωβριου ωρα 11¨27 μμ.γραφεις:

    ""Οι Βούλγαροι κυριότερο όπλο είχανε το Σλαβόφωνο και ανάμικτο ιδίωμα. "

    Αλλα..............ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ -----ΤΟΠΙΚΟ---, ιδου ολοκληρη η προταση:

    "Οι Βουλγαροι κυριωτερο οπλο ειχαν το ΤΟΠΙΚΟ σλαβοφωνο και αναμικτο ιδιωμα".

    Κι' εγω βεβαια μιλαω συνεχεια για ΤΟΠΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ, ΤΟΠΟΛΑΛΙΕΣ, ανευ κοινης,ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ,ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ,ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ αλλα και ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ, κυρια χαρακτηριστικα ΓΛΩΣΣΗΣ.

    Γιατι αραγες σου "ξεφυγε" η λεξη "ΤΟΠΙΚΟ" ?

    4. Θα μπορουσα να συνεχισω με τις τσιλιμπουρδιες σου στο βιβλιο του Μοδη, αλλα ποιος ο λογος? Σε καταλαβαμε εδω μεσα.
    Ας συνεχισωμε λοιπον με τα αλλα.
    Επετρεψε τον "Ακριτα" μα μας πει οτι θελει να μας πει απο μονος του, εκτος βεβαια και αν ψαχνεις για συμμαχους εδω μεσα.
    Αυτος κι' εγω εχωμε "αρπαχτει" αρκετες φορες δεξια και αριστερα και "αλληλογνωριζομαστε".

    5. Εχουν τα ονοματα αυτα στα Ζαγοροχωρια γιατι ειναι Αρχαιο-Μακεδονικα, Αρχαιο-Ελληνικα, Λατινικα, Λατινο-Μακεδονικα και Ελληνο-Μακεδονικα, τι τα περασες, για Κινεζικα?

    6.¨))))) Για βαλε αυτα απο το Ιλλινοις. Ολοι οι ΚΑΛΟΙ Βουλγαροι εχουν κατι τετοιες διαφημισεις.
    Ακομα και ο δευτεροθειος μου απο την Κρυσταλλοπηγη, οταν πρωτοπηγε εκει, ετρεξε στην Ελληνικη Εκκλησια για καταφυγιο και βοηθεια.
    Τον ρωτησαν τι γλωσσα μιλουσε, και τους ειπε.............ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ.
    Του απαντησε λοιπον ο Παπας, σε ακαταλαβιστικα "ελληνικα" (Ο Θεος να τα εκαμνε ελληνικα):
    ---- Μα εσυ δεν μιλας ελληνικα, εσυ μιλας ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ, να πας στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ εκκλησια.
    Κι' ετσι ο δευτεροθειος μου κατεληξε στην Βουλγαρικη εκκλησια.
    ---- Ντομπρο Ντοιντε αμπρε μπρατκο, του λεει ο Βουλγαροπαπας της Εξαρχειας
    ----Τι κανεις εδω?Τι εισαι? απο που εισαι? Οι ερωτησεις διαδεχονταν η μια την αλλη.
    ----Ειμαμ Ελληνας του ειπε και μιλαω τα Μακεδονικα.
    ----Αμπρε........σιο......ειμαμ Γκρτστσκι..........σιο Μακεντοντσι αμπρε μπατε? του λεει ο Βουλγαρος Παπας.
    Και ετσι..ο δευτεροθειος μου κατεληξε Βουλγαρος, και επειδη εγινε μεγας και τρανος Τραπεζιτης, βοηθησε τους φτωχους απο την Κρυσταλλοπηγη, μιας και για τους εκ Νοτιων Παπαδες ηταν (και εγινε) Βουλγαρος!
    Αντε να δουμε τωρα τι σοι διαφημισεις θα μας φερεις εσυ, εδω μεσα!

    7.Ποιοι εισαστε ΕΣΕΙΣ για τους οποιους οι Ελληνοφωνοι της Μακεδονιας,ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν ειχανε καμμια σχεση με πολλους Βουλγαροφωνους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. 8.Επειδη σε βλεπω και ξαναφερνεις εδω μεσα τον "Σερ" Μπιλιωτη, δηλαδη τον συγγραφεα της Αγγλικης βιβλου σχετικα με την Μακεδονια, και επειδη ανεφερες και τον Παγιαρες, εκανα μια μικρη αναζητηση και βρηκα αυτο:
    http://www.macedoniaontheweb.com/forum/modern-macedonian-history/513-crimes-komitatzides-against-macedonians.html
    Δεν εισαι ανακατωμενος και εκει μεσα, εισαι?
    Βεβαια τα ενδιαφεροντα του Μπιλιωτη ηταν η Αγγλια και οχι η Ελλαδα, αλλα σε μια εποχη κατα την οποιαν ο Μακεδονικος Αγωνας διεξηγετο βασικα επι Θρησκευτικης βασεως, το γεγονος και μονον οτι, κατα τα γραφομενα σου (δεν ξερω αν ειναι και γραφομενα του Μπιλιωτη μετα το προβλημα " Μοδη"),ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των Βλαχων ανεπτυξε Ελληνικη συνειδηση, ειναι μαρτυρια στην καλη δουλεια της Μοσχοπολεως γενικα, και στις ΔΑΣΚΑΛΕΣ (σαν την Γιαγια μου, την αδερφη της και την αδερφη του Ελ.Βενιζελου) οι οποιες και διδαξαν τον Ελληνισμο στους φτωχους Βλαχους της Πελαγονιας.
    Αντε τωρα, να διδαξωμε και μερικους αλλους, Μαυρους,Κιτρινους,Ρωσσους,Κινεζους,κ.τ.λ.

    9.Μαλιστα,αρκετοι ανεπτυξαν Ρουμανο-Βουλγαροφωνο συνειδηση, ιδιως οι Εξαρχικοι, και Εξαρχικοι εγιναν αυτοι οι οποιοι εν ονοματι του Ιησου ειχαν φαει αρκετο ξυλο απο τους Πατριαρχικους Παπαδες,και ειχαν χασει αρκετο μερος απο τη σοδια τους για την κοιλια του Παπα και της Παπαδιας.
    Κατι σχετικο ειχε γραψει και ο Μπεραρ...............τι μας λες τωρα εδω μεσα κατι καινουργιο?

    10.Μα ΔΕΝ ηταν το γιατι να αισθανωνται Ελληνες οταν ΔΕΝ ειχαν κοινη γλωσσα ουτε κοινα στοιχεια με αυτους...........ηταν ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΩΝ ΞΥΛΟ ΟΤΑΝ ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ απο ωρισμενους ΚΑΛΑΜΑΡΑΔΕΣ,ΜΠΑΣΚΙΝΕΣ,ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΕΣ,ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ,ΑΞΕΣΤΟΥΣ και σε πολλες περιπτωσεις οπως λεει και ο Πυρζας.............ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ.Ετσι γεννηθηκαν οι "Μαυροι Γραικοι" του Νοτου.

    11.Μην πεις τιποτα για τους Βουλγαρο-Σερβο-Βλαχοσπορους των Σκοπιων. Να πεις αρκετα ομως για τους ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙ 98 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΤΗ. Να λες γι' αυτους οι οποιοι ακομα, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ακομα αναβουν τα καντηλια σε αυτους που πεθαναν για τον Ελληνισμο.
    Να γραφεις γι' αυτους (σαν τον φιλο μου τον Νικο Κωνσταντινιδη) για τους οποιους η Αθηνα αρνειται το ελληνικο διαβατηριο, οταν δεινει απλοχερα δεξια και αριστερα ελληνικα διαβατηρια σε 500.000 Ρωσσους,Θεος ειδε εκ ποιας προελευσεως.
    Να θυμασαι ακομα οτι στα Σκοπια, μεχρις το Κρουσοβο ηταν και παραμενει ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    Αυτο ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του Ελληνισμου, εαν δεν το εχεις καταλαβει, η ικανοτητα του να ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ξανα και ξανα.

    Εαν ομως πραγματι ενδιαφερεσαι για ΣΛΑΥΟΥΣ μην πας και πολυ μακρυα, ψαξε για καποιον Γιωργο Παπανδρεου ΜΙΝΕΙΚΟ.
    Ο Προπαππους του απο τους αρχικους ΠΑΝΣΛΑΥΙΣΤΕΣ.
    Αντε να δουμε....ποσο καιρο ακομα θα ειναι Πρωθυπουργος του αμοιρου Ελληνικου Κρατους.


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.
    ----

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. @TSAPANO Part 1

    Δυστυχώς έχεις όντως παρανοϊκές σκέψεις οι οποιες εκφράζονται με όσα γραφεις. Πίστευα στην αρχή ότι απλά είσαι γραφικός. Διαπιστώνω όμως ότι στην πραγματικότητα είσαι παρανοϊκός. Από που να αρχίσω και που να τελειώσω?

    ΛΕΣ:
    Εχουν τα ονοματα αυτα στα Ζαγοροχωρια γιατι ειναι Αρχαιο-Μακεδονικα, Αρχαιο-Ελληνικα, Λατινικα, Λατινο-Μακεδονικα και Ελληνο-Μακεδονικα, τι τα περασες, για Κινεζικα?

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Αυτά τα ονόματα: ΒΙΤΣΑ, ΒΙΤΣΙΚΟ, ΚΟΥΛΑ, ΚΟΝΙΤΣΑ, ΚΑΠΕΣΟΒΟ, ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ, ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ (εξαιρούνται οι λέξεις μεγάλο και μικρό) είναι Αρχαιο-Μακεδονικα, Αρχαιο-Ελληνικα, Λατινικα, Λατινο-Μακεδονικα και Ελληνο-Μακεδονικα???????

    ΛΕΣ
    Προς τον "Γνησιοι...........".
    Μυριζες ασχημα απο την πρωτη στιγμη που εκανες ανοικτη επιθεση στον φιλο μου Κο. Αχιλλεα Λαζαρου. Δεν ηταν μονον αυτο, ηταν και η ορθογραφια σου, το συντακτικο σου, ο τονισμος των λεξεων και ενα σωρο αλλα τα οποια και με εβαλαν σε υποψιες, και χτες εκανα συγκριση με τα κειμενα του Μοδη τα οποια εσυ ανεβασες εδω μεσα, και οπως αυτα ειναι στο βιβλιο του. Σε καταγγελλω λοιπον επισημα οχι μονον σαν προβοκατορα, οχι μονον σαν καποιον ο οποιος αφησε ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ λεξεις εκτος κειμενου του Μοδη, οχι μονον σαν καποιον ο οποιος επερνε προτασεις απο το μεσον παραγραφων χωρις να τελειωσει ολοκληρον την παραγραφον,αλλα και διαλεκτικη ΜΕΡΙΚΗ παρουσιαση των γραφομμενων του, προς υπερασπιση των θεσεων σου. Παραδειγματα:¨ 1.22 Οκτωβριου. Αναφορα στην σελιδα 5. Πως έβλεπαν και πως αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι τους Ελληνόφωνους Έλληνες εντός Ελληνόφωνης ζώνης της Μακεδονίας και πως έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους Σέρβο-Βούλγαρο-Aρβανιτο-Βλάχους εντός Βουλγαρόφωνης ζώνης: "Τούρκοι και Τουρκαλβανοί έφεραν με τις υπερβασίες και τις βαρβαρότητες των το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη και επέκταση του κομιτατζιδισμου." Η πρωτη προτασις ειναι ΔΙΚΗ σου, ενω η αναφορα του Μοδη, ΔΕΝ αναφερεται στα γραφομενα σου.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Αν κοιτάξεις καλύτερα το σχόλιο μου θα δεις ακριβώς αυτό: @ Tσαπανο και Αλβανό-ονόματο Τζαφέρι Αυτό για αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες απαντήσεις διά μέσω του Μόδη: Σελίδα 5-Μόδης-Μακεδονικός Αγών και Μακεδόνες Αρχηγοί: Πως έβλεπαν και πως αντιμετώπιζαν οι Τούρκοι τους Ελληνόφωνους Έλληνες εντός Ελληνόφωνης ζώνης της Μακεδονίας και πως έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους Σέρβο-Βούλγαρο-Aρβανιτο-Βλάχους εντός Βουλγαρόφωνης ζώνης: "Τούρκοι και Τουρκαλβανοί έφεραν με τις υπερβασίες και τις βαρβαρότητες των το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανάπτυξη και επέκταση του κομιτατζιδισμου."

    "Ήταν ιδιαιτερα βάρους και σκληρός ο Τουρκικος ζυγός σε όλα εκείνα τα μέρη προς βορρά της Κοζάνης και Καστοριάς όπως το Μοναστήρι, η Φλώρινα, η Ρέσνα, η Οχρίδα, ο Περλεπές, το Kirtsovo κτλ στην Ελληνόφωνη ζώνη οι Τούρκοι είχανε διατηρήσει κάποιο σεβασμό για το <>. Βορειότερον ήσαν Τούρκοι και Τουρκαλβανοί αχαλίνωτοι και ασύδοτοι."

    Ότι είναι εντός " " είναι του Μόδη. Για αυτό το λόγο είναι και εντός " " τα υπόλοιπα είναι όντως δικά μου σχόλια. Σε είχα για πιο έξυπνο και καλλιεργημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. @Tsapano Part 2

    ΛΕΣ
    ""Ήταν ιδιαιτερα βάρους και σκληρός ο Τουρκικος ζυγός σε όλα εκείνα τα μέρη προς βορρά της Κοζάνης και Καστοριάς όπως το Μοναστήρι, η Φλώρινα, η Ρέσνα, η Οχρίδα, ο Περλεπές, το Kirtsovo κτλ στην Ελληνόφωνη ζώνη οι Τούρκοι είχανε διατηρήσει κάποιο σεβασμό για το <>. Βορειότερον ήσαν Τούρκοι και Τουρκαλβανοί αχαλίνωτοι και ασύδοτοι." . Η προτασις ειναι ως εξης: (Με κεφαλαια μου τα κυρια λαθη σου.) "Ηταν ιδιαιτερα ΒΑΡΥΣ και σκληρος ο τουρκικος ζυγος σ' ολα εκεινα τα μερη προς βορραν της Κοζανης και Καστοριας,οπως το Μοναστηρι,η Φλωρινα,η Ρεσνα,η Οχριδα, ο Περλεπες,το Κιρτσοβο,κλπ. . ΣΤΗΝ ελληνοφωνη ζωνη οι Τουρκοι ειχαν διατηρησει καποιο σεβασμο για το "βασιλικο γενος των Ουρουμ" (Ελληνων). Βορειοτερον ησαν Τουρκοι και Τουρκαλβανοι αχαλινωτοι και ασυδοτοι. α.Καθως βλεπεις, ο Μοδης ΔΕΝ αναφερει ΠΟΥΘΕΝΑ για "Ελληνοφωνους Ελληνες εντος Ελληνοφωνης ζωνης της Μακεδονιας" Μαλιστα, η προτασις του με τα ονοματα των πολεων, αναφερεται σε πολεις στις οποιες υπηρχε ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ Η ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΙΑ. β.Καθως βλεπεις, ο Μοδης ΔΕΝ αναφερει ΠΟΥΘΕΝΑ το "ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΑΡΒΑΝΙΤΟ-ΒΛΑΧΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΦΩΝΗΣ ΖΩΝΗΣ"οπως γραφεις. γ. Το πιο ενδιαφερον απ ολα βεβαια ειναι η γραφη του ΚΙΡΤΣΟΒΟ (οπως ειναι στο βιβλιο του Μοδη) σαν KIRTSOVO στο ποστινγκ σου. Καταλαβα αμεσως οτι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ το βιβλιο του Μοδη, αλλα πιθανη σελιδα "scanning" στο οποιο ομως καποιος εκανε ολεθρια λαθη τα οποια και σε ΠΡΟΔΩΣΑΝ. δ.Το γεγονος οτι ΔΕΝ εχεις το βιβλιο φαινεται επισης απο την ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ της προτασεως σχετικα με το "ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΟΥΡΟΥΜ". Η προτασις ειναι εντος εισαγωγικων παλαιου ελληνικου τυπου στο βιβλιο του Μοδη, ΑΛΛΑ, οταν εκαναν το "scanning" ο υπολογιστης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΣΥ ΤΑ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ ΣΑΝ < >.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Το βιβλίο το έχω μπροστά μου. Δεν χρειάστηκε να το παραλάβω από κανένα κέντρο. Το γεγονός ότι η φράση περί Βασιλικού γένους Ούρουμ δεν περιέχεται εντός <> οφείλεται σε πρόβλημα που προέκυψε όταν αφίσα το συγκεκριμένο σχόλιο στο site του Ακριτα. Κάτι το οποιο και διόρθωσα στο άμεσως επόμενο σχόλιο 22/10/10 4:10 pm.

    Σε ότι αφορά την γλώσσα και το συντακτικό μου αυτά είναι άψογα. Πως να μην είναι άλλωστε αφού είμαι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος και λέκτορας σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

    Με την ορθογραφία υπάρχει ένα πρόβλημα το οποιο οφείλεται στο ότι ακριβώς επειδή είμαι στο εξωτερικό ΔΕΝ διαθέτω Ελληνικούς χαρακτήρες στον υπολογιστή μου και το πρόγραμμα μετατροπής από Greeklish σε Greek που χρησιμοποιώ ΔΕΝ είναι πάντα αξιόπιστο.

    Τώρα γιατί βρίσκομαι στο εξωτερικό? Ρώτησε να σου απαντήσουν κάτι τύποι σαν τον Ρόβλια (Βλάχος είναι αυτός?) που με το που βγήκε στην κυβέρνηση σε μια χωρα χρεοκοπημένη το πρώτο που έκανε ήτανε να στείλει με fax τα ρουσφέτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. @Tsapano Part 3

    Καταγωγή έχω από το Ρουμλούκι-Βέροια. Ο ένας παππούς μου υπηρέτησε στον Ελληνό-Ιταλικό πόλεμο ως έφεδρος λοχίας ιππικού. 2 συντάγματα σταμάτησαν τους Ιταλούς το ένα του Δαβάκη και το άλλο του Ελληνό-Εβραίου Φριζή τα οποια φυσικά είχανε μεικτή σύνθεση Ντόπιους-Προσφυγες. Σε ένα από αυτά υπηρέτησε. Η μονάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη υπέστη μεγάλες απώλειες και μετά από λίγες εβδομάδες διαλύθηκε. Στην κατοχή οι Γερμανοί κάψανε το σπίτι του ως αντίποινα για την δράση ανταρτών στην περιοχή. Αυτός και η οικογένεια του μόλις που προλάβανε να γλυτώσουνε. Για 3 μέρες βλέπανε το σπίτι τους από το βουνό καμένο και δεν τολμούσανε να πλησιάσουνε.

    Ο άλλος μου παππούς πολέμησε 4 χρονια στην Μικρά-Asia. Τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι. Συνήθιζε να λέει ότι ήτανε τυχερός γιατί η σφαίρα ήτανε από μάνλιχερ και διαπέρασε την σάρκα και δεν του κομμάτιασε το πόδι. Παρόλα αυτά μείνανε θραύσματα και υπέφερε από πόνους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τον συνέλαβαν οι πουλικοι-Γερμανοί ως συνεργάτη ανταρτών. Ήτανε τυχερός που δεν τον εκτέλεσαν επί τόπου μπροστά στην γυναικα και τα 4 μικρά παιδιά του. Τον φυλακίσανε στο στρατόπεδο Παύλου Mella στην Θεσσαλονίκη όπου κάθε πρωί περίμενε να τον εκτελέσουνε. Κάθε πρωί η γυναικα και τα 4 παιδιά του κλαίγανε και παρακαλούσανε έξω από το στρατόπεδο

    Την ίδια εποχή οι ROUMANOVLAXOI Βέροιας ζούσανε στιγμές δόξας. Είχανε κρεμάσει μεγάλες σημαίες έξω από τα σπίτια τους και αποκαλούσανε παλιό Greki τους Έλληνες.

    Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι (οι συγγενείς μου) επειδή είχανε μια τιμή δεν τρέξανε να πάνε να πάρουνε αντιστασιακές συντάξεις όταν ο Άντρεας τις μοίραζε τα πρώτα χρονια του 80 σε ζωντανούς, πεθαμένους και αγέννητους την κατοχή χρεώνοντας την χωρα.

    Ο Γιωργάκης είναι όντως Αμερικανο-Πολωνό-Εβραίο-ότι θες Έλληνας. Μήπως όμως ξεχνάς τι ήτανε αυτός που κυβερνούσε πριν από αυτόν για 5 χρονια? Θες να σου πω?

    Τις κουτο-πονηριές σου, την λάσπη και τον Γκεμπελισμό σου Βλάχε να πας να τον ρήξεις στα πρόβατα και την στάνη σου. Στην Πίνδο η μάλλον καλύτερα στα Καρπάθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Να λοιπον ο λογος για την επιθεση εναντιον του Αχιλλεα Λαζαρου.
    Να λοιπον γιατι οι Βλαχοι του Ελληνικου χωρου ειναι ολοι Ρουμανοβλαχοι.
    Και να γιατι οι ντοπιοι πληθυσμοι και η γλωσσα των ειναι Σλαυικη και Βουλγαρικη.
    Για να αφησουν μερος σε "Γνησιους απογονους Αρχαιων Ελληνων" προς τους οποιους ομως απ οτι φαινεται καποιος τυπος σαν τον Ροβλια (αληθεια Βλαχος δεν ειναι αυτος ?), δεν εστειλε (με "φαξ" μαλιστα αμεσως μολις βγηκε στην Κυβερνηση σε μια χρεοκοπημενη χωρα)και κανενα παραπανω "ρουσφετι", και ετσι αναγκασθηκαν να γινουν λεκτορες στο εξωτερικο χωρις να μαθουν ομως με τα χοντρα τους δακτυλα να μεταπηδουν στο "keyboard" τους απο τους αγγλικους στους ελληνικους χαρακτηρες. ΅
    Ελπιζω μολις γινουν Καθηγητες να μαθουν.

    Χαχαχαχαχαχαχα
    Πιαστηκες με τα σωβρακα κατεβασμενα, εξετεθηκες και τωρα κλαις σαν βρεγμενη γατα.
    Α.....για το ΣΜΑΡΔΕΣ (ι) το οποιο απεκαλεσες Βουλγαρικο δες τι λεει καποιος ΠΑΝΤΟ ΚΛΙΑΣΕΦ στα απομνημονευματα του, σελις --9-- στο αρχικο κειμενο σελις--1-- στην μεταφραση:

    "Στα Σμαρδες ειναι οι φανατικωτεροι γραικομανοι (ελληνες).

    Και αλλο ενα, ειθισται οταν αναφερεσαι σε πηγες αλλων να τις αναφερεις, δεν το εκανες.
    Να λοιπον απο που σκαλισες και εφερες εδω μεσα αλλη μια απο τις παραθεσεις του.

    http://www.kroraina.com/bugarash/mbinna/english//newsad.html

    Η οποια σελιδα βεβαια ειναι μερος της ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ προπαγανδας!

    http://www.kroraina.com/knigi/galleries.html

    Δεν σε βλεπω να κανεις ομως αναφορα σχετικα με την οικογενεια σου και πολλα χρονια πισω.

    Πρεπει να ειναι ενας απο τους ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΑΣ που δεν εμαθε να πει ευχαριστω στον ΕΥΕΡΓΕΤΗ.

    Ειχαμε και θα εχωμε και τετοιους.

    Αν ειχες διαβασει βεβαια το βιβλιο του Στ.Δραγουμη περι της Επαναστασεως του 1878 εν Μακεδονια, θα ειχες καταλαβει αρκετα για το "ποιον" ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ Βλαχων της Βερροιας.

    Δεν το επραξες, και ετι χειριστον, για μια ακομη φορα τοποθετεις ΟΛΟΥΣ τους Βλαχους και τους ΝΤΟΠΙΟΥΣ στο ιδιο καζανι.

    Α.....ρε Ροβλια τι μας εκανες.¨))))))))))))


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. @TSAPANO

    Τελικά είσαι τόσο ηλίθιος όσο φαίνεται ότι είσαι από τα γραπτά σου?

    Το Διδακτορικό μου το έκανα έξω όχι στην Ελλάδα.

    Ούτε εγώ ούτε κανένα μέλος της οικογενειας μου ζήτησαν ούτε θα ζητήσουν ποτε ρουσφέτια όπως κάνει ένα μεγάλο μέρος Βούλγαρο-Αλβανό-Ρουμάνο-Ιταλό-Τούρκων στην Ελλάδα.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποιο βρίσκομαι έξω.

    Επειδή όμως πραγματικά σου αξίζει να γελοιοποιηθείς περισσότερο δώσε μου τώρα και την ετυμολογία των "Ελληνικών" λέξεων ΚΑΠΕΣΟΒΟ και ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

    Όσο για τους άνωθεν Βουλγαρους δυστυχώς για εμάς ΔΕΝ είναι Βουλγαρικη propaganda. Οι διαφημίσεις τους υπάρχουν σε Αμερικανικες εφημερίδες της εποχής μαζί με τις φωτογραφίες τους.

    Αλήθεια ο Βουλγαρόφωνος Κότας σε τη γλώσσα είπε ΝΑ ΖΙVΕ GRTSKIA στην ΝΑΣΗ???

    Σου επαναλαμβάνω λοιπόν ρωτα τον Ακριτα KAI Yuana Takabara τι γλώσσα μιλούσανε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Μα ηδη σου τις εδωσα!
    Εξ αρχαιων Μακεδονικων,Λατινο-Μακεδονικων.
    Εχεις διαφορετικες αποδειξεις?
    Φερτες εδω μεσα.
    Ξεκινησες με ΔΗΘΕΝ καταβασεις Σλαυων στον Ελληνικο χωρο,τις "ξεχασες", εβαλες ενα σωρο ονοματα, τωρα κατεληξες σε δυο.Αντε να δουμε τι θα τα κανεις και αυτα.
    Οσο για τον Κωττα, ανοιξε τα απομνημονευματα του Παντο Κλιασεφ να δεις τι ηταν.
    Αλλα μια και σου κολλησε το

    "Να ζιβε Γκρτσια" εξετασε το σαν
    "Να ζηση η Γκραικια", η "αρχαιοπρεπως:
    "Να βιει η Γκρεκια"! και πες μου ποιο ηρθε πρωτο στον χωρο του Κωττα.
    Και μην ξεχασεις να ανοιξεις ΤΣΙΟΥΛΚΑ.

    Και οσο για τους.......Βουλγαρους!
    Εσυ ΑΚΟΜΑ να καταλαβεις τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ της ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!
    Αλλα ξεχασα...............εχεις διαβασει και Μοδη !


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Part 1 pros olous

    Παρακάτω έχουμε τις μετονομασίες χωριων του Βορειου τμήματος του Νομου Dramas. Στις 2 πρώτες στείλεs αναφέρονται τα ονόματα των χωριων πριν τις μετονομασίες την δεκαετία του 1920 ενώ στις 2 επόμενες τα νέα τους ονόματα.

    Ερώτηση τα ονόματα που είχανε πριν είναι σε κάποια Ελληνική γλώσσα k. Tσαπανε?

    Περιμένω και από άλλους να παρέμβουν και να πουν την γνώμη τους k Αρμπέν Τζαφέρι, Yuana Takabara εσύ Ακριτα που μέρος της καταγωγής σου είναι από την Drama?

    Berchishta (Берчишта)-Ptelea (Πτελέα)
    Boren (Борен)-Agios Athanasios (Άγιος Αθανάσιος)
    Bornik (Борник)-Asvestolithos (Ασβεστόλιθος)
    Borovo (Борово)-Potami (Ποταμοί)
    Buk (Бук)-Paranesti (Παρανέστι)
    Bukovo (Буково)-Oxya (Οξυά)
    Bursovo (Бурсово)-Anthochori (Ανθοχώρι)
    Burkhovo (Бурхово)-Kokkinia (Κοκκινιά)
    Vitovo (Витово)-Delta (Δέλτα)
    Vladikovo (Владиково)-Oropedio (Οροπέδιο)
    Vodovishta (Водовишта)-Agia Paraskevi/Valtochori (Αγία Παρασκευή/Βαλτοχώριον)
    Volkovo (Волково)-Chrysokefalos (Χρυσοκέφαλος)
    Vrshten (Врштен)-Virsa (Βήρσα)
    Gasorijanin(Гасоријани)-Polypetro (Πολύπετρο)
    Glum (Глум)-Plakostroto (Πλακόστρωτο)
    Gorentsi (Горенци)-Kali Vrysi (Καλή Βρύση)
    Gornovo (Горново)-Vounoplagia (Βουνοπλαγιά)
    Gramenitsa (Граменица)-Grameni (Γραμμένη)
    Doblen (Доблен)-Diplochorion (Διπλοχώριον)
    Dobroshul (Доброшул)-Xilokopos (Ξυλοκόπος)
    Dolno Brodi (Долно Броди)- Kato Vrontou (Κάτω Βροντού)
    Dospat (Доспат)-Prinotopos (Πρινότοπος)
    Drachishta (Драчишта)-Melisochori (Μελισσοχώρι)
    Drenovo (Дреново)-Monastiraki (Μοναστηράκιον)
    Zagush (Загуш)-Zagous (Ζάγγους)
    Zarich (Зарич)-Ypsili Rachi (Υψηλή Ράχη)
    Zrnovitsa (Зрновица)-Kastanochoma (Καστανόχωμα)
    Zrnovo (Зрново)- Kato Nevrokopi (Κάτω Νευροκόπιο)
    Izbishta (Избишта)-Agriokerasea (Αγριοκερασέα)
    Javor (Јавор)-Diameson (Διάμεσον)
    Kalapot (Калапот)-Panorama, Palaion Kalapotion (Πανόραμα, Παλαιό Καλαπότιο)
    Karilovo (Карилово)-Zarkadia (Ζαρκάδια)
    Karlukovo (Карлуково)-Mikropoli (Μικρόπολη)
    Kashitsa (Кашица)-Kritharistra (Κριθαρίστρα)
    Kobalishta (Кобалишта)-Kokkinogia (Κοκκινόγεια)
    Kovishta (Ковишта)-Vathylakkos (Βαθύλακκος)
    Konitsa (Коница)-Pevki (Πεύκοι)
    Kranishta (Краништа)-Dendrakia (Δενδράκια)
    Kashitsa (Кашица)-Kritharistra (Κριθαρίστρα)
    Kumanich (Куманич)-Dasoto (Δασωτό)
    Lakavitsa (Лакавица)-Mikrokleisoura (Μικροκλεισούρα)
    Lachishta (Лачишта)-Proasti (Προάστιον)
    Leshten (Лештен)-Farasinon (Φαρασηνόν)
    Liboten (Либотен)-Mavrokordatos (Μαυροκορδάτος)
    Livadishta (Ливадишта)-Livadaki (Λιβαδάκιον)
    Lise (Лисе)-Ochiro (Οχυρό, Οχυρόν)
    Lishen (Лишен)-Polinerion (Πολυνέριο, Πολυνέριον)
    Lovcha (Ловча)-Akrinon (Ακρινόν)
    Lovchishta (Ловчишта)- Kalikarpo (Καλλίκαρπο, Καλλίκαρπον)
    Lozna, Lozena (Лозна, Лозена)- Kremasta (Κρεμαστά)
    Lokatna (Локатна)- Vounokorifi (Βουνοκορυφή)
    Lyuban, Liban (Љубан, Либан)- Skaloti (Σκαλωτή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Part 2 pros olous

    Malushishta (Малушишта)- Melissomandra (Μελισσομάνδρα)
    Mokresh (Мокреш)- Livadero (Λιβαδερό)
    Muzhdel (Муждел)- Milopetra (Μυλόπετρα)
    Muzga (Музга)- Koudounia (Κουδούνια)
    Novo Kalapot (Ново Калапот)- Angitis, Neon Kalapotion (Αγγίτης, Νέον Καλαπότιον)
    Orkhovo, Orovo (Орхово, Орово)- Stavrodromi (Σταυροδρόμι)
    Osenitsa (Осеница)- Sidironeri (Σιδηρόνερο, Σιδηρόνερον)
    Oshtitsa, Voshtitsa (Оштица, Воштица)- Mikromilia (Μικρομηλιά)
    Pastrovo (Пастрово)- Kallikrounon (Καλλίκρουνον)
    Pashina (Пашина)- Passina (Πάσσινα)
    Plevna (Плевна)- Petrousa (Πετρούσσα)
    Pochen (Почен)- Potsen (Πότσεν)
    Pribojna (Прибојна)- Vounochorion (Βουνοχώριον)
    Prosochen (Просочен)- Prosotsani, Pirsopolis (Προσοτσάνη, Πυρσόπολις)
    Ravena, Ravna (Равена, Равна)- Makriplagio (Μακρυπλάγιο, Μακρυπλάγιον)
    Ravika, Rjakhovitsa (Равика, Рјаховица)- Kallifytos (Καλλίφυτος)
    Radibosh (Радибош)-Aetorachi (Αετορράχη)
    Radishani (Радишани)- Monopati (Μονοπάτι)
    Rakishten (Ракиштен)- Katachloron (Κατάχλωρον)
    Rapesh, Rabesh (Рапеш, Рабеш)- Drepanion (Δρεπάνιον)
    Rashovo (Рашово)- Leimon (Λειμών)
    Rosilovo (Росилово)- Charitomeni (Χαριτωμένη)
    Ruskovo, Rosilovo (Русково, Росилово)- Kaisarianon (Καισαριανόν)
    Rusovo (Русово)- Mavrolithion (Μαυρολίθιον)
    Skranovo (Скраново)- Rachoula (Ραχούλα)
    Starchishta (Старчишта)- Perithori (Περιθώριο, Περιθώριον)
    Stranen, Istrane (Странен, Истране)-Perasma (Πέρασμα)
    Teklievo, Teklevo (Теклиево, Теклево)-Kastanea (Καστανέαι)
    Tisovo (Тисово)-Mavrochorion (Μαυροχώριον)
    Toma, Tomal (Тома, Томал)-Avgo (Αυγό)
    Trlis (Трлис)-Vathytopos (Βαθύτοπος)
    Tukovo (Туково)-Leptokaria (Λεπτοκάρυα)
    Fotilovo, Sachiven (Фотилово, Сачивен)-Fotolivos (Φωτολίβος)
    Chereshovo (Черешово)-Thisavros (Θησαυρός)
    Cherkovitsa, Cherkichen (Черковица, Черкичен)-Sikidia (Συκίδια)
    Shurdilovo (Шурдилово)-Sourdilovo (Σουρδίλοβο)

    Υστερόγραφο no 1:
    Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω Ακριτα για την φιλοξενία και την πολύ καλή δουλειά που κανεις.

    Υστερόγραφο no 2:
    Οι Σκοπιανοί βρήκανε την λίστα από τις Ελληνικές αρχές με τις μετονομασίες 1700 χωριων και τhn δημοσιεύσανε σε βιβλία, internet κτλ. Όμως επειδή είναι φανατισμένοι, ημιμαθείς φενακιστές και προπαγανδιστές (όπως και κάποιοι δικοί μας) ξέχασαν να αφαιρέσουν όλο τα Τούρκο-χωρια από την λίστα (του τύπου Κάτι-Chiflik η Κάτι-Μαχαλέ).
    Επίσης κάποια Ελληνικά χωρια που άλλαξαν όνομα είτε αναφέρουν την αλλαγή αυτή πχ Γίδας σε Alexandria είτε τα μεταφράζουν σε τι άλλο? στα Βουλγαρικα. Η άνωθεν λίστα δεν περιέχει τέτοια χωρια (στην περίπτωση του νομου Dramas Ελληνικά χωρια και Tουρκοχωρια στο νότιο τμήμα του νομου όπου δεν υπήρχε παρουσία Βουλγαροφώνων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Θα σου πω δύο στα πρόχειρα σε ότι αφορά την λίστα σου,
    που σαφώς είναι σκοπιανή,

    ο Άγιος Αθανάσιος λεγόταν Μποριάνι και όχι Μπόρεν,
    υπήρχαν 2 χωριά Μποριάνι, το ένα Ελληνικό και το άλλο Τούρκικο,

    στο ελληνικό, κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής το 16-18 από 400 κατοίκους έμειναν οι 255,
    άρα ή ονομασία δεν παίζει ρόλο στο τι ήταν οι κάτοικοι του.

    μπορώ να σου φέρω και άλλα χωριά αλλά είναι μάταιος κόπος,
    η δε πηγή μου είναι η «Διεθνή επιτροπή για την παραπομπή των εγκλημάτων στο διεθνές δικαστήριο».

    Λάθος περιοχή διάλεξες γνήσιε, η Ανατολική Μακεδονία ήταν τόσο Ελληνική που οι Βούλγαροι έκαναν το παν για να κάνουν εθνοκάθαρση αλλά.....απέτυχαν,
    τα δε ονόματα τα κρατούσαν οι Τουρκικές αρχές διότι προφανώς ήταν πιο εύκολα από τα ελληνικά(πχ Λιβαδίστα αντί Λειβαδάκι)

    Στην Βόρειο Ανατολική Μακεδονία δεν υπήρχαν Σλαβομακεδόνες αλλά μόνο....Βούλγαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. @ΤΣΑΠΑΝΟ
    Αφού η φράση ΝΑ ΖΙΝΕ GRTSIA είναι Ελληνικά μπορείτε παρακαλώ να μου δώσετε και την ετυμολογία των Ελληνικών λέξεων (Τοπωνύμια χωριων στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου)
    ΒΙΤΣΑ
    ΒΙΤΣΙΚΟ
    ΚΟΥΛΑ
    ΚΟΝΙΤΣΑ
    ΚΑΠΕΣΟΒΟ!!!
    ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ!!!
    ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
    ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. @Ακριτα

    Γνωρίζω καλά την Ανατολική Μακεδονία και έχω αναφέρει αρκετές φορες πιο τμήμα της ήτανε Ελληνικό (το μεγαλύτερο τμήμα της ήτανε Ελληνικό) και πιο Βουλγαρικο. Μην τα ξαναλέμε πάλι.

    Ωραία αν δεν σου κάνει η Ανατολική Μακεδονία ας πάμε στο νομο Καστοριάς. Την πιο απομακρυσμένη περιοχή από την Βουλγαρία.

    Δεν υπήρχανε Βουλγαροχώρια στην Καστορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. @Akrita
    Βλέπω επίσης ότι κανεις διαχωρισμό ανάμεσα σε Σλάβο-Μακεδόνες και Βουλγαρους.

    Αν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός αυτός είναι ανάμεσα σε Βούλγαρο-Μακεδόνες και λοιπους Βουλγαρους. Όπου Βούλγαρο-Μακεδόνες έχουνε ενσωματώσει και κάποιους Βλάχους.

    Μην ξεχνάς ότι σε γενικές γραμμές την γλώσσα των Sopidwn μιλούσανε στην Δυτική Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. @Ακριτα
    Διαφωνείς με το ότι αυτοί οι "Σλάβο-Μακεδόνες" στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι ΣΛΑΒΟΙ στην καταγωγή και εθνοτικά συγγενείς των κατά κύριο λόγο ΣΛΑΒΩΝ σύγχρονων Βουλγαρων?

    Μην ξεχνάς ότι ένα κομμάτι αυτών τον "Σλάβο-Μακεδόνων" έχοντας αναπτύξει ισχυρή Βουλγαρικη συνείδηση αποχώρησαν από την Μακεδονία με την Ανταλλαγή πληθυσμών του synfonou Πολίτη-Κάlvov

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. @Akrita

    Ποσο πιο δύσκολο είναι να προφέρει ο Τούρκος Λειβαδάκι αντί Λιβαδίστα?

    Η οποια λέξη Λιβάδι ΔΕΝ είναι Ελληνική. Επίσης δεν παίζει μεγάλο ρολο είτε πεις Μποριάνι είτε Μπόρεν. Το τοπωνύμιο δεν είναι Ελληνικό. Όλα αυτά τα τοπωνύμια είναι ΣΛΑΒΙΚΑ.

    Και βέβαιως κάποια από αυτά τα χωρια είχανε Ελληνική συνείδηση (είτε Βλάχοι είτε Πατριαρχικοί Βούλγαροι). P.x. η Βλάχοι της Prosoutsanis.

    Υπήρχανε όμως και χωρια όπως το Trlis το οποιο είναι επτασφράγιστο μυστικό για τους Έλληνες Ιστορικούς.

    Σε κάθε περίπτωση είτε για νομο Dramas μιλάμε είτε για νομο Καστοριάς η παρουσία ΣΛΑΒΩΝ εθνοτικά συγγενών των Βουλγαρων έδωσε τα τοπωνύμια και τις διαλέκτους. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Έkτος και αν αρχίσουμε να λέμε σαν τον k. Tσαπανο ότι τα τοπωνύμια ΚΑΠΕΣΟΒΟ, ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ κτλ είναι Αρχαία Ελληνικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. "Γνήσιε" συνάδελφε (το ψιλουποπτεύομουνα) άσε τις παπαριές περί Ρόβλια. Όλοι μας ξέρουμε τους λόγους για τους οποίους μένουμε στο εξωτερικό:
    1α) Δυνατότητα του να κάνεις κάτι σοβαρό στον επιστημόνικό σου τομέα (μιλάμε για σοβαρές χώρες πάντα με υποδομές, χρηματοδότηση, περισσότερη - προφανώς κι εδώ δεν είναι παράδεισος - αξιοκρατία και επιστημονικό περιβάλλον που να βοηθάει.
    1β) Αποδοχές
    1γ) Έρωτας
    Όπως και ξέρουμε και τους λόγους για τους οποίους γυρίζει κάποιος/α:
    2α) Οικογένεια (δική του/της ή του έτερος ήμισυ)
    2β) Η απόλυτη ανάγκη να μεγαλώσουν τα παιδιά του/της σε 100% ελληνικό περιβάλλον
    2γ) Έρωτας
    2δ) Ένας άμοιρος ιδεαλισμός πως θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στη χώρα προς το καλύτερο με την επί τόπου προσπάθεια του/της

    με τον (δ) όλο και λιγότερο συνηθισμένο ως λόγο γιατί πλέον έχουμε όλοι μας γίνει κυνικοί. Λόγος να μείνει κανείς έξω του στυλ "μου έφαγαν τις θέσεις τα ρουσφέτια του Ρόβλια" δεν υπάρχει στα σοβαρά. Αν θες να γυρίσεις καταπίνεις την περηφάνια σου, εξευτελίζεσαι με μια θέση επιστημονικού συνεργάτη του ΠΔ 407 μέχρι να μπεις στα γρανάζια του συστήματος και επιστρέφεις. Έχω φίλη καθηγήτρια στην Κρήτη που έφαγε το 407 στη μάπα για χρόνια μετα πετυχημένο διδακτορικό στις ΗΠΑ και μεταδιδακτορικό σε ΗΠΑ και Ελβετία, γύρισε στις ΗΠΑ σε γνωστό πανεπιστήμιο ως καθηγήτρια και τελικά ξανάφυγε για την Κρήτη. Άν το θέλεις και οι λόγοι (2) υπερέχουν των (1) το κάνεις. Και υπόψη πως επιστημονικά ξέρεις πως το (1α) που χάνεις δεν καλύπτεται με το απίθανο του (2δ) αλλά μόνο με τα καλά του (2α) κυρίως. Από την άλλη έχω 2 φίλους που παρά το ότι τους ψήφισαν θέση ΔΕΠ στην Ελλάδα δεν παράτησαν τελικά τη θέση στις ΗΠΑ (και μπήκαν στα μαύρα κατάστιχα στην Ελλάδα). Για όσους από εμάς ήταν ο έρωτας στη μέση η λύση βρέθηκε αλλιώς κι ας μας τρώει το μαράζι του "είμαι αλλού"...

    Οπότε ας είσαι ειλικρινής κι ας μην τα ρίχνεις τα φταιξίματα στον "Βλάχο" (από που κι ως που) Ρόβλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Τσάπανε αδυνατώ να αντιληφθώ την ουσία της απάντησης σου:
    α) Ισχυρίζεσαι σοβαρά πως όσοι έφυγαν για Δοβρουτσά δεν ήταν Ρουμανόβλαχοι αλλά αδίκως εκδιωχθέντες αδικημένοι Βλάχοι ελληνικής συνείδησης; Εγώ που αρνούμαι να μιλάω με ποσοστά 99-100% δεν ισχυρίστηκα πως ήταν *όλοι* "Απόστολοι Μαργαρίτες" αλλά πως *πολλοί* τους ήταν ήδη Ρουμανόβλαχοι από πριν το 1912 (οι μαρτυρίες πως οι αριθμοί των προσύλητων στη Ρουμανική προπαγάνδα δεν ήταν απειροελάχιστοι - μεινότητα μεν μέσα στους Βλάχους αλλά αισθητή - είναι πάρα πολλές νομίζω για να τις αγνοήσουμε). Μην τους βγάλουμε και όλους τους αδικημένους αδελφούς μας που ακόμα κατά βάθος είναι Έλληνες - ανάμεσα τους βρίσκονται και ορισμένοι από τους πιο αφιονισμένους προπαγανδιστές.

    Τώρα όσον αφορά το γιατί έπιασε η Βουλγαρική και η Ρουμανική προπαγάνδα (που κατά το "Γνήσιο" δεν είχε λόγο να μην πιάσει μια και οι αποδέκτες της δεν είχαν σχέση καμμία με τους Έλληνες λόγω γλώσσας - ό,τι έλεγε δηλαδή και ο Βούλγαρος εθνολόγος Κάντσωφ πριν 100+ χρόνια) θα συμφωνήσω μαζί σου πως και η απληστία του κλήρου έφταιγε, και η υπεροψία των διαφόρων ελληνόφωνων παραγόντων και η απόρριψη από την πλευρά τους κάθε αλλοφωνίας με αισχρό τρόπο - ξεχνώντας τη σχετικά πρόσφατη ακόμα τότε ιστορία του 1821 κλπ. κλπ. Καμμία διαφωνία. Αρκεί να δει κανείς πως αντιμετωπίσθηκαν με υπεροψία και απόρριψη οι αδελφοί Μηλαδινίδη/Μιλαντίνωφ και ο Σταυρίδης/Πάρλιτσεφ από τους Αθηναίους της εποχής τους κι ας ήταν ανώτεροι τους φιλολογικά... Αλλά από την άλλη είναι απολύτως αφελές (και ιστορικά αστείο) να περιμένει κανείς σε μια εποχή που ο "ρομαντικός" Γερμανικής καταβολής εθνοτικός-φυλετικός εθνικισμός (μια γλώσσα-μια φυλή-ένα έθνος) ήταν στα επάνω του όσον αφορά την αποδοχή του από τις Δυτικοευρωπαϊκές ελίτ οι Βαλκανικές ελίτ να μην τον υιοθετήσουν. Έτσι πχ. (για να πιάσω και τα δικά μας) φτάσαμε σε θεωρίες-γελοιότητες του τύπου Πελασγικής καταγωγής των Αρβανιτών και αδελφών φυλών Ελλήνων-Αλβανών που προωθήθηκαν για να εξηγήσουν με Γερμανικά κριτήρια το προφανέστατο στα πλαίσια της Ρωμιοσύνης: Οι Αρβανίτες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του Γένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Έχω εξηγήσει ήδη πως η ανάγκη αναγωγής σε καταγωγές για να εξηγηθεί η πολυφωνία του Γένους είναι παράλογη. Οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες (στη μεγάλη τους πλειονότητα) γιατί κουβαλάνε κάποιο γονίδιο που τους κάνει Έλληνες - είναι Έλληνες γιατί ήταν κομμάτι του Γένους, της κοινής Βυζαντινής μας κοιτίδας με κυρίαρχο υψηλή κουλτούρα την ελληνική, της λαϊκής Ρωμιοσύνης που μετά το 1821 έγινε ο σύγχρονος Ελληνισμός. Το ίδιο ισχύει για Αρβανίτες, Σλαβόφωνους και Τουρκόφωνους. Γενετικά αχταρμάς είμαστε όλοι. Οι μελέτες (διάβασα αυτές του καθ. κ. Ξηροτύρη) αυτό λένε βασικά. Οι "Έλληνες" (κατά τον "γνήσιο" βάσει της ελληνοφωνίας τους) Κρητικοί έχουν και Βενετσιάνικο και Σαρακηνό αίμα όσο κι αν το αρνούνται (εκτός κι αν όλες οι πηγές ψεύδονται) - το τι αίμα χύσανε για την Ένωση όμως δε λέγεται - αυτό το αίμα ήταν Ελληνικό όχι λόγω DNA αλλά λόγω ιδεολογίας. Οι "Αλβανοί" (κατά "γνήσιο") Αρβανίτες έχουν και Φράγκικο-Βενετσιάνικο και Βυζαντινό-ελληνικό αίμα ανάμεικτο, όπως μαρτυρούν οι πηγές για τη σύσταση των Stradioti αλλά και τα επώνυμα τους. Το ποιοί εξ' αυτών "Τούρκεψαν" και ποιοί όχι δεν είχε να κάνει με το ποσοστό "ελληνικότητας" τους... Ο Φαν Νόλι (Αρβανίτης από την Θράκη και από τις λιγοστές εξαιρέσεις) έγινε ο πατέρας του Αλβανικού εθνικισμού - η ευρύτερη οικογένεια του δε θέλει να ακούει για αυτόν. Ίδιο "αίμα". Ξέρουμε για Σλαβόφωνα χωριά που οι κάτοικοι τους μιλάνε για κτήτωρες Βλάχους και Αρβανίτες (που προφανώς έχασαν τη λαλιά τους με τις γενιές). Το Μιαούλη για αρβανιτόφωνο τον ξέρουμε και ο "γνήσιος" μπορεί και να ισχυριζόταν πως τίναξε τον στόλο στον αέρα στον Πόρο γιατί κατά βάθος ήταν "Αλβανός"... Έλα όμως που η πατρογονική του γραμμή (Βώκου) ήταν ελληνόφωνη από την βόρεια Εύβοια! Ξέρουμε για ελληνόφωνους μετανάστες σε σλαβόφωνα χωριά που τελικά όχι μόνο εκσλαβίστηκαν γλωσσικά αλλά έγιναν και Εξαρχικοί... Έλεος με τα φυλετικού χαρακτήρα επιχειρήματα, είτε είναι "εμείς οι γνήσιοι Ρουμλουκιώτες" είτε "εμείς οι Βλάχοι, οι πιο γνήσιοι των Ελλήνων" κλπ. Ούτε τη φάρα μου βγάζω έξω, λένε κι αυτοί κάποιες κοτσάνες ενίοτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Αυτά και προς τους δυό σας όσον αφορά το θέμα καταγωγής-εθνικότητας (εθνικής συνείδησης). Οι μπασταρδεμένοι του Νότου στους οποίους υπερίσχυσε η ελληνική γλώσσα δεν είναι πιο έλληνες από τους μπασταρδεμένους του Βορρά στους οποίους δεν υπερίσχυσε - η ιδεολογία και οι πράξεις τους κάνουν Έλληνες, όχι οι ποσοστώσεις στο αίμα.

    β) (το (α) πιο πάνω στον Τσάπανο). Όχι, δεν παρακολουθώ τις δικαστικές αγωγές του Μπλέτσα, εφόσον το ελληνικό δημόσιο φροντίζει να μην τον κάνει αδίκως ήρωα στα μάτια των διεθνών ΜΚΟ και της Διεθνούς Αμνηστίας προτιμώ να μην ασχολούμαι με τον γελοίο. Αλλά (1) φιλοβασιλικός είναι - με επιστολή στήριξης του εκπτωτου Ρουμάνου μονάρχη και (2) μη-ελληνικής εθνικής συνείδησης είναι επίσης. Θα πρόσθετα κι ένα (3) πως από απλώς Ρουμανόβλαχος έγινε Βλάχος-uber-alles τρόμπας και τώρα συζητάει και για Βλαχική μειονότητα στη Ρουμανία. Τακτική κίνηση ή ειλικρινής (γιατί παραμένει φιλορουμάνος) δε ξέρω, υποπτεύομαι το πρώτο αλλά δεν αποκλείω και το δεύτερο - ιδεολογική κίνηση που προωθείται και από τους Αλβανούς και από τους Σλαβομακεδόνες παρεμπιπτόντως. Εν πάσει περιπτώσει χαίρομαι που αθωώθηκε ο Λαζάρου και τώρα που το ανέφερες θα ενδιαφερόμουν να δω και τα πρακτικά της δίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Σε εσένα "γνήσιε" είχα απαντήσει ένα μακρυνάρι αλλά το έφαγε η μαρμάγκα του Google Chrome. Αδικαιολόγητος γιατί την έχω ξαναπάθει έτσι με Firefox και Safari και έπρεπε να το είχα προβλέψει και πριν πατήσω το "δημοσίευση" να είχα αντιγράψει το κείμενο αλλά... Από την άλλη δεν είμαι τόσο αδικαιολόγητος όσο εσύ που εν έτει 2010 δε μπορείς να γράψεις ελληνικά όταν εγώ μπορούσα κι έγραφα από Solaris και IRIX (δε συζητάω τα Windows που τα έχουν πανεύκολα) απο το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990. Εκσυγχρονίσου να μη σε δουλεύουν χειρότερα... Είχα και κάτι μπινελίκια γραμμένα αλλά αφού τα έφαγε η μαρμάγκα να μην τα επαναλάβω και συγχίσω κι άλλο τον Ακρίτα.

    Παρόλα αυτά είσαι εμπαθέστατα φυλετιστής όπως μαρτυρά το "Ούτε εγώ ούτε κανένα μέλος της οικογενειας μου ζήτησαν ούτε θα ζητήσουν ποτε ρουσφέτια όπως κάνει ένα μεγάλο μέρος Βούλγαρο-Αλβανό-Ρουμάνο-Ιταλό-Τούρκων στην Ελλάδα." Δηλαδή εγώ λειτούργησα κόντρα στην τάση του DNA μου προς το ρουσφέτι ή μήπως είμαι κι εγώ "καθαρόαιμος" χωρίς να το ξέρω σαν την αφεντιά σου. Ρε μπας και δημοσίευσες (στα Annals of Improbable Research) στατιστική μελέτη που συνέδεσε την "καθαρότητα" της καταγωγής από τους αρχαίους με την εντιμότητα κλπ.;

    Αντιλαμβάνομαι πως κάποιες οικογενειακές μνήμες (τις οποίες δεν αμφιβάλω) σε δηλητηρίασαν ως προς τους συμπατριώτες σου. Έγινες αντι-Βλάχος (ίσως και αντι-Μπαφραλής αν συνέδεσες τους Τουρκόφωνους "ΠΑΟτζήδες" με αυτούς που κυνήγησαν την οικογένεια σου). Αλλά αν αυτοί που σε μεγάλωσαν δε μπόρεσαν να υπερβούν τα βιώματα τους και να σκεφτούν πιο σφαιρικά εσύ δεν έχεις δικαιολογία. Ο πατέρας μου σε αντίθεση με εσένα το διδάκτωρα ήταν ο πρώτος στην οικογένεια να τελειώσει το πανεπιστήμιο (Πάντειος και παραλίγο και δεύτερο πτυχίο στη Νομική - παρά 2 μαθήματα). Αλλά πριν σπουδάσει είχε:
    1) Κυνηγηθεί από τους "λεγεωνάριους" του Αλμυρού
    2) Δει τους κουμουνιστές "ηγέτες" του χωριού του να στέλνουν - για λόγους προσωπικής αντεκδίκησης - τον πατέρα του και την αδελφή του για εκτέλεση - στο τσακ τη γλύτωσαν - παρά το γεγονός πως ο ίδιος ήταν ΕΛΑΣίτης αντάρτης
    3) Δει "καλοπέραση" από τους Άγγλους που τον συνέλαβαν στα Δεκεμβριανά
    4) Φάει άγριο ξύλο από τους Σαρακατσάνους Σουρλαίους για το ΕΛΑΣίτικο παρελθόν του
    Ούτε με τους Βλάχους γενικά είχε πρόβλημα, ούτε με τους Σαρακατσάνους, ούτε με τους Άγγλους και ούτε και με τους κομμουνιστές αν και ιδεολογικά αντίθετος τους ως κεντρώος-Βενιζελικός. Έβλεπε το δάσος και όχι μόνο 2-3 δέντρα. Εσύ, πιο μορφωμένος και χωρίς να τα έχεις ζήσει στο πετσί σου δεν έχεις καμμία δικαιολογία για την εμπάθεια σου.

    Τέλος για τα τοπωνύμια τι με ρωτάς; Σλάβικα τοπωνύμια έχει μέχρι κάτω στη Μάνη - και λοιπόν;

    Σας διαβάζω κι εσένα και τον Τσάπανο και αισθάνομαι πως διαβάζω άλλους ανθρώπους: στην περίπτωση σου ένα Βούλγαρο του 1903 που θεωρούσε πως βορείως της γραμμής Βογατσικού-Κοζάνης-Ρουμλούκι-Χαλκιδική-Δαρνακοχώριο-Δοξάτο ήταν Βουλγαρία στη δε περίπτωση του Τσάπανου (με τα όσα σωστά παράπονα και να έχει) είναι σα να διαβάζω ένα Τραϊανό Πασόη με όλα του τα γνωστά παράπονα αλλά που να μην έχει απορρίψει τον Ελληνισμό. Το ίδιο ζόρι με τους πρόσφυγες και τους αχρείους νοτιοελλαδίτες (σταυρώστε με) που τα έβαλαν με τους ντόπιους. Κολλήματα και εμπάθειες - αλλά περιέργως πως αυτόν τον καταλαβαίνω κάπως περισσότερο από το συναισθηματικό της απόψεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. @ARBEN TZAFERI

    1) Υποθέτω ότι και εσύ έχεις υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Συνεπώς το να μοιράζεις ύβρεις (μπινελίκια όπως τα χαρακτηρίζεις) χωρίς εγώ να σου έχω προσάψει μπινελίκια αυτόματα κάνει πιο δύσκολη την θέση σου. Η οποια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά για τα μπινελίκια που έγραψες και τα οποια δεν δημοσιεύτηκαν και πάει λέγοντας... Να μπορείς στην ζωή σου να απαντάς πάντα με επιχειρήματα όχι με ύβρεις όπως κάνουνε φανατικοί, φενακιστές, ηλίθιοι Σκοπιανοί αν θες να είσαι πολιτισμένος και καλλιεργημένος.

    2) Τον Ρόβλια τον ανάφερα για να δείξω την κατάσταση παρακμής που επικρατεί στην Ελλάδα. Όχι γιατί έχω προσωπική πικρία.

    3) Χρησιμοποιείς την λέξη Ρωμιοσύνη και τα διαφορα συστατικά της κάποια εκ των οποιων είναι πολύ πιθανό να μην έχουν σχέση με Αρχαία Ελλάδα. Σωστό πολύ σωστό. Αυτό όμως όπως καταλαβαίνεις έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα και ότι αυτή πρεσβεύει. Με βάση αυτή την λογική δεν πρέπει να ονομαζόμαστε Έλληνες και Ελλάδα αλλα Ρωμαίοι και Romania.

    4) Θα συμφωνήσεις και εσύ στο ότι να αρνούμαστε την κάθοδο Σλάβων στην χερσόνησο του Αίμου και τον Ελλαδικό χώρο, την ύπαρξη Σλαβικών διαλέκτων και τοπωνυμίων στην Ελλάδα, να τα θεωρούμαι Ελληνικά, να αποκρύπτουμε ότι κάποιοι μη Eλλινοφωνοι πληθυσμοί είχανε ρευστή εθνική συνείδηση και άλλαξαν γλώσσες και εθνική συνείδηση είναι ΦΕΝΑΚΙΣΜΟΣ. Όπως φενακισμός είναι να μην παραδεχτούμε δημοσια ότι όλοι οι Komitatzjides και Αρχi-Komitatzjides γεννήθηκαν στην Ιστορική Μακεδονία (Ελληνική Μακεδονία + Νότιο τμήμα κράτους Σκοπιων).

    5) Όσο για το αν έχω η δεν έχω Ελληνικούς χαρακτήρες στον υπολογιστή και με δουλεύουνε όπως λες. Απαντώ: Αστεία πράγματα. Δυστυχώς δεν μου είναι καθόλου χρήσιμα εδώ που είμαι. Όσο για την Νέο-Ελληνική Δημοτική είναι μια ασήμαντη γλώσσα για τον υπόλοιπο κόσμο που την μιλάνε 11 εκατομμύρια στον Ελλαδικό χώρο και 5 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για αυτή την γλώσσα (Σε αντίθεση με Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικα και στο μέλλον ίσως Κινεζικα και Ινδικά). ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

    Συμπέρασμα no 1:
    Μπορεί για κάποιο ανεξήγητο λόγο όπως υπαινίσσεσαι να συμπαθείς τον Tσαπανο (προφανώς λόγο φιλοπατρίας που εκφράζει-όπως και εγώ έχω αρχίσει να τον συμπαθώ) είσαι όμως υποχρεωμένος να αποδεχτείς ότι πολλά από τα λεγόμενα του είναι AIΩΛΑ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΑΣΤΕΙΑ, ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ και δυστυχώς δίνουν τροφή σε Σκοπιανούς και λοιπούς καραγκιόζηδες.

    Συμπέρασμα no 2:
    Μάθε να χρησιμοποιείς επιχειρήματα και όχι μπινελίκια. Με τα μπινελίκια ΑΥΤΟ-ΑΚΥΡΩΝΕΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. "Γνήσιε"
    1) Έχω εξηγήσει ήδη για το που κρατάω την πολιτισμένη γλώσσα και για το που μιλάω τη γλώσσα που αξίζει σε κάποιον ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου. Εγώ διαλέγω να μην προσβάλω τους συγγενείς σου με το χαμόγελο αλλά να στην πω άμεσα - εσύ επιλέγεις να προσβάλεις τους δικούς μας με κόσμια λόγια που στάζουν δηλητήριο. Άλλη μια διαφορά μας.
    2) Τη συσχέτιση Ρόβλια με Βλάχους εσύ την έκανες και έβαλες παρέα και τους ρουσφετολόγους "μη-γνήσιους". Διάβασε ξανά πως έγραψες ό,τι έγραψες και μη παραπονιέσαι για την εντύπωση που αφήνουν τα γραπτά σου.
    3) "έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα και ότι αυτή πρεσβεύει" σύμφωνα με ποιόν; Εσένα; Τον Grote (που έβγαζε και τους αρχαίους Μακεδόνες μη-Έλληνες καθώς δεν ταίριαζαν στην ιδέα του περί αρχαίας Ελλάδας - δημοκρατία κλπ.); Τους Γερμανούς ρομαντικούς που φόρεσαν την περικεφαλαία στο Ρωμιό ή τους εν Ελλάδει διανοούμενους που αγωνίστηκαν να χορέσουν τις τοπικές κουλτούρες (ελληνόφωνες και μη) στο ζουρλομανδύα του αναγεννημένου Πλάτωνα; Οι Ρωμιοί δεν τραβούσαν κανένα ζόρι με την ιδιαίτερη σημασία του Ελληνικού πολιτισμού για τη Ρωμιοσύνη, τη θεωρούσαν φυσική - αυτοί που τους έκαναν να ντρέπονται για τη γλώσσα που μιλούσανε (ακόμα και τις ελληνικές δημώδεις διαλέκτους) τραβούσαν το ζόρι που δε φορούσαμε χλαμύδες... Είμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό και Ρωμιοί και Έλληνες (κι ας ήταν κάποτε οι έννοιες διακριτές), ο Ελληνισμός και η Ρωμιοσύνη είναι ένα και το αυτό αν και η σύγκλιση της Δυτικόφερτης αντίληψης του πρώτου με την λαϊκή αντίληψη της δεύτερης δεν ήρθε ομαλά ως ώφειλε αλλά με το γύψο της καθαρεύουσας και της εσπευσμένης ισοπέδωσης των τοπικών διαφορών. Τώρα όσοι θέλετε να βλέπετε περικεφαλαίες και άλλες γελοιότητες κρίμα τα μυαλά σας.
    4) Δε θα διαφωνήσω για τα του ανακατέματος - ένας παραπάνω λόγος που γελάω με το "γνήσιος" σου. Αλλά η εμμονή σου στη ρευστή εθνική συνείδηση των μη-ελληνόφωνων είναι αστεία. Λες και ελληνόφωνοι δεν άλλαξαν γλώσσα (να μην είχε γίνει η Μικρασιατική καταστροφή και σε 50-100 χρόνια θα είχαν εξαφανιστεί τα Καππαδοκικά Ελληνικά) ή συνείδηση. Εδώ ακόμα και σήμερα βλέπουμε τις προσπάθειες της εθνογέννεσης ενός μη-ελληνικού ελληνόφωνου Κυπριακού έθνους από τους Νεοκύπριους. Στο ξανάπα αλλά δε λες να το χωνέψεις - δεν υπάρχει γονίδιο για την εθνική συνείδηση!
    5) Άν ήταν τόσο άχρηστα δε θα τραβούσες ζόρι με μετατροπές κλπ. Θα μας έγραφες στα αγγλικά και θα τελειώναμε. Δικαιολογίες της πλάκας. Ούτε κι εγώ τα χρειάζομαι για τη δουλειά μου - τα θέλω για να επικοινωνώ με την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Όσο για τη χρησιμότητα των αρχαίων ελληνικών κι εκεί υπερβάλεις. Πιο σημαντικά θεωρούνται τα λατινικά αλλά ακόμα κι αυτά πάνε στο χρονοντούλαπο της εκπαιδευτικής ιστορίας.

    Για τα αντιεπιστημονικά όλων όσων το ρίχνουν σε καταγωγικού τύπου λογικές νομίζω πως έγραψα πολύ ξεκάθαρα - όντως δίνουν τροφή σε διαφόρους καραγκιόζηδες. Το πρόβλημα είναι πως και τα δικά σου γραπτά στην ίδια κατηγορία (από άλλη πλευρά) πέφτουν.

    Επειδή έχω προθεσμία για άρθρο τις 5/11 θα προσπαθήσω να κάνω κράτει σε μια κουβέντα που δυστυχώς δεν πάει πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Και ο "γνησιος απογονος συνεχιζει............."
    ΔΕΝ μας παραθετει τους λογους για τους οποιους θεωρει οτι τα τοπωνυμια των Ζαγορωχωριων της Ηπειρου (παραξενον, δεν φερνει εδω μεσα και αυτα της σημερινης Βουλγαριας, η τα του Πηλιου) ΔΕΝ ειναι Βλαχικα.
    Ταυτοχρονα ομως ΔΕΝ μας λεει τι τα θεωρει. Να ειναι Κινεζικα? Αιθιοπικα?Αραβικα?Αγγλικα?Γερμανικα?
    Νηγηριανα? κ.τ.λ. ?
    Δεν νομιζω, καμμια απο αυτες τις χωρες δεν διεκδικει την Μακεδονια, και καμμια τους δεν επιθυμει τον οστρακισμο και εξωστρακισμο των ΑΡΧΑΙΩΝ κατοικων της, οπως ειναι οι Βλαχοι και οι Ντοπιοι και κατα δευτερον λογον οι Αρβανιτες/Αρβανιτοβλαχοι.
    Ουτε βεβαια και θα μπορουσαν να ειναι και "Βουλγαρικα", βλεπεις, οι Βουλγαροι ξερουν τι ειναι, και τι προσπαθησαν να τους κανουν κατα πρωτον οι Καθολικοι Πανσλαυιστες, κατα δευτερον οι Ρωσσοι Πανσλαυιστες, κατα τριτον οι Ρωσσοι Κομμουνιστες/Πανσλαυιστες και τελευταια οι Τιτο-ι-κοι Πανσλαυιστες.

    Ετσι επιστρεφωμεν στους Πανσλαυιστες και στην προπαγανδα τους απο τους απογονους των ιθαγενων των ελων του Πριπετ και της Γερμανικης φουρνιας των Βασσμερ,Φαλμερα-υ-ερ και σια.
    Αυτων δηλαδη οι οποιοι βασισθηκαν εντεχνως σε τοπωνυμιακες ερευνες και μονον, για να αποδειξουν το γεννητικο υλικο των κατοικων των περιοχων τις οποιες ερευνουσαν.

    Βεβαια, δεν τους εφταναν τα τοπωνυμια της Μακεδονιας, για να αποδειξουν το πραγματικο και γενικο γεννητικο μπασταρδευμα του ελληνικου χωρου, οχι, εφτασαν μεχρις το Ακρωτηριον Ταιναρον.
    Και επειδη οι "λογιοι" μας πιαστηκαν εν τω μεσω της νυκτος υπνοβατουντες, επειδη η παραπαιουσα Εκκλησια προτιμησε το Σλαυικο καλπακι αντι της Τιαρας του Παπα, επειδη το εν τριτο του πληθυσμου της Ελλαδας εγκατασταθηκε στον Ελληνικο χωρο λογω της Θρησκειας του και μονον, ολοι εκλεισαν τα ματια, και εμορφωσαν 4-5 γενεες Ελληνοπαιδων με τα Παπαρρηγοπουλικα αξιωματα, αποκρυπτωντας τα του Λυδου , ενω τα εγνωριζαν παρα πολυ καλα, λοβοτομωντας κατ' αυτον τον τροπον τον συγχρονον Ελληνισμο και τις αρχες του.

    Ο "Γνησιοι........" ΔΕΝ μας λεει την ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ των δυο τοπωνυμιων στα οποια κατεληξε, ΚΑΠΕΣΟΒΟ και ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ.Δεν μας τα λεει διοτι απλουστατα δεν τα γνωριζει. Καποιος του ειπε "να ακομα μερικα Σλαυικα....." ριχτα μεσα.
    Αλλα οπως ειδαμε, στους ελληνικους χωρους ΔΕΝ ειχαμε Σλαυους, ειχαμε Δυτικο-"Βουλγαρους" απο την εποχη του Συμεων,του Βοριδος και του πιθανως Εβραιου Σαμουηλ, τα "σοσιαλιστικα" Σλαυο-κινηματα και Σλαυο-κουνηματα ειναι νεωτερα φρουτα.
    Το ερωτημα το οποιο ο "Γνησιοι........." ΔΕΝ εθεσε στον εαυτο του λογω της λοβοτομης την οποιαν εχει υποστει, και το οποιον ερωτημα θα ΕΠΡΕΠΕ να ειχε θεσει εαν εσκεπτετο ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ειναι, ΠΩΣ σε Βλαχικους οικισμους ευρισκομενων ανω των 1000 μετρων, θα μπορουσαν να ειχαν δωθει Σλαυικα τοπωνυμια, και ακομα πιο σπουδαιο, απο ΠΟΙΟΥΣ?

    Τα τοπωνυμια ΔΕΝ ειναι Σλαυικα, ανηκουν στον Λαο και τους ανθρωπους οι οποιοι τα εκτισαν στις ψηλες κορφες της Πινδου αποφευγοντας τον εκαστοτε επιδρομεα, διατηρωντας ανεπαφο το Ελληνικο ΑΙΜΑ.
    Και αυτο ακριβως ενοχλει τους Πανσλαυιστες, η ΣΥΝΕΧΕΙΑ των Ελληνων και η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ των.
    Κι' ετσι..............ας παραμορφωσωμε και τα τοπωνυμια των σε Σλαυικα, ποιος θα ανοιξει το στομα του, και ας κανωμε και τους Βλαχους,μπασταρδεμενους Ελλαδικους με Σλαυικο αιμα, παρ' ολο που Σλαυικο αιμα ΔΕΝ υπαρχει μιας και τα Σλαυικα ειναι γλωσσα και οχι ΕΘΝΟΣ ( αυτο το συνεχιζω μεχρις οτου ορισμενοι ορισμενοι το χωνεψουν).

    (Συνεχιζεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Για να εξετασωμε λοιπον το ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ με ορισμενα στοιχεια απο το βιβλιο του Σωκρατη Λιακου )με τον οποιον δεν συμφωνω παντοτε).
    Οι τοπικοι Μακεδονικοι/Θρακικοι πληθυσμοι μετα την ηττα των Αβαρων απο τους Φραγκους (842-867)μετακινηθηκαν δυτικα μεχρις την "Ρωμανια του Πορφυρογεννητου" δηλαδη περι την Ρασκα/Βοσνια/Ερζεγοβινη. Στους πληθυσμους αυτους συμπεριλαμβανονταν και οι Σεβεροι οι κατα τον Ησυχιον Σαυροι Θρακες φυλη/τμημα των "Επτα Γενεων" απογονοι πιθανως των Εφτα φλαμπουρων της Γκεγκαριας.
    Οι περισσοτεροι απο αυτους τους πληθυσμους στην Αρβανιτικη γλωσσα ονομαζονταν ακομα και την σημερον ημεραν, απο το σαυρα, σαν chapιου/τchαπιου/τσαπινι/ζαπινι.
    Στην ΒΛΑΧΙΚΗ ομως γλωσσα οι διγλωσσοι Αρβανιτοβλαχοι προσονομαζονται Tchiπανιοι/Tchepanioi.
    Κατα το ελληνικωτερον βεβαια η γραφη ειναι αντιστοιχως, Τσιαπιου,Τσσιπ,Τσεεπ,Τσεπ.
    Απο το αλλο ακρο εχωμε το δευτερο συνθετικο ΕΛΟΒΟΣ/ΕΛΟΒΟΝ., το οποιον μοιαζει και με το χωριο ΕΛΟΥΒΑ σε μια των χαραδρων του Βιτσιου πανω απο το Αρβανιτικο χωριο της Δροσοπηγης.
    ΕΛΟΒΟΣ ομως παραγεται απο την αρχαιαν λεξη --ΥΛΗ--ΕΛΟΣ=Δασος-συδενδρος τοπος.
    Θα μπορουσα να συνεχισω αλλα ποιος ο λογος?
    ΤΣΕΠ-ΕΛΟΒΟ = Το συδενδρο ορεινο χωριο των ΤΣΕΠ.
    Αντε να δουμε τωρα ποιοι ηταν οι ΣΛΑΥΟΙ που του εδωσαν το ονομα !

    Ας παμε τωρα στο ΚΑΠΕΣΟΒΟ. Στην αρχαιοελληνικη η καταληξις --ΩΒΑ-- σημαινε την κωμη, την πατρια ενω το ΟΒΒΑ--ΟΒΑ-- ηταν το αγροκτημα/φαρμα.
    Το πρωτο συνθετικο ΚΑΠΕΣ + OBA φανερωνει μια πιθανη εξηγηση χωριου στο οποιο οι κατοικοι ειναι ενδεδυμενοι με καπες.
    Οταν ομιλουμε για βλαχοφωνα χωρια θα πρεπει να αναζητουμε επεξηγησεις και συσχετισμους στην Λατινο-Μακεδονικη ενω οταν ασχολουμεθα με Αρβανιτο-Βλαχους και στις δυο γλωσσες.

    Αλλα........ειπαμε, ποιος το εχει κανει? Κολλησε η βελονα του Πανσλαυισμου, και ετσι εχωμε καταληξει στους παπαγαλισμους και αναμυρηκασμους.
    Την σημερον ημεραν εχωμε στα χερια μας πανισχυρα μεταφραστικα --αν και οχι τελεια--εργαλεια οπως τα

    http://translate.google.com/#en|sr|

    http://translatorbar.com/

    και αναζητησεις σε αρχαια και μεσαιωνικα λεξικα οπως:

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/resolveform?redirect=true

    http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=&dq=

    Χρησιμοποιηστε τα και διαβαστε μερικα ακομα βιβλια. Ο Λυγκος σας χαιρετα και σας ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ.


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. @Arben Tzaferi
    @Tsapanos

    If you want to continue our conversation in English no problem. Although, I do not think that Akritas and/or the rest of the bloggers would like that.

    My comments were not specifically directed towards your ancestors. However, part of Vlaxoi, Slaves of Macedonia and Arbanites never viewed themselves as part of Romiosini and they chose the enemy side. This is a reality not a fiction!!!

    Regarding your language:
    A famous Greek song has the title-To plasto to passaporti or Mhn vrontoxtypas ta zaria. If you think it is part of your manhood to use binelikia then think again...

    Based on the same logic I am 1.87 m-95 kg what am I supposed to do with you? Smack you?

    As far as Mr Tsapanos is concerned these toponyms are SLAVIC. Like it or not are SLAVIC/BULGARIAN. So please do not use silly ways to prove they are Greek or Ancient Greek or whatever you think they are... because they are NOT.

    Some of them even have a meaning in SLAVIC. This SLAVIC language is not just any SLAVIC language. It is closely related to Bulgarian. A Bulgarian Dialect.

    One example I can think of is Pravi or Pravishta (Modern day Elefteroupoli in Kavala Provence. NOT an ex-SLAVIC speaking area). Still locals use the name Pravi instead of Elefteroupoli. Pravi and Pravishta have a certain meaning in Bulgarian. This meaning is even more interesting if you think about the location and topography of Elefteroupoli.

    When in 1926 the Greek authorities decided to rename all the SLAVIC/BULGARIAN toponyms in ex-SLAVIC speaking parts of Macedonia (rightly so, since these toponyms were SLAVIC and obviously referred to Slavophones) what they did in many cases was to just use the Greek translation. They did that not only with the Slavic toponyms but with Turkish ones as well.
    Hence, Arnaout Mahala became Arvanitohori, Tzami Mahala became Temenos (Both these 2 are in Eastern Macedonia).
    They were not very cleaver. Were they?

    Obviously during ancient times these places had proper Hellenic Names.

    P.S.
    Mr Tsapanos I said that I know few Slavic/Bulgarian words. I did not say that I know perfect Slavic/Bulgarian. However, once I am able to obtain additional information regarding the SLAVIC toponyms of ZA-GORA villages I will not hesitate to pass it over to you.

    Kind Regards
    Gnisios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. PRAVI=ίσωμα
    PRAVI-SHTA=μεγάλο ίσωμα.

    Πράγματι φτάνοντας κάποιος διάμεσω του Παγγαίου και των Ελληνοφωνων και Ιστορικών χωριων του στην Ελευθερούπολη αντικρίζει το μεγάλο ίσωμα. Την πεδιάδα των Φιλίππων με την Ιστορική πόλη των Φιλίππων και το Αρχαίο θέατρο το οποιο σώζεται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

    Σε αυτό το θέατρο λαμβάνει κάθε χωρα το festival Φιλίππων-Νεαπόλεως-Θάσου.

    Με μια πρόχειρη ματια είδα ότι και αλλα ΣΛΑΒΙΚΑ τοπωνύμια στην πρώην Βουλγαρόφωνη ζώνη είχανε την κατάληξη -SHTA

    Με μια ακόμη πρόχειρη ματια τα Μισά Ρωσικα χωρια (στις πεδιάδες, steppes κτλ Ευρωπαϊκής και Ασιατικής Ρωσίας) έχουνε κατάληξη σε
    -ΟVΟ...

    Όπως φυσικά και τα περισσότερα Βουλγαρικα χωρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. ΓΑΑΕ:

    - Η οποια λέξη Λιβάδι ΔΕΝ είναι Ελληνική.

    Μην εκνευρίζεσαι, γιατί καρφώνεσαι απο το στυλ γραφής και την πατάς.

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B9&dq=

    λιβάδι το [liváδi] Ο44 : 1. έκταση γης που καλύπτεται από χόρτο και από διάφορα ποώδη φυτά· λειμώνας: Φυσικά / τεχνητά λιβάδια. Οι αγελάδες βόσκουν στο ~. Διασχίζαμε καταπράσινα / ανθισμένα λιβάδια. 2. είδος ιχθυοτροφείου. λιβαδάκι το YΠΟKΟΡ.

    [μσν. λιβάδιν < ελνστ. λιβάδιον `υγρός τόπος΄ υποκορ. του αρχ. λιβάς `πηγή΄]

    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CF%82&dq=

    λιβάς ο.

    * Λιβάδι, πεδιάδα:
    o εν τοις λιβάσι καταντήσας τοις προς Σοφίαν (Δούκ. 7930).

    [αρχ. ουσ. λιβάς η με αλλαγή γένους]



    ΑΤ:

    - Σλάβικα τοπωνύμια έχει μέχρι κάτω στη Μάνη


    Και ελληνικά στην Αγγλία. Αλλά λίγη προσοχή με αυτά τα επιχειρήματα, γιατί είναι δίκοπο μαχαίρι. Κάποια πράγματα φαίνονται διαφορετικά απ' ό,τι είναι. Παράδειγμα η Γιάλοβα στην Πύλο. (Αι)γιαλός+ova (ομαλή στα τουρκικά). Πόλη με το ίδιο όνομα, υπάρχει και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Απόγονε όπως λέει και ο |\/| είπε, αρχίζεις και καρφώνεσαι.Δύο παραδείγματα τοπωνύμιων σου έφερα και σε έπιασε πανικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Κύριοι, η συζήτησή σας βασίζεται σέ λάθος δεδομένα. Οί έννοιες Εθνος κλπ είναι νομικά κατασκευάσματα,χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Θεωρούμε σήμερα τούς ανθρώπινους πληθυσμούς ώς γεωγραφικούς πληθυσμούς, δηλαδή ώς αναπαραγωγικές ομάδες προσδιοριζόμενες καί περιοριζόμενες από γεωγραφικούς φραγμούς καί τήν ακτίνα επιγαμίας (γάμου). Ακτίνα επιγαμίας (γάμου) είναι η μεγίστη απόσταση στόν χώρο, η οποία εκφράζει τήν γεωγραφική θέση τών 2 μελλοντικών συζύγων.
    Οσο ταξιδεύουμε πρός τό παρελθόν, η ακτίνα όλο καί μικραίνει καί συχνά είναι μηδενική, δηλαδή η εύρεση συζύγου περιορίζεται εντός του οικισμού.
    Οί γεωγραφικοί πληθυσμοί τού παρελθόντος εμφανίζουν συνήθως "γεννετική σταθερότητα", δηλαδή οί επιμειξίες μέ εκτός τού εκάστοτε προσδιοριζόμενου γεωγραφικού χώρου άλλες πληθυσμιακές ομάδες είναι περιορισμένες καί γενικά σπάνιες.
    Είναι πολύ πιθανόν ότι η "γεννετική συνέχεια" οφείλεται στήν πολιτισμική καί γεννετική "αδράνεια" τού ή τών πληθυσμών ενός σαφώς προσδιοριζόμενου γεωγραφικού χώρου.
    Η συνέχεια αυτή επηρεάζεται, συνήθως σέ μικρό βαθμό, στά εκάστοτε κοσμοπολιτικά κέντρα κάθε γεωγραφικής περιοχής, συνήθως λιμάνια. Απειρα παραδείγματα, αρχίζοντας από τήν μυκηναϊκή εποχή (Ασίνη) μέχρι σήμερα (Αθήνα).
    Επίσης η οργανωμένη μετοίκηση/μετανάστευση έχει ένα ρόλο, αν καί τά σχετικά στοιχεία πού γνωρίζουμε σήμερα είναι ανεπαρκή. Σέ καμμία περίπτωση όμως η άλλη γλώσσα ή θρησκεία δέν αποτελούν ασφαλή κριτήρια γιά τό μέγεθος τής μεταναστευτικής κίνησης καί τίς γεννετικές συνέπειές της στόν γηγενή γεωγραφικό πληθυσμό.
    Τό πρόβλημα τών λεγομένων σλαυικών μετακινήσεων στήν Βαλκανική σήμερα τό εξετάζουμε από μία πολύ πιό διαφοροποιημένη οπτική γωνία. Γνωρίζουμε πλέον επακριβώς τί είναι τά σλαυικά φύλα, τόσο γεννετικά όσο καί φαινοτυπικά. Οί λεγόμενοι Νότιοι Σλαύοι μόνον κατ'όνομα είναι Σλαύοι, γιατί η πλειονότητά τους δέν εμφανίζει τά τυπικά σλαυικά γνωρίσματα, μέ εξαίρεση τήν βόρεια Γιουγκοσλαυία.
    Η Βουλγαρία πήρε τό όνομά της από τούς Βουλγάρους, ένα μογγολικό φύλο, ο κύριος όγκος τού οποίου σήμερα κατοικεί περί τόν Βόλγα. Στήν Βουλγαρία είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, μόνο στήν περιοχή τού Razlog σήμερα οικούν μερικές χιλιάδες. Διαπιστώνουμε ότι η ολιγάριθμη, τότε καί τώρα,στρατιωτική ολιγαρχία έδωσε μέν τό όνομά της σέ μία εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή, αλλά δέν είχε καμμία αξιόλογη καί σταθερή γεννετική επίδραση. Οί Αβαροι τό ίδιο καί προφανώς καί οί ολιγάριθμοι Σλαύοι, ο κύριος όγκος τών οποίων επέρδασε γεννετιά στήν κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, κατά τούς Ρώσους ανθρωπολόγους, η διάκριση στό κρανίο, καί στόν φαινότυπο, τής "γερμανικής" ή τής σλαυικής καταγωγής είναι αδύνατη. Ας θυμηθούμε ότι σπουδαίες γερμανικές πόλεις, όπως τό Βερολίνο, η Luebeck, τό Αμβούργο κλπ είναι σλαυικές οικιστικές ιδρύσεις!
    Η λεγομένη "κάθοδος" τών Σλαύων μάλλον αναπαράγει τίς αερολογίες τών βυζαντινών χρονογράφων (..καί άπασα η Ελλάς εσλαβώθη..κλπ). Δέν γνωρίζουμε τίποτε μέ ακρίβεια γιά τό μέγεθος τών σλαυικών "εποικισμών", μέ εξαίρεση κάποια αρχαιολογικά κατάλοιπα, δηλ. λίγα αγγεία τού λεγομένου τύπου Πράγας. Οί γεννετικές έρευνες τούκαθ. Κ. Τριανταφυλλίδη υποδηλώνουν μία γεννετική συνέχεια, η οποία δέν φαίνεται απίθανη, γιατί πιθανότατα έγινε από γλωσσικά εκσλαυισθέντες πληθυσμούς τής Θράκης, συγγενείς αρκετά μέ τούς σημερινούς Ελληνες.
    Βέβαια τά σλαυικά τοπωνύμια θέτουν έναν προβληματισμό, στόν οποίο ακόμη δεν μπορο΄με νά απαντήσουμε ικανοποιητικά.
    Η σοβαρή επιστημονική έρευνα στά θέματα αυτά βρίσκεται ακόμη στά σπάργανα, άς μήν προτρέχουμε λοιπόν μέ τόσο φανατισμό γιά αδιευκρίνιστες ακόμη καταστάσεις. Τό γνωσιακό τοπίο αλλάζει συνεχώς, οί νέες γνώσεις αλλάζουν ότι ξέραμε ή δέν ξέραμε μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. OK ΑΚΡΙΤΑ Πες μου τότε για το:

    VODEN
    SUROVITSEVO
    ΖΕLENITS
    SMRDESH

    Τι προέλευσης τοπωνύμια είναι αυτά?

    Παρακάτω παραθέτω και μια λίστα υπερήφανων Βούλγαρο-Μακεδόνων (Βουλγαρων της Μακεδονίας). Κάποιοι εξ αυτών είναι εξακριβωμένα ΒΛΑΧΟΙ ενώ για άλλους υπάρχουν υποψίες. Κοινός Bουλαρο-Ρουμάνο-Βλάχοι.

    ACTORS
    Katya Paskaleva (Petrich, Bulgaria)

    BUSINESSMANEN
    Krum Pindoff (Emborio-Ptolemaida, Greece)

    COMPOSERS
    Atanas Badev (Perlepes, Skopia)

    DIPLOMATS
    Dimitar Rizov (Monastiri, Skopia)

    MILITARY LEADERS
    Kliment Boyadzhiev (Axrida-Skopia)
    Konstantin Zhostov (Gaytaninovo-Blagoevgrad, Bulgaria)
    Petar Darvingov (Kilkis, Greece)

    POLITICIANS
    Dimitar Blagoev (Basiliada-Kastoria, Greece)
    Andrey Lyapchev (Resen, Skopia)
    DIMITAR VLAHOV (Kilkis, Greece)
    Georgi Traykov (Itea-Florina, Greece)
    Anton Yugov (Polykastro-Kilkis, Greece)
    Metodi Shatorov (Perlepes, Skopia)
    Georgi Pirinski (Pirin, Bulgaria)
    Ljubco Georgievski (Stip, Skopia)

    KOMITADJIDES
    Ilyo Popgeorgiev Boeboda (Berovo, Skopia)
    Hristo Makedonski (Ano Theodoraki-Kilkis, Greece)
    Dimitar Berovski (Berovo, Skopia)
    Georgi Ismirliev (Gorna Dzhumaya-Bulgaria)
    Gyorche Petrov (Perlepes, Skopia)
    Alexandar Protogerov (Axrida, Skopia)
    Andon Dimitrov (Liti exw apo thn Thessaloniki, Ellas)
    Petar Poparsov (Bogomila, Skopia)
    Hristo Tatarchev (Resen, Skopia)
    Ivan Hadzhinikolov (Kilkis, Greece)
    Apostol Petkov (Axioupolh-Kilkis, Greece)
    Dame Gruev (Smilevo, Skopia)
    Boris Sarafov (Ano Nevrokopi, Bulgaria)
    Gotse Delchev (Kilkis, Greece)
    Kiryak Shkurtov (Lakomata-Kastoria, Greece)
    Yane Sadanski (Vlahi-Meleniko, Bulgaria)
    Vasil Chekalarov (SMRDESH-Kastoria, Greece) KAI AUTOS APO TO SMRDESH? AUTOS!!!!!
    Dimo Hadzhidimov (Ano Brodou-Serres, Greece)
    Nikola Karev (Krusevo, Skopia)
    Petre Chashule (Axrida, Skopia)
    Hristo Batandzhiev (Goumenissa-Kilkis, Greece)
    Todor Alexandrov (Novo Selo-Stip, Skopia)
    Ivan Mihailov (Novo Selo-Stip, Skopia)
    Anton Kaltsev (Spilia-Kastoria, Greece)
    PAVEL SHATEV (Kratovo, Skopia)
    Panko Brashnarov (Beles, Skopia)

    SCHOLARS
    Lyubomir Miletich (Stip, Skopia)
    Nikola Milev (Bariko-Florina, Greece)
    Blagoy Shklifov (Vitsi-Kastoria, Greece)

    SINGERS
    Lyubka Rondova (Sidirohori-Vitsi, Kastoria, Greece)

    Αυτά για τους άνωθεν Σλάβο-Μακεδόνες όπως είναι εμφανές από τις γενέτειρες τους οι περισσότεροι Γεννήθηκαν στην Ελληνική Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καθώς επίσης και στη Πελαγονία-Νότιο τμήμα κράτους Σκοπιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Κοίτα απόγονε,
    δεν θα παίξω το ηλίθιο παιχνίδι των τοπωνυμίων, αυτό που κάνουν συνήθως οι Σκοπιανο, ο Λιθοξόου κλπ, παραβλέποντας άλλους παράγοντες όπως είναι η εσωτερική ιστορία, η μέλετη της κοινωνικής και οικονομικής δομής, τα σλαβικά φύλων που ίδρυσαν μόνιμες εγκαταστάσεις στο μεσαιωνικό ελλαδικό χώρο και οι τοπικές ταυτότητες διαχρονικά.
    Όπως λέει και ο καθηγητής Μαλιγκούδης τα «τοπωνύμια, τα οποία σχηματίστηκαν από τη γλώσσα των φύλων αυτών και, μετά την εθνολογική αφομοίωση των φορέων, εξακολούθησαν να επιζούν στις ελληνικές διαλέκτους της περιοχής, αποτελούν μια αντικειμενική ιστορική πηγή. Πηγή, από την οποία μπορεί ο σημερινός ερευνητής να αντλήσει λίγες, αλλά αντικειμενικές πληροφορίες τόσο για την εσωτερική ιστορία των επήλυδων, όσο και το φαινόμενο της συμβίωσής τους με το γηγενές, το ελληνόφωνο στοιχείο.»

    Και σου φέρνω σαν παράδειγμα ότι στα Βοδενά του 17ου αιώνα υπήρχαν σύμφωνα με τον Εβλιγιά Τσελεμπή Τούρκοι και Έλληνες. Τους δε Βλάχους, τους έλεγε Λατίνους.

    Για αυτό τον λόγο το παιχνίδι τοπωνυμίων είναι μία γκρίζα προπαγάνδα, διότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ο Πελοποννήσιος Περικλής Ροδάκης Ιστορικός έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα για την κάθοδο των ΣΛΑΒΩΝ στην Πελοπόννησο.

    Τον Περικλή Ροδάκη έχει και ο ίδιος ο Ακρίτας χρησιμοποιήσει ως πηγή σε αναρτήσεις του.

    Ο Περικλής Ροδάκης αφού αναφέρεται διεξοδικά στην κάθοδο των Σλάβων στο τέλος προσπαθεί να τα μαζέψει κάπως και λέει ότι δεν πρέπει να ήτανε πολύ μεγάλοι πληθυσμοί και ότι στο τέλος αφομοιώθηκαν από τους Έλληνες.

    Προφανώς αυτό ΔΕΝ συναινεί στην Μακεδονία.

    Όσο αφορά τους Βουλγαρους στην πλειοψηφία του πληθυσμού κυριαρχούν τα ΣΛΑΒΙΚΑ χαρακτηριστικά και όχι φυσικά τα μογγολικά.

    Ανοιχτός τύπος δέρματος, καστανό-ξανθά μαλλιά, πράσινα-γαλανά ματια κτλ (υπάρχουν βεβαια και εξαιρέσεις όπως ο κοντός από την Έδεσσα :):):)).

    Γενικά ως λαός έχουν πιο ανοιχτό τύπο δέρματος καστανό-ξανθα μαλλιά γαλανά-πράσινα ματια από τους Έλληνες.

    Η προσωπική μου εμπειρία επιβεβαιώνει τα άνωθεν αφού κατά καιρούς έχω γνωρίσει αρκετούς Βουλγαρους.

    Υστερόγραφο: Ο ομιλων δεν έχει Σλαβικά χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Ξέχασα και τον...
    KRSTE MISIRKOV

    Γεννηθέντα...τη τραγική ειρωνεία στην... Πέλλα.

    Αν δεν έχετε επισκεφτεί το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας πρέπει οπωσδήποτε να πάτε. Αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Το παιχνίδι των τοπωνυμίων καλός να μην το παίξουμε (άσχετα αν ο Τσάπανος με τις ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ του με προκάλεσε).

    Με τους άνωθεν ΣΛΑΒΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ η πιο σωστά ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (αφού διαμόρφωσαν ισχυρή εθνική συνείδηση) τι μπορούμε να πούμε?

    ότι ήτανε Έλληνες που παρασύρθηκαν από τους Βουλγαρους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Το παιχνίδι των τοπωνυμίων καλός να μην το παίξουμε (άσχετα αν ο Τσάπανος με τις ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ του με προκάλεσε).

    Με τους άνωθεν ΣΛΑΒΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ η πιο σωστά ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (αφού διαμόρφωσαν ισχυρή εθνική συνείδηση) τι μπορούμε να πούμε?

    ότι ήτανε Έλληνες που παρασύρθηκαν από τους Βουλγαρους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.