Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Χάγη Ώρα Μηδέν: ΠΓΔΜ εναντίον Ελλάδος


Ξεκινά σήμερα το πρωί, η  ακροαματική διαδικασία  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, που έγινε τις 17 Νοεμβρίου του 2008,  επειδή η «Ελλάδα άσκησε Βέτο» στην ένταξη της στο NATO τον Απρίλιο του 2008 σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προσφυγή και παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών του 1995. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι που αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και φαίνεται πως αποφασίζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ευελπιστεί σε μια θετική έκβαση, κάτι που είναι φυσικά το επιδιωκόμενο για την γειτονική χώρα, δεν είναι όμως μια εύκολη υπόθεση.
Στα Σκόπια από διαρροές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δημιουργείται κλίμα και έτσι υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την «τελική μάχη». Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως...
η «ΠΓΔΜ» διαθέτει στέρεα νομικά επιχειρήματα, τα οποία θα παρουσιάσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ωστόσο, η τελική απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου και κανείς δε δύναται να την προκαταλαμβάνει.
Σύμφωνα με τα σκοπιανά δημοσιεύματα, κατά την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν εντατικές προετοιμασίες, στο πλαίσιο των οποίων η νομική ομάδα της ΠΓΔΜ είχε διαβουλεύσεις σε Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, απ' όπου προέρχονται οι δύο ξένοι ειδικοί της νομικής ομάδας της ΠΓΔΜ
Όμως και η ελληνική πλευρά είναι καλά προετοιμασμένη. Καταρχάς, στο απαντητικό  Μνημόνιο που έχει κατατεθεί στο Δραστήριο της Χάγης απορρίπτεται η παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 λόγω της αντίρρησης της Αθήνας στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο NATO. Η ελληνική πλευρά εξηγεί πως ελήφθη ομόφωνη απόφαση στο Βουκουρέστι να μην ενταχθούν τα Σκόπια οτπν Ατλαντική Συμμαχία προτού επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει στη διάθεση της ισχυρά νομικά επιχειρήματα τα οποία αποδεικνύουν σωρεία παραβιάσεων από τα ίδια τα Σκόπια της ενδιάμεσης συμφωνίας, όπως και  κινήσεις προπαγανδιστικού χαρακτήρα.
Η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά με την προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ, στις 21 και 22 Μαρτίου, που ουσιαστικά αποτελεί ανάγνωση του εγγράφου που έχει ετοιμάσει η ΠΓΔΜ,  μετά την ολοκλήρωση των δύο κύκλων έγγραφης παρουσίασης των επιχειρημάτων των δύο πλευρών. Μετά την προφορική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ΠΓΔΜ. στις 24 και 25 Μαρτίου η Ελλάδα θα παρουσιάσει προφορικά τα επιχειρήματά της.
Ο δεύτερος γύρος τπς ακροαματικής διαδικασίας θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου με τον διάρκειας τριών ωρών καταληκτικό λόγο της ΠΓΔΜ ενώ τα τελικά  αντεπιχειρήματα της Ελλάδας θα ακουστούν στις 30 Μαρτίου. Πληροφορίες θέλουν ότι οι τελικοί ομιλητές από πλευράς ΠΓΔΜ να είναι ο ΥΠΕΞ Μιλόσοσκι, ενώ από Ελληνικής ο Πρέσβης που προΐσταται της Ελληνικής ομάδας. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πρακτική, η ετυμηγορία του Δικαστηρίου προκύπτει μετά από έξι περίπου μήνες. Η ΠΓΔΜ αναμένει πως το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί της υπόθεσης το αργότερο μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σημειώνω ότι η όλη ακροαματική διαδικασία θα ανεβαίνει στο ιστολόγιο του Δικαστηρίου της Χάγης(http://www.icj-cij.org/), οπτικοαουστικά σχεδόν την ίδια μέρα και εγγράφως με την απομαγνητοφώνηση. Όλο αυτό τον καιρό πολλά γράφτηκαν, πολλά λέγονται, και πολλά θα ειπωθούν. Ας είμαστε προσεκτικοί στο τι είμαστε αποδέκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.