Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πολλαπλά τα «κατάγματα» της Απόφασης της Χάγης για το Σκοπιανό.

Της Αγγελικής Σπανού
Αναδημοσίευση από την Ισοτιμία, 10-12-2011

Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του NATO, τον Μάιο, η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ενταχθεί στη Συμμαχία, παρά την απόφαση της Χάγης, που έκρινε ότι, με το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία. Ούτε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Όλα καλά, λοιπόν; Κάθε άλλο.

Σε μια ετυμηγορία 50 σελίδων και 170 παραγράφων καταρρίπτεται, σημείο προς σημείο, η ελληνική επιχειρηματολογία, ως προς α) την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου β) την δικαιολόγηση της ελληνικής στάσης στο Βουκουρέστι, γ) την παραβίαση, από την ΠΓΔΜ, σειράς όρθρων που συνιστούν τον σκληρό πυρήνα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα εμφανίζουν ως μερική δικαίωση το γεγονός ότι δεν διατυπώνεται διαταγή συμμόρφωσης. Ενώ, όπως σαφώς αναφέρεται στη σχετική παράγραφο, το Διεθνές Δικαστήριο, απλώς, θεωρεί αυτονόητη την εφαρμογή της απόφασης.

Η οικονομική αδυναμία της Ελλάδας και οι...




 εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης απαλλάσσουν την κυβέρνηση Παπαδήμου -προσωρινά-από την αφόρητη πίεση, που, σε άλλη περίπτωση, θα ασκούσαν εταίροι και σύμμαχοι ώστε να αλλάξει άμεσα η στάση της Αθήνας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το φορτισμένο, στο συλλογικό υποσυνείδητο, μακεδονικό ζήτημα, αν έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, μπορεί να αποσταθεροποιήσει μια, έτσι κι αλλιώς αμφίβολης συνοχής, μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας.

Έχουν ήδη γίνει εισηγήσεις από διπλωμάτες, στην πολιτική ηγεσία, σύντομα η Ελλάδα να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία, ώστε να μην δεσμεύεται στο εξής, και να εμφανιστεί ότι επείγεται για εντατικές διαπραγματεύσεις (σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας) σε βάθος δωδεκαμήνου. Στο Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Αλλά δεν μπορεί να τρέφει κανείς μεγάλες προσδοκίες για έναν λυτρωτικό συμβιβασμό, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι παραμένει αυτός που όλος ο κόσμος γνωρίζει. Με δεδομένο, επίσης, το παρελθόν του Αντ. Σαμαρά και σαφείς τις θέσεις του ΛΑΟΣ.

Άμεσες διπλωματικές παρενέργειες δεν υπάρχουν, λόγω της συγκυρίας. Αλλά το τραύμα στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας είναι βαθύ, ενώ η αποκάλυψη μίας άλλης Χάγης, που δεν αποτελεί ιδεατό καταφύγιο για την ελληνική προστασία από την τουρκική επιθετικότητα, διαλύει μία από τις ισχυρές εθνικές φαντασιώσεις της μεταπολίτευσης.

Η ανατομία της απόφασης

Παράγραφοι 62 με 63:
«Το Δικαστήριο αποδομεί την ελληνική θέση, ότι δεν υπήρξε παραβίαση του όρθρου 11 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (που περιέχει δέσμευση μη εναντίωσης στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία). Επικαλείται δηλώσεις της τότε κυβέρνησης πριν και μετά το Βουκουρέστ»ι.

Παράγραφοι 89-101:
«Το Δικαστήριο (για πρώτη φορά στην ιστορία του) ερμηνεύει την απόφαση 817 του Σ.Α. του ΟΗΕ 7/4/93), σχετικά με τη χρήση της προσωρινής ονομασίας FYR0M, κρίνοντας ότι -το να μετέχει ως μέλος του ΟΗΕ και πολυμερών οργανισμών, δεν σημαίνει ότι η ίδια πρέπει να αυτοαποκαλείται ως FYROM». Με τον τρόπο αυτό απορρίπτεται το ελληνικό επιχείρημα ότι, αν η γειτονική χώρα εντασσόταν στο NATO με την προσωρινή της ονομασία, στη συνέχεια θα υπήρχε ο κίνδυνος να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία -Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Παράγραφοι 127-138 (για τις διαπραγματεύσεις):
«Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ΠΓΔΜ δεν προσήλθε στις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας με καλή πίστη».

Παράγραφοι 139-142 (για το μειονοτικό):
«Η Ελλάδα δεν παρουσίασε πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ΠΓΔΜ ερμήνευσε το Σύνταγμα της, κατά τρόπο που να αντιβαίνει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ υπάρχει αναφορά σε μέριμνα για τους -ομοεθνείς στις γειτονικές χώρες.»

Παράγραφοι 143-147 (για την εχθρική προπαγάνδα):
«Δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι η ΠΓΔΜ διέπραξε παραβίαση του άρθρου 7 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, πριν από το Βουκουρέστι. Η Ελλάδα απέτυχε να καταδείξει πειστικά ότι τα Σκόπια δεν αποθάρρυναν ιδιώτες και οργανώσεις από το να κάνουν εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας».

Παράγραφοι 148-153 (για τα σύμβολα):
«Το αποδεικτικό υλικό δεν ενισχύει το συμπέρασμα ότι η ΠΓΔΜ παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία». Γίνεται δεκτή μόνο μία παραβίαση το 2004 (χρήση οπό το στρατό των Σκοπίων του ήλιου της Βεργίνας), με τη σημείωση ότι μετά υπήρξε αποκατάσταση».

Παράγραφοι 194-160 (για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά):
«Η Ελλάδα δεν έθεσε την ενόχληση της υπόψη της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ». Το Δικαστήριο υποθέτει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων τελούσε εν γνώσει της ελληνικής δυσαρέσκειας και αυτό τελείωσε (σ.σ. δηλαδή δόθηκαν εξηγήσεις) με την συνέντευξη Μιλοσόσκι σε ελληνική εφημερίδα».

Παράγραφος 164:
«Το Δικαστήριο απορρίπτει τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι η μη συμμόρφωση της στο άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αποτελούσε αντίμετρο λόγω των παραβιάσεων από την ΠΓΔΜ άρθρων (μειονοτικά, προπαγάνδα, σύμβολα, πολιτιστική κληρονομιά) της ίδιας Συμφωνίας».

Παράγραφος 169:
«Το Δικαστήριο βρήκε την Ελλάδα ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Και δεν χρειάζεται να διατάξει την Ελλάδα να απέχει εφεξής από ανάλογη συμπεριφορά, που παραβιάζει το άρθρο 11 διότι, όπως έχει αποφανθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις (η Χάγη), δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αν ένα κράτος καταδικαστεί για κάτι του έκανε, θα επαναλάβει στο μέλλον την ίδια συμπεριφορά, διότι επί της αρχής εκτιμούμε ότι τα κράτη συμπεριφέρονται με καλή πίστη».

8 σχόλια:

  1. Akritas ανέβασες το κείμενο για να ενημερωθούμε και αφού πρώτα τσεκάρισες ότι αυτά που γράφονται ισχύουν.
    Στο ζουμί λοιπόν.

    “Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα εμφανίζουν ως μερική δικαίωση το γεγονός ότι δεν διατυπώνεται διαταγή συμμόρφωσης. Ενώ, όπως σαφώς αναφέρεται στη σχετική παράγραφο, το Διεθνές Δικαστήριο, απλώς, θεωρεί αυτονόητη την εφαρμογή της απόφασης.”
    Παράγραφος 169:
    «Το Δικαστήριο βρήκε την Ελλάδα ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 11 παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Και δεν χρειάζεται να διατάξει την Ελλάδα να απέχει εφεξής από ανάλογη συμπεριφορά, που παραβιάζει το άρθρο 11 διότι, όπως έχει αποφανθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις (η Χάγη), δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αν ένα κράτος καταδικαστεί για κάτι του έκανε, θα επαναλάβει στο μέλλον την ίδια συμπεριφορά, διότι επί της αρχής εκτιμούμε ότι τα κράτη συμπεριφέρονται με καλή πίστη».

    Δηλαδή με απλά λόγια αυτά που ψέλλιζε το υπουργείο με τις διαρροές του και αναμασούσαν τα πατριωτικά μπλόγκ ότι δεν τρέχει τίποτα, και οι Σκοπιανοί δεν κέρδισαν τίποτα το ουσιαστικό, και πάλι όποτε θέλουμε βάζουμε βέτο και άλλα που διαβάσαμε εδώ και μια βδομάδα αποδεικνύονται φούσκες! Άλλη μια περήφανη ήττα καταγράφηκε στο ενεργητικό μας και μάλλον από εδώ και μπρός η Εθνική γραμμή δεν πρέπει να γίνετε πιστευτή ούτε στο εσωτερικό.. Τελικά και ο γιαλός στραβός ήταν και εμείς στραβά αρμενίζουμε…… Κανείς δεν μας φταίει. Μας ταΐζουν οι δικοί μας φούμαρα.
    Άλλη φορά για τα τερτίπια των άλλων μην γράφετε. Με βρισιές και με το να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους δεν βγαίνει τίποτα. ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔ.ΣΥΜΦ. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟΦ 817.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ . ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΧ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΑΔΙΟ-ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΘΕΝ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ" ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΤΛ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΤΥΠΟΥ ΧΑΓΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1912-13 Η ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ......ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς Κώστα..στραβά αρμενίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΘΕΜΑ "ΣΚΟΠΙΑΝΟ" ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ "ΕΞ'ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ" ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ Η ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ 1905 ΕΑΝ Η ΤΟΤΕ ΓΕΩΡΓΑΦΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ,ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ Η ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ . ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ ΤΟΥ 1913 ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΙΣΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΝΕΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΕΣ(πεσσιμισμος) ΑΛΑ ΟΥΤΕ ΕΞΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑΣ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σύμβολο που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί στην κεντρική τους πλατεία, σε εγκαταστάσεις με κρατική χρηματοδότηση, παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία. Να η ευκαιρία του Δήμα, αν δεν του έχουν βάλει λουράκι. Για το Στιπ έκαναν θέμα, επειδή ήταν ευκολάκι. Εδώ σε θέλω. Να τους δούμε να ξηλώνουν ασπίδες και άλλες αηδίες. Θα γίνει μεγάλη συμβολική ζημιά στο εσωτερικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. -Γιατί να πάμε 'στην Ρόδο;
    -Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημά μ α ς,των Ε λ λ ή ν ω ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ι δ ο ύ τα...ΜακΝτόναλντ'ς που...σας...έγραφα:

    http://www.flickr.com/photos/jbblaustein/5966849246/in/pool-78454919@N00/lightbox/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.