Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αλληλογραφία ΕΛΙΑΜΕΠ και Μακεδονικών οργανώσεων

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική αλληλογραφία  μεταξύ των Μακεδονικών οργανώσεων και του υκ. Θάνο Ντόκου Γενικού Διευθυντή του ELIAMEP σχετικά με την εκδήλωση της 10ης Ιανουαρίου για τις σχέσεις Ελλάδος και ΠΓΔΜ η οποία διοργανώθηκε από το ELIAMEP.




********************************************************************************************
Friday, January 13, 2012
Θάνος Ντόκος είπε:

Αγαπητή κυρία Γκατζούλη,

Ευχαριστώ για το μήνυμά σας της 10ης Ιανουαρίου 2012 σχετικά με την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσωπική σας, αλλά και των συλλόγων που εκπροσωπείτε, «αγωνία» και ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτού του σημαντικού ζητήματος. Σας διαβεβαιώ ότι την αγωνία αυτή συμμερίζονται και άλλοι, ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων.
Επί της ουσίας του μηνύματός σας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ προσκαλεί στις συζητήσεις του πρόσωπα και όχι οργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις των Μακεδόνων ακούστηκαν στην εν λόγω συζήτηση από τον κ. Καρακωστάνογλου, στον οποίο φρόντισα να δώσω το λόγο κατ’ εξαίρεση (αφού οι κανόνες της συζήτησης προέβλεπαν την υποβολή ερωτήσεων και πολύ σύντομων τοποθετήσεων).

Επίσης, θα φροντίσω να ενημερώνεστε μελλοντικά για κάθε σχετική δραστηριότητα (εκδήλωση  δημοσίευση) του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε περίπτωση που αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σας εύχομαι καλή χρονιά.

Με εκτίμηση,
Θάνος Ντόκος
Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ


**********************************************************************************************

Thursday, January 18, 2012

ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ είπαν:

Ιανουάριος 2012

Προς κ. Θάνο Ντόκο


Γενικό Διευθυντή

Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Αγαπητέ Κύριε Ντόκο,

Ευχαριστούμε για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα και θα επιθυμούσαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

Η πολιτική του Ιδρύματος σας να μην προσκαλεί οργανώσεις δεν αποκλείει την πρόσκληση ατόμων που είναι ενταγμένα μεν σε οργανώσεις, που εκφράζουν προσωπικές θέσεις λόγω των γνώσεων και εμπειρίας τους. Έχουμε εμπειρία και είμαστε γνώστες του θέματος. Πρόσκληση από το Ίδρυμα σας δεν έλαβε κανένας από εμάς ως άτομο. Ως εκ τούτου η προσπάθεια του Ιδρύματος σας να εμφανίσει αντικειμενικότητα στις παρουσιάσεις των θεμάτων αφήνει πολύ εύλογα ερωτηματικά.

Η καλοσύνη σας να δώσετε τον λόγο στον Καθηγητή κ. Καρακωστάνογλου, για ελάχιστα λεπτά της ώρας, ο οποίος κατήλθε στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην συνάντηση και αυτοβούλως να παρουσιάσει τις απόψεις μας, όντας όσο καλός γνώστης του θέματος όσο και οι καλεσμένοι σας, αμβλύνεται από τον πολύ μεγαλύτερο χρόνο που δώσατε σε άλλους παρευρεθέντες, εν πολλοίς άσχετους επί του θέματος.

Κύριε Ντόκο, η Σλαβική επιβουλή κατά της Μακεδονίας δεν αποτελεί υπόθεση των Μακεδόνων αλλά όλου του Ελληνικού Έθνους καθ' όσον η σλαβοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού των Μακεδόνων θα συρρικνώσει και τον Ελληνικό πολιτισμό, κάτι για το οποίο δυστυχώς το Ίδρυμά σας δεν επέδειξε το κατάλληλο ενδιαφέρον, αντίθετα με εκατομμύρια Έλληνες που ανησυχούν, όπως εσείς επισημαίνετε. Μάλιστα συνεργάτες σας έχουν αναφερθεί [1] σε μεγάλους αριθμούς μελών μιας «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα βασιζόμενοι σε στοιχεία από ΜΚΟ αγνώστου προελεύσεως (2% του πληθυσμού, Τριανταφυλλίδη 2002). Με άλλα λόγια η κ. Τριανταφυλλίδη αναπαράγει τις θέσεις της Σκοπιανής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ή η Σκοπιανή προπαγάνδα βασίζεται σε τέτοιου είδους μελέτες προερχόμενες από άτομα του Ιδρύματός σας. Ποια είναι η ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση του ΕΛΙΑΜΕΠ για το ζήτημα;

Οι μονόπλευρες θέσεις των μελών του πάνελ-όχι και τόσο σύνηθες γεγονός για πανεπιστημιακό περιβάλλον-να παραμείνουν στις θέσεις της σύνθετης ονομασίας της γείτονος, μας αφήνουν έκπληκτους, ιδιαίτερα δε με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας. Αλλά η σταθερότητα στην περιοχή δεν μπορεί να επιτευχθεί, εκτός εάν όλες οι χώρες των Βαλκανίων συνεργαστούν για να το πετύχουν. Όταν μία από τις χώρες της περιοχής, η ΠΓΔΜ, προωθεί τη βία με απόλυτο εθνικισμό [2,3] συνηγορώντας υπέρ μιας φανταστικής ταυτότητας, τότε τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων δεν μπορεί να είναι παρά μόνο αρνητικά.

Ο πρόεδρος της Ενωμένης «Μακεδονικής» Διασποράς (ΕΜΔ – οργάνωση της Σκοπιανής Διασποράς που εδρεύει στις ΗΠΑ) κ. Metodija Koloski παραδείγματος χάρη, σε συνέντευξη που εδόθη κατά τη διάρκεια συνεδρίου που είχε η ΕΜΔ στο Τορόντο του Καναδά το 2010 [4], συμφώνησε για μια «Ενωμένη Μακεδονία» στα σχόλια Καναδού επιχειρηματία με την παρουσία Καναδών πολιτικών.

Κύριε Ντόκο γιατί αυτή η εμμονή του ΕΛΙΑΜΕΠ στη σύνθετη ονομασία; Όσο πιο ενδοτικές γίνονται οι θέσεις της Ελλάδας, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο αλυτρωτισμός της ΠΓΔΜ...αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της ενδοτικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις βοηθώντας έμμεσα στο μακεδονισμό των Σλάβων. Μπορείτε επομένως να μας διευκρινίσετε ποια είναι τα αποτελέσματα της επιρροής του Ιδρύματός σας στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος; Οι ειδήμονες του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν σκεφτεί πως δίνοντας τον όρο Μακεδονία στους γείτονες, για πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας δημιουργείται χώρα που θα φέρει το όνομα «Μακεδονία» έστω και μ’ ένα διαχωριστικό προσδιορισμό; Ο λαός αυτής της χώρας θα δικαιούται τη «Μακεδονική» εθνικότητα και θ’ απαιτήσει η γλώσσα του να είναι η «Μακεδονική». Εμείς οι Μακεδόνες, κ. Ντόκο, τι θα είμαστε; Μήπως η Διασπορά αυτής της χώρας;

Επιπροσθέτως, σε συνέντευξη [5] του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο συνεργάτη σας Γιώργο Τζογόπουλο, ο Πρόεδρος του γειτονικού κράτους ισχυρίστηκε ότι «τα 2/3 από τα μέλη του ΟΗΕ» έχουν αναγνωρίσει τη χώρα του με τη συνταγματική της ονομασία, όμως είναι εντυπωσιακή η έλλειψη επίσημων στοιχείων. Το ΕΛΙΑΜΕΠ και οι συνεργάτες του ασχολούνται επί σειρά ετών με το ζήτημα. Γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα μέλη του ΟΗΕ;

Και μία γενική ερώτηση: Ποια πιστεύετε πως είναι η ευθύνη του ΕΛΙΑΜΕΠ απέναντι στους χρηματοδότες του;

Τέλος, σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να μας ενημερώνετε για τις συναντήσεις και δημοσιεύσεις σας, ευελπιστώντας ότι θα καταστούν αντικειμενικότερες, και θα γίνουν αντικειμενικότερες όταν το θέμα δεν τίθεται μονόπλευρα, αλλά εκφράζονται και άλλες απόψεις.

Με εκτίμηση,

Οι Μακεδόνες:

Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Κώστας Χατζηστεφανίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος

Συντονιστική Επιτροπή Μακεδονικών Οργανώσεων, Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια
(Εκπροσωπούσα 150 και πλέον Μακεδονικές Οργανώσεις)

Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, πρόεδρος Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Γεώργιος Τζούλης, πρόεδρος
Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Γάκης, πρόεδρος
«Ομάδα 21» Μακεδονίας - Θράκης, Αντώνης Δασκόπουλος, πρόεδρος
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς», Μιχαήλ Λιάκος, πρόεδρος
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ"
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Φλώρινας
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Αμυνταίου
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος "Νέοι Ορίζοντες" Σιταριάς Φλώρινας
Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Μέγας Αλέξανδρος" Πολυπλάτανου Φλώρινας
Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Εθνικού - Κρατερού - Αγίας Παρασκευής
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Μελίτης Φλώρινας
Φορέας ιστορίας και πολιτισμού "Ιερά Δρύς" Κέλλας Φλώρινας
Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος "Αμύντας" Σκοπιάς Φλώρινας
Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης "Οι Μακεδνοί"
Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Έδεσσας-Αλμωπίας
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας
Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»
Πολιτιστικός Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού Έδεσσας «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Σύλλογος «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» Αριδαίας
Σύλλογος «Φίλων Μακεδονικής Πολιτιστικής Παράδοσης» Αλμωπίας
Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα Εξαπλατάνου «Ιων Δραγούμης»
Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία «Φίλιππος» Γιαννιτσών
Μακεδονικός Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Καλυβίων
Μορφωτικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Αρχαία Πέλλα»
Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας Έδεσσας
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Η Αγία Παρασκευή»
Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσσας " 'Αγιος Δημήτριος"
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλάτανου Νάουσσας
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Κιλκίς «Τέχνη»
Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας Κιλκίς
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός» Θεσσαλονίκη
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Θες/νίκη
Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα - Θεσσαλονίκη
Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Νικόλαος»
Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Σερρών Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σκοπηνών Θεσσαλονίκης "Ο Ορφέας"
Ένωση Βαβδινών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός Σύλλογος "Εμμανουήλ Παππάς" Θεσσαλονίκης
Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας Χαλκιδικής
Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολις Σερρών
Σύλλογος Σιδηροκαστρινών και περιχώρων "Το Ρούπελ"
Πολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" Χαρωπού Σερρών
Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωράφων Σερρών
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτουσαίων Σερρών
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης «Καρτερία»
Σύλλογος Σταρτσοβιτών «ο Άγιος Μηνάς» Νέου Πετριτσίου Σερρών
Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Σερρών-Μελενίκου
Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων Μελενίκου "Η Αρμονία"
Σύλλογος Ευελπίδων Μελενίκου
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών.
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών.
Συνομοσπονδία Μακεδόνων Λεκανοπεδίου Αττικής.
Σύνδεσμος «Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών»
Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας εν Αθήναις
Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού
Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου
Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας
Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης

Πηγές:
[1] http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/MR-CH4-4-Greece.pdf
[2] http://www.youtube.com/watch?v=XfTVO4Gg0Jg&feature=player_embedded (πανό που δείχνει την «Ενωμένη Μακεδονία» στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 στα Σκόπια – παρούσα η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ).
[3] http://greeknation.blogspot.com/2012/01/fyrom_15.html (η κηδεία της Ελλάδας και το κάψιμο της Γαλανόλευκης)
[4] http://makpress.blogspot.com/2012/01/3-video.html#axzz1j47XYt6B
[5] http://blogs.eliamep.gr/admin/sinentefxi-tou-proedrou-tis-pgdm-gkiorgki-ivanof-sto-giorgo-tzogopoulo/

70 σχόλια:

  1. Οι κηδείες των άλλων
    19/01/2012
    του Σταύρου Θεοδωράκη

    Ίσως και να μην έχετε πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες του γεγονότος γιατί είχαμε και την απεργία των δημοσιογράφων. Στην Βέβτσανι της ΠΓΔΜ κήδεψαν την Ελλάδα. Μην ταράζεσθε. Δεν έμαθαν κάτι που δεν μάθαμε (ακόμη) εμείς. Απλώς στα Σκόπια κάποιοι πηγαίνουν με το Ιουλιανό ημερολόγιο, αυτές τις μέρες έχουν απόκριες και στο καρναβάλι της Βέβτσανι μας κήδεψαν. Ξέρετε, φέρετρο, σημαία γαλάζια (όχι ελληνική αλλά περίπου ελληνική) και αγγελτήριο θανάτου. «Μετά από μακροχρόνια ενόχληση, ο αγαπητός μας γείτονας Γιουνανιστάν, μας άφησε στην ηλικία των 181 χρόνων». Αυτά που κάνει ο Ολυμπιακός για τον Παναθηναϊκό και τούμπαλιν το έκαναν οι Βεβτσανοί για μας! Και βεβαίως η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση. Κάναμε διάβημα στα Σκόπια και ζητήσαμε από το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος «να καταδικάσει επίσημα και απερίφραστα τα έκτροπα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

    Στην Θεσσαλονίκη λέγεται - που είναι και πιο ευαίσθητοι με αυτά - έγιναν και κάποιες διαδηλώσεις με σύνθημα «η κηδεία είναι μόνο ελληνική». Για το γεγονός αυτό δεν είμαι απολύτως σίγουρος καθότι μετά από 48 μέρες σιωπής των επίσημων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης οι φήμες έχουν γίνει ειδήσεις και οι ειδήσεις φήμες. Αλλά και τι σημασία έχουν τα ακριβή γεγονότα; Η πράξη αυτή των Σκοπίων πρέπει να μας βγάλει όλους στους δρόμους. Έστω και τώρα. Ως εδώ και μη παρέκει. Πρέπει να τους πούμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κηδεία της Ελλάδας είναι υπόθεση των Ελλήνων. Των Ελλήνων πολιτικών, των Ελλήνων δεσποτάδων, των Ελλήνων επιχειρηματιών, των Ελλήνων καθηγητών, των Ελλήνων συνδικαλιστών, των Ελλήνων σοσιαλιστών, των Ελλήνων κομμουνιστών, των Ελλήνων φιλελευθέρων, των Ελλήνων ακροδεξιών, των Ελλήνων ακροαριστερών αλλά και των Ελλήνων φοροφυγάδων, λαμογιών, μπαχαλάκηδων, μπάτσων, ληστοσυμμοριτών. Των Ελλήνων γενικώς.

    Μπορεί να μας χωρίζουν πολλά, να μαλώνουμε αλλά όπως αποδεικνύουν και τα δύο τελευταία χρόνια σε αυτό είμαστε ενωμένοι. Την Ελλάδα θα την κηδέψουμε εμείς και κανείς άλλος. Κάτω τα χέρια από το φέρετρο μας βρωμοσκοπιανοί και (αύριο) βρωμότουρκοι, βρωμοαλβανοί, βρωμοβούλγαροι. Τους αναφέρω όλους για να μην αναγκαστώ να επανέλθω, οι μέρες είναι δύσκολες και μπορεί να βρουν την ευκαιρία. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και η κηδεία της θα είναι ελληνική, πάρτε το απόφαση φίλοι και (κυρίως) εχθροί!

    ΥΓ: Σύσταση προς συνδικαλιστικά σωματεία, πατριωτικές ενώσεις, κόμματα και ευαισθητοποιημένους πολιτικούς και πολίτες (μπλόγκερ και μη). Το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι έργο του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη. Ο Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς με το όνομα! Γιατί τον έχουμε εγκαταλείψει στα χέρια των Σκοπιανών; Γιατί δεν τον διεκδικούμε; Και για να τελειώνουμε: Γιατί δεν διοργανώνουμε μια 48ωρη απεργία διεκδίκησης του; Τι μας συνέβη Έλληνες; Κιοτεύουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστο ΚE μην το ψάχνεις... Είναι η άλλη όψη του νομίσματος αυτών εδώ:

    "Ένα μαρμάρινο λιοντάρι που χρονολογείται στον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. εντόπισαν άνδρες του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην κατοχή τριών ημεδαπών, στην Ιτέα Φωκίδας. Και οι τρεις συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν σήμερα, Κυριακή, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας.

    Το αρχαίο αυτό αντικείμενο είναι μήκους 110 εκ. και πλάτους 30-35 εκ. και πιθανόν είχε χρησιμοποιηθεί σαν επιτύμβιο σήμα στην αρχαιότητα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι συλληφθέντες είχαν σκοπό να το διαθέσουν σε άγνωστους αγοραστές αντί του χρηματικού ποσού των 500.000 ευρώ.

    Κατά τους αρχαιολόγους της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται για αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας."

    Θα χρειαστούν ακόμα πολλές δεκαετίες για να αναπτύξει Ελληνική Εθνική Συνείδηση σημαντικό τμήμα της Ρωμαίικης διανόησης (και ψευτοδιανοησης-Κατά κύριο λόγο ψευτοδιανοησης γιατί η Ρωμιοσύνη δεν διαθέτει και πολλούς που ανήκουν στην πραγματική διανόηση). Αν αποκτήσει ποτε...

    Συνεπώς ΚE το επίθετο και μονο του DΟΚΟ και κάθε DΟΚΟ είναι ενδεικτικό της Έλλειψης Εθνικής Συνείδησης...

    Άλλωστε αν η Ρωμιοσύνη είχε τουλάχιστον σοβαρή διανόηση ίσως να μην είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε...

    Δυστυχώς το φορτίο της Ιστορίας και του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού που κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους Αρβανίτες, Βλάχοι, Ενετό-Ιταλοί, Τουρκόφωνοι, Βουλγαρόφωνοι, Άραβες-Σαρακηνοί αποδείχτηκε πολύ μεγάλο...

    Δυστυχώς στον πάτο τραβάνε και εμάς τους υπολοιπους (όπου υπόλοιποι αυτοί των οποιων οι πρόγονοι πριν 3 γενιές μιλούσανε Ελληνικά και είχανε ακλόνητη Ελληνική Εθνική Συνείδηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε Jan 20, 2012 02:53 PM
    Ο Εφιάλτης, ο Πήλιος Γούσης, ο Νενέκος μιλούσαν ελληνικά 10 γενιές! Και λοιπόν! Οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες πρωτοστάτησαν στον κατά θάλασσα αγώνα του 1821. Οι σλαβόφωνοι και βλαχόφωνοι στον Μακεδονικό αγώνα. Κάποιοι ελληναράδες που πλημμύρισαν το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και έτρωγαν με δέκα μασέλες μας κατάντησαν εδώ που είμαστε! Άστο λοιπόν καλύτερα! Φρόντισε να αποδείξεις την ελληνικότητά σου με πράξεις και όχι με παχιά λόγια στο διαδίκτυο και μάλιστα ανωνύμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Βιβλιόφιλο

    Δυστυχώς υποπίπτεις σε πολύ σοβαρό λάθος προφανώς έλλειψη επιχειρημάτων...

    Ο Γούση(s) και ο Νενέκο(s) ήταν ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ Αρβανίτες. Να σου θυμίσω εδώ ότι πριν 100 χρονια επίσημως οι Αρβανίτες δεν αποκαλούνταν ως Αρβανίτες από τους Έλληνες λογιους αλλα ΑΛΒΑΝΙΤΕΣ η απλά ΑΛΒΑΝΟΙ. Όσο δε για τον ΝΕΝΕΚΟ bay δεν ήταν μονος του. Πιστοί στους νομους της ΦΑΡΑ(s) υπάκουσαν στις διαταγές του το σύνολο των Αρβανιτών της Αχαΐας. Επίσης καλά θα κανεις να διαβάσεις και για την στάση μερίδας Αρβανιτών καραβοκύρηδων άμεσως μετά την επανάσταση και την δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Υπήρχε ένα ατμοκίνητο-ιστιοφορo η ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου. Γνωρίζεις την τύχη του? Καρτερία το έλεγαν...Βλέπεις κάποια γεγονότα αποκρύπτονται επιμελώς από τα σχολικά βιβλία...

    Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιχειρηματολογία Καρατζαφέρη (προσοχή όλο το πολιτικο φάσμα στην Ελλάδα είναι Καραγκιόζηδες) και να δηλώσεις ότι οι λέξεις φιλότιμο και ΜΠΕΣΑ υπάρχουν μονο στην Ελληνική γλώσσα!!! Είναι Ελληνική λέξη η ΜΠΕΣΑ Βιβλιόφιλε?

    Μια που αναφερόμαστε σε λέξεις: Η λέξη ΓΚΛΑΒΑ (Κεφαλή) που υπάρχει στα Βουλγαρικα (εννοείται και στην Βουλγαρικη διάλεκτο των Σκοπιων) αλλα και στα Σερβικα Βιβλιόφιλε τη προέλευσης είναι?

    Για τους Σλαβόφωνους και τους Βλαχόφωνους μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια σου είχε απαντήσει άλλος για Βλάχους καταδότες και φονιάδες των Μακεδονομάχων Μελά και Agra.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που πλημμύρισαν ΔΕΚΟ και δημόσιο και τρώγανε με 10 μασέλες είναι Αρβανίτες, Βλάχοι, Βούλγαροι, Ενετό-Ιταλοί, Τουρκόφωνοι και ολίγοι Σαρακηνοί...

    Δες τα επίθετα, καταγωγή και ανθρωπομορφικά/ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των πολιτικών πρώτα από όλα και πες μου ποιοι από αυτούς ήτανε Ελληνόφωνοι πριν 100 χρονια και τι σχέση έχουν με Έλληνες...

    Οποτε ερχόμαστε στην ουσία του προβλήματος που δεν είναι τόσο η καταγωγή αυτού του συνοθύλευμαtos αλλα το ότι λόγο αυτής της καταγωγής δεν απόκτησαν Ελληνική Εθνική συνείδηση ποτε τους. Για αυτό τον λόγο και είχανε απέναντι τους το ίδιο το Κράτος και προσπαθούσανε να το κλέψουνε όσο περισσότερο μπορούσαν. Δεν κατάλαβαν ποτε ότι οι ίδιοι αποτελούσανε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Πως όμως να το κατανοήσουνε όταν ΔΕΝ είχανε πραγματική Ελληνική συνείδηση? Στο χωριο τους ο πατέρας και η μητέρα η ο παππούς και η γιαγιά τους ΔΕΝ μιλούσανε καν Ελληνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα απαξιωτικά σχόλια του ανώνυμου χρήστη για τους ετερόφωνους της Ρωμιοσύνης επιβεβαιώνουν ότι επικρατεί σοβαρή σύγχυση και θεμελιώδης διάσταση απόψεων μεταξύ συνελλήνων όσον αφορά στην πρόσληψη της Ελληνικότητας και της Νεοελληνικής εθνογένεσης.

    Δεν θα επεκταθώ εν προκειμένω σε όσα αφορούν την τεράστια συμβολή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι οι Βλάχοι του Γένους είχαν σημαντική --αν οχι καθοριστική-- συμμετοχή στη διαδικασία της συγκρότησης της Ελληνικής παιδείας και της Ελληνικής εθνικής ιδέας πολύ πριν απο την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους (το οποίο και κληροδότησαν με απαράμιλλη γενναιοδωρία).

    Βλ. σύγγραμμα του Ν.Ι. Μέρτζου "Η ΒΛΑΧΟΦΩΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ" Εκδόσεις Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2011
    http://media.ems.gr/ekdoseis/ektos_seiras/ekd_eksi_mertzos_vlahofoni_romiosini_24.pdf

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Kατσετο

    @Βιβλιόφιλο

    Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αμφισβητώ την Ισχυρή Ελληνική Συνείδηση και των 2 σας.

    Με βάση όμως την Ιστορία ΔΕΝ μπορώ να πω το ίδιο για τον κάθε Βλάχο, Αρβανίτη κτλ ξεχωριστά.

    Γίνετε παραπομπή σε κείμενο του Μέρτζου. Πολύ ενδιαφέρον...

    Κανεις ΔΕΝ αμφισβητεί την Ισχυρή Ελληνική Εθνική Συνείδηση του Μέρτζου σήμερα.

    Μπορεί να πει κανεις το ίδιο για στενούς συγγενείς του κατά την διάρκεια της κατοχής?

    Και επειδή στο διάλογο ΔΕΝ πρέπει να γίνετε απλά αντιπαράθεση απόψεων αλλα σύνθεση που να οδηγεί σε κάποια κοινά συμπεράσματα είναι προφανές ότι οι νοoτροπια των αλλοφώνων επηρέασε και αρκετούς Ελληνόφωνους που σιγά σιγά ταύτισαν το Ελληνικό κράτος με κάτι ξένο προς αυτόuς δείχνοντας ανυπακοή στους νομους και πέσανε στην κλεψιά.

    Άλλωστε Βιβλιόφιλε αν οι άνωθεν αλλοφωνοι είχανε ισχυρή Ελληνική Εθνική Συνείδηση ΔΕΝ θα πηγαίνανε 100 χρονια μετά κάποιοι να τους λένε τι να τραγουδάνε και τι να χορεύουνε για να μην παρασύρονται από αυτά που καραγκιόζηδες από τα Σκοπια θέλουνε να τους επιβάλουνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό το οποιο ίσως ελαχιστοι έχουν κάνει τον κόπο να ερευνήσουν και να ερμηνεύσουν. Αυτό είναι η λυσσώδεις μάχη κατά της Ελληνικής Εθνικής Συνείδησης από μεγάλο τμήμα της Αριστεράς. Δεν νομίζω να υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε άλλη Ευρωπαϊκή χωρα. Οι αριστεροί σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο ήτανε υπερήφανοι για την εθνική καταγωγή τους.

    Κάποιοι θα που ότι στην περίπτωση της Ελλάδας φταίει ο εμφύλιος. Ότι είναι η ριζα του κακού...

    Στην πραγματικότητα η ριζα του κακού είναι πιο βαθιά. Πάει πιο πίσω στον χρόνο. Ξεκινάει από την ημερα ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

    Οι πρόκριτοι αφού απαλλάχθηκαν από τους Τούρκους στους οποιους ήτανε φόρου υποτελείς γύρισαν προς τους εξαθλιωμένους συμπατριώτες τους υπό την δούλεψη τους και τους είπαν συνεχίζουμε όπως πριν...

    Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Θεσσαλία αφού αγόρασαν πολύ φτηνά την γη από τους Τούρκοuς τσιφλικάδες μετά την απελευθέρωση της συμπεριφέρθηκαν στους δουλοπάροικους κολίγους συμπατριώτες τους πιο σκληρά από ότι οι Τούρκοι και Τουρκαλβανοί τσιφλικάδες.

    Αυτός είναι ο λόγος γιατί η Αριστερά στην Ελλάδα μισεί ακόμη τόσο πολύ την ιδέα της Εθνικής Ελληνικής συνείδησης. Αυτήν την απέχθεια εκμεταλλεύονται διάφοροι ψευτο-διανοούμενοι και επιστήμονες αμφιβόλου ποιότητας και μόρφωσης. Άλλωστε με μέσα μπήκανε και αυτοί σε δημόσιες θέσεις...

    Τέλος να σας υπενθυμίσω ότι αφού πολιτικοί και στρατιωτικοί κατά κύριο λόγο Αρβανίτες, Βλάχοι και Ενετό-Ιταλοί στείλανε τον Ελληνικό στρατό στα βαθή της Ανατολίας παρακαλούσανε μετά την καταστροφή η Τούρκοι να σφάξουνε τους προσφυγες για να μην έρθουνε και τους ανατρέψουνε...

    Κύριε Kατσετο ΔΕΝ είναι ακριβώς Εθνική Ελληνική Συνείδηση αυτό...

    Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και αναφορά στους Ελληνόφωνους Θράκες της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης και το ποσο πρόστυχα τους φέρθηκαν όλοι αυτοί οι αλλοφωνοι "Ελληναράδες" (αλλα και κάποιοι Ελληνόφωνοι!!!).

    Για όσους ΔΕΝ το γνωρίζουν η Θράκη βρίσκεταιστην Ευρώπη. Δεν είναι τμήμα της Μικράς-Ασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλος ενας ανωνυμος υπερ-Ελλην λοιπον. Ξεχασε ομως να μας προσδιορισει τα φυλετικα,θρησκευτικα,και γλωσσικα,χαρακτηριστικα των Ελληνων, αλλα και τις υλικες και ιδιως σε αιμα προσφορες και θυσιες των ατομων και των οικογενειων των προς την Ελλαδα και τον Ελληνισμο,τα οποια επιθυμουν να αυτοχαρακτηριζονται σαν Ελληνες,
    Η αληθεια βεβαια ειναι οτι ο Ελληνισμος μιλουσε επι αιωνες διαλεκτους και αλλες γλωσσες που εχουν πολλη λιγη σχεση με τα σημερινα κορακιστικα.

    Εαν ο κος ανωνυμος δεν αντιλαμβανεται το γεγονος οτι η τουρκοταταρομογγολικη οπως και η σλαυικη υπηρξαν γλωσσες οι οποιες ελαβαν και δεν εδωσαν, απο-στην ελληνικη και την λατινικη, γλωσσες υπερτερες και οι δυο ολων των αλλων στα Βαλκανια, δεν ευθυνονται βεβαια για την αγνοια και αμαθεια του οι πολυγλωσσοι συμπατριωτες του, αλλα οχι και να μας παρουσιαζεται σαν κηρυκας υπερτατος του Ελληνισμου, γραικυλικη δηλητηριωδης εχιδνα ομως στην πραγματικοτητα.Ο ελληνισμος ειναι εννοια αποδοχης και οχι απορριψεως. Τους μαζεψαμε ολους, ενα σωρο, τι να κανωμε, ηταν στο αιμα μας και τον πολιτισμο μας. Δωσαμε φαι στους πεινασμενους και σωβρακα στους ξεβρακωτους, αλλα απ οτι φαινεται ορισμενοι απο αυτους θελουν να δαγκωσουν το χερι που τους εθρεψε.

    Οι Βλαχοι δεν κατεδωσαν τον Παυλο Μελα, αλλα ουτε και τον σκοτωσαν η τον δολοφονησαν - το οτι πηγε απο ελληνικη σφαιρα βεβαια και κατοπιν προδοσιας ειναι γεγονος--. Εαν ο Παυλος Μελας ειχε υποψιες εναντιον των Βλαχων, δεν θα δεχοταν την φιλοξενια της οικογενειας μου, ουτε βεβαια και η Βλαχικη οικογενεια των Δραγουμαιων θα ειχε σχεσεις με τους Βλαχους Τσαπαναιους,Μακεδονομαχους,Βουλγαρομαχους,Φασιστομαχους,Ναζιστομαχους..Και οι δυο οικογενειες βεβαια καταγονταν απο την Μοσχοπολη η οποια βρισκεται στην σημερινη Αλβανια, διπλα στην Δωδωνη την γενετειρα του Ελληνα . Βλεπετε αγαπητε κε. ανωνυμε, εκει στην Δωδωνη γεννηθηκε και αντρωσε ο Ελληνισμος και απο εκει ξεκινησαν οι ΜΟΝΟΙ Ελληνες των Ομηρικων.
    Διαβαστε Ηροδοτο βιβλιο Α¨'56, διαβαστε Θουκυδιδη βιβλιο Α¨- 3. Και εκει, στην Δωδωνη και περιξ, αυτοι οι οποιοι κατασκευασαν τον Ελληνισμο και την συγχρονη Ελλαδα ωστε να μορφωσουν ορισμενους-ορισμενους σαν εσας,δεν μιλουσαν μονον την Ελληνικην, μιλουσαν και την βλαχικην, την αρβανιτικην, την τουρκικη,την σλαυικη, την σλαυοφανη, την βουλγαρικη, την βουλγαροφανη, την ουγγαρεζικη, την ρωσσικη, την αραβικη, κ.τ.λ. Η Ακαδημια της Μοσχοπολεως ειναι απτη αποδειξις.

    Αλλα, μωραινει Κυριος ον βουλεται απολεσει .
    Εαν θελετε περαιτερω συζητηση κε Ανωνυμε, θα την εχετε οιανδηποτε στιγμη, εφοσον βεβαια ΕΠΩΝΥΜΩΣ δεχθητε καλοπροαιρετον συζητησην.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Tσαπανο

    Μερικές απαντήσεις στα γρήγορα:

    Ήσουν ο Μοναδικός άνθρωπος που αρνούνταν την κάθοδο και ύπαρξη ΣΛΑΒΩΝ στα Βαλκάνια!!!

    Ήσουν ο μοναδικός άνθρωπος που δεν αναγνώριζε την ύπαρξη Σλαβικών γλωσσών στα Βαλκάνια!!!

    Με αλλα λόγια εσύ και κάποιοι υπερεθνικιστές Σκοπιανοί!!!

    Μπα μπα τώρα κανεις αναφορά σε Σλαβική γλώσσα?

    Διάλεξη μην κανεις σε εμενα για Αρχαία Ελλάδα. Η καταγωγή των Βλάχων είναι μέχρι σήμερα open του question...

    Βλαχιά και Mορδοβλαχια είναι ιστορικές γεωγραφικές περιοχές εκτος Ελλαδικού χώρου...

    Μακάρι να είχες ζήσει 100-130 χρονια πιο νωρίς και με αυτό τον ζήλο να είχες προσπαθήσει να εξελληνίσεις τους Ρουμανόβλαχους της Βέροιας, τους Βλάχους Βούλγαρο-κομιτατζιδες της Kαρατζοβας, τους Βλάχους Βούλγαρο-κομιταζιδες του Κρουσέβου και τους Ρουμάνο-Βλάχους της Αβδέλλας αλλα και τους Ρουμάνο-Βλάχους λεγεωνάριους τήs Θεσσαλικής πεδιάδας. Ίσως παλι να είχες σταματήσει και τους Βλάχους που μεταναστευσαν στην Δοβρουτσά όταν αυτή κυριεύτηκε από τους Ρουμάνους.

    Όπως βλέπεις όλοι αυτοί οι Βλάχοι ΔΕΝ χύσανε το αίμα τους για την Ελλάδα αλλα χύσανε το αίμα της Ελλάδας.

    Η οικογένεια σου μπορεί να αισθάνονταν Έλληνες αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βλάχοι γείτονες τους αισθάνονταν το ίδιο...

    Μπορώ να συζητήσω μαζί σου ώρες όχι όμως επώνυμα. Ο λόγος είναι προφανείς νομίζω... Ο διαχειριστής του blog που με φιλοξενεί ΔΕΝ είναι επώνυμος. Έχει τους λόγους του. Με τους οποιους συμφωνώ απόλυτα.

    Άσε τις ύβρεις και πρόβαλε επιχειρήματα και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

    Υστερόγραφο: Κόψε το λιβανιστήρι περί θυσιών γιατί όταν στενός συγγενής μου περίμενε φυλακισμένος στο στρατόπεδο Παύλου Mella κάθε μέρα την εκτέλεση του από τους Γερμανούς οι Βλάχοι είχανε αναρτήσει Ρουμανικες σημαίες έχω από τα σπίτια και τους μύλους τους στην Βέροια. Ελλάδα να πουλήσεις στους ομοιους σου όχι σε μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Η γλώσσα εστί γνώρισμα τι λίαν επουσιώδες και σφαλερόν εφ' ού ουδέν δικαίωμα εθεμελιώθη"
    [Διαφωτιστική Επιτροπή Οικουμενικού Πατριαρχείου.”Έκθεσις της Επιτροπής διορισθείσης υπό της Γενικής Συνελεύσεως της 21ης Φεβρουαρίου 1864 προς διαφώτισιν του Βουλγαρικού Ζητήματος". Μ. Γεδεών, Έγγραφα, ο.π., σ. 64-65][1]

    Αυτοί οι οποίοι υιοθετούν μια απόλυτη και άκαμπτη άποψη για τις γλωσσικές διαφορές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αμφισβητούν την ίδια την πεμπτουσία της νεοελληνικής ταυτότητας, μη λαμβάνοντας υπόψιν την διαχρονική παράδοση της συμμετοχικής Ρωμιοσύνης, του φυσικού προδρόμου του σύγχρονου Ελληνικού έθνους. Η έννοια της Ρωμιοσύνης από πολλές απόψεις είναι παρόμοια με αυτήν της «Ελληνικής Κοινοπολιτείας», η οποία υπερβαίνει φυλετικές διαφορές και γλωσσικά στεγανά.

    Οι ετερόφωνοι του Ρωμαίϊκου μιλετιού (Rum millet) στη Μακεδονία, των οποίων η μητρική γλώσσα ήταν τα βλάχικα, αρβανίτικα ή τα σλαβογενή (ή σλαβοφανή) εντόπια ιδιώματα, ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι. Ως πιστοί υπέρμαχοι και κοινωνοί του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, δεν αποτελούσαν «εξελληνισμένες» πληθυσμιακές όμαδες (μέσω εξαναγκασμού ή κατασταλτικής αφομοίωσης), αλλά σημαντικούς φορείς του Γένους με καθοριστική συμμετοχή στην διαδικασία ζύμωσης και διαμόρφωσης της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας και της διάδοσης των Ελληνικών γραμμάτων στην Οθωμανική Ρουμελία πολύ πριν την έκρηξη των εθνικισμών [2].

    Μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, η διαχρονική αφοσίωση της Μητρός Εκκλησίας (Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) και του Ελληνοορθόδοξου κλήρου προς τους απανταχού Σλάβους εν Χριστώ αδελφούς είναι αξιοσημείωτη. Η σχέση αυτή παίρνει σάρκα και οστά στα κείμενα επιστολών του λόγιου θεολόγου του 19ου αιώνα και απολογητή της Ανατολικής Εκκλησίας, Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων, υπέρμαχου των ιστορικών δεσμών και της στενής συγγένειας μεταξύ Ελλήνων και Σλάβων δια μέσου των αιώνων [1].

    Τέλος αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα πονήματα των Θωμά Πασχίδη (1879) [3] και Μιχαήλ Λαμπρυνίδη (1907) [4], τα οποία ενσαρκώνουν τη συλλογική μνήμη των Αρβανιτών και Ελληνοβλάχων του Γένους κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα έργα αυτά προσφέρουν μια απτή απόδειξη για το πως αντιλαμβάνονταν την ελληνοαλβανική συγγένεια οι Έλληνες λόγιοι του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα εγκάρδια και διαχυτικά συναισθήματα του Θωμά Πασχίδη, ενός δίγλωσσου-και πιθανώς πολύγλωσσου-Έλληνα Αρβανίτη Ηπειρώτη λόγιου προς τους Ελληνόβλαχους και Βούλγαρους αδελφούς. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα παράρτημα στα αρβανίτικα χρησιμοποιώντας ελληνικούς χαρακτήρες, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και διαφωτιστικό [3].


    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

    [1] Π. Ματαλάς “Έθνος και Ορθοδοξία. Οι περιπέτειες μιας σχέσης. Από το ‘Ελλαδικό’ στο Βουλγαρικό σχίσμα”. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2002

    [2] Αντώνη Μ Κολτσίδα μονογραφία με τίτλο _Greek Education in Monastir – Pelagonia Organisation and Operation of Greek Schools, Cultural Life_ [Αγγλική μετάφραση από την Janet Koniordos] εκδόθηκε από τη Μακεδονική Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 105, Θεσσαλονίκη 2008

    [3] Θωμά Πασχίδου «Οι Αλβανοί και το μέλλον αυτών εν τω Ελληνισμώ - Μετά παραρτήματος περί των Ελληνοβλάχων και Βουλγάρων» (1879). Ανατύπωση Εκδόσεις Καραβιά, Αθήνα 1981 http://www.rarebooks.com.gr/book.asp?catid=356
    http://www.shqiptarortodoks.com/tekste/albanologji/Paskidu_1879.pdf

    [4] Μιχαήλ Λαμπρυνίδου «Οι Αλβανοί κατά την κυρίως Ελλάδα και την Πελοπόννησον (Ύδρα-Σπέτσαι) », (1907). Ανατύπωση Εκδόσεις Καραβιά, Αθήνα 1981 http://www.rarebooks.com.gr/book.asp?catid=357
    http://www.shqiptarortodoks.com/tekste/albanologji/Lambrinidu.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Kατσετο

    Κύριε Kατσετο έχω μερικές διαφωνίες

    1) Τα ιδιώματα δεν ήτανε απλά σλαβογενή (ή σλαβοφανή) αλλα στις περισσότερες των περιπτώσεων καθαρά Σλαβικές διάλεκτοι ανήκοντες ανάλογα την γεωγραφική περιοχή είτε σε Νότιο-Δυτικές είτε σε Βόρειο-Ανατολικές Βουλγαρικές διαλέκτους. Είχαμε δηλαδή ένα γλωσσικό συνεχές από την περιοχή του Pirot μέχρι τα παραλια του Ευξείνου Πόντου και από την Σιλιστρία μέχρι τα βόρεια περίχωρα της Καστοριάς.

    2) Πολύ μικρός αριθμός αυτών των Σλαβόφωνων-Βουλγαροφώνων ήτανε δίγλωσσοι. Για την ακρίβεια οποιος ήθελε να παραστήσει τον κάμποσο (και είχε φυσικά οικονομική δυνατότητα) μάθαινε Ελληνικά όπως ομολογεί ο ίδιος ο Μόδης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ήτανε αγράμματοι δουλοπάροικοι στα τσιφλίκια Τούρκων και Τουρκαλβανών.

    Ο Κότας απευθύνθηκε στα Βουλγαρικα σε κατοικους χωριου για να τους ζητήσει να επιλέξουν την Ελλάδα και όχι την Βουλγαρία.

    Αν είναι να βασιζόμαστε σε απίθανες μελέτες οι οποιες χρησιμοποιούν ετυμολογίες από το διάστημα για να εμφανίσουν ως Ελληνικές καθαρά σλαβικές λέξεις αστέ το καλύτερα...

    Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι σίγουρα υπήρχανε Ελληνικά γλωσσικά δάνεια όπως χιλιάδες Τουρκικα και Ιταλικά δάνεια έχει η Νέο-Ελληνική δημοτική (άλλη πονεμένη Ιστορία αυτή. Άλλη πονεμένη Ιστορία!!!).

    Εκ των υστερων καθίσταται σαφές ότι ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση πολιτιστικής και κατά συνέπεια τεχνολογικής εξέλιξης του έθνους με την υιοθέτηση μιας τέτοιας αχρείας γλώσσας).

    Τέλος να υπογραμμίσω και τα έξεις στοιχεια που μας δίνει ο Μόντης: Αφού κάνει αναφορά σε Ελληνόφωνη Νότια ζώνη και σε Βόρεια Σλαβόφωνη ζώνη λέει ότι το κύριο επιχείρημα των Βούλγαρο-κομιτατζήδων ήταν η γλώσσα. Μην απαρνείστε την γλώσσα σας κραύγαζαν. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι όσοι κομιτατζήδες ήταν εισαγόμενοι από την Βουλγαρία ΔΕΝ είχανε κανένα πρόβλημα συνεννόησης με τους εδώ Βουλγαρόφωνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να λοιπον κατα ποσον επιλεκτικον τροπο ο κος Ανωνυμος αποφευγει να μας απαντησει σε βασικες ερωτησεις για Ελληνες και ελληνισμο.
    Δεν καν αναγνωριζει Ελληνες ομιλουντες διαλεκτον ελληνικην παθουσαν εν τη εξελιξει οπως χαρακτηριζει το τοπικο Μακεδονικο ιδιωμα ο Τσιουλκας.
    Καποιους....................καποιους ομως πρεπει να συμφερει ο αποδομισμος της Ελληνικοτητας οχι μονον των Βλαχων, αλλα και των εντοπιων Μακεδονων και Αρβανιτων της ΒΔ Μακεδονιας και των νοτιως του Γενουσου ποταμου, παραδοσιακους χωρους του Ελληνισμου και των Ελληνων.
    Κατα πασαν πιθανοτητα το γεγονος οτι οι ακριτικες αυτες μοναδες του Ελληνισμου, οχι μονον σταθηκαν τα αμυντικα προπυργια στον βαρβαρισμο και επετρεψαν σε μια Αθηνα παντοειδους οχλου να αναπτυξη ιδιον ελληνισμο-αφελληνισμο, αλλα και το γεγονος οτι η ορεινη απομονωσις των επετρεψε την ΣΥΝΕΧΕΙΑΝ των Ελληνων, εξηγει τετοιου ειδους θεσεις.
    Και επειδη απ οτι βλεπω επιθυμειτε να συνωμοτειτε οπισθεν παρασκηνιων εναντιον της ελληνικοτητας ομαδων του Ελληνισμου, τουλαχιστον θα μπορουσατε να μας εξηγησετe γιατι και κατα ποιον τροπον θεωρειτε εαυτον περισσοτερον Ελληναν απο εμενα, εναν Βλαχο με πλειστες οσες αποδειξεις θυσιων της οικογενειας μου προς το ΕΘΝΟΣ των Ελληνων.

    Δικος σας ο ορισμος Ελληνων, δικος σας ο ορισμος της Ελληνικοτητας.
    Αντε να δουμε ποσο ΕΛΛΗΝΑΣ εισαι!

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άντε πάλι τα ίδια.

    Λοιπόν σε ότι αφορά τον Τσιούλκα: Πρόκειται για έναν Σλαβόφωνο/Βουλγαρόφωνο με ισχυρή Ελληνική εθνική συνείδηση.

    Σε ότι αφορά όμως το έργο του περί Σλαβοφανούς ιδιώματος ΔΕΝ υπάρχει σήμερα ούτε ένας σοβαρός επιστημων που να αποδέχεται τις τερατώδεις ετυμολογίες Σλαβικών λέξεων που δίνει.

    Συγγνώμη αλλα υιοθέτηση τέτοιων απόψεων είναι φαιδρότητα...

    Δεν χρειάζεται να αποδομισω εγώ την Ελληνικότητα των Βλάχων. Αυτό το έκαναν οι ίδιοι οι Βλάχοι. Για την ακρίβεια ένα τμήμα τους. Σε ότι αφορά τους Βλάχους πρόκειται για μια αλλοφωνη εθνοτική ομάδα εντός αλλα και εκτος Ελλαδικού χώρου. Σε ότι αφορά τους Βλάχους εν Ελλάδι ενa τμήμα τους ανέπτυξε ισχυρή Ελληνική εθνική συνείδηση, ένα άλλο τμήμα ισχυρή ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ συνείδηση και ένα τρίτο ισχυρή ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ συνείδηση. Τέλος τα τελευταία 60 χρονια ένας κομμάτι ανέπτυξε και ισχυρή "Μακεδονική" συνείδηση. Ο Grougias αυτή την στιγμή είναι ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    Σε ότι αφορά τα λάθη των κυβερνήσεων των Αθηνών αυτά είναι δεδομένα. Μονο που σε αυτό το κέντρο λήψης αποφάσεων συμμετείχαν ενεργά και ΒΛΑΧΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

    Αντί στο πανικό σου kyrie Tσαπανε να προσπαθείς να βρείς κάποια επιχειρήματα καλο θα ήτανε να προσπαθήσεις να εξηγήσεις γιατί δείξανε τόσο μεγάλο μισος απέναντι στην Ελλάδα κάτι Βλάχοι σαν τον Mitre Βλάχο, τον Kazaptse, ton Vlahov, τον Pite Guli κτλ.

    Μπορώ να γεμίσω σελίδες από δαύτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολες οι τοπικες ομαδες του Ελληνισμου μπορουν να γεμισουν σελιδες απο τα μαυρα προβατα των, αλλα αυτο το γεγονος δεν πιστοποιει οτι η ομαδα δεν ηταν μελος του Ελληνισμου, ιδιως οταν αυτη η ομαδα υπηρξε πρωτεργατης στην αναγεννηση του, οπως ησαν οι Βλαχοι της Μοσχοπολεως.

    Τα υπολοιπα ειναι προβοκατορικες φαιδροτητες, υποκινουμενες εξωθεν, εναντιον αυτων ακριβως οι οποιοι διεθεσαν τα παντα για την δημιουργια του πρωτου και μοναδικου Ελληνικου κρατους. Για καθε παρατραπεντα Βλαχο της Εθνικης γραμμης, ακομα και οταν η ιδια η Αθηνα παρατραπηκε αυτων των γραμμων και θεσεων,μπορω να σας παραθεσω χιλιαδες Βλαχων Εθνικων ευεργετων,πολεμιστων,πολιτικων,των οποιων τα ονοματα κοσμουν το Πανθεων του Ελληνισμου.

    Βλεπω οτι για μιαν ακομα φορα αποφευγετε επιμελως να συγκρινετε τον δικο σας Ελληνισμο με τον δικο μου.
    Για αλλη μια φορα, τι ειναι αυτο που σας κανει περισσοτερο Ελληνα απο εμενα, εναν Βλαχο με ριζες απο Μοσχοπολη,Ζερμα,Καλλαριτες,Μοναστηρι,Φλωρινα?
    Το αιμα?
    Η γλωσσα?
    Οι θυσιες της οικογενειας σας για την δημιουργια και διαμορφωση Ελληνικου κρατους?
    Η θελησις του ανηκειν στον Ελληνισμο ?
    Η θρησκεια?
    Τι μετραει η φωνη η η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ? Ηταν ο Τσιουλκας Ελληνας η οχι?
    Διδαξε και διεδωσε τον Ελληνισμο σε εκατονταδες μαθητες υπο σκληρες κατοχικες Οθωμανικες συνθηκες, ναι η οχι? Δεν θα θελατε να εχωμε μερικες ακομα εκατονταδες Γυμνασιαρχες σαν αυτον να μορφωσουν στον Ελληνισμο τους καφρους με τους οποιους ορισμενοι - ορισμενοι καταπλημμυρησαν την σημερινη Ελλαδα?
    Θεωρειτε οτι η σημερινη Ελληνικη φωνη σχετιζεται και κατα ποσον με την Αττικη διαλεκτο?
    Κ.τ.λ.................κ.τ.λ.................κ.τ.λ.....................!

    Αυτα τα λιγα, αλλ¨απ οτι φαινεται εσεις συνεχιζετε με προβοκατορικες θεσεις, χωρις καν να εισθε ΕΛΛΗΝΑΣ.


    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Tσαπανε προέρχεστε από μια αλλοφωνη εθνοτική ομάδα της οποιας ένα σημαντικό ποσοστό ουδέποτε αισθάνθηκαν Έλληνες.

    Οι άνθρωποι αυτοί ανέπτυξαν ισχυρή Ρουμανικη η Βουλγαρικη εθνική συνείδηση και σε διαφορες περιόδους απεργάζονταν τον διαμελισμό της χώρας. Είναι προφανές ότι για τους συγκεκριμένους ο ορος παρατραπενταs που χρησιμοποιείς είναι το λιγότερο προκλητικός.

    Γιατί δεν τολμάς να αποδόσεις βαρύτερους χαρακτηρισμούς σε αυτά τα ελεεινά υποκείμενα?

    Προσωπικά δεν γνωρίζω Ελληνόφωνους που να απεργάζονταν διαμελισμό της χώρας με βάση εθνολογικά/εθνικά κριτήρια όπως έκαναν οι Ρουμανόφωνοι και οι Βουλγαρόφωνοι επί κατοχής.

    Ο Tsioulkas ήταν ένας Βλάχος με ισχυρή Ελληνική εθνική συνείδηση. Οι απόψεις του όμως περί σλαβοφανούς ιδιώματος είναι για τα πανηγύρια. Όπως για τα πανηγύρια είναι και η απόψεις που είχε ο μεγάλος ποιητής Εμπειρικός περί Δωρικής που ομιλούν οι Αρβανίτες.

    Στο επαναλαμβάνω για άλλη μια φορα το πρόβλημα υπήρχε στην δικη σου εθνοτική ομάδα. Μην προσπαθείς να ξεφύγεις από τις ευθύνες μερίδας Βλάχων. Αυτά τα υποκείμενα σκοτώνανε για μια χλαίνη Έλληνες στρατιώτες μετά την κατάρρευση του μετώπου στην Αλβανία. Μέχρι πριν 10-15 χρονια υπήρχανε ακόμη Βλάχοι στην Σαμαρίνα που είχανε Ρουμανικη εθνική συνείδηση. Μιλάς εσύ για προβοκάτορες και ξένα κέντρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νατος και παλι με τα γλωσσικα ! Μα καλα.......δεν εχεις καταλαβει οτι οι Ελληνες ομιλουσαν-ειχαν σαν επισημη γλωσσα- απο το 148 π.χ. περιπου μεχρις την μετα του Ιουστινιανου εποχη 550-600 μ.χ. την Λατινικη ?
    Δεν αντιλαμβανεσαι οτι ολοκληρος ο Ελληνισμος απο Δυρραχιου μεχρις Μεσολογγιου περι τον 10ον-11ον αιωνα ησαν γνωστοι σαν Μεγαλοβλαχιτες και Μικροβλαχιτες ?
    O Τσιουλκας ηταν πολυγλωσσος Ελληνας σαν τις χιλιαδες Ελληνων που ζουσαν βορειως των Θερμοπυλων, το οριο το οποιο ο Παπαρηγοπουλος εθεσεν σαν διαχωριστικη γραμμη αιματος και γλωσσας για τους Ελληνες(τρομαρα του ) !
    Εξυπηρετουσε προφανως (ο Παπαρηγοπουλος/οπως και αλλοι ιστορικοι με πιθανη εξαιρεση τον Κορδατο) αλλα συμφεροντα, αλλα ετσι φτιαξαμε την νεωτερη Ελλαδα!Ακομα και το Μακεδονικο Κομιτατο του Καλαποθακη ηθελε την Μακεδονια Ελληνικη αλλα.................ΧΩΡΙΣ τους Μακεδονες της, οι οποιοι χαρακτηρισθηκαν σαν Σλαυομακεδονες απο Βενιζελο - Κορομηλα (δηλαδη εθνικοι Μακεδονες ομιλουντες την σλαυικη )οι δε Βλαχοι σαν φιλο-Ρουμανοι η Ρουμανοβλαχοι την εποχη που Ρουμανια δεν καν υπηρχε πριν απο 100 χρονια!
    Μετα απο δεκα χρονια περιπου δε, αυτοι οι χαρακτηρισμοι εφαρμοσθηκαν σε γενικωτερες γραμμες........βλεπεις επρεπε ο Ελληνισμος να ανοιξει τα χερια του και να δεχτει αδελφια,ξαδελφια και μουσαφιραιους εξ ανατολων και Νοτου, ολοι αυτοι ομως χρειαζονταν ΓΗ για να επιζησουν, και την γη την κατειχαν οι.............Σλαυομακεδονες και οι "Ρουμανοβλαχοι " !
    Ετσι κολλησε και παραμενει η ρετσινια!
    Συνεχιζεις να ασχολεισαι με ΜΕΡΙΔΑ Βλαχων, και με ΣΕΛΙΔΕΣ ανθελληνων Βλαχων, αλλα ταυτοχρονα ουτε κουβεντα για τους Βλαχους ευεργετες οι οποιοι βασικα κατασκευασαν την νεωτερη Ελλαδα και των οποιων τα κατορθωματα γεμιζουν τομους!
    Οταν η Αθηνα ειχε 46 κατοικους και μερικες καλογριες, η Μοσχοπολη ανθιζε με ανω των 100,000 τουλαχιστον κατοικους, με το δευτερο στα Βαλκανια τυπογραφειο και με μοναδικη Ακαδημια!
    Η Αναγεννηση του ελληνισμου, δεν ξεκινησε απο τα Νοτια, ξεκινησε απο τα Βορεια, απο εκει που ο Οθωμανισμος τιμωρησε τους Βλαχους για την συμμετοχη των στα Ορλωφικα!
    Οσο για την Αλβανια.........ξεχασες να μας πεις οτι κατα την γενικη επιστρατευση ο Νοτος εστειλε τις εφεδρειες πεζοπορικως, αντι με το τραινο η με αυτοκινητα.......βλεπεις δεν πολυβιαζονταν να σκοτωθουν για την Ελλαδα, οσο για τις χλαινες.........φαινεται οτι οι Νοτιοι στρατιωτες ειχαν χλαινες, αλλα οι Βορειοι...ουτε μια!
    Ησαν οι ιδιοι Βορειοι τους οποιους οι Νοτιοι πεταξαν απο τα κρεββατια των νοσοκομειων με την ιαχη........ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ πολεμιστε για την Ελλαδα!
    Τα καυμενα τα γιουσουφακια ακομα να καταλαβουν οτι εαν η Αθηνα στεκονταν ελευθερη ηταν ανεκαθεν λογω των Βορειων υπερασπιστων των συνορων!
    Ετσι πλαστηκε η νεωτερη ιστορια, μπορει να εχεις ενδοιασμους και προκαταληψεις σχετικα με τους Βλαχους, αλλα ενθυμου ενα πραγμα, οτι ΕΜΕΙΣ ειμαστε αυτοι που μαζεψαν τον απανταχου κατατρεγμενο Ελληνισμο στις δυσκολες ωρες του,ειτε προερχονταν απο τον Ποντο, την Μικρα Ασια,την Αιγυπτο,Συρια,Ισραηλ και παμε λεγοντας γιατι ο Βενιζελος δεν τους πολυ-ηθελε στο νησι του.
    Το γεγονος οτι αρεσκεσαι να καταφερεσαι εναντιον ολοκληρου της ομαδας για σφαλματα ορισμενων μελων της, την στιγμη μαλιστα που εχεις ηδη παραδεχτει την αναμειξη-συμμετοχη αλλα και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ των Αθηνων σε ορισμενους κρισιμους καιρους, ειναι τουλαχιστον αδικον,και μεροληπτικον και στερειται ευθυτητας και δικαιοτητας.
    Αυτα τα λιγα για σημερα, εαν οι Βλαχοι δημιουργησαν οσα προσφεραν προς τον Ελληνισμο, δεν τα καταφεραν με ενα απλο ιδιωμα 6,000 λεξεων, τα καταφεραν με την πολυγλωσσια των και την απταιστον γνωση και χρηση της Ελληνικης του μισου εκατομμυριου λεξεων, την οποιαν και διεδωσαν.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Kyrio Tsapano

    Γενικά όταν εκνευρίζεσαι δεν έχεις καθαρό μυαλό και επιστρατεύεις άσχετα και έωλα επιχειρήματα. Για να κάνω μια προσπάθεια μπας και ηρεμήσεις λίγο.

    1) Με τις μέχρι τώρα απόψεις μου και τις οποιες γνώσεις μου επί του θέματος (οι οποιες μπορεί να είναι πολύ λίγες. Ας το κρίνουν όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα...)σου φαίνομαι να είμαι Νότιος και να πίνω τον καφέ μου σε cafeteria στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς? Τι λοιπόν κανεις αναφορές για Νότιους, το κακό κράτος των Αθηνών κτλ? Άλλωστε από την εποχή του Μακεδονικού Κομιτάτου ένα σορό Βλάχοι είχανε πλακώσει στην Αθηνα. Σε αυτό το κέντρο λειψής αποφάσεων συμμετείχαν ενεργά ένα σορό Βλάχοι...

    2) Παλαιότερα σου είχα παραθέσει αρκετά αποσπάσματα από το βιβλίο του Βλάχου Μόδη. Θες να κάνω πάλι τα ίδιο? Δεν έχει νόημα...

    3) Την εντοπιότητα του Μακεδόνα μην την πολύ χρησιμοποιείς γιατί ΔΕΝ σε παίρνει. Η μάλλον πούλησε την σε κανένα "Νότιο"..."Μουσαφίρηδες" ήτανε και οι περισσότεροι Βλάχοι στην Μακεδονία. Κυνηγημένοι από τον Άλλη Πασα έφυγαν από την οροσειρά της Πίνδου (Ορεινή Θεσσαλία-Ήπειρο-Βόρεια Ήπειρο) και βρέθηκαν στην Μακεδονία.

    4) Την γη στην Μακεδονία δεν την κατείχαν οι Βλάχοι και οι Βούλγαροφωνoi. Αυτοί ήτανε δεκατιστές στα τσιφλίκια Τούρκων και Τουρκαλβανών. Άλλο αν θέλανε και δίκαιως να απελευθερωθούν από τους Οθωμανούς και να λάβουν κλήρο. Σε ότι δε αφορά την Κεντρική Μακεδονία ήτανε τότε ακατάλληλη για γεωργική καλλιέργεια γιατί ήτανε ένας απέραντος βαλτότοπος. Μονο κτηνοτροφία υπήρχε εκεί.

    5) Όσο για την φιλοξενία που πρόσφεραν στους προσφυγες από την Ανατολή αυτός είναι ένας μύθος. Οι προσφυγες αντιμετωπίστηκαν με απέχθεια και ρατσισμό. Όχι μονο από Βουλγαρόφωνους και Ρουμανόφωνους αλλα ακόμη και από τους Ελληνόφωνους πχ στο Ρουμλούκι. Ακόμη και αυτοί οι Ελληνόφωνοι Θράκες (Ελληνόφωνοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίστηκαν ρατσιστικά από τους Ελληνόφωνους στο Ρουμλούκι). Αποτελούσανε τον μπαμπούλα για τα μικρά παιδιά...Μάνα μου πρόσφυγκας θα με φάει (με την χαρακτηριστική προφορά των κατοίκων του Ρουμλουκιού).

    6) Είναι ανιστόρητος ο ισχυρισμός σου ότι οι Έλληνες από την Ρωμαϊκή κατάκτηση μέχρι τον 6 αιώνα μιλούσανε μονο λατινικά (Έρεε τι κάνει ο Βλάχος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα...Το λευκό-μέλλαν). Ακόμα και αν δεχτούμε παρουσία Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο από εκείνη την εποχή τότε το πιθανότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με προϊόν μυξής με τους λεγεωνάριους των Ρωμαϊκών λεγεώνων που στάθμευαν στην περιοχή. Όλος ο κόσμος μάθαινε Ελληνιστική Kοινή επί Ρωμαίων και οι Έλληνες είχανε πάψει να μιλάνε Ελληνικά. Eeeere χτυπάει οροφή η...

    7) Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ του Μακεδονικού κομιτάτου στην Αθηνα μιλούσε με θερμη για τους εξελληνισμένους Βλάχους που έπρεπε να απελευθερωθούν...

    8) Μια που αναφέρεις Τσιούλκα είναι αυτός ο οποιος έχει γράψει ότι από την Ελληνική λέξη:

    ύδωρ-υδριλος προέρχεται το FODA-FODDEN-FODDENA (προφανώς ήθελε να πει VΟDA-VODDEN-VODDENA)!!!

    και από το

    Κύων προέρχεται το ΚOUTSE!!!

    Αλλα αν δεν κάνω λάθος και για την ΓΚΛΑΒΑ είχε βρει λέξη

    Για :):):) και για :(:(:(

    Αλλα τώρα που το θυμήθηκα εσύ έχεις πει
    ότι το:

    ΝΑ ΖΙVEΕ GRETSKA που είπε ο Κότας είναι Ελληνικά από το Να ζηεί η Γραίκια!!!

    Σε παραδίδω λοιπόν στην κρίση όλων των υπολοιπων σχολιαστών οι οποιοι είναι σώφρονες, γνωστες του αντικειμενου και έχουν σοβαρά επιχειρήματα...

    Που είσαι Tσαπανε GORE GLAVATA. Δεν μπορεί Ελληνικά προέλευσης είναι και αυτή η φράση... κανε την ετυμολογία της...

    :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επειδή εδώ μέσα σχολιάζω εδώ και χρόνια ως ΚΕ (και όχι ΚΕ με αποσιωπητικά ...) να ξεκαθαρίσω πως δεν ήμουν ο πρώτος σχολιαστής. Και βέβαια όσο κι αν βρίσκομαι 100% κόντρα στον Τσάπανο εδώ και χρόνια τις άρρωστες εμμονές περί ελληνικής καταγωγής του άλλου ανώνυμου σχολιαστή τις γράφω εκεί που έγραψαν οι ελληνόφωνοι Τουρκοκρητικοί, Βαλαάδες και Καρυστινοί μουσουλμάνοι τη Ρωμιοσύνη. Γκέγκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ ΑνώνυμεJan 23, 2012 10:41 AM

    Με μια γρήγορη ανάγνωση των σχολίων σου μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι δεν είσαι κάποιος τυχαίος-άξεστος.Προφανώς έχεις ακαδημα'ι'κή μόρφωση και έχεις μελετήσει αρκετούς συγγραφείς,τουλάχιστον σε θέματα που αφορούν την μακεδονία και ευρύτερα την Ελλάδα.

    Αυτό όμως που είναι εμφανές σε μεγάλο βαθμό,είναι το γεγονός πως μιλάς με μένος και βγάζεις χολή σε οτιδήποτε είναι πέραν της δικιάς σου ιδεολογίας.Σύμφωνα με την εμπειρία μου γύρω από το μακεδονικό,υποθέτω πως είσαι κάποιος που νιώθει "εθνικά μακεδόνας" και έχεις μεγαλώσει με ιστορίες των παππούδων σου κτλ,κτλ...

    Θέλω να σου κάνω μια ερώτηση.Είθισται όταν υπάρχει μια διαφωνία να επικαλούμαστε αρχαιολογικές,ιστορικές και επιστημονικές αποδείξεις.Η επιστολή που έχει αποσταλεί απο 371 ακαδημα'ι'κο'υς προς τον πρόεδρο Ομπάμα,σχετικά με την ελληνικότητα της μακεδονίας την δέχεσαι?

    Σε ρωτάω διότι μέχρι σήμερα,μετά από 3 χρόνια σχεδόν,δεν αμφισβητήθηκε από κάποια άλλη ομάδα επιστημόνων.Προφανώς για να μην έγινε υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία επιστημονικά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.Θα ήθελατην άποψη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι Μακεδονικές οργανώσεις τι θα κάνουν μετά την αποκάλυψη για την άγνοια του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το ποιες χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας; Ρητορική ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μπορούμε να κάνουμε;

      Εμείς έχουμε πει εδώ και χρόνια ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ακούει ΕΛΙΑΜΕΠ ... η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Πετσάλνικος, και ο κ. Κουμουτσάκος μας έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια: "Πρέπει να λύσουμε το θέμα της ονομασίας τώρα ... τώρα γιατί τόσες χώρες τους έχουν αναγνωρίσει και θα χάσουμε αν θα φέρουν την ερώτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ!"

      Ψέματα ... απλά ψέματα.

      Η απάντηση που το ελληνικό ΥΠΕΞ μας έδωσε αποφεύγει την ερώτηση μας. Είναι γεμάτη από επιφανειακές δηλώσεις όπως "ειρήνη στα Βαλκάνια" και "φιλία μεταξύ των λαών".

      http://history-of-macedonia.com/wordpress/2012/01/24/apokalupsi-ypex-xores-anagnorizoyn-fyrom/

      "Αποκάλυψη – Στο ΥΠΕΞ δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πόσες χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ."

      Απογοητευτικό. Η Παμμακεδονικές Οργανώσεις θα συνεχίσουν τον αγώνα.

      Διαγραφή
    2. Πολλά μπορείτε να κάνετε. Για αρχή, μπορείτε να επιμείνετε στην ερώτηση.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ/η φίλε/η,

      Όπως ανέφερα παραπάνω ... θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Φυσικά, θα συνεχίσουμε την πίεση προς το ΥΠΕΞ, αλλά και θα συνεχίσουμε την πίεση και στους άλλους οργανισμούς εντός και εκτός της Ελλάδας.

      Aντιπροσωπεύουμε πάνω από 3 εκατομμύρια Μακεδόνες. Τελικά η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει τη φωνή μας και τη φωνή όλων αυτών των ανθρώπων ... ψηφίζουμε.

      Διαγραφή
    4. Ωραία. Περιμένουμε να επανέλθετε και να δούμε τη νέα απάντηση του ΥΠΕΞ στο ζήτημα. Είναι ντροπή να μας δουλεύουν οι Σκοπιανοί και να μην κάνουμε κάτι.

      Διαγραφή
    5. Είναι επίσης απαραίτητο ότι οι Έλληνες στην Ελλάδα πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους. Είστε οι ψηφοφόροι! Βλέπουμε τι συμβαίνει με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης - ο οποίος εξελέγη χωρίς πλειοψηφία, διότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν. Η κυβέρνηση εργάζεται για σας ... εσείς δεν εργάζεστε για την κυβέρνηση. Έχουμε μάθει ότι όποιος μιλά για «εθνικά θέματα» είναι γραφικός ή χειρότερος. Αρκετά με την απογοήτευση και το λήθαργο.

      Διαγραφή
    6. Ψηφίζω πάντα. Δεν ψηφίζω άτομα που υποστηρίζουν εθνικά βλαπτικές «λύσεις». Πάντως από αυτά που διαβάζω, βλέπω διστακτικότητα στο να ζητηθούν εξηγήσεις για τη μη απάντηση του ΥΠΕΞ. Εντάξει, ας φάμε την προπαγάνδα των Σκοπιανών στη μάπα, με δική μας υπαιτιότητα.

      Διαγραφή
    7. Αγαπητέ φίλε/η,

      Θα ζητήσουμε από τα ΥΠΕΞ και πάλι για τον αριθμό των χωρών. Παρακαλούμε να κατανοήσετε ότι δεν θα σταματήσει μέχρι που μια σχετική απάντηση θα δοθεί. Πού είναι οι υπεύθυνοι ηγέτες στην Ελλάδα οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν αυτό;

      Ίσως δεν είστε υπαίτιος/ια (εσείς προσωπικά), αλλά υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που είναι.

      Υπάρχουν πολλές τρύπες που πρέπει να γεμίσουν:

      http://taxalia.blogspot.com/2012/01/blog-post_3827.html

      Με φιλικούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  21. Αγαπητε κε. Ανωνυμε

    Αλλη μια αναρτηση, αλλη μια αρνηση ορισμου των Ελληνων και του Ελληνισμου, ωστε να μπορουμε να αποφανθουμε ποια ομαδα θα μπορουσε να περιτυλιχθει με τις δαφνες των. Δεν πειραζει, να οι απαντησεις μου στο τελευταιο σου σχολιο.

    1.Εαν δεν απατωμαι εσυ ησουν ο οποιος ανοιξε το κουτι με τα των χλαινων. Οι Βλαχοι δεν χρειαζονταν να σκοτωνουν Ελληνες στρατιωτες για τον απλουστατο λογο, οτι προστατευαν τον Ελληνισμο απο τα πατροπαραδοτα μερη των, και ηξεραν τον καιρο, και βεβαια ειχαν καπες κατα πολυ ανωτερες των χλαινων. Αλλα επειδη εσυ εκανες τον διαχωρισμο και επειδη αυτοι που μας ηρθαν με χλαινες ησαν οι νοτιοι, να πως δημιουργηθηκε το θεμα.Καποιοι λοιπον διεδωσαν τετοια παραμυθια και εσυ διαιωνιζεις την ανεντιοτητα σου, νομιζοντας οτι θα μεινεις ελευθερος να διαλαλεις τις συκοφαντιες σου και τις προβοκατσιες σου.

    2.Τι ελεγε λοιπον ο Μοδης ? Δεν ελεγε ο Μοδης (Αρχι-Βλαχος ο ιδιος και η οικογενεια του ) οτι οι εντοπιοι πληθυσμοι ησαν Ελληνες με Ελληνικη συνειδηση και οτι πολεμησαν στην πλειοψηφια των για την Ελλαδα και τον Ελληνισμο κατα τον Μακεδονικο Αγωνα?
    Δεν ειναι αληθεια οτι το 90% των αγαλματων των ηρωων του Μακεδονικου αγωνα ανηκουν σε αυτοχθονους-γηνενεις-εντοπιους ομιλουντας την Μακεδονικην του Παυλου Μελα και πολυγλωσσους Βλαχους?

    3.Μα καλα, εχεις ανοιξεις Πτολεμαιο η Στραβωνα για να δεις τα ορια της Μακεδονιας ? ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΙΤΟΝ,ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΧΙΙ,Δεκατος Χαρτης της Ευρωπης.....
    " Απο Δυρραχιου 45'40'55' στην Απολλωνια..............στον Αυλωνα..............Ελιμιοπια........Ορεστια..............Αμαντια...................κ.τ.λ. " εχω βαρεθει να μορφωνω δεξια και αριστερα κατι ημιμαθεις σαν του λογου σου, δεκα φορες ποιο επικινδυνους απο τους πληρους αμαθεις ! (Και οταν απευθυνεσαι σε μενα ειναι Τσαπανε και οχι Τσαπανο -ουτε Παπανουτσος να εισαι ). Καθως βλεπεις λοιπον οι Βλαχοι ειναι καθαροαιμοι Μακεδονες, και εαν ειχες ανοιξει Ηροδοτο Βιβλιο Α¨ παραγρ. 56 θα ειχες διδαχθει οτι το Εθνος των Ελληνων μετονομασθει σε αυτο των Μακεδονων οταν εφτασε στην Πινδο και σαν αυτο των Δωριεων οταν εφτασε στην Πελοποννησο.
    Οι Βλαχοι λοιπον της ΠΙΝΔΟΥ, δεν εφτασαν απο τα ΒΟΡΕΙΑ, αλλα ειναι το ΕΘΝΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ το οποιον κατεληξε και παρεμεινε στην Πινδο.
    Κατοπιν με τον Περδικκα δια μεσου Αργους Ορεστικου επανηλθαν στα χαμηλα οπου και αρχισαμε να ανακατευωμαστε με τους ΅μουσαφιρηδες΅.

    4. Το μονο που κατειχαν οι Οθωμανοι ηταν οι μεγαλες πολεις, στα ορεινα των Βλαχων διεσωθη το Ελληνικο αιμα και η λαλια, διαφορετικα θα πρεπει να μας εξηγησεις ποιοι διδαξαν την ελληνικη στους Μοσχοπολιτες οι οποιοι διεδωσαν στην Ευρωπη τα της Νεωτερας Ελλαδας και συνεβαλλαν τα παντα για την δημιουργια του πρωτου Ελληνικου κρατους.
    Διαβασε Δημητριαδη για τα ταξιδια του Εβλιγια Τσελεμπη και θα καταλαβεις τις καταστασεις. Μαλιστα οι Βλαχοι της Μοσχοπολεως ειχαν αναπτυξει τοσην επιρροη που οταν η Μ. Αικατερινη απεφασισε να κανει επανασταση στην Ελλαδα, κυτταξε προς τους ορεινους πληθυσμους της, και βεβαια οπως εγραψα οι Βλαχοι της Βορειο-Δυτικης Μακεδονιας πληρωσαν την νυφη και κατεληξαν στην Πελαγονια,μεταξυ αυτων και η οικογενεια μου και αυτη των Δραγουμαιων.

    5.Για καθε περιπτωση απεχθειας προς τους Προσφυγες που μπορεις να φερεις, εγω μπορω να σου αντιταξω χιλιες αλλες που οι τοπικοι πληθυσμοι οχι μονον βοθησαν τους Προσφυγες αλλα και αλληλοπαντρευθηκαν σε επιτυχεις γαμους.
    Τωρα για τον ΅μπαμπουλα΅..................μπας και αναφερεσαι σε ορισμενους-ορισμενους Αφρικανο-Αιγυπτιους μαυρους οι οποιοι μας ηρθαν σαν ΅μουσαφιρηδες΅? Τι να σου κανουν τα παιδακια, δεν ειχαν ξαναδει μαυρους, αντε να φανε λοιπον υπο την απειλη και φοβο αυτων την μιση φετα ψωμι γιατι την αλλη μιση την ειχαμε δωσει στους προσφυγες!
    Γ.Τ.
    συνεχιζεται¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 6.Την μαρτυρια του ΛΥΔΟΥ περι ΓΕΝΙΚΗΣ ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΙΑΣ στον Ελληνικο χωρο, πολλοι προσπαθησαν να την αποκρυψουν, αλλα εις ματην !
    Ειτε σε αρεσει λοιπον ειτε δεν σε αρεσει, στον Ελληνικο χωρο η Λατινοφωνια δεν ειναι κατι καινουργιο. Ειναι βεβαια ΜΙΣΗΤΗ στην μετα τον Πατριαρχη Φωτιο Εκκλησια της Κωνσταντινουπολεως, λογω υποψιων πιθανης συνεργασιας των Λατινοφωνων με την Παπικη Ρωμη, αλλα στην πραγματικοτητα οι Βλαχοι ανεκαθεν δουλεψαν και εδημιουργησαν για την Ορθοδοξια, οπως αλλωστε και ολοκληρος ο Ελληνισμος, αλλα δυστυχως το αντιστροφο δεν αληθευει!

    7.Ωστε το ΕΜΠΡΟΣ μιλουσε για τους ΅εξελληνισμενους΅ Βλαχους !
    Μηπως το ΕΜΠΡΟΣ ανεφερε ΠΟΙΟΙ ησαν οι καθαροαιμοι Ελληναρες ικανοι να εξελληνισουν τους Βλαχους ?
    Μπας και ηταν οι ιδιοι οι Ελληναρες οι οποιοι ηθελαν να κατακτησουν την Μακεδονια αλλα ΧΩΡΙΣ τους Μακεδονες της, η μηπως ησαν αυτοι οι ιδιοι που οταν οι Μακεδονες κατελαβαν το Καστρο του Πλαταμωνα και μετεφεραν σαν λαφυρα τα εκει κανονια στην Λαμια κατα την επανασταση του 1878, τους ζητηθηκε ΕΝΟΙΚΕΙΟ για αποθηκευση ?
    Μαλλον αυτοι οι ιδιοι πρεπει ειναι !

    8. Οσο για την γκλαβα, το βοντα, και ενα σωρο δηθεν αλλες σλαυικες λεξεις, ξεχνα τες, δεν υπηρχαν Σλαυοι πριν τον 17ον αιωνα, υπαρχουν περισσοτεροι αμερικανισμοι στην γλωσσα μας παρα σλαυισμοι η βουλγαρισμοι.
    Να και το βιβλιο ενος πολυγλωσου Ελληνα Γυμνασιαρχη του Μοναστηριου, οπως ηξερε την Μακεδονικη γλωσσα ΅βλεπε Παυλου Μελα βιβλιο΅ οπως αυτη ομιλουνταν την εποχη του Μακεδονικου Αγωνα και οχι οπως την καταντησαν οι Βουλγαροι με τα την δημιουργια των σχολειων των και του Γυμνασιου Θεσσαλονικης, και οι Σκοπιανοι με την βοηθεια αλλοδαπων δηθεν σλαυολογων.
    http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Ftkl-portal-neo%2F%2Fmetadata%2F1%2F6%2Ff%2Fattached-metadata-292-0000004%2F99867_w.pdf&width=841&height=595&pagestart=1&maxpage=200&lang=en&pageno=1
    Αλλα.............η τοπικη Μακεδονικη λαλια - η λαλια δηλαδη ΕΛΛΗΝΩΝ- οι οποιοι ζουσαν και ζουν επι χιλιετηριδες στα ιδια χωματα οι Δυτικομακεδονες δηλαδη δεν θα πεσουν στην παγιδα των Σκοπιων και δεν προκειται να την μεταλλαξουν στο Σκοπιανο εκτρωμα.
    Εαν δεν καταλαβαινεις τα Βλαχικα, η τα ντοπια η τα Αρβανιτικα, λυπαμαι, αλλα ουτε εγω καταλαβαινω τα Ποντιακα, τα Κρητικα, τα Μικρασιατικα η μια των τουλαχιστον 115 διαλεκτων των ΕΛΛΗΝΩΝ.
    Και ομως, ολοι οι ομιλουντες τις παραπανω διαλεκτους ειναι μερος αναποσπαστο του Ελληνισμου, εστω...εστω αν και εσυ για ακομα μια φορα αρνεισαι να ορισεις τον Ελληνα.
    Και κατι αλλο, οπως εγω ξαναγραψει, και οπως σου απεδειξα παραπανω, οι Βλαχοι δεν ειναι τιποτα μουνουχισμενα καπονια του Ελληνισμου δηθεν ΅εξελληνισθεντες΅ επηλυδες βαρβαροι. Οι Βλαχοι ηταν και ειναι Πινδικοι Μακεδονες δηλαδη η αφροκρεμα του γενους των Ελληνων. Τελεια και παυλα.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια
    Lyngos@aol.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Ανώνυμο Jan 23, 2012 04:51

    Σε ευχαριστώ φιλε ανώνυμε για τα καλά σου λόγια αλλα ΟΧΙ και εθνικά "Μακεδόνας". Στη Μακεδονία γεννήθηκα και μεγάλωσα όχι όμως και εθνικά "Μακεδόναs". Έχω πολλά χρονια στο εξωτερικό. Ίσως όχι σε τόσο ωραίο μέρος όσο η Καλιφόρνια που είναι ο κύριος Τσάπανος...

    Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία για την Ελληνική προέλευση των Αρχαίων Μακεδόνων. Αποτελούν τμήμα του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Του πιο ενδοξου πολιτισμού αυτού του πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Στηρίζω την συγκεκριμένη δήλωση στην οποια αναφέρεσαι.

    Ίσως να έχεις δίκαιο. Ίσως τα σχόλια μου να είναι πολύ σκληρά γεμάτα χολή και σε κάποιους σοβαρούς, καλλιεργημένους και προπάντων ειλικρινείς ανθρώπους να ακούγονται προκλητικά και γεμάτα χολή...

    Όμως προσέχω όσο μπορώ να χρησιμοποιώ στοιχεια που είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα. Δεν επικαλούμαι στοιχεια τερατώδους προπαγάνδας Σκοπιανών.

    Πάντως πολύ πιο σκληρή και προκλητική είναι η κατάρρευση και η καταστροφή της χώρας μας που ζούμε αυτή την εποχή. Προσπαθώ λοιπόν να ερμηνεύσω τις πραγματικές αιτίες αυτής της κομματικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και εθνικής κατάρρευσης που βιώνουμε.

    Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αυτή οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό στον επιφανειακό εξελληνισμό διαφορων αλλοφώνων εθνοτικών ομάδων εντός του σύγχρονου Ελληνικού έθνους.

    Η αδυναμία ταύτισης του μέσου νέο-Έλληνα με το Ελληνικό κράτος έχει ως ένα βαθμό τις ρίζες τις σε αυτό το πρόβλημα.

    Έπειτα υπάρχει και αυτή η απίστευτα βασανιστική σύγκριση με το Αρχαίο ένδοξο παρελθόν...

    Δες για παράδειγμα τι γλώσσα μαθαίνουν στα παιδιά στο σχόλειο...Νέο-Ελληνική Δημοτική...Μια Ελληνική μεν παραφθαρμένη δε γλώσσα προίον αγραμματοσύνης αιώνων λόγο υποταγής στους Τατάρους με άφθονα Τουρκικα και Ιταλικά γλωσσικά δάνεια. Όσο δε για τα επιχειρήματα που επιστρατεύουν για να στηρίξουν την επιβολή της...

    Ως λαός και κοινωνία είμαστε ανίκανοι να τηρήσουμε στοιχειώδης κανόνες, συμπεριφορές και νομους...Τι παιδεία λοιπόν διαθέτει ο μέσος νέο-Έλληνας?

    Όπως λοιπόν το έχει θέσει και ένας φίλος μου: Τι πραγματική Εθνική Συνείδηση υπάρχει όταν όλοι κοιτάνε τον κόλο τους?

    Αυτή λοιπόν η παρακμή μοιραία οδηγεί σε διερεύνηση της προέλευσης των διαφορων αλλοφώνων εθνοτικών ομάδων που αποτελούν δομικά συστατικά του σύγχρονου Ελληνικού έθνους. Από ότι φαίνεται υπάρχουν στοιχεια που ρίχνουν βαριές σκιές σε σύμπεριφορες και πιστεύω τους ακόμη και από την πρόσφατη Ιστορία τους.


    @ ΚE με η χωρίς ...
    Η ανταλλαγή Balaadwn και Τούρκο-Κριτικών έγινε με καθαρά θρησκευτικά και όχι εθνοτικά/γλωσσικά κριτήρια. Εξισλαμισμοί υπήρξανε και βίαιοι αλλα και ειρηνικοί. Και μιας και σε βλέπω να έχεις ροπή προς την χυδαιότητα...

    ...Kαι εγώ την παρακμιακή Ρωμιοσύνη ΣΟΥ την γράφω εκεί που εσύ γραφεις τις απόψεις μου. Αν δεν το έχεις καταλάβει μαζί με όλα τα αλλα καταρρέει και η Ρωμιοσύνη ΣΟΥ. Σε αντίθεση με την Ένδοξη Ελλάδα και το Αρχαίο Ελληνικό Μεγαλείο που ήτανε είναι και θα είναι ένας ένδοξος φωτεινός φάρος ανθρωπισμού και πολιτισμού.

    Για περίπου 8 αιώνες οι Ρωμιοί ΣΟΥ στείλανε στο πυρ το εξώτερο τους Έλληνες. Άρχισαν να θυμούνται ότι σε αυτή την γη υπήρχαν και Έλληνες όταν Τάταροι από την Ανατολή και Ενετοί/Φράγκοι από την Δύση διέλυαν το παρακμιακό μόρφωμα τους. Αλλα ακόμη και τότε αδιόρθωτοι παρακαλούσανε γονυπετείς μια τους Τατάρους και μια τους Φράγκους για βοήθεια στις εμφύλιες διαμάχες για την εξουσία που είχαν...

    Reminds you of something more...recent?

    Προσοχή: Δεν έχω ΚΑΜΙΑ σχέση με δωδεκαθειστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμε Jan 24, 2012 04:18 PM

    Επειδή θα υπογράψω πάλι ως ανώνυμος,για χάρη ευκολίαν θα ονομαστώ απλά Έλλην Μακεδών από τη Θεσσσαλονίκη.Ήσουν πολύ κατατοπιστικός με τα επιχειρήματα σου περί"εξελληνισμού" κατά εσένα,διάφορων αλλόφωνων της ελληνικής, φυλών-ομάδων.Όπως έγινε κατανοητή και η δυσφορία σου για τα γλωσσικά-ξενόφερτα δάνεια της νεο-Ελληνικής γλώσσας.

    Θα ήθελα να συνεχίσουμε την συζήτηση μας με αρχή το πως νιώθεις εσύ,εννοώντας που ανήκεις σε εθνικό επίπεδο,με βάση τα σημερινά υπαρκτά έθνη και ίσως σε ποιά ομάδα-φυλή που ευρύτερα ταυτίζεται με κάποιο έθνος.

    Στην περίπτωση που νιώθεις ότι ανήκεις στο έθνος των Ελλήνων θεωρώ ότι η αντιπαράθεση σου με τον κύριο Τσαπάνο είναι άνευ ουσίας και δεν χρίζει τόσης αντίδρασης.Ο κύριος Τσαπάνος υποστηρίζει ότι είναι δίγλωσσος-λατινόφωνος Έλληνας,ανήκοντας στην φυλή των Βλάχων.Νομίζω ότι αυτο είναι ξεκαθαρισμένο.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι εκθειάζει την Ελληνικότητα του μέσα από την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των αξιέπαινων πράξεων της φυλής του ενώ εσύ ασχολείσαι με την ισχνή μειοψηφία αυτών που εναντιώθηκαν στο ελληνικό ιδεώδες.

    Εάν τελικά θέσουμε ως βάση της συζήτησης μας το γεγονός ότι δήλωσες Μακεδών και όχι "εθνικά μακεδόνας" οι επιλογές λιγοστεύουν.Θα μπορούσες να είσαι πρόσφυγας από την Μικρά Ασία,Πόντιος,κτλ,κτλ..Κατλαβαίνω όμως ότι αυτοπροσδιορίζεσαι ως Έλληνας.

    Εφόσον και εσύ νιώθεις Έλληνας και ο κύριος Τσαπάνος το ίδιο,δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος διαμάχης,Στην περίπτωση όμως που δεν αναγνωρίζεις το δικαίωμα στον κύριο Τσαπάνο να νιώθει Έλληνας,διότι θεωρείς τους Βλάχους εχθρούς του Ελληνισμού ή καλύτερα μη Έλληνες,θα έπρεπε να νιώθεις περήφανος που αγαπάνε την ίδια πατρίδα με εσένα.

    Κλείνοντας σχετικά με την αναφορά σου στα ξενόφερτα γλωσσικα δάνεια,που ίσως μαγαρίζουν την Ελληνική γλώσσα,πιστεύω πως θα ήταν αναπόφευκτο για οποιαδήποτε γλώσσα να μείνει ανεπηρέαστη μέσα από τόσους αιώνες.Προσωπικά δεν με πειράζει εάν λέω ασανσέρ αντί ανελκυστήρας,τασάκι αντί αναπτήρας,internet αντί διαδίκτυο κτλ,κτλ διότι δεν θα με κάνουν λιγότερο περήφανο ως Έλλην.Ανέτρεξε σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη και θα βρεις πολλά ελληνόφερτα δάνεια.

    Αναμένω τις απαντήσεις σου και σε ευχαριστώ για την απάντηση στο πρώτο ερώτημα που έθεσα περί μακεδονικού ζητήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Anonymo 25 Jan 4:58

    Δηλώνω και είμαι Ελληνικής Εθνικής καταγωγής γενηθεiς εν τη Μακεδονία από Ελληνόφωνους γονείς. Σε ότι αφορά το Tσαπανο τόσο αυτός όσο και εγώ αποτελούμε συστατικά του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους. Συνεπώς ΔΕΝ έχει καν νόημα να απαγορεύσω εις αυτόν να φέρει τον τίτλο του σύγχρονου Έλληνα. Ούτε φυσικά αμφισβητώ την συνείδηση του ιδιου και της οικογενειας του (τουλάχιστον έτσι όπως την παρουσιάζει. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι οι οποιοι αφού τους παράτησαν οι πάτρωνες τους από το Βουκουρέστι ως γνήσιοι χαμαιλέοντες εμφανίστηκαν ως οι "Eλλινικοτεροι" των Ελλήνων. Έλαβαν αξιώματα και τίτλους...). Βεβαια όταν εκνευρίζεται δείχνει κάποια στοιχεια απέχθειας από πλευράς του σε ότι αφορά τους υπολοιπους σύγχρονους Έλληνες προδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανασφάλεια που ο ίδιος έχει μέσα του διά την καταγωγή του. (Άσχετα αν έχει κάνει και DNA test στο παρελθόν όπως ο ίδιος τουλάχιστον έχει δηλώσει). Έτσι σε ότι αφορά τους Ελληνόφωνους Σαρακατσάνους υιοθετεί την άποψη των Ρουμάνων και τους εμφανίζει ως Βλάχους που "Eλλινοφωνισαν"...Πραγματική ειρωνεία!!! Πάντως όπως βλέπω και από τους υπολοιπους κανεις ΔΕΝ φαίνεται να συμμερίζεται τις ανιστόρητες θέσεις του.

    Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι επρόκειτο για μια ισχνή μειοψηφία Βλάχων που στράφηκαν κατά της Ελλάδας. Δεν έχω στοιχεια για το πόσοι έφυγαν για Ρουμανια. Όσο δε για τους Βουλγαρόφωνους γιατί Βουλγαρόφωνοι είναι (ας μην κοροϊδευόμαστε και παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας...). Το πρόβλημα γίνεται πιο πολύπλοκο αν σκεφτούμε ότι ακόμη και αυτοί που είχαν ισχυρή Ελληνική εθνική συνείδηση μπορεί να είχανε στενούς συγγενείς κομιτατζήδες. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι οι άνωθεν είναι πολύ διστακτικοί να πουν κάτι κακό για τους προδότες της εθνοτικής τους ομάδας. Εδώ και χρονια που τους παρακολουθώ στα blogs πολλές φορες ειδικά οι προερχόμενοι από Βουλγαρόφωνη παράδοση σχεδόν παρακαλάνε τους ακραίους φίλο-σκοπιανούς εθνικιστές να μην είναι τόσο προκλητικοί.
    Νοτιότερα πάλι τα πράγματα είναι επίσης παράξενα. Οι υποτιθέμενοι Δωριείς από το Aρβανον που κατοικούν στην Αττικό-Βοιωτία τα τελευταία 10 χρονια εχουν εχελιχθεi στους μεγαλύτερους αρχαιοκάπηλους στα χωρια τους (αυτό δεν το βράζω από το μυαλό μου. Μου το είχε εκμυστηρευτεί Αρβανίτης από εκείνες τις περιοχές πριν 5 χρονια).

    Θεωρείς ότι άνθρωποι οι οποιοι ΔΕΝ είναι εις θέση να τηρήσουν στοιχειώδεις νομους, κανόνες και αρχές που διέπουν την ίδια την οργάνωση του κράτους τους το σύμβολο της εθνικής συνείδησης τους έχουν πραγματικά ισχυρή εθνική συνείδηση? Μάλλον όχι. Που λοιπόν οφείλεται η έλλειψη εθνικής συνείδησης???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε Jan 25, 2012 02:49 PM

    Προτού απαντήσω θέλω να θέσω ένα ερώτημα φίλε μου.Οι κάτωθεν είχαν εθνική συνείδηση;
    ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

    Επανάσταση του 1821

    Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και αργότερα πολιτικός
    Μάρκος Μπότσαρης, αρχηγός των Σουλιωτών, υπερασπιστής του Μεσολογγίου
    Μελέτης Βασιλείου, ήταν οπλαρχηγός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821.
    Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η μόνη γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρίας
    Νικόλαος Κριεζιώτης, αρχηγός της ελληνικής επανάστασης στην Εύβοια

    Πρόεδροι της Δημοκρατίας

    Παύλος Κουντουριώτης, ναύαρχος και αργότερα πολιτικός
    Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός και στρατιωτικός δικτάτορας

    Πρωθυπουργοί

    Κίτσος Τζαβέλας
    Γεώργιος Κουντουριώτης
    Αντώνιος Κριεζής, υπηρέτησε στο Ελληνικό Ναυτικό στην επανάσταση, αργότερα πολιτικός
    Δημήτριος Βούλγαρης
    Αθανάσιος Μιαούλης
    Διομήδης Κυριακός
    Θεόδωρος Πάγκαλος
    Αλέξανδρος Κορυζής
    Πέτρος Βούλγαρης
    Αλέξανδρος Διομήδης-Κυριακός

    ΒΛΑΧΟΙ

    Αβέρωφ Γεώργιος,Αρσάκης Απόστολος,Δούμπας Νικόλαος,Δούμπας Στέργιος,Ζάππας Ευάγγελος,Ζάππας Κων/νος,Ποστολάκας Δημήτριος,Σίνας Γεώργιος,Σίνας Σίμωνας,Στουρνάρας Νικόλαος,Τοσίτσας Μιχαήλ,Τοσίτσας Θεόδωρος,Μπέλλιος Κωνσταντίνος,Γκαρμπολάς Σοφοκλής,Ιωάννης Ζαν Νίκου,Σταύρου Γεώργιος,Ιωάννης Κωλέττης,Σπυρίδων Λάμπρος,Ιωάννης Μανάκιας & Μιλτιάδης,Νικόλαος Σπαθάρης και πολλοί άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όσο για τα ευεργετήματα τους δεν έχουν τελειωμό,

    (Αβερώφειο) Γυμνάσιο Μετσόβου. Κτίστηκε με χρήματα του Γεωργίου Αβέρωφ στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

    (Αβερώφειο) Παναθηναϊκό στάδιο Αθηνών. Αναμαρμαρώθηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ το 1895, ο οποίος προσέφερε συνολικά 2.000.000 χρυσά φράγκα και χάρη στον οποίο έγινε δυνατό να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896.

    Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας. Δώρο προσφορά του Γεώργιου Αβέρωφ στην πόλη της Λάρισας το 1911.

    Αβερώφειος Σχολή (Γυμνάσιο) Αλεξάνδρειας. Ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Αβέρωφ (περιελάμβανε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Παρθεναγωγείο).

    Αβερώφειος Σχολή Ευελπίδων Αθηνών. Όλο το συγκρότημα των κτιρίων έγινε με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ.

    Φυλακές Αβέρωφ. Κτίστηκαν από τον Γ. Αβέρωφ (1896) και αρχικά προορίζονταν για τους ανήλικους.

    Ωδείο Αθηνών. Άλλη μία προσφορά του Γεωργίου Αβέρωφ.

    Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ». Θωρακισμένο καταδρομικό το οποίο ναυπηγήθηκε (1909-1911) στην Ιταλία με κληροδότημα 2.500.000 χρυσών φράγκων του Γεωργίου Αβέρωφ. Σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο – μουσείο.

    Αρσάκειο - Ελληνικό Εκπαιδευτήριο θηλέων. Έγινε από τον Απόστολο Αρσάκη.

    Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Σταύρου.

    Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Έργο των Μετσοβιτών Γεωργίου Αβέρωφ, Νικολάου Στουρνάρα και Μιχαήλ Τοσίτσα (1878).

    Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών. Κτίστηκε από τον Κων/νο Ζάππα ο οποίος ήταν εκτελεστής του κληροδοτήματος του Ευαγγέλου Ζάππα, σε σχέδια Ευαγγέλου Ζάππα (1874-1888). Ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια δραχμές εκείνης της εποχής.

    Ακαδημία Αθηνών. Κτίστηκε με δαπάνες αποκλειστικά του Σίμωνα Σίνα. Θεωρήθηκε ως ¨ένα από τα λαμπρότερα δημόσια οικοδομήματα όλης της Ευρώπης¨.

    Αστεροσκοπείο Αθηνών. Κτίστηκε και εξοπλίστηκε το 1842-1846 με έξοδα του Γεωργίου Σίνα. Ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

    Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών. Κτίστηκε με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη Γ. Σίνα.

    Τοσίτσειο Παρθεναγωγείο Αθηνών. Ιδρύθηκε από το Μιχαήλ Τοσίτσα.

    Φοιτητική Εστία Μιχαήλ Τοσίτσα. Κτίστηκε από το Μιχαήλ Τοσίτσα στην Κάτω Κηφισιά και παρέχει δωρεάν στέγη σε φοιτητές του νομού Ιωαννίνων.

    Θέλω να κλείσω με τη διαπίστωση του Γάλλου πολιτικού και διπλωμάτη Victor Berard:

    «Εδώ και πενήντα χρόνια οι Βλάχοι δούλεψαν για να γίνουν κάθε μέρα περισσότερο Έλληνες και για να σκορπίσουν γύρω τους την ελληνική πίστη. Υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του Γένους. Κληροδότησαν τα πιο όμορφα δώρα, έκτισαν για τον ελληνικό λαό τα πιο όμορφα οικοδομήματα, θεμελίωσαν στην Αθήνα τα ομορφότερα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά κτίρια του ελληνικού κόσμου».

    “La Turqie et l’ Hellenisme Contemporain”
    Paris 1896

    Η έλλειψη εθνικής συνείδησης που επικαλείσαι αφορά συγκεκριμένες μειοψηφικές ομάδες,οι οποίες από λάθος χειρισμούς του Ελληνικού κράτους ένιωσαν παρείσακτοι και οδηγήθηκαν σε απέχθεια απέναντι σε αυτό.Αυτή είναι η δική μου προσωπική γνώμη,χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβομαι και συμφωνώ με κάποιες από τις απόψεις σου.Αν θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να παρομοιάσω τις απόψεις σου,θα μου επιτρέψεις να πω ότι κοιτάζεις το δέντρο και χάνεις το δάσος μέσα από αυτές.

    Έλλην Μακεδών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακεδόνα Ελληναρά αρχαιολάτρη καθαροαιματιστή του εξωτερικού (απ' όλα έχει ο μπαξτσές) και που δεν είσαι 12θεϊστής μια τρύπα στο νερό έκανες. Μια ελληνική έκδοση του Γκρότε είσαι που λόγω καταγωγής βάζεις και τους αρχαίους Μακεδόνες στους Έλληνες σε αντίθεση με αυτόν.

      Σε λίγο θα μας ανακαλύψεις και εθνική συνείδηση στους Βαλαάδες (που θυμήθηκαν την ελληνικότητα τους όταν είδαν πως θα ανταλλάσονταν και θα έχαναν τις εκτάσεις τους), στους Καρυστινούς (που αναθεμάτιζαν τους επαναστάτες του 1821) και στους Τουρκοκρητικούς (που δε δίστασαν να περάσουν από μαχαίρι τους "συμπατριώτες" τους). Όσο κι αν σε τσούζει οι εθνικές συνειδήσεις πρώτα βασίστηκαν στη θρησκεία στα Βαλκάνια και μετά άρχισαν να διαφοροποιούνται πάνω στη γλώσσα (και μπόρεσαν να αποκτήσουν ξεχωριστό έθνος οι Αλβανοί). Οπότε τα συμπεράσματα σου περί της παθογένειας του νεοέλληνα είναι αποκλειστικά προϊόν του κομπλεξισμού σου - και που να πέσει γέλιο αν ανακαλύψεις μια μέρα πως είσαι κι εσύ λιγουλάκι μπάσταρδος σαν τους υπόλοιπους μας. :-) Ε ρε γλέντια τότε. Εγώ πάντως χωρίς να χρειαστεί να κάνω γενετικό τεστ δηλώνω ευθαρσώς 100% μπάσταρδος - οι καθαρόαιμοι ας έχουν την τύχη των βασιλικών οικογενειών: εκφυλισμό... :-)

      Τη Ρωμιοσύνη μου - αυτή που ξεσηκώθηκε όχι μόνο το 1821 και μετά (αλλά και πιο πριν ανεπιτυχώς), αυτή που ονειρεύτηκε την απελευθέρωση των εδαφών βορείως της Λαμίας (όρια της παραδοσιακής Ελλάδας για ορισμένους αρχαιόπληκτους ακόμα και τότε) τη γαμήσατε εσείς οι αρχαιόπληκτοι πατώκορφα. Τη φυσική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας τη βιάσατε, τους ετερόφωνους τους φιμώσατε και τους κάνατε να ντρέπονται για τη λαλιά της μάνας τους, μέχρι και παπαριές περί ελληνικής σκλαβιάς από τη Χαιρώνεια μέχρι το 1821 πουλούσατε κάποτε για ιστορία (και μας τα σερβίρουν τώρα οι γείτονες με το δίκιο τους). Μετά πως να μην βγει διχασμένος χαρακτήρας ο νεοέλληνας όταν το οικείο του παρουσιάζεται σαν ξένο και προϊόν διάβρωσης...

      Α και ναι είμαι βρωμόστομος με φυλετιστές και άλλους παπάρες - είτε είναι ο Ρίστο Στέφωβ είτε εσύ. Δε κάνω εθνικές και "φυλετικές" διακρίσεις για το συνάφι σας, στα ίδια σκατά επιπλέετε.

      Οι διάφορες υπερβολές του Τσάπανου είναι άλλου παπά ευαγγέλιο - από τη δική μου οπτική γωνιά δε πολυδιαφέρετε στη ενδοελληνική μισαλλοδοξία που εκφράζετε όποτε σας πατήσουν τον κάλο.

      Διαγραφή
  28. @ Έλλην Μακεδών

    Έχω την αίσθηση ότι βλέπω αρκετά καλά το δασος. Το δασος είναι ότι κάθε μέρα άνθρωποι μένουν άστεγοι χωρίς τροφή λόγο της κατάστασης στην οποια έχει οδηγηθεί η χωρα εξαιτίας ανθρώπων χωρίς πραγματική Ελληνική συνείδηση. Η οποια οφείλεται στο ότι προέρχονται από τέτοιες εθνοτικές ομάδες.

    Για αρκετούς από όσους αναφέρεις υπάρχουν σκιές.

    Θα ξεκινήσω πρώτα από όλα από τον ίδρυτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και θα πω κάτι το οποιο ελάχιστοι γνωρίζουν: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας αρνήθηκε να συνεισφέρει κόβοντας χρήμα κατά την διάρκεια του Μικρασιατικού πολεμου οδηγώντας έτσι την Ελλάδα στην δημιουργία/ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδας με ξένα κεφαλαια και εγγύσεις η οποια μέχρι σήμερα ΔΕΝ είναι κρατική αλλα το 93% των μετοχων της το κατέχουν ιδιώτες (εισηγμένη στο χρηματιστήριο) τους οποιους κανένας ΔΕΝ γνωρίζει γιατί ΔΕΝ φαίνονται στην μετοχική σύνθεση της. Tooosoooo...Έλληνες...

    Θα επανέλθω πολύ σύντομα και για κάποιους από τους υπολοιπους που αναφέρεις.

    Και μιας και έχουμε παρουσίαση από λίστες θα ήθελα και εγώ να (ξανά) παρουσιασω μια λίστα με ένδοξους Βούλγαρο-Κομιτατζήδες Βλάχους. Οι οποιοι ουδέποτε ένοιωσαν παρείσακτοι και πικραμένοι από τους Έλληνες γιατί πολύ απλά ποτε ΔΕΝ αισθάνθηκαν Έλληνες.

    Άσε δε που ακόμη και η επίσημη θέση της Ρουμανικης Ιστορίας είναι ότι Βλάχοι έπαιξαν ισχυρό ρολο στην επανασύσταση της Βουλγαρικης Αυτοκρατορίας (2η Βουλγαρικη Αυτοκρατορία) αποτινάζοντας από πάνω τους (από πάνω των Βλάχων και των Βουλγαρων) την καταπίεση των Βυζαντινών κατά την διάρκεια του μεσαίωνα. Από τότε χρονολογείται η Βουλγαροφιλία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Έλλην Μακεδών

    Μιαούλης, Μιαούλης, Μιαούλης...

    Aaaa...Μιαούλης...

    «O Μιαούλης παρέδωκεν εις τάς φλόγας τήν Eλλάδα καί τήν κορβέτα Yδρα ειθε νά παραδωθη τό ονομα τού αύτουργου τοιαύτης πράξεως βαρβαροτάτης είς αιώνιον ανάθεμα».

    Κανάρης

    !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @KE

    1) Τις ύβρεις σου τις αντιπαρέρχομαι

    2) Το ότι είμαι στο εξωτερικό επίσης δεν λέει τίποτα. Είμαι υπερήφανος για το ότι ακολουθώ ακαδημαϊκή πορεία στο εξωτερικό. Πληρώνω το τίμημα να είμαι μακριά από τον τόπο και την οικογένεια μου...

    3) Αν και μπ...δος Ρωμιός όποως αυτοχαρακτηρίζεσαι σπεύδεις να υιοθετήσεις τον ορο νέο-Έλληνας.

    4) Ελπίζω να έχεις στοιχειώδη εφυία στο μυαλό και όχι σ...τά για να καταλάβεις τι αισθήματα έχω για τους καρ...s σοβινιστές Σκοπιανούς

    5) Είτε σου αρέσει είτε όχι, είτε μου αρέσει είτε όχι αυτή την στιγμή καταρρέει η Ρωμιοσύνη. Συνεπώς όσο και να βρίζεις εμενα ακριβώς λόγο της κατάρρευσης της Ρωμιοσύνης ΣΟΥ δεν μπορείς να κανεις τίποτα...

    6) Η παθογένεια του Ρωμιού ΣΟΥ είναι χαρακτηριστικό του Ρωμιού ΣΟΥ και φορέας της είναι ο Ρωμιός ΣΟΥ. Δεν οφείλεται στον δικό μου "κομπλεξισμό".

    7) Σε αντίθεση με το Tσαπανο προβάλω Ιστορικά τεκμηριωμένα και αποδεκτά στοιχεια.

    8) Το παράπονο μου όμως ξέρεις πιο είναι ΚE? ότι την παθογένεια του Ρωμιού την πληρώνουνε και θα την πληρώσουνε αθώοι και όχι αυτοί που δεν έχουν Ελληνική Εθνική Συνείδηση.

    9) Μην λοιπόν μεταθέτεις το πρόβλημα σε Αρχαιόπληκτους κτλ... Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο εαυτός ΣΟΥ. Ο τρόπος σκέψης ΣΟΥ. Η συμπεριφορά ΣΟΥ. Είσαι ΕΣΥ Ρωμίε...που διατηρείς όλα τα αρνητικά στοιχεια του Ρωμιού και καπηλεύεσαι τον πολιτισμό, Ιστορία και όνομα του Έλληνα. Για περίπου 200 χρονια κατάφερες ως τμήμα ενός "συνοθιλεουματος" να επιζήσεις κάνοντας επίκληση στον Έλληνα φροντίζοντας να καταστρέφεις την χωρα του Έλληνα...οικονομικά, πολιτισμικά, ηθικά, εθνικά, κοινωνικά κτλ

    Τώρα που το οικοδόμημα σου χτισμένο σε σαθρά θεμέλια καταρρέει κάτω από βάρος της μαλ...s ΣΟΥ βρίζεις και απειλείς...

    Τόσο Ρωμιός ήσουν και τόσο Ρωμιός είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η παραπάνω βρωμόστομη :-) απάντηση μου προφανώς δεν ήταν στον "Έλληνα Μακεδόνα" αλλά στον άλλο που αναζητά τις αιτίες της σημερινής κατάστασης στην καταγωγή των Ελλήνων. Έλεος...

    Για το Μιαούλη να πούμε και 2 πραγματάκια:
    α) Βάλε όλη την ιστορία για να κρίνει ο κόσμος:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82_%CE%9C%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82#.CE.97_.CE.B1.CE.BD.CF.84.CE.B1.CF.81.CF.83.CE.AF.CE.B1_.CF.84.CE.B7.CF.82_.CE.8E.CE.B4.CF.81.CE.B1.CF.82
    και καλά οι Αρβανίτες του Στόλου αλλά οι Μαυρομιχαλαίοι και γενικότερα οι Μανιάτες; Άρβανίτες κι αυτούς θα τους βγάλεις; Ή σάμπως θα τους κάνεις Εζερίτες για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα; Και ο Μαυροκορδάτος τι ήταν; Βρωμορωμαίος θα μας πεις - απόγονος του Ιούλιου Καίσαρα... ;-> Και πως ξέρεις πως ο Καποδίστριας ήταν Έλληνας με τα αιματολογικά σου κριτήρια με δεδομένη την εκτός Ελλαδικού χώρου καταγωγή του; :-)
    β) Τουλάχιστον η πατρική γενιά του Μιαούλη (Βώκοι) δεν ήταν Αρβανίτικης καταγωγής! ΟΙ Βώκοι κατέβηκαν στην Ύδρα από το ελληνόφωνο κομμάτι της Εύβοιας... Και πολλές άλλες επώνυμες οικογένειες της Ύδρας είχαν μεικτή καταγωγή με το επώνυμο (εκ πατρός) να προέρχεται από μη-Αρβανίτικες οικογένειες που μετανάστευσαν στο νησί.

    Αλλά οι αιματολογικές αναλύσεις του κώλου βγάζουν ανάλογα συμπεράσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @KE

    ΒΩΚΟ...

    ΚΟΡΔΑΤΟ...

    Όσο αφορά τον Καποδίστρια η Capo di Istria κατά πασα πιθανότητα δεν ήταν Έλληνας. Ωστόσο εφύης, καλλιεργημένος και μεγάλος φιλέλληνας προσπάθησε να βάλει μια τάξη και να δημιουργήσει στοιχειώδεις δομές και υποδομές που θα επέτρεπαν Αυτή την ίδια την φυσική ύπαρξη και συνεχεια του νέοσυστατου κράτους της Ελλάδας η οποια πριν ήταν μια Οθωμανική επαρχία με φεουδαρχική οργάνωση... Την εποχή που η Δυτική Ευρώπη είχε εισέλθει στην εποχή της βιομηχανικής Επανάστασης...

    Αυτό που δεν μπορείς να κατανοήσεις είναι ότι το πρόβλημα δεν ήτανε τόσο η καταγωγή, προέλευση, γλώσσα, πολιτισμικά στοιχεια των αλλοφώνων αλλα το ότι την επίσημη ημερα ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους οι περισσότεροι εξ αυτών δεν διέθεταν ισχυρή Ελληνική συνείδηση. Αρκετοί δεν διέθεταν καν Ελληνική συνείδηση. Απελευθερώθηκαν γιατί αφενός μεν οι Οικονομικά ισχυροί της κοινότητας/εθνότητας τους δεν θέλαν να είναι φόρου υποτελείς στους Οθωμανούς και οι υπόλοιποι για να μην υποφέρουν. Ξαφνικά λοιπόν την ημερα της απελευθέρωσης τους λένε είστε Έλληνες. Πως μπορούν να αποδεχτούν κάτι τέτοιο όταν οι περισσότεροι αγράμματοι δεν γνωρίζουν καν τι είναι και ποιοι είναι οι Έλληνες?

    Τα ίδια κάποιες δεκαετίες αργότερα στην Μακεδονία...Όπως ο Καράβλαχος Μόδης (κατά Tσαπανο) ομολογεί: οποιος ήθελε να παραστήσει τον κάμποσο μάθαινε Ελληνικά. Αυτό προφανώς ίσχυε για τους εύπορους Βλάχους οι οποιοι παρουσιάζουν την λογική τάση αστικοποίησης αποκτούσαν μόρφωση και έρχονται σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό και εξελληνίζονται. Μια κατάσταση τελείως διαφορετική όμως στα βοσκοτόπια, τα μαντριά, τις στάνες και τα απομονωμένα χωρια.

    Ακόμη και αυτός ο μέγας Θεόδωρος Καβαλιώτης προέτρεπε τους συμπατριώτες Βλάχους του να μάθουν να μιλάνε Ελληνικά (όχι γιατί είναι Έλληνες) γιατί αυτή είναι η γλώσσα των Ιερών Κειμενων.

    Αυτό ήτανε το πρόβλημα και είναι ως τις μέρες μας. Είσαι λοιπόν εις θέση να καταλάβεις το πρόβλημα του Ρωμιού ΚE η θέλεις επιπλέον φροντιστηριακή βοήθεια? με αλλα λόγια μήπως πρέπει να μάθω Αλβανικά για να στο εξηγήσω καλύτερα στα Αλβανικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Όχι ρε παιδιά έχω χάσει τρελό γλέντι εδώ πέρα !!!

    «Γνήσιος» Έλλην με τον -ακαδημαϊκά- ληγμένο εδώ και 50+ χρόνια Φαλμεραγιεριστικό «εσσενσιαλισμό» του ...

    Τσάπανος με τις παπαριές του ...

    Κάποιος έφερε και τον Τσιούλκα στη συζήτηση με το «σλαβοΦΑΝΕΣ» του ιδίωμα ...

    Πραγματική Τιτανομαχία !!!

    «Γνήσιε» η κατάντια μας δεν οφείλεται στους ετερόγλωσσους χριστιανούς που βρέθηκαν εντώς της ακτίνας δράσεως του νεοελληνικού εθνικισμού. Στο έχω ξαναπεί πολύ καιρό πριν. ΑΔΙΚΩΣ κατηγορείς τους γλωσσικά Βλάχους,Αρβανίτες και Βουλγάρους που ασπάστηκαν τον Ελληνισμό για την κατάντια μας ως έθνος.

    Όσο για όσους χρησιμοποιούν εν έτει 2012 τον όρο «σλαβοΦΑΝΕΣ ιδιώμα» ... για να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ... σοβαρευτείτε επιτέλους ... δεν είστε καλύτεροι από τους «Εθνικά Μακεδόνες» ... και οι 2 κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας. Όλα τα ακαδημαϊκά βιβλία που έχουν γραφτεί για το Μακεδονικό μας κοροϊδεύουν σαν χώρα για αυτή την μ@λ@κί@ του Τσιούλκα και για όσους την ασπάζονται και σήμερα.

    1000 χρόνια τώρα όλοι -ομιλητές και μη- τα λένε ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ (ανεξαρτήτως επιλογής εθνοτικότητος στην νεωτερική εποχή) και είναι εύκολο να τα ορίσεις και γλωσσολογικά .... όποια σλαβική ποικιλία χρησιμοποιεί επιθηματικό άρθρο (puška-tatatata ή tuta-Bugarin όπως το κωμικοποιεί η σερβική παράδοση) και χρησιμοποιεί την πρωτο-Βουλγαρική (Ιρανικό δάνειο στους Τατάρους πρωτο-Βούλγρους του Τuran) μη σλαβική λέξη (h)ubav για «όμορφος» ... είναι Βουλγαρικά. Τό ότι έχει πολλά λεξικά δάνεια δεν το αποβουλγαροποιεί ούτε το κάνει «κράμα», όπως κάποιοι παντελώς ανίδεοι από γλωσσολογία κατά καιρούς επικαλούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Anonymo Jan 28 01:31 AM

    Αδυνατείς να κατανοήσεις το αυτονόητο. Οι Βούλγαροι, Αλβανοί και Βλάχοι δεν ασπάστηκαν τον Ελληνισμό τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα όσο πιστεύεις. Ούτε ασπάστηκαν όλοι τους την Ελληνική Εθνική Συνείδηση. Μην ξεχνάς ότι μέχρι το 1950 οι Βούλγαροι στην Μακεδονία μεταλλαγμένοι πλέον ως Σλάβο-Μακεδόνες επιδίωκαν τον διαμελισμό της. Χρειάστηκαν αρκετοί αιώνες για να αναπτύξουν Ελληνική Εθνική Συνείδηση.

    Μην ξεχνάς ότι οι άνωθεν εισήλθαν στον Ελλαδικό χώρο ως επιδρομείς οι οποιοι κατέστρεφαν τον πολιτισμό των Ελλήνων. Κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολο για κάποιους να αποδεχτούν την Έλλειψη πραγματικής Ελληνικής Εθνικής Συνείδησης μερίδας των αλλοφώνων που στην πορεία διάβρωσε και αρκετούς Ελληνόφωνους. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

    Όσο αφορά τον Τσιούλκα η αναφορά του έγινε από τον κύριο Tσαπανο αν δεν κάνω λάθος.

    Τώρα αν με θεωρείς ληγμένο είναι δικαίωμα σου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η δικη μου λήξη αλλα η λήξη του Ρωμιού και της Ρωμιοσύνης. Και επειδή εγώ και η οικογένεια μου δεν έχουμε ανάμειξη σε αυτή την λήξη με το να καίμε δασος, να χτίζουμε αυθαίρετα, να φοροδιαφεύγουμε και με βύσματα να πιάνουμε θέσεις στο δημόσιο και να πληρωνόμαστε κωλοβαρώντας καλο είναι να σκεφτείς πιο σοβαρά τις απόψεις μου περί έλλειψης Ελληνικής Eθνικής Συνείδησης.

    Είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους η μονη δυνατότητα του άνωθεν συνοθιλεουματος να επιζήσει ως κράτος ήτανε η δημιουργία ισχυρής Ελληνικής Εθνικής Συνείδησης. Οι "Αρχαιόπληκτοι" που τόσο τους λοιδορούν κάποιοι αυτό προσπάθησαν να πετύχουν όταν αυτό ακριβώς συνέβαινε σε ΟΛΗ την Ευρώπη με την δημιουργία Εθνικών Κρατών που διαδέχονταν πάσης φύσεως τυραννικές πολυεθνικές Αυτοκρατορίες (Δεν κατάλαβα εσείς που με κατηγορείται θέλετε σήμερα πολυεθνικότητα και πολυπολιτισμικότητα? xaxaxa).

    Από την στιγμή που η προσπάθεια καλλιέργειας ισχυρής Ελληνικής Eθνικής Συνείδησης απέτυχε ιδού τα αποτελέσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ «Γνήσιο»:Αδυνατείς να κατανοήσεις το αυτονόητο. Οι Βούλγαροι, Αλβανοί και Βλάχοι δεν ασπάστηκαν τον Ελληνισμό τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα όσο πιστεύεις ...Μην ξεχνάς ότι οι άνωθεν εισήλθαν στον Ελλαδικό χώρο ως επιδρομείς οι οποιοι κατέστρεφαν τον πολιτισμό των Ελλήνων.
    ---

    Γνήσιε οι Βλάχοι, οι Σλάβοι και οι Ταταρο-Βούλγαροι δεν βρήκαν «Έλληνες» στον Ελλαδικό χώρο, αλλά Ορθόδοξους Χριστιανούς Ελληνόφωνους που αυτοαποκαλλούνταν «Ρωμαίοι», ασχέτως εάν ο καθένας από αυτούς στη γλώσσα του εξ΄αρχής αυτοαποκαλλεί τους «Ελληνόφωνους» «Γραικούς» (Grek, Grc κλπ.).

    Οι Αλβανοί που κατέβηκαν πολύ αργότερα, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ βρήκαν πλέον «Έλληνες», αλλά το χρονικό των Τόκων που συχνά εσύ ο ίδιος εκθέτεις ... σου λέει ότι οι Βυζαντινοί κάτοικοι των Ιωαννίνων χρησιμοποιούν το πολιτωνύμιο «Ρωμαίοι» ακόμα τον 14ο μ.Χ. αιώνα.

    Όσο καινούρια υπήρξε η Ελληνική εθνική συνείδηση στους μη ελληνόφωνους ... άλλο τόσο καινούρια υπήρξε και στους Ελληνόφωνους ΡΩΜΙΟΥΣ. Από την άλλη, αν και οι Βυζαντινοί ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για «φυλετική καθαρότητα» ξεχώριζαν τους «Ρωμαίους» από τους «μιξοβάρβαρους» κατοίκους της αυτοκρατορίας τους.

    Για τους Βυζαντινούς του 11ου αιώνα, οι Βλάχοι και οι Βούλγαροι θεωρούνται «μιξοβάρβαροι», ένας κλασσικίζων όρος που σημαίνει «όχι ΡΩΜΑΙΟΣ, αλλά ό,τι πιο κοντά στον ΡΩΜΑΙΟ».

    Χαρακτηριστικά, ο Χωνιάτης λέει ότι ο «καθαρός» Ρωμαίος είναι πιο αξιόπιστος μαχητής από τον μιξοβάρβαρο ... υπό την έννοια ότι ο Ρωμαίος θα πολεμήσει για την βασιλεία των Ρωμαίων και σήμερα και αύριο, ενώ ο μιξοβάρβαρος σήμερα θα πολεμήσει με τους Βυζαντινούς,αύριο με τους Βούλγαρους και μεθαύριο με τους Νορμανδούς.

    Διάβασε εδώ (και τις υποσημειώσεις):

    http://books.google.it/books?id=ILiOI0UgxHoC&pg=PA110&dq=mixobarbaros+Bulgarians+Vlachs+martial+ability&hl=it&sa=X&ei=AwIkT6yBK8KN4gScj9mkCQ&redir_esc=y#v=onepage&q=mixobarbaros%20Bulgarians%20Vlachs%20martial%20ability&f=false

    Στον Ρωμαιο-Βουλγαρικό πόλεμο ο Βλάχος Νικουλίτσας διοικητής των Σερβίων έπαιξε διπλό παιχνίδι συμμαχώντας μια με τον Βουλγαροκτόνο και μια με τον Σαμουήλ, γι΄αυτό ο Σκυλίτσης τον θεωρεί «αναξιόπιστο άτομο»:

    http://books.google.it/books?id=vGE8Xq832A0C&pg=PA326&dq=Nikoulitzas+Samuel+unreliable+fellow&hl=it&sa=X&ei=JgMkT8-kNsTP4QTPsdSkCQ&ved=0CDQQ6AEwAA#v=onepage&q=Nikoulitzas%20Samuel%20unreliable%20fellow&f=false

    Στον πρώτο Νορμανδο-Βυζαντινό πόλεμο ... οι Αλβανοί οδήγησαν τους Νορμανδούς στη Δίβρα εναντίον των Βυζαντινών, ενώ οι Βλάχοι της Ηπείρου αντί να πολεμήσουν τους Νορμανδούς κατέληξαν να είναι οι οδηγοί τους, όπως σχεδόν ταυτόχρονα Βλάχοι οδήγησαν τους Κουμάνους στην διάβαση του Αίμου.

    http://books.google.it/books?id=ILiOI0UgxHoC&pg=PA182&dq=Arbanon+Normans&hl=it&sa=X&ei=BAUkT9DOJ4Ll4QTW7b2kCQ&ved=0CEoQ6AEwBA#v=onepage&q=Arbanon%20Normans&f=false

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bohemond_I_of_Antioch#Byzantine_wars

    It seems that Guiscard left his son with orders to continue the advance into the Byzantine west and perhaps as far as possible, even to Constantinople. Accordingly, in Spring 1082, Bohemond left Kastoria and besieged Ioannina. In the region around Ioannina were settled Vlach foederati of the empire and Bohemond made peace with them, probably garnering their military support,

    http://www.google.com/search?q=Cumans+led+by+Vlachs&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=the+fact+that+the+local+Vlachs+led+the+Cumans+through+the+passes+of+the+Balkan+Mountains&pbx=1&oq=the+fact+that+the+local+Vlachs+led+the+Cumans+through+the+passes+of+the+Balkan+Mountains&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=26766l31485l0l31656l12l8l0l0l0l3l313l1281l2-3.2l7l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=457ac6a5ede653bd&biw=1280&bih=603

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Anonymo 28 Jan 06:36

    Υποπίπτεις σε λάθος:

    Με την επικράτηση του Χριστιανισμού και την δημιουργία της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι θρησκευτικοί ηγέτες των Χριστιανών στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων και του πολιτισμού τους. Οι Έλληνες δαιμονοποιηθικαν, στάλθηκαν στο πυρ το εξώτερον και υφίσταντο διωγμούς γιατί πολύ απλά ο πολιτισμός τους ήτο το πρότυπο της ειδωλολατρικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά αρκετοί ανθίσταντο ακόμη ειδικά σε απομονωμένες περιοχές της Πελοποννήσου όπου συνέχιζαν να είναι δωδεκαθειστες για αρκετούς αιώνες. Πολλές κατάρες και ύβρεις γέμισαν τα εκκλησιαστικά κείμενα διαφορων πατέρων και μοναχών της εκκλησιας που χαρακτήριζαν τους Έλληνες ως "μνησιρους".

    Οι Έλληνες από την πλευράς τους ως τμήμα της πολυεθνικής Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν αποδεχτεί από τους πρώτους αιώνες της κατάκτησης τους από τους Ρωμαίους τον τίτλο του Ρωμαίου υπηκόου/πολίτη. Προσοχή τον τίτλο υπηκόου και όχι εθνοτικό προσδιορισμό. Κατά τα αλλα οι πληροφορίες που παραθέτεις για διαφορα Ιστορικά γεγονότα είναι αληθείς μονο που με τον ορο μιξοβάρβαρους εννοούσαν μάλλον τις επιμειξίες και συνεργασίες των Βαρβαρων κατά των Ρωμαίων και όχι κάτι σαν Ρωμαίους ελαφρά υποδιέστερους.

    Όταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να συρρικνώνεται επικίνδυνα σε περιοχές παραδοσιακά Ελληνικές ξαναθυμήθηκαν την ύπαρξη Ελλήνων. Ρωμαίος Αυτοκράτορας θυμήθηκε ότι είναι Έλληνας και προσπάθησε να καλλιεργήσει την ιδέα του Ελληνισμού ενώ σε άλλον αυτοκράτορα ψιλό-καραγκιόζη ο Πλίθων του υπενθύμισε πια είναι η καταγωγή του ιδιου και τον γύρο του.

    Είναι προφανές ότι άμα θέλανε να πουν αυτό που πιστεύεις θα χρησιμοποιούσανε τον ορο μιξορωμαιός. Όταν λοιπόν Βλάχοι, Βούλγαροι αλλα και Αρβανίτες την πέφτανε μαζί με ένα σορό άλλους Βαρβαρους στους Ρωμαίους υπηκοους τι περιμένεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Φίλε ανώνυμε, 09:37

    Αν πραγμάτικά θέλεις να καταλάβεις γιατί δεν υπάρχει εθνική συνέχεια του Ελληνισμού μεταξύ 500-1150 μ.Χ. σου συνιστώ το παρακάτω βιβλίο:

    http://books.google.it/books?id=iWs0Lh57NvwC&printsec=frontcover&dq=Hellenism+in+Byzantium+the+transformation+of+Greek+identity+Kaldellis&hl=it&sa=X&ei=eWYkT7SMFOOn4gSQmP2kCQ&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q=Hellenism%20in%20Byzantium%20the%20transformation%20of%20Greek%20identity%20Kaldellis&f=false

    Σου συνιστώ επίσης και μία εισαγωγή στη σύγχρονη εθνολογία (μετά Fredrik Barth εποχή) για να μπορέσεις να εμπεδώσεις καλύτερα.

    Συγχώρεσέ με, αλλά έχουν κουραστεί τα δάκτυλά μου όλες αυτές τις φορές που πρέπει να εξηγήσω γιατί 1+1 δεν κάνει 5.

    Όσο για την απόπειρά σου να μεταφράσεις τον όρο μιξοβάρβαρος ... πρέπει να διαβάσεις το κεφάλαιο από το κεφάλαιο του Stevenson που έχω ήδη παραθέσει.

    Η τριάς «Σκύθης»,«Μιξοβάρβαρος»,«Ρωμαίος» είναι Βυζαντινή στερεότυπος ορολογία και δεν έχει να κάνει με επιμειξίες. Ο «Μιξοβάρβαρος» είναι κλασσικίζων όρος για αυτόν τον μη Ρωμαίο που έχει πάψει να είναι «Σκύθης» και βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει «Ρωμαίος», δηλαδή είναι λίγο πολύ εξοικιωμένος με τον Βυζαντινό τρόπο διαβίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ Φιλε Ανώνυμε Jan 28 01:32

    Εγώ από την πλευρά μου σου συνιστώ να διαβάσεις Σάθα και να μάθεις γιατί το 1 + 1 = 2 και όχι 5.

    Εκεί μπορείς να μάθεις για τον πολυεθνικό στρατό των Βυζαντινών. Τα διαφορα στρατιωτικά τάγματα. Oι Φοιδεράτοι ήταν ένα από αυτά και την πρακτική των Βυζαντινών να ενσωματώνουν ξένες πληθυσμιακές ομάδες εντός του κράτους τους με την δημιουργία αντιστοιχων στρατιωτικών τμημάτων αποτελουμένων από τους νεοφερμένους.

    "Εκ των επί τον Ίστρον παραδοθέντων εις τον Στηλίχωνα Γότθων, εξελέχθησαν δώδεκα χιλιάδες, οπτιμάτοι δια τούτο ονομασθέντες, δηλαδή εκλεκτοί, και ούτοι διασπαρέντες ανά τον Ταύρον και ιδιώς περί τη Βιθυνίαν, επί μισθώ εφρούρουν τας κλεισούρας... Και άλλοι δε μετ' ου πολύ Γότθοι εζήτησαν παρά των εν Βυζαντίω μισθοφορία, ... ωνομάσθησαν δηλονότι φοιδεράτοι δηλαδή σύμμαχοι,... υπερασπίσαντες τας κλεισούρας του Ταύρου κατά παντός επιδρομέως."

    Την ιδέα αντέγραψαν και οι Οθωμανοί με την δημιουργία των Γενιτσάρων που αποτέλεσαν τα πεζοπόρα τμήματα τους. Όποως είναι γνωστό Τα διαφορα Τουρκικα φυλα προερχόμενα από τις steppes πολεμούσαν μονο έφιππα. Βεβαια οι Οθωμανοί εισήγαγαν και το παιδομάζωμα...

    "Αλλά και αυτού του λεγόμενου τάγματος των Γιανιτσάρων, θεωρούμενου ως καθαρά Τουρκικής εφευρέσεως, ευρίσκουμε παρά τοις Βυζαντινοίς την αρχήν μέχρι και αυτού του ονόματος. Ως οι Ρωμαίοι του Juniores είχον και οι Βυζαντινοί τους Νεωτέρους, Άραβας ως επί το πλείστον εξωμότας, τοιούτος προς τοις άλλοις ην και ο κατά των Ρώσων ανδραγαθήσας Ανεμάς, ο υιός του τελευταίου εμίρου της Κρήτης, Κουρουπά. Οι εξωμόται ούτοι, λεγόμενοι και γαμβροί Σαρακηνοί κατετάσσοντο συνήθως εις τα πεζικά τάγματα των Τσακώνων. Αλλ’ ίσως παρατηρήθει ότι οι Σαρακηνοί ούτοι γαμβροί ενυμφεύοντο προς χριστιανάς, ως το όνομα δηλοί, ενώ οι Γιανίτσαροι έμεναν άγαμοι ζώντες ως στρατιωτικοί καλόγηροι."

    Βεβαια όπως και εσύ ανάφερες η αξιοπιστία αυτών των μισθοφόρων ΔΕΝ ήταν πάντα εξασφαλισμένη. Βλέπε Βλάχους φοιδεράτοus...

    Μπορείς να μάθεις επίσης για την πολιτική των Βυζαντινών απέναντι στους Έλληνες της αυτοκρατορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εντυπωσιακή συζήτηση απο κάθε αποψη.Απο τη μια οι υποστηρικτές της λογικής της φυλετικής καθαρότητας που αναζητουν το ελληνικο αίμα και κατακεραυνώνουν όσους νομίζουν οτι δεν χωράνε στα γενετικά τεστ.
    Από την άλλη οι υποστηρικτες μιας πιο ορθής άποψης για τη συγκρότηση του έθνους και του λαού βαση της κοινής ιστορίας,παράδοσης και αγώνων που όμως όπως εκφράστηκε δεν μπορεί να αποκοπεί από τον ιδεαλισμό και να αντιληφθεί τις υλικες προυποθέσεις και τον εγγενώς αντιφατικό χαρακτήρα της εθνικης συγκρότησης και το δυναμικό και όχι στατικο χαρακτήρα που έχει αυτή χωρίς από την άλλη να σημαίνει οτι το έθνος θα ρευστοποιηθεί από την παγκοσμιοποιηση.
    Μπερδεμένα? Νομιζω όχι

    Πιο κοντα στην αλήθεια ειναι ο ΚΕ
    Οντως μερικές εκατονταδες χιλιάδες ελληνοφωνοι μουσουλμανοι δεν αισθάνθηκαν ποτε Ρωμιοί και γι αυτο δεν ειδαν ποτε τον εαυτό τους ως κομματι του αναδυόμενου ελληνικού λαού και έθνους. Έγιναν Τουρκοι.

    Από την άλλη τι να σκεφτόταν ο Αρβανίτης Μπότσαρης τη νύχτα που έπεσε με τους Σουλιώτες του πάνω στους Τουρκαλβανούς=μουσουλμάνους Αλβανούς και θυσιαστηκε για να σταματησει την εισβολη που κατεβαινε προς το Μεσολογγι? οτι ήταν ομογλωσσοι-ομοεθνείς του ή εχθροι της λευτεριάς του λαού των Ρωμιών?

    Τι να σκεφτόταν ο Κόττας, ο Νταλίπης και ο Μητρούσης όταν συγκρουονταν με το VMRO στο μακεδονικό αγώνα? οτι συγκρούονταν με ομοεθνείς ή ότι ήδη ένα τεραστιο χάσμα τους χώριζε παρά την ίδια γλώσσα?
    Τι να σκεφτονταν οι σλαβοφωνοι Μακεδόνες φαντάροι που επιστρατευτηκαν το πρωι της 28ης Οκτωβρίου? οτι η Ελλάδα τους είχε προδωσει με το να απαγορευεται η γλώσσα τους επι 3 χρόνια και τους αστυνόμους του Μεταξά να κυνηγανε να τιμωρήσουν γερους και γριές? οτι έπρεπε να λιποτακτησουν στους Ιταλούς όπως τους καλούσαν οι προκηρυξεις που έριχναν τα τα ιταλικα αεροπλανα?
    Η ιστορία τους σφραγίστηκε με το αιμα τους, σταμάτησαν την ιταλική εισβολη και μπηκαν πρωτοι στην Αλβανία.Πολλοι σκοτωθηκαν,τραυματιστηκαν και πέθαναν αργότερα, ήρωες του ελληνικού λαού ,ένας απο αυτούς και ο Νικολαος Γρουιος.

    Τι να σκεφτόντουσαν οι Αρμένιοι στην Κοκκινιά και το Δουργούτι όταν έμπαιναν στο ΕΑΜ και αργότερα τους έστηναν οι Γερμανοι στον τοίχο το 44? Οτι το μεταπολεμικό κράτος θα τους απελαυνε στη Σοβιετική ένωση?ότι ΄θελαν λέυτερη πατρίδα και πανανθρωπινη τη λευτερια?

    Το κακό για τους οπαδούς της φυλετικής καθαρότητας είναι ότι η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας είναι η ιστορία του επαναστατημένου λαού της ελληνόφωνου ή αλλόφωνου, η ιστορία της αντίστασης και της θυσίας για ενα καλύτερο αυριο. Από το βλαχο Αλεξανδρο Σβωλο καθηγητη του Συντ Δικαίου απο το Κρούσοβο της ΠΓΔΜ και πρόεδρο της κυβερνησης του βουνού το 44 και τον σλαβοφωνο Τασο Τουση απο το Ασβεστοχωρι Θεσσαλονικης δολοφονηθέντα στην εξεγερση του λαού της Θεσσαλονίκης το Μαη του 36 απο την αστυνομία(απαθανατίστηκε με τον Επιταφιο του Γιάννη Ρίτσου) μέχρι τους Αρμεναίους της Κοκκινιάς που πολέμησαν για μια λευτερη πατρίδα πάντα ίδιος ο λαός μας.

    Redgreek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @ Red Greek

    Χαίρομαι όταν έχω διάλογο με ανθρώπους όπως εσύ καλλιεργημένους που δεν χρησιμοποιούν ύβρεις λόγο έλλειψης επιχειρημάτων.

    Τι να σκέφτονταν άραγε 15 Βλάχοι στρατιώτες του 2/53 Τάγματος Πεζικού καταγόμενοι από χωρια της BA Πίνδου που αυτομόλησαν στους Ιταλούς τις πρώτες μέρες του Ελληνό-Ιταλικού πολεμου?

    Τι να σκέφτονταν οι κάτωθεν Βλάχοι άραγε? ότι είναι...Έλληνες?
    Mitre Vlaot (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Μακροχώρι Καστοριάς
    Pitu Guli (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Κρούσεβο
    Dimitar Vlahov (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Κιλκίς
    Petre Chasule (Βούλγαρο-Komitadzis) από την Αχρίδα
    Giane Sandanski (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Βλάση Βουλγαρίας
    Dame Gruev (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Σμιλεύω
    Nikola Karev(Βούλγαρο-Komitadzis) από το Κρούσεβο
    Todor Panitsa (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Οριάχοβο
    Alexandar Protogerov (Βούλγαρος Στρατηγός) από την Αχρίδα
    Dimo Hatzidimov (Βούλγαρο-Komitadzis) από την Άνω Βρόντου Σερρών
    Αδερφοί Miladini (Βούλγαροι ποιητές) από την Στρούγκα
    Parlitsev
    Mirka Ginova
    Mencha Karnitsiou (Γυναικα του Βούλγαρου Αρχή-Komitadji Ηγέτη του VMRO Ivan Mihailov)!!!!!

    Σε μια αγρια εποχή ρευστές συνειδήσεις εξαγοράζονταν...από Βουλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους αλλα και Έλληνες. Όλοι όσοι συμμετείχαν σε ανταρτικα σώματα η Βουλγαρικές, Σερβικές και Ρουμανικες τσέτες ήταν έμμισθοι...κάτι πολύ φυσικό γιατί πέρα από τον αγώνα (ιδεολογία του καθένα) έπρεπε να είναι εις θέση να έχουν τα προς το ζειν

    Υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί που είτε εκδηλώθηκαν κατά της Ελλάδας είτε δεν είχαν αναπτύξει ισχυρή Ελληνική Εθνική συνείδηση έμειναν στην Ελλάδα. Άλλωστε ποιος εύκολα θέλει να γίνει πρόσφυγας ακόμη και αν τους τάξουνε κάποια πράγματα?

    Άλλοι πάλι ενώ εκδηλώθηκαν αρχικά υπέρ Ελλήνων όταν έγιναν τμήμα του Ελληνικού κράτους αντιδρώντας στην μη καταβολή των ανταλλαγμάτων που προσδοκούσαν αλλα και την απαγόρευση της μητρικής τους γλώσσας άλλαξαν εθνική συνείδηση.

    Αλλα τώρα που το σκέφτομαι πιο τρανή απόδειξη των όσων λέω είναι οι Βουλγαρόφωνοι μη αισθανόμενοι Έλληνες της Δυτικής Μακεδονίας (Vinozhito αλλα και άλλοι εκτος Vinozhito). Κάποιοι εξ αυτών ενώ μέχρι το 1992 δεν είχαν τέτοιες τάσεις θυμήθηκαν ότι δεν είναι Έλληνες όταν τα Σκοπια έγιναν ανεξάρτητο κράτος!!!

    Τέλος πολλοί Βλάχοι έγιναν Έλληνες μετά την κατοχή όταν συνειδητοποίησαν ότι το μέλλον τους είναι εδώ και όχι στην μακρινή Ρουμανια η οποια πλέον ήταν υπό Κουμμουνιστικό καθεστώς. Ποσο όμως αισθάνονταν και αισθάνονται πραγματικά Έλληνες? Θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα αν η Ελλάδα είχε σύνορα με την Ρουμανια?

    Eίναι προφανές ότι όσοι πραγματικά εξελληνίστηκαν καλός εξελληνίστηκαν. Δεδομένων των συνθηκών...το θέμα όμως είναι ότι ο καθένας μέσα του βαθιά μονο
    ξέρει αν αισθάνεται πραγματικά Έλληνας...και με βάση το που οδηγήθηκαν τα πράγματα λόγο νοοτροπίας, συμπεριφοράς, πράξεων κτλ αρκετοί ΔΕΝ εξελληνίστηκαν πραγματικά Real Greek άσχετα αν δημοσίως διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους....Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @«Γνήσιο»:

    Mitre Vlaot (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Μακροχώρι Καστοριάς
    Pitu Guli (Βούλγαρο-Komitadzis) από το Κρούσεβο

    Σε μια αγρια εποχή ρευστές συνειδήσεις εξαγοράζονταν...από Βουλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους αλλα και Έλληνες. Όλοι όσοι συμμετείχαν σε ανταρτικα σώματα η Βουλγαρικές, Σερβικές και Ρουμανικες τσέτες ήταν έμμισθοι...κάτι πολύ φυσικό γιατί πέρα από τον αγώνα (ιδεολογία του καθένα) έπρεπε να είναι εις θέση να έχουν τα προς το ζειν
    ------------------

    «Γνήσιε», αν και αφήσαμε τη βυζαντινή συζήτησή μας στη μέση (εκεί που σχιζοφρενικά εμφανίζεις φαντάσματα «Έλληνες» που καταπιέζονται από «κακούς» Βυζαντινούς) θα ήθελα να συμπληρώσω 2 λόγια σε αυτές σου τις κουβέντες.

    Ο Κρουσεβίτης Βλάχος Pitu Guli είναι στον εθνικό ύμνο των Σκοπιανών ... και την ίδια στιγμή ο γιός του Στέργιος (καραμπινάτο Βλάχικο όνομα) θεωρείται «προδότης» από τους Σκοπιανούς επειδή χαιρέτησε τους Βούλγαρους κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο σαν απελευθερωτές, συνεργάστηκε μαζί τους και εν τέλει αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι οι Βούλγαροι έχασαν τον πόλεμο και οι Παρτιζάνοι του Τίτο είχαν πλέον το πάνω χέρι.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pitu_Guli

    Pitu Guli is also a father of Steryo Gulev, reportedly shot himself after Bulgarian withdrawal in 1944, upon the arrival of Tito's partisans in Krushevo in despair over what he saw as a second period of Serbian dominance in Macedonia.

    Βλέπεις οι Σκοπιανοί ξεχάσαν ότι το αγαπημένο τραγούδι των Κρουσεβιτών (Βλάχων και Βουλγάρων) στο Ilinden ήταν το "Makedonija stara Bulgarija":

    http://www.google.com/search?q=macedonia+old+bulgaria&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Evidence+of+Bulgarian+sentiments+during+the+Ilinden+rising+is+abundant%3B+Bulgarian+flags+flew+from+housetops+and+the+Bulgarian+song+Makedonija%2C+stara+B%C4%83lgaria+(Macedonia%2C+old+Bulgaria)+was+sung+(Adanir+1979:+184)&pbx=1&oq=Evidence+of+Bulgarian+sentiments+during+the+Ilinden+rising+is+abundant%3B+Bulgarian+flags+flew+from+housetops+and+the+Bulgarian+song+Makedonija%2C+stara+B%C4%83lgaria+(Macedonia%2C+old+Bulgaria)+was+sung+(Adanir+1979:+184)&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=14203l18218l1l19421l18l8l0l0l0l5l297l1609l2-6l8l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=457ac6a5ede653bd&biw=1280&bih=603

    Για τους «έμμισθους» που λες. Ο Μήτρος Βλάχος (και μη λες Μακροχώρι ... Κονόμλατι είναι αν και η απώτερη καταγωγή του ήταν από τη Μοσχόπολη όπως γίνεται με τους περισσότερους Βλάχους εν Ελλάδι) ήταν πραγματικός Βούλγαρος πατριώτης. Ο Γερμανός Καραβαγγέλης προσπάθησε να τον εξαγοράσει και να τον φέρει στην Ελληνική πλευρά και η απάντηση του Μήτρου είναι αξιοσημείωτη:

    Douglas Dakin «Ο Ελληνικός Αγώνας στη Μακεδονία» σλδ 412-3:

    Η πιο σημαντική απώλεια [των Βουλγάρων], όμως, ήταν ο θάνατος του Μήτρου Βλάχου στις 5 Μαρτίου 1907 στη Ζουπάνιστα, κάπου 13 χλμ δυτικά της Καστοριάς. Ο Μήτρος Βλάχος υπήρξε η μάστιγα των Ελλήνων και, όπως έχουμε δει, είχε διαφύγει πολλές φορές όχι μόνο από τα ελληνικά σώματα αλλά και από τους Τούρκους. Το 1906, ο Καραβαγγέλης, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά την πολεμική αξία του Μήτρου Βλάχου, αφού συμβουλέυτηκε τον Καλαποθάκη για το ζήτημα αυτό, επιχείρησε να εξαγοράσει την ουδετερότητα του ατρόμητου αυτού «κλέφτη». Ο Καραβαγγέλης έστειλε στον Μήτρο επιστολή με ψεύτικο όνομα, προσφέροντάς του κατοικία στην Ελλάδα με εισόδημα 10 τουρικές λίρες το μήνα και δωρεάν εκπαίδευση για τους γιους του, με προοπτική να γίνουν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού. Ο Μήτρος όμως δεν ενέδωσε. Είπε ότι είχε πάρει τα όπλα του από τον πρίγκιπα Φερδινάρδο [της Βουλγαρίας] και ότι μόνο σε αυτόν θα τα παρέδιδε. Είχε προφανώς μαντέψει την ταυτότητα του συντάκτη της επιστολής. Στην απάντησή του τον συμβούλευσε να μην αντιδρά στο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ κομιτάτο, διαφορετικά «θα έστελνε το τομάρι του στην Καστοριά *12».

    υποσημ. *12> πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Καστοριά ήταν ονομαστή για τη βιοτεχνία της γούνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @ «Γνήσιο» #3
    Αλλα τώρα που το σκέφτομαι πιο τρανή απόδειξη των όσων λέω είναι οι Βουλγαρόφωνοι μη αισθανόμενοι Έλληνες της Δυτικής Μακεδονίας (Vinozhito αλλα και άλλοι εκτος Vinozhito). Κάποιοι εξ αυτών ενώ μέχρι το 1992 δεν είχαν τέτοιες τάσεις θυμήθηκαν ότι δεν είναι Έλληνες όταν τα Σκοπια έγιναν ανεξάρτητο κράτος!!!
    ---

    Μπορεί κάποιος να μου επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ο Φιλίπωφ/Βοσκόπουλος σπούδασε στο Βελιγράδι ;

    Ρωτάω γιατί και ο Krste Misirkov στο Βελιγράδι σπούδασε και εκεί του είπαν για πρώτη φορά ότι είναι «Μακεδόνας» και όχι «Βούλγαρος» όπως ο καημένος ήξερε ότι ήταν πάππου προς πάππου.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Krste_Misirkov

    Χρειάστηκαν κάποια χρόνια μέχρι να (ξανα-)καταλάβει ότι ήταν Βούλγαρος ο άνθρωπος και να απαντήσει στον Σέρβο Cvijić (που έλεγε ότι οι «Μακεδο-Σλάβοι» είναι μια εθνικά άμορφη μάζα που μπορούν να γίνουν Σέρβοι με την ίδια ευκολία που μπορούν να γίνουν και Βούλγαροι) το περίφημο: «ο σλαβικός πληθυσμός της Μακεδονίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα άμορφο ζυμάρι, αλλά ένα ΚΑΛΑ ΨΗΜΕΝΟ βουλγαρικό καρβέλι».

    He graduated from the Belgrade University as a student of Prof. Stojan Novaković and was influenced by his ideas.[37] At that time Novaković was a prominent proponent of the Macedonism, thereby promoting Serbian interests in the region of Macedonia.[38] Afterwards Misirkov met several times with him and Novaković's diplomatic activity in St. Petersburg played significant role for the foundation of the Macedonian Scientific and Literary Society.[39] However, after 1906 Misirkov rejected these ideas,[40] opposng the Serbian theory about the "floating mass" of the "Macedonian Slavs"[41][42] and even developed a kind of Serbophobia.[43] In this period he became evidently bulgarophile and argued that the Slavic population of Macedonia was not "a formless paste" but a "well baked Bulgarian bread".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ Γνήσιο #3:
    Υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί που είτε εκδηλώθηκαν κατά της Ελλάδας είτε δεν είχαν αναπτύξει ισχυρή Ελληνική Εθνική συνείδηση έμειναν στην Ελλάδα. Άλλωστε ποιος εύκολα θέλει να γίνει πρόσφυγας ακόμη και αν τους τάξουνε κάποια πράγματα?
    ----

    Για να σε ρωτήσω και κάτι βρε «γνήσιε» που κάθε φορά ξεχνώ. Βλέπω ότι κάθε τόσο αναφέρεις το Ρουμλούκι, την περιοχή μου. Είμαστε συντοπίτες ;

    Εάν ναι, τότε θέλω να σε ρωτήσω γιατί μιλάς μόνο για τις πράξεις διαφόρων Βλάχων και Βουλγαροφώνων με «αμφίβολα φρονήματα» και δεν μίλησες ποτέ για τους Ρουμλουκιώτες Αποστόλη Ματόπουλο και «Αντωνάκη» που κάρφωσαν τον Σλαβόφωνο Καπετάν Γκόνο στους Τούρκους;

    Ποια η γνώμη σου γι΄αυτούς τους 2 συντοπίτες μας; μήπως δεν ήταν «βέροι Ρουμλουκιώτες» σαν τους γνωστούς Μακεδονομάχους Τζόλα Περήφανο, Θεοχάρη Κούγκα και τον «θρυλικό και ανεπανάληπτο» Καπετάν Σκοτίδα;

    Στα ρωτάω όλα αυτά επειδή το παίζεις πολύ μονότερμα με τους ετερόφωνους και όπως σου έχω πει πολλές φορές αδίκως τους φορτώνεις στην πλάτη κατηγορίες για τις οποίες δεν ευθύνονται (κοτζαμάν εκφυλισμό της «διηνεκούς» -ντεμέκ- Ελληνικής φυλής τους φόρτωσες τους καημένους ... όπως φόρτωσες και στους Βυζαντινούς την «κακοποίηση» της «διηνεκούς» -ντεμέκ- Ελληνικής φυλής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Roumloukioth

    :):):)

    Τι έγινε κύριε από το Ρουμλούκι?

    Γεμίσαμε Βλάχους την καταγωγή Βούλγαρο-Κομιτατζήδες και πανικοβλήθηκες???

    Στον άνωθεν κατάλογο να προσθέσω και τον φονιά του Agra τον Kazaptse

    Άσε που ακόμη και αυτός ο Γκότσε Deltsev μπορεί να ήτανε κατά το ήμισυ Βλάχος...

    Τα πρώτα 2 σχόλια σου δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν...

    Μάλλον από την ταραχή σου δεν μπορείς να καταλάβεις ότι κάνω λόγο για Βούλγαρο-Βλάχους και όχι για Σκοπιανούς-Βλάχους η "Μακεδόνες"-Βλάχους.

    Να το επαναλάβω άλλη μια φορα για να το εμπεδώσεις:

    Βούλγαρο-Βλάχοι Κομιτατζήδες και Ηγέτες του VMRO!!!

    Όσο για τους Σκοπιανούς έχουν οικειοποιηθεί τα πάντα. Ακόμη και τους Φίλιππο, Αλέξανδρο και Αριστοτέλη στον Mitre Vlaho θα κολλούσαν...

    Όσο για τους προδότες που αναφέρεις αυτοί είναι όντως προδότες. Oι πιο πάνω ΔΕΝ ήταν προδότες γιατί πολύ απλά ΠΟΤΕ ΔΕΝ αισθάνθηκαν Έλληνες.

    Όσο για τον Misirkov με καταγωγή από το Postol μιλούσε Βουλγαρικα και είχε συνείδηση της βουλγαρικοτητας του. Ξέρεις υπήρχανε κάποιες εγκαταστάσεις Σλάβων στον Ελλαδικό χώρο... Κάτι Slavinies κτλ...

    Όσο για τους έμμισθους αντάρτες και Τσέτες θέλεις να βρείς εσύ ποιος ήτανε ο μηνιαίος μισθός τους στο βιβλίο του Μόδη η θέλεις να σου πω εγώ από ποια σελίδα είναι η παραπομπή?

    Όσο για τα περί σχιζοφρένειας Ελλήνων που καταπιέζονταν από τους Βυζαντινούς δώσε μου 1-2 μέρες και θα αρχίσω να παραθέτω τα σχετικά στοιχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κ. Παπαρρηγόπουλος στο ίδιο σελ.52. (913-959μΧ)

    Οι Λάκωνες: «μέχρι τοῦ νῦν παρὰ τῶν ἐντοπίων Ἕλληνες προσαγορεύονται διὰ τὸ ἐν τοῖς προπαλαιοῖς χρόνοις εἰδωλολάτρας εἶναι προσκυνητὰς τῶν εἰδώλων κατὰ τοὺς παλαιοὺς Ἕλληνας... οἵτινες ἐπὶ τῆς βασιλείας τοῦ ἀοιδίμου Βασιλείου βαπτισθέντες χριστιανοὶ γεγόνασιν». (είχαν βαπτιστεί επί Βασιλείου του Μακεδόνος (830-886))

    Ιωάννης Ζωναράς, 12ος αιώνας (+ 1159)

    «ἔθη ἑλληνικά τε καὶ ἐθνικὰ κατὰ παράδοσιν ἐποίουν τινές, καὶ ποιοῦσι, μηδὲ εἰδότες τι δηλοῦσι τὰ γινόμενα...»

    "Χρονικό του Μορέως", ~1250μΧ

    Διαβόντα γάρ χρόνοι πολλοί αυτείνοι οί Ρωμαίοι,
    Έλληνες είχαν τό όνομα, ούτως τούς ωνομάζαν,
    - πολλά ήσαν αλαζονικοί, ακομή τό κρατούσιν -
    από τήν Ρώμη απήρασιν τό όνομα τών Ρωμαίων.

    Διονύσιος Πύρρος, κληρικός ["αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου"] και γιατρός [πρώτος πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών] στη “Χειραγωγία των Παίδων” (Βενετία, 1810)

    “Ερ. Πώς πρέπει να ονομαζώμεθα ημείς, Έλληνες ή Ρωμαίοι; Απόκρ. Ποτέ να μη θελήσετε να ονομάζεσθε Ρωμαίοι, αλλά Έλληνες, διότι οι Ρωμαίοι, ήγουν οι Ρωμάνοι, εβαρβάρωσαν και ηφάνισαν την Ελλάδα την γλυκυτάτην μας πατρίδα. Και αν τινάς νέος έχη όνομα ή Ρωμαϊκόν, ή Εβραϊκόν, ή Ρωσσικόν, ή Αραβικόν, πρέπει ευθύς να το αλλάξη, και να ονομάζηται με όνομα Ελληνικόν, τουτέστιν ή Μιλτιάδης, ή Θεμιστοκλής, ή Αχιλλεύς, ή Θησεύς, ή Αλέξανδρος, ή Πλάτων, ή Δημοσθένης, κ.τλ. και τότε ένας νέος αλλάζων το όνομά του θέλει εντρέπεται να μην έχη και τα έργα των προγόνων του”.

    Π. Ιωαννίδης, εφημ. "Μουσείον", Παρίσι, Ιούλιος 1819

    "Το εδικόν μας γένος, το οποίον παρωνομάσθη με διαφόρους επωνυμίας κατά διαφόρους εποχάς και χαρακτηρίζεται τώρα εσχάτως με τας λέξεις Χριστιανός ή Ρωμαίος ή Τουρκομερίτης, δεν θέλει προτιμήσει βεβαίως άλλην επωνυμίαν εκτός του Έλληνος, εάν προτεθώσιν εις αυτό αι ονομασίαι Αχαιός, Δαναός, Μυρμιδών κ.ά. Το όνομα Γραικός πρέπει αξίως να αποδίδεται εις εκείνους οίτινες κατοικούσι την Ελλάδα και δεν ηξεύρουσι την ελληνικήν φωνήν."

    από το πολύ ενδιαφέρον ιστολογιο

    www.lykawn.blogspot.com


    Υστερόγραφο:
    Roumloukioth έχω χάσει τα ίχνη των Arben Jaferi και Bruce Wayne. Τι γίνανε αυτοί? έχεις κανένα νέο τους???

    XAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ «γνήσιε» το μόνο που κατάλαβα είναι ότι χάνω το χρόνο μου μαζί σου.

    Από ειδωλολάτρες του 8ου αιώνα πετάγεσαι σε σχόλια του 1810.

    Μπερδεύεις τις διάφορες σημασίες του όρου «έλληνας».

    Ανάφερες το Ζωναρά να λέει ότι κάποιοι ειδωλολάτρες μέχρι σήμερα (στις μέρες του) λέγονται (από ποιούς άραγε;) «έλληνες».

    Χαίρω πολύ ... είσαι τόσο αφελής να νομίζεις ότι είναι εθνικά «Έλληνες»; Αφού είναι ειδωλολάτρες είναι εξ΄ορισμού «έλληνες» (με «ε» μικρό) και εννοείται ότι τα ήθη τους είναι «ελληνικά και εθνικά» δλδ «μη χριστιανικά και ΞΕΝΑ» για όποιον γνωρίζει βυζαντινή ορολογία.

    «εθνικός» για τους Βυζαντινούς είναι ο γεωγραφικά «ξένος» (που ζει εκτός της αυτοκρατορίας) ή θρησκευτικά ο μη Χριστιανός (παγανιστής).΄

    Γι΄αυτό το λόγο ο αρχηγός ξένων Φοιδεράτων στην Βυζαντινή ορολογία λέγεται «εθνάρχης»:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnarch#Byzantine_Empire

    τον όρο «έλληνας» γνήσιέ μου πρέπει να τον διαβάσεις όπως τον εννοεί ο απόστολος Παύλος όταν λέει ότι ο κόσμος εντός της Ρωμαικής αυτοκρατορίας κατοικείται από «Ιουδαίους και Έλληνες».

    Δλδ «έλληνες» είναι όλος ο παγανιστικός αχταρμάς (Sol Invictus, Μίθρας, Ελαγάβαλος, Γλύκων κλπ κλπ κλπ) της αυτοκρατορίας. Καμία σχέση με τους Έλληνες την εθνoτική ομάδα.

    http://www.google.it/search?tbm=bks&tbo=1&hl=it&q=Hellenes+gentiles+paul#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Paul%27s+choice+of+%22Hellenes%22+(Hellenes)+rather+than+%22Gentiles%22+(ethne)+to+describe+non-Jews&pbx=1&oq=Paul%27s+choice+of+%22Hellenes%22+(Hellenes)+rather+than+%22Gentiles%22+(ethne)+to+describe+non-Jews&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=11515l15078l2l16250l20l6l5l0l0l0l219l219l2-1l4l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=47199f75b0208437&biw=1280&bih=603

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Συνέχεια#1

    Ο όρος «Έλληνας» με εθνοτική σημασία αναβιώνει τον 12ο αιώνα.

    Πριν απ΄οτο 12ο αιώνα, και συγκεκριμένα από τα μέσα του 11ου και μετά, υπάρχει μια μορφή «ελιτιστικού» Ελληνισμού. Η «ελίτ» της Κων/πόλεως που χαίρει υψηλής μόρφωσης και κλασσικής παιδείας επαναφέρει την διχοτομία Έλλην-Βάρβαρος σαν ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ τάξεις εντός τις αυτοκρατορίας. Όπως λέει και ο Καλδέλλης «ελιτιστικός» Ελληνισμός είναι ΕΞ΄ΟΡΙΣΜΟΥ «μη εθνοτικός». Όταν με το καλό διαβάσεις κανένα βιβλίο εθνολογίας θα καταλάβεις γιατί ένα φαινόμενο χαρακτηρίζεται «εθνοτικό» μόνον όταν «ενώνει» όλα τα κοινωνικά στρώματα σε μαι κοινή ιδεολογία.

    Εκπρόσωποι αυτού του ελιτιστικού ελληνισμού είναι ο Μιχαήλ Ψελλός (ο οποίος διδάσκει φιλοσοφία και αρχίζει να καλεί τους μαθητές του «Έλληνες» και τους αδαείς «βαρβάρους»), ο Χωνιάτης και ο Θεοφύλακτος.

    Ο Ψελλός λέει χαρακτηριστικά ότι «τον επισκέπτονται στον ύπνο του ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και του ζητάνε να τους βρει ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ απογόνους».

    Ο Χωνιάτης και ο Θεοφύλακτος είναι ενδιαφέροντα παραδείγματα. Ο πρώτος διορίζεται επίσκοπος στην ελληνοφωνότατη ακόμη Αττική (δεν υπάρχουν ακόμα Αρβανίτες), ενώ ο δεύτερος καταλήγει με δυσμενή μετάθεση στην Οχρίδα ως αρχιεπίσκοπος του νεοκατεκτηθέντος θέματος της Βουλγαρίας.

    Και οι δύο φοβούνται ότι «ζώντας μεταξύ βαρβάρων θα χάσουν τον ελιτιστικό Ελληνισμό που απέκτησαν στα «θέατρα» της Κων/πόλεως». Για τον Θεοφύλακτο θα πεις δεν μας εκλπήσσει. Αλλά ο Χωνιάτης; Αυτός ζει μεταξύ ανθρώπων που κατ΄εσέ είναι «Έλληνες». Γιατί λέει «ζω μεταξύ αμόρφωτων βαρβάρων. Ήρθα στην Αθήνα και Αθήνα δεν βλέπω !!! ζώντας τόσα χρόνια στην Αθήνα κατέληξα να είναι Βάρβαρος !!!»

    http://www.google.com/search?q=Choniates+Athens+ignorant+barabrians&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Choniates+Athens+ignorant+barbarians&pbx=1&oq=Choniates+Athens+ignorant+barbarians&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=4000l6140l0l7187l2l2l0l0l0l0l875l1672l6-2l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9e2422beac017047&biw=1280&bih=603

    http://www.google.com/search?q=Choniates+Athens+ignorant+barabrians&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Michael+Choniates+excuses+a+letter+as+being+too+rustic%3B+Euthymios+Tornikes+tells+Michael+that+his+letter+made+Euthymios+...+that+scholarly+attention+was+first+drawn+to+them+-+%22I+have+become+a+barbarian+living+here+for+years+in+Athens%22&pbx=1&oq=Michael+Choniates+excuses+a+letter+as+being+too+rustic%3B+Euthymios+Tornikes+tells+Michael+that+his+letter+made+Euthymios+...+that+scholarly+attention+was+first+drawn+to+them+-+%22I+have+become+a+barbarian+living+here+for+years+in+Athens%22&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=74296l77921l1l79781l24l7l0l0l0l0l0l0ll2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9e2422beac017047&biw=1280&bih=603

    Και ο Χωνιάτης και ο Θεοφύλακτος θυμούνται το στίχο 485 του Ευριπίδειου Ορέστη:

    http://www.google.com/search?q=Choniates+Athens+ignorant+barabrians&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Theophylact+Choniates+Euripides+Orestes+485&pbx=1&oq=Theophylact+Choniates+Euripides+Orestes+485&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=6047l6984l3l7140l4l4l0l0l0l0l328l953l2-1.2l3l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9e2422beac017047&biw=1280&bih=603

    «χρόνιος εν βαρβάροις βεβαρβαρώσαι»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @Roumloukioth

    Λες ο Πληθών να θεωρούσε τους Πελοποννήσιους Βαρβαρους???

    Λες κάποιοι φανατισμένοι ιερείς να στρέφονταν μονο εναντίον των ειδώλων? και όχι εναντίον των Ελλήνων?

    Προσοχή άλλο Χριστιανική Πιστη και άλλο πως αυτή ερμηνεύτηκε από κάποιος (ο ομιλων είναι Χριστιανός).

    Λες η ηγεσία της εκκλησιας να ήθελε δημιουργία Εθνικού Ελληνικού Κράτους η ανασύσταση Βυζαντινής Αυτοκρατορίας?

    Δεν απάντησες ποιος ήτανε ο μισθός όσων συμμετείχαν στα ανταρτικα σώματα και στις Βουλγαρικές τσέτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. «Διατρίβοντι δε μοι και περιπάτους ποιουμένω προ του περιβόλου των οικημάτων, προσελθών τις, ον βάρβαρον εκ της Σκυθικής ωήθην είναι στολής, Ελληνική ασπάζεταί με φωνή, «χαίρε» προσειπών, ώστε με θαυμάζειν, ότι γε δη ελληνίζει Σκύθης ανήρ. Ξύγκλυδες γαρ όντες προς προς τη σφετέρα βαρβάρω γλώσση ζηλούσιν ή την Ούννων ή την Γότθων, ή και των Αυσονίων, όσοις αυτών προς Ρωμαίων επιμιξία` και ου ραδίως τις σφων ελληνίζει τη φωνή, πλην ων απήγαγον αιχμαλώτων από της Θρακίας και Ιλλυρίδος παράλου. Αλλ’ εκείνοι μεν γνώριμοι τοις εντυγχάνουσιν ετύγχανον εκ τε των διερρωγότων ενδυμάτων και του αυχμού της κεφαλής, εις την χείρονα μεταπέσοντες τύχην` ούτος δε τρυφώντι εώκει Σκύθη ευείμων τε ων και αποκειράμενος την κεφαλήν περιτρόχαλα. Αντασπασάμενος δε ανηρώτων τις ων και πόθεν ες την βάρβαρον παρήλθεν γην και βίον αναιρείται Σκυθικόν. Ο δε απεκρίνατο ό τι βουλόμενος ταύτα γνώναι εσπούδακα, εγώ δε έφην αιτίαν πολυπραγμοσύνης είναι μοι την Ελλήνων φωνήν. Τότε δη γελάσας έφη Γραικός μεν είναι το γένος, κατ’ εμπορίαν δε ες το Βιμινάκιον εληλυθέναι την προς τω Ίστρω Μυσών πόλιν. Πλείστον δε εν αυτή διατρίψαι χρόνον, και γυναίκα γήμασθαι ζάμπλουτον.»

    448-450μ.Χ., Πρίσκος ο Πανίτης, «Ιστορία βυζαντιακή και τα κατ’ Αττίλαν»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Λες ο Πληθών να θεωρούσε τους Πελοποννήσιους Βαρβαρους???
    ---

    Μα είσαι καθυστερημένος ή το παίζεις ;

    πότε έζησε ο Πλήθων ρε ανιστόρητε; Πριν ή μετά την αναβίωση του εθνικού Ελληνισμού;

    Πόσο ηλίθιος πρέπει να είσαι όταν σου λέω ότι δεν υπάρχουν εθνικά Έλληνες μεταξύ 500-1150 μ.Χ. και εσύ μου απαντάς με 2 παραδείγματα <500 και >1150 ;

    σοβαρέψου λίγο επιτέλους.

    Σου είπα πριν το 1150 (και φυσικά μετά το 500) άτομα σαν τον Ψελλό είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει στους αρχαίους Έλληνες και το ξεκαθαρίζουν ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ, ασχέτως εάν είναι «ελιτιστικά».

    Όταν κάνει μάθημα ο Ψελλός στους μαθητές του που ονομάζει «Έλληνες» τους ξεκαθαρίζει Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΤΩΝ ΧΑΛΔΑΙΩΝ,ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ.

    http://books.google.it/books?id=iWs0Lh57NvwC&pg=PA197&dq=Psellos+our+genos+Greeks&hl=it&sa=X&ei=gPwqT6vWII2ZOvzdvJIO&redir_esc=y#v=onepage&q=Psellos%20our%20genos%20Greeks&f=false

    αντί να μαλακίζεσαι με copy-paste από σιτε όπου όλοι οι Γρεκύλοι νομίζετε ότι ανακαλύπτετε την Αμερική ... πάρε καάν βιβλίο γραμμένο από Ακαδημαϊκό που έχει εκδοθεί από ΣΟΒΑΡΟ (επαναλαμβάνω ΣΟΒΑΡΟ) πανεπιστημιακό οίκο (Oxford, Cambridge, Princeton University Press κλπ.)

    Οι Βυζαντινοί γνωρίζαν ότι μιλούνε τη φωνή των Ελλήνων, Ελληνικά γνωρίζαν ότι Σλάβοι, Ούνοι,Ταταροβούλγαροι κα. τους έλεγαν «Γραικούς», αλλά ΕΘΝΙΚΑ Έλληνες δεν αισθανόταν πριν από το 1150.

    Μπορεί να το χωρέσει το κεφάλι σου αυτό ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Φημισμένοι μουσουλμανοι Τουρκοι ελληνικής καταγωγής.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Muslims

    1.İbrahim Edhem Pasha (1819–1893) was a Ottoman statesman of Greek origin.[43]

    2.Atik Sinan or "Old Sinan" - Ottoman architect (not to be confused with the other Sinan who's origins are disputed between Greek or Armenian (see below))

    3.Damat Hasan Pasha, Ottoman Grand Vizier between 1703-1704.[44] He was originally a Greek convert to Islam from the Morea.[45][46]

    4.Gazi Evrenos - (d. 1417), an Ottoman military commander serving as general under Süleyman Pasha, Murad I, Bayezid I, Süleyman Çelebi and Mehmed I.


    5.Leo of Tripoli (Greek: Λέων ὸ Τριπολίτης) was a Greek renegade and pirate serving Arab interests in the early tenth century.

    6.Misac Palaeologos Pasha, a member of the Byzantine Palaiologos dynasty and the Ottoman commander in the first Siege of Rhodes (1480). He was an Ottoman statesman and Grand Vizier of the Ottoman Empire from 1499-1501.

    7. Turgut Reis - (1485–1565) was a notorious Barbary pirate of the Ottoman Empire. He was born of Greek descent[83][84][85][86][87][88] in a village near Bodrum, on the Aegean coast of Asia Minor. After converting to Islam in his youth[87] he served as Admiral and privateer who also served as Bey of Algiers; Beylerbey of the Mediterranean; and first Bey, later Pasha, of Tripoli. Under his naval command the Ottoman Empire was extended across North Africa.[89] When Tugut was serving as pasha of Tripoli, he adorned and built up the city, making it one of the most impressive cities along the North African Coast.[90]

    8.Rum Mehmed Pasha was an Ottoman statesman. He was Grand Vizier of the Ottoman Empire from 1466-1469.
    John Tzelepes Komnenos - (Greek: Ἰωάννης Κομνηνὸς Τζελέπης) son of Isaac Komnenos (d. 1154). Starting about 1130 John and his father, who was a brother of Emperor John II Komnenos ("John the Beautiful"), plotted to overthrow his uncle the emperor. They made various plans and alliances with the Danishmend leader and other Turks who held parts of Asia Minor. In 1138 John and his father had a reconciliation with the Emperor, and received a full pardon. In 1139 John accompanied the emperor on his campaign in Asia Minor. In 1140 at the siege of Neocaesarea he defected. As John Julius Norwich puts it, he did so by "embracing simultaneously the creed of Islam and the daughter of the Seljuk Sultan Mesud I." John Komnenos' by-name, Tzelepes, is believed to be a Greek rendering of the Turkish honorific Çelebi, a term indicating noble birth or "gentlemanly conduct". The Ottoman Sultans claimed descent from John Komnenos.

    Παρακαλώ όσους δεν τους έχει καεί ο εγκέφαλος από την ελληναράδικη προπαγανδα να μελετήσουν τα παραπάνω ονόματα με προσοχη. Καλυπτουν διαρκεια περίπου 10 αιώνων τουρκοποιησης ελληνοφωνων.Αν θυμαμαι καλά και καποιος προσφατος και νταής τουρκος υπουργος εξωτερικών έχει ελληνική καταγωγή απο αποκλειστικά ελληνοφωνους άλλοτε τουρκοκρητικους προγόνους.

    Κριμα για όσους εχουν φαει αμάσητο το παραμύθι οτι μόνο ο Νικολακης ο Γκρούεφσκι και οι συναφεις είναι γενιτσαροι ενώ οι κατευθείαν και αποκλειστικά "ελληναραδικης καταγωγής" είναι η κιβωτος του έθνους άσπιλοι και αμόλυντοι απο τις κακες παρεες.

    έσεται η εσχατη πλάνη χείρων της πρώτης

    Redgreek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Και μιας και το κείμενό σου ανέφερε τους Αύσονες, τους μυθικούς προγόνους των Ιταλικών λαών *και κατά συνέπεια των Ρωμαίων).

    Όταν οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούν κλασσικίζουσα ορολογία λέγοντας:
    -Τους Βούλγαρους «Μύσους»
    -Τους Γότθους, Πετσενέκους, Ταταρο-Βούλγαρους κλπ «Σκύθες»
    - Τους Σέρβους «Τριβαλλούς»
    - Τους Ούγγρους «Δάκες»,«Παννόνιους» (και μια φορά παραφράζοντας το τελευταίο «Παίονες»

    ... πριν από το 1204 ξέρεις ποιος είναι ο αγαπημένος τους «κλασσικίζων» όρος για τους εαυτούς τους ;

    ... ΑΥΣΟΝΕΣ !!!

    Όταν στη μάχη στις πύλες του Τραιανού χάσανε από τους Βούλγαρους ο Ιωάννης Κυριώτης ο Γεωμέτρης λέει «τα τόξα των ΜΥΣΩΝ έσπασαν τα δώρατα των ΑΥΣΟΝΩΝ !!!»

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Gates_of_Trajan

    Even if the sun would have come down, I would have never thought that the Moesian [Bulgarian] arrows were stronger than the Avzonian [Roman, Byzantine] spears.
    ... And when you, Phaethon [Sun], descend to the earth with your gold-shining chariot, tell the great soul of the Caesar: The Danube [Bulgaria] took the crown of Rome. The arrows of the Moesians broke the spears of the Avzonians.[21] ”
    —John Kyriotes Geometres on the Battle of the Gates of Traja

    Σελίδα 63 άνειξε τα γκαβά σου:

    http://books.google.it/books?id=iWs0Lh57NvwC&printsec=frontcover&dq=hellenism+in+byzantium&hl=it&sa=X&ei=3AErT-vfHMrsOaiezfsN&redir_esc=y#v=onepage&q=ausones&f=false

    Just as the Byzantines referred to foreign peoples by classical names making the Goths into skythians and the Arabs into Medes so too did they regularly call themsleves Ausones an ancient name for the original inhabitans of Italy. This was the standard classicizing name that the Byzantines used for themsleves not Hellenes !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Και θα σου κάνω και τη χάρη να σου εξηγήσω γιατί ο Πρίσκος χρησιμοποιεί τον όρο «Γραικός» στο συγκεκριμένο κομμάτι που αναφέρεις.

    Βρίσκεται στα σύνορα του Δουνάβεως. Εκεί ζουν λαοί που δεν έπαψαν να καλούν τους Βυζαντινούς «Γραικούς» από το λατινικό Graecus. Οι Βλάχοι παραδοσιακά λένε τους ελληνόφωνους Grek, οι Ταταρο-Βουλγαρικές επιγραφές που είναι γραμμένες στα Ελληνικά αναφέρονται στους Βυζαντινούς ως «Γρικούς», οι Σλάβοι μάθανε από τους προ-Σλαβικούς πληθυσμούς να λένε τους Βυζαντινούς «Γραικούς» κλπ.

    Έτσι η Βουλγαρική επιγραφή στα 1015 μ.Χ. στο Μοναστήρι αναφέρεται στον «ΓΡΑΙΚΙΚΟ στρατό του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου»:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bitola_inscription

    who was brother of Samuil, Tsar of Bulgaria, the two who routed the Greek army of Emperor Basil II at Stipone

    грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа

    Ο Σκυλίτσης όμως στην ιστορία του μιλάει ΠΑΝΤΑ για «Ρωμαίους» και ο στρατηγός Ευστάθιος Δαφνομηλίτης που μπήκε στην Οχρίδα καθησύχασε τους Βούλγαρους λέγοντάς τους «δεν σας μισώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΩΜΑΙΟΣ από τη Μακεδονία ή τη Θράκη, αλλά από την Μικρά Ασία».

    http://www.google.com/search?q=Eustathios+roman+Macedonia+Thrace&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Indeed%2C+I+am+not+a+Roman+from+Thrace+or+Macedonia%2C+but+from+Asia+Minor+far+from+here%2C+as+some+of+you+know&pbx=1&oq=Indeed%2C+I+am+not+a+Roman+from+Thrace+or+Macedonia%2C+but+from+Asia+Minor+far+from+here%2C+as+some+of+you+know&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=46l2265l3l5078l1l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9e2422beac017047&biw=1280&bih=603

    Και ο σχεδόν σύγχρονος Άραβας Ιστορικός al Yahya λέει ότι ο Βασίλειος «πάντρεψε Βούλγαρους γιους με ΡΩΜΑΙΕΣ κόρες και Βούλγαρες κόρες με ΡΩΜΑΙΟΥΣ γιους , τελειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παλαιά έχθρα των 2 λαών»:

    http://www.google.com/search?q=Eustathios+roman+Macedonia+Thrace&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=He+married+Roman+sons+to+Bulgar1an+daughters%2C+and+Bulgarian+sons+to+Roman+daughters%3B+in+uniting+one+with+the+other+he+brought+to+an+end+the+ancient+animosity+which+had+existed+between+them&pbx=1&oq=He+married+Roman+sons+to+Bulgar1an+daughters%2C+and+Bulgarian+sons+to+Roman+daughters%3B+in+uniting+one+with+the+other+he+brought+to+an+end+the+ancient+animosity+which+had+existed+between+them&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=6844l10031l6l11766l19l3l8l1l1l1l563l813l2-1.5-1l7l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9e2422beac017047&biw=1280&bih=603

    Όπως ένας Γάλλος που ξέρει ελληνικά, θα πει ότι είναι «Γάλλος» (ενώ ο ίδιος στην γλώσσα του προτιμά το Φράγκος), έτσι και ο Πρίσκος σε αυτούς που τον ξέραν σαν «Γραικό» συστήθηκε Γραικός .. χωρίς να σημαίνει ότι αναγνώριζε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τους αρχαίους Έλληνες -εκτός πάντα από την κοινή Γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. http://antibaro.gr/node/2985

    http://img.pathfinder.gr/clubs/files/61405/160.html

    http://arkoleon.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

    http://www.agiasofia.com/greek/sunopsis.html

    http://www.oodegr.com/oode/istoria/rwmi/ti_einai_rwmiosyni_1.htm

    http://www.oodegr.com/oode/biblia/aftokr_neas_rwmis/aftokr_neas_rwmis.htm

    http://www.oodegr.com/neopaganismos/romi/onoma_rwmanias_1.htm

    http://www.hellinon.net/TheGreekByzantium.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @Red Greek
    Μια και άρχισες και εσύ τους χαρακτηρισμούς περί "Ελληναράδων" και "παραμυθιών" να σου υπενθυμίσω χωρίς κανένα ίχνος προσβολής ότι αρκετοί μάλλον η μεγάλη πλειοψηφία από το χωριο ΣΟΥ ανέπτυξαν ισχυρή ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ εθνική Συνείδηση. Οι συγκεκριμένοι όταν πήγαν στην Αμερική δήλωναν υπερήφανοι ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (πριν την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα!!!). Ουδέποτε αισθάνθηκαν Έλληνες και δεν πιέστηκαν ιδιαιτερα για να αισθάνονται Βούλγαροι. Δεν γνωρίζανε Ελληνικά και ούτε είχανε σχέση με Έλληνες.

    Οι διαφορα τους με τους Ελληνόφωνους που Τουρκέψαν είναι ότι οι δικοί ΣΟΥ ουδέποτε αισθάνθηκαν Έλληνες. Για αυτό τον λόγο ΔΕΝ τους χαρακτηρίζω προδότες αλλα απλά ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ η αν κάποιοι ήταν Βλάχοι στην καταγωγή Βλάχους που ανέπτυξαν ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ εθνική συνείδηση. Τον χαρακτηρισμό προδότες η εξωμότες τον αποδίδω σε αυτούς που αναφέρεις. Σε όλα τα έθνη και σε όλες τις εποχές υπήρχαν και δυστυχώς υπάρχουν και θα υπάρχουν προδότες.

    Παράδειγμα: Ακόμη και κατά τον δεύτερον παγκόσμιο πόλεμο κατά την εισβολή των Nazi στην Ρωσία υπήρχε μικρός αριθμός Ρώσων που πολέμησαν ως στρατιώτες των SS. Παρα το γεγονός ότι οι Ρώσοι θεωρούνταν υπάνθρωποι από τους Γερμανούς Nazi!!!

    Ελπίζω να να έχεις καταλάβει πλέον τι σημαίνει προδότης/εξωμότης από την μια και τη σημαίνει κάποιος να μην αισθάνεται Έλληνας και να προέρχεται από μια άλλη εθνοτική ομάδα/εθνότητα.

    Προφανώς έχασες την ψυχραιμία σου όταν βγαίνει στην δημοσιότητα ότι οι Μισοί Κομιτατζήδες και ηγετικά στελέχη του VMRO ήτανε Βλάχοι...

    Dobre?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. http://www.youtube.com/watch?v=-bMnMyhvPK8&feature=related

    Πές τα βρε Ελένη μου χρυσόστομη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. http://www.youtube.com/watch?v=OhroRvJVPgk&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. http://www.youtube.com/watch?v=wtnxov_SgKQ&feature=related

    10:50-11:05

    Ο Φώτιος πληροφορεί στους άλλους πατριάρχες της ανατολής των εκχριστιανισμό των Βουλγάρων:

    «Έχω την ευχάριστη τιμή να σας αναφέρω ότι το Βουλγαρικόν έθνος απεποιήθη ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ειδωλολατρίαν και έγινεν χριστιανόν ...»

    Θα βγουν τα εθνίκια τώρα να μας πουν ότι οι Ταταρο-Σλάβοι ήταν Έλληνες και όχι ότι για τον Φώτιο και κάθε άλλο Βυζαντινό της εποχής του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ»= μη χριστιανικός (και κατά συνέπεια οι αρχικές θρησκείες των Ταταρο-Σλάβων του Βουλγαρικού έθνους θεωρούνται «Ελληνικές»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ο Αρχαίος Χριστιανός μίλησε τελευταίος και εισήγαγε πολλά στοιχεια βάζοντας τα γυαλιά σε όλους μας με τις πληροφορίες που παρέχει...προς απογοήτευση του Βούλγαρο-Aρβανιτο-Βλάχου ΚE η Αρμπέν Jaferi η Bruce Wayne που τώρα τελευταία πάει να το παίξει και Έλληνας από το Ρουμλούκι. Αναγνωρίσιμος από τις ύβρεις που εκστομίζει θεωρώντας τες ως επιχειρήματα.

    Για να τελειώνω λοιπόν με εσένα: Mε τις ύβρεις ούτε θα κανεις όλους τους άλλους μιξοβαρβαρους στην καταγωγή όπως είσαι εσύ ούτε θα αποκτήσουν βάση τα όσα λες, ούτε θα ψιλώσεις μορφωτικά η ανθρωπολογικά. Νάνος ήσουν και νάνος είσαι.

    Ευτυχώς που υπήρχαν Ελληνόφωνοι πληθυσμοί σε αυτό τον τόπο και δεν είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους σήμερα τα Βουλγαρικα, Βλάχικα, Αλβανικά, Ιταλικά η Τουρκικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @ «παπαρογνήσιο» ...

    Χαχαχα ... γεια σου ρε παπαρογνήσιε με τις CSI μεθόδους σου ... που βρήκες και ποιος είμαι και από που δεν είμαι ...

    Σε πείραξαν οι «υβρισμοί» μου ε πουλάκι μου;

    «σκαιοί φύσει και αγροίκοι είναι Μακεδόνες, σκάφην τη σκάφη λέγοντες» ... λέει ο Πλούταρχος ότι απάντησε ο Φίλιππος στους Ολύνθιους στρατηγούς Λασθένη και Ευρυσθένη ... ψάξε λίγο να βρεις γιατί απάντησε έτσι «ι Φίλπας» όπως λέμε και στο Ρουμλούκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ Ανώνυμε Feb 3, 2012 03:53 PM


    Δεν ξερω αν το συνειδητοποιεις αλλά τα επιχειρηματα σου είναι ίδια με των Βουλγαρων,Αλβανων ή σκοπιανων εθνικιστων.Οτι κατα βάθος Ελληνες είναι μονο οσοι καταγονται (ποσες γενιες αραγε)απο ελληνοφωνους προγονους ενω οι άλλοι είναι οιωνει εθνοτικά Βουλγαροι,σλαβομακεδονες,Αλβανοι κλπ.

    Προφανως μπορεις να θεωρεις οτι θέλεις αλλά στις αρχες του 19ου αιωνα όλοι οι ορθοδοξοι της Οθωμανικης αυτοκρατοριας θεωρουνταν και θεωρουσαν τους εαυτους τους μελη του ίδιου έθνους όπου ανεξαρτητα απο τη μητρικη και τοπικη γλωσσα η επισημη γλωσσα ηταν η ελληνικη.
    Στις αρχες του 19ου αιωνα αλλωστε δεν υπηρχαν Βουλγαροι,Αλβανοι ούτε βέβαια σλαβομακεδόνες. Γι αυτο και η αναδυση του Βουλγαρικου, Αλβανικου, Σλαβομακεδονικου έθνους βιώθηκε ως ενα τραυματικο-αιματηρο γεγονος που χωρισε ακομα και οικογενειες στη μεση.Και γιατο και το συζηταμε και σε απασχολει εστω και αρνητικα και εσενα.

    Αν ηταν τα πραγματα τόσο απλοικά και σαφη όσο τα εχεις στο μυαλο σου για την αντιστοιχια γλωσσας-εθνικης συνειδησης δεν θα χρειαζονταν τονοι βιβλιογραφιας για το Μακεδονικο ή το Βορειοηπειρωτικο ας πουμε.

    Τα έθνη είναι κατασκευες των 2-3 τελεταιων αιωνων με την αναπτυξη του καπιταλισμου και δεν υπηρχαν παντοτε.Φυσικα πριν υπηρχαν άλλες κοινωνικες,πολιτισμικες,πολιτικες ταυτοτητες ισχυρες κι αυτες που χάθηκαν,μετασχηματιστηκαν σε κατι άλλο.

    Ετσι οι "εξωμοτες" ελληνοφωνοι στο στρατο του Μωαμεθ το 1453 ήταν μάλλον περισσοτεροι απο τους υπερασπιστες της Πολης αλλα δεν αισθανονταν οτι προδιδουν το ελληνικό έθνος που βέβαια δεν υπήρχε τότε.

    Τελος το χωριο μου δεν ειχε ποτε Βλαχους πριν τη δεκαετια του 1950 άρα δεν με αφορα προσωπικα οτι λες για τους Βλαχους.Απλα μια βόλτα στη Πανεπιστημίου, την Πατησίων ή το Ζαππειο θα σου έλυνε μερικές απορίες και γι αυτο το θέμα.

    Γενικά οι αποψεις σου κουβαλούν νερο στο μύλο της αποδομησης των λαών και των εθνικών κρατών και συμπλέουν με τη κυριαρχη γραμμή στην ΕΕ για αναδειξη/ενισχυση τοπικων γλωσσικων ταυτοτητων αφου δεν μπορουν ολοι να είναι "πραγματικοι" Ελληνες. Εκει ακριβως συναντας τους προπαγανδιστες του Ουρανιου τόξου και τα σλαβοεθνικια με κεντρο τα Σκοπια.

    Για την ακριβεια θα μπορουσες να εισαι καποιος σκοπιανος εθνικιστης που προσπαθει να προβοκαρει με ανθελληνικες απόψεις το παρον site.

    Redgreek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Redgreek, η τελευταία σου πρόταση στο σχόλιό σου είναι και η γνώμη μου.

    Και επειδή δεν έχει και να μας δώσει κάτι παραπάνω αυτός ο διάλογος, κλείνω τα σχόλια.

    Ευχαριστώ για τις συμμετοχές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή