Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

«Βλαχοδήμαρχοι» - η ανάγκη απάλειψης μειωτικών και υβριστικών εθνωνυμικών λημμάτων από το λεξιλόγιο μας

Η καθ' όλα ατυχής έως απαράδεκτη χρήση του όρου «βλαχοδήμαρχος» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εγείρει θέμα κριτικής επανεξέτασης αναφορικά με την χρήση μειωτικών εθνωνυμικών λημμάτων του είδους στη νέα ελληνική γλώσσα.

Καίτοι καθίσταται αντιληπτό, από τα συμφραζόμενα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ότι η λέξη «βλαχοδήμαρχος» στηλιτεύει δημάρχους με αυταρχική νοοτροπία και παλιές αντιλήψεις, το ζητούμενο εν προκειμένω είναι η επιτακτική ανάγκη να απαλειφθούν ολοσχερώς από το λεξιλόγιο μας μειωτικά και υβριστικά λήμματα του είδους στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και του σεβασμού της καταγωγής των πολιτών.

Η χρήση της επίμαχης λέξης όχι μόνο στερείται στοιχειώδους σεβασμού και ευαιθησίας έναντι μιας πληθυσμιακής ομάδας με μακραίωνη ιστορική διαδρομή άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ρωμιοσύνη και την νεοελληνική εθνογένεση, αλλά προκαλεί βαθύτερους ψυχοκοινωνικούς προβληματισμούς υπαρξιακού χαρακτήρα.

Δεν θα επεκταθώ εν προκειμένω σε όσα αφορούν την τεράστια.....
συμβολή του βλαχόφωνου Ελληνισμού στην δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι διαχρονικά- πολύ πριν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το οποίον και κληροδότησαν με απαράμιλλη γενναιοδωρία1- οι βλαχόφωνοι του Γένους είχαν σημαντική -αν οχι καθοριστική- συμμετοχή στη διαδικασία της συγκρότησης της Ελληνικής Παιδείας.

Στον αντίποδα επικρατεί η αντίληψη ότι πρόκειται περί κοινής χρήσεως δόκιμου όρου με την τρέχουσα συμβατική έννοια της λέξεως, δηλαδή χωρίς ρατσιστικά υπονοούμενα.

Το λήμμα «βλαχοδήμαρχος» αναφέρεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη ως μειωτικό, τουτέστιν «1. νεόπλουτος και άξεστος χωριάτης [...] / 2. δήμαρχος με αυταρχική νοοτροπία και παλιές αντιλήψεις» (Βλ. Λεξικό της Νέας Ελληνκής Γλώσσας. Β' Εκδοση -- Β' Ανατύπωση, 2005).

Η λέξη «βλαχοδήμαρχος», όπως και άλλα συναφή μειωτικά παράγωγα της λέξης «βλάχος», έχουν εξελιχθεί από μειωτικά και υβριστικά εθνωνυμικά λήμματα σε δόκιμους και συμβατικούς όρους του τύπου «βλαχαδερό», «βλαχιά», «βλαχομπαρόκ» κ.ο.κ.

Η αποτύπωση της γλωσσικής πραγματικότητας σε ένα λεξικό αποτελεί ένα εγγενώς δύσκολο και πολυσχιδές έργο το οποίο άπτεται του γνωστικού αντικειμένου της γλωσσολογίας και του αρμόδιου σχετικού γνωστικού τομέα της Ακαδημίας Αθηνών. Ωστόσο, οι αρμόδιοι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί φέρουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για την διασφάλιση της γλωσσικής καλλιέργειας και παιδείας αποτρέποντας τους κινδύνους που εγκυμονούν η κακομεταχείριση και διαστρέβλωση των λέξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ακαδημαϊκός κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής γλωσσολογίας και λεξικογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε θέσει προ ετών το ρητορικό ερώτημα κατά πόσο μια κοινωνία μπορεί να υποταχθεί σε μια νοοτροπία «πολιτικής ορθότητας» την οποία επιβάλουν όσοι διαμαρτύρονται για λέξεις που θεωρούν ως προσβλητικές. Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 16/08/1998 στην εφημερίδα «Το Βήμα» γίνεται η ακόλουθη αναφορά: «Η γλώσσα έχει ήθος, δεν έχει ηθική: υπόκειται σε δεσμεύσεις ποιότητας, ειλικρίνειας και δηλωτικότητας στην επικοινωνία, αλλά δεν υποκύπτει σε κανόνες έξωθεν ή άνωθεν επιβαλλόμενους για το τι πρέπει (για λόγους ηθικής ή πολιτικής ορθότητας) να λέγεται και τι όχι. Η ίδια η κοινωνία καθορίζει συμβατικά το σύστημα, τους κώδικες, τα επίπεδα, τις προϋποθέσεις και τους λοιπούς παράγοντες της γλωσσικής επικοινωνίας· διαμορφώνει τη γλώσσα που την εκφράζει. Κανένα άτομο και καμιά ομάδα δεν μπορεί να επιβάλει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη γλώσσα.» ii

Ωστόσο είναι μάλλον οξύμωρο όταν ο σημαίνων λεξικολόγος της νέας ελληνικής γλώσσας επικαλείται ότι η γλώσσα υπόκειται σε «δεσμεύσεις ποιότητας» την στιγμή που αναπαράγει το λήμμα «βλαχαδερό» στο λεξικό του ή αποδίδει την σημασία της λέξης «Πόντιος» ως συνώνυμου του ανόητου και του αφελή. Στο ίδιο μήκος κύματος, διερωτώμεθα πώς η ελεύθερη χρήση μειωτικών και υβριστικών λέξεων μπορεί να εκλαμβάνεται ως ένδειξη «δημοκρατίας, εξελιγμένης κοινωνίας και πολιτισμού»;

Σε αντίθεση με την τοποθέτηση του κ. Μπαμπινιώτη, θεωρούμε ότι η γλώσσα διέπεται από ήθος και ηθική. Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο καθηγητής κ. Αντώνης Κωτίδης σε παλαιότερο άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα»iii, «Θα πρότεινα ακόμη να μη θεωρούμε αφελείς τους Αμερικανούς που έχουν απαλείψει λέξεις από το λεξιλόγιό τους και τις έχουν αντικαταστήσει με άλλες στο όνομα της πολιτικής ορθότητας. Ό,τι υπάρχει στο λόγο, αργά ή γρήγορα ριζώνει και στον ψυχολογικό προσανατολισμό, γίνεται μέρος της κοσμοαντίληψής μας».

Με γνώμονα την αρχή ότι «η κοινωνία καθορίζει τους κώδικες της γλωσσικής επικοινωνίας και διαμορφώνει την γλώσσα που την εκφράζει», εν τέλει, οι μόνοι που μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην απάλειψη των μειωτικών και υβριστικών εθνωνυμικών λέξεων από το λεξιλόγιο μας -για λόγους ηθικής και πολιτικής ορθότητας- είμαστε εμείς, οι ευαισθητοποιημένοι χρήστες της νεοελληνικής γλώσσας (οπου γης).

Δρ. Χρίστος Δ. Κατσέτος
Iατρός- καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Drexel, Φιλαδέλφεια, Πεννσυλβάνια, ΗΠΑ
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας, 10-9-2013, σελ 2

========================================================

I     Ν.Ι. Μέρτζος "Η ΒΛΑΧΟΦωΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ". Εκδόσεις Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2 011
http://media.ems.qr/ekdoseis/ektos seiras/ekd eksi mertzos vlahof oni romiosini 2 4.pdf

Χ.Δ. Κατσέτος "Βλάχοι, ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους", ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ (ημερομηνία δημοσιεύσεως: 11/11/2 0 07, σελ. 17)
http://vlahofonoi.bloqspot.com/2011/02/bloq-post 9319.html

II  Γ. Μπαμπινιώτης "Απαγορευμένες λέξεις στη σύγχρονη κοινωνία;" ΤΟ ΒΗΜΑ (ημερομηνία δημοσιεύσεως: 16/08/1998)
http://www.tovima.qr/opinions/article/?aid=102148

III        Α. Κωτίδης" Ρατσισμός και πολιτική ορθότητα -- Οι καλοί τρόποι είναι απαραίτητο λιπαντικό στη μηχανή των ανθρώπινων σχέσεων "ΤΟ ΒΗΜΑ (ημερομηνία δημοσιεύσεως: 12/05/2002).
http://www.tovima.qr/opinions/article/?aid=142 484

33 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να πάρουμε άδεια από τον κύριο Κατσέτο για να χρησιμοποιούμε τον όρο «Μπουρτζόβλαχος» γι΄αυτό που οι Σλάβοι (Σέρβοι ειδικότερα) ονόμαζαν brđanin Vlah/Latinin ;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Djemo_the_Mountaineer

    Αφού κατοικούσαν σε «δύσβατους και ορεινούς τόπους» που έλεγαν και ο Κεκαυμένος και ο Benjamin de Tudela:

    http://www.lithoksou.net/p/oi-blaxoi-tis-elladas-antilogos-protos-1985

    «Ούτοι γαρ εισιν οι λεγόμενοι Δάκαι και Βέσοι. Ώκουν δε πρότερον πλησίον του Σάου, ον νυν ποταμόν Σάβαν καλούμεν, ένθα Σέρβοι αρτίως οικούσιν, εν οχυροίς και δυσβάτοις τόποις».

    Και Benjamin:

    Ένας Εβραίος περιηγητής ο Βενιαμίν εκ Τουδέλας [6] σημειώνει το 1159 στο Ζητούνι (Λαμία): “Εδώ βρίσκονται τα σύνορα της Βλαχίας που οι κάτοικοι της ονομάζονται Βλάχοι. Είναι αλαφροί και γρήγοροι σαν ζαρκάδια KAI KATEBAINOYN ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ στους ελληνικούς κάμπους για ληστεία και αρπαγές. Κανείς δεν ριψοκινδυνεύει πόλεμο μαζί τους, ούτε μπορεί να τους υποτάξει γιατί τα καταφύγιά τους είναι απρόσιτα και αυτοί μονάχα γνωρίζουν τους δρόμους. Δεν είναι χριστιανοί ούτε Εβραίοι”. Και συμπληρώνει: “Όταν συναντήσουν Ισραηλίτη τον ληστεύουν αλλά δεν τον σκοτώνουν, όπως κάνουν με τους Έλληνες. Αυτή η φυλή δεν υπακούει σε κανένα νόμο” [Κυριάκου Σιμόπουλου, Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, τόμος πρώτος, Αθήνα 1976, σελ. 223].

    Κύριε Κατσέτο, θα αλλάξουμε και τον νομικό Κώδικα (zakonik) του Σέρβου Αυτοκράτορα Dušan Silni επειδή «είναι προσβλητικός για τους Βλάχους»;

    http://www.dusanov-zakonik.com/indexe.html

    Άρθρα 75 και 80:

    75. For Fighting

    A fight between villages, 50 perpers, between Vlachs and Albanians, 100 perpers. And of this fine one half to the Tsar, and one half to the lord owning the village.

    80. On the Vlachs and Albanians

    In a village where a Vlach or an Albanian stay, another following him shall not stay in that village. If that one stay by force, let him pay a fine and for the grass he has grazed.

    «Αν χωριά εδραίων ανθρώπων μαλώσουν, 50 υπέρπυρα πρόστιμο, εάν μαλώσουν Αλβανοί ἠ/και Βλάχοι (έθνη ανίδρυτα και ληστρικά) 100 υπέρπυρα πρόστιμο».

    «Αν σε ένα χωριό έχει ήδη εγκατασταθεί ένας Αλβανός ή Βλάχος, άλλος να μην έρθει. Εάν θέλει να έρθει με το ζόρι, ας πληρώσει πρόστιμο και αντίτιμο για το χόρτο που θα καταναλώσει το κοπάδι του».

    Μήπως θα πρέπει να συμμορφώσουμε και τους σλοβένους κηρύσσοντάς τους πόλεμο, επειδή όταν θέλουν να αναφερθούν σκωπτικά στους Ιταλούς τους λένε «(Β)λάχους» (Lah, Laši) ?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Walhaz#From_.2AWalhaz_to_Vlach

    and the Slovenian lach, a mildly derogatory word for "Italian", can also be mentioned.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Να λοιπον παρ'οτι εμεις οι Βλαχοι προσπαθησαμε με ολες τις δωρεες μας προς τον Ελληνισμο,και τα εκπαιδευτικα μας ιδρυματα να μορφωσωμε αυτους που μορφωση χρειαζονταν,δεν τα καταφεραμε ολοκληρωτικα οπως φαινεται απο την απαντηση του "καποιος τυχαιος" στο αρθρο του φιλου Κου Κατσετου. Εκτος....................εκτος βεβαια και αν αλλοι ειναι οι λογοι αυτου του σχολιου και οχι η αμαθεια. Προφανως και κατα πασαν πιθανοτητα το μισος προς τον Ελληνισμο και προς τα πλεον αντιπροσωπευτικα του μελη, τους Βλαχους. Ο "καποιος τυχαιος" δεν καταλαβε οτι ο Κος Κατσετος αδραξε την ευκαιρια της "κοτσανας" του Τσιπρα και εγραψε γενικα για την αναγκη απαλειψις ΟΛΩΝ των μειωτικων-υβριστικων-εθνωνυμικων λημματων απο το λεξιλογιο μας, και οταν λεμε ΟΛΩΝ, εννοουμε ΟΛΩΝ. Το θεμα τωρα ειναι γιατι ο "τυχαιος" επιτεθηκε αποκλειστικα στους Βλαχους και μονον αυτους. Μια μικρη αναλυση του σχολιου του ελπιζωμε να ανοιξει τα ματια ολων των αντικειμενικως κρινοντων αναγνωστων του "μπλογκ".

    1. Η αναφορα στον μυθικο ηρωα Μαρκο Κραλη http://en.wikipedia.org/wiki/Djemo_the_Mountaineer
    δεν ειναι βεβαια τιποτα αλλο παρα ενα παραμυθι διασκευασμενο στα μετρα του Πανσλαυιστικου οραματος και ονειροπολησεως περι καθοδου διαφορων τουρκο-ταταρομογγολικων-ασιατικων φυλων, τα οποια μεταγενεστερως του 17ου αιωνα, ακολουθωντας την εξαρση εθνοκοινωνικων αναζητησεων, κατεληξαν να ονομασθουν σαν ΣΛΑΥΟΙ απο την Ρωμαικη εκκλησια και να ξεκινησει το Πανσλαυικο κινημα .

    2. Εφ'οσον οι Ελληνες αποσυρθηκαν στον ορεινο ογκο της Πινδου,(οπου και μετωνομασθηκαν σε Μακεδονες---Ηροδοτος Α'-56) επομενο ειναι να ζουν σε δυσβατους και ορεινους τοπους. Τα του Κεκαυμενου περι Δακων και Βεσσων, μειδιαματα μονον προκαλουν για την αγνοια του σχολιαστη ο οποιος φαινεται αγνοει παντελως τα περι Κεκαυμενου του οποιου η αναφορα καθοριζεται μεταξυ 275 και 410 μ.χ, σχετικα με νομαδοκτηνοτροφους τους οποιους μετοικησε ο Κωνσταντιος και οχι περι καποιου νεου ανυπαρκτου Εθνους των Βλαχων.

    3. Τα του Βενιαμινου της Τουδελης,(δεν βλεπω τι ειδους προσβολη παραθετουν για τους Βλαχους), νατο εδω μεσα http://books.google.com/books?id=NtUWAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=benjamin+of+tudela&hl=en&sa=X&ei=_n0yUpK7Ae7ligKE7YGwCg&ved=0CDwQ6AEwAg#v=onepage&q=benjamin%20of%20tudela&f=false θα πεισουν και τον πλεον καλοπροαιρετο αναγνωστη για το γεγονος οτι η αναφερομενη Γουαλλαχια (σελις 48) δεν εχει καμμια σχεση με την Μεγαλη Βλαχια της εποχης του συγγραμματος, οτι προκειται για αναφορα σε γλωσσικους χαρακτηρισμους, οσον δε αφορα την θρησκεια ηταν γνωστο οτι κατα την εποχη εκεινη πολλοι Ελληνες θεωρουνταν Εθνικοι οι δε Βλαχοι ακομα και κατα την εποχη του Εβλιγια Τσελεμπι δεν πολυενδιαφερονταν για τα Θρησκευτικα. Εντυπωση ομως προκαλει η αναφορα στον συγγραφεα Κυριακο Σιμοπουλο (μα τι λουλουδι ειναι αυτος, ενας απο τους ξεπουληματιες της Μακεδονιας στον Σταλιν - οπως ολοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ), ριχτε μια ματια εδω μεσα τα παντα βρωμανε ανθελληνισμο .
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=617836

    Συνεχιζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5.Η αναφορα http://en.wikipedia.org/wiki/Walhaz#From_.2AWalhaz_to_Vlach ειναι αλλη μια αποδειξη αγνοιας του "τυχαιου" για τον απλουστατο λογο οτι η λεξη ΒΛΑΧΟΣ δεν εχει καμμια απολυτως σχεση με πρωτο-Γερμανικους ορους, μαλιστα ο σχολιαστης ο οποιος προηγουμενως αναφερθηκε στον Κεκαυμενο, δεν αντιληφθηκε προφανως, οτι εαν ειχαμε Βλαχους την περιοδο μεταξυ 275 και 410 μ.χ. κατα την αναφορα του Κεκαυμενου,οι πρωτο-Γερμανικες φυλες ευρισκονταν ακομα πολυ μακρυα απο το Βυζαντιο εκεινη την εποχη , ωστε οιουδηποτε γλωσσικες επιδρασεις να ησαν δυναται. Καλη προσπαθεια βεβαια απο τους Γερμανοφιλο-Πανσλαυιστες, αλλα καλλιτερα να βρουν κατι αλλο.
    6. Δεν ειδα αναφορα-προσβολη σε τιποτα "Ποντιους" η αλλα μελη της Ελληνικης Ρωμηοσυνης ( ο Ντουσσαν να μην το ξεχναμε βεβαια ηθελε να ειναι αυτοκρατορας και των Ρωμηων, μεταξυ αλλων) , δεν πειραζει, η προσπαθεια προσβολης των απογονων των Μυρμιδονων εγινε αντιληπτη, ( αυτη εξ αλλου ηταν η γενικη ιδεα) και πριν το ξεχασω, νατο εδω μεσα τα του Παχυμερη
    http://books.google.com/books?id=11tFAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=inauthor:%22George+Pachymeres%22&hl=en&ei=G4u0TbyPBcbeiAKX_bmwBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CFAQ6AEwBg#v=onepage&q=myrmidoni&f=false
    σελις 83
    "τους γαρ το παλαιον Ελληνας , ους Αχιλλευς ηγε,Μεγαλοβλαχιτας καλων επεφερετο........................."
    και εν περιπτωσει που θα σας ξεφυγει αγαπητε "τυχαιε" αυτοι οι ΜΕΓΑΛΟΒΛΑΧΙΤΕΣ ειναι αυτοι οι ιδιοι οι ΒΛΑΧΟΙ του Βενιαμινου της Τουδελης και κατα συμπτωση μαλιστα, οι εποχες σχεδον συμπιπτουν μεταξυ Παχυμερη και Βενιαμινου. Να λοιπον ποιοι ησαν οι "αλαφροι και γρηγοροι σαν ζαρκαδια αγαπητε "τυχαιε", ησαν οι απογονοι του Αχιλλεα, οι απογονοι των Ελληνων, και αυτο πρεπει να σας πειραζει εσας και ενα σωρο αλλους Πανσλαυιστες, το γεγονος οτι οι Βλαχοι αποτελουν ζωντανη αποδειξη της ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ του Εθνους των Ελληνων. Τωρα εαν εσεις ΔΕΝ θελετε καθε ειδους προσβλητικων ορων να απαλειφθη απο το ελληνικο λεξιλογιο , δικαιωμα σας, αλλα, δεν υπαρχει λογος να ασπαζεστε δοξασιες του Βενιαμινου,η του Ντουσαν, ιδιως δε οταν οι χρησιμοποιηθεντες οροι απο αυτους ειναι κατα το ελαχιστον προσβλητικοι στους απογονους του Αχιλλεα. Κρατηστε το δηλητηριο σας και εαν επιζητητε αναγνωρηση και χειροκροτηματα για τις ιδεες σας, καλλιτερα να απευθυνθητε στους Πανσλαυικο-Γερμανικους κυκλους, εδω μεσα απλως φτυσατε οταν ο αερας φυσουσε προς το προσωπο σας.

    Χαιρετισματα απο Καλιφορνια

    Γιωργος Τσαπανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σχόλιο 1/2

    Τσάπανε,

    Ο καρακιτσαρίστικος «αυτοχθονισμός» προσωπικά με αηδιάζει και όπου τον βρίσκω τον χτυπάω ανελέητα.

    Οι Βλάχοι είναι 100% Έλληνες σήμερα γιατί συμμετείχαν ισότιμα στον Νεοελληνικό διαφωτισμό και στην Νεοελληνική εθνογένεση. Όντας ποιμένες γνώριζαν τους δρόμους της ενδοχώρας, το οποίο τους έκανε πρώτα οδηγούς εμπορικών καραβανιών και μετέπειτα εμπόρους. Αυτό έφερε τους Βλάχους εμπόρους σε επαφή με την Ευρώπη η οποία επαφή τους μετέτρεψε σε κοινωνούς του Νεοελληνικού διαφωτισμού.

    Ως εδώ καλά. Όμως δεν ανέπτυξαν όλοι οι Βλάχοι ελληνική συνείδηση, ούτε έγιναν όλοι οι Βλάχοι κοινωνοί του Νεοελληνικού διαφωτισμού.

    Από εκεί και μετά το «καταγωγικό» σαν σύνδρομο είναι έκδηλο όταν μας πρήζετε κάθε φορά για την συμβολή σας στην νεοελληνική εθνογένεση. Στην ψυχολογία αυτό λέγεται «υπεραντιστάθμιση» (supercompensation), δηλαδή νιώθοντας υποσυνείδητα την συμμετοχή σας στον εθνικό κόρμο να απειλείται εξαιτίας της όποιας διαφορετικότητας των προγόνων σας νιώθετε την ανάγκη να εκφράζετε συνεχώς -καιπολλές φορές καρακιτσοειδώς- ότι αξίζετε να είστε μέλη αυτού του έθνους και, μάλιστα, ότι είστε τάχα και οι πρώτοι μάγκες.

    Αυτό το γράφει και ο Peter MackRidge εδώ:

    http://www.eens-congress.eu/?main__page=1&main__lang=de&eensCongress_cmd=showPaper&eensCongress_id=86

    Αν επιστρέψουμε τώρα στην εποχή μας, βρίσκουμε πολλά πρόσφατα βιβλία, γραμμένα από Έλληνες πολίτες βλάχικης, αρβανίτικης και σλαβικής καταγωγής, στα οποία οι συγγραφείς προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα μέλη της γλωσσικής και πολιτισμικής ομάδας τους δεν είναι απλώς Έλληνες, αλλά έχουν συμβάλει περισσότερο από τις άλλες ομάδες στη δημιουργία και την πρόοδο του ελληνικού κράτους. Πολλά από τα βιβλία αυτά περιέχουν καταλόγους επιφανών Ελλήνων βλάχικης ή αρβανίτικης καταγωγής. Ο συγγραφέας ενός τέτοιου βιβλίου ισχυρίζεται ότι το 90% των αγωνιστών του 1821 ήταν Αρβανίτες.[13] Άλλος συγγραφέας ισχυρίζεται ότι οι Σουλιώτες ήταν Βλάχοι και παραθέτει μακροσκελή κατάλογο επιφανών Βλάχων που συνέβαλαν στην προκοπή του ελληνικού έθνους και του ελληνικού κράτους.

    Τέτοιες συμπεριφορές βρομάνε «σύμπλεγμα υπεραντιστάθμισης» απο χιλιόμετρα.

    Δηλαδή όταν βλέπω έναν αναίσχυντο και ασπόνδυλο Μέρτζο να μιλάει συνεχώς για τν συμβολή των Βλάχων και τον «αυτοχθονισμό» τους όταν ξέρω ότι ο πατέρας του ήταν Ρουμανίζων Ιταλο-τσολιάς που είχε βάλει την υπογραφή του για την αυτονόμιση των βλαχόφωνων περιοχών της Ελλάδος και την ένταξή τους στο Ιταλικό ή Ρουμανικό στέμμα, τότε όχι μόνο θυμάμαι τα λόγια του Κεκαυμένου για «ψεύτες που υποκρίνονται αγάπη και πίστη προς τους Ρωμαίους και απατούν τους απλουστέρους», αλλά θυμάμαι και την παροιμία που λέμε στα μέρη μου με δύο εκδοχές «βλέπεις φίδι άστο, βλέπεις Βλάχο πάτα τον»/«Βλέπεις στο δρόμο σου μια οχιά κ΄έναν Βλάχο χτύπα τον Βλάχο, η οχιά μπορεί και να μην τσιμπήσει».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Alchiviad_Diamandi_di_Samarina#A_Vlach_Manifesto_in_occupied_Greece

    Ο Μέρτζος είναι το αρχετυπικό παράδειγμα «αναίσχυντης ασπονδυλότητος» που προσέδωσε στους Βλάχους το επίθετο «οι Χαμαιλέοντες των Βαλκανίων».

    "Exactly this "chameleon" flexibility of identities made the Aromanians ..."

    "This chameleon-like characteristic of the Vlachs has been cited often ..."

    https://www.google.com/search?q=vlcha+chameleon&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&q=vlachs+chameleons&tbm=bks

    Για κάθε μία ντουζίνα Ευεργετών Βλάχων υπάρχουν 2 ντουζίνες «Ελληνο-λοιγών» Βλάχων. Αρκεί ένα βιβλίο για τον Μακεδονικό αγώνα για να το συνειδητοποιήσεις.

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dbrotoloigo%2Fs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπον που δεν βγηκες αμορφωτος απο τα σχολεια μας, αλλα παραμορφωμενος
      1.Ξεχασες βεβαια να μας πεις ποιοι εμορφωσαν τους Βλαχους και τους εκαναν συμμετοχους και κοινωνους του Νεοελληνικου Διαφωτισμου, μιας και κατα τον 18ον αιωνα στον Ελληνικο χωρο δεν υπηρχε καμμια απολυτως Ακαδημια, πλην της Μοσχοπολεως. Απλουστατα δηλαδη, η Ελληνικη Εθνογενερση και η κατασκευη του Πρωτου και Μοναδικου Ελληνικου κρατους ωφειλετο στους Βλαχους.
      2. Καποιοι στην Ελλαδα ειναι ακομα πραγματικοι Ελληνες,μιας και ανεφερες οτι πραγματι τετοιοι υπαρχουν. Το θεμα ειναι ποιοι ειναι αραγες αυτοι. Θα δεχτω ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ χαρακτηρισμο εκ μερους σου του ορου --Ελληνας-- (καταγωγη--αιμα--οικογενεια--θυσιες--δωρεες--κ.τ.λ.) και μετα ας εξετασωμε ποιοι και γιατι θεωρουνται εκ μερους σου σαν --Οι Ελληνες--.
      3. Ο Macridge δεν τα γραφει στο λινκ που μας εδωσες, τα γραφει στην ανακοινωση του κατα το Γ'συνεδριο της Ευρωπαικης Εταιρειας Νεοελληνικων Σπουδων, νατο εδω μεσα¨

      http://www.eens-congress.eu/?main__page=1&main__lang=de&eensCongress_cmd=showPaper&eensCongress_id=86

      4. Καποιες απο τις ελληνικες ομαδες, πραγματι εχουν προσφερει περισσοτερα απο αλλες, για διαφορους λογους. Το προβλημα με εσενα ειναι γιατι τα βαζεις με μια παο τις ομαδες η οποια---τι συμπτωσις-- εχει προσφερει ολα οσα ειχε, και κατα πολυ περισσοτερα απο αλλες ομαδες.

      Συνεχιζεται.

      Γ.Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Διαγραφή
    2. Συνεχεια

      5. Δεν προκειται να απολογηθω για τον Μερτζο, αλλα δεν νομιζω οτι εχεις καταλαβει τι εγινε με τον πατερα του. Αν ανοιξεις το βιβλιο του Ε. Αβερωφ (Η πολιτικη πλευρα του Κουτσοβλαχικου ζητηματος)ο οποιος εφυλακισθη για τις ιδεες του και τις πραξεις του για τον Ελληνισμο, στην σελιδα 148 θα δεις οτι η καταπτυστος ανακοινωση ηταν εργο του Διαμαντη και του Ματουση. Η ομαδα του Αβερωφ καταλαβε οτι ηταν προβοκατσια και σκεφτηκαν να ζητησουν την διαψευση, αλλα, με το οπλο στον λαιμο διαψευσεις δεν εγιναν. Αντιθετως, η μικρη ομαδα του Ε. Αβερωφ συνεταξε μια διαφορετικη δηλωση (σελις 150) στις 27 Απριλιου του 1942.Ολοκληρος η δηλωσις περιλαμβανεται στις σελιδες 151-153. Οι υπογραψαντες ησαν Αβερωφ,Ρουσσας,Ραπτης,Χατζηπυρρου,Κυρκος,Κικας,Κατσιλερος,Τζημας,Κωνσταντινου και Ταρης. Αυτα ειναι βεβαια γνωστα, αλλα πολλοι προβοκατορες προσπαθουν να αλλοιωσουν την πραγματικη ιστορια.Οσο για Κεκαυμενο, καλλιτερα να μας μιλησεις για τον Λυδο και την μαρτυρια του οτι οι Ελληνες κατα την Ιουστινιακη εποχη ωμιλουν την Λατινικη γλωσσα, και επομενως η παρουσια διαλεκτου στα Βλαχικα μερη δεν θα πρεπει να ξενιζει κανεναν απολυτως.
      6.Το επιθετο --χαμαιλεοντες--εχει δοθει προ πολλου και κανενας δεν ξερει την ακριβη καταγωγη του, αλλα οι προτασεις που ανεφερες παρουσιαζονται στην επιστολη της Φαρσαροτουλ # 27 με ειδικη σημειωση στο τελος νατην εδω μεσα
      -- First published in Minorities in Greece - historical issues and new perspectives. Jahrbücher für Geschichte und Kultur Südosteuropas (History and Culture of South Eastern Europe), Vol. 5. (2003). Publ. by Slavica Verlag, Dr. Anton Kovac, München (Munich) 2004, pp. 205-219. Our thanks to Thede Kahl and Dr. Kovac for permission to republish.--.

      7. Το λινκ που μας παρεδωσες, αναφερεται στον ορισμο του --λοιγων-- και τιποτα παραπερα. Ο Μακεδονικος αγωνας εγινε απο Μακεδονες που μιλουσαν βλαχικα, νασηι, σπασμενα ελληνικα, και Κρητικους που μιλουσαν επισης σπασμενα ελληνικα και την κρητικη διαλεκτο. Αγωνισθηκαν για την Ενωση της Μακεδονιας με το νεο-συστατο ελληνικο κρατος, αν και αυτο ΔΕΝ ηθελε αυτην την Ενωση λογω πιεσεων απο Αγγλους και Ρωσσους, οπως και λογω λυκοφιλιων με Ελληνες της νοτιου Ελλαδας,με Αγγλους και
      Ρωσσους οι οποιοι ηθελαν να δημιουργησουν ανεξαρτητο πριγκιπατο κατω απο την Βουλγαρια, αλλα με την επιβλεψη της Ρωσσιας. Ο Μελας βεβαια και οι Δραγουμαιοι τους χαλασαν την σουπα και το πληρωσαν ακριβα. Τα εχει γραψει ο Στεφανος Δραγουμης και τα εχω δημοσιευσει επανειλημμενως. Τα παραμυθια περι Μακεδονικου Εθνους και Μακεδονικης γλωσσας στον χωρο της Βορειο-Δυτικης Μακεδονιας οπως και στην Πελαγονια, αλλα και στο υπολοιπο της Μακεδονιας, ειναι απλουστα αυτο και μονο...............παραμυθια.
      8. Οι Βυζαντινοι, ειχαν καταλαβει, αλλα και ειχαν γραψει οπως σου απεδειξα οτι απογονοι των πραγματικων Ελληνων ηταν οι Βλαχοι. Κατηγορωντας τους επετυγχαναν δυο σκοπους των, και τους κυνηγουσαν σαν Εθνικους (οπως ολους τους αλλους Ελληνες) αλλα και τους κυνηγουσαν σαν αντιχριστους και αντι-οικουμενικους λογω υποψιων των συμμετοχης στην εκκλησια της Πρωτης Ρωμης και οχι αυτης της Πολης.
      9. Ασε τα γλωσσολογικα γιατι δεν σε παν απολυτως πουθενα. Η Βλαχικη ειναι διαλεκτος της ελληνικης με σωρειαν λατινικων λεξεων λογω λατινογλωσσιας ολοκληρου της Ελλαδας, βλεπε Μεγαλη Βλαχια και Μικρα Βλαχια, αλλα...........πως να παραδεχθει η Αθηνα και το Ορθοδοξο κατεστημενο κατι τετοιο ? Πως ? Εαν θελεις να μιλησεις γλωσσολογικα, διαβασε το βιβλιο του Αχιλλεα Λαζαρου για την Αρωμουνικη η το βιβλιο του Κωνσταντινου Τσιουλκα για τα νασηι η καλλιτερα την σλαβωφανη και ουχι σλαβοφωνο διαλεκτο στις περιοχες της Βορειο-Δυτικης Μακεδονιας και Πελαγονιας.

      Γιωργος Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Διαγραφή
  5. σχόλιο 2/2:

    Πάμε τώρα στην εμμονή σου με τον καρακιτσαρίστικο αυτοχθονισμό. Δεν υπάρχει ούτε ένας «Βυζαντινός»/Ρωμιός συγγραφέας που θεωρεί τους Βλάχους αυτόχθονες του ελλαδικού χώρου, δεν υπάρχει κανένας «Βυζαντινός»/Ρωμιός συγγραφέας που θεωρεί τους Βλάχους ομοεθνείς του, δεν υπάρχει κανένας «Βυζαντινός»/Ρωμιός συγγραφέας που να έχει να πει έστω μία καλή κουβέντα για τους Βλάχους.

    Τα λόγια του Κεκαυμένου τα έχεις διαβάσει δεν τα επαναλαμβάνω. Αν πας στον Χωνιάτη θα δεις ότι θεωρεί τους Βλάχους «γένος παντελώς αφιλόξενον», μιλάει για τον «Βλάχο το γένος» Dobromir Χρυσό και τους άλλους Βλάχους ως «μάστιγες των Ρωμιών» και ως έχοντες «βάρβαρον γλώσσα».

    Όταν προσπαθείς ηλιθιωδώς να «δείξεις» ότι οι βλάχοι είναι απλώς εκλατινισμένοι «αυτόχθονες» του Ελλαδικού χώρου, όχι απλά έχεις εναντίον σου όλη την Βυζαντινή γραμματεία, αλλά βρίσκεις εναντίον σου και κάθε άνθρωπο με στοιχειώδεις γνώσεις γλωσσολογίας.

    Υπάρχουν φωνολογικές διαδικασίες που η Βλαχική γλώσσα συμμερίζεται με την Ρουμανική οι οποίες δεν έχουν συμβεί στα Ελληνικά όυτε στις ελληνικές λέξεις ούτε στα λατινικά δάνεια.

    Λ.χ. τα συμπλέγματα kt και gn στην Βλαχο-Ρουμανική γλώσσα ετράπησαν σε pt/ft και mn αντίστοιχα.

    Έτσι οι παρακάτω λατινικές εξελίχθηκαν ως εξής στις δύο γλώσσες:

    nocte > noapta
    lacte > lapte/lapti
    directus > dreptu
    lucta > lupta/lufta

    cognatus > kumnat
    lignum > lemn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σχόλιο 3/3 (δεν χώρεσε σε δύο όπως πίστευα):

    Διάβασε τις παρακάτω λίστες από "Descendants" εδώ και ιδίως την Βλαχική (Aromanian) και Ρουμανική (Romanian) τροπή:

    http://en.wiktionary.org/wiki/nox#Descendants
    http://en.wiktionary.org/wiki/lac#Descendants
    http://en.wiktionary.org/wiki/directus#Descendants
    http://en.wiktionary.org/wiki/lucta#Descendants
    http://en.wiktionary.org/wiki/cognatus#Descendants
    http://en.wiktionary.org/wiki/lignum#Descendants

    Αυτές είναι φωνολογικές διαδικασίες που συνέβησαν στην λατινική που μιλιώταν ΒΟΡΕΙΩΣ της γραμμής του Jireček και για να είμαστε πιο ακριβείς και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ποταμού Drina, γιατί δυτικά αυτού υπάρχει υβριδική τροπή ct > pt ή jt (δες τον Αλβανικό και Δαλματικό απόγονου του directus).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jire%C4%8Dek_Line

    Νοτίως της γραμμής αυτής δεν υπάρχει τέτοια τροπή ούτε στις ελληνικές λέξεις ούτε στα λατινικά δάνεια που δείχνουν το είδος της λατινικής που κάποτε ομιλιώταν εδώ.

    Έτσι οι λέξεις παρέμειναν νύκτα, κτίστης, αρπακτικό κλπ μέχρι το 1000 μ.Χ. όταν άρχισαν να τρέπονται σε νύχτα, χτίστης, αρπαχτικό κλπ. Δεν υπάρχει ελληνική διάλεκτος που να λέει **νύπτα, **πτίστης, **αρπαπτικό.

    Πάμε στα λατινικά δάνεια της ελληνικής ζώνης. Το λατινικό Campiductor ("Drill surgeant") διατηρήθηκε Καμπιδούκτωρ στην βυζαντινή ελληνική, ενώ το τοπωνύμιο Κεδόυκτον όπου ο Αλέξιος Κομνηνός έδωσε μια μάχη δέιχνει ότι το λατινικό Aqu(a)eductus διατήρησε το σύμπλεγμα kt αυτούσιο.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Godilas

    https://www.google.com/search?q=kedoukton+aqueductus&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it

    Θέλεις να μάθεις σε ποιο μέρος των Βαλκανίων πρωτοεμφανίζεται η τροπή kt>pt;

    Εδώ έμεναν οι Ούννοι:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Huns450.png

    Και ο θείος του Αττίλα Octar τον 5ο αιώνα ήταν γνωστός και σαν Uptar.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Octar

    Βλέπεις πόσο κοντά είναι το Σίρμιον στα εδάφη των Οούνων. Το Σίρμιον βρίσκεται στο σημείο που ο Drina χύνεται στον Sava και ο Κεκαυμένος λέει ότι οι Βλάχοι της Ελλάδος ήταν Δάκες και Βέσσοι που κατοικούσαν στον ποταμό Sava «όπου τώρα κατοικούν οι Σέρβοι».

    Για το λόγο αυτό, όταν οι Βλάχοι κατέβηκαν μαζί με τους Βουλγάρους του Κούμπερ στην Πελαγονία, ζητώντας άσυλο στην Αυτοκρατορία, ονομάζονται «Σερμησιανοί», δηλαδή «από το Σίρμιον».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mauros
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lead_seal_of_Mauros.jpg

    Πως ξέρουμε ότι αυτοί οι «Σερμεσιανοί» ήταν Βλάχοι. Πρώτον γιατί οι πηγές λένε ότι ήταν προ-Αβαρο-Σλαβικοί Ρωμαίοι πολίτες στην καταγωγή και δέυτερον γιατί κατεβαίνοντας άφησαν παράρτημα στο Κοσσυφοπέδιο το χωριό "Sremljane Vlaši" («Σερμησιανοί Βλάχοι»).

    https://www.google.com/search?q=sremljane+vlasi+sirmium&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it#hl=it&q=vlahilor+%E2%80%9Esirmieni%22(Vlasi+Sremljane)&tbm=bks

    Για να μην μιλήσω για το τοπωνύμιο "Stari Vlah" το οποίο κατέβηκε αυτούσιο και έγινε «Παλαιοβλάχοι Καλαμπάκας»:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stari_Vlah

    http://www.webcitation.org/query?url=http://www.geocities.com/serban_marin/brezeanu2000.html&date=2009-10-26+08:51:16

    Κατάλαβες γιατί αηδιάζω με τον ηλίθιο και καρακιτσαρίστικο «αυτοχθονισμό» σου; Είναι προσβλητικός τόσο για την νοημοσύνη μου όσο και για την ιστοριογνωσία μου. Τρίζουν τα κόκκαλα των «Βυζαντινών»/Ρωμαίων συγγραφέων κάθε φορά που γράφεις τις παπαριές σου.

    Από εκεί και μετά, θα είμαι μαζί σου να σε υπερασπιστώ κάθε φορά που κάποιος ηλιθιωδώς λέει ότι δεν είσαι «Έλληνας», γιατί όπως είπα, οι Βλάχοι και οι λοιποί αλλόγλωσσοι συμμετέχουν ισότιμα, ισάξια και ισοδύναμα με τους Ρωμιούς στο Νεοελληνικό Έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπον που μας εγινες και γλωσσολογος περιοπης ! Ας αποδεχτουμε, ας αποδεχτουμε οτι οι Βλαχοι ωμιλουσσαν πραγματι Λατινικην τινα γλωσσαν, τι σε κανει να υποθετεις οτι γλωσσα=Εθνικοτητα ? γιατι μπλεκεσαι σε προπαγανδες αριστερης υφης και δεν βλεπεις το τι επραξε η ΔΙΓΛΩΣΣΗ και σε πολλες περιπτωσεις ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΗ ομαδα των Βλαχων ?Δεν καταλαβαινεις οτι η ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑ των εχει γινει παραδεκτη--αν οχι γιατι να μην κανεις μια αναλυση γενιτικου υλικου να δουμε τα αποτελεσματα--?
      Οι Βλαχοι ειναι οι απογονοι των Μυρμιδονων, αλλα και των υπολοιπων Ελληνων, οι λεγομενοι Μεγαλοβλαχιτες, οι οποιοι Μεγαλοβλαχιτες σταδιακα υποχωρησαν απο τις πεδιαδες και τα χειμαδια στους ορεινους ογκους της Πινδου, εκει οπου κατεφυγε αρχικα το Εθνος των Ελληνων οταν κατεδιωχθη απο τους Καδμειους και μετενομασθη σε Εθνος Μακεδνων, τα ξεχασες αυτα?σου τα εδωσα, Ηροδοτος βιβλιο Α'-56. Το κακο με τους ψευτομακεδονες των Σκοπιων αλλα και καμμια χιλιαδα των εντος του Ελληνικου χωρου, ειναι το γεγονος οτι ποτε δεν αναρωτηθηκαν, ΓΙΑΤΙ......ΓΙΑΤΙ εαν ο Τιτο και οι λοιποι συντροφοι ηθελαν να κατασκευασουν Μακεδονικο Κρατος, ΓΙΑΤΙ----ΓΙΑΤΙ... να στειλουν τους Μακεδονες που κατεληξαν στα Σκοπια οπως και τα απαχθεντα παιδια ............ΓΙΑΤΙ......ΓΙΑΤΙ...να τα στειλουν σε ολες τις αλλες χωρες του Παραπετασματος και της Ρωσσιας, δημιουργωντας κατ αυτον τον τροπο την Μακεδονικη Διασπορα αποτελουμενη απο εκατομμυρια Μακεδονες?ΓΙΑΤΙ ?
      Η απαντηση βεβαια ειναι ευκολη, ο Τιτο και τα υπολοιπα κομμουνια, γνωριζαν οτι οι Μακεδονες ησαν ΕΛΛΗΝΕΣ εξ αιματος και οτι εαν τοποθετουσαν τα απαχθεντα παιδια και τους πολεμιστες της αριστερας που κατεφυγαν στην Πελαγονια--Αλβανια μετα το '49, αργα η γρηγορα, αυτοι θα ζητουσαν ΕΝΩΣΗ με την Ελλαδα. Να λοιπον γιατι τους εστειλαν σε Πολωνια, Τσεχια, Ρωσσια, Σιβηρια, Ρουμανια, κ.τ.λ.Να που κατεληξαν οι Μακεδονες του Τιτο
      http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_diaspora

      ΓΙΑΤΙ ?Γιατι ησαν ΕΛΛΗΝΕΣ, και ας μιλουσαν τα ΝΑΣΗΙ και ας μιλουσαν την διαλεκτο του Μοναστηριου, η της Γευγελης, η της Μοσχοπολεως, η του Πισοδεριου. Η γλωσσα ειναι χαρακτηριστικο Εθνοτητας οταν συνδεεται με αλλους παραγοντες αγαπητε --τυχαιε-- ο δε Χατζηδακης πριν ακομα η Μακεδονια καταληξει Ελληνικη ειχε ηδη αναγνωρισει ανω των 104 διαλεκτων εντος του ελληνικου χωρου. Το ζητημα ειναι...γιατι τα βαζετε με τους Βλαχους και οχι με τους Κρητικους, τους Ποντιους, τους Θεσαλους, τους Νησιωτες, τους Ροδιτες, τους Επτανησιους η οιανδηποτε αλλη ελληνικη ομαδα? Οσο δε για το Σταρι Βλασι........ε......τι να σου πει κανεις, γιατι κατεβηκε και οχι ΑΝΕΒΗΚΕ αυτο το Σταρι Βλασι ?Εχεις μηπως αποδειξεις καταβασεως Βλαχων ωμιλουντων σλαυικη τινα γλωσσαν που κατεληξαν στον ελληνικο χωρο ?Αλλα η αληθεια ειναι διαφορετικη, η Λατινικη, μεταδωθηκε απο τα Νοτια προς τα Βορεια και τα Βορειο-ανατολικα, απο τον ΝΟΤΟ προς τον ΒΟΡΡΑ αγαπητε --τυχαιε--. Εχεις διαβασει Βακαλοπουλο για τους Ελληνες της Σερβιας ?Ξεχασα ομως, εσυ δεν εισαι που εγραψες οτι οι Βλαχοι επειδη ηξεραν τα περασματα πηγαινα παντου ? Απο την Ελλαδα προς τα Βαλκανια την Ρουμανια, της Αυστρο-Ουγγαρια, Οδησσο και Μοσχα, ακολουθωντας τα επαγγελματα του στρατιωτη, του γαιοκτημονα, του εμπορου, του καπιταλιστα (εαν θελεις), εφτιαξαν τις λιρες και βοηθησαν.....Ω ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ !!!!.....την Ελλαδα ! Ξυπνα αγαπητε --τυχαιε-- ξυπνα και εσυ και οι αλλοι, επιτελους !

      Γιωργος Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Χαιρετισματα απο Καλιφορνια
      Γιωργος Τσαπανος

      Διαγραφή
  7. To άρθρο ξεκαθαρίζει ήδη από τον τίτλο του ότι το ζητούμενο είναι η κατάργηση (ή έστω ο περιορισμός) ***όλων*** των υβριστικών εθνωνυμικών λημμάτων.
    -----------------------------------------------------------------------
    Συμμερίζομαι δε απόλυτα το παρακάτω απόσπασμα σε σχέση με τον Μπαμπινιώτη:
    "Ωστόσο είναι μάλλον οξύμωρο όταν ο σημαίνων λεξικολόγος της νέας ελληνικής γλώσσας επικαλείται ότι η γλώσσα υπόκειται σε «δεσμεύσεις ποιότητας» την στιγμή που αναπαράγει το λήμμα «βλαχαδερό» στο λεξικό του ***ή αποδίδει την σημασία της λέξης «Πόντιος» ως συνώνυμου του ανόητου και του αφελή.*** Στο ίδιο μήκος κύματος, διερωτώμεθα πώς η ελεύθερη χρήση μειωτικών και υβριστικών λέξεων μπορεί να εκλαμβάνεται ως ένδειξη «δημοκρατίας, εξελιγμένης κοινωνίας και πολιτισμού»;"
    -----------------------------------------------------------------------
    Επομένως ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από την επίθεση του "τυχαίου"; Το "δικαίωμά" του μήπως στο να υβρίζει Βλάχους και Ποντίους;
    Νομίζω ένα απλό googlάρισμα στο όνομα Λιθοξόου,του τ. υποψήφιου βουλευτή του Ουράνιου Τόξου που επικαλείται στην αρχή κιόλας του Φιλιππικού του, θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν άκουσα κανέναν Άραβα να διαμαρτύρεται που η λέξη «αράπης» κατέληξε να σημαίνει στην ελληνική τον «νέγρο», κάτι το οποίο οι Άραβες δεν είναι, ούτε άκουσε τους Γενουάτες να ζητούν από το Ιταλικό έθνος να σταματήσει να λέει τον τσιγκούνη (tirchio) «Γενουάτη» (Genovese).

      http://dearmissfletcher.wordpress.com/2012/09/18/la-leggendaria-tirchieria-dei-genovesi/

      Μόνο άτομα με συμπλέγματα κατωτερότητας ζητάνε τέτοια πράγματα επειδή μέσα τους τους καίει το καταγωγικό τους σύνδρομον.

      Ακρίτα γιατί 2/3 (3 ή 4 έγραψα δεν θυμάμαι);

      Διαγραφή
    2. Και πού΄σαι Κώστα, τον Λιθοξόου να τον νρίνεις για αυτά που λέει αυτός όχι γι΄αυτά που είπαν άλλοι και αυτός απλώς παραθέτει.

      Ορίστε η γνώμη του Έλληνα πρόξενου στο Μοναστήρι Γουλιέλμου Φοντάνα στα 1890 για το ποια θα είναι η συμπεριφορά των Βλάχων στον επικείμενο Μακεδονικό αγώνα:

      Σημείωση 6 εδώ:

      http://www.lithoksou.net/p/oi-blaxoi-tis-elladas-antilogos-deyteros-1986

      Ο έλληνας πρόξενος Μοναστηρίου Γουλιέλμος Φοντάνας έγραφε σχετικά τον Απρίλιο του 1890 προς τον υπουργό εξωτερικών Στέφανο Δραγούμη: “οι βλαχόφωνοι Ελληνίζοντες και Ρουμανίζοντες δύνανται να θεωρηθώσιν εν γένει ως θιασώται της ελληνικής γλώσσας, τούτο μεν εκ παλαιών παραδόσεων τούτο δε εκ συμφέροντος, διότι το αίσθημα τούτο υπερισχύει παρ αυτοίς παντός άλλου. Αλλά ούτε παρά τοις Ρουμανίζουσιν ούτε παρά τοις Ελληνίζουσι μεταξύ των Βλάχων υπάρχει υπό εθνική έποψιν σταθερότης χαρακτήρος και πεποιθήσεων”. Η επιστολή βρίσκεται στο Αρχείο Στέφανου Δραγούμη, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

      Αυτά δεν είναι λόγια του Λιθοξόου, μπορείς να πας στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και να τα βρεις στο Αρχείο ΣΤέφανου Δραγούμη.

      Διαγραφή
  8. Δηλαδή οι Πόντιοι π.χ. που διαμαρτύρονται για την υβριστική διαστροφή του ονοματός τους πάσχουν από καταγωγικό σύνδρομο...
    Είναι αξιοσημείωτο πώς σε ένα άρθρο που προβάλλει την ανάγκη για περισσότερο πολιτισμό στον προφορικό μας λόγο (ιδίως τον επίσημο λόγο ενός πολιτικού αρχηγού), ο ανώνυμος σχολιογράφος βρήκε το έναυσμα να κάνει κατήχηση στον κύριο Τσάπανο (και όλους τους Βλάχους γενικά) για την δήθεν πραγματική καταγωγή τους.
    Το γεγονός ότι η κατήχηση αυτή ξεκινά με παραπομπές στη σελίδα του Ουρανοτοξότη Δημήτρη Λιθοξόου, μιμητή του Φάλμεραϋερ και διαστροφέα της έννοιας της Ρωμιοσύνης προδίδει πολλά για την πολιτική αντζέντα του παραπάνω σχολιογράφου και τις προσωπικές του εμμονές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ω Υψιστε, διαφύλαξε τό ποίμνιόν σου από ανώνυμους τυχαίους γλωσσολογίζοντας καί τυχαίους εθνογενετιστές, οί οποίοι υπεραντισταθμίζουν τήν ψυχολογική τους ανασφάλεια μέ ψευδοαριστερίζοντα καρακιτσαριό!!
    Τό γεγονός ότι είς ουτιδανός κρύβεται κάτω από ένα επιμελώς επιλεγμένο ψευδώνυμο, νομίζω ότι τά εξηγεί όλα, ιδίως τήν εμμονή του στήν "αποδεικτική" σημασία "τών kt και gn πού ετράπησαν σε pt/ft".
    Καί εάν αυτός ο κάποιος τυχαίος γνωρίζει τήν "ρουμανική" του, τότε ντού φουτου τι, μετά συγχωρήσεως.

    ΥΓ. είναι τόσο ανερμάτιστα τά τυχαία γραφόμενα τού κάποιου, πού δέν χρήζουν απαντήσεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1/2 (ελπίζω να χωρέσουν σε δύο).

    Να προσθέσω κάτι για το λατινικό τοπωνύμιο Κεδούκτον έξω από την Κων/πολη.

    Όχι μόνον δεν δείχνει Βλαχο-Ρουμανικό ct>pt , αλλά δεν δείχνει ούτε τροπή του λατινικού χειλοϋπερωικού /qu/ σε /p/.

    Λατινικό aqua > βλαχορουμάνικο apă.

    http://en.wiktionary.org/wiki/ap%C4%83

    Λατινικό Aqu(a)eductus > Ρωμέικο Κεδούκτον .. όχι βλαχορουμάνικο **peduptu.

    0/2

    @ Κώστα: «και διαστροφέα της έννοιας της Ρωμιοσύνης»

    Όσο «διαστροφέας» ήταν και ο Βυζαντινός Μέγας Λογοθέτης Νικήτας Χωνιάτης όταν λέει για τον Βλάχο Ιβάνκο που έγινε διοικητής της Φιλιππουπόλεως και έφτιαξε προσωπικό στρατό ετοιμάζοντας να επαναστατήσει εναντίον των Ρωμαίων προσλαμβάνοντας Βλάχους ομόφυλούς του αντί για Ρωμαίους.

    Ορίστε: Βυζαντινολόγος Χρίστος Μαλατράς για το ποιος ήταν «εθνοτικά Ρωμαίος».

    http://www.eens.org/EENS_congresses/2010/Malatras_Christos.pdf

    Σελίδα 3 του pdf τέλος πρώτης παραγράφου γράφει:

    "The Vlach Ivanko, commander of Philippoupolis, while preparing his revolt, is said to have started increasing the size of his army with more of HIS «ΟΜΟΦΥΛΟΙ» (το υπογραμμίζει και ο Μαλατράς) , while decreasing the number of the Romaioi".

    Reference #13: Niketas Choniates, 473 & 510; Orationes et epistulae, Ζ.57 and 62.

    Πάμε παρακάτω: Νικήτας Χωνιάτης, Μέγας Λογοθέτης της Αυτοκρατορίας: θεωρεί τους Βλάχους και τους Βούλγαρους «Μειξοβάρβαρους» (δηλαδή μη Ρωμαίους που κατοικούν εντός της αυτοκρατορίας) και πίστευε ότι ο «γνήσιος Ρωμαίος» ήταν πιο αξιόπιστος αμύντορας της αυτοκρατορίας από τον «μειξοβάρβαρο».

    Ορίστε διαβάστε όλη τη σελίδα και τις υποσημειώσεις:

    http://books.google.it/books?id=ILiOI0UgxHoC&pg=PA110&dq=mixobarbaros+momcila+Bulgarians+Vlachs&hl=it&sa=X&ei=xn03UqIdiLDhBLfkgXA&ved=0CDYQ6AEwAA#v=onepage&q=mixobarbaros%20momcila%20Bulgarians%20Vlachs&f=false

    Συνεχίζεται στο 2/2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανώς δέν κατανοείτε τί διαβάζετε! Δέν προσέξατε τήν έκφραση "Βλάχο Ιβάνκο"? δηλαδή "λατινόφωνο Ιβάνκο"?
      καί οί εκφράσεις ορισμένων βυζαντινών "ιστορικών" είναι ιστορικές πραγματικότητες? όπως τής Αυγής, τού Ριζοσπάστη, τού Στόχου καί λοιπών ιστορικών πηγών?

      Διαγραφή
    2. οί εκφράσεις ορισμένων βυζαντινών "ιστορικών".
      ---

      Ώστε "ιστορικός" σε εισαγωγικά ο Νικήτας Χωνιάτης ... μάλιστα το είδαμε και αυτό.

      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%A7%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82

      «Θεωρείται ο σημαντικότερος ιστορικός του 12ου αιώνα, όντας αυτόπτης μάρτυρας της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους στις 13 Απριλίου 1204.»

      Για να δούμε, έχει πάτο η αναισχυντότητά σας ή είναι απύθμενη;

      Διαγραφή
    3. Μιας και σε ενδιαφερουν τα γλωσσολογικα, για δες εδω μεσα Κεφαλαιο--7 σχετικα με την γλωσσα και θα καταλαβεις πολλα.

      http://books.google.com/books?id=RogMAQAAMAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

      Τωρα, γιατι συνεχιζεις να φερνεις εδω μεσα τις μαρτυριες του Χωνιατη, οι οποιες βεβαια δεν μας προσβαλλουν κατα κανεναν τροπο δεν το καταλαβαινω. Οι Βλαχοι ειναι οι απογονοι των Ελληνων του Αχιλλεα, των Μυρμιδονων, ειναι μια απο τις ομαδες, η οποια με διαφορους τροπους συνεβαλε στην δημιουργια του Νεο-Ελληνικου Πρωτου και μοναδικου Κρατους. Οι κατοικιες τους, σε πατροπαραδοτα μερη, στην Πινδο και τα διαφορα χειμαδια, επι χιλιετηριδες. Η πολυγλωσσια των, μεταξυ αλλων, συνισταται απο την ελληνικη, την νοτιο βλαχικη διαλεκτο, Αγγλικη,Γαλλικη, Ρωσσικη, Σερβικη, Ουγγαρεζικη, κ.τ.λ............κ.τ.λ...........

      Χαιρετισματα απο Καλιφορνια
      Γιωργος Τσαπανος

      Διαγραφή
  11. συνέχεια 2/2

    Ακριβώς επειδή οι Βλάχοι και οι Βούλγαροι ήταν «μειξοβάρβαροι» και όχι «βάρβαροι» στα μάτια των Ρωμαίων, στις αλβανικές πολιορκίες των Ιωαννίνων οι Βλάχοι και οι Βούλγαροι που συμμάχησαν με τα «Αρβανιτζέλια» δεν πουλούνται στα σκλαβοπάζαρα όπως οι «βάρβαροι» Αλβανοί, αλλά αντίθετα τιμωρούνται αν «μειξοβάρβαροι» για προδοσία με «ρινότμηση» και αφήνονται να επιστρέψουν ρινότμητοι στα χωριά τους για να παραδειγματιστούν οι μειξοβάρβαροι και να μην συμμαχούν με τους εχθρούς των Ρωμαίων.

    Ορίστε σελίδα 147:

    http://books.google.it/books?id=XIj0FfKto9AC&pg=PA15&dq=despotate+of+epirus+donald+nicol&hl=it&sa=X&ei=EYM3UpSLC4i54ATyIA&redir_esc=y#v=onepage&q=Bulgarians%20Vlachs%20%20who%20had%20been%20fighting%20with%20them%20had%20their%20noses%20cut%20off&f=false

    Και ορίστε η σημασία της «ρινοτμήσεως»:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Political_mutilation_in_Byzantine_culture

    Νικήτας Χωνιάτης, Μέγας Λογοθέτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: «Βλάχοι = γένος αφιλόξενον».

    Ορίστε:

    http://www.vlachs.gr/el/various-articles/h-megali-vlahia-kai-i-vizantini-koinopoliteia

    Ο Χωνιάτης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί ένα από τα χωριά αυτής της πρόνοιας και ο «προνοιάριος» παράγγειλε στον πιο ευκατάστατο του χωριού να ετοιμάσει τα σχετικά για να φιλοξενήσει τον επισκέπτη, αν και γνώριζε πως «το βλάχικο γένος ήταν πολύ αφιλόξενο». Ο συγκεκριμένος πάροικος φαίνεται πως δεν υπάκουσε στην εντολή και στο επεισόδιο που ακολούθησε ο προνοιάριος σκότωσε έναν άλλο δουλοπάροικο που τόλμησε και αναμείχθηκε στη φιλονικία. Ο δράστης κρίθηκε ένοχος φόνου και τιμωρήθηκε από τον Απόκαυκο.

    Ας κάνετε δίκη στον Νικήτα Χωνιάτη, Μέγα Λογοθέτη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως λέει και η κορυφαία ελληνίδα βυζαντινολόγος Αρβελέρ παρακάτω που επιβεβαιώνει τον Φαλμεράυερ «(όσοι έχουν παράπονα) ας κάνουνε δίκη στον Καντακουζηνό, αυτοκράτορα του Βυζαντίου».

    Βάλτε στο [02:52] και παρακολουθείστε μέχρι τέλους. Για να επιβεβαιώσει τον Φαλμεράυερ δίνει τα παραδείγματα των Αλβανικών και Βλαχικών καθόδων.

    http://www.youtube.com/watch?v=-a1lWuegMA0

    Δηλαδή μ΄εσάς ταιριάζει τέλεια η παροιμία «δεν τον θέλουν στο χωριό και θέλει να πάει και στου παπά το σπίτι»!

    Επαναλαμβάνω για να ξεκαθαριστώ: Σήμερα, ένας Βλάχος ή άλλος αλλόγλωσσος κοινωνός της Νεοελληνικής εθνοτικότητας είναι 100% Έλληνας και όποιος λέει το αντίθετο είναι αδαής. Απλώς έδειξα τι γινόταν στα ένδοξα χρόνια της Βασιλείας των Ρωμαίων, γιατί η αλήθεια είναι το καλύτερο αντίδοτο στον καρακιτσαρίστικο αυτοχθονισμό/εθνικισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λυπάμαι, γιατί εκτός από τυχαίος γλωσσολόγος θέλετε νά αποδείξετε ότι είσθε καί τυχαίος ιστορικός....δηλαδή συλλέκτης φράσεων από διφορούμενες, ώς πρός τήν σχέσιν τους μέ τήν πραγματικότητα, πηγές....τίς φράσεις αυτές τίς θεωρείτε αποστομωτικές ιστορικές αποδείξεις....έλεος..

      Διαγραφή
    2. Σου εξηγησα τι γινονταν στο βασιλειο των Ρωμαιων και γιατι. Οι Βλαχοι σαν γνησιοι Ελληνες καταδιωχθηκαν και σαν ΕΘΝΙΚΟΙ και σαν ΦΙΛΟ-ΠΑΠΠΙΚΟΙ.
      Οι κατηγοριες των Αρμενιων, Συριων,αυτοκρατορων και συγγραφεων, και της υπολοιπης σαρας και μαρας του Βυζαντιου δεν μας ενοχλουν και δεν μας αφορουν. Εμεις ειμασταν και ειμαστε Ελληνες και οχι απογονοι ενος αρρωστου Θεο-Οικουμενικου κατεστημενου το οποιον μεταξυ αλλων παρεδοθη απο τους ιδιους τους παπαδες του στους Οσμανληδες γιατι ειχε καταληξει ακομα μια φορα ΠΑΠΠΙΚΟ. Αυτα βεβαια κανεις δεν μας τα εμαθε στο σχολειο, αλλα............Η Πολις επεσε σαν ΛΑΤΙΝΙΚΗ και οχι σαν ΟΡΘΟΔΟΞΗ, η ΕΝΩΣΙΣ με την Δυση ειχε πραγματοποιηθει πριν απο την αλωση.

      Γιωργος Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Διαγραφή
  12. Κύριε Ξηροτύρη έχετε δίκιo ότι δεν χρειάζεται να πολυ-ασχολούμαστε με τον κάθε τυχάρπαστο προπαγανδιστή του διαδικτύου. Πάντως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο σχολιογράφος θίχτηκε από την αναφορά μου στον Λιθοξόου ως "διαστροφέα της ρωμιοσύνης" όπως και το γεγονός ότι αναπαρήγαγε αυτούσιες ορισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από άλλα διαδικτυακά φόρα του Παύλε Βοσκόπουλου για τους Βλάχους.
    Ίσως το ζητούμενο για τον ίδιο δεν είναι το "δικαίωμά" του στο να υβρίζει Βλάχους και Ποντίους,αλλά κάτι περισσότερο. Κατανοητός επομένως ο οίστρος με τον οποίο επιτέθηκε στον καθηγητή Κατσέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελέγχει ο Βοσκόπουλος το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ);

    Το εν λόγω ίδρυμα εξέδωσε το 1966 στα αγγλικά το βιβλίο του Dakin Douglas «Ο Ελληνικός Αγώνας στη Μακεδονία:1897-1913». Η Ελληνική μετάφραση του έργου έγινε το 1996 από τον εκδοτικό οίκο αδελφών Κυριακίδη και προλογίζεται από τον Αξιότιμο τότε Πρόεδρο του ΙΜΧΑ Αντώνιο-Αιμίλιο Ν. Ταχιάο (Βλάχο στην καταγωγή).

    Στον πρόλογο ο Ταχιάος επαινεί τον «πολύτιμο φίλο και συνεργάτη του ιδρύματος» Dakin Douglas για την ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ και την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ της δουλειάς του.

    Για να δούμε τι γράφει.

    Πριγραφή του θανάτου του Τέλλου Άγρα από τον Κρουσεβίτη Βλάχο Κασάπτσε και άλλους εξαρχικούς Βλάχους:

    Σελ. 378-9

    «Ο Κασάπτσε, Βλάχος από το Κρούσεβο ( *σημ>> σαν τους αξιότιμους Σβώλο και Μπουτάρη, αλλά και τον βουλγαρόφρονα Pitu Guli), ήταν δόλιος τύπος και χρησιμοποίησε τον Ζλάταν (*σημ. Βούλγαρος κομιτατζής από τη Γκολέσιανη ο οποίος αμφιταλαντευόταν μεταξύ της Ελληνικής και της Βουλγαρικής παράταξης) για να παγιδέψει τον Άγρα και το φίλο του Αντώνιο Μίγκα, γουνέμπορο και πράκτορα των Ελλήνων [...] Στη μοιραία συνάντηση στις 3/16 Ιουλίου ο Άγρας είχε πάρει μαζί του 7 συνοδούς, όλους άοπλους, όπως όριζε η μεταξύ τους συμφωνία. Ο ίδιος ο Άγρας φορούσε την ελληνική στρατιωτική στολή κι είχε μαζί του μόνο ένα ρεβόλβερ. Τον συνάντησε ένα 18μελές ΕΞΑΡΧΙΚΩΝ ΒΛΑΧΩΝ με αρχηγό τον Ντίνο από το Λιβάδι (της Καράτζοβας) και τον συνόδεψαν μέχρι το Τουβαρίτσι, όπου συνάντησε το 15μελές σώμα του Κασάπτσε. Ακολούθησαν σκηνές αδελφοποίησης και ευωχίας. Ο Ζλάταν πέταξε κάτω το ρεβόλβερ του και ο Άγρας έκανε το ίδιο. ΤΟΤΕ Ο ΚΑΣΑΠΤΣΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΠΡΟΣΒΑΛΕ , ΕΠΙΣΗΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ. Με ένα του νεύμα οι άντρες του έπιασαν τον Άγρα και 4 από τους συντρόφους του και τους έδεσαν. Ο ΖΛΑΤΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να αντιδράσει.
    [...] Την επομένη περιέφεραν τον Άγρα σε διάφορα χωριά, κάνοντας να φανεί ότι τον είχαν πιάσει σε μάχη. Αργότερα τον έσυραν σε πατριαρχικά χωριά, υπό μορφή προειδοποίησης. Τον χτυπούσαν συχνά, τον ανάγκασαν να πεπρατά χωρίς παπούτσια και να φάει παστό ψάρι χωρίς να του επιτρέπουν να πιει νερό. Αφού στο τέλος τον κρέμασαν μαζί με τον Μίγκα, ακρωτηρίασαν τα σώματα, τα οποία τα πήραν αργότερα χωρικοί και τα έθαψαν με ευπρέπεια στο Βλάδοβο, μη ελληνόφωνο χωριό».

    Μάλιστα, πάμε στην σελίδα 315:

    «Σε όλη τη διάρκεια του έτους, μεγάλο μέρος της ελληνικής προσπάθειας αφιερώθηκε στον αγώνα εναντίον των ρουμανιζόντων Βλάχων, οι οποίοι, κατά κάποιο τρόπο, προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα στους Έλληνες απ΄ότι οι εξαρχικοί. Παρόλο που μεμονωμένοι Τούρκοι ευνοούσαν τους Έλληνες, οι τουρκικές αρχές στο σύνολό τους έπαιρναν το μέρος των Βλάχων. Υποκύπτοντας στη ρουμανική πίεση, είχαν αναγνωρίζει τους Βλάχους ως διαφορετικό millet. O Πατριάρχης και οι Έλληνες μητροπολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά του μέτρου αυτού. Το αποτέλεσμα ήταν νααρχίσουν όλο και περισσότεροι Βλάχοι να υποστηρίζουν τους εξαρχικούς. Οι Βλάχοι αυτοί εργάζονταν σιωπηρά εναντίον των Ελλήνων, ειδικά στις περιοχές γύρω από την Έδεσσα, το Μοναστήρι και τα Γρεβενά, και πρόσφεραν στους εξαρχικούς σημαντική βοήθεια».

    Συνιστώ εν γένει τις σελίδες: 247,311,315,338,339,342,343, 367, 378, 379, 415, 417, 486-489, 521 και 536 για περισσότερα παραδείγματα.

    Βρε τον Παύλε Βοσκόπουλο !!! Δεν ήξερα ότι έβαλε χέρι και στο ΙΜΧΑ το 1966 όταν ήταν ... 2 χρονών !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανονικά έπρεπε νά σιωπήσω, γιατί είναι μάλλον αδύνατον νά εξηγήσεις σέ ένα δίχρονο παιδί τήν θεωρία τής σχετικότητος. Ιδίως όταν τό παιδάκι κρύβει τό πρόσωπό του, γιατί φοβάται τό φώς...Δηλαδή τί μάς λέει ο μικρός προβοκάτορας? Οτι Βλάχοι, μέ σλάβικα ονόματα (sic!!), πρόδωσαν τόν Παύλο Μελά!! Καί ο Εφιάλτης πρόδωσε τούς 300...καί έλληνες έμποροι τής Τεργέστης τόν Ρήγα!
      Μέ τήν εξεζητημένη λογική τού φοβικού συνομιλητή, συλλήβδην όλοιοί Ελληνες πρόδωσαν τόν Βλάχο Ρήγα, συλλήβδην οί υπόλοιποι Ελληνες πρόδωσαν τούς 300 κλπ. Αδιάσειστη λογική.
      Και επειδή μερικοί Βλάχοι συνεργάσθηκαν μέ τούς εξαρχικούς, άρα οί Βλάχοι δέν είναι Ελληνες καί μάλιστα είναι φανατικοί εχθροί τών Ελλήνων....Η κ. Ρεπούση ωχριά μπροστά στήν θεμελιωμένη επιχειρηματολογία τού αγοραφοβικού..
      Η ανάγνωση καί η κριτική σκέψη φαίνεται ότι αποτελούν άγνωστες ιδιότητες γιά τόν "συζητούντα"..κρίμα

      Διαγραφή
    2. Εσυ το δικο σου............και τι προσπαθεις να μας πεις ?Οτι μερικοι Βλαχοι δουλευαν με Βουλγαρους και Ρουμανους ?Και λοιπον ?Πολεμος ηταν οι λιρες δεν εχουν μυρωδια, πολλοι επολεμησαν και για εναν αλλο λογο τον οποιον δεν σε βλεπω να μας τοβ αναφερεις, για τον λογο οτι η --------------Αθηνα ηθελε την Μακεδονια αλλα χωρις τους Μακεδονες της...........αυτο δεν το ηξερες ?Ειναι ΘΑΥΜΑ το γεγονος οτι η Μακεδονια κατεληξε ελληνικη, αν και ο Βενιζελος παρεδωσε την Πελαγονια στους Σερβους για να καταληξει και αυτη δηθεν Μακεδονικη αλλα......ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ, οι οποιοι βεβαια κατεληξαν στην Διασπορα. Δυο παραλληλες ιστοριες, δυο ιστοριες ΑΠΑΡΝΗΣΗΣ.

      Γιωργος Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Διαγραφή
  14. Ακρίτα για εξήγησε στα «αρβανίτικα κεφάλια» τι εννοεί ο εξελληνισμένος Βλάχος Δανιήλ Μοσχοπολίτης όταν γράφει:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AE%CE%BB_%CE%9C%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82

    «Αλβανοί, Βλάχοι, Βούλγαροι, αλλόγλωσσοι χαρείτε,
    ΚΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΡΩΜΑΙΟΙ ΝΑ ΓΕΝΕΙΤΕ,
    ΒΑΡΒΑΡΙΚΉΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΓΛΩΣΣΑΝ, ΦΩΝΗΝ ΚΑΙ ΗΘΗ,
    [...]
    ΡΩΜΕΪΚΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΕΤΕ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ.

    Σας έχω πει την ιστορία της φράσης «αρβανίτικο κεφάλι» = «αγύριστο κεφάλι»;

    Οι Τούρκοι, τα αγύριστα κεφάλια τα ονομάζουν "Arnavut Damari" («αλβανική φλέβα») και τό ορίζουν σαν:

    http://www.uludagsozluk.com/k/arnavut-damar%C4%B1/

    arnavut damari = dunyanın en kotu inadı demektir = «το χειρότερο πείσμα στον κόσμο».

    http://translate.google.com/#tr/el/dunyan%C4%B1n%20en%20kotu%20inad%C4%B1%20demektir

    Οι Αλβανοί ως γνωστόν έχουν την ίδια Δακο-Μυσική καταγωγή με τους Βλάχους. Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ήταν Μυσικής καταγωγής (από τη Ναϊσσό/Niš) και στο κεφάλαιο 11 του Μισοπώγωνος περιγράφει τους Μυσούς με τα λόγια:

    http://www.romansonline.com/Src_Frame.asp?DocID=Msp_Bk01_11

    "I mean the Mysians on the very banks of the Danube, from whom my own family is derived, a stock wholly boorish, austere, awkward, without charm and abiding immovably by its decisions; all of which qualities are proofs of terrible boorishness".

    «Εννοώ τους Μυσούς στις όχθες του Δούναβη, απ΄όπου κατάγεται η οικογένειά μου, ένας λαός εντελώς αγροίκος, τραχύς, παράξενος, δίχως χάρη ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αποδείξεις απαίσιας αξεσιάς».

    Λοιπόν όταν ο Φρεδερίκος Μπαρμπαρόσσα έφερε τα γερμανικά του στρατεύματα από τα Βαλκάνια για την τρίτη σταυροφορία, στην περιοχή τoυ Pomoravlje, οι ιστορικοί της σταυροφορίας έγραψαν ότι σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ Γερμανών και «Σέρβων, Βουλγάρων «Γραικύλων» (προσβλητικός χαρακτηρισμός για τους Ρωμιούς) ΚΑΙ ΗΜΙΒΑΡΒΑΡΩΝ ΒΛΑΧΩΝ» (... "Greculos, Bulgares, Servigios et Flachos semibarbaros").

    Ας προσπαθήσει να σας κάνει ανθρώπους ο Ακρίτας (αν φυσικά το επιθυμεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα βλέπω ξέχασα να παραδώσω συνδέσμους για την τελευταία αναφορά σε «Ημιβάρβαρους Βλάχους» διαφορετικούς από τους «Γραικύλους» στην γειτονιά του Niš. Ορίστε, ανοίξτε και διαβάστε τις σελίδες στα δύο πρώτα «Ανθελληνικ» βιβλία τα οποία ο «Παύλε Βοσκόπουλος» έπεισε τον Cambridge University Press να εκδώσει:

      https://www.google.com/search?q=semi-barbarian+vlachs&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it

      Μα τι μεγάλη παγκόσμια συνωμοσία εναντίον των Βλάχων είναι αυτή;

      Ε βέβαια, η αλήθεια είναι κρυμμένη στα «βιβλία περιπτέρου» που γράφει ο Μέρτζος.

      Όπως λέει και ο Slavi Trifonov ξεκαρδιζόμενος «όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια και μόνον την αλήθειαμ, πρέπει να διαβάζει «Μακεδονικές» και όχι Βουλγαρικές εφημερίδες».

      http://www.youtube.com/watch?v=pVzPSwV_4K8

      Διαγραφή
    2. Να λοιπον που ο --τυχαιος-- οχι μονον εχει σκαλισει και εχει ανακαλυψει την Δακο-Μυσικη καταγωγη των Αλβανων, αλλα εχει καταληξει να βαζει και τους Βλαχους στα ιδια μερη, απομενει να μας πει τις διαφορες μεταξυ των δυο.

      Γιωργος Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Διαγραφή
    3. Μπα.................μπα...........ωστε ο Παυλε κατορθωσε και ΕΠΕΙΣΕ το Cambridge University Press να τυπωσει βιβλια του ? Τα δινουν δωρεαν πουθενα η πρεπει καποις να τα αγορασει ?
      Το θεμα αλλη μια φορα ειναι γιατι ο --τυχαιος-- ξεμονιασε τους Βλαχους απο οσα εγραψε ο φιλος Κος Κατσετος?Γιατι ?

      Γιωργος Τσαπανος
      Καλιφορνια

      Διαγραφή
  15. Μειωτικές εκφράσεις απέναντι σε οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα του σύγχρονου Ελληνικού έθνους είναι καταδικαστέες…

    Βεβαια εδώ οφείλω να τονίσω ότι και οι Βλάχοι μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους ενστερνίζονται την παλαιά Ρουμανικη propaganda θεωρώντας τους Σαρακατσάνους ως Βλάχους την καταγωγή που Eλληνοφωνησαν!!!
    Κατωτερους όμως σε σχέση με αυτούς καθότι κατά τους Βλάχους πάντοτε αυτοί ασχολήθηκαν με το εμπόριο και μεγαλούργησαν ενώ οι Σαρακατσάνοι παρέμειναν μια ζωή άσημοι ποιμένες!!!
    Λες και οι μεγάλη πλειοψηφία των Βλάχων δεν ξαναγύρισε στην ποιμενική ζωή μετά το τραγικό γεγονός της καταστροφής της Μοσχόπολης!!!
    Βλάχικες κοινότητες υπάρχουν σε όλες τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου. Ανάλογα με την χωρα κατοικίας ανέπτυξαν ισχυρή Ελληνική, Ρουμανικη, Βουλγαρικη, Σερβικη κτλ συνείδηση.
    Σε ότι αφορά τον Ελλαδικό χώρο η πλειοψηφία ανέπτυξε (άλλοι πιο εύκολα και γρήγορα άλλοι πιο αργά και δύσκολα) ισχυρή Ελληνική συνείδηση.
    Σημαντικό Κομμάτι όμως δεν αισθάνθηκαν ΠΟΤΕ Έλληνες και ανέπτυξαν ισχυρή Ρουμανικη η Βουλγαρικη συνείδηση (Μακεδονία).
    Ένας μεγάλος αριθμός ηγετών του VMRO ήταν Βλάχοι!!!
    Οι πιο φανατικοί komitadjides όπως ο Βλάχος την καταγωγή Μoδης ομολογεί.
    Και μιας που κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι το τέλος του 2ου παγκοσμιου πολεμου υπήρχαν ακόμη κάποιοι Βλάχοι στην Ελλάδα που δεν αισθάνονταν καθόλου μα καθόλου Έλληνες καλο είναι να είναι πιο προσεκτικοί απέναντι σε αυτούς που αγανακτούν με Βλάχουςπου κάνουν τους Eλλαδεμπορους…
    Καθότι...καθότι υπάρχουν άνθρωποι που έζησαν την κατοχή...μικρά παιδιά ήταν...και είδαν πολλά...
    Ερώτηση: Ο “Ασήμαντος” εκτος από την αναφορά στον πατέρα του Μέρτζου κάνει αναφορά και σε κάποιον Μπουτάρη...Έχει καμια σχέση αυτός με τον Selanik Μουχτάρ (oops συγγνώμη εξοχότατο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ήθελα να πω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ "ELLHN"

    «Έλληνα», εσύ πρέπει να είσαι ο «γνήσιος».

    Τι το θες το «Έλλην» βρε παιδί μου .... «φερετζές» Βουλγαραρβανιτόβλαχου κατέληξε ο όρος. Δεν είδες τον Τσάπανο; Οι Βυζαντινοί μας λέει κυνήγησαν τους Βλάχους επειδή ήταν «αυτόχθονο, ελληνικό, «εθνικό»» φύλο ...

    Τι να πω στον Τσάπανο τώρα; Ότι ο στρατηγός Κοντοστέφανος τον 12ο αιώνα κυνηγούσε «βάρβαρους και επήλυδες Βλάχους» στα κατσάβραχα της Ελλάδος επειδή ήταν «άκρως ληστρικοί και ουδέποτε πλήρωναν φόρους στην αυτοκρατορία»;

    http://imageshack.us/photo/my-images/689/h2et.png/

    Και μιας και συνεχίζει ο Τσάπανος ηλιθιωδώς να μιλάει για «Βλάχικό αυτοχθονισμό» ... ώρα να μιλήσουμε για τα Δακο-Μυσικό λεξικό υπόστρωμα στα Αλβανικά και στα Βλαχο-Ρουμάνικα.

    Υπάρχουν περίπου 150 λέξεις στα Ρουμάνικα, οι οποίες δεν έχουν ετυμολογία από καμιά γλώσσα με την οποία ήρθαν σε επαφή οι Ρουμάνοι. Ορθά οι γλωσσολόγοι έχουν αποδώσει αυτές τις λέξεις στα Δακο-Μυσικό υπόστρωμα., δηλαδή στην γλώσσα την οποία μιλούσαν οι γλωσσικοί πρόγονοι των Ρουμάνων πριν Λατινοφωνήσουν.

    Το αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 150 αυτές λέξεις περίπου 100 υπάρχουν και στα Αλβανικά, ενώ 75 υπάρχουν και στα Βλάχικα.

    Ο «πρίγκηπας της Αλβανολογίας» Eric Hamp (ο άνθρωπος που έκανε την μελέτη της αλβανικής γλώσσας σοβαρή επιστήμη) είναι πεποισμένος ότι η γλώσσα που μιλούσαν οι πρόγονοι των Ρουμάνων πριν λατινοφωνήσουν ήταν η πρωτο-αλβανική, διότι κατά τον Hamp η εξέλιξη της ιστορικής φωνολογίας από τα λατινικά στα ρουμανικά είναι σαν να προσπαθούσαν κάποιοι να μιλήσουν λατινικά με αλβανικό τονικό σύστημα.

    Ορίστε τα λόγια του Hamp:

    http://imageshack.us/photo/my-images/703/6hua.png/

    Η γλωσσολογική ανάλυση του υποστρώματος πολλές φορές δείχνει ορισμένες διαφορές η οποία δηλώνει διάσπαση πριν από την είσοδο των σλαβικών δανείων στις γλώσσες.

    Είναι γνωστό ότι η αλβανική πρόλαβε να τρέψει το πρωτο-αλβανικό μακρό *ᾱ σε ο πριν αρχίσει να απορροφά μαζικά τα σλαβικά δάνεια και πριν αρχίσει να απορροφά μαζικά τα λατινικά δάνεια.

    Μόνον 2 σλαβικά δάνεια στην Αλβανική δείχνουν το πρωτο-σλαβικό μακρό *ᾱ να εξελίσσεται σε ο ενώ όλα τα άλλα διατηρούν το α.

    Η χαρακτηριστικότερη λέξη που δείχνει αυτή τη διαδικασία είναι η ΠΙΕ λέξη για την μητέρα *mᾱte:r η οποία έγινε στα αλβανικά motër :

    http://en.wiktionary.org/wiki/mot%C3%ABr

    Τώρα ανάμεσα στις λέξεις του υποστρώματος υπάρχουν 2 όπου το μακρό *ᾱ διατηρείται σαν α στην Βλαχορουμανική και έγινε ο στην Αλβανική.

    Μία είναι η λέξη για την «πάπια» ΠΙΕ *h2nᾱtja > arᾱtsa > Αλβανικό rosë αλλά Ρουμάνικο rață (ratsă):

    http://en.wiktionary.org/wiki/ra%C5%A3%C4%83
    http://en.wiktionary.org/wiki/ros%C3%AB

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. (συνέχεια):

    Και η άλλη είναι η λέξη για το «ρεβίθι». Η πρωτο-Δακική μορφή είναι *mᾱdzula και κατέληξε modhull στα αλβανικά, αλλά

    madzăre στα βλάχικα και mazăre στα Ρουμάνικα (στην Ρουμανική γλώσσα το dz>z μετά το 1300 μ.Χ.)

    http://en.wiktionary.org/wiki/modhull
    http://en.wiktionary.org/wiki/madz%C3%A3re#Aromanian

    Ο Θρακολόγος Georgiev παρατήρησε ότι οι Δακο-Μυσικές διάλεκτοι χωρίστηκαν στο τέλος της αρχαιότητας σε δύο κατηγορίες: Μία που διατήρησε το μακρό *ᾱ και εν τέλει το έτρεψε σε βραχύ α και μία που έτρεψε το μακρό *ᾱ σε ο.

    Έτσι το τοπωνύμιο Polondava δείχνει την βλαχορουμανική τροπή *ᾱ>α, ενώ το Pelendova/Pelendava δείχνει την αλβανική τροπή *ᾱ>ο.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Polondava
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pelendava

    Επιπλέον, το τοπωνύμιο pelendova δείχνει και την γνωστή αλβανική τροπή του μακρού *ο:>e (lat. timo:rem>tmerr) και επέτρεψε στον Georgiev να ετυμολογήσει το δακικό τοπωνύμιο σαν «η πόλη των αλόγων», όπως η γερμανική Stutgard.

    H ΠΙΕ ρίζα για «άλογο» *po:los έδωσε το ελληνικό «πῶλος» και «Κλυτόπωλος»:

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dkluto%2Fpwlos
    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dpw%3Dlos

    Στην αλβανική, η ίδια ρίζα έδωσε pelë «φοράδα»:

    http://en.wiktionary.org/wiki/pel%C3%AB

    Εκεί κοντά στην αρχαία Pelendova υπάρχει σήμερα ο ποταμός Pocruia, ο οποίος έχει σλαβο-ΑΛΒΑΝΙΚΗ ετυμολογία:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pocruia_River

    Τo υδρωνύμιο σημαίνει «κοντά στην πηγή/ προς την πηγή» και περιέχει την σλαβική πρόθεση po και την αλβανική λέξη για την πηγή krujë που υπάρχει και στην Αλβανία:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kruja
    http://en.wiktionary.org/wiki/krua

    Για την χρήση της σλαβικής πρόθεσης po από τους Ρουμάνους:

    http://en.wiktionary.org/wiki/ponegri

    καθώς και η ποικιλία postrungă για την στρούγκα/strungă (άλλη υποστρωματική λέξη)

    http://en.wiktionary.org/wiki/strung%C4%83
    http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/postrunga.html

    Άλλη λέξη του Δακο-Μυσικού υποστρώματος είναι η λέξη για το «χείλος»:

    Πρώιμη Δακο-Μυσική μορφή *budja > Ύστερη Δακο-Μυσική μορφή *budză.

    E, οι Αλβανοί λένε buzë, οι Ρουμάνοι buză και οι βλάχοι budză:

    http://en.wiktionary.org/wiki/budz%C3%A3

    Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι για το όνομα των βουνών Beskidy στα βόρεια Καρπάθια έχει προταθεί η αλβανική/δακική ετυμολογιά bjeshkë = «βοσκοτότι» (Ο Eqrem Cabej τη δέχεται ως σίγουρη και ο Vladimir Orel ως πιθανή).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Beskids

    The word appears in numerous mountain names throughout the Carpathians and the adjacent Balkan regions, like in Albanian bjeshkë.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάμε παρακάτω Τσάπανε.

    Ο Tom Winnifrith πήρε συνέντευξη έναν δικό σας από το Τέτοβο που το νσυνάντησε στο Κρούσεβο, ο οποίος είχε αναπτύξει ισχυρή Βλαχική εθνοτική συνείδηση και ισχυρή αρχαιοπληξία ... και είπε στον Winnifrith ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ΣΙΓΟΥΡΑ Βλάχος γιατί μέχρι και σήμερα στα Ιμαλάια ο κόσμος χρησιμοποιεί Βλαχικές λέξεις !!!

    http://www.farsarotul.org/nl20_1.htm

    I met a fanatical Vlach from Tetovo in Krushevo which is the nearest approach to a Vlach town in Macedonia. He gave me some extraordinary figures for the number of Vlachs, and declared that Alexander the Great was undoubtedly a Vlach because in the Himalayas people spoke languages which had many words in common with Vlach.

    Μόλις το διάβασα είπα ... δεν μπορεί σόι με τον Τσάπανο θα είναι !!!

    Δε μου λες Τσάπανε ... είναι ή δεν είναι Brđanin Vlah ο τύπος;

    Για να έχω «Βλαχικά» πρέπει πρώτα να έχω Λατινική γλώσσα στα Βαλκάνια η οποία αργότερα θα διαφοροποιηθεί σε Ανατολική Βαλκανική Ρωμανική (λ.χ. aqua > apa, lucta > lufta/lupta, cognatus > kumnat κλπ).

    Υπήρχε Λατινική Γλώσσα στα Βαλκάνια Τσάπανέ μου στα χρόνια του "Saše Velikiot"?

    Σαν τον "čist Makedonec" Μωησέεφσκι ένα πράμα που άνοιξε την λίμνη της Οχρίδας στα δύο ...

    http://www.youtube.com/watch?v=ZFKQaJkpld8

    ΑπάντησηΔιαγραφή