Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Δύο εποχές, που μοιάζουν μεταξύ τους......


Από αυτό εδώ το βήμα, αλλά και από το facebook, έχω αναφερθεί ότι ζούμε εποχές μεσοπολέμου. Η έκρηξη του ακραίου εθνικισμού, ισχυρές και ασυμφιλίωτες απαιτήσεις , οξεία ταξική σύγκρουση, γερμανικός οικονομικός επεκτατισμός και η παρατεταμένη κρίση του καπιταλισμού(ανεργία, φτώχια, κοινωνικός δαρβινισμός) είναι μερικές από τις έννοιες οι οποίες τις βρίσκεις όχι μόνο στον μεσοπόλεμο αλλά και σήμερα.

Το βιβλίο του Ian Kershaw αφηγείται την ιστορία των γεγονότων όχι μόνο του μεσοπολέμου, αλλά και της περιόδου πριν και μετά, με έμπνευση, πρωτοτυπία και ανθρωπιά. Σκιαγραφεί τους υπεύθυνους των κρίσιμων αποφάσεων και φέρνει στην επιφάνεια τους βίαιους κραδασμούς του πολέμου που άλλαξαν ριζικά την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιστορίας. Και δεν αποφεύγει τα δύσκολα ζητήματα που εγείρονται: τι σήμαινε για τους Ευρωπαίους ότι εγκαινίασαν και έζησαν σε τόσο τρομερούς καιρούς – και ΚΥΡΙΩΣ τι σημαίνει για μας σήμερα.

Κλείνω την χρονιά λοιπόν, προτείνοντας αυτό το βιβλίο, προκειμένου να εμπλουτίσουμε την κριτική σκέψη μας, με ιστορικά στοιχεία και δημιουργικό προβληματισμό. Διότι μόνο με την γνώση καλών βιβλίων, μπορείς να αντιμετωπίσεις με σύνεση αλλά και με την αναγκαία επιθετικότητα, αυτούς που συντηρούν αλλά και δημιουργούν τις καταστάσεις που ανέφερα στην αρχή.

Καλή Χρονιά, και ότι επιθυμείτε, πάνω απ'όλα Υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.