Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ο πολιτικός λόγος που γεννάει πλάνες.....


Αν η ιστορία κρύβει κάποιο δίδαγμα, αυτό είναι η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, που δεν θα μπορούσαν να περιορισθούν στις μηχανικές κινήσεις του παιχνιδιού των οικονομικών δυνάμεων. Είναι ο άνθρωπος, και όχι η οικονομία, η πρώτη ύλη της ιστορίας, και η ψυχολογία του, οι παραστάσεις του, η επίγνωση των αναγκών και των συμφερόντων του που εκφράζονται μέσω της πολιτικής δράσης επιβάλλουν τις αναγκαίες μεταβολές στα δεδομένα της οικονομίας.
Η επέλαση του ελιτίστικου νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος διασφαλίζει την αύξηση των κερδών του(οικονομικών και πολιτικών) σε βάρος της απασχόλησης, δηλαδή των δυνατοτήτων μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, είναι προάγγελος νέων εντάσεων, που τροφοδοτούν τον αδιάκοπο ρου της ιστορίας.
Κόμματα και φωνές που ήταν στο περιθώριο, σήμερα είναι όχι μόνο στην Βουλή αλλά και στην εξουσία. Δεν μιλάω μόνο για τα νεοναζιστικά μορφώματα, αλλά και εκείνα που χρησιμοποιούν ως επικάλυψη όρους όπως φιλελευθερισμός και δημοκρατία, αλλά με έννοιες εντελώς διαφορετικές ως προς το περιεχόμενό τους.
Ο πολιτικός λόγος τους γεννάει πλάνες με επικίνδυνες συνέπειες, ειδικά στην εποχή μας, που είναι διάχυτο το αίσθημα αδυναμίας και έντονη την ανάγκη των πολιτών να βρουν στηρίγματα. Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια δημοκρατία η οποία αγωνίζεται να βρει την ανάσα της, είναι να αναζητηθούν ένοχοι εκτός κάθε θεσμικής διαδικασίας και να γίνουν αυτοί αποδέκτες της λαϊκής οργής.
Ένας πολίτης δηλητηριασμένος από αυτόν τον λόγο κατευθύνεται σε οποιονδήποτε του προκαλεί ενόχληση και συνήθως προς εκείνους που προβάλλονται περισσότερο ως οι ωφελημένοι, χωρίς ωστόσο να είναι και οι πραγματικά ένοχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.