Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007

Σχέδιο 5 σημείων στο Σκοπιανό

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος


Δευτέρα, 01.10.07

Ραγδαίες αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους οι εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν πιστέψει ότι η απειλή του ελληνικού βέτο δεν είναι προσχηματική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα τον Οκτώβριο, ενώ το σχέδιο που πρόκειται να προωθηθεί έχει ήδη διαμορφωθεί στις αδρές του γραμμές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς καταθέσει πρόταση για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας η οποία δεν θα γίνει αμοιβαία αποδεκτή, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν με το νέο τους όνομα στο ΝΑΤΟ, προωθείται από τις ΗΠΑ ένα εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) το οποίο έχει ως εξής:

  1. Εναρξη απευθείας επαφών ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, σε πρώτο στάδιο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και, σε δεύτερο στάδιο, εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες, μεταξύ πρωθυπουργών ή πρωθυπουργού από την ελληνική πλευρά και προέδρου από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Ειδικά για το όνομα, οι διαπραγματεύσεις θα παραμείνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
  2. Αντικατάσταση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (1995) με μια νέα Τελική Συμφωνία η οποία θα αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα διμερούς ενδιαφέροντος και όχι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας. Θα περιλαμβάνει δηλαδή, μεταξύ άλλων, σαφείς πρόνοιες για την άρση αλυτρωτικών ενεργειών (όπως η πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος»).
  3. Θα προταθούν συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε μια διαδικασία βήμα προς βήμα προσέγγισης σε θέματα χαμηλής και υψηλής πολιτικής.
  4. Θα τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας. Η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων θα υπερβαίνει το ορόσημο του Απριλίου 2008, όταν θα κριθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως FYROM.
  5. Θα συμφωνηθεί μια άτυπη επιδιαιτησία, υπό την έννοια ότι θα υπάρχει ρήτρα, βάσει της οποίας στο τέλος του δρόμου, εφόσον το αδιέξοδο παραμείνει, θα καταλογιστούν ευθύνες σε όποια πλευρά δεν δείξει εποικοδομητική στάση και θα υπάρξουν συνέπειες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Νίκολας Μπερνς δεν αποκλείεται να αναδειχθεί σε έναν νέο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να ακολουθήσει δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του που διαπραγματεύτηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντανιέλ Σπέκχαρντ μπορεί να αναδειχθεί σε έναν νέο Τόμας Μίλερ, που είχε ανακοινώσει τη συμφωνία έξω από το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι, άλλωστε, εξοικειωμένος με την υπόθεση, καθώς υπήρξε ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια τον καιρό των αναταραχών με τον αλβανικό πληθυσμό της χώρας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το εναλλακτικό σχέδιο για την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό εξετάζεται σοβαρά μετά τις συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και τον κ. Νίκολας Μπερνς. Οπως όλα δείχνουν, η κυρία Μπακογιάννη κατόρθωσε να πείσει τους συνομιλητές της ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ότι εάν δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του ονόματος, η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει, ανεξαρτήτως κραδασμών και επιπτώσεων. Με αυτά τα δεδομένα, η διεθνής διπλωματία αντιλαμβάνεται ότι στο εξής πρέπει να χορέψουν δύο στο «ταγκό» του Σκοπιανού και προετοιμάζεται για μια συνολική πρόταση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, εξέλιξη που εφόσον γίνει πράξη συνιστά άρση του σημερινού αδιεξόδου και αναγκάζει τα Σκόπια να αναθεωρήσουν την έως τώρα αδιάλλακτη τακτική τους.

2 σχόλια:

  1. http://macedonia-greece.blogspot.com/

    Αφήνω κάτι από τον δικό μου αγώνα για την Μακεδονία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλλην Μακεδών, οτιδήποτε που βοηθάει την σωστή ενημέρωση μας για το μακεδονικό, είναι ευπρόσδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.